Vi har världens vackraste idrottsplats. Här hittar du allt du behöver för att ta hand om den på ett hållbart sätt och värna om naturen. Från att så det första fröet eller gå din första utbildning till långsiktigt strategiarbete och professionell banskötsel.
Den 24–25 september är det Elmia Park & Golf-mässan i Jönköping – med produkter för klubbhuset, övningsområdet, närområdet och självklart golfbanan.
Utställarna är många och det finns allt för golfbaneskötsel. Maskiner visas både utomhus och inne i mässhallen.
En nyhet för i år är att det kommer att finnas föreläsningar för både tränare (PGA), klubbchefer och administratörer (GAF) samt greenkeepers och banchefer (SGA). Några av ämnena är ”Hur bekämpar man snömögel” med Dr. John Dempsey, ”Österåker GK: En förändring utöver det vanliga” och ”Detaljdokumentera och lär dig allt om din bana” med Johan Nissvik, Mapping Industries.
Träffen handlade om hur klubben kan gå tillväga och vilka kontakter som bör tas för att säkerställa vattenförsörjningen till golfbanan. Medverkade gjorde Peter Edman och Henrik Norén, bankonsulenter på SGF, samt experter från länsstyrelsen i Stockholm.
Mötet hölls på Sollentuna GK norr om Stockholm och riktade sig till ordförande, styrelseledamöter, klubbchefer/motsvarande, banchefer/motsvarande. Liknande träffar kan komma att anordnas i andra distrikt under våren – håll utkik efter inbjudan i mejlen samt i Facebookgruppen Golfbaneskötsel i Sverige.
Innehåll
– Hur klubben gör för att utöka vattenförsörjningen, exempelvis anlägga en damm – Vattendom – vad det är och hur en sådan kan ordnas – Juridik och regler vid anläggning av dammar – Möjligheter till bidrag och stöd – och vilka krav som då ställs
Program
08.30–09.00 Uppstart med kaffe och smörgås 09.00–09.15 Välkommen och kort presentation, SGF 09.15–12.00 Information och diskussion med experter från länsstyrelsen
Anmälan
Senast 8 mars via denna länk (begränsat antal platser, först till kvarn)
En seminarieturné med Clint Mattox Univ. Of Oregon kommer att äga rum på olika ställen i Sverige den 4, 6 och 7 mars 2019. Titeln på seminariet är "Är det möjligt att minska användningen av bekämpningsmedel men ändå bibehålla samma kvalitet på golfbanan?" Arrangör är Botaniska analysgruppen.
Hög tid att anmäla dig till banchefskonferensen i Göteborg den 13 och 14 mars 2019. Banchefskonferensen är den årliga mötesplatsen för banchefer och deras andreman eller klubbchef. I år kan vi lova ett extra intressant program med många spännande föreläsare.
En arbetsmiljöutbildning med titeln "Attraktiv golfklubb genom god arbetsmiljö" arrangeras den 2 april 2019 på Ombergs Golf Resort. Arrangör SGF och Gröna arbetsgivare.
Vi har de senaste tio åren drabbats av två stora ”skadegörare”, som troligen kommer att ytterligare påverka vår skötsel av golfens gräsytor.
Det är skadesvampen ”Dollar spot” och vildsvin som har börjat att besöka våra golfanläggningar. Anledningarna till den snabba utvecklingen av skadegörarna kan vara flera, men jag tror att den stora orsaken är den förändring av klimatet – med betydligt mildare vintrar under en lång period på 2000-talet.
När det gäller Dollar spot kanske även vårt resande till varmare länder – för att spela golf och begränsad ”rengöring av material” – är en del av orsaken. Utrustning och framförallt skor med olika typer av ”softspikes” kan hålla stora mängder gräsmaterial. Detta kan vara smittat och under för svampen gynnsamma förhållanden överleva och spridas till andra banor. I andra varmare länder har Dollar spot varit mycket stort problem under många år.
Under årets BTME 2019 mässa i Harrogate pratade man en del om nematoder som skadegörare på gräs. Detta har sedan länge varit ett problem i varmare länder men vi har de senaste åren även börjat se problem även i Sverige. Det är främst i landets sydligaste delar den påträffats, men den kan säkert vandra norrut.
Vad är en nematod?
De är mikroskopiska rundmaskar och tillhör jordens vanligaste, flercelliga djur. De lever i marken och vissa arter kan angripa växter. I Sverige har vi sedan många år haft problem med nematoder i exempelvis potatis.
De flesta nematoderna är godartade och finns i stora mängder. I en odlingsjord kan det finnas flera miljoner individer per kvadratmeter, det är ofta i vattenfilmen runt jordpartiklar de trivs bäst.
Man kan grovt dela upp nematoder i två huvudgrupper:
– Växtparasitära: kan angripa växter och då främst rötter. – Icke växtparasitära: som lever av bakterier, svampmycel och alger.
Livscykeln hos olika nematoder som kan skada gräs kan variera:
– De som lever hela livet i jorden och som angriper växten från utsidan. – De som har alla utvecklingsstadier i både rötter och jord och kan röra sig fritt mellan dessa. – De som bara har äggstadiet i jorden och efter inträngning i växtens rot, lever helt inne i växten (sedentära endoparasitära).
Skadebild
Vid ett större angrepp angrips växten genom att växtcellen punkteras och cellinnehållet sugs ut. De skadliga nematoderna (vilket är ett fåtal) stressar växten kraftigt, eftersom de skadar celler och tar växtnäringsämnen ur plantan. Även om mängden biomassa som de konsumerar inte är så stor, kan det ge omfattande skador. Det krävs dock ofta ett massivt angrepp av ett stort antal nematoder för att få omfattande skador på växten eller turfen.
Nematoders betydelse som skadegörare på grästurf i Skandinavien är relativt okänt. Troligen är mörkertalet stort och att många angrepp diagnosticeras som andra problem. Några angrepp av ”kroknematoder” (Subanguina radicicola) har observerats på kortklippta ytor med vitgröe och ängsgröe. Även gräsytor med krypven har drabbats av ”rotsårnematoder” (Pratylenchus penetrans), erfarenheter från andra länder visar att även rödsvingel och rajgräs kan drabbas av nematodangrepp.
Symptom
Skadorna yttrar sig först som ojämn växt med fläckvis utgång av gräset, fläckarna kan öka och flyta samman till större ytor. Vid sällsynta stora angrepp kan det leda till total utgång av gräset.
Problemet med nematoder på våra gräsytor i Skandinavien ska inte överdrivas, men i varmare länder och i övriga Europa är det ett återkommande problem. De senaste åren har det dykt upp angrepp i Skåne så vi får nog vara mer uppmärksamma på denna typ av problem i framtiden.
Vi ska följa utvecklingen med nematoder på våra gräsytor och återkommer med mer information om hur det utvecklar sig.