Vad kul att du vill börja spela golf. Få koll på vad du behöver för att komma igång och registrera dig kostnadsfritt för den digitala Grönt Kort-introduktionen. Välkommen in i golfens värld!

Vad är golf?

En spännande idrott där du kan utvecklas hela livet.
En spännande idrott där du kan utvecklas hela livet.

Golfen är svår att tröttna på. När du får till den där perfekta träffen vill du bara få till den igen och igen... Du kan alltid hitta nya mål att sikta mot, möjligheterna att utvecklas tar aldrig slut. Det finurliga handicapsystemet låter dig tävla mot dig själv, mot andra – eller bara spela för att det är kul.

Kvalitetstid tillsammans med vänner och familj.
Kvalitetstid tillsammans med vänner och familj.

Spela tillsammans med mormor, lillebror eller kompisgänget. Eller möt helt nya människor genom spelet! Golfen är lika mycket en idrott som en social aktivitet, där alla kan spela tillsammans oavsett ålder och erfarenhet. 

Härliga naturupplevelser i vackra miljöer.
Härliga naturupplevelser i vackra miljöer.

Från Trelleborgs slätter i söder till Björklidens berg i norr – genom golfen kan du uppleva det bästa av Sveriges storslagna natur. Och för dig som föredrar mer exotiska miljöer är golfen ett härligt sätt att utforska och upptäcka andra länder. 

Så här börjar du spela golf.

För att spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du ha Grönt Kort. Det är lite som ett körkort – beviset på att du har koll på spelet och reglerna. Du får det när du har klarat teori och spelprov, och när en klubb har godkänt kortet åt dig. Så här går det till.

  • Registrera dig gratis

    Börja med att registrera dig för att få ett personligt Golf-ID. Med det kan du börja din resa mot Grönt Kort.

  • Kom igång direkt

    Lär dig de teoretiska grunderna och förbered dig för kunskapstestet på den kostnadsfria Grönt Kort-webben.

  • Träna och spela

    Spelet och svingen lär du dig bäst på en klubb med hjälp av en golftränare. När du är redo är det dags att göra ett spelprov.

  • Grattis till Grönt Kort!

    När du klarat kunskapstest och spelprov har du Grönt Kort. Kontakta en klubb för hjälp med godkännande och medlemskap.

Jag vill ta Grönt Kort!

Fyll i dina uppgifter nedan för att registrera dig kostnadsfritt.


Har du spelat golf tidigare? Då har du kanske redan ett Golf-ID 
och kan logga in direkt i Min Golf och Grönt Kort-webben via länkarna längst ner på sidan. Har du glömt ditt Golf-ID, kontakta din tidigare hemmaklubb.

 

Läs mer

Vi hanterar dina personuppgifter enligt GDPR.
Läs mer på golf.se

  • 1
  • 2
  • 3
Du är registrerad.

Härligt! Nu har du tagit första steget mot Grönt Kort och kan påbörja teorikursen. Nästa steg är att logga in på den e-post du angav vid registreringen, där finns ett mejl med all information du behöver för att komma igång.

 

Hitta en golfklubb nära dig.

11 vanliga frågor om golf.

  1. Hur börjar jag spela golf?
  2. För att få spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du Grönt Kort – ett sorts bevis på att du har koll på spelet och reglerna.

    Du förbereder dig för Grönt Kort genom att lära dig grundläggande teori och träna på spelet i praktiken, gärna med hjälp av en golftränare.

    När du känner dig redo är det dags att göra kunskapstestet i Min Golf och göra spelprovet genom att gå en rond på golfbanan på ett givet antal poäng. 

    När du har fått godkänt på kunskapstestet och spelprovet hjälper golfklubben dig att godkänna ditt Gröna Kort. Efter det är det bara att hitta en klubb där du vill bli medlem! 

    Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver ha Grönt Kort för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till alla Sveriges banor.

    Kontakta en golfklubb nära dig så berättar de mer! Det finns cirka 450 golfklubbar runtom i Sverige att välja bland – använd gärna kartan ovan för att se vilka som finns i ditt närområde.

  3. När får jag Grönt Kort?
  4. Det är två saker du ska klara av för att få Grönt Kort i golf:

    Kunskapstest. Få godkänt på ett antal frågor om golfspelet och golfvett. Du gör testet i Min Golf.

    Spelprov. Spela nio hål på en golfbana och få minst 18 poäng på handicap 54,0. Du registrerar spelprovet i Min Golf.

    När du klarat både kunskapstest och spelprov kontaktar du en golfklubb som kan godkänna ditt Gröna Kort.

  5. Måste jag ha Grönt Kort för att spela golf?
  6. För att få spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du Grönt Kort. Det är ett sorts bevis på att du har koll på spelet och reglerna, och att du vet hur du spelar säkert med hänsyn till andra och banan.

    Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver ha Grönt Kort för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till att spela på i stort sett alla Sveriges banor.

    Som medlem har du också tillgång till alla funktioner i Min Golf, som att boka starttider, registrera handicapronder, anmäla dig till tävlingar med mera.

  7. Hur fungerar kunskapstestet för Grönt Kort?
  8. Ett av kraven för Grönt Kort är att göra ett kunskapstest. Där får du visa att du har koll på grundläggande golfregler och att du vet hur du spelar säkert med hänsyn till banan och andra.

    Du gör kunskapstestet digitalt i Min Golf. Det är uppdelat i två deltest: 25 frågor om golfspelet och 25 frågor om golfvett. Du behöver minst 20 rätt per deltest för att få godkänt. Du ser i Min Golf vad du har klarat och vad du har kvar att göra.

    Är du 12 år eller yngre får du ett test med barnanpassade frågor: 15 om golfspelet och 15 om golfvett. Du behöver minst 12 rätt per deltest för att få godkänt.

    Deltesterna går att göra om hur många gånger som helst tills du får godkänt. Vid omstart slumpas nya frågor fram.

    Den kostnadsfria Grönt Kort-webben ger dig en introduktion till det viktigaste du behöver veta för att klara kunskapstestet.* Där kan du också göra quiz om golfspelet och golfvett för att träna dig inför testet. Då får du koll på vad du redan kan och vad du behöver lära dig mer om.

    * Du kan också lära dig teorin via någon annan teoriutbildning som din golfklubb eller annan aktör erbjuder.

  9. Hur fungerar spelprovet för Grönt Kort?
  10. Spelprovet går ut på att du går en rond över 9 hål på en valfri banvärderad golfbana. För att bli godkänd ska du få minst 18 poäng på handicap 54,0.

    Ronden måste spelas tillsammans med en så kallad markör – en person som redan har Grönt Kort och är medlem i en golfklubb. Markören kan hjälpa dig att räkna dina slag under rundan.

    När du har spelat klart registrerar du ditt resultat i Min Golf, som automatiskt räknar ut hur många poäng du fått. Har du fått minst 18 poäng så har du klarat spelprovet.

    Om du även har klarat kunskapstestet är du klar för Grönt Kort och kan be en golfklubb hjälpa dig att godkänna kortet.

    Innan du ger dig ut: kontakta golfklubben där du vill spela för att höra vad som gäller kring att boka en rond för spelprov, vad det kostar och om banan är banvärderad.

    Tips! Att gå nybörjarkurs eller ta lektioner hos en golftränare ger dig bättre förutsättningar att klara spelprovet och få en bra start på ditt golfande. På klubben kan du också träna på golfens olika slag, göra ditt spelprov och upptäcka mer av det golfen har ett erbjuda.

    Har du inte redan besökt en golfklubb eller tränare? Det finns cirka 450 golfklubbar runtom i Sverige att välja bland – använd gärna kartan ovan för att se vilka som finns i ditt närområde.

  11. Hur tar barn Grönt Kort?
  12. Precis som för vuxna är det två saker barn ska klara av att få Grönt Kort: ett kunskapstest i Min Golf och ett spelprov på en golfbana. För barn till och med året de fyller 12 år är dessa dock barnanpassade.

    Barnens kunskapstest:

    Barn gör ett kunskapstest i Min Golf med barnanpassade frågor: 15 om golfspelet och 15 om golfvett. För godkänt krävs minst 12 rätt per deltest. Testet går att göra om hur många gånger som helst tills resultatet blir godkänt.

    En förälder eller annan vuxen får gärna vara med och hjälpa till med det praktiska, men barnet ska svara på frågorna själv.

    Barnens spelprov:

    Det finns tre olika alternativ för barn att göra spelprovet:

    ☞ Spela nio hål på en så kallad 100-bana (enligt Golfäventyret) på 45 slag eller färre.

    ☞ Spela nio hål på en banvärderad bana från 150-metersmarkeringen (från främre tee på par 3-hål) och få minst 18 poäng. Alla hål räknas som par 3 och spelaren har tre extraslag per hål (sex slag ger 2 poäng).

    ☞ Spela nio hål på en banvärderad bana från slopad tee och få minst 18 poäng på handicap 54,0 (samma spelprov som för vuxna).

    Barn registrerar inte spelprovet i Min Golf, utan visar istället upp scorekortet för sin golfklubb, tränare eller ledare.

    Klubben godkänner Grönt Kort när både spelprov och kunskapstest är klart. Barnet får då handicap 54,0.

    För att klara kunskapstestet och spelprovet för Grönt Kort rekommenderas Golfäventyret – en kurs som är anpassad efter barnens förmåga, och som genom lekfullhet och utmaningar hjälper dem att lära sig spelet.

    Kontakta en golfklubb nära dig om du har ett barn i din närhet som du vill hjälpa att komma igång. Du kan också läsa mer om Golfäventyret här.  

  13. Vad kostar det att ta Grönt Kort?
  14. Det kan variera, beroende på hur du väljer att komma igång.

    Att göra kunskapstestet och registrera spelprovet i Min Golf kostar ingenting.

    Grönt Kort-webben där du får en introduktion till golfen är också kostnadsfri. Du kommer åt både Min Golf och Grönt Kort-webben genom att registrera dig här på plattformen. 

    Att träna golfspelet kan du välja att göra mer eller mindre kostnadsfritt på egen hand. Det kostar dock en slant att träna på en drivingrange. Antingen köper du en enstaka hink med rangebollar (cirka 20–50 kronor beroende på klubb och antalet bollar) eller ett rangekort som du kan använda flera gånger.

    Vi rekommenderar dock att du tar hjälp av en utbildad golftränare för att lära dig spelets grunder och rätt teknik. Det ger dig bästa möjliga start på ditt golfande och bäst möjligheter att klara ditt spelprov för Grönt Kort.

    De flesta golfklubbar erbjuder nybörjarutbildningar med praktisk träning, många gånger paketerade med ett medlemskap. Pris och upplägg kan variera. Jämför gärna några olika golfklubbar i din närhet och se vad som passar just dig.

    För att spela på en golfbana och klara spelprovet betalar du i de flesta fall greenfee, en engångskostnad för att spela en golfrond på just den banan. Greenfeeavgiften kan variera beroende på golfbana. När du ska göra ditt spelprov är det bra att kontakta klubben i förväg, för att höra vilka spelavgifter som gäller för just den banan.

  15. Vad behöver jag för utrustning?
  16. För att spela golf behöver du klubbor, som du i många fall kan låna på klubben eller på närmaste Fritidsbank

    Du behöver också bag, boll, greenlagare, gymnastikskor och – om du vill – peggar för när du slår ut från tee. Det kan vara bra att ha flera bollar, om du skulle råka slå bort några.

    Som nybörjare räcker det ofta med 6–7 klubbor. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor (max 14 stycken), och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.

  17. Finns det en åldersgräns för att börja spela?
  18. Du kan vara hur ung eller gammal som helst när du börjar spela golf. Det viktigaste är att anpassa svårighetsgraden efter dina förutsättningar. Golfens unika handicapsystem och möjligheten att välja tee gör det möjligt.

    För barn upp till 12 år har kunskapstestet och spelprovet barnanpassats. Dessutom finns Golfäventyret – en kurs som är anpassad efter barnens förmåga, och som genom lekfullhet och utmaningar hjälper dem att lära sig spelet.

    Kontakta en golfklubb nära dig om du har ett barn i din närhet som du vill hjälpa att komma igång. Du kan också läsa mer om Golfäventyret här. 

  19. Måste jag vara medlem i en klubb för att få spela?
  20. De flesta golfklubbar vill att du är medlem i en golfklubb (deras egen eller någon annan) för att få spela på deras bana. Medlemsavgiften varierar, så kontakta den eller de klubbar som du är intresserad av att gå med i.

    Merparten av klubbarna har en hemsida där du enkelt kan se vilka medlemskap de har och vad olika innehåll kostar.

    Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver vara medlem för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till alla Sveriges banor.

    Det finns cirka 450 golfklubbar runtom i Sverige att välja bland – använd gärna kartan ovan för att se vilka som finns i ditt närområde.

  21. Jag har spelat förut. Hur återupptar jag golfen?
  22. Du är alltid välkommen tillbaka till golfen! Om du har varit aktiv medlem efter 2004 finns ditt Golf-ID registrerat i Golfens IT-system. Då kan en golfklubb aktivera dig som medlem med det handicap du senast var noterad på.

    Slutade du före 2004 så behöver du göra kunskapstestet och spelprovet igen för att få handicap 54 eller lägre. 

    Kontakta en klubb där du vill bli medlem, så hjälper de dig vidare.

Har du redan registrerat dig?

Om du redan har registrerat dig kan du logga in direkt i Min Golf eller Grönt Kort-webben med ditt Golf-ID och lösenord.

Till Min Golf

Till Grönt Kort-webben

Har du glömt ditt lösenord till Min Golf, klicka på "Glömt lösenord" och följ instruktionerna.
Om du behöver support kring Grönt Kort-webben, klicka här.