Pojklandslaget jobbar för att spetsa verksamheten för Sveriges bästa juniorer så att de får bästa möjliga förutsättningar till att kunna ta nästa steg och i framtiden nå världstoppen.

Silen - en metafor för värdegrunden i landslagsverksamhet

Så jobbar coacherna

Genom att ha ett nära samarbete med spelare och deras nätverk kommer nivån höjas på deras satsning och därmed säkerställa att spelaren får en tydlig handlingsplan utefter sina behov.

Vi har nu uttalade landslag i vår verksamhet. Det betyder att vi har tagit ut ett antal spelare som kommer att ingå i landslaget.

Vi har även bevakning på spelare som i dagsläget är utanför landslaget. Om någon utanför landslaget gör ett bra jobb och presterar kommer den spelaren ha lika stora chanser att ta plats i de uppdrag vår verksamhet skickar spelare till, som de som idag ingår i landslaget.

Landslagets värdegrund beskrivs i Silen – glädje, hälsa, ansvar och ärlighet. För de som är uttagna till ett landslag är värdegrunden en bas i verksamheten som vi utgår från.

Tävlingsprogram 2018

 • Tävling Tid Plats
  South African Stroke Play Championship Feb Sydafrika
  Landskamp mot Norge Mars Spanien
  Fairhaven Trophy Maj Skottland
  Thunderbird International Junior Maj USA
  German Boys Open Juni Tyskland
  European Boys Team Championship Juli Tjeckien
  European Young Masters Juli Norge
  The Boys Amateur Championship Aug Nordirland
  The Junior Players Championship Aug USA
  Italian International Under 16 Championship Sept Italien
  Nordic Junior Match Okt Sverige
  Rolex Tournament of Champions Nov USA

Spelare 2018

Coacher

 • Head Coach
  Katarina Vangdal

  Coach
  Carl Magnusson – ansvarar för pojkverksamheten

  Coach Pojkar Framtid
  Marcus Otternäs

  Assisterande coacher
  Jonnie Eriksson

  Resurspersoner
  Jon Karlsen (puttning)
  Jesse Karlsson (caddie)
  Hans Larsson (spelarutveckling)
  KG Nissén (fys)
  Fredrik Wetterstrand (mentalt/teknik/puttning)
  Peter Östlund (mentalt)

Vi ser detta som ett samarbete och ett vinna-vinna-upplägg där vi tillsammans lever upp till och ansvarar för vår vision och våra mål.

Vi har också en verksamhet för våra professionella spelare, utmanarsatsningen. Genom att samarbeta med Sveriges allra bästa spelare och deras nätverk får vi kunskaper och erfarenheter som vi sprider vidare i olika forum.

Vi hoppas att detta inspirerar spelare och miljöer i Sverige så som det inspirerar oss.

 1. Måste man vara över 18 år för att vara med i landslaget?
 2. Swedish Golf Teams framtidsverksamhet för pojkar jobbar med spelare som är 17 år eller yngre. Syftet är att förbereda spelare inför pojklandslaget och att sprida kunskaper från Swedish Golf Team till yngre spelare i Sverige.

  Spelare väljs ut baserade på resultat, träningsvolym, tävlingsvolym och teknisk förmåga. Till skillnad från pojklandslaget består inte pojkar framtid av en fast trupp, istället väljs olika spelare i olika åldrar ut för enskilda aktiviteter. Syftet är att många spelare ska komma i kontakt med landslaget.

  Under året finns tävlingsbevakning på vissa TeenTour Elit samt på finalen i Teen Cup. Ta gärna kontakt med coachen på plats om du har frågor.

  Ansvarig för pojklandslaget är Carl Magnusson. För frågor om framtidsverksamheten på pojksidan, kontakta Carl Magnusson, 073-320 45 55 eller carl.magnusson@golf.se.


  Aktiviteter under året för pojkar framtid

  Datum Aktivitet Antal Plats
  23-24/2 Mentalläger (med pojkar/herrar) ca 5 spelare Sverige
  8-15/3 Läger Spanien ca 8 spelare Spanien
  23-26/4 Skandia Grand Opening + läger ca 12 spelare Vellinge GK
  23-25/7 European Young Masters 2 spelare Tyskland
  1-3/9 Italian under 16 3 spelare Italien
  Okt Höstläger ca 18 spelare Frösåker GK
  Nov Teknikläger ca 10 spelare TBA
 3. Är det viktigt för karriären att ha spelat i ett landslag?
 4. Swedish Golf Team har flera mål. På sikt att Sverige ska ha vinnare på de allra största tävlingarna. Vi vill ha svenska majorvinnare och OS-guldmedaljörer.

  Av erfarenhet vet vi att internationellt tävlingsspel och deltagande i landslag som junior ger erfarenhet och kunskap som hjälper i den framtida karriären. Samtidigt ser vi idag flera svenska herrar på europatouren som inte var bland de bästa i sin ålder som juniorer. Vi ser också spelare som tar plats i herrlandslaget utan att ha varit med i pojklandslaget. För att nå långt inom golf hjälper det att ha fått vara med i landslagsverksamheten, men det är varken en förutsättning eller en garanti för att nå långt.

  Om du blir uttagen till ett uppdrag – se det som en bonus och en extra chans att lära dig något. Om du inte blir uttagen är det inte ett tecken på att du inte kan nå högsta nivå.

  På sikt är det den egna motivationen som avgör. Engagerade föräldrar, tränare och bra coachning verkar också vara en nyckel till att nå långt.

 5. Hur gör man för att bli uttagen till landslaget?
 6. När vi väljer vilka spelare som får delta på olika aktiviteter har vi många faktorer att ta hänsyn till. Det är ingen lätt uppgift.

  Till att börja med tänker vi på långsiktig utveckling. Spelare utvecklas bäst när de får träna och tävla på rätt nivå. Ett steg i taget brukar vara den snabbaste vägen till nästa nivå. Och man bör skaffa sig bra grundtekniker i sin hemmamiljö innan landslagsläger är rätt plats för sin utveckling. Vi lägger stor vikt vid att man ska kunna dra lärdomar av det man upplever, både på tävling och träning, och den chansen är störst när man är på rätt nivå. I Pojkar Framtid bjuder vi därför in olika pojkar beroende på vilken aktivitet som ska genomföras.

  Ett steg i taget brukar vara den snabbaste vägen till nästa nivå

  Vi vet också att både träningsfokus och träningsmängd är väldigt avgörande för hur långt man når. Bakom detta ligger motivation. När vi tittar på de svenska herrar som idag spelar på de internationella tourerna är det också tydligt att de har tränat mer än andra svenska herrar. De flesta har också tävlat mycket som juniorer. När vi deltar i internationella tävlingar blir det ofta uppenbart att vi i Sverige inte har samma tävlingsvana som spelare från andra länder. Därför blir både tränings- och tävlingsmängd faktorer som vi tar i beaktande vid uttagningar.

  Utöver detta är det givet att inställning till träning och lärande (attityd) är viktigt för att vår verksamhet också ska leda till något. Lika givet är det viktigt att spelarens nätverk och hemmamiljö är delaktiga i spelarnas utveckling, vill ta del av landslagets verksamhet, utnyttja den kunskap och feedback som ges och att spelarna ges träningsmöjligheter på hemmaplan året runt. När detta samarbete fungerar är det oerhört kraftfullt för spelarens utveckling.

  När vi väljer vilka som blir uttagna tittar vi givetvis på tidigare tävlingsresultat. Man kan säga att detta är ett grundkriterium, att man nått tillräckligt långt innan det får bra effekt att delta i landslagsverksamhet utöver klubbens och distriktets verksamhet. Men vi tittar definitivt inte bara på ranking.

  Att lägga upp sitt tävlande för att maximera rankingpoäng är aldrig en bra idé, varken för uttagningar eller för långsiktig utveckling.

  När vi tittar på tävlingsresultat funderar vi även på var du spelat, förmågan att scora lågt och om det finns en tanke bakom tävlandet. Hur bra de bästa rundorna är spelar större roll än hur dåliga de sämsta rundorna är.

  Med ovanstående hoppas vi ha förklarat att vi har många faktorer att ta hänsyn till.

För frågor, kontakta

Porträttbild på Carl Magnusson.