Här hittar du information och lästips samt beslut från Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnd i bestraffnings- och klubbärenden.
Bestraffningsärenden rör händelser som omfattar farligt spel och fusk i samband med golfspel. De behandlas enligt reglerna i 14 kap Riksidrottsförbundets (RF) stadgar.
Golfdistriktsförbundens juridiska kommittéer är första beslutsinstans vid bestraffningsärenden. Undantaget ärenden som inträffat under förbundstävlingar, som hanteras av Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnd (JurN).
Klubbärenden behandlas enligt reglerna i 15 kap RF:s stadgar. De rör bland annat medlemskap, uteslutning och styrelse- och årsmötesbeslut. Vid dessa ärenden är JurN första beslutande instans.
Läs vidare för mer information om disciplinär verksamhet i Golfsverige och ta del av Juridiska Nämndens beslut i bestraffnings- och klubbärenden.
Om du vill anmäla en förseelse
Om du blivit utsatt för farligt spel på golfbanan eller sett en annan golfspelare fuska eller försöka fuska på en tävling, kan du inom två månader från det att händelsen inträffade skriftligen anmäla den andra personen till bestraffning (tillrättavisning, böter eller avstängning 1-24 månader).
Anmälan ska innehålla namn och klubbtillhörighet på den person du anmäler samt en redogörelse för vad som inträffat, eventuella bevis (foto, scorekort etc) och namn på eventuella vittnen. Du måste underteckna anmälan och skicka den med post till det golfdistriktsförbund som den anmälda personens klubb tillhör.
Bestraffningsärenden
-
Bestraffningsärenden
Klicka nedan för att ta del av de beslut som fattats av SGF:s Juridiska Nämnd.
Så fungerar systemet med bestraffning inom Riksidrottsförbundet
Golfdistriktsförbundet (GDF) har rollen att utöva bestraffningsrätt som första instans, utom i ärenden som rör SGF:s förbundstävlingar (se vilka i Spel- och tävlingshandboken) då det är SGF:s Juridiska Nämnd (JurN) som fattar beslut.
Bestämmelserna regleras i GDF:s stadgar och baseras på Riksidrottsförbundets (RF) enhetliga och tvingande regler för bestraffningsärenden som finns i 14 kap RF:s stadgar. Besluten benämns ofta förbundsbestraffning.
Styrelsen i GDF har som regel överlämnat beslutanderätten till en juridisk kommitté som handlägger och beslutar i ärendena. Beslut i GDF ska skickas till SGF för kännedom och eventuell registrering i Golfens IT-system (GIT).
Det finns 18 juridiska kommittéer (JurK) i Golfsverige. Detta då Göteborgs, Bohuslän-Dals och Västergötlands GDF slagits ihop till Juridiska kommittén Väst, och Smålands och Blekinges GDF slagits ihop till Blekinge-Smålands Juridiska kommitté.
Om du vill överklaga ett bestraffningsbeslut
GDF:s beslut kan överklagas till JurN inom tre veckor från beslutsdatum. Även JurN:s beslut kan överklagas. Det görs då till RF:s Riksidrottsnämnd (RIN), också det inom tre veckor från beslutsdatum. Beslut om bestraffning verkställs och gäller även om beslutet är överklagat.
Administration av bestraffningsbeslut
En förbundsbestraffning som innebär avstängning av golfspelare verkställs av SGF. Andra bestraffningar, så kallad 14-dagars utestängning eller stadgeenlig varning och uteslutning, som meddelas av golfklubben, noteras och verkställs av golfklubben.
Administrera avstängning m m i GIT
Mall för golfdistriktsförbundsbeslut
Klubbärenden
-
Klubbärenden
Så kallade klubbärenden handlar om överklagade beslut angående medlemskap, uteslutning och varning av medlem samt styrelse- och årsmötesbeslut på klubbnivå eller annan förbundsnivå inom RF. Klubbärenden kan också handla om beslut som rör tävlingsregler.
Bestämmelserna baseras på RF:s enhetliga och tvingande regler som finns i 15 kap. RF:s stadgar. Det är SGF:s Juridiska Nämnd som är första beslutande instans i dessa ärenden.
Om du vill överklaga ett beslut i ett klubbärende
Den som vill klaga på ett beslut i ett klubbärende ska göra det skriftligen till SGF:s Juridiska Nämnd (JurN). Överklagandet ska ha kommit in till SGF senast inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades.
Ett beslut på ett årsmöte måste alltså överklagas inom tre veckor från den dag då mötet hölls. Tiden räknas alltså inte från den dag då protokollet är justerat. Motsvarande princip gäller normalt även för beslut som fattas av klubbens styrelse.
I överklagandet ska anges vilket beslut som avses, vilken ändring som begärs och skälen för den begärda ändringen.
JurN:s beslut kan överklagas till RF:s Riksidrottsnämnd (RIN), också det inom tre veckor från beslutsdatum.
Utbildning och lästips
Lär dig mer om disciplinär verksamhet och föreningsrätt genom att ta del av utbildningar, skrifter och böcker nedan.
Seminarium om disciplinär verksamhet
Ett juridiskt dagseminarium angående disciplinär verksamhet genomförs av SGF vart tredje år, dit representanter från varje JurK bjuds in. Syftet med seminariet att säkerställa att ärendena behandlas och bedöms så likvärdigt som möjligt i hela landet.
Allt utbildningsmaterial från det senaste seminarietillfället finns tillgängligt på hemsidan. Det är fritt att använda vid introduktion av nya ledamöter i distriktets juridiska kommitté.
Råd och regler för handläggning av bestraffningsärenden
Juridiska Nämndens skrift ”Råd och regler för handläggning av bestraffningsärenden” redogör för vem som kan straffas, vilka förseelser som kan leda till påföljd, påföljder och bestraffningar, straffmätning, preskription, bestraffningsorgan, anmälan med mera.
Under punkten övrigt skrivs om golfklubbens möjlighet till 14-dagars utestängning av medlem. Vidare behandlas en golfklubbs möjlighet att varna och utesluta en medlem enligt klubbens stadgar.
Idrottens bestraffnings- och tävlingsregler
Boken "Idrottens bestraffnings- och tävlingsregler” – sjunde upplagan (Anders Hubinette och Krister Malmsten, Norstedts Juridik, 2021).
Boken ger en heltäckande bild av idrottens bestraffningsregler och beskriver grunderna för tillämpning av idrotternas olika tävlingsregler.
Finns att köpa hos Norsteds Juridik (och andra bokhandlare)
Idrottens föreningsrätt
Boken "Idrottens föreningsrätt" – andra upplagan (Krister Malmsten och Christer Pallin, Norstedts Juridik i samarbete med Svenska Fotbollförlaget AB. Utgiven 2005).
Boken riktar sig till idrottsledare på alla nivåer – förening, distrikt och förbund. Den behandlar bland annat hur man bildar en förening, utformning av föreningsstadgar, medlemmarnas rättigheter och skyldigheter, vilka frågor som måste tas upp på årsmötet och hur årsmötet går till, hur man väljer styrelse och vilket personligt ansvar man har som styrelseledamot.
Den Tar också upp revisorernas och valberedningens uppgifter, överklagandefrågor, avtal mellan förening och idrottsutövare/tränare samt hur ett IdrottsAB bildas.
Finns att köpa hos Norsteds Juridik (och andra bokhandlare)