Här hittar du information och lästips samt beslut från Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnd i bestraffnings- och klubbärenden. Alla ärenden behandlas enligt reglerna i Riksidrottsförbundets stadgar.
Bestraffningsärenden behandlas enligt reglerna i 14 kap Riksidrottsförbundets stadgar.
Om du vill anmäla ett ärende/förseelse
Om du blivit utsatt för farligt spel på golfbanan eller sett en annan golfspelare fuska eller försöka fuska på en tävling, kan du inom två månader från det att händelsen inträffade skriftligen anmäla den andra personen till bestraffning (tillrättavisning, böter eller avstängning 1-24 månader).
Anmälan ska innehålla namn och klubbtillhörighet på den person du anmäler samt en redogörelse för vad som inträffat, eventuella bevis (foto, scorekort etc) och namn på eventuella vittnen. Du måste underteckna anmälan och skicka den med post till det golfdistriktsförbund som den anmälda personens klubb tillhör.
Så fungerar systemet med bestraffning inom Riksidrottsförbundet
Golfdistriktsförbundet har rollen att utöva bestraffningsrätt som första instans, utom i ärenden som rör Svenska Golfförbundets (SGF:s) förbundstävlingar. Styrelsen i distriktet har som regel överlämnat beslutanderätten till en juridisk kommitté som hanterar ärendena. Kopia på varje beslut i kommittén ska skickas till SGF för registrering i Golfens IT-system. Allt detta framgår i SGF:s Mallstadgar för Golfdistriktsförbund.
Vill spelaren överklaga ett beslut från distriktet skickas det skriftligen till Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnd inom tre veckor från beslutsdatum. Vill spelaren överklaga även det beslutet skickas det till Riksidrottsförbundets Riksidrottsnämnd också inom tre veckor från beslutsdatum. Beslut om bestraffning gäller oberoende av om beslutet överklagats.
Det finns 20 juridiska kommittéer i Golfsverige efter att golfdistriktsförbunden i Småland och Blekinge slog ihop bestraffningsrätten till en gemensam kommitté 2006. Är ärendena få kan en sammanslagning vara aktuell även för andra golfdistriktsförbund.
Ett juridiskt dagseminarium hålls av SGF för golfdistriktsförbunden vart tredje år för att säkerställa att ärendena behandlas och bedöms så likvärdigt som möjligt i hela landet.
Om du vill överklaga ett bestraffningsbeslut
Golfdistriktsförbunden är första beslutsinstans i alla ärenden utom de ärenden som rör förseelser på förbundstävlingar (se vilka tävlingar som avses i Spel- och Tävlingshandboken). Golfdistriktsförbundens beslut kan överklagas till Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnd inom tre veckor från beslutsdatum.
Lästips
I Juridiska Nämndens "Råd och regler för handläggning av bestraffningsärenden" nedan finns information om vem som kan straffas, vilka förseelser som kan ge påföljd, vilka påföljderna kan vara, straffmätning, preskription, bestraffningsorgan, anmälan med mera.
Under punkten övrigt skrivs om golfklubbens möjlighet till 14-dagars utestängning av medlem. Vidare behandlas en golfklubbs möjlighet att varna och utesluta en medlem enligt klubbens stadgar.
Råd och regler för handläggning av bestraffningsärenden
Administration av bestraffningsbeslut
En förbundsbestraffning som innebär avstängning av golfspelare verkställs av Svenska Golfförbundet. Andra bestraffningar, 14-dagars utestängning eller stadgeenlig varning/uteslutning, som meddelas av golfklubben, verkställs av klubbadministratören.
Administrera avstängning m m i Golfens IT-system (GIT)
Mall för golfdistriktsförbundsbeslut
Klubbärenden
Klubbärenden handlar om beslut från Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnd i ärenden som rör överklagande av styrelse- och årsmötesbeslut, vägrat inträde av medlem samt uteslutning av medlem ur golfklubb. Alla dessa ärenden behandlas enligt reglerna i 15 kap Riksidrottsförbundets stadgar.
Om du vill klaga på ett klubbärendebeslut
Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligen. Överklagandet ska ha kommit in till Svenska Golfförbundet senast inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades.
Ett beslut på ett årsmöte måste alltså överklagas inom tre veckor från den dag då mötet hölls. Tiden räknas alltså inte från den dag då protokollet är justerat. Motsvarande princip gäller normalt även för beslut som fattas av klubbens styrelse.
I överklagandet ska anges vilket beslut som avses, vilken ändring som begärs och skälen för den begärda ändringen.
Lästips
Boken "Idrottens föreningsrätt" - Andra upplagan
Nu finns andra upplagan av Idrottens föreningsrätt (Krister Malmsten och Christer Pallin, Norstedts Juridik i samarbete med Svenska Fotbollförlaget AB). Boken är en samlad framställning om föreningsrätten inom idrotten.