Ta del av golfens verksamhetsinriktning – en långsiktig vägledning för att utveckla svensk golfidrott och skapa världens bästa golf för alla.
Vartannat år beslutar förbundsmötet om en verksamhetsinriktning – den gemensamma planen för Golfsverige där klubbar, distriktsförbund och förbund i möjligaste mån ska samverka.
I stort är detta vägledningen för den långsiktiga utvecklingen av svensk golfidrott mot visionen »Världens bästa golf – för alla«.
I verksamhetsinriktningen beskrivs uppdrag, värdegrund, vision och verksamhetsidé.
För att nå dessa ambitioner finns strategier och prioriteringar för kommande två år – med utgångspunkt i ett mer långsiktigt perspektiv.
Verksamhetsinriktning 2023–2024
Den nuvarande verksamhetsinriktningen är indelad i tre verksamhetsstrategier.
Dels verksamhet för golfklubbarna, dels verksamhet för golfspelarna. Inom dessa finns ett antal prioriterade områden för Golfsverige.
Övergripande ligger också golfens hållbarhetsarbete, med bäring på många olika delar i verksamheten.
Till varje strategi finns också ett brett stöd från SGF i form av löpande verksamhet. Det utförs baserat på kunskap och erfarenheter om behov av stöd på klubbnivå, eller på beslut av förbundsmötet eller förbundsstyrelsen.
Verksamhetsinriktningen som PDF (uppslag)
Verksamhetsinriktningen som PDF (enkelsidor)
I flikarna nedan kan du läsa om de prioriterade områdena och verksamhetsstödet inom respektive verksamhetsstrategi: golfklubbar, golfspelare och hållbarhet.
Golfklubbar
-
Verksamhet för golfklubbarna
Golf ska som den största breddidrotten i Sverige vara relevant och välkomnande för alla målgrupper genom introduktionen till spelet, spelarutveckling, anläggningarnas utformning och hur vi bemöter varandra.
Övergripande fokus för SGF ska vara att jobba för välmående golfklubbar avseende attraktiv verksamhet och ekonomi i balans, för medlemmar, gäster och medarbetare.
Prioriterade områden för golfklubbarna:
Organisation & ekonomi
Det ställs höga krav ställs på golfklubbarnas organisation, som förväntas styra verksamheten effektivt i riktning mot uppsatta mål.
En välmående golfklubb med ekonomi i balans skapar trygghet och stabilitet, och är avgörande för att återinvestera långsiktigt i både verksamhet och anläggning.
Medlemskapet är centralt i de flesta golfklubbar, och står för en betydande del av intäkterna. Men traditionella engagemangsformer utmanas alltmer av flexibla och skräddarsydda lösningar. Mycket i klubbarnas verksamhet behöver därför utvecklas och anpassas för att attrahera nya generationer golfare.
För att finna svar på utmaningarna och stärka klubbarnas kunskap ska SGF arbeta fram modeller, utbildning och verksamhetsstöd i rådgivningen. Dessa ska bygga på fakta och erfarenheter från klubbarnas ekonomistyrning, organisation, medlemsformer, avgifts- och prisstrategier med mera.
Arbetet ska ledas av SGF:s klubbrådgivare, med bred förankring bland och representation av klubbföreträdare, golfdistrikt och yrkesorganisationer.
Bättre spelupplevelse
För att alla som spelar golf ska erbjudas möjlighet till en bra spelupplevelse ska Golfsverige öka fokus på banveckling.
Exempel på förbättringsmöjligheter kan vara placering av utslagsplatser, banans klippning, träds skötsel och spelpåverkan samt hinders placering och utformning.
SGF ska i samarbete med ledande banarkitekter och företrädare för
yrkesorganisationerna gemensamt driva ett utvecklingsprojekt med målet att erbjuda rådgivning och utbildning om hur spelupplevelsen på en golfklubb kan förbättras.Jämställdhet, mångfald och inkludering
Den långsiktiga satsningen på jämställdhet inom golfen ska fortsätta enligt styrdokumentet för Vision 50/50, där SGF löpande ska erbjuda klubbar och distrikt ett strukturerat utvecklingsprogram.
Golfsverige ska också tillämpa perspektiv på mångfald i styrande processer, planer, utredningar, utbildningar, mötesplatser och kommunikation, så att golf stärker sin roll som en inkluderande idrott.
Digitalisering av verksamheten
SGF ska vidareutveckla GIT som ett tidsenligt, effektivt och värdeskapande verksamhetsstöd för golfklubbar, där huvudsyftet är att utveckla, driva och möjliggöra aktivitet på klubben.
Tjänsterna ska utvecklas med fokus på automatisering och möjliggöra självbetjäning för golfarna samtidigt ska Golfsveriges krav på säkerhet och stabilitet alltid beaktas.
GIT och angränsande system ska minimera tidsåtgången för administration och genom insamling av data och användarstudier kontinuerligt optimera arbetsflöden som gör det enklare för golfklubben att bedriva verksamhet.
Verksamhetsstöd till golfklubbarna:
Golfspelare
-
Verksamhet för golfspelarna
Golf är en utmanande och rolig idrott för hela livet, som passar alla förutsatt att det erbjuds individuell spelarutveckling, träning och tävling, och möjlighet att prestera för dem som vill.
Golfsverige ska därför arbeta med processer för att möjliggöra glädje, inspiration och utveckling för alla golfspelare, från bredd till elit.
Prioriterade områden för golfspelarna:
Bättre idrottslig verksamhet
SGF ska fortsatt erbjuda stöd inom bättre idrottslig verksamhet för i synnerhet juniorer på svenska golfklubbar.
Processen ska fokusera på hur golfen bättre ska rekrytera och behålla barn, ungdomar och vuxna medlemmar, och erbjuda lösningar utifrån olika klubbars ambition och situation. Processen ska också synliggöra vad som är en god idrottsmiljö.
Med PGA som central aktör ska också en strategi tas fram för hur Sveriges tränarkår kan engageras bättre, med mer synliggjorda och inkluderade tränare som följd.
SGF:s organisation ska anpassas till de nya strategierna avseende bemanning och arbetssätt, där idrottsrådgivare, klubbrådgivare, golfdistrikt och RF/SISU-distrikt samarbetar.
Rekrytera & behålla
SGF ska fortsatt, tillsammans med PGA, stötta möjligheterna för golfklubbarna att rekrytera medlemmar genom Grönt Kort-webben i Min Golf samt genom rådgivning och goda exempel ge förslag på bra introduktion, aktivering och bemötande av nya golfare.
För att behålla fler golfspelare som medlemmar ska SGF utveckla rådgivningen kring detta anpassat till målgrupp, efterfrågan och ambition. Arbetet ska också knyta an till projektet bättre spelupplevelse.
Elitverksamhet
Svenska golfspelare ska nå internationella framgångar på högsta mästerskaps- och tournivå, majors och OS, samt representera i Solheim Cup och Ryder Cup.
Därtill ska Sverige årligen ha två spelare (damer respektive herrar) topp 100 på världsrankingen för både proffs och amatörer.
För att nå målen finns delmål/indikatorer där Sverige ska ha 15–20 spelare (damer respektive herrar) topp 500 på världsrankingen för både proffs och amatörer.
Verksamhetsstöd till golfspelarna:
Hållbarhet
-
Golfens hållbarhetsarbete
Golf är som en av de största idrotterna i Sverige väldigt samhällsnyttig, där svenska golfklubbar årligen producerar en rad värden utan något större samhällsstöd.
SGF ska därför tillsammans med golfklubbarna arbeta med att öka kunskapen i samhället om golfsportens fördelar och samhällsnytta, såväl centralt som lokalt.
Prioriterat område för golfens hållbarhetsarbete:
Hållbara golfanläggningar
Golfsverige ska driva ett aktivt hållbarhetsarbete med stark koppling till Agenda 2030.
Konkret vill vi synliggöra golfens hållbarhetsarbete när det gäller hälsa & friskvård, natur & miljö, inkludering & jämställdhet samt möjligheter med multifunktion.
Ett särskilt fokus ska riktas mot golfens utmaningar från klimatförändringarna när det gäller ogräs, skadedjur och vattenfrågor.
SGF ska fortsatt medverka till att utveckla den nordiska forskningsstiftelsen Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF) som kunskapskälla för golfen som påvisar hållbarhetsvärden för samhället och därmed skapar trovärdighet och legitimitet.
Kunskap inom STERF ska utvecklas inom fyra prioriterade områden: integrerat växtskydd (IPM), vatten och dränering, övervintring och multifunktion.
Processen med golfens hållbarhetsarbete ska kommuniceras genom samverkan med stat, regioner, kommuner, andra idrotter, miljövårdande organisationer, besöksnäring, aktörer inom hälsa och friskvård, företag och allmänhet.
Vägledande för SGF:s verksamhetsplan
Verksamhetsstrategierna och verksamhetsstödet ska tillsammans göra att Golfsverige utvecklas positivt, i linje med vår vision, värdegrund och verksamhetsidé.
Det övergripande målet är välmående golfklubbar med ekonomi i balans och attraktiv verksamhet.
Genomförande och rapportering
Baserat på verksamhetsinriktningen utarbetar förbundsstyrelsen årligen en verksamhetsplan för Svenska Golfförbundet, med budget, detaljerade mål och aktivitetsplaner.
Synliggörande av vad som görs inom SGF och vad som uppnås kommer löpande att presenteras i möten, utbildningar, seminarier, nyhetsbrev och annan kommunikation.
Detta för att Golfsverige ska känna att förbundets operativa verksamhet bedrivs i linje med verksamhetsinriktningen.
För en sammanfattning av genomförd verksamhet, läs SGF:s verksamhetsberättelse:
En del av demokratiprocessen
Verksamhetsinriktningen är en del av Golfsveriges demokratiprocess. Förbundsmötet (FM) är det högsta beslutande organet och förbundsstyrelsen är högst ansvarig för all verksamhet inom SGF. Den arbetsprocess SGF följer beslutades av FM 2009.
Årsavgifter för golfklubbar och golfbolag
Efter att verksamhetsinriktningen beslutats på förbundsmötet fattas också beslut om rambudget (årsavgifter) som ska följa verksamhetsinriktningen.
Tidigare verksamhetsinriktningar
Hur har Svenska Golfförbundets verksamhet utvecklats genom åren? Ladda ner tidigare verksamhetsinriktningar och läs om Golfsveriges strategier och prioriteringar.
Vid eventuella frågor, kontakta:
- Gunnar Håkansson
- Generalsekreterare
- Tel: 08-622 15 25
- E-post: gunnar.hakansson@golf.se