Kommer vi någonsin få en ny Stenson?

Är det kris i svensk herrgolf, vad är rimliga förväntningar på antalet världsstjärnor från ett land som Sverige och vilka är förutsättningarna för att skapa eller bli elitgolfare?

Den 6 april sändes avsnitt åtta av studiprogrammet Pitch, som handlade om elit- och landslagsverksamheten. Se programmet nedan. Övriga delar i serien hittar du här.  

Sammanfattning av programmet

Är det kris i svensk herrgolf och vad är rimliga förväntningar på antalet världsstjärnor från ett land som Sverige? Vi snackar framtid med svenska landslaget, diskuterar förutsättningar för en klubb att skapa elitgolfare och besöker platsen där framtidens stjärnor vässar sin golf. 

  • Förbundskapten Katarina Vangdal om vad som är rimliga förväntningar på antalet världsstjärnor från ett land som Sverige.

  • Mats Lanner, före detta spelare och numera domare på European Tour, om den tuffa vägen till toppen på herrsidan.

  • Panelen: Representanter från PGA, klubb och landslag diskuterar elitverksamhet på klubb och hur Sverige ska få fram världsstjärnor i golf i framtiden.

  • Katarina Vangdal, förbundskapten, om hur vägen från klubb till världstoppen ser ut på herr- och damsidan. 

  • Reportage: 24 elever med en gemensam dröm och en RIG-tränare som vet vad som krävs. Vi åkte till riksidrottsgymnasiet i Helsingborg och mötte framtiden inom svensk elitgolf. 

  • Framtidsspaning med Troed Troedson: När konkurrensen ökar, är Sverige för bortskämda med framgångar inom golf? 

  • Samtalet: Fredrik Wetterstrand, damlandslagscoach, om nyckeln till framgång för våra svenska damamatörer de senaste åren.

En prioriterad del av verksamhetsinriktningen

Skiss över de tre verksamhetsstrategierna och åtta prioriterade områdena i SGF:s verksamhetsinriktning 2021-2022.

Elitverksamhet är ett av totalt åtta prioriterade områden i Golfsveriges verksamhetsinriktning för 2021–2022, som beslutades vid förbundsmötet i november 2020. 

Projektet hör till den övergripande strategin "Verksamhet för golfspelarna" och är en långsiktig satsning med syfte att hjälpa Golfsverige att bättre förstå de behov och önskningar som finns hos olika kategorier spelare – och därigenom kunna skapa bästa möjliga förutsättningar att tillmötesgå dem.

Om elitverksamhet, ur verksamhetsinriktningen:

Svenska golfspelare ska nå internationella framgångar på högsta mästerskaps- och tournivå, majors och OS, samt representera i Solheim Cup och Ryder Cup. Därtill ska Sverige årligen ha två spelare (damer respektive herrar) topp 100 på världsrankingen för både proffs och amatörer.

För att nå målen finns delmål/indikatorer där Sverige ska ha 15–20 spelare (damer respektive herrar) topp 500 på världsrankingen för både proffs och amatörer. 

Hela verksamhetsinriktningen hittar du här.