Senaste nytt om banskötsel

Du som arbetar med banskötsel eller är inblandad i beslut som tas på en golfklubb kan få senaste nytt inom verksamheten. Ta del av informationen och bli mer lönsam på din golfklubb.

Vill du ha bankonsulenternas nyhetsbrev om banskötsel (skickas kvartalsvis), skicka din e-postadress till susanne.persson@golf.se

Nyheter

  1. Ideell arbetskraft på golfbanan
  2. Banskötsel

    Ideell arbetskraft på golfbanan

    Coronapandemin har gjort att fler klubbar än vanligt anlitar ideell arbetskraft i arbetet med golfbanan. Här är några råd kring bland annat säkerhet, försäkringsskydd och eventuell ersättning.

    Våren 2020 är mycket speciell på många sätt ute på våra golfanläggningar. Covid-19 har påverkat klubbarna generellt, även om det är i olika omfattning så här tidigt på säsongen.

    En situation vi har uppmärksammat på anläggningarna är bristen på arbetskraft på banan. Antingen är personalen hemma på grund av sjukdom eller så är det generella problem att få kvalificerad arbetskraft. Många löser detta genom att ”snabbutbilda” ideella krafter som får hoppa in i banarbetet.

    Skriftlig överenskommelse

    Vi vill därför uppmärksamma vikten av att ha en skriftlig överenskommelse mellan klubb och den tillfälliga arbetskraften, när det gäller säkerhet, försäkringsskydd och eventuell ersättning. Överenskommelsen bör innehålla:

    Partsavsikten mellan klubb och individ om att det är ideellt arbete som avses.

    ► Samtliga arbetsuppgifter som ingår i uppdraget. Tänk på tydliga avgränsningar mellan arbetsuppgifter som utförs av ideella och eventuell anställd banpersonal.

    ► Vilka arbetsredskap och fordon som ska användas och vara tillgängliga för arbetsuppgiften.

    ► Hur arbetet överensstämmer med anläggningens fastlagda skötselplan och klubbens övriga verksamhetsplanering och måldokument.

    ► Golfklubbens arbetsmiljöansvar och hanteringen av skyddsutrustning, säkerhets- och arbetsmiljörutiner på arbetsplatsen. Olycksrisker ska kommuniceras.

    ► Golfklubbens utbildningsansvar. Genomförd utbildning för användning av arbetsredskap och maskiner ska vara dokumenterad.

    ► Tydlig information om arbetsledning. Vem leder arbetet och till vem rapporteras; banchef, annan banarbetare, klubbledning, bankommitté, styrelse?

    Arbetstidsschema i överensstämmelse med personalplanering för eventuell anställd personal. När ska arbetsuppgifterna utföras; vilka timmar, vilka dagar, när på året?

    ► Hur ersättningar/förmåner ska hanteras (arbetsgivaravgift, kontrolluppgift och preliminärskatt). Utgår ingen ersättning/förmån ska det tydligt framgå.

    ► Hur försäkringsskydd hanteras och vad som omfattas.

    Läs mer i promemorian ”Ideell arbetskraft på golfbanan" som togs fram 2015 av SGF och Gröna (dåvarande SLA).

    Ladda ner vägledningen

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  3. Fullt av liv i golfbanors sand
  4. Banskötsel

    Fullt av liv i golfbanors sand

    Behåll eller skapa öppna sandytor på och runt golfanläggningen och bidra till biologisk mångfald och Agenda 2030. Här trivs nämligen småkryp som kan bygga bo, lägga ägg och värma sig.

    Den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag, en internationell temadag utsedd av FN. Syftet är att uppmärksamma bevarande av naturens mångfald. Det finns många golfklubbar som gör bra aktiviteter för att gynna ett rikt växt- och djurliv. Här kommer ett sandigt tips att ta inspiration av! 

    Insekter är beroende av varm sand

    Blottad sand och grus lagrar värmen från solen och blir varmare än områden täckta av växter. Många insekter som lever i marken är beroende av att det finns solig, varm och bar sand där de kan gräva sina bon. Deras ägg och larver behöver värme för att kunna utvecklas.

    Ytan nyttjas också av många värmekrävande småkryp för att de ska få upp kroppstemperaturen. Varma och soliga dagar kan du se fjärilar, bin, trollsländor och andra insekter nyttja värmen från den bara sanden.

    Skapa rätt förutsättningar för småkrypen

    Gammal sandbunker på golfbana. Fyra personer står i bakgrunden.
    Sandblotta på Hofgårds GK i form av en gammal bunker utanför spel som inte fyllts igen.

    För att insekterna ska trivas bör sandytan vara minst 10 kvadratmeter, vara skuggfri under större delen av dagen och gärna i lä från vind. Helst ska ytan luta lite åt söder för att ännu bättre fånga upp ljuset och värmen.

    Är banan byggd på sand är det allra enklaste att skrapa bort matjord och växter och frilägga sanden. Finns det inte sand i marken kan du hälla ut ett lass överbliven sand på lämpligt ställe. Waste areas eller gamla bunkrar är också en mycket bra miljö där insekter kan trivas.

    All typ av sand fungerar

    Alla typer av sand fungerar, men den bästa är den som håller ihop om man kramar den när den är fuktig. Men olika arter av småkryp använder olika sorters jord och sand, så länge den är fri från vegetation, så även sandig jord, grus och till och med blottad lera kan vara bra.

    Tänk på att öppna sandytor täcks med växtlighet relativt snabbt, så de behöver hållas efter och rensas med visst intervall.

    Några goda exempel

    Exempel på klubbar som har fina sandytor är Ekerum, Kristianstad och Österlen. På Mjölby planeras att tillföra större mängd sand på platser utanför för att skapa attraktiva sandytor. Hur ser det ut på din klubb?

    I linje med Agenda 2030

    Arbetet med biologisk mångfald är i linje med de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som golfens miljöarbete utgår ifrån. I det här fallet mer specifikt mål 15, Ekosystem och biologisk mångfald

    För mer information, kontakta

    Porträttbild på Peter
  5. Covid-19: riktlinjer för banpersonal
  6. Banskötsel

    Covid-19: riktlinjer för banpersonal

    Vi har ett gemensamt ansvar för att minimera smittspridning under rådande coronapandemi. Nu finns riktlinjer och råd för dig som arbetar på golfbanan.

    Rekommendationerna är framtagna i samarbete med R&A i syfte att minska risken för smittspridning bland banpersonal på golfanläggning.

    Anställda

    • Anställda som uppvisar symtom på sjukdom ska stanna hemma från arbetet.

    • Ha en pågående dialog om smittorisk i förhållande till familjesituationen. Stanna hemma om smitta finns i familjen.

    • Planera arbetsuppgifterna så att nära kontakt undviks.

    • Se över möjligheterna att justera och sprida ut arbetstiden, exempelvis för- och eftermiddagspass.

    Maskiner och verktyg

    • Desinficera maskinens ratt och andra beröringsytor före och efter användning.

    • Om möjligt bör en maskin köras av en och samma person.

    • Undvik att låna utrustning eller maskiner från andra golfbanor. Om det sker, rengör och desinficera före och efter användning.

    • Desinficera handverktyg före och efter användning.

    • Använd engångshandskar där det är möjligt.

    Lokaler, måltider och möten

    • Undvik all fysisk kontakt.

    • Håll möten med säkert avstånd mellan deltagare, alternativt digitalt.

    • Reglera maxantal personer i anläggningens lokaler, som lunchrum, maskinhall etc.

    • Ät måltider separat och/eller åtskilda från varandra.

    • Rengör och desinficera lunchbord och andra ytor efter användning. Klargör vem som är ansvarig.

    Allmänt

    • Tvätta händerna flera gånger dagligen – efter toalettbesök, innan du går in i lunchrummet och efter beröring av ytor.

    • Använd handsprit regelbundet och vid behov.

    Ladda ner och skriv ut listan

     

    Övergripande coronainformation för Golfsverige

    SGF ger löpande vägledning och rekommendationer för att minska risken för smittspridning i samband med golfspel och övrig verksamhet.

    Generella riktlinjer och information finns här.

    Råd kring tävlingsverksamhet finns här.

    Arbetsgivarorganisationen Gröna har också samlat råd och riktlinjer kopplat till coronapandemin. Läs råden här

  7. Godkända växtskyddsmedel april
  8. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel april

    Listan över godkända växtskyddsmedel har uppdaterats per den 1 april. En ny version av Heritage har tillkommit och tre produkter har utgått och måste nu vara borttagna ur kemförrådet.

    Ladda ner PDF:en, skriv ut och sätt upp på anläggningen:

    Godkända växtskyddsmedel

    Ny version av Heritage

    Godkännandet för Heritage med registreringsnumret 5361 har löpt ut (får användas till och med 2021-04-08). Nu har det dock tillkommit en likvärdig produkt med samma namn, men registreringsnummer 5574, som är godkänt till och med sista december 2025.

    Håll koll på registreringsnumren på det ni har i ert kemförråd och om ni ska fylla på lagret.

    Tre produkter bortplockade från listan

    Följande tre växtskyddsmedel har blivit förbjudna att lagra, bortskaffa eller använda och har därmed tagits bort ur listan över godkända växtskyddsmedel:
    – Amistar: 2020-04-01
    – Banner Maxx: 2020-03-20
    – Banner Maxx II: 2020-03-20

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  9. Kortfattad guide till MLSN
  10. Banskötsel

    Kortfattad guide till MLSN

    Minimum Levels for Sustainable Nutrition är en metod för att tolka jordanalyser och ge gödselrekommendationer utifrån det. Nu finns en guide att ladda ner på svenska.

    Om du har jordanalys gjord med Mehlich 3 kan du direkt jämföra provresultatet mot MLSN:s riktvärden. Om jordanalysen visar att K-, P-, C-a, Mg- och S-nivåerna är över riktvärdet behöver du inte gödsla med dessa ämnen – idag. Du kan vara trygg med att kunna presentera greengräs av hög kvalitet med de nivåer av näringsämnen som finns i jorden.

    Det handlar om hur jorden ser ut idag. Lever greengräset så använder det näring. Näringsinnehållet i jorden kommer vara lägre imorgon än det är idag – om nu gräset lever – för gräset förbrukar näring. För att använda MLSN:s riktvärde behöver du därför lyfta blicken och titta in i framtiden. 

    Mannen bakom MLSN, Dr. Micah Woods, har skrivit en kortfattad guide till vad du behöver förstå och beräkna för att använda MLSN. Den är nu översatt till svenska.

    Ladda ner guiden här

    I linje med Agenda 2030

    Arbetet med MSL-gödsling är helt i linje med de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som golfens miljöarbete utgår ifrån, mer specifikt mål 12, Hållbar konsumtion och produktion.

    Skribent

    Fredrik Seeger
  11. Stefan Nilsson ny bankonsulent på västkusten
  12. Porträttbild på man med skägg och grå tröja mot grönt gräs. Vid sidan syns en bild från en golfbana med en flagga med Svenska Golfförbundets logotyp.
    Banskötsel

    Stefan Nilsson ny bankonsulent på västkusten

    Rekryteringen av Kim Sintorns efterträdare är klar och Stefan Nilsson har börjat sin nya tjänst som bankonsulent för Bohuslän-Dal, Göteborg och Halland. Kim går i pension den 1 juli.

    Stefan Nilsson har tjugoåtta år i yrket och har samlat på sig en lång rad erfarenheter. Hans senaste uppdrag har varit som Course Manager på Vallda, där han har varit sedan 2007. Tidigare har han även varit anställd på Delsjön och Forsgården.

    Under våren kommer Stefan Nilsson och Kim Sintorn jobba parallellt, så att det blir en så smidig överlämning som möjligt mot klubbarna. Fokus är att hjälpa klubbarna på västkusten att komma igång med årets säsong samt boka in besök med alla greenkeepers under året.

    Lång erfarenhet och brett kontaktnät

    Under hans tid som banchef handlade Stefans arbete mycket om kommunikation, ledarskap, atmosfär, nyfikenhet och att skapa mål och strategier för en hållbar utveckling.

    – Under närmare tjugo år har min ambition varit att ta fram spelytor med liten miljöbelastning. Det har också alltid varit viktigt för mig att själv utvecklas, att lära nytt och att bibehålla min egen nyfikenhet både inom mitt eget och närliggande verksamhetsområden, säger han.

    Stefans styrkor är en bred erfarenhet och drivkraft att utvecklas, i kombination med en social förmåga att umgås och prata med människor. Han har ett stort kontaktnät både i Sverige och ute i Europa som har vuxit och utvecklats med åren.

    Hållbarhet i fokus

    Sedan 2014 sitter Stefan med i styrelsen för Sterf och han tycker om att ta del av oberoende kunskap, forskning och utveckling. Styrelsearbetet har gjort honom ännu mer insatt i frågorna och vikten av dessa faktorer kopplade till framtidens utmaningar för grönyteskötsel och golfbanebranschen.

    Han har också föreläst om sin syn på banskötsel och hur man arbetar med hållbar grönyteskötsel på Vallda både i Norden och ett flertal andra länder.

  13. Miljöarbete stärker varumärket
  14. Banskötsel

    Miljöarbete stärker varumärket

    Att GEO-certifiera golfklubben stärker varumärket och ger bättre relationer med kommun, myndigheter och allmänhet. Läs hur klubbarna i Östergötland samarbetat kring hållbarhetsfrågor.

    Logotyp för GEO-certifiering

    Åtta klubbar inom Östergötlands golfdistrikt har under 2019 fått bevis på att de nu är GEO-certifierade.

    Genom miljöverktyget OnCourse Sverige har de genomlyst sin verksamhet med fokus på miljö och hållbarhet enligt regler uppsatta av den skotska, icke vinstdrivande organisationen GEO, Golf Environment Organization.

    Samarbete i distriktet

    Östergötlands Golfdistriktsförbund med ban- och miljöansvarige Björn Gustafsson och deras klubbar, har gjort ett mycket bra arbete med att lyfta miljöfrågorna i distriktet.

    I slutet av 2019 anordnades en GEO-träff i Linköping där ett 30-tal personer medverkade. Deltagarna kom från de nycertifierade klubbarna Landeryd, Omberg, Finspång, Motala, Vreta-Kloster, Åtvidaberg, Vadstena och Linköping. 

    Dessutom medverkade Mjölby GK, som har certifierat sig sedan tidigare samt miljöansvariga från andra distrikt, representanter från SGF och GEO-certifierare Kerstin Antonsson. 

    Mer om GEO OnCourse Sverige

    För mer information, kontakta

    Porträttbild på Peter
  15. Filmer om banvård och säker golf
  16. Banskötsel

    Filmer om banvård och säker golf

    "Golfa schysst" ger korta, enkla tips kring banvård, speltempo och säker golf för alla som befinner sig på golfbanan – medlemmar, gäster, banpersonal och andra.

    Filmerna i den nya videoserien Golfa schysst är fria för klubben att ladda ner och använda i exempelvis era egna sociala medier. Det finns i dagsläget sju filmer på cirka 30–40 sekunder som handlar om:

    – Var rädd om banpersonalen
    – Så lagar du nedslagsmärken
    – Lägg tillbaka uppslagen torv
    – Säker golf
    – Spara tid runt green
    – Var rädd om hålkanterna (tillfälligt borttagen på grund av coronariktlinjer att inte ta ur flaggan)
    – Kratta bunkern rätt (tillfälligt borttagen på grund av coronariktlinjer att inte använda bunkerkrattor)

    Ladda ner filmerna här

    Spellista på YouTube

    Det går också att länka till enstaka filmer eller hela spellistan på SGF:s YouTube-kanal.

  17. Godkända växtskyddsmedel februari
  18. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel februari

    Listan över godkända växtskyddsmedel har uppdaterats per den 10 februari. En tillväxtreglerare har tillkommit och fyra produkter måste bort från kemförrådet under 2020.

    Ladda ner PDF:en, skriv ut och sätt upp på anläggningen:

    Godkända växtskyddsmedel

    Attraxor ny tillväxtreglerare

    Tillverkaren BASF har inför säsongen registrerat en tillväxtreglerare för golfbanor. Produkten heter Attraxor och har Prohexadione-calcium som aktiv substans.

    Verkan är som för övriga tillväxtreglerare i Sverige en hämning av sträcktillväxt och enligt tillverkaren reduceras även gräsets fröproduktion (Poa).

    Rensa kemförråden från dessa produkter

    I övrigt en påminnelse om att fyra växtskyddsmedel blir förbjudna att lagra, bortskaffa eller använda under 2020.

    Se över era kemförråd så att ingen av nedan produkter är kvar efter följande datum:

    Amistar: 2020-04-01
    Banner Maxx: 2020-03-20
    Banner Maxx II: 2020-03-20
    Binab TF WP: 2020-11-01

    För mer information, kontakta:

    Porträttbild på Peter
  19. Slipp onödig miljösanktionsavgift
  20. Banskötsel

    Slipp onödig miljösanktionsavgift

    Flera golfklubbar har fått en miljösanktionsavgift trots att de haft funktionstestade sprutor, då de saknat godkännande från Jordbruksverket.

    SGF:s bankonsulenter har haft kontakt med Statens Jordbruksverk (SJV) som meddelar att det fungerar dåligt med inskickning av funktionstestprotokollen till Jordbruksverket.

    Tänk på att ni måste skicka in protokollet från testet till Jordbruksverket för att få ett formellt godkännande. Detta krävs för att kommunen skall vara nöjd vid eventuell tillsyn.

    Det är mycket tråkigt om er klubb riskerar att få en miljösanktionsavgift när sprutan är testad och godkänd, bara för att ni inte har skickat in om godkännande till Jordbruksverket.

    Läs mer här

    Ansök här