- För klubben
- Banskötsel
- Senaste nytt
- Senaste nytt om banskötsel
Aktuellt om banskötsel
Här hittar du som är greenkeeper eller beslutsfattare på en golfklubb artiklar och nyheter inom banskötsel och ekologisk hållbarhet.
Artiklar och nyheter
- Covid-19: riktlinjer för banpersonal
-
Covid-19: riktlinjer för banpersonal
Vi har ett gemensamt ansvar för att minimera smittspridning under rådande coronapandemi. Nu finns riktlinjer och råd för dig som arbetar på golfbanan.
Rekommendationerna är framtagna i samarbete med R&A i syfte att minska risken för smittspridning bland banpersonal på golfanläggning.
Anställda
Anställda som uppvisar symtom på sjukdom ska stanna hemma från arbetet.
Ha en pågående dialog om smittorisk i förhållande till familjesituationen. Stanna hemma om smitta finns i familjen.
Planera arbetsuppgifterna så att nära kontakt undviks.
Se över möjligheterna att justera och sprida ut arbetstiden, exempelvis för- och eftermiddagspass.
Maskiner och verktyg
Desinficera maskinens ratt och andra beröringsytor före och efter användning.
Om möjligt bör en maskin köras av en och samma person.
Undvik att låna utrustning eller maskiner från andra golfbanor. Om det sker, rengör och desinficera före och efter användning.
Desinficera handverktyg före och efter användning.
Använd engångshandskar där det är möjligt.
Lokaler, måltider och möten
Undvik all fysisk kontakt.
Håll möten med säkert avstånd mellan deltagare, alternativt digitalt.
Reglera maxantal personer i anläggningens lokaler, som lunchrum, maskinhall etc.
Ät måltider separat och/eller åtskilda från varandra.
Rengör och desinficera lunchbord och andra ytor efter användning. Klargör vem som är ansvarig.
Allmänt
Tvätta händerna flera gånger dagligen – efter toalettbesök, innan du går in i lunchrummet och efter beröring av ytor.
Använd handsprit regelbundet och vid behov.
Övergripande coronainformation för Golfsverige
SGF ger löpande vägledning och rekommendationer för att minska risken för smittspridning i samband med golfspel och övrig verksamhet.
Generella riktlinjer och information finns här.
Råd kring tävlingsverksamhet finns här.
Arbetsgivarorganisationen Gröna har också samlat råd och riktlinjer kopplat till coronapandemin. Läs råden här.
- Godkända växtskyddsmedel april
- Banskötsel
Godkända växtskyddsmedel april
Listan över godkända växtskyddsmedel har uppdaterats per den 1 april. En ny version av Heritage har tillkommit och tre produkter har utgått och måste nu vara borttagna ur kemförrådet.
Ladda ner PDF:en, skriv ut och sätt upp på anläggningen:
Ny version av Heritage
Godkännandet för Heritage med registreringsnumret 5361 har löpt ut (får användas till och med 2021-04-08). Nu har det dock tillkommit en likvärdig produkt med samma namn, men registreringsnummer 5574, som är godkänt till och med sista december 2025.
Håll koll på registreringsnumren på det ni har i ert kemförråd och om ni ska fylla på lagret.
Tre produkter bortplockade från listan
Följande tre växtskyddsmedel har blivit förbjudna att lagra, bortskaffa eller använda och har därmed tagits bort ur listan över godkända växtskyddsmedel:
– Amistar: 2020-04-01
– Banner Maxx: 2020-03-20
– Banner Maxx II: 2020-03-20Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Kortfattad guide till MLSN
- Banskötsel
Kortfattad guide till MLSN
Minimum Levels for Sustainable Nutrition är en metod för att tolka jordanalyser och ge gödselrekommendationer utifrån det. Nu finns en guide att ladda ner på svenska.
Om du har jordanalys gjord med Mehlich 3 kan du direkt jämföra provresultatet mot MLSN:s riktvärden. Om jordanalysen visar att K-, P-, C-a, Mg- och S-nivåerna är över riktvärdet behöver du inte gödsla med dessa ämnen – idag. Du kan vara trygg med att kunna presentera greengräs av hög kvalitet med de nivåer av näringsämnen som finns i jorden.
Det handlar om hur jorden ser ut idag. Lever greengräset så använder det näring. Näringsinnehållet i jorden kommer vara lägre imorgon än det är idag – om nu gräset lever – för gräset förbrukar näring. För att använda MLSN:s riktvärde behöver du därför lyfta blicken och titta in i framtiden.
Mannen bakom MLSN, Dr. Micah Woods, har skrivit en kortfattad guide till vad du behöver förstå och beräkna för att använda MLSN. Den är nu översatt till svenska.
I linje med Agenda 2030
Arbetet med MSL-gödsling är helt i linje med de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som golfens miljöarbete utgår ifrån, mer specifikt mål 12, Hållbar konsumtion och produktion.
Skribent
- Fredrik Seeger
- E-post: fredrik.seeger@golf.se
- Stefan Nilsson ny bankonsulent på västkusten
-
Stefan Nilsson ny bankonsulent på västkusten
Rekryteringen av Kim Sintorns efterträdare är klar och Stefan Nilsson har börjat sin nya tjänst som bankonsulent för Bohuslän-Dal, Göteborg och Halland. Kim går i pension den 1 juli.
Stefan Nilsson har tjugoåtta år i yrket och har samlat på sig en lång rad erfarenheter. Hans senaste uppdrag har varit som Course Manager på Vallda, där han har varit sedan 2007. Tidigare har han även varit anställd på Delsjön och Forsgården.
Under våren kommer Stefan Nilsson och Kim Sintorn jobba parallellt, så att det blir en så smidig överlämning som möjligt mot klubbarna. Fokus är att hjälpa klubbarna på västkusten att komma igång med årets säsong samt boka in besök med alla greenkeepers under året.
Lång erfarenhet och brett kontaktnät
Under hans tid som banchef handlade Stefans arbete mycket om kommunikation, ledarskap, atmosfär, nyfikenhet och att skapa mål och strategier för en hållbar utveckling.
– Under närmare tjugo år har min ambition varit att ta fram spelytor med liten miljöbelastning. Det har också alltid varit viktigt för mig att själv utvecklas, att lära nytt och att bibehålla min egen nyfikenhet både inom mitt eget och närliggande verksamhetsområden, säger han.
Stefans styrkor är en bred erfarenhet och drivkraft att utvecklas, i kombination med en social förmåga att umgås och prata med människor. Han har ett stort kontaktnät både i Sverige och ute i Europa som har vuxit och utvecklats med åren.
Hållbarhet i fokus
Sedan 2014 sitter Stefan med i styrelsen för Sterf och han tycker om att ta del av oberoende kunskap, forskning och utveckling. Styrelsearbetet har gjort honom ännu mer insatt i frågorna och vikten av dessa faktorer kopplade till framtidens utmaningar för grönyteskötsel och golfbanebranschen.
Han har också föreläst om sin syn på banskötsel och hur man arbetar med hållbar grönyteskötsel på Vallda både i Norden och ett flertal andra länder.
- Miljöarbete stärker varumärket
-
Miljöarbete stärker varumärket
Att GEO-certifiera golfklubben stärker varumärket och ger bättre relationer med kommun, myndigheter och allmänhet. Läs hur klubbarna i Östergötland samarbetat kring hållbarhetsfrågor.
Åtta klubbar inom Östergötlands golfdistrikt har under 2019 fått bevis på att de nu är GEO-certifierade.
Genom miljöverktyget OnCourse Sverige har de genomlyst sin verksamhet med fokus på miljö och hållbarhet enligt regler uppsatta av den skotska, icke vinstdrivande organisationen GEO, Golf Environment Organization.
Samarbete i distriktet
Östergötlands Golfdistriktsförbund med ban- och miljöansvarige Björn Gustafsson och deras klubbar, har gjort ett mycket bra arbete med att lyfta miljöfrågorna i distriktet.
I slutet av 2019 anordnades en GEO-träff i Linköping där ett 30-tal personer medverkade. Deltagarna kom från de nycertifierade klubbarna Landeryd, Omberg, Finspång, Motala, Vreta-Kloster, Åtvidaberg, Vadstena och Linköping.
Dessutom medverkade Mjölby GK, som har certifierat sig sedan tidigare samt miljöansvariga från andra distrikt, representanter från SGF och GEO-certifierare Kerstin Antonsson.
För mer information, kontakta
- Peter Edman
- Rådgivare bana och anläggning Gotland och Västergötland
- Tel: 070-266 56 86
- E-post: peter.edman@golf.se
- Filmer om banvård och säker golf
-
Filmer om banvård och säker golf
"Golfa schysst" ger korta, enkla tips kring banvård, speltempo och säker golf för alla som befinner sig på golfbanan – medlemmar, gäster, banpersonal och andra.
Filmerna i den nya videoserien Golfa schysst är fria för klubben att ladda ner och använda i exempelvis era egna sociala medier. Det finns i dagsläget sju filmer på cirka 30–40 sekunder som handlar om:
– Var rädd om banpersonalen
– Så lagar du nedslagsmärken
– Lägg tillbaka uppslagen torv
– Säker golf
– Spara tid runt green
– Var rädd om hålkanterna (tillfälligt borttagen på grund av coronariktlinjer att inte ta ur flaggan)
– Kratta bunkern rätt (tillfälligt borttagen på grund av coronariktlinjer att inte använda bunkerkrattor)Ladda ner filmerna här
Spellista på YouTube
Det går också att länka till enstaka filmer eller hela spellistan på SGF:s YouTube-kanal.
- Godkända växtskyddsmedel februari
- Banskötsel
Godkända växtskyddsmedel februari
Listan över godkända växtskyddsmedel har uppdaterats per den 10 februari. En tillväxtreglerare har tillkommit och fyra produkter måste bort från kemförrådet under 2020.
Ladda ner PDF:en, skriv ut och sätt upp på anläggningen:
Attraxor ny tillväxtreglerare
Tillverkaren BASF har inför säsongen registrerat en tillväxtreglerare för golfbanor. Produkten heter Attraxor och har Prohexadione-calcium som aktiv substans.
Verkan är som för övriga tillväxtreglerare i Sverige en hämning av sträcktillväxt och enligt tillverkaren reduceras även gräsets fröproduktion (Poa).
Rensa kemförråden från dessa produkter
I övrigt en påminnelse om att fyra växtskyddsmedel blir förbjudna att lagra, bortskaffa eller använda under 2020.
Se över era kemförråd så att ingen av nedan produkter är kvar efter följande datum:
Amistar: 2020-04-01
Banner Maxx: 2020-03-20
Banner Maxx II: 2020-03-20
Binab TF WP: 2020-11-01För mer information, kontakta:
- Peter Edman
- Rådgivare bana och anläggning Gotland och Västergötland
- Tel: 070-266 56 86
- E-post: peter.edman@golf.se
- Slipp onödig miljösanktionsavgift
-
Slipp onödig miljösanktionsavgift
Flera golfklubbar har fått en miljösanktionsavgift trots att de haft funktionstestade sprutor, då de saknat godkännande från Jordbruksverket.
SGF:s bankonsulenter har haft kontakt med Statens Jordbruksverk (SJV) som meddelar att det fungerar dåligt med inskickning av funktionstestprotokollen till Jordbruksverket.
Tänk på att ni måste skicka in protokollet från testet till Jordbruksverket för att få ett formellt godkännande. Detta krävs för att kommunen skall vara nöjd vid eventuell tillsyn.
Det är mycket tråkigt om er klubb riskerar att få en miljösanktionsavgift när sprutan är testad och godkänd, bara för att ni inte har skickat in om godkännande till Jordbruksverket.
- Nytt från STERF: SCANGREEN 2019–2022
- Banskötsel
Nytt från STERF: SCANGREEN 2019–2022
För femte gången sker den skandinaviska utprovningen av gräsarter och grässorter. Läs den första rapporten från försöken som etablerades under sommaren 2019.
SCANGREEN är en skandinavisk utprovning av gräsarter och grässorter till golfgreener klippta på 3–5 mm. STERF startade utprovningen 2003 och de pågående försöken är därmed den femte testrundan.
Försöken sker över en period av fyra år (2019-22), med ett etableringsår och tre evalueringsår.
Sjukdomsresistens och kvalitet
Utprovning av nya sorter är viktigt för att förbättra kvaliteten på gräs till grönytor. I sortförädlingen är det särskilt fokus på sjukdomsresistens och tolerans för abiotisk stress (frost, is, vatten med mera).
Försöksplatser i Skandinavien och USA
I SCANGREEN blir sorterna prövade på fyra olika försöksplatser i Norden: Landvik i Norge och Sydsjällands Golfklubb i Danmark (sydlig testzon), samt Apelsvoll i Norge och Reykjavik på Island (nordlig testzon).
Som ett led i ett amerikansk–nordiskt samarbete är den nya testrundan också utvidgat till att omfatta försök vid University of Massachusetts och University of Minnesota i USA.
Försmak av resultaten i första rapporten
I rapporten kan du läsa vilka sorter och blandningar som ingår i testet, få en försmak av resultaten från etableringen av olika arter i försöket på Landvik samt en workshop som hölls på Landvik under september 2019.
För mer information, kontakta:
- Kim Sintorn
- Distrikt: Halland och Göteborg. Expertområde: Bankonstruktion, dränering, gräs, utbildning och allmän banskötsel.
- Tel: 070-636 82 80
- E-post: kim.sintorn@golf.se
- Onlineutbildning för greenkeepers
- Banskötsel
Onlineutbildning för greenkeepers
Bankonsulent Calle Lönnberg går just nu den digitala utbildningen Greenkeeper University. Kan det vara något för dig som vill vidareutbilda dig inom banskötsel?
Att vidareutvecklas och utbilda sig är viktigt för att få mer kunskap och förståelse inom golfbaneskötsel. Många i branschen har gått igenom SGF:s utbildningstrappa med grundutbildning, vidareutbildning och högre greenkeeperutbildning.
Men var tar man vägen sen och vad är nästa steg?
Ett sätt kan vara att vidareutbilda sig utomlands eller gå olika seminarier som erbjuds inom SGF och SGA. Ett annat sätt kan vara att genomföra en distansutbildning på webben.
Greenkeeper University
Vi är för närvarande fyra svenskar som går onlineutbildningen Greenkeeper University. Kurserna hålls av professorer från olika universitet i USA och är på ”advanced”-nivå.
Det rekommenderas att du genomfört någon basutbildning innan, exempelvis Great Lakes School of Turfgrass Science.
Fyra kurser á 595 dollar
Greenkeeper University erbjuder totalt fyra kurser i olika ämnen. Varje kurs tar cirka 12 veckor och du behöver lägga cirka fyra timmar per vecka. Kurserna kostar 595 dollar styck och du väljer vilken eller vilka du går.
Under 2020 erbjuds kurser i följande ämnen:
1. Understanding the weather and how it relates to turfgrass growth, stress and pest management.
Dr Bill Kreuser från Nebraska University2. Integrated pest management and responsible pesticide use.
Dr Jim Kerns från N.C State University och Dr Paul Koch från Wisconsin-Madison University3. Turfgrass disease identification and management.
Dr Jim Kerns från N.C State University och Paul Koch från Wisconsin-Madison University4. Turfgrass fertilization and soil management.
Dr. Doug Soldat från Wisconsin-Madison UniversitySom i alla distansutbildningar är det du själv som avgör hur mycket du lär dig, men det krävs engagemang och självdisciplin för att bli godkänd.
Veckovisa uppgifter
Varje vecka får du instuderingsmaterial som ska läsas igenom, du måste titta på veckans session (live eller inspelad) och sen avsluta med hemtenta där du måste ha 70 procent rätt för att bli godkänd.
Kurserna hålls under tidsperioden januari till mars. Du har dock till december på dig för att ta din examen.
Vill du veta mer?
Läs mer om kurserna på greenkeeperapp.com/university eller kontakta någon av oss som just nu genomgår utbildningen:
– Carl-Johan Lönnberg, SGF
– Erik Strandqvist, Öijestrand GC
– Craig Koch, Ingarö GK
– Robert Martin, Timrå GKFör mer information, kontakta:
- Calle Lönnberg
- Rådgivare bana och anläggning Östergötland, Södermanland och Småland.
- Tel: 070-145 47 44
- E-post: carl-johan.lonnberg@golf.se
- Föregående sida
- Sida 1
- ...
- Sida 7
- Sida 8
- .
- Sida 9
- .
- Sida 10
- Sida 11
- ...
- Sida 19
- Nästa sida
- Område:
- Klubbfrågor
- Banskötsel