- För klubben
- Banskötsel
- Senaste nytt
- Senaste nytt om banskötsel
Aktuellt om banskötsel
Här hittar du som är greenkeeper eller beslutsfattare på en golfklubb artiklar och nyheter inom banskötsel och ekologisk hållbarhet.
Artiklar och nyheter
- Dags att investera men vem gör jobbet?
-
Dags att investera men vem gör jobbet?
Efter några starka säsonger för golfen har många klubbar bra ekonomi. Används dessa pengar till att investera i anläggningen, eller i personalen?
Många golfanläggningar har gjort två ekonomiskt bra år 2020 och 2021. Det gör att det finns pengar att investera i att göra spelytorna ännu bättre.
Många har hjälpsått sina gräsytor, dressat och djupluftat sina fairways, byggt om tee och bunkrar, renoverat greener, sett över dräneringen och investerat i ny bevattning.
Men när det nu finns utrymme ekonomiskt, glöm inte att även investera i personalen! Ett bra exempel visas i Pitch avsnitt 13.
Hösten 2021 besökte Pitch reporter Västerås GK, som väljer att prioritera personalen för att andra investeringar ska slå väl ut. Se filmen ovan.
Om Pitch
Pitch är ett webbaserat studioprogram om klubbutveckling, med reportage och goda exempel från Golfsverige varvat med samtal och diskussioner i studion. Serien har hittills sänts i två säsonger – våren 2021 och vintern 2021–2022.
Alla avsnitt finns tillgängliga att titta på i efterhand, för den som har missat ett program eller vill kika igen. Du hittar dem på golf.se/pitch.
- Ny folder om biologisk mångfald på golfbanor
-
Ny folder om biologisk mångfald på golfbanor
En illustrativ folder från Länsstyrelserna som visar hur golfbanor praktiskt kan gå tillväga för att öka den biologiska mångfalden på anläggningen.
Det är mycket glädjande att vi har ett ökat positivt samarbete med många av landets länsstyrelser.
Genom träffar och sammankomster har golfen fått en chans att visa de positiva effekter som golfanläggningen har på bland annat biologisk mångfald, ett område där vi är ganska bra idag men med enkla medel kan bli ännu bättre.
Länsstyrelsen: "Biologisk mångfald på golfbanan"
Samarbetet har mynnat ut i en enkel, illustrativ folder från Länsstyrelserna som visar varför vi bör göra åtgärder, vilka och vad vi kan hjälpa och hur vi praktiskt kan gå tillväga i arbetet med att öka den biologiska mångfalden på våra banor.
Hjälp bin och andra viktiga pollinatörer
I foldern får du tips på några växter som är bra att gynna på golfbanan då de ger nektar och pollen till pollinatörer.
Du kan också läsa om hur död ved, sandblottor, glesa skogsbryn, dammar och vattendrag, stenrösen och blommande rabatter på anläggningen bidrar till artrikedom och att växter, djur, insekter och fåglar trivs och frodas.
Tryckt och digital version
Är du intresserad av att få foldern i tryckt version, kontakta Peter Edman (se kontaktuppgifter nedan).
Golffoldern finns också tillgänglig digitalt, som PDF, på Länsstyrelsens hemsida. Länka gärna till den från klubbens hemsida och sprid via andra lämpliga kanaler.
Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Fel etikett på Primo Maxx II – får inte användas tillsvidare
- Banskötsel
Fel etikett på Primo Maxx II – får inte användas tillsvidare
Produktförpackningen har inte märkts med den korrekta varningssymbolen för brandfarlig vätska. Enligt reglerna kring växtskyddsmedel får produkter med felaktig etikett inte användas. Läs vidare för att se vad ni på klubben behöver göra.
Det är tillverkaren Syngenta som meddelar att originalförpackningen till tillväxtregleraren Primo Maxx II inte har märkts med en korrekt varningssymbol för brandfarlig vätska.
Det är inga förändringar eller problem med produkten i sig, men det är inte tillåtet att använda växtskyddsmedel som är felaktig etiketterade. Produkter som klassificeras som brandfarliga kräver också en annan typ av lagring och hantering.
Som slutanvändare får ni därför tillsvidare inte använda Primo Maxx II, utan behöver identifiera, ometikettera och lagra produkten på ett korrekt sätt. Därefter inväntar ni vidare instruktioner kring insamling och utbyte till produkten i korrekt märkta förpackningar. Så här gör ni:
1. Identifiera
– Kontrollera om ni har några förpackningar med Primo Maxx II i era lokaler.
– Avbryt i så fall omedelbart all användning och säkerställ att produkten finns i sin originalförpackning.
– Se till att all personal som kan komma i kontakt med produkten är medvetna om informationen.
2. Ometikettera
Alla förpackningar med Primo Maxx II måste ha en etikett som visar att den innehåller brandfarlig vätska. Syngenta har tillhandahållit en lämplig etikett du kan ladda ner nedan, skriva ut och klistra på nuvarande förpackning.
– Om du har kvar ytterförpackningen i kartongmaterial, skriv ut och fäst den nya etiketten på förpackningen, över den nuvarande varningssymbolen.
– Om du endast har innerförpackningen, en plastflaska, måste du som minsta åtgärd markera denna som brandfarlig vätska på etiketten på ett sätt som är permanent.
Ladda ner ersättningsetiketten här
3. Lagra
– Materialet får endast förvaras i sin originalförpackning.
– Materialet ska lagras i låda eller skåp avsett för brandfarliga produkter, eller om sådana inte är tillgängliga, i ett kallt, välventilerat utrymme.
– Lagra avskilt från möjliga antändningskällor som värmare och direkt solljus.
– Lagra avskilt från alla brännbara material såsom kartonger och lastpallar.
– Lagra avskilt från kemikalier som inte är brandfarliga.
– Bär personlig skyddsutrustning inklusive skyddshandskar vid hantering, i enlighet med produktens säkerhetsdatablad.
Syngenta meddelar att de lokala distributörerna inom kort kommer att informera om vad nästa steg är för den Primo Maxx II du har i dina lokaler och hur du kan ersätta det med korrekt märkta produkter som är tillåtna att använda.
Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Vad händer med glyfosat?
-
Vad händer med glyfosat?
EU-kommissionen har godkänt glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel till den 15 december 2022. En utredning pågår om ytterligare förnyelse efter 2022.
Den aktiva substansen glyfosat, som finns i många totalbekämpningspreparat, har varit omdiskuterad länge och dess fortsatta användande har varit osäkert.
Inom golfen har vi möjlighet att använda glyfosatprodukten Roundup Ultra, vilket är vår enda godkända totalbekämpningsprodukt.
Nu har EU-kommissionen godkänt glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel till och med 15 december 2022. En utredning pågår om eventuell ytterligare förnyelse efter 2022. Beslutet ska ha fattats senast i december 2022, då den nuvarande godkännandeperioden löper ut.
SGF följer utvecklingen i glyfosatfallet och om eventuella nya alternativ kommer ut på marknaden.
Läs mer om glyfosat och utredningen hos Kemikalieinspektionen.
Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Abbekås GK: Riskanalyser tryggar banarbetarnas vardag
-
Abbekås GK: Riskanalyser tryggar banarbetarnas vardag
År 2009 räddade banchef Peter Pettersson och hans personal livet på en greenfeegäst som ramlat ihop medvetslös på första tee. Nu är även riskanalyser av banan på plats för att trygga banarbetarnas vardag. "Varje anställd har en egen pärm", säger Pettersson.
Med många medlemmar och greenfeegäster i omlopp på en golfklubb måste man vara beredd på att allt kan hända. Det var precis vad som hände den där dagen sommaren 2009.
– Vi hade precis ätit lunch i klubbhuset när vi fick höra att en spelare hade ramlat ihop medvetslös på första tee. Tack och lov fanns vi på plats och hade precis månaden innan köpt en hjärtstartare och gått en kurs i hjärt-lungräddning, berättar Peter Pettersson, banchef på Abbekås Golfklubb.
– Vi hämtade hjärtstartaren, kopplade på noderna och hon återfick medvetandet efter första stöten. Sedan höll apparaten koll på hennes hjärta tills ambulansen var på plats. Läkaren som tog hand om henne sa att hon inte hade klarat sig utan vår insats. Det kändes väldigt bra.
Skannade in från banguiden
Peter Pettersson är uppväxt på När golfklubb på Gotland, där hans pappa Anders var banchef. Kärleken förde honom till Skåne och han har sedan 2008 arbetat som banchef på kustnära Abbekås GK strax väster om Ystad.
Personalen har kontinuerligt utbildat sig i första hjälpen, men det var inte förrän nuvarande ordförande Per-Olof Gustavsson började ställa frågor kring arbetsmiljö som Peter Pettersson och klubbchef Lasse Stark i januari 2019 gick Svenska Golfförbundets och Gröna arbetsgivares heldagsutbildning i arbetsmiljö på Barsebäck Golf & Country Club.
– Vi fick med oss bra mallar från utbildningen och jag samlade också på mig så mycket material som möjligt, bland annat har Gröna också väldigt bra material på sin hemsida. Den våren gjorde jag en riskanalys av banan, hål för hål.
– Jag skannade in dem från banguiden och plockade upp dem i powerpoint, så att jag enkelt och pedagogiskt kunde markera riskområdena på varje hål. Vi har flera hål där vi har branta sluttningar, som exempelvis ner mot greenbunkern på hål 18, säger Pettersson.
En pärm till varje anställd
Han graderade riskerna i sex olika steg, där röd markering är den mest riskfyllda. Han gjorde i ordning pärmar till alla anställda, även säsongare. Den innehåller alla bilder på hålen, klubbens arbetsmiljöpolicy och krishandbok samt uppgifter till närmast anhörig.
– Här har varje anställd också sina tid- och lönerapporter. Det gör att pärmen används varje dag och inte blir stående längst bak i någon hylla, säger Peter Pettersson och fortsätter.
– Och vi går igenom pärmen med alla anställda en gång per år, när alla säsongare är på plats.
Nästa steg är att fokusera mer på säker golf genom att kommunicera med medlemmar och gäster om att banan är personalens arbetsplats och att alla behöver medvetna om riskerna med spelet.
– Det sker incidenter lite då och då, och egentligen är det otroligt att det inte hänt någon allvarlig olycka, så mycket spel som vi har på vår bana. Där har vi en del att jobba på, säger Pettersson.
Text och bild: Lena Lindström
Skribent
- Lena Lindström
- E-post: lena.lindstrom@golf.se
- Godkända växtskyddsmedel augusti
- Banskötsel
Godkända växtskyddsmedel augusti
Inga förändringar jämfört med senaste uppdateringen i maj.
Det har inte blivit några ändringar i listan över växtskyddsmedel som är godkända att använda på golfbanor sedan senaste uppdateringen i maj 2021.
Passa ändå på att se till att det är korrekt version ni använder på klubben, och dubbelkolla att ni inte har några icke-godkända produkter i kemförrådet.
Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Få bukt med grobladen
-
Få bukt med grobladen
Grobladen verkar ha trivts speciellt bra under 2021 och varit ett stort problem på många golfbanor. Här får du tips på åtgärder för att förebygga och bekämpa ogräset.
Vi har inte hela orsaken till att ogräs som groblad börjat breda ut sig på svenska golfbanor så mycket i år, men det går att misstänka att vädret spelar roll.
Torkan under 2018 och nu 2021 har försvagat vissa områden på banorna. Det har gett fröbanken med groblad möjlighet att gro och bilda nya plantor.
Torka ger svaga gräsytor
Större delen av Sverige hade en sen vår följt av en mycket torr period i början av sommaren.
Innan regnet kom i månadsskiftet juli–augusti påminde året mycket om 2018. Nederbörden har dock fortsatt varit mycket lokalt, så många banor har haft ett fortsatt mycket torrt år.
Bevattning och täckningsgraden på våra banor varierar mycket på foregreen, fairway och semiruff. På ytor som har utsätts för slitage och eventuell kompaktion och inte fått tillräckligt med vatten, har groblad utvecklats mycket – ibland extremt mycket.
Förhållanden med en svag gräsyta har svårt att konkurrera med ogräs, speciellt groblad. Detta är ett problem som ökat i stora delar av landet.
Fakta om groblad
Groblad (Plantago Major) är ett flerårigt, platsbundet ogräs med en rosett av blad och en bladlös stjälk med många frön. Den trivs på kortklippta gräsytor, särskilt på kompakterade, slitna ytor med svagt, glest gräs.
Den blommar från juni till september och fröna kan gro under hela växtsäsongen. De klibbiga fröna kan spridas med skor och maskiner. Det finns också teorier om att frön skulle kunna spridas genom bevattningen. Vi har sökt information om det, men inte hittat något som styrker det.
Bladnerverna är parallella och fortsätter ner i stjälken. Det är därför det är svårt att bekämpa den genom handplockning eller mekanisk bekämpning. Bladen ligger ofta tätt mot marken med en låg tillväxtpunkt, vilket också gör att de påverkas mycket lite av klippning.
Mekaniska åtgärder
Att på ett effektivt sätt åtgärda groblad är inte helt enkelt. Det viktigaste och enda hållbara på sikt är att få täta, jämna och välmående gräsytor – det vill säga bra förhållanden för gräset.
Svaga eller ojämna ytor bör, utöver grundförbättringar som vatten, dränering, näring och luft, också stödsås för tätare turf. Kraftig sanddressning är en annan åtgärd som gynnar gräset och missgynnar grobladen.
Handplockning fungerar bra på greener och är ofta enda lösningen. När det gäller greenområden, fairway och andra områden är det möjligt att handplocka om man tar tag i problemet när antalet plantorna är begränsat. I de mängder som det varit under året, är det dock svårt att klara med vanlig plockning.
En direkt, mekanisk metod att motverka problemen med groblad kan vara att använda borstar i anslutning till klippningen. Bladen och fröstänglar lyfts och man får ett effektivare klippresultat. Plantorna stressas och försvagas, så att de inte klarar att växa och spridas lika effektivt.
Kemiska åtgärder
Vid behov går det att nyttja något av de två växtskyddsmedel mot ogräs som är godkända på svenska golfbanor (se listan över godkända växtskyddsmedel).
Båda preparaten är systemiska och har i huvudsak samma aktiva substans, så de kräver bra tillväxt i plantan för god effekt.
Läs noga på infoblad och etikett vilka förutsättningar som ger optimal effekt. Temperatur, droppstorlek och vattenmängd spelar stor roll för effekten. Normalt rekommenderas medium droppstorlek och cirka 200 liter vatten per hektar.
Använd alltid full rekommenderad dos och behandla de ytor där problemen är stora. Det är sällan hela spelfältet som har problem och behöver behandlas.
Behandla på våren
Yttre förhållanden vid sprutningen är minst lika viktiga som beredningen av sprutvätskan för att få bra effekt. Behandla på våren när plantan startat upp och är i bra tillväxt.
Att spruta för tidigt vid för låg marktemperatur ger ofta dramatiskt sämre effekt. Följ de temperaturanvisningar (marktemperatur) som anges på etiketten eller infoblad.
Att spruta senare, när plantan har minskat sin tillväxt och i stället producerar frön, ger betydligt sämre effekt än vid en vårbehandling i vegetativ tillväxt. Ofta får man viss påverkan, men plantan klarar behandlingen och återupptar föregående status.
Se till att bladen inte är våta av dagg eller regn vid sprutningen. Då kan sprutvätskan rinna av bladen eller så leder det till en kraftig utspädningseffekt. Vid kraftig dagg kan vattenmängden som ligger på bladen vara flera tusen liter vatten per hektar.
Även om sprutningen genomförs under perfekta förhållanden kommer vi troligen inte åt alla plantor. Tittar vi på alla växtskyddsmedel som är godkända inom golfen, men också de som får användas i jordbruket, anges effekten på groblad till 70–90 procent.
De siffrorna gäller normalt plantor i hjärt- och örtbladstadiet, det vill säga när de är nyetablerade från frö och mycket små. De är då mycket känsligare än de stora plantor vi har på våra foregreen och fairways.
Sammanfattning – ett utmanande problem
Groblad är inget lätt ogräs att bli av med och det finns ingen enkel, snabb lösning. Det viktigaste är att ha så täta, väletablerade ytor som möjligt, samt att vid både mekanisk och kemisk bekämpning optimera alla moment – från applicering till förhållanden som väder och plantans utvecklingsstadie.
För mer information om groblad och andra vanliga svenska ogräsarter, se Sterfs faktablad.
Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Godkända växtskyddsmedel maj
- Banskötsel
Godkända växtskyddsmedel maj
Heritage med reg.nr. 5361 får inte längre användas eller lagras, och se till att ha rätt version av Ascernity. Ladda ner nya listan och dubbelkolla kemförrådet.
Det är återigen en hel del förändringar i listan över godkända växtskyddsmedel, så se till att ladda ner den uppdaterade PDF:en att sätta upp i verkstad och kontor.
Några av uppdateringarna
► Heritage – versionen med reg.nr. 5391 har utgått och får inte längre användas eller lagras. Det är nu endast 5574 som gäller.
► Ascernity – finns i två versioner med olika reg.nr. Observera att det endast är 5681 som gäller för golfen.
► Godkännandet för Primo Maxx med reg.nr. 5004 gick ut 1 maj. Det får fortfarande användas, men får inte längre säljas från och med i höst.
Skribent
- Peter Edman
- E-post: peter.edman@golf.se
- Vad kostar det att driva en golfbana?
-
Vad kostar det att driva en golfbana?
Resultaten från årets enkät om driftskostnader på golfanläggningar har nu bearbetats, analyserats och jämförts med resultaten från 2014–2019. Ännu ser vi inga effekter av pandemin, men till 2021 väntas vi se förstärkta resurser för banskötseln.
Coronaåret 2020 var väldigt ovisst ur ett ekonomiskt perspektiv och flera golfanläggningar begränsade resurserna tidigt på året. Men när vi summerade året var det ett rejält uppsving för golfen och flera golfanläggningar gjorde ett rekordår rent ekonomiskt.
Nyckeltalen i årets enkätsvar påverkades dock inte nämnvärt av pandemin, utan följer i stort hur det sett ut sedan driftskostnadsenkäten startade 2014. Gissningsvis blir det större förändringar 2021, då flera golfanläggningar förstärkt med mer resurser då vi är inne i en ny golfboom där många golfklubbar har fler medlemmar, mer spel och stärkt ekonomi.
Rikssnittet för 2020
Nedan är en tabell över rikssnittet från den senaste undersökningen, med antal tillsvidareanställda, sammanlagt antal timmar för säsongspersonal samt de fyra största kostnadsposterna för bandrift, angivna exklusive moms.
9 hål 18 hål 27 hål 36 hål Anställda (antal) 0,9 st 2,7 st 3,95 st 5,7 st Säsongspersonal (timmar) 1 675 h 3 792 h 6 313 h 6 044 h Drivmedel 45 000 kr 145 000 kr 250 000 kr 328 000 kr Gödningsmedel 30 000 kr 128 000 kr 246 000 kr 359 000 kr Maskinleasing 45 000 kr 306 000 kr 573 000 kr 754 000 kr Maskinservice och reservdelar 40 000 kr 116 000 kr 189 000 kr 248 000 kr Jämfört med snittet kan resultaten variera kraftigt från klubb till klubb, med stora individuella skillnader både uppåt och nedåt. Vissa banor har inga tillsvidareanställda alls, medan andra ligger långt över rikssnittet. När det gäller kostnader lägger vissa långt mindre, andra långt mer än snittanläggningen.
Det är många faktorer som påverkar klubbarnas budget och behov, vilket vi återkommer till senare i artikeln.
Nyckeltal 2014–2020
När vi summerar de årliga resultaten är det generellt ganska små skillnader från år till år. Det kan bero på att det är olika klubbar som svarat, men också på att kostnadsbilden varit hyggligt konstant genom åren.
Nedan är nyckeltal från de sammanlagda resultaten av enkäterna 2014–2020, från de cirka 100–140 golfanläggningar över hela landet som svarat, varav cirka tio 9-hålsanläggningar, sjuttio 18-hålsanläggningar, tjugo 27-hålsanläggningar och elva 36-hålsanläggningar.
Nyckeltalen är framtagna utifrån de spann där vi hittar majoriteten av respondenterna inom de sex områden som undersökts.
9-hålsanläggningar
Personalresurser per år: 1 tillsvidareanställd, totalt mellan 850 och 1 350 arbetstimmar för säsongspersonal.
Kostnader per år: drivmedel 30 000–50 000 kr, maskinleasing 50 000–75 000 kr, gödningsmedel 20 000–40 000 kr och service och reservdelar för maskiner 30 000–50 000 kr.
18-hålsanläggningar
Personalresurser per år: 2–3 tillsvidareanställda, totalt mellan 3 500 och 5 000 arbetstimmar för säsongspersonal.
Kostnader per år: drivmedel 120 000–150 000 kr, maskinleasing 200 000–300 000 kr, gödningsmedel 115 000–135 000 kr och service och reservdelar för maskiner 100 000–120 000 kr.
27-hålsanläggningar
Personalresurser per år: 3–4 tillsvidareanställda, totalt mellan 4 500 och 6 000 arbetstimmar för säsongspersonal.
Kostnader per år: drivmedel 180 000–200 000 kr, maskinleasing 250 000–400 000 kr, gödningsmedel 160 000–200 000 kr och service och reservdelar för maskiner 150 000–170 000 kr.
36-hålsanläggningar
Personalresurser per år: 5–6 tillsvidareanställda, totalt mellan 6 000 och 8 000 arbetstimmar för säsongspersonal.
Kostnader per år: drivmedel 260 000–300 000 kr, maskinleasing 600 000–900 000 kr, gödningsmedel 200 000–300 000 kr och service och reservdelar för maskiner 200 000–270 000 kr.
Faktorer som påverkar kostnaderna
Nyckeltalen ger en indikation på hur det ser ut i Golfsverige för majoriteten av respondenterna. Det ska dock inte ses som något exakt facit, då det finns anläggningar med stora avvikelser från nyckeltalen med både långt högre och långt lägre kostnader.
Driftskostnaderna i Sverige varierar alltså, och det finns många aspekter för varje enskild golfklubb att ta hänsyn till. De avgörande faktorerna som påverkar kostnadsbilden är främst dessa:
Geografiskt läge – var i Sverige ligger banan?
Spelsäsong – hur många skötselveckor har man?
Ambitionsnivå – vilken målsättning har anläggningen?
Arealer – hur många hektar är golfbanan?
Jordart – vad är det för mekanisk sammansättning?
Gräsart – vilken är den dominerande gräsarten?
Bunkrar – hur många finns på banan?
Gödningsmedel – vilken gödningsstrategi använder man sig av?
Den största påverkansfaktorn är troligtvis längden på spel- och skötselsäsong i kombination med ambitionsnivå.
Gör en nyckeltalsanalys
Vill man som golfklubb själv göra en generell jämförelse kan man titta både på rikssnittet och de nyckeltalen. Varje golfklubb behöver dock göra en analys av sin driftsbudgetnivå baserat på de individuella behoven och faktorerna.
Svenska Golfförbundet erbjuder också golfanläggningar att göra en så kallad nyckeltalsanalys där man jämför sin klubb med riket eller sin region, vilket har varit uppskattat och efterfrågat. Ta kontakt med undertecknad eller din bankonsulent så hjälper vi dig.
Om undersökningen
Svenska Golfförbundet har sedan 2014 årligen genomfört en enkätundersökning kring driftskostnader på golfanläggningar i Sverige. Syftet är att kartlägga kostnadsbilden och få fram nyckeltal på hur mycket resurser det går åt för att sköta en golfbana i Sverige, samt se hur trenden ser ut över tid. Sker det någon förändring från år till år inom personalresurser eller de olika kostnadsposterna?
Enkäten skickas till banchefer och klubbchefer i Golfsverige, som svarat anonymt med siffrorna för sin anläggning. Svarsfrekvensen ligger mellan 20 och 30 procent av totala antalet golfanläggningar i Sverige (cirka 450) och respondenterna är fördelade över hela landet.
Enkätsvaren sammanställs, bearbetas och analyseras sedan av Svenska Golfförbundets bankonsulenter. Resultaten presenteras på olika seminarier, utbildningar, mässor samt publiceras på SGF:s hemsida.
Skribent
- Calle Lönnberg
- E-post: carl-johan.lonnberg@golf.se
- ICE-BREAKER: Fältstudie om krypvenssorter
- Banskötsel
ICE-BREAKER: Fältstudie om krypvenssorter
Hur etablerar sig olika krypvenssorter vid låga temperaturer och kan förbehandling av utsädet ha en positiv inverkan? Det ska ett nytt forskningsprojekt som genomförs på Sollefteå GK ta reda på.
Fältstudien är ett av totalt sex delprojekt i Sterfs pågående forskningsprojekt ICE-BREAKER, som har det övergripande målet att ta reda på hur is- och vattenskador kan reduceras på nordiska golfbanor.
Delprojekten löper parallellt under 2020–2023 och detta försök handlar om hur olika krypvenssorter kan etablera sig vid låga temperaturer samt om olika förbehandlingstekniker (primning) av utsädet kan ha en positiv inverkan på groningsförloppet.
Uppstart på Sollefteå GK maj 2021
Fältförsöket startar under 2021 och genomförs på Sollefteå GK:s gamla nionde green. Försöket är en vidareutveckling av tidigare års fältförsök om olika såtekniker.
Syftet är att värdera skillnaden i uppkomst av frö och nya gräsplantor på olika krypvenssorter vid återetablering på en naturligt död green vid låga temperaturer. Hur lång tid tar det? Vilken täthet blir det?
Olika sorters krypven – med och utan primning
Resultatet kan variera beroende på många omständigheter. I detta försök vill vi se om det är någon skillnad på olika sorter, där vi kommer att jämföra en sen sort, en medelsort och en snabb sort av krypven.
Dessutom ska vi undersöka om fröprimning kan bidra med snabbare etablering, där vi kommer att jämföra Independence behandlad med tillväxthormonet gibberellinsyra (GA 3) med en obehandlad version av samma sort.
Sorterna som ingår i försöket är Independence med primning (sen), Independence utan primning (sen), Luminary (medel) och Pure Select (snabb). Dessa är utvalda från tidigare labbförsök från USA.
Utsädesmängden är 0,6 kg/100m² och maskinen som används är en slitsmaskin (Vredo).
Avläsning av temperatur, fukt och etablering
Avläsning av försöket kommer ske minst tre gånger tills greenen är homogen. Mätdata och observationer som kommer ske är ytans marktemperatur, fuktighet samt visuell bedömning av uppkomst av nya plantor.
Väderförhållanden och underhåll kommer att övervakas och rapporteras. Skötsel av greenen kommer att ske efter Sollefteå GK vanliga strategier efter vinterskador.
Resultaten kommer publiceras och spridas på Svenska Golfförbundets och STERF:s hemsidor samt i de nordiska länderna.
Skribent
- Calle Lönnberg
- E-post: carl-johan.lonnberg@golf.se
- Föregående sida
- Sida 1
- ...
- Sida 4
- Sida 5
- .
- Sida 6
- .
- Sida 7
- Sida 8
- ...
- Sida 19
- Nästa sida
- Område:
- Klubbfrågor
- Banskötsel