Att ha tävlingar på klubben är både kul och lärorikt. Men det handlar också om att hålla många bollar i luften och veta vad man ska tänka på. Det får du hjälp med här.

Arrangörsstöd

Arrangörsstöd 2021 utbetalat

Alla klubbar som arrangerat en förbundstävling (B-tävling) under 2021 får ett arrangörsstöd på 10 000 kr per tävlingsdag. Via länken nedan kan du se hur årets stöd fördelas. Stödet betalades ut under oktober. För Teen Cup har arrangörer redan fått 100 kr per deltagare i anmälningsavgift, vilket redan är avräknat. 

2021 Arrangörsstöd

Förändrat arrangörsstöd 2022

Nästa år införs en ny modell för arrangörsstöd. Detta efter ett förbundsmötesbeslut 2020, där SGF:s tävlingsavdelning uppdrogs att ta fram ett förslag med remissrunda till Golfsverige. Från och med säsongen 2022 kommer stödet att utbetalas enligt följande: 

Tävlingar i tävlingstrappan (oförändrat): 
► Arrangörer av SGF Juniortävlingar, SM Klubblag div 1 och 2 samt Paragolf Tour erhåller 10 000 kronor per tävlingsdag. 
► Arrangörer av internationella mästerskap och Lag-SM erhåller 15 000 kronor per tävlingsdag och inspelsdag.

Senior Tour
► Arrangörsklubben erhåller 600 kronor per anmälningsavgift.

Golfens SM-vecka
► Arrangerande distrikt föreslår storlek på anmälningsavgift (som SGF ska godkänna), under förutsättning att Golfens SM-vecka har som mål att samla minst 2 000 deltagare.
► Anmälningsavgifterna tillfaller arrangerande distrikt, som bestämmer hur de ska fördelas mellan arrangörsklubbarna – vilket då utgör arrangörsstödet.

Corona och tävlingsverksamhet

Från och med 29 september 2021 gäller åter ordinarie tävlingsvillkor enligt Spel- och tävlingshandboken för all golftävlingsverksamhet i Sverige. De tidigare tillfälliga kompletterande tävlingsvillkoren som infördes i början av pandemin har tagits bort.

Läs mer på infosidan om corona och tävling ➤

Välkommen som tävlingsarrangör!

Att arrangera en tävling är en viktigt del i utvecklingen av spelet golf, och vår förhoppning är att ni på golfklubben ser värdet och finner en glädje i att genomföra tävlingar. En klubb som upplåter sin bana för tävling är alltid ansvarig för arrangemanget även om en extern tävlingsarrangör anlitas.

Om din klubb ska arrangera en tävling är det viktigt att känna till ramarna för bestämmelserna kring detta i Spel- och tävlingshandboken.

Förbundstävlingar 2022

Arrangera tävlingar i Sverige

I respektive flik nedan hittar du information och villkor för olika typer av tävlingar som din klubb kan anordna i Golfsverige, fördelat på förbundstävlingar, tävlingar med prispengar och övriga tävlingar.  

Förbundstävl.

 • Förbundstävlingar

  1. SGF Juniortävlingar
  2. Här finns information avsedd för dig som ska arrangera en juniortävling på klubben. 

   Teen Tour 2021

   Teen Cup 2021

   JSM Klubblag 2021

   Skol-SM 2021

   Bilagor SGF juniortävlingar 2021

  3. SM Klubblag
  4. Sista anmälningsdag för deltagande är 15 februari.

   Tävlingsvillkor samt indelning finns på Mästerskap – SM Klubblag

   • Lag-SM spelas över sex ronder under fyra dagar.

   • Division 1 spelas fem ronder under tre dagar.

   • Division 2 spelas över fyra ronder under två dagar.

  5. Svensk Golf Senior Tour
  6. Svensk Golf Senior Tour består av tävlingar för damer och herrar från 25 år och uppåt i åtta olika åldersklasser. En tävling för varje åldersklass ingår också i Golfens SM-vecka.

   Alla tävlingar räknas in i Svensk Golf Senior Tour Ranking som utgör grunden för uttagning till representationsuppdrag (internationella tävlingar) där Sverige deltar

   Svensk Golf Senior Tour erbjuder spel på bra, välpreparerade banor över hela landet, tuff konkurrens och dessutom en mycket familjär och trevlig stämning. 

   Svensk Golf Senior Tour hemsida

  7. Golfens SM-vecka
  8. Golfens SM-vecka genomförs av ett enskilt golfdistrikt eller flera distrikt tillsammans  i samverkan med SGF. Arrangörsdistriktet har det övergripande ansvaret vad avser fördelning av arrangörsklubbar för de olika klasserna. Distriktet ska dessutom se till att SM-tävlingarna genomförs på ett idrottsligt riktigt sätt och för golfens bästa.

   Golfens SM-vecka hemsida

  9. EM/VM
  10. Som en av de ledande golfnationerna i Europa har Svenska Golfförbundet ambitionen att stötta europeisk amatörgolf genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap. 

   Vissa år utses Sverige också till arrangör för något av världsmästerskapen i golf. Nästa tillfälle är 26-29 juli 2023, då Sverige är tilldelade att arrangerera European Ladies' Amateur Championship. 

   Är din golfklubb intresserad av att arrangera ett internationellt mästerskap? Läs mer om vad som krävs via länkarna nedan.

   Ansökningsinformation

   Preparation European Individual Championships

   Vid frågor eller intresse, kontakta magnus.grankvist@golf.se

    

    

Tävl. med prispengar

 • Tävlingar med prispengar

  Att arrangera en tävling med prispengar är inte bara spännande och utvecklande. Det kan också ge publicitet och stärka klubbens varumärke.

  Alla golfklubbar som vill arrangera en tävling med prispengar (mer info på spelarsidan) måste ha tillstånd av Svenska Golfförbundet (SGF). Ansökan görs på länken nedan. För att få tillstånd behöver tävlingen uppfylla vissa villkor beroende på typ av tävling. Se detaljer i respektive flik nedan.

  Arrangören betalar en administrationsavgift till SGF, se detaljer i fliken nedan. I avgiften ingår bland annat att SGF fakturerar arrangörsklubben för prispengarna, betalar ut prispengar och skickar kontrolluppgift till pristagarna.

  Ansökan om tillstånd

  1. Future Series
  2. Om Future Series

   Future Series är tävlingar med prispengar för herrar och damer. Det är undertouren till Nordic Golf Tour (damer) och MoreGolf Mastercard Tour (herrar) och en viktig del i den svenska tävlingstrappan, då dessa tävlingar är första steget för många nyblivna proffs.

   Prissumman i en tävling på Future Series är på minst 50 000 kronor. I herrarnas klass räknas spelarnas intjänade prispengar och poäng på MoreGolf Mastercard Tour, vilket kan ge spelaren en kategori där till nästkommande år. En seger i damklassen ger en start på Nordic Golf Tour under samma säsong.

   Att arrangera en Future Series-tävling

   Vill er klubb arrangera en tävling på Future Series måste ni först fylla i den generella ansökan om tillstånd att arrangera tävlingar med prispengar (ansök här). Därefter måste en överenskommelse träffas med SGF gällande just Future Series.

   Kostnaden för att arrangera en tävling i Future Series är 3 000 kronor plus moms. Då ingår att SGF fakturerar arrangörsklubben för prispengarna, betalar ut prispengar och skickar kontrolluppgift till pristagarna, samt att tävlingen ingår i SGF Golf Ranking.

   För att få tillstånd av SGF att arrangera en tävling på Future Series måste klubben säkerställa att tävlingen uppfyller vissa allmänna och specifika villkor. Dessa finns angivna i manualen för Future Series och i manualen för SGF Golf Ranking. Manualerna hittar du här.

   GIT Tävling

   Alla tävlingar med prispengar, inklusive Future Series, måste genomföras i en speciell klubb i GIT Tävling som administreras av SGF. SGF lägger upp tävlingen i GIT Tävling. Därefter får ni som arrangörsklubb en behörighetslänk som ni administrerar tävlingen genom.

   Kontakt

   Har du frågor om Future Series? Kontakta Frida Bräster eller Sofia Pettersson

  3. Övriga tävlingar med prispengar
  4. Vill er klubb arrangera en tävling med prispengar måste ni först ansöka om tillstånd att arrangera tävlingar med prispengar (ansök här).

   Att arrangera en tävling med prispengar

   Administrationsavgiften för att få tillstånd varierar beroende på typ av tävling (se detaljer i fliken nedan). I avgiften ingår att SGF fakturerar arrangörsklubben för prispengarna, betalar ut prispengarna och skickar kontrolluppgift till pristagarna. För tävlingar som ska ingå i SGF Golf Ranking ingår även detta i administrationsavgiften. 

   För att få tillstånd av SGF att arrangera en tävling med prispengar måste klubben säkerställa att tävlingen uppfyller vissa allmänna och specifika villkor. Dessa finns angivna i manualen för SGF Golf Ranking och i manualen för tävlingar med prispengar. Manualerna hittar du här.

   Dessutom finns vissa villkor och begränsningar kring anmälningsavgifter beroende på om tävlingen uppfyller villkoren för att ingå i SGF Golf Ranking eller vara del av en specifik tour. Se vad som gäller i fliken nedan.

   GIT Tävling

   Alla tävlingar med prispengar, inklusive Future Series, måste genomföras i en speciell klubb i GIT Tävling som administreras av SGF. SGF lägger upp tävlingen i GIT Tävling. Därefter får ni som arrangörsklubb en behörighetslänk som ni administrerar tävlingen genom.

   Kontakt

   För frågor om tävlingar med prispengar kontakta Frida Bräster eller Sofia Pettersson.

  5. Administrationsavgift och anmälningsavgifter
  6. Avgifter och villkor

   Administrationsavgiften som arrangören betalar till SGF varierar beroende på tävling. Se detaljer nedan. I administrationsavgiften för tävlingar med prispengar ingår alltid:
   ✓ fakturering av prispengar till arrangör
   ✓ utbetalning av prispengar till pristagarna
   ✓ kontrolluppgift till pristagarna och Skatteverket

   Vad gäller anmälningsavgifter för spelarna är en arrangörsklubb i grunden fri att ta vilken anmälningsavgift den vill. Beroende på om tävlingen ska ingå i SGF Golf Ranking eller spelas med prispengar finns dock begränsningar för anmälningsavgiften. Se detaljer nedan.

   För säsongen 2021 gäller följande avgifter och tillhörande villkor beroende på typ av tävling:

   Tävling med prispengar som ska ingå i SGF Golf Ranking

   ► Anmälningsavgiften får maximalt vara 800 kronor för både damer och herrar
   ► Administrationsavgiften är 1 800 kr (för Future Series 3 000 kronor)
   ► Om tävlingen spelas enligt övergripande tävlingsvillkor för SGF Golf Ranking ingår tävlingen i rankingen per automatik (ingen ytterligare avgift krävs)

   Nyhet 2021: Tävling med prispengar, obegränsad anmälningsavgift

   SGF har beslutat att tillåta tävlingar med prispengar med en högre anmälningsavgift än 800 kronor, som ett test under säsongen 2021. För sådana tävlingar gäller följande:

   ► Ingen maxgräns för anmälningsavgiften
   ► 5 000 kronor i administrationsavgift
   ► Tävlingen kan inte ingå i SGF Golf Ranking
   ► Tävlingen kan inte vara del av SGF:s proffstourer (Nordic Golf Tour, MoreGolf Mastercard Tour, Future Series) eller annan tour med koppling till SGF:s tävlingar (t.ex. Ligma Tour)
   ► Prispengarna får utbetalas enligt den fördelningsmodell arrangören önskar

   Orsakerna till undantaget under 2021 är dels att ett antal förfrågningar om att ha högre anmälningsavgifter har kommit genom åren, särskilt under 2020 då tävlingssäsongen förkortades med anledning av pandemin.

   Dessutom håller SGF på med en generell översyn av tävlingsutbudet i Sverige. Undantaget för 2021 kan ses som en möjlighet att testa och utvärdera modellen.

Övriga tävl.

 • Övriga tävlingar

  1. DM/KM
  2. Beställ KM-utmärkelser på Sporrongs webshop här

   Endast golfklubbar kan beställa utmärkelserna.

   Många klubbar och distrikt önskar rekommenderade datum för KM och DM för damer och herrar som underlag för sin planering.

   Krockar med de internationella och nationella tourtävlingarna samt tävlingsverksamheten i övrigt har visat sig vara oundvikliga, samtidigt som de geografiska klimatförutsättningarna i Sverige inte underlättar en sådan rekommendation. Därför finns inga rekommenderade datum för DM eller KM från Svenska Golfförbundet.

  3. Internationella tävlingar
  4. Klubbar som önskar arrangera internationella tävlingar (t ex EM eller VM) hittar information här. Ytterligare information lämnas av Magnus Grankvist.

  5. Riksomfattande tävlingar
  6. Arrangör av tävling som spelas på flera klubbar i fler än ett distrikt – så kallad riksomfattande tävling – bör, innan tävlingen startar, få tävlingsvillkoren godkända av SGF.

   Arrangerande klubbar ansvarar för genomförandet och för att tävlingarna genomförs enligt spelets regler och godkända tävlingsvillkor, se Riksomfattande tävlingar.

  7. Tävlingar för barn
  8. Golftävlingar för barn, 12 år och yngre, ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga. Det är bra att tävling blir en del av leken och att ha som mål att barnen har roligt och lär sig idrotten.

   Introducera resultat stegvis så barnen är redo när de blir 13 år. Tex starta med lagtävlingar och visa resultat men ta sedan bort dem när dagen är slut. Det är förinställt i GIT Tävling att barn, 12 år och yngre, finns med i startlistor men inte i resultatlistor. Om ni väljer att visa resultat - ta ansvar, tänk till varför och hur ni gör det.

    Läs mer på sidan Tävlingar för barn.

  9. Tävlingar med final utomlands
  10. För tävlingar med finalspel utomlands gäller enligt amatörreglerna att tillstånd måste erhållas av det nationella golfförbundet.

   För att få tillstånd krävs att

   • det är en finalresa och inte ett pris

   • antalet finalister är minst 15 personer

   • finalisterna utsetts på minst fem kvalplatser

   • kvaltävlingarna har var och en varit öppna för minst 15 deltagare

   • det finns hederspris att tävla om i finalen

   Arrangörens ansökan om tillstånd ska innefatta ekonomisk kalkyl, där det framgår vilka kostnader per deltagare som täcks av arrangören. Det totala marknadsvärdet av det som erbjuds deltagarna i finalen får inte överstiga 20 000 kronor per deltagare. Tillstånds­givandet kan innebära vissa kostnader för arrangören.

  11. Tävlingar med extern arrangör (t. ex. företagsgolf)
  12. Det är alltid den golfklubb som nyttjar golfbanan där tävlingen spelas som betraktas som tävlingsarrangör och som är ansvarig för att de priser som delas ut håller sig inom godkända bestämmelser. Detta gäller även om det är ett externt företag eller en extern organisation som inte har någon koppling till tävlingsarrangören som genomför tävlingen och som delar ut priser. Undantag är när tävlingar fördelade av Svenska Golfförbundet genomförs, då är SGF ansvarigt för att administrationen av priser följer gällande bestämmelser.

   När en golfklubb upplåter sin bana/anläggning till en extern arrangör är det därför viktigt att den externa tävlingsarrangören är införstådd med vilka villkor som gäller för arrangemanget/företagsgolfen.

   Förslag på överenskommelse mellan golfklubb och extern tävlingsarrangör (t. ex. företagsgolf)

   Bestämmelser för priser och beskattning i golftävlingar

Manualer och handböcker

 1. Information inför 2022
 2. Regler och bestämmelser
 3. Alla golftävlingar som arrangeras av Svenska Golfförbundet spelas enligt Regler för golfspel. För alla tävlingar som arrangeras i Sverige gäller dessutom att de håller sig inom de bestämmelser som finns i Spel- och tävlingshandbokens kapitel 1–3.

  Regler för Golfspel

  Spel- och tävlingshandboken (gällande version)

  Regler för golfspel i tryckt format finns att beställa hos Golfbokhandeln.

  Kapitel 2 och 3 i Spel- och tävlingshandboken behandlar handicapreglerna och amatörreglerna i korthet. För fullständiga regler:

  Världshandicapsystemet

  Amatörregler

  Smittspridning - Vägledning gällande regler för golfspel

  R&A har sammanställt hur tävlingsarrangörer kan hantera vissa frågor som rör golfreglerna för att minimera risken för smittspridning. I tillägg finns rekommendationer och klargöranden som gäller för Sverige, sammanställt av SGF:s regelkommitté och förbundsläkare.

  Ladda ner vägledningen

  Dessutom finns en mall för de rekommenderade tillfälliga ordningsreglerna som klubben kan anpassa och publicera på anläggningen.

  Ladda ner mallen

 4. SGF:s Regelkort
 5. Tävlingar som spelas på svenska golfklubbar har Svenska Golfförbundet, Golfdistriktsförbundet där tävlingen spelas eller den klubb där tävlingen spelas som ansvar. De tävlingar där SGF är ansvarig golforganisation spelas enligt SGF:s Regelkort.

  SGF:s Regelkort - A4

  SGF:s Regelkort - engelska A4

  SGF:s Regelkort - A5

  SGF:s Regelkort - engelska A5

  A5-versionerna av SGF:s Regelkort kan skrivas ut dubbelsidigt (blir då en A4 som kan vikas) och är lämpligen den version delas ut till deltagarna vid tävling.

 6. Manualer
 7. De tävlingar där SGF är ansvarig golforganisation spelas enligt nedan manualer. Manualerna anger de tävlingsvillkor och lokala regler som gäller för respektive tävling. De innehåller även information för arrangörsklubben.

  Senior Tour

  Future Series

  Paragolf Tour

  SGF Golf Ranking

  SM Klubblag

  SM-veckan

  Övriga tävlingar med prispengar

  SGF Juniortävlingar

  Teen Cup

  Teen Tour

  JSM Klubblag

  Skol-SM

 8. Övriga dokument

SGF Golf Ranking

För att en tävling ska ingå i SGF Golf Ranking krävs att den uppfyller ett antal villkor och att arrangören har fått sin ansökan godkänd. Villkoren finns i manualen för SGF Golf Ranking.

För att göra en ansökan, klicka här

Avgifter och villkor

För tävlingar med prispengar som ska ingå i SGF Golf Ranking, se avgifter och villkor här. För tävlingar utan prispengar som ska ingå i SGF Golf Ranking gäller följande:

► Anmälningsavgiften får maximalt vara 650 kronor för både damer och herrar
► Administrationsavgiften är 1 000 kronor (juniortävlingar och distriktsmästerskap är avgiftsfria)
► Tävlingen måste spelas enligt de övergripande tävlingsvillkoren för SGF Golf Ranking

För mer information gå till sidan för SGF Golf Ranking.