Från 2020 kommer dagens sex stora handicapsystem att bli ett. Här är viktig information för dig som jobbar med handicap på golfklubb.

(Läs mer om världshandicapsystemet på informationssidan för spelare)

Inför övergången till världshandicapsystemet under 2020 är det viktigt att samtliga golfklubbar har minst en person som är utbildad i hur systemet fungerar, för att kunna föra kunskapen vidare och kunna svara på frågor från medlemmarna.

Utbildningsturné hösten 2019

Därför anordnar SGF:s regelkommitté en utbildningsturné hösten 2019. Den riktar sig främst till dig som är regel- och handicapansvarig på klubben, eller har en roll där du behöver kunna svara på frågor från medlemmarna – till exempel kanslist, klubbchef och ordförande.

Under tre timmar kommer du att få en grundlig genomgång av det nya världshandicapsystemet. Utbildningen hålls vid totalt nio tillfällen på sju olika orter. Utbildare är Birgitta Ljung och Claes Grönberg från Svenska Golfförbundets regelkommitté.

Orter och datum

Anmäl dig till det tillfälle som passar dig bäst, senast 14 oktober. Vi rekommenderar att samtliga golfklubbar deltar med minst en person. Av utrymmesskäl är dock antalet begränsat till max tre per klubb.

– Borlänge 21 oktober kl. 14.00–17.00, Quality Hotel Galaxen
– Karlstad 23 oktober kl. 14.00–17.00, Scandic Winn
– Umeå 25 oktober kl. 14.00–17.00, Scandic Plaza Umeå
– Malmö 30 oktober kl. 14.00–17.00, Scandic Triangeln
– Malmö 30 oktober kl. 18.00–21.00, Scandic Triangeln
– Jönköping 31 oktober kl. 14.00–17.00, Elite Stora Hotellet
– Stockholm 4 november kl. 14.00–17.00, Scandic Infra City
– Stockholm 4 november kl. 18.00–21.00, Scandic Infra City
– Göteborg 6 november kl. 18.00–21.00, Scandic Opalen

Utbildningen är kostnadsfri. SGF bjuder på fika och material. Klubben/distriktet står själv för resa och eventuellt boende.

Klicka här för att anmäla dig >>

Innehåll i utbildningen

Några av de viktigaste detaljerna inom världshandicapen är:

– Spelarens exakta handicap blir genomsnittet av de åtta bästa av de 20 senaste registrerade ronderna
– Max exakt handicap blir 54,0
– Det blir inga handicapgrupper
– Alla kommer att få registrera sällskapsronder
– Alla kommer att få registrera niohålsronder

Under utbildningen går vi mer på djupet. Du får de viktigaste termerna förklarade och massor av exempel på hur detaljer i systemet räknas ut. Du kommer definitivt att lära dig så mycket att du kan förklara hemma på klubben.

Efter passet får du med dig den presentation som används och dessutom ett utkast av den nya handicapregelboken, som redan då finns på svenska.

Digitala utbildningsmöjligheter

Efter utbildningturnén kommer du kunna ta del av kunskapen digitalt, via lärarledda webbinarier och digitala självstudier. Vi återkommer med information om detta.

Fyra saker att göra på golfklubben

För att övergången till världshandicapsystemet ska bli så smidig som möjligt för alla spelare i Golfsverige finns fyra viktiga saker ni på klubb behöver tänka på och göra, från årsskiftet fram till införandet 1 mars 2020.

Ha en handicapkommitté

Handicapkommittén ska finnas tillgänglig för att svara på frågor och hjälpa era medlemmar, både vid övergången 1 mars och därefter. Den har också fortsatt en viktig roll när det gäller handicaprevisioner, och kan höja eller sänka medlemmars handicap.

Informera era medlemmar

Kommunicera till medlemmarna att det blir nya handicapregler och vad det innebär för dem. Som stöd kommer ni (under december/januari) få tillgång till ett kommunikationspaket med material att använda i digitala kanaler som webbsida, nyhetsbrev och sociala medier – men även fysiskt på anläggningen och vid möten.

Anslå nya slopetabeller

Då max exakt handicap är ändrat behöver slopetabellerna omfatta golfare från plushandicap upp till 54. Nya tabeller kommer att distribueras till er under början av 2020 för er att anslå på anläggningen, webbsida och eventuellt tryckt material. 

Öppna era banor och verksamhet

Nya världshandicapen går från plushandicap till 54 och det finns ingen spärr för höjning vid 36. Handicapgrupperna försvinner och alla golfspelare kommer att tillhöra en och samma kategori med samma förutsättningar. Ni behöver öppna upp tillgången era banor och anpassa verksamheten för att inkludera och välkomna alla.