SM Klubblag

Vilken golfklubb har Sveriges bästa klubblag? Högsta divisionen, Lag-SM, spelas i år på två platser – damerna på Landeryds GK och herrarna på Upsala GK.

SM-guld 2021 till Upsala och Hills!

2021 års svenska mästerskap för klubblag är avgjort. På herrsidan vann Upsala GK sin första titel medan Hills GK vann damguldet för femte året i följd.

Upsala GK spelare:

Tim Holmberg
Anton Karlsson
Gustav Liljedahl
David Nyfjäll
Jesper Svensson
Markus Säyrä

Hills GK spelare:

Andrea Bergsdottir
Sofie Bringner
Ester Fägersten
Andrea Grimberg Lignell
Amanda Linnér
Beatrice Wallin

Silvermedaljerna gick till Landeryds GK (herr) och Vasatorp (dam) och bronspengen gick till Haninge GK (herr) och Karlstad GK (dam). För fullständiga resultatlistor från Lag-SM samt division 1 och 2, se nedan. 

Ett stort grattis till samtliga deltagande lag och tack till arrangörsklubbarna Upsala GK och Landeryds GK!

KlubbTV och media från Lag-SM

Sammandrag från herrtävlingen på KlubbTV ➤

Sammandrag från damtävlingen på KlubbTV ➤

Fler klipp och intervjuer på KlubbTV ➤

Artikel på svenskgolf.se ➤

 

Om SM Klubblag 2021

2020 blev SM Klubblag för första gången inställt, men 14–17 juli 2021 var det återigen dags för Lag-SM samt division 1 och 2 att avgöras. Totalt deltog 90 damlag och 216 herrlag. Hur gick det för din golfklubb?

Anton Karlsson från Upsala GK var med i laget som segrade på hemmaplan under Lag-SM 2021. Se intervjun med honom och andra spelare från herrarnas och damernas mästerskap på KlubbTV.
Anton Karlsson från Upsala GK var med i laget som segrade på hemmaplan under Lag-SM 2021. Se intervjun med honom och andra spelare från herrarnas och damernas mästerskap på KlubbTV.

I den högsta divisionen, Lag-SM, spelade tolv damlag och 16 herrlag om mästerskapstiteln. Damerna spelade på Landeryds GK där Hills GK vann för femte året i rad. Herrarna gjorde upp om medaljerna på Upsala GK där hemmalaget tog sitt första guld i Lag-SM.

Lag-SM spelas över totalt sex ronder – två ronder foursome, två ronder fyrboll och två singelronder. Titelförsvarare från 2019 var Hills GK (dam) och Landeryds GK (herr).

KlubbTV.nu var på plats från dag två och bevakade med intervjuer. Klicka här för att komma till KlubbTV

Resultatlistor Lag-SM

Resultat Lag-SM Damer 2021

Resultat Lag-SM Herrar 2021

Resultatlistor division 1 och 2

Tävling Datum Plats
Lag-SM 14-17 juli Landeryds GK (damer) och Upsala GK (herrar)
Division 1 15-17 juli Sju spelplatser
Division 2 16-17 juli 13 spelplatser

Information till deltagande klubbar och arrangörer

 1. Mediekontakter
 2. Som lagledare för deltagande golfklubb, ring gärna lokalmedia – tidning, radio och TV – och berätta att du och spelarna i laget finns tillgängliga för såväl förhandsintervjuer som dagliga intervjuer på plats, samt lämna kontaktuppgifter till dig för daglig kontakt. Sök sportchefen för lokaltidningar och sport- eller nyhetschefen när det gäller lokalradio och lokal- eller regional-TV (SVT Värmland, SVT Gävleborg etc). Ta gärna en lagbild i klubbens loggade kläder inför mästerskapet och skicka med för större chans till publicering.

  Berätta kort om lagets målsättning och tidigare resultat, och lyft gärna fram någon spelare som en profil – även om det är en lagtävling. Journalister gillar att rapportera om människor, inte händelser. En spelarprofil kan vara en som är resultatmässigt långt framme, men det kan även vara en spelare som är spännande för att han/hon har en story att berätta, exempelvis kämpat sig tillbaka efter en skada, firar något slags jubileum i Lag-SM-sammanhang eller är engagerad i något på sidan om golfen, såsom unga, nyanlända eller människor med funktionsvariation. 

  Behöver du råd och stöd i dina mediekontakter, kontakta Susanne Persson på SGF.

 3. Antidoping
 4. SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att klubbar som deltar i Lag-SM måste ha genomgått "Vaccinera klubben mot doping" som är ett preventions- och åtgärdsprogram framtaget av Riksidrottsförbundet (RF). Klubb som inte finns registrerad som vaccinerad på RF:s hemsida  senast den 13 juli kommer inte att få starta. 

  Klubbar som deltar i division 1 och 2 bör också vaccinera sig även om det inte är ett krav för att få delta.

  Mer information för deltagande klubbar i Lag-SM

  Vaccinera klubben mot doping – broschyr

  Påbörja utbildning "Vaccinera klubben"

  SGF rekommenderar också att alla spelare, tränare, coacher och ledare genomgår utbildningen Ren vinnare

  Om antidoping på golf.se

 5. Upp- och nedflyttning
 6. Uppflyttningar

  Från Division 1 damer flyttas de två högst placerade lagen på respektive spelplats upp till Lag-SM.

  Från Division 1 herrar flyttas segrande lag på respektive spelplats upp till Lag-SM.

  Från Division 2, både damer och herrar, med elva eller fler anmälda lag den 1 juni, flyttas de två högst placerade lagen på respektive spelplats upp till Division 1.

  Från Division 2 både damer och herrar, med tio eller färre anmälda lag den 1 juni, flyttas segrande lag på respektive spelplats upp till Division 1.

   

  Nedflyttningar

  Från Lag-SM damer flyttas de fyra sämst placerade lagen ned till Division 1.

  Från Lag-SM herrar flyttas de fem sämst placerade lagen ned till Division 1.

  I Division 1 damer ska, borträknat de två lag som flyttas upp till Lag-SM, maximalt elva lag vara kvar till nästkommande år. De lag som placerar sig sämre än 13:e plats flyttas ner till Division 2.

  I Division 1 herrar ska, borträknat det lag som flyttas upp till Lag-SM, maximalt tio lag vara kvar till nästkommande år. De lag som placerar sig sämre än elfte plats flyttas ner till Division 2. Undantag: I Division 1 Norra herrar flyttas ett lag ned även om färre lag än tio deltar.

 7. Rätt att delta
 8. Klubbar som har medlemsform M1 och M2 samt klubbar med associationsform A1 äger rätt att anmäla ett lag till SM Klubblag för herrar och ett lag till SM Klubblag för damer. A1 äger ej rätt att delta i Lag-SM.

  A1-klubb som vinner Division 1 måste övergå till M1 eller M2 senast den 31 december för att få delta i Lag-SM året efter. Om A1-klubb ej övergår till M1 eller M2 går Lag-SM-platsen till tvåan i aktuell Division 1.

 9. Tävlingsvillkor och manual
 10. Tävlingsvillkor Lag-SM

  Tävlingsvillkor div 1

  Tävlingsvillkor div 2

   

  Manual SM Klubblag – innehåller fullständiga tävlingsvillkor och lokala regler samt information för spelare och arrangörer.

 11. Ersättningsbestämmelser
 12. Utbetalningar för SM Klubblag 2021 görs under hösten 2021. SGF beräknar och utbetalar per automatik. Deltagande klubbar ska inte skicka faktura.

  2021 Utbetalningar SM Klubblag

  Milersättning

  För att erhålla milersättning krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Milersättning erhålls med 18,50 kr/mil för två bilar för de mil som överstiger 30 mil t/r oavsett hur många resor som görs eller bilar som körs.

  Exempel: En deltagande klubb har 50 mil till arrangörsklubben tur och retur. Klubben erhåller milersättning för 20 mil x 18,50 kr x 2 bilar (20 x 18,50 x 2 = 740 kr).

  Logibidrag

  För att erhålla logibidrag krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Logibidraget är totalt 1.400 kr för lag i Division 2, 2.100 kr för Division 1 och 2.800 kr för Lag-SM oavsett hur många personer som ingår i laget och hur många nätter som övernattning sker.

  Gotlandstillägg

  De klubbar från Gotland som deltar erhåller är 1 000 kr/bil (max två bilar) plus milersättning enligt ovan bestämmelser samt logibidrag oavsett avstånd.

  .

   

Vid frågor, vänligen kontakta

Porträttbild på Magnus.