SM Klubblag

Har din golfklubb Sveriges bästa klubblag? Var med och tävla i Lag-SM, division 1 eller division 2. Här hittar du all information om det årliga mästerskapet.

Anmälan, datum, indelning och arrangörsklubbar 2023

SM Klubblag 2023 avgörs 19–22 juli på ett flertal platser.

Anmälningstidens utgång var 15 februari men det går att efteranmäla sig till och med den 30 juni.

För efteranmälan kontakta Magnus Grankvist

Indelning SM klubblag 2023

Om SM Klubblag

Medalj med SGF:s logotyp och blågult band. Ligger på ett bord med ljusblå duk.

SM Klubblag spelas i klasserna division 1, division 2 samt Lag-SM. Tävlingarna spelas separat för dam och herr, och välkomnar lag från hela landet.

Det är ett populärt mästerskap där cirka 300 klubbar årligen brukar delta. Lag-SM lockar ofta också flera av klubbarnas bästa spelare, inklusive landslagsspelare och namnkunniga tourspelare, att vara med i laget och representera sin hemmaklubb. 

 

Tävlingsformat

✓ Lag-SM spelas över totalt sex ronder – två ronder foursome, två individuella ronder och två ronder fyrboll.

✓ Division 1 spelas över totalt fem ronder – två ronder foursome, två individuella ronder och en rond fyrboll.

✓ Division 2 spelas över totalt fyra ronder – två ronder foursome, en individuell rond och en rond fyrboll.

Samtliga ronder genomförs med spelformen slagspel scratch. 

 

Information till deltagande klubbar och arrangörer

 1. Mediekontakter
 2. Som lagledare för deltagande golfklubb, ring gärna lokalmedia – tidning, radio och TV – och berätta att du och spelarna i laget finns tillgängliga för såväl förhandsintervjuer som dagliga intervjuer på plats, samt lämna kontaktuppgifter till dig för daglig kontakt. Sök sportchefen för lokaltidningar och sport- eller nyhetschefen när det gäller lokalradio och lokal- eller regional-TV (SVT Värmland, SVT Gävleborg etc). Ta gärna en lagbild i klubbens loggade kläder inför mästerskapet och skicka med för större chans till publicering.

  Berätta kort om lagets målsättning och tidigare resultat, och lyft gärna fram någon spelare som en profil – även om det är en lagtävling. Journalister gillar att rapportera om människor, inte händelser. En spelarprofil kan vara en som är resultatmässigt långt framme, men det kan även vara en spelare som är spännande för att han/hon har en story att berätta, exempelvis kämpat sig tillbaka efter en skada, firar något slags jubileum i Lag-SM-sammanhang eller är engagerad i något på sidan om golfen, såsom unga, nyanlända eller människor med funktionsvariation. 

  Behöver du råd och stöd i dina mediekontakter, kontakta Susanne Persson på SGF.

 3. Antidoping
 4. SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att klubbar som deltar i Lag-SM måste ha genomgått "Vaccinera klubben mot doping" som är ett preventions- och åtgärdsprogram framtaget av Riksidrottsförbundet (RF). Klubb som inte finns registrerad som vaccinerad på Antidoping Sveriges hemsida senast den 18 juli kommer inte att få starta. 

  Klubbar som deltar i division 1 och 2 bör också vaccinera sig även om det inte är ett krav för att få delta.

  SGF rekommenderar också att alla spelare, tränare, coacher och ledare genomgår utbildningen Ren vinnare

  All information och länkar till utbildningarna hittar ni på https://golf.se/antidoping

 5. Upp- och nedflyttning
 6. Uppflyttningar

  Från Division 1 damer flyttas de två högst placerade lagen på respektive spelplats upp till Lag-SM.

  Från Division 1 herrar flyttas segrande lag på respektive spelplats upp till Lag-SM.

  Från Division 2, både damer och herrar, med elva eller fler startande lag, flyttas de två högst placerade lagen på respektive spelplats upp till Division 1.

  Från Division 2 både damer och herrar, med tio eller färre startande lag, flyttas segrande lag på respektive spelplats upp till Division 1.

   

  Nedflyttningar

  Från Lag-SM damer flyttas de fyra sämst placerade lagen ned till Division 1.

  Från Lag-SM herrar flyttas de fem sämst placerade lagen ned till Division 1.

  I Division 1 damer ska, borträknat de två lag som flyttas upp till Lag-SM, maximalt elva lag vara kvar till nästkommande år. De lag som placerar sig sämre än 13:e plats flyttas ner till Division 2.

  I Division 1 herrar ska, borträknat det lag som flyttas upp till Lag-SM, maximalt tio lag vara kvar till nästkommande år. De lag som placerar sig sämre än elfte plats flyttas ner till Division 2.

  Undantag: I Division 1 Norra herrar flyttas ett lag ned även om färre lag än tio deltar.

 7. Rätt att delta
 8. Klubbar som har medlemsform M1 och M2 samt klubbar med associationsform A1 äger rätt att anmäla ett lag till SM Klubblag för herrar och ett lag till SM Klubblag för damer. A1 äger ej rätt att delta i Lag-SM.

  En A1-klubb som segrar i Division 1 (och som därmed kvalificerar sig till Lag-SM nästa år) måste, senast den 31 december, övergå till M1 eller M2 för att få delta i Lag-SM nästa år. Om A1-klubben inte övergår till M1 eller M2 inom föreskriven tid förlorar den sin plats. Platsen går i ett sådant fall till det lag som placerade sig på andra plats i aktuell division. En sådan A1-klubb räknas inte som ett av de lag som flyttas ner från Lag-SM.

 9. Tävlingsvillkor och manual
 10. Tävlingsvillkor Lag-SM

  Tävlingsvillkor div 1

  Tävlingsvillkor div 2

   

  Manual SM Klubblag – innehåller fullständiga tävlingsvillkor och lokala regler samt information för spelare och arrangörer.

 11. Ersättningsbestämmelser
 12. Milersättning

  För att erhålla milersättning krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Milersättning erhålls med 25 kr/mil för två bilar för de mil som överstiger 30 mil t/r oavsett hur många resor som görs eller bilar som körs.

  Exempel: En deltagande klubb har 50 mil till arrangörsklubben tur och retur. Klubben erhåller milersättning för 20 mil x 25 kr x 2 bilar (20 x 25 kr x 2 = 1000 kr).

  Logibidrag

  För att erhålla logibidrag krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Logibidraget är totalt 1.400 kr för lag i Division 2, 2.100 kr för Division 1 och 2.800 kr för Lag-SM oavsett hur många personer som ingår i laget och hur många nätter som övernattning sker.

  Gotlandstillägg

  De klubbar från Gotland som deltar erhåller är 1 000 kr/bil (max två bilar) plus milersättning enligt ovan bestämmelser samt logibidrag oavsett avstånd.

  .

   

Vid frågor, vänligen kontakta

Porträttbild på Magnus.