SM Klubblag

Här hittar du nyheter och fakta om det svenska mästerskapet för klubblag (Lag-SM) samt för division 1 och 2.

Anmälan till SM Klubblag 2021

2020 blev SM Klubblag för första gången inställt. 2019 deltog 90 damlag och 218 herrlag i mästerskapen, och i juli 2021 är det återigen dags för Lag-SM, division 1 samt division 2. 

Anmälningstiden gick ut 15 februari. Efteranmälan görs via mejl till magnus.grankvist@golf.se

Efteranmälan kan senast göras 1 juni. Efteranmälan accepteras om det finns plats men det finns ingen garanti för att efteranmäld klubb blir placerad på den spelplats som ligger närmast geografiskt.

Vid efteranmälan ange; Klubbnamn, om det är ett dam- och/eller herrlag som anmäls, vem anmälaren är och mailadress till denne.

Nya arrangörsklubbar för Lag-SM

Drönarbild över en golfbana. Grönt gräs, vita bunkrar, spegelblanka dammar.
Upsala GK är ny arrangör för Lag-SM herrar 2021. Damernas mästerskap spelas på Landeryds GK.

SGF har sökt nya arrangörer till Lag-SM 2021 och det är nu klart att Lag-SM damer kommer att spelas på Landeryds GK och Lag-SM herrar på Upsala GK (bilden). Båda tävlingarna genomförs 14–17 juli. 

Tävlingen skulle egentligen ha spelats på Barsebäck Resort, men anläggningen har nya ägare som har påbörjat ett förändringsarbete där banor, hotell, villor och klubbhus kommer att renoveras. 

Många av dessa arbeten kommer inte att vara färdigställda till mitten av juli 2021, vilket gör att de nya ägarna bedömer att de inte kan presentera anläggningen i sådant skick som de anser att den bör vara vid ett Lag-SM.

Indelning och arrangörsklubbar 2021

Indelningen är gjord och kan ses på nedan länk

Indelning SM Klubblag 2021

Tävling Datum Plats
Lag-SM 14-17 juli Landeryds GK (damer) och Upsala GK (herrar)
Division 1 15-17 juli Sju spelplatser
Division 2 16-17 juli 13 spelplatser

Information till deltagande klubbar och arrangörer

 1. Mediekontakter
 2. Som lagledare för deltagande golfklubb, ring gärna lokalmedia – tidning, radio och TV – och berätta att du och spelarna i laget finns tillgängliga för såväl förhandsintervjuer som dagliga intervjuer på plats, samt lämna kontaktuppgifter till dig för daglig kontakt. Sök sportchefen för lokaltidningar och sport- eller nyhetschefen när det gäller lokalradio och lokal- eller regional-TV (SVT Värmland, SVT Gävleborg etc). Ta gärna en lagbild i klubbens loggade kläder inför mästerskapet och skicka med för större chans till publicering.

  Berätta kort om lagets målsättning och tidigare resultat, och lyft gärna fram någon spelare som en profil – även om det är en lagtävling. Journalister gillar att rapportera om människor, inte händelser. En spelarprofil kan vara en som är resultatmässigt långt framme, men det kan även vara en spelare som är spännande för att han/hon har en story att berätta, exempelvis kämpat sig tillbaka efter en skada, firar något slags jubileum i Lag-SM-sammanhang eller är engagerad i något på sidan om golfen, såsom unga, nyanlända eller människor med funktionsvariation. 

  Behöver du råd och stöd i dina mediekontakter, kontakta Susanne Persson på SGF.

 3. Antidoping
 4. SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att klubbar som deltar i Lag-SM måste ha genomgått "Vaccinera klubben mot doping" som är ett preventions- och åtgärdsprogram framtaget av Riksidrottsförbundet (RF). Klubb som inte finns registrerad som vaccinerad på RF:s hemsida  senast den 13 juli kommer inte att få starta. 

  Klubbar som deltar i division 1 och 2 bör också vaccinera sig även om det inte är ett krav för att få delta.

  Mer information för deltagande klubbar i Lag-SM

  Vaccinera klubben mot doping – broschyr

  Påbörja utbildning "Vaccinera klubben"

  SGF rekommenderar också att alla spelare, tränare, coacher och ledare genomgår utbildningen Ren vinnare

  Om antidoping på golf.se

 5. Upp- och nedflyttning
 6. Från Division 1 Damer flyttas de två högst placerade lagen från respektive spelplats upp till Lag-SM 2021, fyra lag totalt. De fyra lägst placerade lagen i Lag-SM Damer flyttas ned till Division 1 2021. 

  Från Division 1 Herrar flyttas det segrande laget från respektive spelplats upp till Lag-SM 2021, fem lag totalt. De fem lägst placerade lagen i Lag-SM Herrar flyttas ned till Division 1 2021.

 7. Rätt att delta
 8. Klubbar som har medlemsform M1 och M2 samt klubbar med associationsform A1 äger rätt att anmäla ett lag till SM Klubblag för herrar och ett lag till SM Klubblag för damer. A1 äger ej rätt att delta i Lag-SM.

  A1-klubb som vinner Division 1 måste övergå till M1 eller M2 senast den 31 december för att få delta i Lag-SM året efter. Om A1-klubb ej övergår till M1 eller M2 går Lag-SM-platsen till tvåan i aktuell Division 1.

 9. Tävlingsvillkor och manual
 10. Tävlingsvillkor Lag-SM

  Tävlingsvillkor div 1

  Tävlingsvillkor div 2

   

  Manual SM Klubblag – innehåller fullständiga tävlingsvillkor och lokala regler samt information för spelare och arrangörer.

 11. Ersättningsbestämmelser 2019
 12. Utbetalningar för SM Klubblag 2019 görs under hösten 2019. SGF beräknar och utbetalar per automatik. Deltagande klubbar ska inte skicka faktura.

  2019 Utbetalningar SM Klubblag

  Milersättning

  För att erhålla milersättning krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Milersättning erhålls med 18,50 kr/mil för två bilar för de mil som överstiger 30 mil t/r oavsett hur många resor som görs eller bilar som körs.

  Exempel: En deltagande klubb har 50 mil till arrangörsklubben tur och retur. Klubben erhåller milersättning för 20 mil x 18,50 kr x 2 bilar (20 x 18,50 x 2 = 740 kr).

  Logibidrag

  För att erhålla logibidrag krävs att det är minst 30 mil t/r mellan den deltagande klubben och arrangörsklubben. Logibidraget är totalt 1.400 kr för lag i Division 2, 2.100 kr för Division 1 och 2.800 kr för Lag-SM oavsett hur många personer som ingår i laget och hur många nätter som övernattning sker.

  Gotlandstillägg

  De klubbar från Gotland som deltar erhåller är 1 000 kr/bil (max två bilar) plus milersättning enligt ovan bestämmelser samt logibidrag oavsett avstånd.

  .

   

Vid frågor, vänligen kontakta

Porträttbild på Magnus.