Alla som vill ska kunna spela golf. Här hittar du allt klubben behöver för att bedriva paragolfverksamhet.
Regel 25 – riktlinjer för klubben
Sedan 1 januari 2023 finns Regel 25 i den ordinarie regelboken. Den tillhandahåller modifieringar av vissa av de övriga 24 reglerna för spelare med olika typer av funktionsnedsättning.
Behörighet att nyttja Regel 25 ska registreras i GIT av spelarens hemmaklubb. Klicka nedan för information om hur du gör, vägledning för bedömning samt information till tävlingsledare.
I Sverige finns cirka 1,5 miljoner personer med funktionsnedsättning, som kan få möjlighet till ett friskare och socialare liv via golfen.
För er på klubben är det både roligt, inspirerande och utvecklande att bedriva paragolfverksamhet.
Här får du inspiration, tips och råd för att utveckla bra verksamhet för personer med fysisk eller intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Hitta snabbt på sidan:
(Om länkarna inte fungerar, scrolla för att hitta det du söker)
☛ Verksamhet: Golfspel, tillgänglighet och hjälpmedel.
☛ Golfregler: Ny regel inkluderar paragolfare - registrera på klubben
☛ Utbildning: Utbildningar i paragolfverksamhet för klubbar, tränare och ledare.
☛ Ekonomiskt stöd: Tips på stöd och bidrag klubben kan söka för paragolfverksamhet.
☛ Organisation: Information och kontakt till paragolfansvariga i förbund och distrikt.
☛ Tävlingsverksamhet: Tävlingstrappa klubb – distrikt – förbund.
Registrera klubben på ParaMe!
Erbjuder er golfklubb paragolfverksamhet och vill nå ut till fler? Registrera er då på Parasport Sveriges sajt Para-Me.se. Då kan personer med funktionsnedsättning som söker efter idrottsaktiviteter enkelt hitta till er.
Alla idrottsklubbar som bedriver någon typ av paraverksamhet är välkomna att registrera sig kostnadsfritt.
Tips och råd för bra verksamhet
Hur tillgänglighetanpassar vi vår anläggning, hur kan vi stötta spelare med olika typer av funktionsnedsättning i träning och tävling och vad finns det för hjälpmedel vi på klubben – eller spelaren själv – kan använda för att underlätta spelet och svingen?
Här hittar du tips och råd kring spel och träning, tillgänglighetsanpassning samt hjälpmedel för en bra och inkluderande verksamhet för personer med fysisk och intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Verksamhet
-
Verksamhet
Mycket av golfverksamheten för för funktionsnedsatta spelare går att integrera i golfklubbens övriga verksamhet. Spelarna kan spela sällskapsronder, träna och vara med på tävlingar precis som alla andra golfare.
Men det finns en del saker som är bra att tänka på när det gäller verksamheten. Mycket handlar om att arbeta med spelar-, tävlings- och ledarutveckling. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om respektive område.
Tillgänglighet
-
Tillgänglighetsanpassning
Det är viktigt att klubben, verksamheten och anläggningen är tillgänglighetsanpassad för personer med funktionsnedsättning. Tillgänglighet kan delas in i två områden: psykisk miljö (bemötande) och fysisk miljö.
Steg 1 – psykisk miljö/bemötande
När ni ska starta upp verksamhet ska ni först prioritera den psykiska miljön.* Blir spelarna trevligt bemötta och känner att klubben är öppen för att se möjligheter känner de sig välkomna. Det är A och O för en lyckad verksamhet.
✓ Informera: Det är viktigt att klubbens personal, styrelse, medlemmar och tränare vet om att personer med funktionsnedsättning kommer att vara en del av klubbens verksamhet. Det skapar trygghet och positivitet i bemötandet.
✓ Synliggör: Visa på klubbens hemsida att ni har aktiviteter för paragolf. "Syns man så finns man."
✓ Utbilda: Utbilda berörda i klubben i bemötande. Ta hjälp av en lokal handikapporganisation och/eller personer från målgruppen ni möter. Du hittar också bra generella tips i Vårdhandboken och idrottsspecifika tips i boken "Passa mig – inkluderad idrottsundervisning".
✓ Testa och utvärdera: Gör en verksamhetsplan där ni tänker igenom vilka aktiviteter ni vill genomföra. Testa i liten skala först och utvärdera sedan tillsammans med målgruppen vad som behöver tillgängliggöras på er klubb.
Steg 2 – fysisk miljö
När verksamhet och kontaktytor har skapats är det dags att se över vad som behöver förbättras vad gäller den fysiska tillgängligheten på anläggningen.
Utvärdera gärna tillsammans med målgruppen och rådgör med någon som sitter i rullstol för att få tillgänglighet i praktiken att fungera.
Se över allt från klubbhus och parkering till träningsområden, bana och övriga faciliteter. Som stöd, ladda ner checklistan nedan.
Tips: När det gäller tillgänglighetsanpassning av den fysiska miljön finns ekonomiskt stöd, stipendier och bidrag att söka. Läs mer här.
Checklista för tillgänglighet på golfklubben/anläggningen
*OBS: Handikappanpassad toalett som är tillgänglig för rullstolsburna och övriga personer som ska besöka och spela hos er är ett krav. Här finns bidrag att söka, bland annat från RF och Allmänna Arvsfonden. Läs mer här.
Hjälpmedel
-
Hjälpmedel
I de flesta fall går det att använda vanlig utrustning för övningar, träningspass och spel – anpassat efter individens funktionsnedsättning och golfnivå.
För nybörjare kan innehållet i Golfäventyretväskan, med sina innebandy- och tennisbollar, koner, siktringar med mera, vara bra att använda. Beställ väskan här ➤
Transportmedel
För golfare med fysisk funktionsnedsättning som har svårt att gå kan golfbil, golfrullator eller elscooter behövas för att ta sig fram på banan och klubborna kanske behöver vara anpassade.
Vid höga förlamningsskador kan det krävas att spelaren använder en så kallad Powergolfer. Se hur det går till att spela i en Powergolfer här ➤
Vill ni skaffa en Powergolfer till klubben som fler kan ha nytta av, kan det vara möjligt att få ekonomiskt stöd för inköpet. Läs mer om bidrag som går att söka här ➤
Tips! Rullstolsburna kan i många fall spela golf sittande i sin egen rullstol. Informera om hur stolen ska användas på green: kör rakt in till bollen, putta och kör sedan rakt ut från green. Spelaren ska inte vända stolen inne på green, då det riskerar att skada gräset.
Övriga hjälpmedel
För spelare som inte kan eller har svårt att greppa klubban, exempelvis amputerade, finns också olika proteser, specialhandskar och specialgrepp att använda.
Klicka nedan för fler användbara tips, helt opartiskt utvalda med hänvisning till olika hemsidor. Tipsa gärna om fler bra hjälpmedel så lägger vi upp det här. Mejla dina tips till ulrika.jorsell@golf.se.
Kampanjmaterial för rekrytering
Vill du arrangera en prova på-dag? Eller vill du på annat sätt vara med och sprida budskapet om paragolf?
Använd dig då av Svenska Golfförbundets kommunikationsmaterial, gratis att ladda ner och sprida på sociala medier till exempel:
➤ Folder med information till blivande spelare (För tryckt version, kontakta ulrika.jorsell@golf.se)
➤ Affisch med malltext för inbjudan till en prova på-dag (Anpassa texten efter era förutsättningar)
➤ Film till sociala medier (Att publicera tillsammans med en inbjudan)
Utbildningar för klubbar och tränare
Det krävs viss kunskap om övningar, bemötande och hjälpmedel för att paragolfverksamheten ska bli så bra som möjligt – både för deltagarna och för dig som är tränare eller ledare.
För att stötta golfklubbar och tränare finns ett antal utbildningar att gå. Utbildningarna är till stor del webbaserade och finns tillgängliga till en låg kostnad eller helt kostnadsfritt.
Dessutom erbjuder Svenska Golfförbundets paragolfgrupp skräddarsydda klubbesök för golfklubbar som vill starta upp eller utveckla befintlig verksamhet.
Golfspecifika utbildningar
Idrottsövergripande utbildningar
Ekonomiskt stöd
Tillsammans med vår huvudpartner Folksam delar Svenska Golfförbundet årligen ut ett stimulansbidrag till golfklubbar vill utveckla sin paragolfverksamhet. Totalt 200 000 kronor fördelas mellan de golfklubbar som ansöker, uppfyller kraven och väljs ut. Läs mer om stimulansbidraget och övriga bidrag nedan.
Ekonomiskt stöd
-
Utöver stimulansbidraget finns andra typer av stöd och bidrag att söka för att göra golfen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Läs mer om bidragen och hur du och klubben ansöker i respektive flik nedan.
Henrik Stenson Foundation
-
Henrik Stenson Foundation
Svenska Golfförbundet (SGF) har under 2014-2022 haft ett uppskattat samarbete med Henrik Stenson och hans stiftelse Henrik Stenson Foundation. Henrik har varit paragolfambassadör i Sverige och värd för en internationell juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson.
Årets paragolfare
Årets paragolfare är ett stipendium på 25 000 kronor som delats ut av Henrik Stenson 2014–2022. Sedan 2016 har stipendiet utsetts till två personer, årets prestation och årets utveckling. Följande spelare har tilldelats utmärkelsen:
2021 Erika Malmberg (utveckling) och Johnny Granberg (prestation)
2020 Stig Olsson (förebild) och Felix Norrman (prestation)
2019 Marcus Malo (förebild) och Johan Kammerstad (prestation)
2018 Matilda Jonsson (utveckling) och Johan Kammerstad (prestation)
2017 Jesper Gutke (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
2016 Matilda Jonsson (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
2015 Kristoffer Eklund
2014 Joakim BjörkmanLäger och tävlingar
2017 och 2018 tog Henrik Stenson tillsammans med Royal & Ancient ut tolv paragolfare till Henrik Stenson Handicamp. Lägret skedde i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge, där paragolfarna fick träna och inspireras av Henrik och hans tidigare caddie Fanny Sunesson.
2019 - 2022 har lägret bytt inriktning och blev ett breddläger för barn och ungdomar på olika golfklubbar runtom i landet.
Henrik har också varit värd för en deltävling på den nationella touren Folksam Paragolf Tour, Henrik Stenson Paragolf Challenge.
Transporthjälpmedel
2017 och 2018 skänkte Henrik Stenson Foundation fem golfscooters per år till golfklubbar som har paragolfverksamhet och har behov av transporthjälpmedel. Följande golfklubbar har tilldelats golfscooters:
2017 Falkenberg, Hässelby, Hälla, Borås, Söderköping-Norrköping
2018 Storsjöbygden, Kallfors, Vadstena, Lundsbrunn, ÅkagårdenSGF har beslutat att från och med 2023 inte förnya Henriks ambassadörskap för paragolf och kommer heller inte längre samverka kring juniortävlingen. Vi vill tacka Henrik för allt han gjort för golfen under de här åren, där han bidragit med både ekonomiska resurser och ett stort engagemang.
Läs mer om bakgrunden till beslutet och ta del av frågor och svar här.
Organisation och kontaktpersoner
Paragolfen i Sverige drivs och utvecklas av klubbar, distrikt och förbund i samverkan. I flikarna nedan hittar du information och kontaktpersoner till SGF:s paragolfgrupp och till paragolfansvarig i respektive golfdistrikt.
Förbund
-
Förbund
SGF:s idrottsrådgivare och paragolfgrupp utvecklar och bedriver golfverksamhet på bredd- och elitnivå för personer med funktionsnedsättning. Paragolfgruppen ansvarar bland annat för att stötta och samordna paragolfverksamheten i distrikten.
Idrottsrådgivarna och paragolfgruppen håller också utbildningar och gör klubbesök hos golfklubbar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet.
Har du frågor eller behov av stöd kring paragolfverksamhet kan du antingen kontakta paragolfansvarig i ditt golfdistriktsförbund (klicka här) eller någon i paragolfgruppen:
SGF:s paragolfgrupp
- Ulrika Jorsell
- Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.
- Tel: 08-622 15 53
- E-post: ulrika.jorsell@golf.se
- Per Sjöberg
- Ordförande Paragolf-gruppen
- Tel: 070-670 32 22
- E-post: per.sjoberg@me.com
- Daniel Stark
- Coach/tränare paragolf kategori 1
- Tel: 070-858 40 29
- E-post: daniel.stark@hgk.se
- Susanne Gutke
- Distriktsansvarig Paragolf
- Tel: 070-790 78 90
- E-post: info@guldregnet.com
- Agneta Johansson
- Utbildning
- Tel: 070-926 97 53
- E-post: agneta.johansson@rfsisu.se
Distrikt
-
Distrikt
Distriktens paragolfansvariga har en viktig roll för att involvera fler golfklubbar att starta upp verksamhet och utbilda ledare. Distrikten arbetar med att:
✔ Stimulera golfklubbar att bli en aktiv paragolfklubb
✔ Stötta befintliga golfklubbar
✔ Utveckla tävlings- och träningsutbud i distriktet/regionen
✔ Kommunicera om distriktens paragolfverksamhet till GolfsverigeÄr du distriktsrepresentant? Då hittar du mer information samt material från tidigare ERFA-träffar på den här sidan.
Är din golfklubb intresserad av att komma i gång med paragolf, eller redan har men inte är med i distriktets samarbete? Välkommen att ta kontakt med paragolfansvarig i ditt distrikt!
Distriktens paragolfansvariga
Blekinge: Daniel Johansson
073-029 60 92, daniel.johansson@sparbankenikarlshamn.seBohuslän-Dal: Susanne Gutke
070-7907890, handigolf@bdgf.seDalarna: Gunilla Svenssson
076-172 95 84, gunilla_s@hotmail.comGästrike-Hälsinge: Pär Lindfors
par.lindfors57@icloud.comGöteborg: Marcus Malo
070-212 21 86, handigolf@ggf.nuHalland: Nicholas Blomqvist
nicholas.blomqvist@hotmail.comJämtland-Härjedalen: Magnus Eriksson
070-677 77 85, magnus.eriksson58@icloud.comMedelpad: Robin Håkansson
073-022 37 71, robinhakansson@live.comNorr-Västerbotten: Björn Ruthberg
070-649 44 00, bjorn.ruthberg@telia.comSkåne: Rikard Linde
070-8153442, rikard.linde@telia.comLennart Kagan
0730-393034, lennart@kagan.nuSmåland: Erik Lagerlöf
072-729 39 59, erik.lagerlof1@gmail.comStockholm: Kim Gåije
072-215 02 06, paragolfen@sgdf.seSödermanland: Lars Allensten
070-760 98 65, 19lallen71@gmail.comUppland: Anna Green
070-7381601, anna@green.nuVärmland: Peter Kylin
070-682 77 07, sekreterare@uddeholmsgk.seVästergötland: Agneta Johansson
070-9265793, agneta.johansson@rfsisu.seVästmanland: Liselott Olsson
070-363 30 06, liolsson1960@gmail.comÅngermanland: Per-Erik Bodin
070-329 25 12, per-erik.bodin@solleftea.seÖrebro Län: Tom Korhonen
0738-026305, tokor1995@gmail.comGunnar Holm
070-5907607, holm.gunnar1951@gmail.comÖstergötland: Karl-Erik Jonsson
070-230 88 95, karlerik.jonsson@gmail.com
Golfregler och tävlingar för paragolfare
För paragolfare finns Regel 25 i regelboken. Den tillhandahåller modifieringar av vissa av de övriga 24 reglerna för spelare med olika typer av funktionsnedsättning. Läs vidare för mer om Regel 25 och en vägledning till klubben.
Dessutom finns en tävlingstrappa specifikt för paragolfare, som startar på klubb, fortsätter i distrikt, nationellt och även internationella tävlingar. Läs mer i fliken Tävlingar nedan.
Golfregler
-
Regel 25 – riktlinjer för golfklubbar
2023 utökades regelboken med en ny regel som gör golfen mer inkluderande, Regel 25: Modifieringar för spelare med funktionsnedsättningar. Den innehåller anpassningar av vissa av de övriga 24 reglerna, så att paragolfare kan spela och tävla på lika villkor som både spelare utan funktionsnedsättning och andra paragolfare.
25.2: Spelare som är blinda (inkluderar även vissa nivåer av synnedsättning)
25.3: Spelare som är amputerade (inkluderar både spelare med arm- och bendefekter och de som förlorat armar eller ben)
Hemmaklubben registrerar behörighet i GIT
För att en spelare ska få nyttja Regel 25 i tävlingar och vid handicapgrundande ronder ska dennes hemmaklubb först godkänna behörighet och registrera det i GIT.*
Så här går det till:
Spelaren kontaktar sin hemmaklubb och visar antingen upp sin EDGA-licens med Regel 25-behörighet, eller ett intyg på sin funktionsnedsättning (se vägledning nedan).
Hemmaklubben går in på spelarens personbild i GIT och godkänner att hen får nyttja Regel 25. Godkännadet syns sedan i GIT för de klubbar där spelaren är medlem.
* Det är endast ett generellt godkännande att nyttja Regel 25 som registreras, inte kategori eller typ av funktionsnedsättning. Spelaren är själv ansvarig för att endast nyttja de regelmodifieringar som gäller för denne.
Vägledning för godkännande
SGF har tagit fram en vägledning som hjälper dig på klubben att bedöma om en medlem är behörig. Klicka nedan för att se kritererna för spelare med respektive utan EDGA-licens:
Information till tävlingsledare
Regel 25 gäller vid alla tävlingar, oavsett spelform. Klicka nedan för mer information till dig som är tävlingsledare.
Kontakt vid frågor
Om du på golfklubben har några frågor kring Regel 25 eller är osäker på registrering och bedömning av behörighet för klubbens medlemmar, kontaka: Ulrika Jorsell, paragolfansvarig på SGF, på ulrika.jorsell@golf.se.
Tävlingar
-
Tävlingstrappa paragolf
Precis som för alla golfspelare kan tävlingsmomentet vara inspirerande och utvecklande för spelare med funktionsnedsättning. I Sverige finns tävlingsverksamhet för paragolfare på bredd- och elitnivå.
Golfklubben är viktig, dels för att stötta och hjälpa era medlemmar som vill börja tävla med att hitta rätt nivå, dels för att bidra till att bredda utbudet av paragolftävlingar i tävlingstrappan genom att vara arrangörer.
Klubbtävlingar
Paragolfspelare kan i många fall spela och tävla på samma villkor som golfspelare utan funktionsnedsättning.
Se till att även paragolfare välkomnas till era klubbtävlingar, exempelvis genom att införa de modifierade reglerna för personer med funktionsnedsättning i era tävlingsvillkor.
Ni kan också arrangera öppna paragolftävlingar på golfklubben, kanske i samarbete med ert distrikt eller som ett tävlingsutbyte med andra klubbar i närheten som också har paragolfverksamhet.
Regionala tourer och Folksam Paragolf Tour
Svenska Golfförbundet arrangerar en nationell paragolftour kallad Folksam Paragolf Tour. För att spela på Folksam Paragolf Tour måste spelaren ha max handicap 36,0 och inneha en licens kallad "EDGA Access Pass" eller EDGA World ranking pass WR4GD, som spelaren ansöker om här.
Dessutom finns flera regionala tourer som arrangeras av distrikten. Tipsa gärna om dessa tourer och tävlingar till era paragolfare som kommit en bit i sin utveckling och är intresserade av att börja tävla på högre nivå.
Som golfklubb är ni mer än välkomna att bli en del av tävlingstrappan. Ta kontakt med tävlingskommittén i ditt distrikt om ni är intresserade av att arrangera en regional eller nationell paragolftourtävling.
Landslag
Sverige har ett framgångsrikt paragolflandslag med elitspelare som tagit mästerskapsmedaljer i EM och VM, både på individuell nivå och i lag.
Internationella tävlingar
Den europeiska paragolforganisationen EDGA arrangerar årligen ett antal tävlingar för spelare med funktionsnedsättning på olika nivåer, från handicap 54 och nedåt. Vissa av tävlingarna eller serierna ingår på den internationella världsrankingen för paragolfare.
För mer information, kontakta:
- Ulrika Jorsell
- Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.
- Tel: 08-622 15 53
- E-post: ulrika.jorsell@golf.se