- För klubben
- Golfens hållbarhetsarbete
- Start
- Senaste nytt om hållbarhet
Senaste nytt om hållbarhet
Här hittar du alla nyheter som rör golfens hållbarhetsarbete: socialt, ekologiskt och ekonomiskt.
- Ekonomisk hållbarhetStolta spridarsponsorer på Öjestrand
- Ekonomisk hållbarhet
Stolta spridarsponsorer på Öjestrand
För att uppgradera sina 26 år gamla vattenspridare erbjöd Öjestrand Golf Club partners och medlemmar att sponsra inköp av nya. På en månad hade klubben bytt ut nästan hälften.
Hasse Engberg, medlem på Öjestrand GC, har sponsrat alla fem vattenspridarna på hål 18. ”En kompis började och då kunde inte jag vara sämre”, säger han. Nergrävt under marken på en golfbana ligger ett avancerat nät som försörjer greener, fairways och tee med vatten. Bevattningssystemet är golfbanans nervsystem. Går något sönder kan det orsaka stor förödelse, särskilt en het och torr sommar.
Öjestrands bana byggdes 1992 och efter 26 år höll de gamla spridarna inte måttet längre. De spred inte längre vattenstrålarna som de ska, vilket gör att bevattningen inte nådde alla delar av exempelvis greenerna.
Personalen kläckte idén om spridarsponsorer i början av augusti 2018. Drygt en månad senare hade de tillräckligt med finansiering för att kunna byta ut 155 spridare.
– Så fort vi får in en ny sponsor köper vi in spridarna och gräver ner dem. Varje ny spridare kommer att göra underverk för banan i vår och nu har vi bara 161 kvar att byta, berättar banchef Erik Strandqvist.
Alla har kunnat bidra
En prydlig skylt visar vem som sponsrat spridarna. De som sponsrat klubben är både företag, enskilda medlemmar och personal. De har sponsrat allt från ett helt hål, en hel green, eller med en så stor summan man känt att man kan avvara.
En av sponsorerna är medlemmen Hasse Engberg, som har en husvagn stående på klubbens campingplats i anslutning till banan.
– Det behövdes nya spridare och då får man hjälpa till. Det har blivit en liten grej. En kompis började och då kunde inte jag vara sämre, och nu är det många husvagnsägare som sponsrat, säger han lite skämtsamt.
Synlighet för spridarsponsorerna
Han har sponsrat de fem spridarna på 18:e hålets green och som tack har klubben monterat en plakett på spridarna med hans namn.
– Alla som sponsrat de större och dyrare fairway- och greenspridarna har fått sitt namn på spridarna eftersom de är stora nog att sätta en liten skylt på, förklarar Erik Strandqvist.
Även personalen har deltagit i sponsringsarbetet. Daniel Gottvall, bevattningsansvarig, har ett eget hål. Klubben har också aktivt marknadsfört sponsorerna via sociala medier, och greppet har uppmärksammats av klubbar i hela landet.
Så gick det till
Spridarna för fairways och greener betalar klubben cirka 2 700 kronor styck för, och teespridarna kostar cirka 600 kronor. Till en green behövs ungefär fem spridare och en fairway kan behöva allt från fyra till tolv spridare, beroende på hålets längd.
Alla som velat vara med och stötta har kunnat sponsra ett helt hål, en green, en enda spridare, eller bara swisha en 50-lapp till en gemensam pott.
– Alla bidrar utifrån sina egna ekonomiska förutsättningar, förklarar Pär Magnusson.
Stort engagemang från personalen
”På det här hålet har ett enda företag, Magnus Jansson Agentur AB, sponsrat alla spridare från tee och fairway till green”, berättar banchef Erik Strandqvist. I bakgrunden syns klubbchef Pär Magnusson. Engagemanget hos personalen kring banans utveckling går inte att ta miste på. I höstas efter att banan hade stängt körde de en Sandmaster över hela banan. Den skär 15 cm djupa och tre cm breda spår som sedan fylls med lite grövre sand.
– Det blev 300 ton sand, och vi har sett effekten under den torra sommaren. I skårorna med sand har det varit grönt, och mellan har det varit lite brunare, eftersom sanden drar ner fukten i marken och behåller den, berättar Daniel Gottvall, bevattningsansvarig.
Klubben tar vattnet från sjön Öjen och pumpar upp till en damm och vidare ut på banan. Nu håller man också på att renovera bunkrarna.
– Vi såg i Players 1st medlemsenkät att det fanns ett missnöje hos våra medlemmar med bunkrarna, så nu håller vi på att kantskära bunkrarna, öka ytorna och byta ut sanden, berättar banchef Erik Strandqvist.
Text: Lena Lindström
Publicerat: September 2018 - Ekologisk hållbarhetIdeella krafter räddning mot torkan
- Ekologisk hållbarhet
Ideella krafter räddning mot torkan
Lennart Febring Landö och Leif Herlufsén är sommarens hjältar på Karlskoga GK. Anläggningen saknar fairwaybefattning och säsongen 2018 kunde ha slutat i katastrof. 1 000 arbetstimmar och fyra vattentåg räddade banan.
Snabbfakta
Aktiva medlemmar: 1 408
Tillhör: Örebro läns GDF
Projekt genomfört: 2018
Anläggning: 18 hål + 9 korthål
Framgångsfaktorer:
– Reagerade snabbt
– Har varit uthålliga i sitt arbete
– Har haft ideella krafter som kunnat ställa upp
– Tillgång till vatten
– Personal och ideella med många år i klubben, en slags kollektiv kunskap– Vi har kört vattentåg från 06 på morgonen till åtta på kvällen i princip varje dag, berättar Lennart, som är tävlingskommitténs ordförande.
Ett alternativ till fairwaybevattning
Vattentåg, eller regntåg som de också kallas, är en självgående bevattningsapparat som kopplas till en vattenledning och tack vare vattentrycket rör sig sakta framåt över fairway. Karlskoga GK har fyra stycken som köptes in i samband med att banan byggdes på 70- och 80-talet då klubben saknade pengar till fairwaybevattning. I stället grävde man ner vattenledningar med ett antal kopplingar per hål, som man kunde pumpa fram vatten till.
Sommarens hjältar på Karlskoga GK. Från vänster Lennart Febring Landö, tävlingskommitténs ordförande, Leif Herlufsén, styrelseordförande, Marcus Grimstad, klubbchef och Mikael Heiche, banchef. – Sist vi använde vattentågen var 2013, men då bara i 18 dagar, säger banchef Mikael Heiche som jobbat på klubben i 26 år.
Frukttlös väntan på regn
Banan öppnade 10 maj, två till tre veckor senare än vanligt och Mikael väntade på regn för att kunna gödsla fairways. Till slut fick han ta fram vattentågen för att få ut gödslet. Sedan fortsatte torkan.
– Jag tänkte att vi kämpar på, vi hänger i tills regnet kommer. Men det kom aldrig något, så till slut var jag tvungen att koppla in Lennart och Leif eftersom min tid behövdes till en massa annat, säger Mikael Heiche.
Mikael Heiche, Lennart Febring Landö och Leif Herlufsén tvingades fortsätta hela sommaren och har lagt ner totalt cirka 1 000 arbetstimmar.
Ett vattentåg, eller regntåg som det också kallas, är en liten apparat som man kopplar till en slang och som rör sig sakta framåt tack vare vattentrycket. Lennart Febring Landö har lagt ner hundratals timmar på att hålla koll på apparaterna. – Vi har krokat i varandra, kört förmiddagspass och eftermiddagspass, säger Leif Herlufsén, som är styrelseordförande och före detta intendent på klubben.
Vattentåg från morgon till kväll
De har börjat med att rigga upp två tåg på exempelvis vardera hål 1 och 2 direkt efter morgonklippningen. Sedan har de gjort likadant på hål 10 och 11 på andra slingan.
– Det är för att fördela vattentrycket ut på banan jämt, förklarar de.
Därefter har de kört fram och tillbaka på banan för att hålla koll på alla fyra tågen.
– Kopplingarna lossnar, någon slang spricker, de måste flyttas – det är alltid något. Men det har lett till att vi fått en social funktion bland medlemmar och greenfeegäster ute på banan, berättar Lennart Febring Landö, som trots allt ideellt bevattningsarbete hunnit med att spela ungefär 70 rundor.
Torkan har också visat på betydelsen av vätmedel som banchef Mikael Heiche kör ut tre gånger per säsong.
– Det har synts en tydlig grön gräns. Utanför har gräset torkat betydligt mer trots att det bevattnats lika mycket, berättar Leif Herlufsén.
Karlskoga GK har ett beslut från år 2011 från länsstyrelsen om vattenverksamhet på 100 000 kubikmeter per år. I bakgrunden pumphuset som hämtar vatten från Valån. Vattendom för Valån
Men det krävs tillstånd för att pumpa upp vatten. Klubbchef Marcus Grimstad visar upp beslutet från år 2011 från länsstyrelsen om vattenverksamhet på 100 000 kubik per år. Det gör att klubben med gott samvete kan pumpa upp vatten från Valån som rinner längs med banan.
– Den här extrabevattningen har gjort att vi knappt har haft några klagomål från medlemmar eller gäster på banans kvalitet i sommar. Vi har tappat greenfee på grund av den sena öppningen och sommarhettan, men det hade sett betydligt sämre ut utan vattentågen, säger Marcus Grimstad.
Text: Lena Lindström
Publicerad: september 2018 - Ekonomisk hållbarhetGolfkrog lönsamt recept för Gagnef
- Ekonomisk hållbarhet
Golfkrog lönsamt recept för Gagnef
Gagnefs Golfklubb i Dalarna har lyckats med konststycket att få sin golfrestaurang att gå runt och dessutom att öka omsättningen.
Ett gott samarbete mellan klubbchef Micke Norman (t h) och kocken Crille Olsen (t v) samt kunskap kring restaurang och event är nyckeln till framgången med Gagnefs golfrestaurang. Att driva golfrestaurang är en oftast en utmaning, inte minst för små klubbar i glesbygd. Men för Micke Norman, klubbchef på Gagnefs GK, var inte det ett hinder. Snarare tvärtom.
– Det finns ingen annan restaurang eller pub i området, så egentligen är förutsättningarna att lyckas bra, säger Micke Norman som anställdes på Gagnefs GK i januari 2017, hans första jobb inom golfen.
Han verkar ha haft rätt. Sedan klubben tog över golfkrogen 2017 har omsättningen i restaurangverksamheten på klubben har ökat med ungefär 600 000 kronor och kan öka ännu mer innan året är slut. I medlemsenkäten Players 1st med 50 deltagande klubbar hittar man Gagnefs restaurang i absoluta toppskiktet.
Men hur kan Gagnefs GK lyckas med konststycket få andra klarar?
Köpte krögarens aktiebolag
Det hela började med att den tidigare krögaren sa upp avtalet förra våren. Micke Norman, som då var ny som klubbchef, hade drivit en hotell- och restaurangverksamhet i Karlshamn under fem år. Han såg en möjlighet och fick styrelsen och årsmötet att gå med att på driva restaurangen i egen regi och köpa den förra krögarens aktiebolag.
– Vi ville inte riskera föreningens pengar, förklarar Micke.
Steg två var att hitta en bra kock. Efter två månaders förhandlingar anställdes Crister Olsen som kökschef. Sedan dess har de varit ett radarpar.
– Vi gör det här tillsammans. Micke är bra på administration, skriver menyer och sådant, säger Crister, eller Crille som han kallas.
– Crille är grym i köket. Maten blandar jag mig inte i, där är han chef, säger Micke.
Skaldjursbuffé
Framgångsfaktorer
– God hemlagad mat och trevligt bemötande
– Erfarenhet från event och marknadsföring
– Klubben kör krogen i egen regi med anställd kock och kökspersonal
– Restaurangen drivs i klubbägt aktiebolag
– Nära samarbete mellan klubbchef och kock i planeringen av verksamheterna
– Övrig personal rycker in där och när det behövs
Mickes erfarenhet av att driva restaurang och hotell har kommit väl till pass. Tillsammans med Crille, som är den stora idésprutan, bollas det idéer och fram kommer oftast trevliga och roliga event. När Crille säger att det behövs utrustning i köket, förstår Micke det och försöker hitta en lösning.
Första eventet var en skaldjursbuffé för endast 175 kr inklusive ett glas vin.
– Vi la oss prismässigt lågt och hade räknat på att vi skulle gå precis jämnt upp. Men det var viktigt att ha ett attraktivt pris för att locka gäster, förklarar de.
Använder Facebook
Kvällen blev en succé och därefter ordnades en temakväll varje månad hela säsongen, som avslutades med en oktoberfest.
– Och då hade vi så många gäster att vi var tvungna att hyra in ett partytält, säger Micke och nickar mot ett tält som står till vänster om verandan. I år har det permanentats.
Lunchen består alltid av en dagens rätt lagad från grunden och en veckans pasta. Därutöver finns en vanlig a´la carte-meny, berättar Crille Olsen, kock på Gagnefs GK. – Vi har marknadsfört oss i det lokala annonsbladet, men framför allt använder vi oss av Facebook, där får vi en bra spridning. Där kan man också annonsera mot exakt rätt målgrupp, säger Micke.
Från verandan blickar man ut över 18-hålsbanan, som ligger vackert på en halvö vid Västerdalsälven. Micke Norman säger att klubben jobbar för att uppnå tre saker; en golfbana i bra skick, en golfkrog med god mat och service, samt ett gott bemötande från alla.
600 gäster på julbord
– Vi kan aldrig ha en mästerskapsbana, men vi ska ha en helt OK bana. Har man dessa tre saker på plats, då återvänder människor gärna hit, säger han.
Golfkrogen serverar dagens lunch som en buffé, alltid med en hemlagad rätt lagad från grunden, samt veckans pasta. Öppettiderna under juli är ungefär från 9–18. Direkt efter starten våren 2017 började antalet lunchgäster öka.
– Därför fortsatte vi att ha öppet under hösten, även när banan hade stängt, och till slut började gästerna efterfråga julbord. Så vi tänkte "varför inte" och till slut hade vi 600 julbordsgäster. Folk pratar fortfarande om julbordet så det fortsätter vi med även i år, men då ska vi att börja annonsera redan i september, berättar Crille.
Simon Hotza jobbar på banan, men rycker in som kökspersonal när det behövs. På fredagar kör golfkrogen grillbuffé till lunch, och då blir det ordentligt fullsatt. Nästa steg är att börja med pizza.
– Det tror vi på stenhårt, säger både Crille och Micke.
Hjälps åt
Det låter som en framgångssaga, men både kocken och klubbchefen är noga med att poängtera att det inte bara varit en dans på rosor. Det har varit mycket hårt arbete och många långa timmar, säger de.
– Jag är inte rädd för att ställa upp om det behövs. Jag står i kassan, fyller på, eller diskar, viktigast är att vi hjälps åt. Simon, en av banarbetarna, hoppar också in som kökspersonal ibland, säger Micke Norman.
Text: Lena Lindström
Publicerad: September 2018 - Social hållbarhetSpaning ger färdighet på Åkersberga
- Social hållbarhet
Spaning ger färdighet på Åkersberga
”När jag började spana började jag se med andra ögon och höra med andra öron och då såg jag andra saker.” Det säger förändringsledare Katarina Hansson om Åkersberga GK:s Vision 50/50-arbete.
Snabbfakta
Aktiva medlemmar: 1 553
Andel kvinnor: 32,7 %
Tillhör: Stockholms GDF
Anläggning: 18 hål plus 4 korthål
Övrigt: Årets golfklubb 2018 i Stockholms GDFÅkersberga Golfklubb är en vacker kuperad parkbana i norra Stockholm, från klubbhuset ser man kyrktornet på Österåkers kyrka och trots närheten till storstaden infinner sig en känsla av avskildhet och lugn. Klubben har 18 hål plus en korthålsbana med fyra hål, drivingrange, övningsområde och klubbhus med reception, kansli, shop och restaurang under samma tak.
Klubbchefen Claes Berfeld kom till Åkersberga för snart två år sedan efter 14 år som vd på Huvudstaden Golf på Lindö Park. Sedan dess har klubben fått 400 nya medlemmar och det var också han som tog första steget när det gäller Vision 50/50.
Claes Berfeld är klubbchef på Åkersberga GK och initiativtagare till deras Vision 50/50-arbete. "Vi har sett en direkt nytta och det är absolut värt att lägga tid på programmet", säger han. – När jag fick mejlet med infon kring Vision 50/50 kände jag personligen direkt att det var rätt för oss. Jag tog upp det i styrelsen och det är inget vi ångrar. Det har varit en jättekul och spännande resa, säger Claes Berfeld.
– Vi har sett en direkt nytta och det är det absolut värt att lägga tid på programmet. Det har varit en riktig prioritering, framför allt eftersom det handlar om att behålla, men även om rekrytering.
"Varför då?"
Katarina Hansson, förändringsledare för Vision 50/50, gör sitt fjärde år i styrelsen, nu som vice ordförande. Hon jobbar till vardags med ledarskap och utbildning, och har varit medlem på Åkersberga GK i 15 år.
"Vi i styrgruppen har gjort en resa med många tankar", säger Katarina Hansson, styrelseledamot och förändringsledare inom Vision 50/50 på Åkersberga GK. – När Claes födde tanken var min spontana tanke "Varför då? Vi var ju redan 50/50 i styrelsen och jag upplevde klubben som rätt jämlik. Men vi hade fullt förtroende för Claes och är en nytänkande styrelse, så vi gick med, utan att egentligen ha en aning om vad det handlade om.
Katarina Hansson berättar att det tog ett tag att förstå hur programmet fungerade.
– Det var nog först när vi var halvvägs in i rond ett som saker började falla på plats.
Ger en bra kompetens
Katarina Hansson ser det som en långsiktig process, att det inte handlar om några enkla lösningar, och använder tårtmetaforen för att förklara hur hon menar. Man kan toppa den färdiga tårtan med praliner, eller baka om hela tårtan från grunden.
Åkersberga GK om Vision 50/50
Det bästa: Vi har fått upp ögonen och det har stärkt vår klubbs varumärke, hur man upplever vår klubb och bemötandet här.
Utmaning: Arbetet har tagit mycket tid, både det webbaserade utvecklingsprogrammet och alla processmöten.
– Vi i styrgruppen har gjort en resa med många tankar, diskussioner och hjälp av processledaren. När jag började spana började jag se med andra ögon och höra med andra öron och då såg jag andra saker. Hela utvecklingsprogrammet ger en bra kompetens på synen på människor och värderingar.
– När man fått mer kunskap börjar man även titta på andra idrotter. Jag har exempelvis aldrig tidigare funderat över att det kallas fotboll och damfotboll, säger hon.
Svårt att "baka om tårtan"
Katarina Hanson berättar att klubben under första året jobbat rätt mycket med "praliner" – konkreta men avgränsade projekt och åtgärder för mer jämställd golf.
Förändringsledare Katarina Hansson samtalar med klubbens PGA pro Eva Hultgren i den nya myshörnan i restaurangen, en av åtgärderna Vision 50/50-arbetet. – Vi har exempelvis anlagt tee 39 och renoverat restaurangen. I kulturenkäten såg vi att kvinnor ville ha en social miljö att umgås i, en myshörna. Vi bytte också krögare och såg över matsedeln. Nu har vi lite lättare rätter, mer sallader. Kulturenkäten visar också på vikten av att toaletterna, både på banan och i omklädningsrummen, hålls fräscha.
Hon erkänner att det blir betydligt svårare att baka om själva tårtan. En av klubbens största utmaningar är att det är ungefär lika många kvinnor som män som anmäler sig till nybörjarutbildningarna, men att de flesta kvinnorna slutat inom två år.
– Vad beror det på? Här tror jag det handlar om att inte bara jobba med det uppenbara, detaljerna, säger Katarina Hansson.
Åkersberga GK år 2020
– Vi har fortsatt med fadderverksamhet på fredagar. Vi vet av erfarenhet att nybörjare inte törs ta kontakt med faddrarna själva, så nu besöker faddrarna kurserna och går 9 hål med nybörjarna i anslutning till kursen. Sedan funderar vi på att arrangera sällskapsronder på fredagseftermiddagar. Vi ser också att många nybörjare söker sig till damkommitténs 9-hålstävling på torsdagar.
Förslag från referensgruppen på temat Åkersberga GK år 2020. Till hösten kommer styrelsen hålla en strategikonferens och förtydliga klubbens vision och mission. Klubben har skapat en referensgrupp av kommittéordföranden på klubben. De har haft ett par möten och fått komma med egna tankar kring Åkersberga GK år 2020. Nu i sommar har referensgruppen fått uppdraget att spana på klubbens verksamhet ur ett brett perspektiv.
Till hösten kommer styrelsen att hålla en strategikonferens och börja jobba med att förtydliga sin vision och mission.
– Vi har stor konkurrens från grannklubben och har funderat över hur vi ska profilera oss för att överleva. Vi ska vara den familjära, trevliga klubben, där vem som helst ska känna sig välkommen att spela, oavsett kön, ålder eller handicap, och då har vi saker att jobba vidare med.
– För oss handlar jämställdhet om att alla ska känna sig välkomna. Och där behöver vi i styrelsen och referensgruppen vara förebilder, säger Katarina Hansson.
Text: Lena Lindström
Publicerad: September 2018 - Ekonomisk hållbarhetKlubbens checklista efter valet
-
Klubbens checklista efter valet
Valet är över. I vissa kommuner har det blivit maktskifte. Nu gäller det för golfklubben att analysera och agera till kommunens beslutsfattare, bland annat gå igenom relevanta beslutsdokument och vilka nyckelpersoner det finns bland politiker och tjänstemän. Golfnyttan har tagit fram en checklista för ändamålet.
Det är viktigt att ha koll på vilka beslut som tas i kommunen, och av vilka, inte minst för den klubb som arrenderar sin mark av kommunen. Stora beslut som påverkar klubbens verksamhet kan vara bra att känna till i god tid. För att underlätta för din klubb att hamna rätt i relationerna med kommunens beslutsfattare har Golfnyttan tagit fram en checklista för klubbens "efter-valet-arbete", tillsammans med Robert Noord, seniorkonsult på kommunikationsbyrån Kreab.
Identifiera vilka politiska beslut som kan påverka vår klubb
Exempelvis detaljplaner, arrendeavtal,hyresavtal, miljötillstånd och föreningsstöd
Gå igenom alla relevanta beslutsdokument i kommunen
Som till exempel mål och budget, översiktsplan, gällande detaljplan, miljöpolicy m m
Identifiera nämnder/förvaltningar som påverkar klubbens verksamhet
Det kan vara kommunstyrelsen – kommunstyrelseförvaltningen, miljönämnd – miljöförvaltningen, stadsbyggnadsnämnd – stadsbyggnadsförvaltningen och fritidsnämnd – fritidsförvaltning
Identifiera politiker/tjänstemän som är nyckelpersoner som påverkar vår klubb
Exempelvis kommunalråd, nämndordförande/vice ordförande, kommundirektör, planchef, fritidschef, miljöchef och fastighetschef
Identifiera aktiviteter och arenor i kommunen där klubben kan möta beslutsfattare
Det kan vara frukostmöten, näringslivets dag, föreningsdagar, idrottsgalor, festivaler och rådslag
Fundera över vilka egna arrangemang golfklubben har där beslutsfattare kan bjudas in
Varför inte årsmötet (gäst och/eller årsmötesordförande), Golfens dag, ungdomstävlingar/träningar, frukostmöten och/eller lunchmöten med partners/sponsorer eller årliga personliga möten med klubbledningen (frukost och/eller lunch)
Sätt upp mål för klubbens samhällskontakter
Vilka frågor vill vi påverka och vad vill vi att det ska bli för resultat?
Diskutera informationsmaterial och kanaler som kan användas i klubbens kommunikation
Som till exempel faktablad, bilder, hemsida och sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Youtube, podd)
- Många klubbar underskattar beroendet av politiska beslut och vaknar många gånger när beslutet redan är fattat, så det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att göra ett gediget förarbete och ta reda på vilka beslut som påverkar klubben, vilka personer som tar de besluten och att klubben tar tidig kontakt med beslutsfattarna, säger Robert Noord.
Skribent
- Thomas Björn
- E-post: thomas@kraftfull.se
- Social hållbarhetFilm: Attityder i fokus på Nyköpings GK
- Social hållbarhet
Film: Attityder i fokus på Nyköpings GK
Genom Vision 50/50 har klubbledningen synat verksamheten i sömmarna och hittat delar som behöver förändras. Översyn av värdegrund och uppförandekod har varit viktigt för att få fler att känna sig välkomna.
Filmen: Klubbchefen Gary Cosford, pro Malin Landehag och tre "Redo för golf"-kursdeltagare om hur golfen behöver förstå, förändra och förbättra golfens mottagande och få fler att trivas och känna sig inkluderade.
Snabbfakta
Aktiva medlemmar: 2 401
Andel kvinnor: 29,9 %
Tillhör: Södermanlands GDF
Anläggning: 36 hål
Övrigt: Sveriges bästa golfwebb 2017 av tidningen Golfbladet.Nyköpings GK om Vision 50/50
Det bästa: "Att vi i styrelsen, klubbchef, tränare och banchef varit tvungna att syna verksamheten i sömmarna och att vi har hittat delar som behöver förändras."
Utmaningen: "Att vi måste fullfölja vårt arbete och visa på resultat."– Vi insåg snabbt att det hos oss handlar om attityder, hur vi beter mot varandra. Vi konstaterade att vi inte är en inkluderande klubb, om du inte redan tillhör ett golfgäng, säger förändringsledare Annika Gustavsson.
"Det var aldrig någon diskussion om vi skulle vara med eller inte. Både klubbledning och styrelse ser att det är nödvändigt att få fler medlemmar till klubben för att kunna utveckla banorna och hålla hög kvalitet rakt igenom", säger Nyköpings GKs förändringsledare Annika Gustavsson. Vision 50/50 har för Nyköpings GK inte blivit en strikt genusfråga, utan handlar om att få alla att känna sig mer välkomna. Det har hela styrgruppen konstaterat. Därför har klubben tagit fram en gemensam värdegrund. Som nummer ett på listan står Allas rätt att vara med:
"Alla som vistas på vår anläggning är lika mycket värda. Klubben ska verka för jämställdhet och likabehandling. Vi ska bemöta alla medlemmar, medarbetare och gäster med respekt och omtanke."
– Vi har även på olika sätt tittat på uppförandekoderna på klubben och skapat nya bokningsregler. Då får vi en debatt och alla måste förstå varför. Vi har ett generationsskifte på gång där två världar ska kunna mötas och samsas på samma spelplan, säger Gustavsson.
Kändes naturligt
Nyköpings Golfklubb ligger lite utanför stadskärnan. En vacker allé leder upp mot prydliga reklamskyltar i en dunge på väg in mot klubbhusen i 70-talssnitt i vitt tegel. Här ligger två 18-hålsbanor i parkmiljö.
Redan innan klubben gick in i Vision 50/50 jobbade styrelsen för en jämn könsfördelning bland ledamöterna. Därför kändes naturligt att hoppa på utvecklingsprogrammet när chansen gavs, förklarar Annika Gustavsson.
– Det var aldrig någon diskussion om vi skulle vara med eller inte. Både klubbledning och styrelse ser att det är nödvändigt att få fler medlemmar till klubben för att kunna utveckla banorna och hålla hög kvalitet rakt igenom.
Annika Gustavsson, förändringsledare inom SGFs utvecklingsprogram Vision 50/50 på Nyköpings GK, här tillsammans med referensgruppens yngsta medlem Emma Andersson. Styrgruppen ett utvecklingsforum
En styrka med Vision 50/50, menar Annika, är att styrgruppen blivit ett forum som träffas regelbundet och diskuterar klubbens utveckling på olika områden.
– Vi diskuterar utveckling av övningsområdena, om vi ska ändra spelformer, skapa familjepaket, ha barnpassning och försöka få en cykelbana hit ut för de som inte har tillgång till bil, berättar hon och fortsätter.
– Medlemmarna har också påtalat ett missnöje med det stora antalet tävlingar på klubben som tidvis gjorde det svårt att komma ut på banan, vilket lett till en minskning av tävlingsprogrammet i år.
En referensgrupp direkt
I maj 2017 bildades en styrgrupp med fyra styrelseledamöter samt klubbchef Gary Cosford, head greenkeeper Magnus Koinberg och klubbens pro Malin Landehag. De i sin tur skapade direkt en referensgrupp.
– Den skulle vara bred med både gamla och nya medlemmar, unga och äldre, och med både höga och låga handicap. Vi gick runt och frågade vanliga medlemmar och till slut hade vi tolv personer i referensgruppen, som vi har haft tre möten tillsammans med, säger Annika Gustavsson.
Referensgruppen har, liksom styrgruppen, gått alla hålen och ronderna i det webbaserade programmet.
– Det är sedan referensgruppen som kommit med synpunkter och åsikter som ligger till grund för det arbete vi gör nu framöver, säger Annika.
"Längst ner på näringskedjan"
"Programmet har öppnat ögonen för hur det ser ut, både inom golfen och i omvärlden", säger Emma Andersson, som ingår i programmets referensgrupp. Referensgruppens yngsta medlem Emma Andersson jobbar på kansliet. Tack vare sitt arbete i referensgruppen har hon fått ett stipendium av Zonta International.
– Det kommer jag att använda när jag åker på college i USA i höst tillsammans med min storasyster Erica, berättar Emma som tycker att hon lärt sig mycket av Vision 50/50-programmet.
– Det har varit jättebra. Som både ung och tjej står man längst ner på näringskedjan. Programmet har öppnat ögonen för hur det ser ut, både inom golfen och i omvärlden och jag hoppas att kunna vara med och förändra hur man beter sig mot varandra, att man börjar behandla andra som man själv vill bli behandlad, säger Emma och konstaterar det självklara.
– Golfen ska vara ett ställe där alla trivs.
Text: Lena Lindström, SGF
Publicerad: Augusti 2018 - Social hållbarhetFilm: Snabbt in i gänget på Lyckorna GK
- Social hållbarhet
Film: Snabbt in i gänget på Lyckorna GK
Den bohuslänska klubben satsar på att nya golfare snabbare ska komma in i gemenskapen. Spaning på attityder och beteenden har också varit viktigt i det långsiktiga Vision 50/50-arbetet.
Filmen: Klubbchefen Marcus Jonsson och tränaren Stefan Bjurhoff berättar om sina erfarenheter efter att ha anordnat klubbens första Redo för golf-kurs hösten 2017.
Stefan Bjurhoff, PGA pro och Jessica Wallström, assisterande tränare, höll i kursen som var en mixad grupp med fyra män och två kvinnor. Gruppen träffades sex gånger över fyra veckor.
"Redo för golf-konceptet handlar om att lära känna personerna, få dem att känna sig mer hemma på klubben och hitta spelkompisar. Därför har vi inlemmat tänket i våra egna nybörjarkurser", säger Stefan Bjurhoff, tränare på Lyckorna GK sedan 14 år. – Först var vi lite skeptiska. Vanligtvis ligger fokus på att träna svingar, men här ägnade vi mycket tid åt att lära känna personerna. Varje tillfälle inleddes med en pratstund och utvärdering av föregående träff. Deltagarna var väldigt nöjda med konceptet och nu har vi inlemmat sättet att tänka i våra ordinarie kurser, säger Stefan Bjurhoff.
Lyckorna GK ligger sju mil norr om Göteborg alldeles intill E6:an, en kuperad skogs- och parkbana i seaside-miljö med en stor driving range, övningsområden, korthålsbana, reception/shop, ett klubbhus som byggdes i mitten av 2000-talet med restaurang och veranda ut mot hål 18.
En klubb i ständig utveckling
Samma dag som Svenska Golfförbundet är på besök invigs ett nytt aktivitetshus, insprängt mellan utslagsplatserna på driving rangen, med juniorrum, swing studio och en puttingbana med chip-möjligheter.
– Den är i stort sett helt bidragsfinansierad, säger ordförande Hans Johansson och berättar om den färdiga masterplanen för banan, den sålda marken vid klubbhuset där det byggts lägenhetshus och den nya verkstadshallen.
Lyckorna GK är i ständig utveckling. Just i dag invigs det nya aktivitetshuset insprängt mellan utslagsplatserna på rangen. "Vi hoppas få i gång mer vinterträning", säger klubbchef Marcus Jonsson. Ändrade attityder ökar inkludering
Hans Johansson förklarar att Vision 50/50 snabbt gick från att handla om enbart könsroller till den generella attityden mot varandra.
– Vi behöver bli mer inkluderande, säger Johansson.
– Vi såg också en affärsmöjlighet i Vision 50/50 eftersom vi missar en stor marknad i och med att så många kvinnor slutar med golfen, fyller klubbchef Marcus Jonsson i.
Styrgruppen på klubben består av förändringsledare Eva, klubbchef Marcus, tränarna Stefan och Jessica samt damkommitténs ordförande Katarina Almström.
– Det har också varit viktigt att få till en större referensgrupp, en liten grupps tyckanden leder ingenstans, man måste ha fler med sig, säger Eva Bergqvist, som är van att leda den här typen av förändringsprocesser.
Kick-off med Carin Koch
Lyckorna GK om Vision 50/50
Det bästa: Att vi som klubb kommer att skapa en ännu mer inkluderande miljö, vilket kommer att resultera i att både nya och befintliga medlemmar vill stanna hos oss. Alla som vill kommer att vara en i gänget.
Utmaningen: Att inte ge upp när det känns som att arbetet inte går framåt. Förändringsarbetet måste få ta tid. Det gäller att skynda långsamt om det ska bli bra.I referensgruppen finns kommittéordföranden, hela övriga styrelsen och medlemmar, som anmält sitt intresse.
– Vi bjöd in till en kick off med Carin Koch, som SISU hjälpte oss att finansiera. Carin delgav oss sina tankar kring jämställdhet, vi bjöd på lunch och drog vad Vision 50/50 handlade om. Till slut hade vi en referensgrupp på ca 30 personer.
För Lyckorna GK är det viktigt att alla ska trivas, att man känner att man är en i gänget.
– Det har vi också informerat sponsorerna om hur vi jobbar och det uppskattas, satsningen ligger helt rätt i tiden, säger Eva Bergqvist.
Fortsättningskurser vägen in i gänget
För att få fler att känna sig som en i gänget kör klubben ett fortsättningskoncept kallat Redo för golf (mot hcp 36). Målgruppen är alla medlemmar på klubben med hcp 30 eller högre.
– Vi försöker ha en idrottsprofil på klubben, där träning ska vara ett naturligt inslag, och vi säger också till nybörjarna att 5–6 tillfällen inte gör en golfare, utan att det tar tid att lära sig spelet. Här kan de hitta spelkompisar och lära sig spelet och de här grupperna är alltid fulla, förklarar Stefan Bjurhoff.
Att Lyckorna rönt framgångar handlar enligt klubbchef Jonsson, om att klubben har egna anställda tränare, som kan schemaläggas utifrån klubbens behov.
Klubbens förändringsledare Eva Bergqvist arbetar till vardags som personalchef och är van vid att driva förändringsprocesser. Foto: Lyckorna GK – Fortsättningskurserna är bra på flera olika sätt. De skapar ekonomi för klubben, samtidigt som nybörjarna blir säkrare och säkrare i sitt spel och hittar ett socialt sammanhang. Det hänger ihop med om man fortsätter spela golf och bli medlem i klubben, säger han.
Viktigt att skynda långsamt
– Vi har resonerat mycket, framför allt kring attityder och beteenden och vi ska försöka få klubbens vision att innehålla andemeningen i Vision 50/50, men vi är fortfarande i planeringsstadiet. Det gäller att skynda långsamt, det här kommer att vara ett ständigt pågående arbete, säger Eva Bergqvist.
Text: Lena Lindström, SGF
Publicerad: September 2018 - Social hållbarhetAlla ska känna sig välkomna på Eksjö GK
- Social hållbarhet
Alla ska känna sig välkomna på Eksjö GK
Hans Ljung gick in som ordförande i Eksjö GK mycket tack vare klubbens arbete med inkludering och jämställdhet genom Vision 50/50.
Snabbfakta
Aktiva medlemmar: 818
Andel kvinnor: 28,6%
Tillhör: Smålands GDF
Anläggning: 18 hål– Jag ingick i referensgruppen på klubben och insåg att väldigt många tyckte som jag. Det känns därför väldigt stimulerande att delta ännu mer aktivt i utvecklingsarbetet, säger han.
– Genom att titta på resultaten i medlems- och kulturenkäten har vi insett att detta inte är ett könsfrågeprojekt. Det är snarare en allmän verksamhetsrevision som leder till olika former av utveckling. Enkäterna visade på många saker, som inte bara hade med män eller kvinnor att göra, utan mycket annat. Vi är duktiga på att rekrytera, men dåliga på att behålla, fortsätter Hans Ljung.
"Kulturenkäten var en stor ögonöppnare", säger Hans Ljung, styrelseordförande i Eksjö GK. Redan hösten 2016 vid Smålands Golfförbunds Golfting bestämde sig Eksjö GK för att gå med i Vision 50/50.
– Då visste vi väldigt lite om vad det innebar, men vi var väldigt spända på vad som skulle hända, berättar Annica Ericsson, förändringsledare.
Arbetet gick i stå
De bildade en styrgrupp innan första Kick off-träffen i Växjö i maj 2017 och strax därefter en referensgrupp, med bland andra Hans Ljung. Men arbetet ganska snabbt i stå.
– Vi famlade och visste inte var vi skulle börja, alla kände att det var så extremt omfattande och vi höll våra möten gemensamt med andra Vision 50/50-klubbar. Först när vi bestämde oss för att fokusera på vår egna klubb, gå på spaning och dela in oss i arbetsgrupper med olika fokusområden, som arbetet tog ordentlig fart, säger Annica Ericsson.
Stående fr v Annica Ericsson, förändringsledare inom SGF:s utvecklingsprogram Vision 50/50, Kristina Carlo, ordförande Smålands GDF. Främre raden fr v: Hans Ljung, styrelseordförande, Anna-Lena Asplund, styrelseledamot, Andreas Burman, PGA pro på Eksjö GK. "Vi behöver se över våra värderingar"
Eksjö Golfklubb är en av Sveriges äldsta klubbar och bildades redan 1938 av en grupp officerare. Sedan 1975 har klubben en 18 håls parkbana vackert belägen vid sjön Norra Vixen. På området finns en restaurang med en ny krögare för året, en reception med en liten shop samt en driving range.
– Vi är en gammal klubb och har sett att vi behöver se över våra värderingar och hur vi rekryterar medlemmar. De flesta golfklubbar har idag behov av ökande medlemsintäkter och blir vi bättre på att lyssna in och paketera golfen attraktivt även för målgruppen kvinnor blir det en stor vinst för många, säger Kristina Carlo, engagerad i Eksjö GK:s Vision 50/50-arbete och ordförande i Smålands GDF.
Till stöd för sin spaning har grupperna haft resultaten från undersökningsverktyget Players 1st, som gjort både en medlemsenkät och en kulturenkät.
– Vi har haft god hjälp av vår klubbrådgivare Sandra Tancred att ta fram analysunderlag och statistik, säger Hans Ljung.
Eksjö GK om Vision 50/50
Det bästa: Insikten om att det är som det är, svart på vitt.
Utmaningen: Att komma vidare och gå från ord till handling, att tillsammans med medlemmarna förankra värdegrunden.Största insikten
Enkäten visade på låga siffror för klubbliv, restaurang och klubbhusområden. Men den enskilt största insikten var att många nya medlemmar hade svårt att hitta spelkompisar.
– Det var en stor ögonöppnare, säger både Hans Ljung och Annica Ericsson, som också är ordförande i damkommittén.
De tre olika grupperna som bildades fick därför varsitt prioriterat område:
• Bemötande, kommunikation och information
• Klubbens sätt att fungera: traditioner & ideal, tävlingar samt möjligheter att utvecklas som spelare
• Miljön: restaurang, klubbhusområdetGrupperna har nu identifierat ett antal utmaningar och tittat på minst lika många lösningar. Parallellt har styrelsen jobbat med klubbens vision, verksamhetsidé och värdegrund.
"Vi kommer att behöva ha tänket under lång tid framöver", säger Annica Ericsson, förändringsledare på Eksjö GK inom SGFs utvecklingsprogram Vision 50/50. Trycktestat värdeord
– Vi har satt upp ett antal nyckelord, som vi trycktestat på ett stort antal av de mer seniora daglediga medlemmarna och våra kommittéer. Nu ska vi förankra det hos övriga medlemmar, säger Hans Ljung.
Under säsongen 2018 har klubben jobbat för mer inkluderande tävlingsformer, att lotta ihop individuella spelare i scramble-lag, hellre än anmälan lagvis. Detta för att alla ska känna sig välkomna. Det finns också ett spelprogram för damer varje vecka under hela säsongen och till både damkommitténs och de seniora damernas +55 aktiviteter kan man anmäla sig utan att ha en spelkompis.
Klubben tittar på orange tee av samma kvalitet som övriga, och bankommittén har ändrat klipprofilerna för att passa fler hcp-grupper.
– Vi diskuterar också att införa hektometersystemet, säger Hans Ljung.
När är då Vision 50/50-arbetet slutfört?
– Det kommer det nog aldrig att bli, vi behöver hålla det här levande och fortsätta ha tänket under lång tid framöver, säger Annica Ericsson.
Text: Lena Lindström, SGF
Publicerad: Augusti 2018 - Social hållbarhetFilm: Skolundervisning på Motala Golfklubb
- Social hållbarhet
Film: Skolundervisning på Motala Golfklubb
Biologi och matte på golfbanan? På Motala GK genomförs ett projekt där Smedsbyskolans elever får chansen till utomhuspedagogik på ytor som inte används till golfspel.
Se filmen från Motala GK, där eleven Moa Wetterberg, läraren Anna Cervin och klubbchefen Tomas Lind berättar om projektet. Läs en sammanfattning av filmen nedan.
Snabbfakta
Var: Motala GK
När: Startade hösten 2017
Deltagare: Smedsbyskolan i Motala
Genomfördes av: Spetsa AB vid Linköpings universitet i samarbete med forskningsstiftelsen Sterf och Motala GK.Golfen måste förtjäna sin plats i det urbana landskapet, och om golfen kan bidra till en bättre skolundervisning är det kanske den största samhällsnyttan vi kan göra.
På Motala Golfklubb får elever från Smedsbyskolan undervisning i naturen kring golfbanan. Projektet drivs av Spetsa vid Linköpings universitet och de nordiska golfförbundens forskningsstiftelse, STERF.
– Här binder vi ihop allt som utomhuspedagogiken står för. Barnen rör sig utomhus och får se sammanhanget, här finns det vi jobbar med och det skapar förståelse, säger Anna Cervin, lärare på Smedsbyskolan.
– Man får hjärta för naturen vilket i sin tur leder till hållbarhet.
Lärandet förbättras
Forskning visar att lärandet förbättras med utomhuspedagogik. Ökad koncentration, bättre lärande, bättre samarbete, fysisk aktivitet är några av vinsterna.
Ofta nämns bristen på tillräckligt stora och varierande grönområden som hinder för utomhusundervisning. Golfanläggningen kan erbjuda precis detta på de delar av golfbanan som inte direkt används i golfspel.
Ger legitimitet till golfanläggningen
Samtidigt visar annan forskning att golfbanor, framförallt i storstadsområden, på lång sikt är hotade i det moderna samhället. I framtiden kommer det inte fungera att använda så stora grönområden som en golfbana kräver, till att enbart spela golf. I Sverige finns det hundratals golfbanor med grönytor som skulle kunna användas till annat, utan att störa dem som spelar.
– Vi blev tillfrågade om det skulle vara intressant. Vi gör mycket med skolorna när det gäller gymnastikklasserna, så det här var ett naturligt nästa steg. Och det är mycket prat nu om vad vi kan göra med vår golfbana mer än bara golf, säger Tomas Lind, klubbchef på Motala GK.
Han berättar att klubben hela tiden letar efter andra aktiviteter för att utnyttja golfbanans stora grönytor.
– Vi vill känna att vi är en del av samhället, precis som en simhall är. Vi letar alltid efter nya områden, så att kan använda vår anläggning mer effektivt, säger Lind.
Golfgreen på skolgården
På golfbanan har eleverna också fått chansen att testa golf.
– Det är klar att vi informerar dem om att vi har träningsgrupper och prova på. Vi har sett att en del av ungarna har kommit till oss och nu är med i våra träningsgrupper, säger Tomas Lind.
Läraren Anna Cervin bekräftar elevernas intresse för golf:
– De ville ha en golfgreen på skolgården så att de kunde putta, så det finns ett intresse, absolut.
Mer om projektet Golfbanan som utomhusklassrum:
Infosida om projektet – till golfklubbar
Infosida om projektet – till kommuner och skolor
Film: Brama/Mattias Brännholm
Publicerad: Augusti 2018 - Ekonomisk hållbarhetFilm: Korthålsbana mitt i stan positivt för Söderhamn
-
Film: Korthålsbana mitt i stan positivt för Söderhamn
Det som möter resenärer när tåget rullar in till stationen i Söderhamn är – en golfbana. Där vem som helst får spela när som helst. Gratis! Så bra kan det bli när en vaken golfklubb pratar ihop sig med kommunen och arbetsförmedlingen.
Se filmen från Söderhamn där Niklas Brodin, chef för fritidsenheten i kommunen och Tobias Grundin, klubbchef och tränare på golfklubben berättar om hur golfbanan mitt i stan gynnar hela orten.
1997 fick Ostkustbanan en ny sträckning. Bredvid den nya centrala tågstationen i Söderhamn fanns då ett outnyttjat grönområde som låg för nära spårområdet för att godkännas för bostadsbygge enligt bullerreglerna. Några år senare föddes idén till korthålsbanan.
Låga trösklar in i golfen
Söderhamns Golfklubbs 18-hålsbana ligger åtta kilometer utanför stan och kommunikationerna dit är inte de bästa. Med en korthålsbana mitt i stan skulle fler kunna upptäcka golfen.
Niklas Brodin, chef för fritidsenheten på Söderhamns kommun ser golfbanan som en möjlighet för kommunen.
– Det är en tillgång för alla söderhamnare att kunna gå hit. Många gör det och fler skulle kunna göra det. En sådan här bana sänker tröskeln ännu mer att komma i kontakt med sporten och där den kommer med i ett sammanhang där man kan bedriva fyra timmar motion under trevliga former, säger Niklas Brodin.
Investeringen har betalat sig
Snabbfakta
Antal hål: 18+9
Invald år: 1962
Projektet påbörjat: 2005
Samarbetspartners: Söderhamns kommunKlubben tog själva investeringen på 1,5 miljon för korthålsbanan. Det var inget givet beslut, men i efterhand kan man se att det var och är en bra affär.
Korthålsbanan är en fantastisk rekryteringsplats. Trösklarna in till golfen är väldigt låga eftersom klubben erbjuder utlåning av golfklubbor och du får med dig en påse bollar. Det krävs inga förkunskaper utan är en plats att lära sig. Det är helt gratis och ingen registrering behövs – det är bara att dyka upp.
– Vi lockar in fler medlemmar till golfklubben som tar grönt kort, blir medlemmar och förhoppningsvis fortsätter med golfen och blir beständiga medlemmar hos oss. Det är den stora ekonomiska fördelen för klubben, säger Tobias Grundin, klubbchef och tränare på Söderhamns GK.
Uppskattning får resurspersonalen att växa
Det finns också andra fördelar med samarbetet. Kommunen står för skötsel och drift av lilla banan, med personal från deras resurscenter som får växa genom jobbet.
– Det som är extra bra med att resurscenter sköter det här är att personalen gör någonting som uppskattas så tydligt. Det är många som är här och använder banan och de som jobbar får credd direkt för att de sköter banan bra. Det är sådant alla människor behöver höra, säger Niklas Brodin.
Golf viktig för besöksnäringen
Golfklubben i sig är också en samlingsplats för näringslivet och en betydande del i kommunens besöksnäring. Klubben har årligen över 4 000 greenfeegäster och det ger ett stort avtryck där golfbanan kan användas som en arena för att marknadsföra andra aktiviteter i kommunen.
Film: Brama/Mattias Brännholm
Publicerad: Augusti 2018 - Social hållbarhetGolfen arbetar för friskvård för alla
- Social hållbarhet
Golfen arbetar för friskvård för alla
Friskvårdsbidraget är välkommet för att det uppmärksammar både anställda och arbetsgivaren på att golf är friskvård. Men det gäller inte bara anställda utan alla i samhället. Därför tänker golfen brett i sitt folkhälsoarbete.
All form av golfspel är avdragsgill friskvårdsförmån och
omfattas av friskvårdsbidraget. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom den 12 januari 2018. Golfen som en del av friskvårdsbidraget började gälla från den 1 januari i år. För att kunna omfattas av förmånen krävs att du är anställd.– Friskvårdsbidraget är bra på många sätt, bland annat för att det jämställer golfen med andra idrotter, men golf är friskvård för alla. Därför arbetar vi för att alla ska få chansen att upptäcka vår idrott och komma i rörelse hela livet, förklarar Annica Lundström, chef för Svenska Golfförbundets breddområde
Svenska Golfförbundet är en av Riksidrottsförbundets, RF:s, 71 specialförbund och är en del av RF:s strategi att gå från »triangel till rektangel«. Det innebär att få fler att röra sig längre och i bästa fall ägna sig åt ett livslångt idrottande. Det är en bärande del i RF:s framtidsdokument Strategi 2025 – resan till framtidens idrott.
– Forskning vid Karolinska Institutet visar att golfare lever upp till fem år längre än de som inte spelar golf. Vi försöker vara proaktiva och få viktiga grupper som läkare att tänka på golf som aktiv friskvård och därmed minska behovet av sjukvård. Lågintensiv idrott i allmänhet, och golf i synnerhet, borde skrivas ut på recept av läkare, säger Annica Lundström och fortsätter:
– Vi vet också att rehabiliteringen blir kortare tack vare golf, bland annat för strokepatienter, efter pilotprojekt i Malmö, Skövde och Linköping. Det handlar inte bara om den fysiska delen, utan minst lika mycket om den psykiska – att bryta isoleringen och komma ut och träffa andra i liknande situation. Det sparar stora kostnader för landsting och regioner.En utmaning med friskvårdsbidraget är normen på arbetsplatsen. En trendspaning är att främst medelålders personer på chefsnivå satsar på att bli elitmotionärer, vilket kräver både mängd och kvalitet i träningen.
– Risken är att lågintensiv aktivitet som promenad, golf, dans och bowling inte omfattas av normen om vad idrott och därmed friskvård är. Mer elitinriktad träning blir det som gäller.Margareta Johansson är folkhälsochef på Örebro läns idrottsförbund som har en överenskommelse med Region Örebro län.
– I vårt uppdrag ingår att verka för en god, jämn och jämställd folkhälsa. Vi arbetar med att stötta idrottsföreningarna i att bedriva ett inkluderande arbete vad gäller fysisk aktivitet, den sociala dimensionen – att ingå i ett sammanhang och därmed uppnå psykisk hälsa – samt ett perspektiv av livscykel, att idrotta hela livet.
– I det sistnämnda ligger fokus i många idrotter på barn och ungdomar. Här är golfen ett föredöme med möjligheten att spela golf hela livet.Så når golfen alla i samhället:
Annica Lundströms tre argument varför golf är friskvård
1. Fysisk hälsa:
Golfare lever i genomsnitt upp till fem år längre, enligt en undersökning gjord på Karolinska Institutet. 15 000 steg under en golfrunda är inget ovanligt.
2. Psykisk hälsa:
Alla behöver vara i ett sammanhang och känna delaktighet, inte minst barn, ungdomar och äldre som riskerar isolering och ensamhet. Golfen erbjuder en gemenskap där du deltar på dina villkor – och där du väljer om du vill tävla eller »bara« spela för att det
är kul och en del av ditt sociala liv.
3. Förebyggande och rehabiliterande:
Golf motverkar en stillasittande livsstil och skapar därmed förutsättningar
för att minska/hålla vikten, samt sänka blodtryck och kolesterolnivåer – det vill säga förebygga ohälsa. Golfen är också bra i rehabiliterande syfte, att få människor att snabbare komma tillbaka till ett värdigt liv, bland annat strokepatienter, enligt pilotprojekt i Malmö, Skövde och Linköping.Barn- och ungdomar:
Golfäventyret är ett koncept som uppskattas av barn och ungdomar, men även äldre i takt med att det fått fäste på golfklubbarna. Du lär dig spela golf på 30-, 50-, 100- och 150-metersbanan, innan det är dags att gå ut och spela på stora banan.
Pensionärer:
En aktiv grupp inom golfen. Det finns runt 120 000 pensionärer som är medlemmar i en svensk golfklubb. Lomma kommun och Skåneidrotten är ett exempel på att locka fler. De driver tillsammans konceptet Senior Sports School där pensionärer är välkomna att lyssna på föreläsningar om olika idrotter samt prova på.
Funktionsnedsatta:
Golf för funktinsnedsatta ingår som en naturlig del i Svenska Golfförbundets verksamhet i form av bredd, tävlingstour och läger. Det senare tillsammans med världsstjärnan Herik Stenson som är ambassadör för handigolfen.
Text: Thomas Björn
- Social hållbarhetMannen som fixade friskvårdsbidraget
- Social hållbarhet
Mannen som fixade friskvårdsbidraget
En envis, tennisspelande skåning som gillar att släktforska och har rötterna i en av Göteborgshistoriens mest framgångsrika industrifamiljer. Det är mannen som fixade friskvårdsbidraget till golfen.
Urban Rydin, näringspolitisk skatteexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och boendes i Lund, slår fast följande direkt:
– Det är nog bra att vara lite envis om du ska driva en sådan här process.Det började våren 2016. Urban Rydin fick en fråga på sitt bord att utreda och skicka in till Skatterättsnämnden, en myndighet under Finansdepartementet. Den tennisälskande skåningen, med flera SM-matcher i veteranklassen på sitt samvete, passade på att skicka med en fråga som rör golf – efter att ha konsulterat en golfande kollega.
Vi gjorde en liten luring när vi frågade
– Det har alltid retat mig att golf, ridsport, segling och utförsåkning varit exkluderade från friskvårdsbidraget. Vi gjorde en liten luring och frågade bara på en del av golfen, spel på pay and play-bana och drivingrange. Att fråga om allt spel kändes inte meningsfullt, förklarar Urban Rydin.
Skatterättsnämnden gav ett positivt förhandsbesked, som dock överklagades av Skatteverket till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
HFD:s dom i slutet av 2016 gav Skatterättsnämnden bakläxa med motivering att det »inte avsåg någon konkret situation eller något avtal som avsåg viss varaktighet«. Urban Rydin gick då tillsammans med Svenska Golfförbundet in med en ny förfrågan i början av 2017. Där hänvisades till tre konkreta fall på två golfbanor i Skåne, Örestads Golfklubb och Vallgårdens Golfklubb Åkarp. Även denna gång gav Skatterättsnämnden ett positivt förhandsbesked, och även denna gång överklagade Skatteverket till Högsta förvaltningsdomstolen. Den här gången gick dock HFD på Skatterättsnämndens linje och därmed blev golf, tillsammans med ridsport, segling och utförsåkning en del av friskvårdsbidraget.
Hälsa
Att röra på sig är bra för kroppen och knoppen och under en golfrunda går man cirka 10 000 steg. Det är också positivt att idrotta tillsammans. Sveriges nära 490 000 golfare går sammanlagt tio miljoner mil per år och studier från Karolinska Institutet har visat att golfare lever upp till fem år längre.
Högsta förvaltningsdomstolens beslut kom fredagen den 12 januari i år. På kvällen låg Urban Rydin i familjens övernattningslägenhet i Göteborg och vilade. Då ringde telefonen. Det var Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Hon ville diskutera hur domen skulle tolkas.
– Skatteverket har varit positivt till både mig och LRF under hela den här processen, trots överklaganden. Det visar inte minst det snabba agerandet när domen kom. Skatteverkets tolkning skickades ut redan några dagar senare.
– Skatteverket är en av Sveriges absolut bästa myndigheter. Jag vet, för jag har arbetat där i åtta år, säger Urban Rydin.
Att familjen Rydins övernattningslägenhet ligger i Göteborg är ingen tillfällighet. Dels arbetar den ene av två söner med utveckling av bilar på numera Kinas största biltillverkare Dongfeng, dels har Urban Rydins stora intresse för släktforskning visat att han är släkt i rakt nedstigande led med Carl Wilhelm Röhss, industriman i Göteborg som gjorde sig en förmögenhet på trä, järn och järnväg i slutet av 1800-talet. Carl Wilhelm Röhss gifte sig aldrig, men det hindrade honom inte från att skaffa fem barn under 20 år med fröken Amalia Rydin. Att det aldrig blev giftermål får förmodligen tillskrivas att fröken Rydin inte hade den ställning som krävdes för att äkta en framstående industriman. Tiderna förändras. Dessbättre.
– Man kan säga att jag är förlängningen av en skandal, säger Urban Rydin med en blandning av ironi och stolthet i rösten.
Carl Wilhelm Röhss förmögenhet lade grunden till en donation år 1901 på 250 000 kronor till Göteborgs stad, som använde pengarna som en grund till ett nytt museum med inriktning på mode, design och konsthantverk, Röhsska museet.
En skandal är det också att golf, liksom ridsport, segling och utförsåkning inte varit en del av friskvårdsbidraget som infördes 1988, enligt Urban Rydin.
– Det är både omodernt och diskriminerande.Du måste vara ganska envis för att driva frågan
Att ingen riktigt seriöst drivit frågan i domstolarna tidigare har Urban Rydin en teori om.
– Det kanske har saknats både kunskap och energi. Och som jag sa tidigare, du måste vara
ganska envis…
Vad det betyder för golfen som idrott och bransch är dock rådgivaren Rydin mer säker på.
– Att förutsättningarna för att få fler att börja spela golf ökar, dessutom delvis finansierat
av arbetsgivaren. Det borde innebära flera golfare i Sverige.
Processen med att få golf som avdragsgill friskvårdsaktivitet till trots, Urban Rydin kommer att bli tennisen trogen.
– De flesta sporter är en utmaning att lära sig när du är ny. Golfen är inget undantag, tvärtom.Urban Rydin
Namn: Urban Rydin
Ålder: 63
Bor: Lund
Arbetar som: Skatteansvarig inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, samt chef för skattebyrån inom dotterbolaget LRF Konsult.
Aktuell: Drev processen att göra golf till en del av friskvårdsbidraget, liksom
ridsport, segling och utförsåkning.
Främsta egenskaper: Erfaren, envis och engagerad.
Om jag fått göra om processen: »Då hade jag tagit med tre konkreta fall redan i första
frågan till Skatterättsnämnden. Det hade förkortat processen.«Han är 63 år och närmar sig pension. Kanske ett bra tillfälle att börja spela?
– Nej, jag ingår i rörelsen VP – Vägra Pension. Jag vill fortsätta att bidra till att göra skillnad på arbetsmarknaden ett bra tag till. Det är en del av glädjen med den här processen. Den har gett oss chansen att visa hur vi på LRF arbetar, långsiktigt, seriöst och med stort tålamod. Det är också värt en hel del för både mig och företaget.Som tack för väl uträttat förvärv blev Urban Rydin och hustrun Ewa bjudna till Svenska Golfförbundets årsmötesmiddag i Stockholm i slutet av april, tillsammans med LRF:s näringspolitiske chef med hustru. På middagen fick Urban Rydin en överraskning. Han tilldelades Tumbastipendiet.
– Den inbjudan och middagen uppskattar jag oerhört mycket. Det är en stor ära att få Tumbastipendiet. Det stärker mig i mitt arbete att göra skillnad i skatterätten, säger Urban Rydin. - Social hållbarhetLedare: Äntligen erkänd som friskvård!
- Social hållbarhet
Ledare: Äntligen erkänd som friskvård!
Enligt ett beslut av Skatteverket den 15 januari 2018 omfattas golfen numera av friskvårdsbidraget, något som är ett erkännande för golf som idrott och våra stora samhällsvärden avseendehälsa och friskvård.
Beslutet skapar en rad nya möjligheter, främst för golfklubbarna. Dels bör det leda till att befintliga golfspelare inspireras till att träna och spela mer, vilket ger både ökade färdigheter och nya pengar till golfen. Dels bör det leda till att nya grupper hittar till golfen genom att deras arbetsgivare nu också kan ge friskvårdsbidrag för golf.
Från SGF försöker vi nu inspirera golfklubbarna till aktiviteter kring friskvårdsbidraget, där ett råd är att samtala med arbetsgivare på orten om deras behov av att få personalen att röra på sig. Uppstår intresse kan klubben skapa skräddarsydda lösningar i form av golfspel som erbjuds till alla anställda. Några klubbar som lyssnat på det rådet är Carlskrona GK, Göteborgs GK och Umeå GK, som du kan läsa mer om i det här numret som vi till stor del ägnar åt friskvårdsbidraget.
Den stora vinnaren är ändå samhället. Vi är en halv miljon svenskar som redan spelar golf, vilket resulterar i att vi promenerar allt från några kilometer till flera mil i veckan under säsong. Potentialen är dock betydligt större än så, och enligt undersökningar från Orvesto och United Minds är ytterligare en miljon svenskar positiva till att börja spela golf om "förutsättningarna är de rätta". Detta gäller inte minst gruppen äldre, där golfen nu med friskvårdsbidraget kan få fler i rörelse hela livet.
Golfens dag den 26 maj var ett utmärkt tillfälle för en golfspelare att ta en kompis i hand och följa med till närmaste klubb, prova på och förhoppningsvis bli en del av en av Sveriges största friskvårdsrörelser. Golfens dag är även nästa år ett utmärkt tillfälle för golfklubben att bjuda in lokala beslutsfattare, för att visa upp vilken nytta golfen gör i samhället vad gäller miljö, hälsa och ekonomi.
Gunnar Håkansson, generalsekreterare Svenska Golfförbundet
- Ekonomisk hållbarhetUtmärkelse: Årets klubbchef vill ha nära relationer
- Ekonomisk hållbarhet
Utmärkelse: Årets klubbchef vill ha nära relationer
Hallå där, Stefan Leskinen, klubbchef Lindesbergs GK och av GAF, Golf Administratörernas Förening, tilldelats utmärkelsen Club Manager of the Year 2017.
Du har varit klubbchef i bara två år – och redan den här utmärkelsen. Rekordkarriär?
– Nja, jag är ju inte helt ny. Jag har suttit i styrelsen i klubben i tio år, varav som ordförande i tre, så jag hade bra förutsättningar när jag började.Vad utmärker en bra klubbchef?
– Att vara flexibel, på tå, uppvisa entreprenörskap, vända problem till möjligheter, ha en nära relation med medlemmar, gäster och partners – och generera intäkter!Stugby med 5 000 övernattning, ställplats för 15 husbilar/husvagnar, padelbana, livsstilsboende, nytt hotell till sommaren, samverkan med andra idrottsföreningar, ett lyckat skidlopp i mars, socialt engagemang för ungdomar med något brokigt förflutet som lett till anställningar på klubben... Vad är du mest stolt över?
– Inget slår att se en ung människa som kommit en smula på sned i tillvaron få rätsida på sitt liv. Det är oerhört stimulerande! Socialt engagemang och breddtänk är förvisso inget nytt för oss, vi är en klubb som avdramatiserat vad en golfklubb är, utmanat normen och gjort golfanläggningen till en samlingsplats för alla Lindesbergs kommuns 25 000 stolta invånare, varav hälften bor i tätorten.Någon eller några du vill tacka?
– Ja, styrelsen i Lindesbergs golfklubb - en modern, kompetent, nyfiken och lyhörd styrelse som lagt fast en strategi för de kommande fem åren som ger mig handlingsfrihet – alla medarbetare på klubben, förstås, vars ansvarstagande gör att jag kan röra mig fritt och bygga relationer med medlemmar, gäster och partners, samt min underbara familj som hela tiden finns vid min sida på det här fantastiska äventyret som någon kallat "att driva golfklubb."Text: Thomas Björn
- Ekologisk hållbarhetFN:s mål tar golfen till nästa nivå
-
FN:s mål tar golfen till nästa nivå
Nu ska golfen beskriva sin samhällsnytta utifrån FN:s mål i Agenda 2030 – och visa att den bidrar till en ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. Därmed tas golfklubbarna till nästa, multifunktionella nivå.
Grunden är en studie som görs på uppdrag av de nordiska golfförbunden inom ramen för Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (Sterf). Linköpings Golfklubb är pilotklubb i Sverige och har sällskap av Larviks Golfklubb i Norge och Asserbo Golf Club i Danmark.
Tre tips för att komma igång med Agenda 2030:
1. Gör en inventering och analys över hur det ser ut på golfklubben idag. Vilka värden finns på golfbanan och i landskapet runt omkring, och vilka samarbeten har ni?
2 Bjud in andra aktörer till en workshop. Tänk brett och spåna vilt!
3. Analysera idéer och förslag på samarbeten som kommer fram och gör en plan för vart ni vill komma och hur det ska gå till. Försök inte greppa om allt, utan börja med "lågt hängande frukter" för att komma igång. Funkar det bra och känns bra så är det bara att fortsätta.
– Golfen är så häftig! Jag går hundra rundor per år på min hemmabana i Sigtuna, tio med syftet att spela golf och resten med andra syften som att springa, gå med hunden, åka skidor och skåda fågel. Golfanläggningarna har verkligen stor potential när det gäller att bidra till ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, säger Anders Esselin, ägare av företaget Man & Nature AB, som leder studien och fortsätter:
– En genomsnittlig golfbana består ungefär av trettio procent intensivt skötta ytor som greener och fairways och sjuttio procent övrig mark som skog, snår, vatten och ruff. Där finns det ofta stora ekologiska värden i form av insekter, fåglar, växter och gamla träd som ekar. Vet du att det kan finnas uppemot 800 arter av insekter och svampar i riktigt gamla ekar? Det är ju nästan lika många som det finns i hela Västerbotten, utbrister Anders Esselin.
Han har bott större delen av sitt vuxna liv i Umeå och hans första kontakt med golfen var att åka skidor på olika golfbanor vintertid.
Golfklubbarnas bidrag till ett hållbart samhälle ur ett ekologiskt perspektiv är en aspekt som Anders Esselin och hans medarbetare undersökt i studien. De sociala och ekonomiska värdena är de två andra. Analyserna av resultaten görs med hjälp av FN:s 17 globala hållbarhetsmål (Agenda 2030) som kommit till för att skapa förutsättningar för en hållbar värld. En värld där golfanläggningen med sina många funktioner kan spela en större roll.
Golfanläggningarna har verkligen stor potential när det gäller att bidra till ekologisk, social och ekonomisk
– Vi tittar på golfanläggningen utifrån ett landskapsperspektiv, där golfanläggningarna är en del av ett större pussel. Dessa pusselbitar bidrar redan i dag med många samhällsnyttor och de har stor potential att bidra ännu mer. Störst potential har den sociala delen, att använda golfen som ett medel för att få folk att må bra i form av hälsa, välbefinnande och sociala kontakter. Den delen går att utveckla, exempelvis golf för personer med funktionsnedsättning och nyanlända. På Larviks Golfklubb bjuds nyanlända från det intilliggande asylboendet in både för att spela och för att arbeta på klubben, och på den rockfestival som arrangeras på drivingrangen varje sommar med internationella artister som Elton John.
Vi träffar Anders Esselin en solig torsdag i mars. Hittills har han hunnit med två workshops, en i Larvik och en i Linköping. Workshopen på Linköpings Golfklubb samlade drygt 20 personer, varav 18 från andra organisationer i samhället, bland annat kommunen, näringslivet, handikapporganisationer, Naturskyddsföreningen och andra idrottsföreningar. På agendan stod att diskutera var golfklubben står inom de tre områdena av hållbar utveckling och vilka möjligheter det finns till samarbeten för att utveckla klubben som en arena för närsamhället, och på så sätt öka bidraget till FN:s globala utvecklingsmål.
Deltagarna får först en presentation av studiens preliminära resultat, sedan promenerar de på golfbanan för att diskutera vilka värden som finns. Efter det delas de in i tre grupper, roterar och får därmed chansen att bidra med idéer på aktiviteter och samarbeten inom alla delar av hållbar utveckling. Listan med idéer blir lång. Nu gäller det för Linköpings Golfklubb att prioritera.
– Att vi kämpade för att få vara kvar, en kamp som vi vann, var en extra motivation till att bli pilotklubb, men jag är övertygad om att vi inom golfen behöver fortsätta öppna upp och hitta nya samarbeten för att nå vidare framgång. Näringslivet har stöttat oss oväntat mycket.
Det är ingen tvekan om att de ser oss som en viktig pusselbit i rekryteringen av nya medarbetare som vill ha nära till träning, grönområde och rekreation, vare sig det gäller golf, promenad eller skidåkning. Att också jobba med andra värden som jämställdhet, funktionshinder och GEO-certifiering kommer att bli hygienfaktorer för golfen framöver, säger Carl Falkenberg, ordförande i Linköpings Golfklubb.
Studien släpps både som en rapport och en handbok i juni. Ambitionen är att fler golfklubbar ska komma igång.
– Alla behöver inte och kan inte göra allt. Det handlar om att hitta sin profil och utveckla den. Förmodligen är motivationen störst i klubbar som Linköping, som lever under hotet att få lämna plats för bostäder, men jag hoppas att golfklubbarna ser det här som en stor chans att ytterligare öka sitt bidrag till de globala hållbarhetsmålen och bidra ännu mer till samhället än de redan gör idag, säger Anders Esselin.
TEXT: Thomas Björn
- Föregående sida
- Sida 1
- ...
- Sida 3
- Sida 4
- .
- Sida 5
- .
- Sida 6
- Sida 7
- Sida 8
- Nästa sida