Senaste nytt om hållbarhet

Här hittar du alla nyheter som rör golfens hållbarhetsarbete: socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

  1. Social hållbarhetNya intäkter med footgolf på Trummenäs
  2. Social hållbarhet

    Nya intäkter med footgolf på Trummenäs

    Trummenäs Golfklubb i Blekinge satsade på footgolf, vilket både gav intäkter och lockade nya grupper till anläggningen som klubben kan göra till golfare.

    Gruppbild på cirka 20 personer som håller fotbollar framför skylt med Trummenäs Golfklubb.
    Trummenäs GK arrangerade kval till footgolf-SM 2019, som avgjordes i Malmö under SM-veckan. Ett 20-tal spelare deltog, varav fem gick vidare till final.

    Footgolfbanan invigdes i maj 2019 och klubben fick en bra start. En av nycklarna har varit samarbete med närliggande idrottsföreningar.

    – Satsningen på footgolf har slagit väl ut tack vare ett bra samarbete med fotbollsklubbarna i närheten. Vi satte oss helt enkelt och ringde runt för att introducera footgolf. Det har blivit som en avkoppling mellan träning och matcher för dem. Det ska vi bygga vidare på, säger Jan-Erik Andersson, klubbchef på Trummenäs Golfklubb.

    Nya målgrupper hittar till klubben

    Dessutom når klubben helt nya grupper, däribland människor från andra kulturer som spelar fotboll. En kväll var två klubbar på footgolfbanan, och cirka en tredjedel kom från en annan kulturell bakgrund.

    – När de kommer hit till oss passar vi på att introducera dem i golfen, avdramatisera vad golf egentligen är och förhoppningsvis få dem intresserade av att börja spela, säger Jan-Erik Andersson,

    Hemligheten för att lyckas med en satsning på footgolf är att göra en bra introduktion för de som kommer till banan.

    – Ha bollar och scorekort framme, och följ gärna med ut på banan första gången så att de slipper går omkring och leta efter nästa tee, förklarar Jan-Erik Andersson.

    Klirr i kassan efter första säsongen

    Ekonomiskt har det gett ett tillskott på 70 000 kronor till klubbkassan sedan i maj. Med en spelavgift på 100 kr per runda innebär det alltså 700 rundor på knappt fyra månader (början av september).

    Det är också en chans att introducera fler till golfen, som förhoppningsvis blir medlemmar i klubben.

    Text: Thomas Björn
    Publicerad: September 2019

  3. Ekologisk hållbarhet»Golf kan skapa stor biologisk mångfald«
  4. Ekologisk hållbarhet

    »Golf kan skapa stor biologisk mångfald«

    I ett skogsdominerat område kommer en golfbana öppna upp landskapet. Golfaren behöver långa öppna – det vill säga utan träd beklädda – ytor för att spela fram till ett hål, men det får inte vara för lätt. Trädbeklädda ytor bör inte ha raka kanter utan bör vara ojämna ut mot de öppna ytorna. Där skapas bryn som ofta har flera busk- och trädskikt vilket gynnar många arter. Det finns arter som bara förekommer i bryn.

    Golfbanorna skapar alltså en skog där flera arter kan överleva än om golfen inte hade påverkat naturen. Det är dock inte bara i en natur med skog som man vill spela golf. På våra slätter brukar jag säga att här finns bara »himmel och blandsäd«. Vad kan en golfbana göra i den typen av landskap? Jo, ingen golfare vill spela i ett helt öppet landskap. Hårda vindar och ingenting att sikta på.

    I det helt öppna landskapet planterar ofta golfklubben träd, vanligtvis i dungar. Det måste också finnas hinder, och vad är då bättre än en damm? En damm i det sterila lerlandskapet, som Skånes slätter utgör, skapar en enorm mångfald.

    I Lund har vi en mycket speciell golfbana, Kungsmarken, som både är naturreservat och golfbana. Den ligger på promenadavstånd från höghusen i Lund och är därmed ett populärt utflyktsmål. Kungsmarken tillhör Lunds universitet och marken har utnyttjats för slåtter och bete åtminstone sedan 1200-talet. Det var Lunds Akademiska Golfklubb som började utnyttja marken som golfbana, 1936 anlades ett antal hål vilket senare byggdes ut med ytterligare hål.

    Växter älskar vatten vilket inte golfare och golfbollar gör. En konsekvens blir då dränering. Från början fanns här 13 orkidéarter, fem är nu helt borta och de övriga minskar i antal. Men nedgången behöver inte bero på viss torka. Vi har ett mycket stort kvävenedfall, vilket gynnar storvuxna arter som konkurrerar med orkidéerna.

    Eva Waldemarson
    Ordförande i Svenska Botaniska Föreningen

  5. Ekologisk hållbarhetLunds Akademiskas närvaro ifrågasätts
  6. Ekologisk hållbarhet

    Lunds Akademiskas närvaro ifrågasätts

    Vänsterpartiet i Lund motionerar om att flytta Lunds Akademiska Golfklubb från naturreservatet Kungsmarken. Orsak: Ge »vanligt folk« ökad tillgång till området.

    Lunds Akademiska Golfklubb anlades på 30-talet och arrenderar Kungsmarken, som blev naturreservat 1974, av Naturvårdsverket fram till 2021. Avtalet har förlängts i femårsperioder och har gett 1 266 medlemmar, varav 128 juniorer under 21 år, möjlighet att spela golf.

    Tillsammans med gästspelare producerar de 26 000 ronder per år. Det är drygt 100 000 friskvårdstimmar och cirka 150 000 timmar i social samvaro. Lägg därtill alla skidåkare på vintern som förutom skidspår har tillgång till klubbhuset som är öppet 48 veckor om året. Golfklubben bidrar dessutom genom sin skötsel med stark natur- och miljöprofil till Sveriges miljömål, enligt både golfklubben och Maria Strandberg, professor och vd för Sterf, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse.

    Nu ifrågasätts Lunds Akademiska Golfklubbs närvaro. Vänsterpartiet i Lund motionerar om att banan vid Kungsmarkens naturreservat ska göras om till rekreationsområde, och att klubbens avtal med Naturvårdsverket därför inte ska förlängas. Helena Falk, ledamot för Vänsterpartiet i kommunstyrelsen i Lund och en av personerna bakom motionen, motiverar den enligt följande:

    – Vi har två huvudargument. För det första tillgängligheten, att öka tillgången till naturreservatet för »vanligt folk« såsom barnfamiljer, pensionärer – och förstås även golfare. Golfbanan upptar en dryg fjärdedel av naturreservatet och det utgör en begränsning för att alla som vill ska kunna använda området.

    – Det andra argumentet handlar om den biologiska mångfalden. Jag vet att golfklubben gör många bra saker för den biologiska mångfalden, men faktum är att antalet arter minskat sedan golfbanan anlades på 30-talet. I remissvaren från Länsstyrelsens uppdaterade bevarandeplan som presenterades i december, har exempelvis Botaniska Föreningen i Lund också en del invändningar när det gäller arterna och den biologiska mångfalden.

    Helena Falk hänvisar också till andra naturområden i Lund där det inte ligger en golfbana, och vad det innebär för friluftslivet för »vanligt folk«. Området Skrylle i orten Dalby är ett sådant.

    – Där kryllar det av människor på helgerna, inte minst barnfamiljer.

    Exakt vart golfbanan ska flytta kan Helena Falk inte ge svar på i dagsläget.

    – Det har anlagts nya golfbanor förut – Värpinge i Lund är en sådan – och det har gått bra, så det ska nog gå bra att flytta Lunds Akademiska också.

    Vänsterpartiets motion lämnades in i början av året. Helena Falk hoppas att den ska beredas i kommunstyrelsen till hösten och därefter komma upp till beslut i kommunfullmäktige.

    – Om motionen tas upp i kommunfullmäktige kommer den förmodligen inte att gå igenom. Vi har borgerligt styre i Lund och chanserna är därför små, men vi vet att många kommuninvånare tycker som vi. Därför tar vi upp frågan.

    Lennart Nilsson, ordförande i Lunds Akademiska Golfklubb, säger till Lokaltidningen Lund Staffanstorp:

    – Vi har en löpande dialog med Naturvårdsverket, även Länsstyrelsen deltar. Dialogen är bra och avtalet har förlängts vart femte år. Om Naturvårdsverket vill att vi ska flytta måste de presentera en ersättningsanläggning, säger Lennart Nilsson.

    Förutom regelbunden motion för medlemmar, gästspelare och skidåkare är klubben ett föredöme inom området miljö- och naturvård, genom att:

    • arbeta för att bidra till Sveriges miljömål, exempelvis »Ett rikt växt- och djurliv« och »Ett rikt odlingslandskap«.
    • följa den skötselplan som Länsstyrelsen lade fast 1989. Klubben driver på för att få en översyn av planen, och väntar på respons från Länsstyrelsen.
    • varken gödsla eller sprida växtskyddsmedel på fairwayytor sedan 1986. De enda ytor som i begränsad form behandlas är utslagsplatser och greener eftersom de slits ganska hårt.
    • bygga insektshotell för ökad pollinering genom att borra hål i ved från fällda träd som får ligga kvar staplad i skogen.
    • sedan 1992 driva en Naturvårdskommitté som nu slagits samman med Bankommittén till Ban- och naturvårdskommittén.
    • sedan 1994 bjudit in till olika vandringar, bland annat botanisk, ornitologisk och kulturhistorisk. De två första erbjuds på något klubben kallar Naturdagen, vilken hålls i månadsskiftet maj–juni varje år. Inbjudan har skett genom annonser på klubben, klubbens hemsida, e-post till medlemmarna, i lokalpressen och Länsstyrelsens kanaler.
    • skapa en strövstig kring området med informationsskyltar och ta fram en broschyr som informerar om strövstigen och naturreservatet Kungsmarken. Skyltningen längs stigen har stärkts under våren.

  7. Social hållbarhetTrelleborgs kommun stöttar damtävling
  8. Social hållbarhet

    Trelleborgs kommun stöttar damtävling

    Damer ska ha samma förutsättningar som herrar att tävla. Så resonerade Trelleborgs kommun och blev huvudsponsor för Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun på Swedish Golf Tour.

    Trelleborgs kommun och fyra av kommunens bolag gick ihop som huvudsponsor för tävlingen som arrangerades 24–26 maj: Visit Trelleborg, Trelleborgshem, Trelleborgs Hamn och Trelleborgs Energiförsäljning AB (TREFAB). Anledningen?

    – Vi vill hjälpa till att skapa förutsättningar för kvinnor att ta plats i idrotten, därför känns det rätt att vara huvudsponsor i Tegelberga Open, förklarar Petra Strandberg, ansvarig PR & Marknad på Visit Trelleborg, och fortsätter:

    – Ur ett besöksnäringsperspektiv vill vi locka besökare till Trelleborg med omnejd och få dem nyfikna på att uppleva mer. Det finns 14 golfbanor i kommunerna Vellinge, Skurup, Svedala och Trelleborg. Det gör golfbesökare extra intressanta.

    Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, en livfull landsbygd med shopping och lokala matproducenter samt den nationella cykelleden Sydkustleden som invigs i sommar, är också besöksmål som Petra Strandberg gärna för fram.

    Prispengarna i Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun är 100 000 kronor. Bo Rolf är projektledare för tävlingen. Han säger:

    – Att Trelleborgs kommun går in som huvudsponsor betyder hela skillnaden för oss som arrangör. Istället för att det kostar att arrangera tävlingen räknar vi med ett litet överskott. Det känns också bra att kommunen går in och stöttar en damtävling.

    Kontakterna inleddes redan förra året när Tegelberga GK bestämde sig för att arrangera en damtävling för första gången. Det var då för sent för att få till ett avtal med hela kommunen, men fritidsförvaltningen gick med som delsponsor. I år sker samarbetet alltså i full skala.

    På fredagskvällen i tävlingsveckan anordnade huvudsponsorerna en middag för spelarna på Trelleborgen, en ringborg från vikingatiden som hittades 1988. På vikingatiden var området danskt och i Danmark kallas denna typ av borgar för trelleborgar, därav stadens namn.

    Den nuvarande borgen är en rekonstruktion och stod klar 1995.

    Därför ska din klubb bli arrangör på Swedish Golf Tour:

    1. Bra tillfälle att knyta kontakt med lokala näringslivet och destinationen.

    2. Sätta klubben på golfkartan! Marknadsför klubben och banan som en tourarrangör.

    3. Utveckla banan. Medlemmar och gäster får spela en bana i toppskick.

  9. Ekologisk hållbarhetBra bevattningsbeslut gav gröna fairways
  10. Ekologisk hållbarhet

    Bra bevattningsbeslut gav gröna fairways

    Hösten 2017 beslutade Örnsköldsviks Golfklubb Puttom om en miljoninvestering i fairwaybevattning. Ett beslut som nu känns helt rätt efter den torra sommaren 2018.

    Tusentals meter ledningar och ett nittiotal spridare för fairwaybevattning, en ny pump och uppgraderad mjukvara i bevattningssystemet blev en investering som landade på ca 1,5 miljon kronor. Kostnaden hölls nere tack vare att klubben till stor del förlitade sig på ideella krafter, kompletterat med professionell projektledarkompetens.

    Själva arbetet skulle kommit igång i april 2018 och vara klart till midsommar samma år. På grund av en snörik vinter kom det i gång tre veckor senare och var klart i början av juli. Då var det torrt. Riktigt torrt.

    – Vi märkte att det gav resultat direkt när vi började vattna. Bevattningssystemet täcker inte riktigt hela fairway. Där vi inte kunde vattna var det brunt, medan det var alldeles grönt där vi kunde vattna, berättar Ingemar Strandberg, banchef på klubben och ansvarig för projektet.

    Tillgången till vatten är begränsad för många golfklubbar i Sverige. Så är det inte på Örnsköldsviks Golfklubb Puttom.

    – Nej, vi har egna sjöar på banan som vi kan ta av, så det finns inga begränsningar. Vi kunde vattna ordentligt från början, konstaterar Ingemar Strandberg.

    Ryktet om den ångermanländska klubbens gröna fairways spred sig snabbt i somras, men det är först i år, 2019, som det verkliga resultatet kommer att synas, tror Ingemar Strandberg.

    – Vi kom igång mitt i sommaren med bevattningen. Den här sommaren är vi med från början, så det är nog först i år vi kommer att se effekter genom förhoppningsvis fler greenfeespelare men även nöjdare medlemmar.

    1,5 miljon kronor är mycket pengar för en landsortsklubb. Men helt klart en bra investering, enligt banchef Strandberg.

    – Du kan inte bromsa dig till framgång och pengarna gör ingen nytta genom att bara ligga. Det har varit en bra investering!

    Ingemars tips för att investera i fairwaybevattning:

    1. Om ni har god tillgång till vatten, tveka inte!

    2. Ideella krafter är bra, men komplettera med professionella resurser för att slippa avbrott i arbetet om de ideella av olika orsaker inte kan ställa upp så mycket som de hoppats.

    3. Skaffa bra och uppdaterade kartor över befintliga stammar. Då slipper ni leta efter var ni ska gräva och koppla på fairwaybevattningen på befintliga bevattningssystemet för tee och greener – och i värsta fall gräva sönder befintliga ledningar.

  11. Social hållbarhetGolfen omfamnar nya vänner
  12. Social hållbarhet

    Golfen omfamnar nya vänner

    Golfen gör en satsning på nyanlända under namnet »Golf för nya vänner«. Golfklubben ska bli en plattform för att få in nyanlända i samhället, bland annat med hjälp av mentorer.

    Skånes Golfförbund driver sedan 2018 ett treårigt projekt för nyanlända med medel från Allmänna Arvsfonden. Sju golfklubbar i Skåne har hittills anslutit till projektet som nu får stöd från Svenska Golfförbundet, som i sin tur fått medel från Riksidrottsförbundet för att hjälpa till att föra ut det till övriga golfklubbar i landet som vill vara med.

    – Vi ska utveckla en metod för att få in nyanlända i samhället via golfklubben, bland annat genom utbildning av mentorer på klubbarna. Nyckelpersoner i satsningen är också inkluderingssamordnare och etableringscoacher i kommunerna som tar hand om och guidar nyanlända, förklarar Rickard Balcke, projektledare på Skånes Golfförbund, och fortsätter:

    – Det vi märkt hittills är att klubbar som ligger långt framme i arbetet med Vision 50/50 – en del av golfens inkluderingsresa för att få fler kvinnor både på och utanför banan – också lyckas bäst i arbetet med Golf för nya vänner. Anledningen är förmodligen att de redan har en sund värdegrund som förankrats i klubben.

    Malmö Burlöv GK, vars bana ligger i Malmös nordöstra delar och nära invandratäta bostadsområdet Kirseberg, har kommit igång och arrangerat en träff för samhällskommunikatörerna från Region Skåne. Ett annat exempel är samarbetet mellan Kävlinge GK och Svenska Kyrkan för att nå ensamkommande.

    Projektet Golf för nya vänner kommer att utvärderas av Erik Lundkvist, postdoktor på Barnoch ungdomsvetenskapliga Institutionen på Stockholms Universitet, tillika lektor i idrottsvetenskap på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

    – Det som kittlar som forskare är att få vara med från början, att Skånes Golfförbund vill arbeta långsiktigt och att forskningen ska tillämpas praktiskt.

  13. Ekologisk hållbarhetEn journalist mitt i naturen
  14. Ekologisk hållbarhet

    En journalist mitt i naturen

    Golfen har världens chans att kliva fram som en stark aktör inom biologisk mångfald, det vill säga Sveriges miljömål, samt ett rikt växt- och djurliv. Det hävdar frilansjournalisten och naturälskaren Martin Emtenäs som är förvånad att inte fler golfklubbar tar för sig i debatten.

    Det här är Martin Emtenäs:

    Ålder: 41. Bor: Nyköping.
    Karriär: Studentradio, P4 Västernorrland, SVT Umeå och numera frilansjournalist,
    bland annat TV4:s Det stora fågeläventyret. Skrivit böckerna »Vilda djurboken: favoritdjur i svensk natur«, »Upplev Sveriges natur: en guide till naturupplevelser i hela landet« samt »Fantastiska fladdermöss.«
    Favoritfågel: Lavskrika (Perisoreus Infaustus).
    Det visste du inte om Martin Emtenäs: Trummis på Stefan Sundströms
    senaste skiva.
    Golfmeriter: »Provat några gånger men aldrig riktigt fastnat.«
    Framtidsplaner: »Skriver just nu på en föreläsningsserie om mikroorganismer
    under jord. Konsultar gärna mer, varför inte på golfklubbar?«

    Under ett decennium kröp han omkring viskandes i kylan på behörigt avstånd från myskoxar, eller liggandes i blåbärsris på spaning efter björnar i SVT:s Mitt i naturen med en filmfotograf vid sin sida. Det gav honom Norrlands stora journalistpris.

    Studentradion och kurser i medie– och kommunikationskunskap ledde till sommarjobb på Radio P4 Västernorrland. Då fick SVT Umeå upp ögonen för den nyfikne sörmlänningen – född och uppvuxen i Oxelösund – och anställde honom för att leda Mitt i naturen.

    År 2016 sade han plötsligt upp sig från sin tjänst på SVT utan att ha någon annan anställning att gå till. I dag frilansar Martin Emtenäs och håller bland annat föreläsningar.

    Vi diskuterar golfklubbarnas behov av att kliva fram inom området natur– och miljövård. Martin Emtenäs vill se att golfklubbarna vågar ta mer plats i debatten.

    – Jag tror att det har att göra med att det lever kvar en uppfattning om att en golfbana är enbart dålig för naturen. Men det beror helt på hur man sköter sin golfbana och vilken natur som fanns där innan. Det finns golfbanor som tillför stora värden för biologisk mångfald med rikt växt– och djurliv. Golfen har en möjlighet här, att gå i bräschen och lyfta fram och berätta om de goda exemplen.

    Den biologiska mångfalden på en åker är betydligt mindre än på en golfbana som sköts på rätt sätt.

    Omgivningens bild av golfen kan även vara färgad av bilden av naturen, enligt Martin Emtenäs.

    – Visst finns det fortfarande en känsla av att golfen kan vara exkluderande med sina regler och speciella klädsel, men folk har dessutom en extremt naiv bild av vad natur är. Hur många sommaridylliska vykort på rapsfält finns det inte i dag? Den biologiska mångfalden på en åker är betydligt mindre än på en rätt skött golfbana. Men jag tror att många ser golfbanor som ett större ingrepp på naturen än en åker. Vi är så vana att se fält av raps, havre eller vete. Eller planterade skogar med bara tall eller gran.

    – Det finns för mycket av en Bullerbyn-syn på jordbruket i Sverige i dag.

    Landets golfklubbar får ibland oförtjänt negativa omdömen inom området naturvård, enligt den 41–årige naturälskaren.

    – En rätt skött golfbana kan bidra med biologisk mångfald genom bland annat ruffar, öppna ytor mellan skogsbryn, ängsmark och naturbete samt dammar och vattendrag där grodor och salamandrar kan leva och utvecklas. Dammar
    och vattendrag är extremt viktiga i dag när jordbruket gjort att vi dikat ur på många ställen.

    Intervjun görs tidig vår på Nyköpings Golfklubb, på väg mot Emtenäs födelseort
    Oxelösund. Samtalet i det tomma klubbhuset leds in på vad energiske Emtenäs skulle göra om han blev erbjuden jobbet som klubbchef på exempelvis Nyköpings Golfklubb – och antog utmaningen.

    – Först och främst skulle jag inventera vad som gjorts hittills för den biologiska mångfalden och vilket stöd eller motstånd som finns bland medlemmarna. Sedan skulle jag se över vilken typ av gödsel som används. Nästa steg skulle bli att ta fram en skötselplan för det intilliggande naturreservatet och samråda med Länsstyrelsen hur vi kan låta området förvildas och exempelvis plocka in tamboskap – och går det i så fall att kombinera med golfspel? Därefter skulle jag se över dammarna och göra det bra för grodor och salamandrar samt se hur de som inte spelar golf ska kunna promenera och ta del av naturen på och runt golfbanan. Slutligen skulle jag bjuda in allmänheten till en Grön dag på golfklubben, anordna en rundvandring och prata om de tio vanligaste fåglarna samt grodorna på banan.

    Agenda 2030 är ett begrepp som dyker upp allt oftare – även inom golfen. Martin Emtenäs är både lyrisk och skeptisk över FN:s dokument för en hållbar, global utveckling.

    – Det är asbra och sinnessjukt coolt det världens ledare har skrivit under, men då går det inte att placera ett raffinaderi i Stenungsund, för då har vi inte en chans att uppnå målen, säger han och frågar sig retoriskt:

    – Är det upp till skolstrejkande elever att ta oss ur klimatkrisen eller är det upp till våra pålästa beslutsfattare?

    Golfen verkar inom Agenda 2030, bland annat mål 3: Hållbara städer och samhällen samt mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald.

    – Det är bra att ta tag i det du kan och där du gör störst nytta. Jag menar, hur många har sextio hektar grönyta att vårda och utveckla? Vissa har ju inte ens blomkrukor på sina arbetsplatser.

    Martin Emtenäs tre bästa tips för en grönare golfklubb

    1. Inventera och utveckla skötselplanen med fokus på biologisk mångfald, bland annat se över gödsling och utveckla dammarna för grodor och salamandrar.

    2. Samverka med relevanta myndigheter, bland annat Länsstyrelsen och kommunen.

    3. Öppna upp banan för allmänheten, skapa promenadstråk och låt fler ta del av naturen i och runt golfbanan. Bjud in till en Grön dag med rundvandring.

    TEXT: Thomas Björn

  15. Social hållbarhetMinistern som vill få in idrotten i samhället
  16. Social hållbarhet

    Ministern som vill få in idrotten i samhället

    Hon kallar sig sportnörd och vill återerövra idrotten som en integrerad del i samhället – speciellt i planering av nya bostadsområden. Möt idrottsminister Amanda Lind.

    Golfnyttanpodden möter Amanda Lind

    Lyssna på avsnittet i Spotify, Acast eller iTunes/Podcaster.

    Amanda Linds titel i Stefan Löfvens regering är kultur och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågorna. Hon klargör dock när Svenska Golfförbundets Johan Kannerberg får tid för att spela in ett avsnitt till Golfnyttanpodden:

    – Jag brukar säga att jag också är idrottsminister och lyfta fram det i alla sammanhang där jag har möjlighet.

    Idrottsintresset har alltid funnits för Amanda Lind, född i Uppsala när 70–talet blev till ett nytt decennium: 80–talet. Hon fastnade för längdskidåkning, utförsåkning och tennis – och allmänt friluftsliv. Hon spelar inte golf men nickar igenkännande när Kannerberg talar om den »perfekta bollträffen« i golf.

    Jag är en sportnörd, och har alltid varit. Både att idrotta och att titta på sport.

    – Det är en stor tillfredsställelse att få till en perfekt bollträff i tennis. Det känns i hela kroppen hur rätt det blev då. Jag kan tänka mig att det är detsamma inom golf, säger idrottsministern och skiner upp över det oväntade inledningsämnet.

    – Jag är en sportnörd, och har alltid varit. Både att idrotta och att titta på sport.

    Idrottsministerns roll är att formulera den statliga idrottspolitiken:

    Det arbetet består av tre delar:
    1. Fördela statliga bidrag
    och anslag till idrottsrörelsen.
    2. Stifta lagar samt formulera mål och ambitioner.
    3. Ha en opinionsbildande roll.

    – Både inom idrotten och kulturen är det tydligt att det är områden med starka rörelser bakom, som har starka kopplingar till civilcivilsamhället och föreningslivet. Som minister har jag också någon slags roll att vara ambassadör för frågorna, utan att ta över dem. För det är ju verkligen föreningarna och kommunerna som står för mycket av det dagliga ansvaret för idrotten, slår Amanda Lind fast.

    En ung stillasittande smartphonegeneration växer upp. Hur får vi den i friskvård istället för sjukvård?

    – Det är ett bekymmer att unga blir mer stillasittande. Det är inget problem att ägna sig åt digitala intressen som är utvecklande och positiva, som e-sport och sociala medier, men det måste ske i balans. Vi behöver jobba brett med skolan vad gäller rörelse och vi har redan infört mer idrott på schemat. Genom skolan når vi alla barn, det är en jämlikhetsfråga. Det är också viktigt att barn och vuxna rör sig tillsammans. Det skapar glädje.

    Vi måste prata om idrott och rörelse som integrerat när vi planerar bostadsområden och bygger samhällen.

    Rörelse som naturlig del av samhället ligger idrottsministern varmt om hjärtat.

    – Vi måste prata om idrott och rörelse som integrerat när vi planerar bostadsområden och bygger samhällen. Att tänka in rörelse och friluftsliv. Alla människor, oavsett var du bor, måste ha en rimlig tillgång till detta – både i städer och på landsbygd.

    Frågan är hur det ska gå till rent praktiskt.

    – Vi får återerövra frågan. Under ett antal år har man fokuserat på att bygga mycket bostäder eftersom vi har en växande befolkning. Vi behöver jobba mer med att också skapa socialt hållbara bostadsområden, att planera in människor i bostadsbyggandet. Det skapar också tryck på att planera in platser för spontanidrott och fler idrottsanläggningar. Tänker inte kommunerna in det när de bygger så bygger man in problem för framtiden.

    Golfen arbetar allt mer utifrån FN:s Agenda 2030, exempelvis biologisk mångfald och jämställdhet. Hur får den bekräftelse på sina insatser?

    – Det är positivt med de ansatser som Svenska Golfförbundet gör för att bredda synen på vilka som spelar golf, att öppna upp och få fler att prova. Jag tror golfen passar väldigt bra för många om man väl provar. Det är något som samtliga idrotter på olika sätt behöver arbeta med, att sänka trösklarna för de som har fördomar om respektive idrott.

    Hur får vi anläggningsfrågor att ta större plats samt skapar samarbeten över gränserna mellan olika nämnder i kommunerna?
    – Vi behöver se anläggningsfrågor som sammanhållande stadsplaneringspolitik. Samtidigt är det en komplex fråga och kommunerna som har ansvaret. Anläggningsfrågan står högt upp på min dagordning. Jag ska föra dialog med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, under våren. Jag är öppen för fler åtgärder.

    På tal om Agenda 2030, hur ser idrottsministern på golfanläggningen som plats för biologisk mångfald?
    – Det är spännande att se hur golfklubbarna både arbetar och kan arbeta framåt, att av de golfbanor som finns är det en stor del som bidrar till biologisk mångfald och kan göra det i än högre grad. I de fall det blir en win–win–situation mellan idrott och naturvård är det ju bara positivt.

    Skulle du kunna stå i talarstolen, tala om Agenda 2030 och nämna golf?
    – Absolut, och även andra idrotter som goda exempel. Jag såg filmen om projektet med strokepatienter på Linköpings Golfklubb som ni skickade. Golf är en lågintensiv idrott som är bra för dessa människor.

    Golfen driver ett ambitiöst arbete för att profilera golfanläggningen som en plats med flera funktioner. Idrottsministern ser positivt på arbetet.

    Det här är vår idrottsminister:

    Namn: Amanda Lind.
    Partitillhörighet: Miljöpartiet.
    Ansvar: Kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor.
    Bor: Härnösand.
    Bakgrund: Ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Härnösand, kommunalråd i Härnösand, partisekreterare för Miljöpartiet.
    Främsta utmaning som idrottsminister: Att minska klyftorna inom idrotten. Att fler ska röra sig och delta i idrottslivet, oavsett bakgrund, kön, ekonomi eller var man bor.
    Mest nöjd med hittills som idrottsminister: Att regeringen ställt sig bakom en svensk OS-ansökan genom att ge de garantier som behövs för säkerhet i samband
    med spelen.

    – En golfanläggning kan på vintern användas för till exempel skidåkning. Det är ett väldigt smart sätt att använda den ytan.

    Golfen behöver inga kommunalt byggda banor, däremot cykelväg till golfbanan eller vildsvinsstängsel. Hur är möjligheterna till stöd för det?
    – Det finns bidrag att få till den här typen av åtgärder. Jag har sett att kommuner och framsynta golfföreningar krokat arm med gott resultat.

    När städer växer och förtätas äventyras grönområden. Är golfanläggningen och utomhusidrott lösningen på att ha kvar »gröna kilar«?
    – Intressant. Ligger banan stadsnära finns det ett utrymme att nyttja golfbanan vintertid och det är intressant. Uppenbarligen har det lyckats på många ställen. Det handlar om att göra idrotten tillgänglig och lätt för alla att nyttja.

    TEXT: Thomas Björn

  17. Ekonomisk hållbarhetFriskvårdsbidraget skapar mervärden på GolfUppsala
  18. Ekonomisk hållbarhet

    Friskvårdsbidraget skapar mervärden på GolfUppsala

    När golf godkändes för friskvårdsbidrag i januari 2018 beslutade GolfUppsala om en tydlig strategi. Det gav både merförsäljning och ökad tillgänglighet på banan.

    Bild på Jonas Ekström, vd GolfUppsala
    Jonas Ekström, vd GolfUppsala.

    – Målet var att skapa mervärden för både medlemmarna och bolaget, i stället för att bara fakturera årsavgiften den vägen och det har gett goda resultat, berättar Jonas Ekström.

    GolfUppsalas medlemmar erbjuds använda friskvårdsbidraget till att köpa ett klubbkort med rangebollar, lektioner eller besök på klubbens gym.

    – Däremot kan de inte betala sin spelavgift hos oss på GolfUppsala med bidraget. Det är för att skapa merförsäljning och inte nalla på våra ordinarie medlemsintäkter, säger Jonas och förklarar.

    – Vi insåg tidigt att större arbetsgivare ofta använder mellanhänder för att sköta hanteringen av personalens friskvårdsbidrag. De tar ut en avgift för tjänsten som drabbar golfklubben, vilket inte känns rätt. Skulle därför någon insistera på att få sin spelavgift fakturerad, behöver vi lägga på tio procent på spelavgiften.

    Har gett merförsäljning

    Bild på olika friskvårdspaket som GolfUppsala erbjuder.
    Klubbkortet finns i fyra nivåer.

    GolfUppsala har fyra nivåer på klubbkortet. Det senaste kallas Friskvårdskortet VIP. För 2 995 kronor ingår fem 25-minuterslektioner eller fem träningstimmar i inomhushallen, att man kan delta i tematräning för 100 kronor per tillfälle, obegränsat med hinkar på rangen, rabatt på privatlektioner, gästgreenfee, golfsimulatorerna och golfbilshyror, fri customfitting vid klubbköp och gratis hyrvagnar under säsongen.

    – Upplägget gett klubben en merförsäljning i år på cirka 500 000 kronor, säger Jonas, som hoppas på att fler golfklubbar följer deras exempel.

    GolfUppsalas anläggning Söderby ligger väl synlig från väg 55 mellan Uppsala och Enköping. På håll ser det ut som ett större jordbruk med rödmålade mansbyggnader, men här finns förutom 27 hål, en restaurang, shop, gym och hotell – allt drivs i egen regi.

    Ökad tillgänglighet

    Snabbfakta GolfUppsala

    Aktiva medlemmar: 3 041
    Andel kvinnor: 24,2 procent
    Tillhör: Upplands GDF
    Anläggningar: Söderby 18+9 hål, Edenhof 18+9 hål

    Under säsongen 2018 lyckades klubben öka tillgängligheten på helgerna – tack vare en ny funktion i GIT. Ekström berättar:

    – Både på Söderby och Edenhof har vi haft problem med tillgänglighet, framför allt på helgerna. I våras började vi därför att hårdbevaka helgbokningarna.

    Målet var att minska antalet hela bollar som avbokades strax innan teetime, samt att få bukt med de som bokar fyra spelare i en boll men avbokar två av dem direkt innan teetime för att få gå själva en tvåboll.

    – De som avbokar sina kompisar för att gå en tvåboll kan vi alltid bråka med, men de som avbokar en hela boll försvinner ju ur GIT, säger Jonas Ekström och förklarar att de där fick stöd av en ny funktion i GIT.

    – Nytt för i år är att man som klubb kan lägga in en tidsspärr för hur lång eller kort tid innan en bokad tid den går att avboka. Vi satte spärren till 24 timmar. Därefter är tiden omöjlig att avboka utan att ta kontakt med oss, förklarar han.

    Lyckad strategi

    På helgerna har man konsekvent skickat ut fakturor på 200 kronor till varje bokad men ej ankomstregistrerad spelare. Pengarna har oavkortat gått till Barncancerfonden.

    – Inledningsvis hade vi några väldigt kritiska medlemmar. Men efter bara ett par veckor hade vi ökat tillgängligheten på båda anläggningarna med ungefär 60 speltider per helg. Och kritiken tystnade eftersom tillgänglighet har ökat för alla. Vi är dessutom väldigt generösa. Ringer någon och har en rimlig förklaring, eller bara missade att ankomstregistrera sig, så river vi fakturan.

    Fakta: Friskvårdsbidraget

    • I januari 2018 beslutade högsta förvaltningsdomstolen att även golf skulle anses som friskvård.

    • Skatteverket tolkade beslutet som gällande för alla ”dyra” sporter och bestämmer därmed inte längre över vilka motionsaktiviteter som är godkända.

    • Arbetsgivaren bestämmer själv om man ska erbjuda friskvård till sina anställda, och vilka aktiviteter som godkänns.

    • Arbetsgivaren bestämmer bidragets belopp, men Skatteverkets tak för vad som är skattefritt är 5000 kronor per person per år.

    • När arbetsgivaren betalar den anställdes aktivitet behöver bolaget inte betala skatt på detta, alltså momsen.

    • Stora arbetsgivare som kommuner och landsting använder sig ofta av externa system, exempelvis Actiway, som sköter personalens friskvårdsbidrag mot en hanteringsavgift.

    • Man kan inte använda friskvårdsbidraget till utrustning för att utöva en aktivitet (exempelvis skor, klubbor, eller annan utrustning).

    Läs mer om friskvårdsbidrag och golf

    Text: Lena Lindström
    Publicerad: Maj 2019

  19. Social hållbarhetBollnäs GK bjöd in särskola till prova på-dag
  20. Social hållbarhet

    Bollnäs GK bjöd in särskola till prova på-dag

    Hur får man nya människor i kontakt med golfen? En väg är att använda sitt existerande nätverk. Det gjorde Jesper Wikberg på Bollnäs Golfklubb.

    Dan Barsk, pro Bollnäs GK, visar hur man greppar en golfklubba.
    Dan Barsk visar ”interlock-greppet”.

    I Bollnäs finns gymnasiesärskolan Höghammar med cirka 100 elever. Skolan samarbetar med det lokala idrottsgymnasiet för att ge alla ungdomar möjlighet att idrotta under sin utbildning.

    En av lärarna på skolan är medlem i Bollnäs Golfklubb, något Jesper Wikberg utnyttjade och en prova på-dag på golfklubben bokades.

    Flera stationer på schemat 

    En tid senare anlände två minibussar med 14 förväntansfulla elever. Och under dagen på klubben fick eleverna chansen att uppleva många delar av sporten golf.

    Eleverna testar puttning på Bollnäs GK
    Puttning var en av tre praktiska delar under prova på-dagen.

    1. Först rangen. Eleverna fick veta hur man greppar en golfklubba. Klubbens tränare Dan Barsk fick många skratt genom att beskriva handens position i ”interlock-greppet” som en pistol och att visa hur armarna bör hänga fritt som på en orangutang.

    Eleverna fick låna varsin klubba och snart började bollarna vina och halva bollmaskinen tömdes. Svingarna såg förstås olika ut, men gemensamt för alla var jakten på att träffa bollen med den där obeskrivliga känslan som alla golfare känt.

    2. Sedan puttning. Nästa anhalt var övningsområdet för puttning. Ett moment som avslutades med en tävling, där en av eleverna överraskade alla med att sänka en 15-metersputt för seger!

    3. Avslutningsvis spel. Efter en lunch på verandan väntade Golfäventyret och spel med anpassade bollar på en trehålsbana.

    Glada elever från gymnasiesärskolan Höghammar, framför restarangen på Bollnäs GK.
    Eleverna hann med mycket under tre timmar på klubben.

    Eleverna fick lära sig att invänta sin tur, vara tysta när andra slår och gratulera till bra slag.

    Dagen gav mersmak

    På tre timmar hann 14 ungdomar prova på det mesta av vad golfen har att erbjuda. Olika typer av träning, spel och inte minst att äta lunch och umgås på klubben – som vilken annan golfare som helst. 

    Jesper Wikberg och Bollnäs Golfklubb har redan planer på att bjuda in eleverna till ett nytt tillfälle. Och ambitionen är att köra liknande upplägg även för andra grupper. Dessutom har klubben beslutat att anordna en paragolftävling.

    4 tips för att locka nya grupper till klubben:

    • Använd ditt eget nätverk.

    • Bjud in en grupp som inte brukar vara på klubben, exempelvis ett företag, en idrottsförening eller elever på en skola.

    • Planera flera stationer med aktiviteter och visa upp många delar av spelet och klubben.

    • Ha en plan för hur klubben ska fånga upp de intresserade efter aktiviteten.

    Text: Patrik Lagerkvist Giertta
    Publicerad: Maj 2019

  21. Social hållbarhetJämställdhet ska genomsyra hela Glasriket
  22. Social hållbarhet

    Jämställdhet ska genomsyra hela Glasriket

    Under ett år har Glasrikets Golfklubb genomgått Svenska Golfförbundets jämställdhetsutbildning Vision 50/50. Nu är de snart i mål, men arbetet slutar inte här. Arbetet för en jämställd idrott är under ständig utveckling.

    Anzie Monell och Sven Johannesson.
    Anzie Monell, förändrigsledare för Vision 50/50-arbetet på Glasrikets GK och klubbens ordförande Sven Johannesson.

    Glasrikets GK:s golfbana är igång igen för säsongen. Trots att det blåser isiga vindar syns det spelare på banan. 

    Under hösten och vintern, medan golfen haft sitt uppehåll, har arbetet bakom kulisserna pågått för fullt. Snart har Glasrikets GK genomfört en ettårig jämställdhetsutbildning, Vision 50/50, via Svenska Golfförbundet.

    De tre ronderna i Vision 50/50

    Hela jämställdhetsutbildningen består av tre delar, så kallade ”ronder”. Den första ronden går ut på att göra en nulägesanalys och spana i golfklubben. Man ska sätta på sig genusglasögonen och leta normer och strukturer i olika delar av klubben. 

    Sven Johannesson, ordförande i Glasrikets GK, och Anzie Monell, förändringsledare, berättar att de lagt mycket tid på den första ronden för att hitta normer som kan skapa ojämlikhet. 

    — Det är en mycket genomgripande och gedigen utbildning, kommenterar Sven.  

    — Det har varit väldigt spännande. Man fick i första ronden bekräftat vilka egna förutfattade meningar man har. Det var saker som man överhuvudtaget aldrig reflekterat över utan bara accepterat, säger Anzie.

    Snabbfakta

    Antal medlemmar: 1500 medlemmar
    Av medlemmarna är: 76 % män, 24 % kvinnor
    Tränare: 100 % manliga
    Styrelsen: tre kvinnor och sex män
    Valberedningen: två kvinnor och en man

    I den andra ronden ska man utifrån sina spaningar skapa problemformuleringar och åtgärder. En åtgärd som tillkommit efter spaningarna är nya utslagsplatser som riktar sig mer till kvinnor, och framförallt nya golfare som kanske inte slår lika långt. 

    Glasrikets GK har även kommit igång med tjejgrupper för juniorer. Man har tidigare märkt via enkäter att många spelare, speciellt kvinnor, ofta slutar på grund av att man inte har någon att spela med.  

    — Det viktigaste för en nybörjare är att man kommer igång och kan börja känna sig bekväm i sitt golfande, säger Sven. 

    Golfklubben har också sett över sin fadderverksamhet för att den ska bli mer strukturerad. De har tagit fram dokument där fadderrollen beskrivs och vad som förväntas av rollen. Trots att det kan vara svårt att hitta ideella krafter har man fått fram cirka 35 stycken medlemmar som är intresserade av att hjälpa till. 

    Nu har klubben klivit in i den tredje och sista delen av Vision 50/50 som handlar om handlingsplan och att förverkliga och kommunicera den. Glasrikets GK har inför sista ronden kollat igenom alla sina styrdokument och säkerställt att ett jämställdhetsperspektiv alltid inkluderas. Där ska det finnas en vision för framtiden om fler aktiva kvinnor. 

    — Vi jobbar mer med värdegrunden nu och försöker få med den i allt vi gör. Det har vi varit bra på innan också men då skedde det av sig självt, nu gör vi det aktivt. Varje gång vi ska ta ett beslut så tänker vi ”och så var det värdegrunden”, berättar Anzie.

    Jämställdhet i fokus

    Vision 50/50-möte på Glasrikets GK, referensgruppen sitter vid ett bord och diskuterar jämställdhetsfrågor.
    Referensgruppen på Glasrikets GK är helt jämställd till antalet, nu är målet klubbens medlemmar ska bestå av minst 35 procent kvinnor

    Sven berättar att den stora skillnaden från innan de startar är att de numera diskuterar jämställdhet allt oftare. Genus och jämställdhet har inte varit lika högt upp på agendan tidigare, nu får det ett ständigt fokus.

    Ett stort hjälpmedel till detta är att så många styrelsemedlemmar sitter med i referensgruppen. Referensgruppen är de personer som arbetat med Vision 50/50 det senaste året. Man ville att arbetet skulle vara väl förankrat i klubben, därför valde man att välja in många styrelsemedlemmar i gruppen. I gruppen ingår också personal från bana och kansli samt tränare. 

    Alla i Glasrikets GK fick information om referensgruppen och möjlighet att visa intresse. Det var dock svårt att värva folk den vägen. I stället tittade man på vad för personer som redan fanns med i gruppen och vad som behövdes kompletteras med för att det skulle bli så bra som möjligt. Då tillkom medlemmar och personer från klubbens olika kommittéer. I referensgruppen är man 50 procent män och 50 procent kvinnor.

    – Vi har varit en stor referensgrupp till skillnad från andra klubbar. Oftast har man även en mindre arbetsgrupp inom referensgruppen. Att vi har samma gör att vissa saker tagit längre tid då det är svårare att hitta tider där alla kan, men det ger oss också fler perspektiv, säger Anzie. 

    — I andra sammanhang finns det nu alltid någon som påpekar jämställdhetsperspektivet. Redan där har vi kommit långt, säger Sven. 

    Med en grupp av många engagerade och entusiastiska medlemmar kan det bli svårt att inte gå händelserna i förväg. Sven och Anzie berättar att gruppen gärna går direkt på aktivitet innan analys. Referensgruppen är så pass lösningsorienterade att de nästan är vid lösningen innan de formulerat problemet. 

    På Smålands Golfförbunds höstmöte tror de att de kommer få ta emot sitt diplom. Trots att de snart är klara och står med diplomet i hand, slutar inte arbetet. Jämställdhetsutbildningen Vision 50/50 må vara över, men då börjar det verkliga arbetet mot att nå minst 35 procent kvinnor.

    Anzie Monell och Sven Johannesson vid välkomstskylten till Glasrikets golfklubb Växjö.
    Anzie Monell och Sven Johannesson.

    Golfens dag 

    25 maj 2019 är det Golfens dag i klubbar i hela Sverige. Det ska vara en dag fylld med aktiviteter för att locka nya golfare. I Glasrikets GK har man en arbetsgrupp för all planering. Man ska bland annat ha en golftävling på eftermiddagen. Som föreläsare har klubben bokat in Vision 50/50-ambassadören Carin Hjalmarsson Koch. Proffsgolfaren kommer efter sin föreläsning finnas på plats och slå bollar på rangen.  

    Text: Linnéa Linderholm, Smålandsidrotten
    Publicerad: Maj 2019

    Ursprungligen publicerad hos Smålandsidrotten.

  23. Social hållbarhetDubbla antalet juniorer med enkla medel
  24. Social hållbarhet

    Dubbla antalet juniorer med enkla medel

    Många klubbar har svårt att locka barn och ungdomar – Stenungsunds GK är inte en av dem. På tre år har antalet juniorer i träning fördubblats. Flera faktorer ligger bakom utvecklingen.

    Juniorverksamhet på Stenungsunds GK

    2015 hade Stenungsunds Golfklubb, fyra mil norr om Göteborg, 60 juniorer i träning, tre år senare har antalet passerat 100.

    Framgången förklaras av klubbens tränare Jesper Johansson:

    – Jag skulle säga att det är två saker som bidragit till ökningen. Den första är att vi ändrat lite i träningsupplägget och lagt in en speldag i veckan och tagit bort en träning. Så de flesta har "bara" en träning med pro och sen samlas grupperna för spel på banan en dag i veckan med ledare.

    Åtgärden – att inte ”bara slå bollar” utan att komma ut mer på banan – har lett till att juniorerna har börjat spela på hemmaklubben, sänkt sina handicap och sedan gått vidare till att börja tävla på distriktstävlingar.

    – Den andra punkten skulle jag säga är att vi uppmuntrar och ser varje individ. Har någon junior varit och tränat utanför ordinarie träning så uppmärksammas det. Kanske med en så enkel sak som att jag eller någon ledare går fram och småsnackar en minut. Vi är duktiga på att "se varje individ", säger Jesper Johansson.

    I en perfekt värld borde vi ha schemalagt att "uppmärksamma juniorer på klubben" 30 minuter per dag. Fördelen för klubben är ju att börjar barnen spela så får vi också en ökning av föräldrar och därmed nya medlemmar.

    Så får klubben fart på juniorverksamheten

    • Baka in en viss mängd träning i medlemskapet. Då blir det väldigt lätt att säga att "träningen är gratis" och får ganska snabbt en bas med juniorer att starta med.

    • Dela in grupperna i kompisgrupper. Lägg ner mycket tid på att matcha grupperna så alla har någon att vara med på träningen.

    • Ta dig tid att busa på träningarna. Lär känna juniorerna. Prata med dem om allt möjligt. Man måste visa ett intresse för individen och inte bara sporten.

    • Uppmärksamma varenda junior som dyker upp på klubben. I restaurangen, på rangen och puttinggreen. Att pron bara stannar upp och ger ett snabbt tips kan vara guld värt.

    Kompisar tränar ihop

    Att få unga att testa golf är en sak, men att få dem att älska spelet och stanna på klubben är en annan. Stenungsunds GK har lyckats hela vägen, hur?

    – Utveckling skulle jag säga. De måste utvecklas och bli bättre. Sen har vi väldigt kul på träningarna. Jag vill att det är fullt fokus på genomgångarna men däremellan när vi tränar så är det rätt avspänt. Vi skämtar väldigt mycket och det smågnabbas en hel del, säger Johansson och levererar ett tips för att skapa bra stämning på träningarna:

    – Vi har i regel delat in grupperna efter vilka kompisar man har. Detta gör att det sällan blir "stelt" på träningarna.

    Antal juniorer i verksamhet

    Med hjälp av en speldag med ledare och en träning med pro per vecka, istället för två träningar med pro, har Stenungsunds GK lyckats locka fler juniorer att vilja spela golf, sänka sina handicap och tävla i distriktstävlingar.

    Draghjälp från Idrottsskolan

    Ett sätt att hitta till Stenungsunds GK är via det lokala initiativet Idrottsskolan. Elever i årskurs tre anmäler sig till Idrottsskolan och får chansen att testa olika sporter.

    Till golfklubben kommer eleverna fyra fredagar i sträck. Jesper Johansson berättar att 6–7 ledare tar hand om 70 barn klockan 17.00–18.00 och att lika många dyker upp en timme senare.

    – I regel börjar inte barnen med golf samma år, men efter något år dyker de ofta upp och då får vi reda på att första kontakten med golf var i Idrottsskolan, säger Johansson.

    Idrottsskolan är en första kontakt med golf även för många av barnens föräldrar.

    – Parkeringen är full av människor i samband med Idrottsskolan och det är ett väldigt bra sätt att visa upp sporten i kommunen. Vi kommer jobba väldigt mycket mot skolor under 2019 för att juniorverksamheten ska fortsätta växa.

    Snabbt ut på banan

    Vi har valt att släppa ut barnen väldigt snabbt på riktiga golfbanan.

    Stenungsunds GK jobbar inte strikt efter Svenska Golfförbundets Golfäventyret, men Jesper Johansson har tagit en hel del av materialet och applicerat det i verksamheten.

    – Vi har valt att släppa ut barnen väldigt snabbt på riktiga golfbanan. När vi testar av barnen hur långt de kommit och om de är redo för stora banan så är vi ofta väldigt generösa med om de ska få börja spela på stora banan, säger han och fortsätter:

    – Min åsikt är att så fort de kommer ut på banan så blir de lyriska. De flesta tycker att banan är tusen gånger roligare än att träna.

    Text: Patrik Lagerkvist Giertta
    Publicerad: Februari 2019

  25. Ekonomisk hållbarhetKlubbens checklista efter valet
  26. Ekonomisk hållbarhet

    Klubbens checklista efter valet

    Valet är över. I vissa kommuner har det blivit maktskifte. Nu gäller det för golfklubben att analysera och agera hos kommunens beslutsfattare, bland annat gå igenom relevanta beslutsdokument och vilka nyckelpersoner det finns bland politiker och tjänstemän.

    Det är viktigt att ha koll på vilka beslut som tas i kommunen, och av vilka, inte minst för den klubb som arrenderar sin mark av kommunen.
    Stora beslut som påverkar klubbens verksamhet kan vara bra att känna till i god tid. För att underlätta för din klubb att hamna rätt i relationerna med kommunens beslutsfattare har Golfnyttan tagit fram en checklista för klubbens »efter-valet-arbete«, illsammans med Robert Noord, seniorkonsult på kommunikationsbyrån Kreab.

    – Många klubbar underskattar beroendet av politiska beslut och vaknar många gånger när beslutet redan är fattat, det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att göra ett gediget förarbete och ta reda på vilka beslut som påverkar klubben, vilka personer som tar de besluten och att klubben tar tidig kontakt med beslutsfattarna, säger Robert Noord, seniorkonsult på kommunikationsbyrån Kreab.

    Checklistan!

    1. Identifiera vilka politiska beslut som kan påverka vår klubb:
      - Detaljplaner
      - Arrendeavtal
      - Hyresavtal
      - Miljötillstånd
      - Föreningsstöd

    2. Gå igenom alla relevanta beslutsdokument i kommunen:
      - Mål & Budget
      - Översiktsplan
      - Gällande detaljplan
      - Miljöpolicy med mera

    3. Vilka nämnder/förvaltningar påverkar klubbens verksamhet:
      - Kommunstyrelsen – kommunstyrelseförvaltningen
      - Miljönämnd – miljöförvaltningen
      - Stadsbyggnadsnämnd – stadsbyggnadsförvaltningen
      - Fritidsnämnd – fritidsförvaltning

    4. Vilka politiker/tjänstemän är nyckel- personer som påverkar vår klubb:
      - Kommunalråd
      - Nämndordförande/vice ordförande
      - Kommundirektör
      - Planchef
      - Fritidschef
      - Miljöchef
      - Fastighetschef

    5. Identifiera aktiviteter och arenor som finns i kommunen där klubben kan möta beslutsfattare:
      - Frukostmöten
      - Näringslivets dag
      - Föreningsdagar
      - Idrottsgalor
      - Festivaler
      - Rådslag

    6. Vilka egna arrangemang har golfklubben där beslutsfattare kan bjudas in?
      - Årsmötet (gäst och/eller årsmötesordförande)
      - Golfens dag
      - Ungdomstävlingar/träningar
      - Frukostmöten och/eller lunchmöten med partners/sponsorer
      - Årliga personliga möten med klubbledningen (frukost och/eller lunch)
      - Sätt upp mål för klubbens samhällskontakter

    7. Vilka frågor vill vi påverka och vad vill vi att det ska bli för resultat?
      - Vilket informationsmaterial/kanaler kan vi använda i klubbens kommunikation?
      - Faktablad
      -  Bilder
      -  Sociala medier (hemsidan, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Youtube, podd)

    Text: Thomas Björn

  27. Ekologisk hållbarhetDrömmer om samarbete med Botaniska sällskapet
  28. Ekologisk hållbarhet

    Drömmer om samarbete med Botaniska sällskapet

    I Nackareservatet i södra Stockholm arbetar Björkhagens Golfklubb med att vårda och utveckla sin anläggning – med målet att arbeta sida vid sida med Botaniska sällskapet i Stockholm.

    Björkhagens Golfklubb

    Bildad: 1958
    Medlemmar: 650
    Läge: I Nacka-reservatets västra utkant.
    Marken: Arrenderas från Stockholms stad. Nuvarande arrendeavtal löper till år 2035.
    Prio i miljö- och naturvårds-arbetet: Att skapa en win-win-situa-tion mellan golfen som idrott och natur-vården, samt utveckla klubben till en multi-funktionell anläggning med ännu mer akti-vitet året om till gagn för alla som rör sig i Nackareservatet.

    Mikael Madenteg är ordförande i Björkhagens Golfklubbs ban- och miljökommitté. Han började spela golf för fem år sedan. Han drivs inte bara av att få bollen i hål, utan lika mycket att få naturvårdsarbetet i mål.

    – Golfen har en viktig roll i att vara en aktiv naturvårdare, verka för biologisk mångfald och fungera som en multifunktionell anläggning där vi kan arbeta tillsammans med olika naturvårdande organisationer, säger Mikael Madenteg och berättar om sin stora dröm:
    – Att få arbeta sida vid sida med Botaniska sällskapet i Stockholm och inventera samt utveckla flora och fauna på och kring banan.

    Han har kallat till ett medlemsmöte mitt i juni för att sprida kunskap om golfanläggningens roll i det ekologiska systemet. 20 personer närvarar, lyssnar intresserat och ställer frågor.
    Initiativet behövs för Björkhagens Golfklubb har historien emot sig. Klubbens planer på att bygga ut från 9 till 18 hål i slutet av 90-talet orsakade ett ramaskri i närområdet med protestlistor i den lokala mataffären som följd. Det var också en tid när politiker i Stockholms stadshus ville återta marken för att »panassen inte ska ha den« (banan ligger i Nacka kommun men arrendet hanteras av Stockholms stad).

    Mycket har hänt sedan dess, inte minst i golfbanornas naturvårdsarbete. Dessutom har kunskapen höjts om nyttan med golfen – inte minst vad gäller som en plats för biologisk mångfald. Tonläget har också sänkts hos politiker och tjänstemän.
    Mikael Madenteg vill sköta ruffen som bonden skötte sin slåtteräng: gå med lie och slå det täta och näringsrika gräset som sedan tas bort.
    – Då tar vi samtidigt bort näringen ur jorden. Det gör att blommor som Evert Taube sjöng om får ökat livsutrymme. Det gillar både miljörörelsen och golfarna som får en öppnare och spelvänligare ruff.

    Ett annat exempel är att ringbarka träden. Träden transporterar vatten och näring genom stammen upp till kronan där den med solens hjälp skapar näring som sedan transporteras till rotsystemet genom barken. Genom ringbarkning hindras roten från att få näring och så småningom dör trädet.
    – Stående, döda träd behöver inte fällas och blir hemvist för fladdermöss, spillkråkor, skalbaggar och hackspettar. I en död asp kan upp till ett tusen femhundra arter leva, och i en död ek ännu fler. Behöver vi fälla träd kan dessa ligga och bli död ved, och ändå göra nytta. Brist på död ved är en av de främsta orsakerna till att antalet insekter minskar, vilket i sin tur påverkar antalet blommor på grund av minskad pollinering.

    Förutom ett samarbete med naturvårdsorganisationerna i allmänhet och Botaniska sällskapet i Stockholm i synnerhet är Mikael Madentegs stora dröm och långsiktiga mål att göra Björkhagens Golfklubb till en anläggning där det är liv och rörelse året om – samt få in 200 nya, fullbetalande medlemmar. Då kan klubben anställa en banarbetare till och sköta banan ännu bättre till gagn för flora, fauna, medlemmar, gäster och besökare i Nackareservatet.

    Så ökar du den biologiska mångfalden

    1. Sköt ruff och skogsbryn som bonden skötte ängs- och hagmarker (ger en öppnare ruff).

    2. Ringbarka istället för att avverka. Det ger livsutrymme för många hotade livsformer.

    3. Om ni väljer att avverka, lägg veden i solbe-lysta lägen. Borra gärna hål i veden för att underlätta för etablering av t ex solitärbin.

    4. Anpassa skötsel av dammar till livet i dem. Rensa eller gräv bara en tredjedel av dammen per år. Skapa flacka stränder på solsidan.

    5. Lägg löv och hö från slåtter i sydvända komposter tillsammans med lite ris. Då får många arter boplats under vintern.

    6. Plantera häckar och bärträd till fromma för fågel.

    7. Bygg gärdeskog som outmarkering. Det är vackert, omfamnande och bra för hotade vedlevande mossor och lava.

    Text: Thomas Björn

  29. Social hållbarhetSå blir din golfklubb multifunktionell
  30. Social hållbarhet

    Så blir din golfklubb multifunktionell

    Golfen kan bidra till flera av FN:s 17 globala hållbarhetsmål utifrån begreppet multifunktionella anläggningar. Så här kan din golfklubb bli mer multifunktionell, locka nya medlemmar och samtidigt bidra till en bättre värld – med hjälp av Golfnyttans checklista.

    Grunden i arbetet med multifunktionella golfanläggningar är en studie som genomförts av Anders Esselin på företaget Man & Nature, på uppdrag av de nordiska golfförbunden inom ramen för Scandinavian Turfgrass and Enviroment Research Foundation (Sterf). Studien har genomförts på tre nordiska golfklubbar – Asserbo Golfklubb i Danmark, Larviks Golfklubb i Norge och Linköpings Golfklubb i Sverige – och fokuserar på att visa upp golfklubbens många möjliga funktioner och nyttor i ett landskapsper-spektiv: sociala, ekologiska och ekonomiska.

    Studien visar bland annat att golfklubbar som sköts ansvarsfullt och korrekt bidrar till flera av de 17 mål som FN satt upp för en hållbar värld, exempelvis:
    Mål 3: God hälsa och välbefinnande.
    Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla.
    Mål 11: Hållbara städer och samhällen.
    Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion.
    Mål 15: Ekosystem och ekologisk mångfald.

    Golfklubbar som dessutom har multifunktionella ambitioner och engagerar sig i samarbeten med andra grupper i det lokala landskapet, kan bidra till ytterligare mål, inte minst Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap.

    Den svenska pilotklubben Linköpings Golfklubb är ett exempel på detta. I workshopen under studien deltog 20 personer. 18 av dem kom från andra organisationer i samhället, bland annat kommunen, näringslivet, handikapporganisationer, Naturskyddsföreningen och olika idrottsföreningar.

    – Studien tittar på golfanläggningar utifrån ett landskapsperspektiv där de är en del av ett större pussel. Dessa pusselbitar, det vill säga golfanläggningar, bidrar redan i dag med många samhällsnyttor och de har stor potential att bidra ännu mer. Den sociala delen, det vill säga att använda golfen som ett medel för att få folk att må bra i form av hälsa, välbefinnande och sociala kontakter, har stor potential. Den delen går att utveckla med exempelvis golf för funktionsnedsatta och nyanlända. Även golfanläggningarnas bidrag till ekologisk och ekonomisk hållbarhet kan med enkla medel utvecklas, förklarar Anders Esselin som betonar att alla inte behöver, eller ens kan, göra allt.

    – Det handlar om att hitta sin profil och utveckla den. Jag hoppas att golfklubbarna ser det här som en stor chans att ytterligare öka sitt bidrag till de globala hållbarhetsmålen och därmed bidra ännu mer till samhället än vad de redan gör i dag, säger Anders Esselin.

    Checklista – så gör du klubben multifunktionell

    • Öppna upp spår för allmänheten för promenad, ridning och längdskidåkning.

    • Skapa en välkomnande atmosfär, exempelvis informativa skyltar som välkomnar snarare än varnar.

    • Bjud in elever från närliggande skolor att prova på golf, gärna gratis.

    • Erbjud kurser, boende och till och med jobb för nyanlända.

    • Utveckla verksamheten för personer med funktionsnedsättning.

    • Utveckla anläggningen för annat än golf, exempelvis musikfestival.

    • Utveckla partnerskap och samarbeten med företag och organisationer i närområdet. 

    • Arbeta med jämställdhet, Vision 50/50. 

    • Arbeta med GEO-certifiering (Golf Environment Organisation).

    Läs mer om multifunktionella golfanläggningar och handboken som tagits fram, på sterf.org