Idrott har sedan länge varit en väg för utrikesfödda att komma in i samhället. Här får du information om projektet Golf för nya vänner och tips på hur din golfklubb kan nå ut till och stötta nyanlända.

Två kvinnor puttar på en puttinggreen. Ena i lång jacka och slöja, den andra i jeansjacka och mjukisbyxor.
Integrationsprojekt på Ljunghusens Golfklubb.

Golf för nya vänner var ett treårigt projekt som finansierades av Arvsfonden och Riksidrottsförbundet 2018–2021. Syftet var att hitta sätt för golfklubbar och andra golfaktörer att bidra till att inkludera utrikesfödda i det svenska samhället.

Målgruppen var i första hand skånska golfklubbar, men när projektet även uppmärksammades utanför Skåne gick Svenska Golfförbundet in och stöttade med nationell projektledning och kommunikation, med medel från RF/SISU.

Vad ville vi uppnå?

Syftet var att nå ut med golfsporten till nyanlända och delvis etablerade personer med invandrarbakgrund. Man ville skapa möjligheter till nya sociala nätverk via golfklubbarna. Det hoppades man skulle ge följande effekter:

  • Språkträning

  • Kontakter för att få praktikplats eller jobb

  • Vänner med stark bakgrund i det svenska samhället

Hur gick det till?

Totalt har ett 20-tal golfklubbar runt om i landet deltagit genom att ta emot nyanlända och delvis etablerade utrikesfödda i golfträning.

Det vanligaste upplägget var att klubbarna bjudit in till en prova-på-träning. Deltagarna har sedan fått möjlighet att fortsätta träna för att ta Grönt Kort. Dessa träningar har i de flesta fall haft samma upplägg som andra nybörjarkurser.

Mentorskap kom oftast från ideella krafter i klubben. Kommuner och RF/SISU-distrikt var delaktiga i att utveckla verksamheten och sprida värdefulla erfarenheter till övriga golfklubbar. 

Ta del av slutrapporten

Golf för nya vänner har genererat nya medlemmar med utländsk bakgrund för de golfklubbar som deltagit i projektet. Dessutom har det varit utvecklande för dem som varit med och hjälpt till, som format nya vänskaper och fått lärdomar om andra människor och kulturer.

Under de tre åren projektet pågick har Erik Lundkvist, docent i psykologi på Umeå universitet, producerat årliga delrapporter och nu en slutrapport.

Se intervjun där Erik Lundkvist sammanfattar slutrapporten (ca 2 min)

Ladda ner rapporten i sin helhet

Vill du och din klubb vara med i integrationsarbetet?

Golfsverige har länge haft svårt att nå personer, särskilt kvinnor och flickor, från länder där golf traditionellt inte ses som en folksport. Liknande utmaningar finns hos flera andra idrotter.

Det behövs fler som kliver på tåget och räcker ut en hand till dessa grupper och visar att i Sverige är golfen tillgänglig för alla. Vill du och din klubb vara med i arbetet? Ta del av tipsen nedan för hjälp att komma igång!

  1. Identifiera flera personer i klubben som engagerar sig i arbetet, inte bara en eller två. Det behövs en projektgrupp och inte bara en tränare.

  2. Skapa en strategi för hur ni ska hjälpa deltagarna in i klubbens gemenskap.

  3. Se till att göra projektet hållbart över tid, till exempel genom uppdelade medlemsavgifter, utlåningssystem för utrustning och transport till golfklubben.  

  4. Sikta på kvalitet snarare än kvantitet. Att få in en medlem i klubben och dess verksamhet med tävlingar, städdagar och så vidare, kan ge mer än att tio personer tar Grönt Kort men inte kommer tillbaka.

  5. Titta på hur andra idrotter arbetat med att även nå kvinnor och flickor. Det kräver ofta mer och en annan typ av arbete och strategi.

  6. Använd golfens möjligheter att skapa vägar in i det svenska samhället genom att ordna praktikplatser eller jobb. Antingen i den egna verksamheten eller hos företagspartners.

Spana in filmerna om projektet och inspireras!

Kontakt:

Thomas Björn