Senaste nytt om hållbarhet

Här hittar du alla nyheter som rör golfens hållbarhetsarbete: socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

  1. Social hållbarhetGolfbanan blir utomhusklassrum i pandemins spår
  2. Social hållbarhet

    Golfbanan blir utomhusklassrum i pandemins spår

    I spåren av pandemin satsar golfen på att skapa utomhusklassrum för elever på grundskolor och grundsärskolor i Stockholms stad. Ökad inlärning och rörelse, bättre skolprestationer och smittsäker undervisning är några av ledstjärnorna.

    Tre grundskolor kopplas till tre golfklubbar med start i höst: Hjulsta Grundskola (Viksjö golfklubb), Bäckahagens skola (Björkhagens golfklubb) och Mälarhöjdens skola (Haninge golfklubb). Redan tisdagen den 25 maj samlas lärare och skolledare för en digital kick-off som start på projektet.

    Eva Krantz är projektledare för Golfbanan som utomhusklassrum och Spring i benen på Utbildningsförvaltningen Stockholms stad – satsningar som syftar till att få huvudstadens grundskolor och grundsärskolor att uppfylla läroplanens mål om minst 60 minuters rörelse per dag. Hon säger:

    Skolbarn går på en grusväg i lummig miljö.

    – Om lektionerna hålls utomhus får vi in rörelse under skoldagen på ett naturligt och enkelt sätt. Att vara ute i skog och mark ger så mycket mer för våra sinnen och vi bryter stillasittandet. Skolan ska bidra till att alla elever ges förutsättningar att grundlägga en hälsosam livsstil med fysisk aktivitet. En nivå på sextio minuters lättare och mer ansträngande fysisk aktivitet per dag beskrivs av forskningen som ett mål. Att vara ute är inne!

    Golfbanan som utomhusklassrum är ett beprövat koncept. En pilotstudie genomfördes på Motala golfklubb 2018, där mellanstadieelever på Smedsbyskolan i Motala fick komma till golfklubben för undervisning utomhus. Det blev en skoldag på hösten och en på våren som avslutades med prova-på golf under ledning av klubbens tränare. Pilotstudien inom utomhuspedagogik genomfördes av STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, och Spetsa vid Linköpings universitet. Målet var att undersöka vilka delar av en golfbana som kan användas som utomhusklassrum och utomhuspedagogik användes som ett komplement till traditionell undervisning i klassrummet. 

    – Elever och lärare kunde därmed tillgodogöra sig alla positiva möjligheter som forskningen visar när det gäller variation och växelverkan mellan olika lärmiljöer, till exempel förbättrade skolprestationer, ökat samarbete, mindre stress, färre konflikter och ökad rörlighet, säger Maria Strandberg, direktör på STERF tillika forsknings- och utvecklingschef på Svenska Golfförbundet.

    STERF har under 15 år forskat på hållbar anläggning och skötsel av grönytor. Nu flyttas fokus delvis från den finklippta delen av golfbanan till skogsbryn för skolundervisning, tillsammans med Svenska Golfförbundet, Stockholms stad och organisationen Skogen i skolan.

    En lärare och några barn sitter samlade runt en håv på golfbanan

    – Förutsättningarna för att lära ute minskar i takt med att staden förtätas, stadsnära grönytor försvinner och tätortsnära natur blir en bristvara. I det här sammanhanget är golfanläggningen en outnyttjad resurs för utvidgad pedagogisk markanvändning. Det finns många exempel på tätortsnära golfbanor som kan erbjuda värdefulla gröna, variationsrika ytor för undervisning utomhus och friluftsliv med inslag av natur- och kulturmiljöer under alla årstider. 

    Att bidra med bättre förutsättningar för barns lärande och skolprestation kan vara en av golfens största samhällsnyttor, enligt Maria Strandberg.

    – I potten ligger också ökad rörelse och fler unga som upptäcker golfen, en idrott som ger oss möjlighet att på ett unikt sätt kombinera idrott, friluftsliv och naturupplevelse – vilket många nya utövare upptäckt under pandemin som en mycket värdefull, hälsobefrämjande miljö.

    Vill du veta mer om projektet?

    Maria Strandberg, direktör STERF samt forsknings- och utvecklingschef Svenska Golfförbundet:

    Mobil: 070-620 17 87
    E-post: maria.strandberg@golf.se

    Thomas Björn, Idrottens Kraft

    Mobil: 070-230 24 84
    E-post: thomas@idrottenskraft.se

  3. Social hållbarhetNy studie bekräftar golfens positiva hälsoeffekter
  4. Social hållbarhet

    Ny studie bekräftar golfens positiva hälsoeffekter

    Att golfspel är bra motion har det pratats om länge. Men vilka är de exakta fördelarna, och vad kan vi vänta oss av regelbundet spelande? I en ny studie från GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) bekräftas återigen golfens positiva hälsoeffekter.

    Spela golf – lev längre och bli friskare! Det är kontentan av den studie som har gjorts av GIH, på uppdrag av Svenska Golfförbundet, efter den boom svensk golf upplevde 2020 som en följd av pandemin: 100 000 nya golfare och 11,7 miljoner golfrundor – en ökning med 42 procent jämfört med 2019, som kan betecknas som ett normalår.

    GIH-rapporten slår definitivt hål på myten om att den fysiska aktivitet som golf innebär bara är en ”lugn promenad”. Under en genomsnittlig 18-håls golfrunda, som varar mellan 2,5 och 4 timmar, rör sig golfaren mellan 11 000 och 16 500 steg. De olika momenten under en golfrunda innebär en variation av belastning på kroppen med flertalet positiva fysiologiska, medicinska och hälsomässiga konsekvenser, konstateras i sammanställningen. Bland annat innebär en golfrunda en relativt sett total hög energiomsättning, samtidigt som riskerna för skador är bland de lägsta bland alla idrotter – bara varpa är mindre skadedrabbat!

    Två fallstudier inom ramen för GIH-studien visar att:

    ● En 39-årig kvinna (hcp 26,6) hade under en 18-hålsrunda en genomsnittlig puls på 96 slag/min, vilket motsvarar 55 procent av maximal hjärtfrekvens (låg-måttlig intensitet). 

    ● En 67-årig man (hcp 9,5) hade vid en liknande runda en genomsnittlig puls på 121 slag/min, vilket motsvarar 75 procent av beräknad maximal hjärtfrekvens (måttlig-hög intensitet). 

    Detta stämmer överens med annan forskning som visar att en golfrunda i genomsnitt ger måttlig intensitet, men varierar både med ålder och träningsgrad hos utövaren.

    Regelbundet spelande kan bidra till att bibehålla eller öka konditionen, framför allt hos äldre och mer otränade, samt bryta ensamhet vilket har goda effekter på framför allt psykisk ohälsa – en av samhällets stora utmaningar.

    Positiva effekter på balans, hjärta och rehabilitering

    Fallskador är vanligt bland äldre och drabbar individen hårt med långvarig vård och rehabilitering. Golfens unika balansträning med naturens skiftande karaktär gör risken för fallskador betydligt mindre. Rekommendationen från WHO inkluderar träning av balans och koordination minst två gånger per vecka för den som är 65 år eller äldre. Med två golfrundor per vecka anses rekommendationerna för balans och koordination uppnås.

    Regelbundet golfspelande kan leda till:

    ➤ att spelaren når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet

    ➤ bättre balans för 65-plussare

    ➤ viktminskning hos överviktiga

    ➤ miljarder i minskade sjukvårdskostnader

    GIH-forskarna hänvisar till en studie från 2009 som visar att svenska golfare löper 40 procent lägre risk att dö av olika åkommor jämfört med icke-golfare, vilket motsvarar en förlängd livslängd på fem år. Detta gäller både män och kvinnor i alla åldersgrupper.

    Hjärt- och lungfonden har tidigare påvisat att om 16 500 otränade människor började spela golf skulle det ge 1 889 färre hjärt- och kärlsjuka – vilket i sin tur skulle spara cirka 400 miljoner kronor i sjukvårdskostnader. Beräknat på 2020 års siffror av antalet golfare och spelade ronder skulle samhället få drygt 10 000 färre hjärt- och kärlsjuka, och därmed spara cirka 2,5–3 miljarder kronor i minskade sjukvårdskostnader.

    Forskarna konstaterar även att satsningar inom paragolfen i Sverige är betydelsefulla och att golfen är speciellt lämplig vid rehabilitering av patienter med hjärtproblem och stroke. Flera golfklubbar har uppmärksammat detta och bedriver träning för strokedrabbade i samband med regionen, bland annat Linköpings golfklubb.

    Forskarna nämner också några nyligen gjorda studier i England och USA, som visar att det kan antas att fysisk aktivitet, i den mängd som regelbundet golfande innebär, kan bidra till minskad risk för att bli allvarligt sjuk i Covid-19.

    Bra motion oavsett varför du spelar

    Att ha kul tillsammans med andra och samtidigt vara ute i naturen är ytterligare två faktorer som, enligt forskarna, bidrar till golfarens välbefinnande och hälsa.

    Elin Ekblom Bak
    Elin Ekblom Bak

    Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap på GIH med inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet, är den som lett studien. Hon har en bakgrund som elitspelare i fotboll med landslagsmeriter och är golfare sedan ett par år tillbaka. Hon säger:

    – Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet – och du tänker inte ens på att du gör det. 

    – Det andra som slår mig är att detta är ett bra exempel på fysisk aktivitet som blir av utan att det just är den fysiska aktiviteten som är det primära syftet. Då många i dagens samhälle har svårt att hitta motivation och lust till att vara fysiskt aktiva, behövs det annat som motiverar – i det här fallet att utmana sig på golfbanan eller få till det där perfekta slaget.

    Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet, säger:

    – Studien bekräftar i mångt och mycket det vi inom golfen redan känner till. Nu har vi det svart på vitt. Studien är en perfekt plattform för det fortsatta arbetet med golfens hälsoeffekter – ett arbete som är en del av vårt hållbarhetsarbete. Vi ser fler studier framför oss där vi fördjupar oss i vissa delar.

    Läs hela studien här (pdf).

     

    Se den filmade intervjun med Elin Ekblom Bak här nedan.

  5. Social hållbarhetUppstickaren Öjestrand har vuxit sig stor
  6. Social hållbarhet

    Uppstickaren Öjestrand har vuxit sig stor

    Öjestrand Golf Club utanför Sundsvall får fler och fler kvinnor och den lilla uppstickaren har nu drygt 1 700 medlemmar. ”Inspirationen och bejakandet av förändringar, även de små, kommer ur Vision 50/50-programmet”, säger förändringsledare Anna-Carin Olsson.

    Om Öjestrand GC

    Diplom Vision 50/50: 2018
    Aktiva medlemmar: Drygt 1 700
    Andel kvinnor:
    26,7 %
    Tillhör:
    Medelpads GDF
    Anläggning:
    18-hålsbana med tee 61, 55, 51, 46 och (sedan 2020) 40, 9-håls korthålsbana

    Siffror hämtade från GIT, juli 2020

    Ett par mil söder om Sundsvall ringlar sig vägen genom jordbrukslandskapet mot sjön Öjen och Öjestrand GC som byggdes 1992. Här finns en utmanade 18-hålsbana och en lika tuff 9-hålsbana som sätter konditionen på prov med många upp- och nerförsbackar.

    – De som spelar banan för första gången säger att banan är tuff, men att det är roligt och trevligt på klubben. Det har nog varit en styrka att vi redan från början haft en kultur som är lite mer öppen, eftersom banan och klubben är relativt ung, säger Anna-Carin Olsson, som även varit ledamot i styrelsen under hela Vision 50/50-arbetet.

    ”Programmet kändes seriöst och värt att lägga tid på”

    Fyra personer i medelåldern, två kvinnor och två män, står lutade mot ett verandaräcke. I bakgrunden skymtar en golfbana.
    Fr v klubbchef Ulrika Westin, banchef Erik Strandqvist, ordförande Mats Carlman och förändringsledare för Vision 50/50-arbetet Anna-Carin Olsson.

    Klubben gick med i Vision 50/50-programmet våren 2017 och diplomerades hösten 2018.

    – Programmet kändes seriöst, forskningsbaserat och värt att lägga tid på. Vi ville lära oss mer om stora grupper, hur de fungerar och vad man ska tänka på, säger Mats Carlman, ordförande i Öjestrand GC de senaste fem åren.

    – Vi såg att vi hade en utmaning i att få ut nybörjarna på banan, men tyckte nog annars att klubben fungerade bra och det är svårt att sätta fingret på exakt vad vi gjort som idag lockar fler kvinnor till klubben, fortsätter han.

    Kvinna anställdes som klubbchef

    Porträttbild på kvinna med blont uppsatt hår, blåsvarta glasögon och klubbtröja från Öjestrands GC, utomhus med golfbanan i bakgrunden.
    "Värdeorden synliggjorde något som fanns i klubbens DNA redan innan, men vi satte ord på dem, fick en kvalitetsstämpel", säger klubbchef Ulrika Westin.

    Men när Mats och Anna-Carin resonerat en stund kommer de fram till svaret på frågan. Att de år 2019 anställde Ulrika Westin som klubbchef.

    – För oss blev det ett statement att anställa en kvinnlig klubbchef i en mansdominerad verksamhet, säger Anna-Carin Olsson.

    – Att vi aktivt sökte bland både lämpliga män och kvinnor är nog tack vare Vision 50/50, fortsätter hon. 

    – Kunskap, rutin och erfarenhet är naturligtvis viktigast, men det måste finns en öppen konkurrens, fyller Mats Carlman i.

    – Ulrika hade bred erfarenhet från ledarskap och ledande positioner i det lokala näringslivet och har gjort ett fantastiskt jobb under sitt första år som klubbchef.

    Förbättringar för både män och kvinnor

    Vy över golfbana. Några spelare går iväg ut på banan. En grå himmel med mörka moln.
    En tuff och utmanande 18-hålsbana väntar spelaren på Öjestrand GC, med en bedövande vacker utsikt mot sjön Öjen. Med hjälp av anläggningsbidrag från Västernorrlands Idrottsförbund har klubben under 2020 byggt 15 nya främre tees.

    De är överens om att Vision 50/50-programmet lett till förbättringar för både män och kvinnor på banan.

    Banchef Erik Strandqvist, som deltagit aktivt i Vision 50/50-processen, har beviljats anläggningsbidrag av Västernorrlands Idrottsförbund för att bygga 15 främre grästees som ger en totalt cirka 400–500 meter kortare bana än tee 46.

    – De väntar nu bara på en banvärdering innan de kan tas i bruk, berättar Strandqvist.

    De har ett par milstolpar i utvecklingsarbetet: mötet när de myntade ”Mötesplats Öjestrand”, och ytterligare ett möte när de tog fram värdeorden ”Glädje, Gemenskap, Kvalitet”.

    – Värdeorden synliggjorde något som fanns i klubbens DNA redan innan, men vi satte ord på dem, fick en kvalitetsstämpel och nu påminner vi om dem hela tiden i all kommunikation med medlemmar, berättar klubbchef Ulrika Westin.

    "Innan Vision 50/50 tog jag inte fajten"

    Porträttbild på man i yngre medelåldern med mörkt hår och sporttröja med PGA of Sweden-logga. Ler in i kameran. I bakgrunden vy över golfbanan.
    "Jag försöker i dag vara mer konkret och utgå ifrån damernas spel", säger Öjestrand GC:s tränare Robin Stålebring.

    Klubbens pro Robin Stålebring, som också deltagit aktivt i Vision 50/50-processen, anser att engagemanget har lett till insikter och en ökad medvetenhet. Han har tagit på sig andra glasögon och ser golfen mer ur ett damperspektiv.

    – Jag försöker vara mer konkret och utgå från damernas spel, berätta hur långt de behöver kunna slå för att klara banan, och inte att de ska jämföra sig med långtslående herrar, det behövs inte, säger han.

    – Sedan har jag blivit bättre på att säga ifrån. Innan Vision 50/50 tog jag inte fajten, men det gör jag nu om jag stöter på jargong som inte är okej. Jag är också mer noggrann med att uppmärksamma alla olika typer av golfare – damer, juniorer, nybörjare.

    Kvinna i medelåldern med blont uppsatt håroch klubbtröja från Öjestrands GC står framför en skylt med Öjestrand Golf Club och överblickskarta över anläggningen.
    "Att klubben jobbade med Vision 50/50, att jämställdhet var en viktig fråga för styrelsen och klubben, gjorde att det kändes intressant och att jag ville bidra", säger Ulrika Westin, som anställdes som klubbchef i maj 2019.

    Mer än bara golf

    Engagemanget för jämställdhet och inkludering fortsätter, med Ulrika Westins erfarenhet från hotell- och evenemangsbranscherna.

    – Vi behöver bli bättre på att som klubb förtjäna medlemmarnas lojalitet och finnas där året om. Vi har därför anordnat en biodlarkväll, en digital dietistföreläsning och en inspirationskväll om trädgård, för att nämna några evenemang, och de har lockat fler kvinnor än män, säger Ulrika Westin.

    Text och bild: Lena Lindström
    Publicerad: September 2020

    Öjestrands tre tips för att lyckas

    • Förändringsledaren. Att ha en dedikerad person som håller i processen. 

    • Regelbundna möten. Att hela styrelsen och personal träffas med jämna mellanrum för att prata jämställdhetsfrågor och arbeta med handlingsplanen.

    • Verkställande. Att ha en klubbchef som förstår vikten av att verkställa beslut och handlingsplan. 

  7. Social hållbarhetHögt tryck och bra trivsel på Åkersberga
  8. Social hållbarhet

    Högt tryck och bra trivsel på Åkersberga

    Åkersberga GK ville stärka sitt varumärke med visionen att bli Sveriges trivsammaste golfklubb. Efter fyra års aktivt Vision 50/50-arbete har mycket hänt, både vad gäller kulturen, banan, verksamheten och medlemsantalet.

    Om Åkersberga GK

    Diplom Vision 50/50: 2019
    Aktiva medlemmar:  Närmare 2 200
    Andel kvinnor:  30,9 %
    Tillhör: Stockholms GDF
    Anläggning: 18 hål med tee 56, 54, 49, 45 och 39, korthålsbana med fyra hål

    Siffror hämtade från GIT, juli 2020

    Säsongen 2020 är det fullt med medlemmar och ett högt speltryck på Åkersberga GK. Uppsvinget kan till viss del förklaras av effekterna av coronapandemin. Men det kan också vara effekten av en målmedveten satsning på att stärka klubbens varumärke och sätta klubben på kartan för att locka fler medlemmar, framför allt kvinnor.

    Satte ribban högt för visionsarbetet

    Man i medelåldern med svart v-ringad tröja med Åkersberga GK:s logotyp. Står på en golfbana en fin sommardag.
    "Vi gick med i Vision 50/50-programmet för att vi behövde växa och hitta nya vägar framåt", berättar klubbchef Claes Berfeld.

    Man svänger in till Åkersberga GK i höjd med Österåkers kyrka och kör en slingrande smal väg genom en vacker skogsdunge som gränsar till golfbanan. Snart passerar man en skylt där det står ”Välkommen till Sveriges trivsammaste golfklubb”.

    – Vi valde att sätta ribban högt, men det var också ett medvetet val att ha ett helt annat fokus än på banan och spelet, säger Claes Berfeld, klubbchef, som en kommentar till skylten.

    ”Jag har aldrig upplevt något liknande”

    På vägen ner från parkeringen mot det faluröda klubbhuset hejar alla glatt och uppriktigt. Det är liv och rörelse.

    – Jag har varit i golfbranschen rätt länge men aldrig upplevt något liknande, säger Berfeld. Vi börjar få fullt och måste nog sätta en gräns för antalet vuxna fullvärdiga medlemmar snart.

    En skylt vid infarten till Åkersberga GK med texten "Välkommen till Sveriges trivsammaste golfklubb!
    Skylten vid infarten till Åkersberga GK sätter tonen direkt.

    Nya vägar för att växa och stärka varumärket

    Det var fyra år sedan som Claes Berfeld såg ett utskick från Svenska Golfförbundet om Vision 50/50-programmet.

    – Jag tänkte, aha, det här passar oss. Vi behövde växa och hitta nya vägar framåt, berättar han.

    – Det handlade om att stärka vårt varumärke, att en liten klubb skulle bli först i Stockholm med att delta i programmet, och att vi skulle kunna använda insikterna för att få fler medlemmar, säger Katarina Hansson, som utsågs till förändringsledare.

    Förändringsledaren blev ordförande

    Kvinna i medelåldern med brunt axellångt hår och svartvit pikétröja med Åkersberga GK:s logotyp. Står på en golfbana en fin sommardag.
    "Utmaningen är att inte tappa fokus, särskilt nu när trycket är hårt. Men vi har alltid Vision 50/50 på styrelseagendan och har inkluderat tänket i vår dagliga verksamhet", säger Katarina Hansson, ordförande i Åkersberga GK sedan våren 2020.

    Katarina Hansson har varit aktiv i Åkersberga GK i flera roller under årens lopp, bland annat inom damkommittén, i damlaget och seriespelet. 

    Hon gick in i Vision 50/50 som förändringsledare tillsammans med Claes Berfeld och sedan årsmötet våren 2020 är hon styrelseordförande efter fem år som styrelseledamot.

    – Att Katarina i dag är vår nya ordförande är helt klart en konsekvens av Vision 50/50-arbetet. Det var helt otänkbart att vi inte skulle ha en kvinna som ordförande, säger Berfeld.

    Engagerad styrgrupp peppade varandra

    De båda är helt övertygade om att framgångsfaktorn för Åkersberga var att de skapade en stark styrgrupp, som peppade varandra, deltog i alla möten, var engagerade och tyckte det var roligt.

    Ett tvåvånings klubbhus, falurött med vita knutar och tegelrött tak. I förgrunden en plantering.
    Klubbhusområdet i hjärtat av anläggningen.

    – Det gjorde arbetet för oss som förändringsledare enklare. Sedan hade vi god hjälp av vår klubbrådgivare, som fungerade som processledare, i att hitta en struktur, tillsammans med utbildningsplattformen på nätet, säger Hansson.

    Visionsarbete en viktig del i förändringen

    – De kickoff-träffar vi deltog i var också mycket uppskattade och hela styrgruppen deltog i dessa.

    En av de största förändringarna för Åkersbergas del är att klubben under Vision 50/50-arbetet gavs chansen att ta fram en vision, verksamhetsidé och värdegrund.

    – Det var något vi saknade och det har betytt otroligt mycket, och används i vår kommunikation och i vårt dagliga arbete, säger Katarina Hansson.

    Varje styrelsebeslut ska följa Vision 50/50

    Vacker sommardag, vy över Åkersberga GK:s golfbana med bunker och grönt gräs. Fyra flaggstänger i förgrunden med klubbens flagga och svenska flaggan.
    2020 stänger banan 15 oktober. Då kommer alla bunkrar att renoveras, dräneras om, moderniseras i formerna och få ny sand.

    – Vi inkluderar Vision 50/50 i allt arbete som vi gör. Vid varje styrelsebeslut tittar vi på om beslutet ligger i linje med vår verksamhetsidé. Som när vi byggde stenbron ute på banan, säger Hansson.

    Hon får medhåll av Claes Berfeld, som blivit mer medveten om sitt och klubbens sätt att agera och uttrycka sig. Kulturen på klubben har utvecklats till att vara mer välkomnande och inkluderande för alla.

    – Vi har gjort en resa, det har varit kul och lärorikt och vi har med oss många erfarenheter. Vi profilerar nu kvinnor mer på en daglig basis och ger dem mer utrymme i sociala medier.

    – Ett konkret exempel är att jag numera alltid stannar till och växlar några ord med de kvinnor jag vet precis har börjat spela golf på klubben. De ska känna att de blir sedda och bekräftade, säger han.

    Högt betyg för klubblivet

    Eva Hultgren, pro på Åkersberga GK, berättar att Åkersberga GK anställt Jakob Berlin som tränare. "Så nu är vi 50/50 på tränarsidan", säger hon.
    Eva Hultgren, pro på Åkersberga GK, berättar att Åkersberga GK anställt Jakob Berlin som tränare. "Så nu är vi 50/50 på tränarsidan", säger hon.

    Men de har också gjort andra mer påtagliga förändringar. Damkommitténs ordförande, som jobbar i receptionen, har fått ansvaret för att utöka shopens damsortiment.

    Toaletterna ute på banan ska alltid vara fräscha. Man har skapat 15 nya tee 39, uppklippta områden i fairways slopade och markerade med teekulor. Det ordnas välkomstträffar för nybörjare.

    Allt detta har lett till att kvinnor som är aktiva i klubben ger klubblivet allt högre poäng i medlemsundersökningen Players 1st. Antalet kvinnor ökar också i klubben och fler damer deltar i träningar, tävlingar och gruppaktiviteter.

    Fokus på tjejer i nytt samarbetsprojekt

    – Vi satte ett mål på 40 procent kvinnliga medlemmar innan år 2021, och bara i år har vi fått 120 nya kvinnliga medlemmar. Men eftersom vi också fått många nya manliga medlemmar, behöver vi tänka om i sättet att mäta, säger Berfeld.

    I vår har Åkersberga dragit igång ett samarbete med den lokala innebandyföreningen, Ackers, med ungefär 700 barn och ungdomar i sin verksamhet.

    – Eftersom det var svårt att ta hand om alla dessa valde vi att fokusera på tjejer. Så för ett par veckor sedan var 35 av tjejerna här på en prova på-dag och nu startar vi en egen träningsgrupp för dem. Så hade vi inte resonerat innan Vision 50/50, men nu kändes det självklart, avslutar Claes Berfeld.

    Text och bild: Lena Lindström
    Publicerad: September 2020

    Åkersbergas tre tips för att lyckas

    • Styrgruppen – engagerade personer som trivs ihop och är beredda att avsätta tid.

    • Involvering – informera medlemmar om programmet och engagera kommittéer och personal i förändringsarbetet.

    • Tålamod – en insikt är att det tar tid att förändra.

    Tips på mer läsning

    Läs även reportaget som gjordes när Åkersberga var mitt uppe i Vision 50/50-utbildningen. Där berättar Claes, Katarina och Eva hur spaning gav nya viktiga insikter, som blev startskottet på deras resa mot en mer jämställd golfklubb.

    Läs artikeln här

  9. Social hållbarhetTydlig värdegrund gör skillnad i Vadstena
  10. Social hållbarhet

    Tydlig värdegrund gör skillnad i Vadstena

    I receptionen på Vadstena GK hänger en stor skylt med klubbens värdegrund, som klubben vässat under sitt arbete i Vision 50/50-programmet. Spelvänlighet och nya medlemmar har varit fokus i förändringsarbetet.

    Om Vadstena GK

    Diplom Vision 50/50: 2019
    Aktiva medlemmar: Cirka 860
    Andel kvinnor: 34,7 %
    Tillhör: Östergötlands GDF
    Anläggning: 18 hål med tee 58, 53, 50 och 45, korthålsbana med fem hål

    Siffror hämtade från GIT, augusti 2020

    – Vi vill vara den spelvänliga, varma och välkomnande klubben. Då är det kul att folk säger att man känner sig välkomnad, även om man inte känner någon eller är härifrån, säger kanslisten Anna-Carin Lindquist.

    – Det är den absolut bästa marknadsföringen, att nöjda och stolta medlemmar fungerar som ambassadörer, men att även greenfeegäster sprider det goda ryktet, fortsätter hon.

    Två kvinnor och en man, alla i övre medelåldern, står på en övningsgreen på en golfanläggning. I bakgrunden ett klubbhus.
    Fr. v. förändringsledare Eva Andrén Forsmark, styrelseordförande Klas-Göran Broman och styrelseledamot Tina Tybring Andersson. ”Vi sex personer i styrgruppen drar våra insikter och spaningar för styrelsen vid varje styrelsemöte”, berättar Andrén Forsmark.

    Inget är så bra att det inte kan bli bättre

    Allén som markerar vägen mellan de böljande fälten leder upp till övningsområdet på Vadstena GK och vidare mot det gula klubbhuset, där reception och restaurang samsas om utrymmet.

    Blond kvinna i övre medelåldern, med röd tröja  och glasögon, står utomhus på en golfbana.
    ”Alla ska ha samma förutsättningar att spela golf och trivas här”, säger Eva Andrén Forsmark, förändringsledare på Vadstena GK.

    Vadstena är en välmående klubb med höga betyg i medlemsundersökningen Players 1st. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

    Många klubbar som går in i Vision 50/50-programmet upplever vid starten att klimatet på klubben är helt okej och att det finns en inkluderande klubbanda.

    En annan uppfattning om vad jämställdhet är

    Vadstena GK var inget undantag. De gick med i programmet 2017, dels för att de ansåg att frågan om jämställdhet är viktig för hela samhället, dels för att de var nyfikna på vad programmet kunde generera för klubben.

    – Vi tyckte att vi hade det relativt bra, men fick snart ett nytt sätt att se på verksamheten. Under resans gång fick vi alla en annan uppfattning om vad jämställdhet är, att det handlar mer om inkludering, oavsett ålder, handicap eller kön. Alla ska ha samma förutsättningar att spela golf och trivas här, säger Eva Andrén Forsmark, förändringsledare för programmet.

    Främre tee utvärderas tillsammans med medlemmarna

    Tre kvinnor på en övningsgreen.
    Medlemmarna Åsa Larsson och Annika Gustavsson berättar att de läst om Vision 50/50-programmet. ”Det här är en bra klubb som också satsat på barn och ungdomar.”

    Redan innan Vision 50/50-arbetet inleddes hade bankommittén tillsammans med damkommittén startat ett teeprojekt, som man snabbt insåg gick hand i handske med Vision 50/50-programmet. Nu har klubben lagt ut en slopad, men provisorisk, tee 45 på de 18 hålen.

    – Vi vill avvakta hur tee 45 upplevs innan vi sätter spaden i jorden. Vi har ändrat riktning på någon tee, och kommer att skicka ut en enkät till våra kvinnliga medlemmar om deras uppfattning först, säger Anna-Carin Lindquist, som började jobba på klubben år 2016 och även är ledamot i Östergötlands Golfdistriktsförbunds styrelse.

    ”En enorm skillnad sedan starten”

    Man i medelåldern, med svart pikétröja, snaggat hår och skäggstubb, står utomhus framför en golfbutik.
    Klubbens pro, Joakim Hallberg, tycker att det blivit en enorm skillnad sedan starten av Vision 50/50-arbetet.

    Den viktigaste förändringen är nog att styrgruppen på sex personer tidigt insåg att klubbens etablerade medlemmar faktiskt inte kände till klubbens vision, verksamhetsidé och värdegrund. Man började också uppmärksamma nybörjarnas situation.

    Allt detta sammantaget har lett till att klubbens kvinnliga medlemmar ger allt högre poäng för klubblivet. Där är klubbens pro, Joakim Hallberg, en nyckelspelare.

    – Det har blivit en enorm skillnad sedan starten. Programmet gör att man blir mer utbildad i inkludering och jämställdhet. Det gör att det finns en större uppmärksamhet kring hur man behandlar personalen, vi har en mer öppen dialog, där vi lyssnar mer på varandra och utgår från klubbens värdegrund.

    50 deltagare i projektet ”Golfkompis”

    Två kvinnor med varsin golfbag står framför ett klubbhus. En yngre och en äldre.
    Ebba Klippingar går golfgymnasiet i Åtvidaberg, men har tagit ett sabbatsår och sköter bland annat klubbens knatteträningar och sommarskolor. Här tillsammans med Vadstena GK:s styrelseledamot Tina Tybring Andersson.

    – Utmaningen är att hålla detta vid liv, säger Joakim som berättar att de jobbar mycket aktivt med projektet Golfkompis.

    – Det håller på att etablera sig och i dag har vi närmare 50 deltagare i våra Golfkompisaktiviteter. Man ska inte vara rädd att spela med någon man inte känner, eller någon man tror är en väldigt duktig spelare.

    Inkludering av nybörjare och nya medlemmar

    Klubben har även koll på de nybörjare som efter ett år fortfarande inte blivit medlemmar hos dem eller någon annan klubb. Spelarna bjuds in till en återträff där klubben erbjuder ett nybörjarmedlemskap.

    – Alla nya medlemmar får också ett brev där vi berättar om vår värdegrund, att det här står vi för och så här vill vi att vi ska vara mot varandra. Det är mycket lättare än tidigare när vi var mer otydliga och det skapar en bra bas för klubbandan, säger Anna-Carin Lindquist.

    Text och bild: Lena Lindström
    Publicerad: September 2020

    Vadstenas tre tips för att lyckas

    • Engagemang och mod

    • Att hela styrelsen och all personal är involverade från start, inte bara en särskild grupp som jobbar med programmet.

    • Att koka ner klubbens värdegrund, verksamhetsidé och vision och fortsätta hålla dessa tre V:n levande och uppdaterade.

  11. Social hållbarhetVi-känslan ökar på Torshälla
  12. Social hållbarhet

    Vi-känslan ökar på Torshälla

    Torshälla GK utanför Eskilstuna kallar sig den familjevänliga klubben. Men vad innebär det? Vision 50/50 blev verktyget för att hitta rätt för Sörmlandsklubben som nu fått fler och nöjdare medlemmar och en stärkt vi-känsla.

    Om Torshälla GK

    Diplom Vision 50/50: 2019
    Aktiva medlemmar: Drygt 1 400*
    Andel kvinnor: 25,1 %*
    Tillhör: Södermanlands GDF
    Anläggning: 18-hålsbana med tee 1, 2, 3, 4, 5

    Siffror hämtade ur GIT, juli 2020

    Torshälla Golfklubb har ökat med närmare 600 medlemmar sedan 2013 genom att förändra, förädla och utveckla.

    Golf för nya vänner, en ny studio, asfaltering av parkeringen, en nyinvigd footgolfbana, Vision 50/50. Listan kan göras lång på utveckling och förändringar som skett de senaste åren.

    Porträttbild på medelålders man på golfbana.
    Torgny Larsson, klubbchef, är en viktig pusselbit i Torshälla GKs arbete med att förändra, förädla och utveckla verksamheten.

    – Vi fick idén om Vision 50/50-programmet på ett av SGF:s verksamhetsseminarier och tänkte att det kunde vara ett jättebra verktyg för oss att hitta rätt, säger Torgny Larsson, klubbchef.

    Ett utvecklingsprogram för hela klubben

    Porträttbild på medelålders kvinna som står på golfbana.
    "Vi har fått en större förståelse och tolerans mellan medlemmarna", säger förändringsledaren på Torshälla GK, Tuula Bergstedt.

    – Jag upplever att vi fått en större vi-känsla på klubben, och en större förståelse och tolerans mellan medlemmarna, hur man uttrycker sig mot varandra, sedan vi började Vision 50/50-arbetet, säger Tuula Bergstedt, förändringsledare och numera även ordinarie ledamot i styrelsen.

    – Vi upptäckte rätt snart att det här inte bara handlade om kvinnor och jämställdhet, utan att det var ett utvecklingsprogram för hela anläggningen som involverade alla, män, kvinnor, juniorer, att skapa förutsättningar för att alla ska känna sig välkomna i spelet.

    Fler kvinnliga ambassadörer i Players 1st

    Porträttbild på man i övre medelåldern som står på golfbana.
    Vi har börjat prata om de här frågorna", säger ordförande Ove Randberg.

    Och den här vi-känslan går att mäta. Andelen ambassadörer bland klubbens kvinnliga medlemmar i medlemsundersökningen Players 1st har på ett par år ökat från 29 till 50.

    – Den största förändringen är att vi har börjat prata om de här frågorna, både internt och externt, säger ordförande Ove Randberg. Det finns i dag en medvetenhet i tanken hos all personal och alla ideellt engagerade.

    ”Alla på klubben vet vart vi är på väg”

    – Vi höll en värdskapsutbildning tillsammans med SISU Sörmland förra våren där vi fick chansen att förklara klubbens värdegrund och vad den innebär för hur vi ska bete oss mot varandra, förklarar Tuula Bergstedt.

    – Den har bidragit till att alla på klubben vet vart vi är på väg och skapat en gemensam plattform.

    Vy över en drivingrange där golfare svingar.
    Gruppen hcp 32+ har numera särskilda blockade tider på lördagar, och egna träningspass.

    Aktiviteter och medlemskap för alla

    Förutom förändringen i kulturen har Torshälla infört punktmedlemskap och familjemedlemskap.

    Som nybörjare får man ett förmånligt medlemskap i tre år, och man har också skapat aktiviteter för gruppen +hcp32, som har särskilda blockade tider på lördagar, och egna träningspass.

    – Där gör vi särskilda riktade inbjudningar och utskick, och vi ser att det är många damer som deltar, säger Torgny Larsson, som också är en av klubbens tränare.

    Golf för nya vänner – ett inkluderingsprojekt

    Vy över en golfbana. I bakgrunden blå himmel och vita sommarmoln
    Torshälla GK ligger utanför Eskilstuna. På anläggningen finns en 18-håls golfbana och en kombinerad korthåls golf- och footgolfbana.

    Den nya insikten om hur viktig inkludering är har lett till att Torgny Larsson dragit i gång ett projekt för nyanlända kallat Golf för nya vänner, med inspiration från Skånes GDF.

    – Vi har haft kontakt med fritidsgårdarna i invandrartäta områden i Eskilstuna, och ska börja med att träffas på nya footgolfbanan. Vi har redan haft en grupp ryska familjer där på en prova på-aktivitet. Det känns väldigt spännande, säger klubbchef Torgny Larsson.

    Spelupplevelsen nästa steg på resan!

    I pipen ligger också att utveckla spelupplevelsen för alla på banan.

    – Corona satte stopp för det i år, men vi har många planer, säger ordförande Ove Randberg.

    Text och bild: Lena Lindström
    Publicerad: September 2020

    Torshälla GK:s tre tips för att lyckas

    • Hitta en styrgrupp och en förändringsledare som vill jobba med frågan.

    • Räkna med att ha täta möten i början, avsätt tid för att träffas ofta och se till att alla har konkreta uppgifter att göra mellan mötena.

    • Håll en värdskapsutbildning för personal och ideellt engagerade medlemmar och lyft fram klubbens värdegrund och värdeord. Det gör att alla står på samma plattform.

  13. Social hållbarhetMotala vände motgång till framgång
  14. Social hållbarhet

    Motala vände motgång till framgång

    Sommaren 2018 fick Motala GK riktigt låga ambassadörspoäng av de egna medlemmarna i enkäten Players 1st. Istället för att stoppa huvudet i sanden startade de ett förändringsarbete med Vision 50/50 som verktyg.

    Om Motala GK

    Diplom Vision 50/50: 2020
    Aktiva medlemmar: Cirka 1 300
    Andel kvinnor: 27,1 %
    Tillhör: Östergötlands GDF
    Anläggning: Tre niohålsslingor med vit, gul, blå, röd och orange tee

    – Banan hade drabbats hårt av torkan, men det var inte bra att medlemmarnas attityder svängde så kraftigt på grund av ett års värmebölja. Vi insåg att vi behövde jobba med de mjuka värdena, framför allt hur vi behandlar varandra, medarbetarna och klubben.

    Det säger Motala GK:s klubbchef Tomas Lindh, som jobbat på klubben i tio år.

    Hoppade av styrelsen – och in i Vision 50/50-arbetet

    Diplomet för att ha genomgång klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 är bara startskottet på förändringsresan. Visat här av förändringsledare Barbro Heurlen.
    Diplomet för att ha genomgång klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 är bara startskottet på förändringsresan. Visat här av förändringsledare Barbro Heurlen.

    Vision 50/50-programmet på klubben startades av Barbro Heurlén, som också blev dess förändringsledare.

    Hon hade suttit i styrelsen i fyra år och kände att det som kvinna i en styrelse var svårt att komma till tals, så hon klev av.

    – Jag fick höra om Vision 50/50 på mitt sista styrelsemöte och blev nyfiken. Jag kände att det här var ett utvecklingsarbete som klubben behövde. Styrelsen gav mig och Tomas uppdraget att ta reda på mer och ansöka till det, berättar Barbro Heurlén.

    Ett verktyg för att skapa förändring

    Det här var 2017. När sedan 2018 års låga Players 1st-siffror kom blev Vision 50/50 ett verktyg för att skapa förändring.

    – Vi kom direkt fram till två saker, säger Tomas Lindh.

    Insikter:

    1. Programmet handlar om jämställdhet, men inte bara mellan kvinnor och män, utan mellan alla. Även spelare med olika handicap, nybörjare och etablerade, unga och äldre.

    2. Vi kommer aldrig att bli färdiga med arbetet. Det här kommer att behöva hållas levande i klubben för all framtid.

    Klubbchef Tomas Lindh är aktivt engagerad i Vision 50/50-arbetet.
    Klubbchef Tomas Lindh är aktivt engagerad i Vision 50/50-arbetet.

    Förbättringar av både bana och verksamhet

    De började vässa klubbens verksamhetsidé och värdegrund, byggde mål baserade på spaningar när det gällde banan, kulturen, personalen, styrelsen. Man fräschade till toaletter, byggde orange tee och planerar nu att renovera alla röda tee.

    – Nu på Golfveckan har vi en röd/orange tävling, där herrarna spelar från röd och damerna från orange tee, annars är det mest nybörjarna som anammat orange tee, berättar Barbro Heurlén.

    – Det är enklare att skapa förändring bland de nya golfarna. Till dem säger jag att det finns en gul och en röd tee, välj det ni tycker verkar roligast att spela från, fyller Tomas Lindh i.

    Nyvald kvinnlig ordförande

    – Grunden för allt kvalitetsarbete är att se och inse hur verkligheten ser ut, säger ordförande Ditte Pehrsson Lindell.
    – Grunden för allt kvalitetsarbete är att se och inse hur verkligheten ser ut, säger ordförande Ditte Pehrsson Lindell.

    En konsekvens av att klubben har börjat jobba med Vision 50/50 är att de har en nyvald kvinnlig ordförande, Ditte Pehrsson Lindell.

    Hon är medlem i klubbens sedan många år, men har inte suttit i styrelsen tidigare.

    – Grunden för allt kvalitetsarbete är att se och inse hur verkligheten ser ut, och att bestämma sig för att göra något åt det, säger hon.

    ”Måste få ta tid”

    Sakta men säkert börjar kulturen på klubben att förändras. En tjejträningsgrupp har nu vuxit sig så stor att man delat upp den i två. Dessa grupper spelar en runda ena veckan och tränar andra veckan.

    Motala GK har fräschat till toaletterna på banan, byggt orange tee och planerar nu att renovera alla röda.
    Motala GK har fräschat till toaletterna på banan, byggt orange tee och planerar nu att renovera alla röda.

    – Utmaningen är att få alla medlemmar att ta till sig nya värderingar och förstå att förändringar sker för allas trivsel och klubbens utveckling, säger Barbro Heurlén.

    – Förändring kan upplevas som provocerande av vissa, både gamla och nya medlemmar. Vi inser att det är viktigt att inte gå ut för hårt, vi behöver få vår verksamhetsplan och våra mål att genomsyra klubben, så att det känns naturligt, fortsätter hon.

    – Och det måste få ta tid, och vara hanterbart.

    Text & foto: Lena Lindström, SGF
    Publicerad: September 2020

    Motalas tre tips för att lyckas

    • Tålamod och mod

    • Eldsjälar och en bra referensgrupp

    • Att hela styrelsen och klubbledningen går programmet. Förändringen måste börja uppifrån.

  15. Social hållbarhetBokskogens GK: "Stämningen är otrolig"
  16. Social hållbarhet

    Bokskogens GK: "Stämningen är otrolig"

    Skåneklubben ville modernisera, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 blev flaggbäraren för strategiarbetet. Den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen i klubben.

    Om Bokskogens GK

    Diplom Vision 50/50: 2019
    Aktiva medlemmar: Cirka 1 940
    Andel kvinnor: 25,9 %
    Tillhör: Skånes GDF
    Anläggning: Kungsbanan med tee 55, 46, 40, Gamla banan med tee 65, 61, 58, 55, 52, 50, en 4-håls korthålsbana och en 6-håls knattebana.

    Siffror från augusti 2020

    Bokskogens GK var mitt i ett fördjupat strategiarbete när de gick in i klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50. 

    – Vi ville modernisera klubben, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 har blivit flaggbäraren för det strategiarbetet, säger styrelseordförande Peter Kollert.

    Bokskogens GK ligger i Bara utanför Malmö i en unik miljö. Vägen till klubben slingrar sig genom en vacker, tät och lummig bokskog och för att komma in på klubbhusområdet passerar man genom en låg portal. Där öppnar klubben och banorna upp sig med välskötta rabatter, stora bokar, fruktbärande körsbärsträd, en livlig uteservering och ett stort övningsområde.

    Tre personer, två kvinnor och en man, står och pratar med varandra på en golfbana.
    Tre av frontfigurerna på Bokskogens GK som med uthållighet jobbat med att förverkliga klubbens mål utifrån Vision 50/50-andan. Fr v Ann-Christine Halén, förändringsledare, Peter Kollert, ordförande och Inga-Lill Lellky, ledamot i styrgruppen för Vision 50/50.

    Vi sitter i styrelserummet på övervåningen i klubbhuset. Med i samtalet är också Ann-Christine Halén, förändringsledare för Vision 50/50-arbetet, samt Inga-Lill Lellky, aktiv i Vision 50/50-styrgruppen.

    Kraftig ökning av medlemmar

    – Vi har ökat antalet medlemmar fyra år i rad, med en dipp 2019. I år har vi upplevt en enormt kraftig ökning, så nu är det fullt. Vi har nu 1 850 aktiva medlemmar, och det är ett tak som medlemmarna själva har beslutat om vid ett årsmöte, berättar Peter Kollert.

    Pilotklubb för Vision 50/50

    Redan år 2015 utsågs Bokskogens GK till pilotklubb i Vision 50/50. Men processen och förändringsarbetet har tagit tid och klubben diplomerades först 2019.

    Porträttbild, blond medelålders kvinna med glasögon.
    "Från början var det en stor utmaning att verkligen nå ut med innehållet", säger Ann-Christine Halén, förändringsledare på Bokskogens GK.

    – Det har varit en stor utmaning att verkligen nå ut med innehållet. Från början visste vi inte riktigt hur vi skulle formulera oss och vad vi ville uppnå. Golfen hade varit en sluten värld, och vi ville berätta att den inte var det längre, att alla var välkomna, men hur?, säger Ann-Christine Halén.

    – Vi hade medlemsmöten, Peter pratade med kommittéer och styrelse, vid tävlingar, i officiella och inofficiella sammanhang, men det var svårt att konkretisera budskapet.

    Arbetet har gett effekt

    För att komma framåt i arbetet hölls fyra medlemsmöten för att diskutera Vision 50/50 och utifrån dessa möten klarnade de övergripande budskapen:

    • Fler tjejer/kvinnor till Bokskogen och de ska känna sig trygga och självklara på banan.

    • Fler tjejer/kvinnor som arbetar på klubben, både som personal och ideellt engagerade.

    • Medlemmarna ska hitta golfkompisar.

    Kvinna i medelåldern med kort brunt hår och glasögon och rosa pikétröja står på golfbana.
    "Stämningen på klubben är otrolig och medlemmarna är mer informerade om vad som händer på klubben", säger Inga-Lill Lellky, som sitter i styrgruppen för Vision 50/50.

    – Om jag tittar på klubben utifrån ser jag att medlemmarna pratar mer med varandra. Man är mer informerad om vad som pågår på klubben och man dröjer sig kvar här. Stämningen är otrolig, det har hänt så mycket, och där är även tränartrion väldigt viktig, säger Inga-Lill Lellky.

    Uthållighet efter diplomering

    En av klubbarnas största utmaningar i Vision 50/50-arbetet är uthålligheten även efter diplomet är utdelat. På Bokskogens GK är styrgruppen i stort sett intakt och oförändrad. Kvar är både klubbchef Thomas Ahlberg, styrelseordförande Peter Kollert, förändringsledare Ann-Christine Halén och Inga-Lill Lellky, ledamot i styrgruppen.

    Utsikt över golfbana, tre stora lövträd och blå himmel med sommarmoln.
    Vision 50/50 är flaggbärare för arbetet med Bokskogens GKs varumärke.

    – Däremot har vi försökt att få alla ideellt engagerade och all personal att gå första delen i den webbaserade utbildningen, men det har varit trögt. Därför har vi nu beslutat att hålla träffar kommittévis i stället, där vi tittar på Vision 50/50-filmer och pratar om klubbens värdegrund för att på så sätt väcka nyfikenheten, säger Halén.

    Viktigaste pusselbiten

    De är överens om att den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen på klubben.

    – Allt handlar om öppenhet och att känna sig välkommen, säger Inga-Lill Lellky.

    Sedan har naturligtvis en främre tee 40 på Kungsbanan varit väldigt uppskattat, liksom vattentoaletterna på banan, och många andra aktiviteter och satsningar. 

    Öppet möte om bemötande

    Porträttbild på medelålders man med brungrått hår och blå tröja.
    "Vision 50/50 är numera en naturlig del av verksamheten", säger Thomas Ahlberg, klubbchef på Bokskogens GK.

    Thomas Ahlberg är klubbchef och i många avseenden klubbens ansikte utåt.

    – När vi drog i gång Vision 50/50-arbetet satt jag i Svenska Amerikansk Fotbollförbundets styrelse och vi hade precis HBTQ-certifierat förbundet, så jag hade det i bakhuvudet, säger Ahlberg.

    – Vi hade ett öppet möte med golfklubbens styrelse, personal, klubbens ambassadörer och berättade hur exempelvis personalen i receptionen bemöttes. Alla blev helt chockade, och vi bestämde där och då att ta smällen direkt, när någon harklar ur sig något dumt. Där har Peter Kollert gått i bräschen och tagit diskussioner.

    I förgrunden ett lövträd med bred stam. I bakgrunden ett klubbhus med sten och tegeltak.
    Bokskogens GK ligger i en unik miljö. 2020 nåddes medlemstaket för klubben, med 1 850 fullvärdiga medlemmar.

    Bildval med omsorg

    Thomas Ahlberg berättar att Vision 50/50 också påverkat hur han skriver sina 53 nyhetsbrev per år och hur han väljer bilder.

    – Vilken skriver jag först, pojkettan eller flickettan, jag väljer bilder med stor omsorg. Vi har två hobbyfotografer som fotar på klubben och under alla tävlingar. De tog fram och sorterade 14 000 bilder i män, kvinnor, familjer, barn, flickor, pojkar, golfbanan, det var en viktig del, säger Ahlberg.

    Naturlig del av verksamheten

    Porträttbild på medelålders man med grått hår och blå jacka.
    "Vi ville modernisera klubben, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 har blivit flaggbäraren för det strategiarbete", säger styrelseordförande Peter Kollert.

    Thomas Ahlberg menar att Vision 50/50 numera är en naturlig del av verksamheten.

    – Det här är en lång process, inget man fixar över en natt, och Ann-Christine är vår lanterna som inte låter oss släppa det. 

    – Men i dag är tänket så självklart att många inte ens reflekterar över det. Vi jobbar med upplevelser, klubben och banorna ska vara bra för alla. Vi byggde om Kungsbanan med ordentliga tee 40 och ett intressant signaturhål, så vi har ökat spelet där rejält. Och utvecklingen av banorna bara fortsätter.

    Text och bild: Lena Lindström
    Publicerad: September 2020

    Bokskogens tre tips för att lyckas

    • Mandatet – att ha en styrelseordförande som har frågan högst på agendan och inte viker en tum.

    • Handlingsplan som sträcker sig 3–5 år och visar på vad som är beslutat, med en drivande förändringsledare som håller i taktpinnen.

    • Involvera det ideella nätverket och både uppmana till, uppmuntra och tillåta egna initiativ.

    Mer inspiration

    Se videon från när Hector Valeria och Idrottens Kraft besökte Bokskogen för att få reda på hur de jobbar med inkludering genom Vision 50/50.

  17. Social hållbarhetVision 50/50 skapar tydlighet för distrikten
  18. Social hållbarhet

    Vision 50/50 skapar tydlighet för distrikten

    "Vi försöker skapa ett mer inkluderande tänk för alla". Det säger Gunilla Hamel, förändringsledare i Stockholms GDF, ett av golfdistrikten som deltagit i Vision 50/50-programmet.

    Porträttbild på kvinna i medelåldern med blont axellångt hår och vit pikétröja. I bakgrunden en golfbana
    "Det nya tankesättet genomsyrar vårt arbete", berättar Gunilla Hamel, förändringsledare i Stockholms GDF, under intervjun på Wermdö GCC.

    Distriktsförbunden har en viktig roll i arbetet för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. Vi har pratat med det största, Stockholms GDF, och ett av de minsta, Ångermanlands GDF, om deras erfarenheter hittills.

    Vision 50/50-programmet är egentligen utformat för golfklubben, och under utbildningen får deltagarna uppgifter att spana på verksamheten, ta fram vision, verksamhetsidé och värdegrund för klubben, skapa en referensgrupp med klubbens personal, entreprenörer och ideellt engagerade medlemmar.

    Av naturliga skäl fungerar det inte på samma sätt när ett golfdistrikts styrelse deltar, men mycket av innehållet och de kunskaper och insikter det ger går att applicera även på distriktens arbete.

    Om Stockholms GDF

    Antal klubbar: 58
    Antal medlemmar i klubbarna: cirka 111 000*
    Andel kvinnor i klubbarna: 25,2 %*
    Startade Vision 50/50-programmet:  2018

    Om Ångermanlands GDF

    Antal klubbar: 5
    Antal medlemmar i klubbarna: cirka 3 700*
    Andel kvinnor i klubbarna: 27,4 %*
    Startade Vision 50/50-programmet: 2019

    * Siffror från GIT, juli 2020

    Vill skapa ett inkluderande tänk

    – Vi har fått ett annat tankesätt som genomsyrar vårt arbete, och kommer att ge våra kommittéer uppdraget att se över sina verksamheter så att de ligger i linje med den vision, verksamhetsidé och värdegrund som tagits fram under arbetets gång, säger Per Forsberg Blavier, ordförande i Stockholms GDF.

    Han får medhåll av förändringsledare Gunilla Hamel.

    – Vi försöker skapa ett mer inkluderande tänk för alla, säger hon.

    Distriktet som katalysator för nya mötesplatser

    Porträttbild på man i medelåldern med mörkblont hår och vit pikétröja. I bakgrunden en golfbana.
    "Vi ser att vi tydligare kan fungera som en katalysator för distriktets klubbar", säger Per Forsberg Blavier, ordförande i Stockholms GDF.

    Stockholms GDF är det största av Sveriges 21 golfdistriktförbund och gick med i programmet 2018. Traditionellt sett engagerar sig distrikten i seriespel och ungdomsverksamhet, men Vision 50/50-programmet har lett till en breddad syn på distriktets roll.

    – Vi ser att vi tydligare kan fungera som en katalysator, att hjälpa distriktets klubbar att växa genom att tillhandahålla mötesplatser med olika innehåll, säger Per Forsberg Blavier.

    Kunskap viktigt för att möta motstånd

    För Ångermanlands GDF har Vision 50/50-programmet framför allt lett till en kunskapshöjning. Det menar Ann Holst, som är distriktsordförande och som samtidigt varit förändringsledare för arbetet:

    Porträttbild på kvinna i medelåldern med kort rött hår och blå tröja. I bakgrunden syns vatten och en stor bro.
    Ann Holst, ordförande för Ångermanlands GDF och förändringsledare för Vision 50/50, anser att arbetet skapar en tydlighet för styrelsen.

    – Det är så lätt att tro att vi kan de här sakerna redan. Även om vi jobbat en hel del med ämnet är det viktigt att få en bredare förståelse för vad det betyder och att börja tänka i de här banorna. Det finns mycket motstånd, och för att kunna bemöta det behöver vi ha kunskap och ha fått möjlighet att reflektera över vad det betyder och innebär.

    Processledare utifrån har stor betydelse

    Ångermanland har valt att ta in en extern processledare för Vision 50/50-arbetet, som stöttat och drivit distriktets styrgrupp längs vägen.

    – Det har betytt jättemycket att ha en person utifrån som lett arbetet med att se över varför vi finns till, vad vårt syfte är och vad distriktet ska göra.

    Skapat tydlighet för distriktens roll

    – Att skapa den här tydligheten för oss kring vad vår roll är i samverkan med förbundet, det har varit viktigt. Om vi vet varför vi finns till och att vi gör praktisk och konkret nytta – då blir det roligare och enklare. Vi blir helt enkelt mer motiverade, avslutar Ann Holst.

    Text och bild: Lena Lindström
    Publicerad: September 2020

    Tre insikter från Vision 50/50-arbetet

    • Förändringsledaren bör ha erfarenhet av distriktets verksamheter och strukturer, både formella och informella.

    • En ögonöppnare för både män och kvinnor.

    • Värt att gå, om inte annat för den personliga utvecklingens skull.

  19. Ekonomisk hållbarhetFilm: Förlängt arrendeavtal för Linköpings GK
  20. Ekonomisk hållbarhet

    Film: Förlängt arrendeavtal för Linköpings GK

    Linköpings GK:s arrendeavtal med kommunen gick ut 2021. Kommunen var redo att säga upp avtalet för att bygga bostäder på marken. Gediget lobbyingarbete av golfklubben vände beslutet och klubben får nu vara kvar.

    Se filmen där klubbchefen och lokalpolitiker berättar hur golfen kan visa på sin viktiga plats i lokalsamhället genom att inleda samtal och vara lyhörd.

    Film: 2AM/Kraftfull Kommunikation
    Publicerad: September 2020

  21. Social hållbarhetFilm: Mentorskap och nya vänner på Snöå
  22. Social hållbarhet

    Film: Mentorskap och nya vänner på Snöå

    I projektet "Golf för nya vänner" får nyanlända en möjlighet att integreras i samhället genom golfen. Snöå är en av golfklubbarna som deltagit i projektet.

    Möt Hevin och Mohamad som genom "Golf för nya vänner" lärt sig spela golf och har knutit nya kontakter på Snöå GK:


    Hör Kalle Björklund, projektledare för Golf för nya vänner på Snöå GK, och Stina Munters, ordförande i Vansbros kommunstyrelse, berätta om projekt och dess framgångar på klubben:

    Om Golf för nya vänner på Snöå:

    Hevin Hamo och Mohamad Attar kom till Sverige, närmare bestämt Vansbro i Dalarna, från Syrien 2017. De började studera vid Vansbro Utbildningscenter där de fick möjligheten att lära sig ett nytt språk. Studierna gav även Hevin och Mohamad chansen att uppleva glädje, träffa nya vänner och skapa nya nätverk.

    Genom integrationsprojektet ”Golf för nya vänner” har de även fått tillfälle att lära sig spela golf på Snöå Golfklubb. Här har klubbens mentorer hjälpt dem att både komma igång med golfen – och integreras i samhället.

    Att alla nyanlända får chansen att komma in i samhället är avgörande för Sverige. Med nya vänner och genom nya nätverk skapas förutsättningar som kan hjälpa till när det är dags för nästa steg i livet.

    ”Golf för nya vänner” skapades med förhoppningen att fler golfklubbar upptäcker möjligheten att göra skillnad – för samhället, klubben och den enskilde individen.

    Läs mer om projektet här 

    Film: 2AM/Kraftfull Kommunikation
    Publicerad: Augusti 2020

  23. Ekonomisk hållbarhetFilm: Solpaneler en lysande investering
  24. Ekonomisk hållbarhet

    Film: Solpaneler en lysande investering

    Se filmen om hur Skåneklubben Kävlinge GK och Östersund-Frösö GK i Jämtland sänker sina elkostnader med 70 000 kronor om året – och samtidigt bidrar till miljön.

    Se reportaget ovan och scrolla ner för att se bilder från filmen. Nedan är en sammanfattning i textform. 

    Vintern 2019 investerade Kävlinge Golfklubb, strax norr om Lund i Skåne, i en solcellsanläggning på 420 kvadratmeter. Detta efter tips från en medlem som hade kunskaper om branschen.

    – Det är ofta så det är på golfklubbar, medlemmar som är engagerade, säger Tobias Klöfver, Kävlinge Golfklubb, och fortsätter:

    – Vi kikade och räknade på vad det skulle ge. Vi har tre härliga tak i söderläge, så den ekvationen var lätt att räkna hem.

    Sparar 70 000 om året med hjälp av solen

    Kävlinge GK drog igång projektet i slutet av februari 2019 och efter en fin vårstart såg de resultat redan efter ett par, tre veckor. Efter ett halvår hade de dragit ihop cirka 55 000 kWh, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av klubbens totala förbrukning på 300 000 kWh.

    – 70 000 kronor om året sparar vi in med hjälp av solen, säger Tobias Klöfver.

    Hundra mil norr om Kävlinge, på Östersund-Frösö Golfklubb, byggde man också en solcellsanläggning 2019.

    – Investeringen för anläggningen ligger någonstans runt 800 000 kronor. Vi har ett bidrag på 20 procent på det som vi får tillbaka. Sedan ser det ut som att vi kommer spara någonstans runt 70 000 kronor per år på elförbrukningen, säger Tore Wedin på Östersund-Frösö Golfklubb.

    Solceller fördelaktigt för golfklubbar

    Magnus Petsen är solcellsexpert på företaget Rexel, som gjort installationen på Östersund-Frösö GK. Han menar att golfklubbar är synnerligen lämpade för solceller, eftersom hela verksamheten sker under den del av året när anläggningen producerar som bäst.

    – Det gör att man kommer kunna använda en väldigt stor del av det man producerar direkt i verksamheten och det gör det väldigt fördelaktigt, säger Magnus Petsen.

    Skrivs av på 7–10 år

    Naturligtvis ska man anlita en expert och räkna på det mer noggrant, men de stora penseldragen är att livslängden på en solcellsanläggning är ungefär 25–30 år.

    Anläggningen skrivs normalt av på 7–10 år och med rådande elpris på ungefär 1 krona per kWh* sparar man ungefär lika mycket på elräkningen som avskrivningskostnaden blir. Lånar man till investeringen kostar lånet ungefär lika mycket som man sparar.

    Det blir alltså ingen skillnad på vare sig resultatet eller kassaflödet första året man gör investeringen i en solcellsanläggning. Men sedan förbättras kassaflödet för varje år som går.

    När lånen är helt avbetalade och avskrivningen är gjord har solcellerna fortfarande 15–20 års livslängd kvar. Då blir det stora besparingar årligen. Hur stora beror såklart på storleken på solcellsanläggningen.

    Lång livslängd och minimalt med underhåll

    – En solcellsanläggning kräver egentligen inget underhåll, annat än att man tar bort eventuellt skräp som ramlar ner på solpanelerna. Det finns inga rörliga delar, livslängden är väldigt lång och garantitiderna generösa. Så det gör det till en ganska tacksam investering, säger Magnus Petsen, solcellsexpert på Rexel.

    Avslutningsvis, men nog så viktigt: en solcellsanläggning är bra för miljön från dag ett.

    * Ungefärligt pris per kWh vid tidpunkten då filmen spelades in, hösten 2019.

    Film: Brama/Mattias Brännholm
    Publicerad: Augusti 2020

  25. Social hållbarhetHammarö GK vill bryta gamla vane- och tankesätt
  26. Social hållbarhet

    Hammarö GK vill bryta gamla vane- och tankesätt

    En uppdaterad vision där alla ska kunna vara aktiva och ta del av klubbens erbjudanden och utbud. Det blev startskottet till den värmländska golfklubbens jämställdhetssatsning. Klubbchefen Martin Zetterfeldt Edin berättar om arbetet.

    En leende man i grå collegetröja med skägg, glasögon och rakat huvud håller upp en golfboll mot kameran, med klubbmärket för Hammarö Golfklubb tryckt på.
    "Ett sådant här utvecklingsprogram gör att man ifrågasätter och hittar nya infallsvinklar inom väldigt många områden", säger Martin Zetterfeldt Edin, klubbchef på Hammarö GK om Vision 50/50.

    Vad var det som gjorde att ni på Hammarö GK satsade på klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50? 

    – Vi ändrade vår vision från ”Hammarö Golfklubb, Det naturliga valet för golfintresserade!” till ”Hammarö Golfklubb, Det naturliga valet för alla!”. I den visionen faller det sig naturligt att arbeta med frågor kring jämställdhet och inkludering.

    Vad vill ni åstadkomma med det?

    – Vi vill skapa en öppenhet och möjlighet för alla att på något sätt kunna vara aktiva och ta del av klubbens erbjudanden och utbud.

    Vi ligger i en naturnära miljö som skapar möjlighet till flera former av aktiviteter som är friskvårdsskapande, exempelvis vandrings- och cykelleder, närhet till vatten och bad, footgolf och paragolf.

    En medlemsröst från Hammarö:

    – Vision 50/50 är en mycket bra satsning som öppnat upp för diskussion, både i små och stora grupper, som jag gärna själv deltar i, säger Stana Bengtsson, medlem på Hammarö GK.

    Några saker att prioritera enligt Stana:

    – Hur planerar vi? Vem är det som planerar? Hur fördelas taltid mellan de medverkande? Får beslutet olika konsekvens för kvinnor och män, flickor och pojkar?

    Källa: Hammarö GK

    Vad är det viktigaste ni kommit fram till så här långt?

    – Att vi behöver bryta gamla vane- och tankesätt,  samt uttrycka oss respektfullt mot alla som besöker oss. Där vi alla försöker vara medvetna om hur vi kommunicerar med varandra, både verbalt och icke-verbalt. Det kan te sig exempelvis i att man inte inkluderar nya medmänniskor i sin ”egna grupp av golfvänner”, oavsett kön.

    – Vi är fortfarande i en utvecklingsfas när det kommer till Vision 50/50, men det är ett arbete som också på ett sätt alltid kommer vara i en utvecklingsfas, då det inte finns en målgång kring dessa frågor. Hela tiden måste små förbättringar komma på plats inom alla områden som exempelvis; styrelse, personal, medlemmar och gäster, även om utgångspunkten är bättre eller sämre inom vissa områden idag.

    – Arbetet kommer att präglas av nutidens viktiga frågor, nya generationers kravbilder och förväntan, samt med blicken lyft för att komma framåt.

    Har ni gjort någonting det senaste året som ni inte hade gjort om ni inte hade arbetat med Vision 50/50?

    – Jag tycker att ett sådant här utvecklingsprogram gör att man ifrågasätter och hittar nya infallsvinklar inom väldigt många områden, som hur ser det ut idag inom organisationen, kommittéer, medlemmar, arbetsroller med mera.

    – Arbetet har skapat en medvetenhet och öppnat dörren för att skapa ett nytt förhållningssätt till saker och ting som troligen inte tagit lika stor del tidigare, kring infallsvinklar gällande beslutsfattande frågor.

    Hur skulle det vara att vara medlem på en jämställd golfklubb tror du? Hur ser målbilden ut?

    – Jag hoppas att det känns mer som en självklarhet än något som är tillkonstlat eller märkbart enbart under en viss tid. Man vill ju uppfattas som en klubb där alla är välkomna och där man kan lyfta sina ståndpunkter, samt att sin egen röst blir lika lyssnad på oavsett, kön, ålder och etnicitet.

    – Drömmen är väl att vi ska vara det naturliga valet för alla, utifrån en upplevelse som är positiv och kopplad till Hammarö Golfklubb och inte alls nödvändigtvis behöver vara kopplad till golf, även fast det är vår kärnverksamhet.

    Text: Hammarö GK (ursprungligen publicerad på deras hemsida)
    Publicerad: Augusti 2020

    "När vi tänker till kan den klokaste bli överraskad!"

    Så här säger förändringsledare Berit Sundgren Grinups om Hammarös jämställdhetsarbete.

    Halvbild på kvinna med grått hår och solglasögon. Står utomhus i solen på en golfbana.
    Berit Sundgren Grinups är förändringsledare för Hammarö Golfklubbs Vision 50/50-arbete.

    Vad vill ni åstadkomma med klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50?

    – Jämställdhet och inkludering är frågor som vi ständigt behöver påminnas om för att bli mer medvetna om egna och andras beteendemönster. Ingen vill ju tro det, men det mesta vi gör och säger sker automatiskt. När vi tänker till kan den klokaste bli överraskad!

    Vad är det viktigaste ni kommit fram till så här långt?

    – Historiskt har golfsporten varit en manssport, skapad för män och av män. Män och seniorer är i majoritet på vår klubb, liksom på de flesta golfklubbar, både bland medlemmar och personal. Därför måste vi vara särskilt uppmärksamma på och öppna för kvinnors och yngres synpunkter och tankar kring golfsporten. Perspektiven behöver vidgas och förebilderna bli fler!

    Hur ser målbilden ut?

    – En jämställd golfklubb är resultatet av långsiktigt medvetna handlingar som i sin tur leder till erfarenheter hos medlemmarna att alla oavsett kön, ålder, etnicitet etc. är viktiga för klubben. 

    – Att se både tjejer/killar och kvinnor/män i personalgruppen, i styrelse och kommittéer liksom bland elitspelare och amatörer. Att som tjej/kvinna känna sig säker på att det man säger och tycker väger lika tungt som det som en kille/man framför. Att det finns ett genuint intresse för olika synsätt och tankar. 

  27. Social hållbarhetMixade tävlingsgrupper i Östergötlands seriespel
  28. Social hållbarhet

    Mixade tävlingsgrupper i Östergötlands seriespel

    Tack vare ett stort engagemang har klubbarna i Östergötlands golfdistrikt inte bara fått ett stort antal deltagare till sitt seriespel. De har också lyckats skapa mixade grupper där män och kvinnor möts i matchspel.

    Östergötlands GDF har gått Vision 50/50. Här syns representanter från förbundet med sitt diplom.
    Lars-Erik Rickardsson, Anna-Carin Lindquist, Maria Uller, Björn Gustafsson och Staffan Johansson från distriktsstyrelsen.

    2019 startade Östergötlands Golfdistriktsförbund ett seriespel för distriktets alla golfklubbar. Första året deltog sammanlagt 90 lag.

    2020 var antalet anmälda lag över 100 och nya klasser och spelformer har tillkommit.

    – Klubbarna har arbetat aktivt för att fler ska vara med och spela, vilket resulterat i att vi i år har många fler spelare och har utökat antalet åldersklasser, säger Hans Söderberg, tävlingsansvarig på distriktsförbundet.

    Vision 50/50-arbetet gav nya idéer

    Men det är inte bara genom det ökade antalet deltagare som klubbarna och distriktet uppvisar ett starkt engagemang. Även deras gemensamma arbete med Vision 50/50 har burit frukt.

    Snabbfakta

    Antal klubbar i förbundet: 19 
    Totalt antal medlemmar: cirka 40 000

    Om Vision 50/50-programmet: "Vi har märkt att vi redan innan programmet jobbade åt denna riktning, men nu tänker vi bland annat mer på vad vi säger i text och tal. Och vi ser att klubbarna verkligen försöker att jobba för bättre jämställdhet."

    – Uppstartsmötet för seriespelet var välbesökt, och det kom in ett förslag om att damer och herrar skulle spela i samma serie – vilket vi också beslutade. De tävlande slår ut från samma tee som damer brukar spela från och det är matchspel som gäller. Det spännande i detta är att damer kan få möta herrar i matchspelet och vice versa, berättar Hans.

    Ny mixad klass infördes

    Till 2020 års säsong har det alltså tillkommit en mixad klass, där fyra spelare deltar från respektive klubb. Klassen fungerar på så sätt att par/mix spelar greensome mot den andra klubben och dam mot dam samt herre mot herre.

    – Det känns oerhört roligt att vi tillsammans har kunnat ta detta beslut, inte minst för allt arbete som görs på distriktet och klubbarna med Vision 50/50, avslutar Hans.

    Publicerad: Mars 2020

  29. Social hållbarhetNästa steg för Golf för nya vänner
  30. Social hållbarhet

    Nästa steg för Golf för nya vänner

    Golfen kan underlätta för nyanlända att hitta en väg in i samhället. Efter ett lyckat pågående pilotprojekt i Skåne har det blivit dags att ta Golf för nya vänner till hela Sverige.

    Golf för nya vänner är ett projekt för att få in nyanlända i det svenska samhället med hjälp av golfklubben. Deltagarna får ta Grönt kort, får en mentor att diskutera både golf och livet med samt blir medlem i klubben och får därmed tillgång till klubbens nätverk.

    Två kvinnor puttar på en puttinggreen. Ena i lång jacka och slöja, den andra i jeansjacka och mjukisbyxor.
    Ljunghusens GK är en av klubbarna som är med i projektet. De har anordnat träning för nyanlända sedan starten 2018.

    Ett 60-tal nyanlända tränar golf efter pilotprojekt

    Efter ett år kan vi konstatera att det slagit väl ut i pilotdistriktet Skåne och på första klubben utanför Skåne – Hässelby Golf i Stockholm. Ett 60-tal nyanlända eller delvis etablerade tränar golf, är på god väg till Grönt Kort och har fått upp ögonen för en idrott som i deras hemländer bara utövas av eliten och de rika.

    Positivt för deltagare och klubbar

    Nyttan för de nyanlända är uppenbar. Nyttan för den enskilda klubben är en chans att göra gott, få fler medlemmar och stärka kontakten med kommunen. Att golfen gör social nytta i samhället öppnar dörren för att prata om exempelvis arrende, vattentillgång och dragning av busslinjer och vägar.

    Driving range där golftränare undervisar fyra personer i golf och svingteknik.
    Projektet Golf för nya vänner ska hjälpa nyanlända att komma in i samhället snabbare med hjälp av golfen. Här är det träning på Hässelby Golf, en av de deltagande klubbarna.

    En starkare relation med Riksidrottsförbundet och ert lokala distriktsidrottsförbund är en annan framgångsfaktor och väg till finansiering av en egen satsning på nyanlända i klubben.

    Vill din golfklubb vara med? 

    Nästa steg i projektet blir att ta det till fler golfklubbar och distrikt runtom i Sverige. Är din klubb intresserade och vill veta mer – läs mer och ta del av slutrapporten på projektets hemsida.

    Om Golf för nya vänner
    Golf för nya vänner är ett treårigt projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden, Riksidrottsförbundet och deras distriktsidrottsförbund – och utvärderas av GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan. Läs mer i tidigare artikel i Golfnyttan samt på projektets hemsida.