Att ha tävlingar på klubben är både kul och lärorikt. Men det handlar också om att hålla många bollar i luften och veta vad man ska tänka på. Det får du hjälp med här.

Utbetalning av arrangörsstöd 2024

Arrangörsstödet för årets förbundstävlingar är nu fastställt, och betalas ut i slutet av oktober. Är du nyfiken på hur mycket pengar din klubb får? Kolla in listan nedan:

Arrangörsstöd 2024

  1. Mer om arrangörsstöd och ersättningsnivåer
  2. Arrangörsstöd 2024

    Golfklubbar som arrangerat förbundstävlingar under 2024 får sitt arrangörsstöd utbetalat enligt följande modeller och ersättningsnivåer: 

    • Tävlingar i tävlingstrappan

      SGF betalar ut arrangörsstödet under oktober till samtliga klubbar som arrangerat en förbundstävling enligt nedan.*

      SGF Juniortävlingar, SM Klubblag div 1 och 2 samt Paragolf Tour: 10 000 kronor per tävlingsdag. 

      Internationella mästerskap och Lag-SM: 15 000 kronor per inspels- och tävlingsdag.

    • SGF Senior Tour

      Arrangörsklubben erhåller 600 kronor per deltagare, som betalas på plats i samband med att tävlingen genomförs. Inget ytterligare stöd betalas ut.

    • Golfens SM-vecka

      Ersättningsnivån beslutas av det arrangerade golfdistriktet, och betalas ut av distriktet efter att tävlingarna genomförts. Så här fungerar det:

      1. Arrangerande distrikt föreslår storlek på anmälningsavgift (som SGF ska godkänna), under förutsättning att Golfens SM-vecka har som mål att samla minst 2 000 deltagare.

      2. Anmälningsavgifterna tillfaller arrangerande distrikt, som bestämmer hur de ska fördelas mellan arrangörsklubbarna – vilket då utgör arrangörsstödet.

      3. Ersättningen betalas ut av distriktet.

    * Förändring från och med 2025

    Enligt beslut på förbundsmötet 2024 höjs arrangörsstödet för förbundstävlingar i tävlingstrappan från och med 2025 enligt följande:

    Juniortävlingar, SM Klubblag div 1 och 2 samt Paragolf Tour 2025: 12 500 kronor per tävlingsdag.

    Internationella mästerskap och Lag-SM 2025: 18 000 kronor per inspels- och tävlingsdag.

    Dessa belopp kommer därefter indexeras upp årligen.

Välkommen som tävlingsarrangör!

Att arrangera en tävling är en viktigt del i utvecklingen av spelet golf, och vår förhoppning är att ni på golfklubben ser värdet och finner en glädje i att genomföra tävlingar. En klubb som upplåter sin bana för tävling är alltid ansvarig för arrangemanget, även om en extern tävlingsarrangör anlitas.

Om din klubb ska arrangera en tävling är det viktigt att känna till ramarna för bestämmelserna kring detta i Spel- och tävlingshandboken.

Information om förbundstävlingar 2025

Den 12–13 oktober 2024 genomfördes den årliga TKO-konferensen, där nästa års förbundstävlingar fördelas på distriktsnivå. Senast 1 december ska distrikten meddela arrangörsklubbar till SGF.

Nedan hittar du alla beslutade distrikt och datum för respektive tour/tävling. Du hittar också ett utkast med kortfattad information om tävlingsvillkoren och vad som förväntas av arrangörsklubben.

Är din klubb intresserad av att arrangera någon av dessa förbundstävlingar 2025? Läs informationen och hör av dig till tävlingskommittéordföranden (TKO) i ditt golfdistrikt!

SGF Juniortävlingar

Datum och arrangörsdistrikt
Utkast Svenska Juniortouren
Utkast Teen Cup
Utkast JSM Klubblag

SGF Senior Tour

Datum och arrangörsdistrikt
Utkast

Folksam Paragolf Tour

Datum och arrangörsdistrikt
Utkast

SM Klubblag

Datum och arrangörsdistrikt
Utkast

Arrangera tävlingar i Sverige

I respektive flik nedan hittar du information och villkor för olika typer av tävlingar som din klubb kan anordna i Golfsverige, fördelat på förbundstävlingar, tävlingar med prispengar och övriga tävlingar.  

Förbundstävl.

  • Förbundstävlingar

    1. SGF Juniortävlingar
    2. Här finns information avsedd för dig som ska arrangera en juniortävling på klubben. 

      Svenska Juniortouren

      Teen Cup

      JSM Klubblag

      Skol-SM

      Bilagor SGF juniortävlingar

    3. SM Klubblag
    4. Sista anmälningsdag för deltagande är 15 februari men efteranmälningar tillåts till och med 30 juni.

      Tävlingsvillkor samt indelning finns på Mästerskap – SM Klubblag

      • Lag-SM spelas under fem dagar med två inledande slagspelsronder (dag 1 och 2) och tre dagar med lagmatcher (dag 3-5)

      • Division 1 spelas fem ronder under tre dagar.

      • Division 2 spelas över fyra ronder under två dagar.

    5. SGF Senior Tour
    6. SGF Senior Tour består av tävlingar för damer och herrar från 25 år och uppåt i åtta olika åldersklasser. En tävling för varje åldersklass ingår också i Golfens SM-vecka.

      Alla tävlingar räknas in i SGF Senior Tour Ranking som utgör grunden för uttagning till representationsuppdrag (internationella tävlingar) där Sverige deltar

      SGF Senior Tour erbjuder spel på bra, välpreparerade banor över hela landet, tuff konkurrens och dessutom en mycket familjär och trevlig stämning. 

      SGF Senior Tour hemsida

    7. Golfens SM-vecka
    8. Golfens SM-vecka genomförs av ett enskilt golfdistrikt eller flera distrikt tillsammans  i samverkan med SGF. Arrangörsdistriktet har det övergripande ansvaret vad avser fördelning av arrangörsklubbar för de olika klasserna. Distriktet ska dessutom se till att tävlingarna i Golfens SM-vecka genomförs på ett idrottsligt riktigt sätt och för golfens bästa.

      Golfens SM-vecka hemsida

    9. EM/VM
    10. Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har Svenska Golfförbundet ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Detta görs genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

      Beslutade spelplatser

      2025
      25-28 juni: European Amateur Championship (Individuella EM Herrar): Vasatorps GK

      Ansökan gjord till European Golf Association till följande mästerskap

      2026
      22-25 juli: European Ladies' Amateur Championship (Individuella EM damer): Allerum GK

      2027
      6-10 juli: European Boys' Team Championship (Lag-EM pojkar): Skövde GK

      Vid frågor kontakta Magnus Grankvist, 08-622 15 88

       

       

Tävl. med prispengar

  • Tävlingar med prispengar

    Att arrangera en tävling med prispengar är inte bara spännande och utvecklande. Det kan också ge publicitet och stärka klubbens varumärke.

    OBS! Klubbar som arrangerar tävlingar med prispengar med ett förstapris som är maximalt 10 000 kr behöver inte ha tillstånd av SGF. Det krävs ingen avgift för att arrangera tävlingar med prispengar med ett förstapris som är maximalt 10 000 kr.

    En arrangörsklubb som vill arrangera en tävling med ett förstapris på maximalt 10 000 kr lägger upp tävlingen på sin egen inloggning i GIT Tävling och ansvarar för utbetalning av prispengar och skickar kontrolluppgift.

    Klubbar som arrangerar tävlingar med prispengar med ett förstapris som överstiger 10 000 kr måste ha tillstånd av SGF. Fyll i ansökan via länken nedan. 

    Tillståndsavgiften för att arrangera en tävling med prispengar är 3 000 kr. I avgiften ingår att:

    ✓ SGF lägger upp tävlingen i GIT Tävling på SGF:s egen inloggning och arrangörsklubben genomför tävlingen i GIT Tävling via behörighetslänk
    ✓ SGF publicerar tävlingen i ett tävlingsprogram på SGF:s officiella plattform för tävlingar
    ✓ SGF fakturerar arrangörsklubben för prissumman, utbetalar prispengarna till pristagarna och skickar kontrolluppgift

    En tävling som har en högre anmälningsavgift än 950 kr och/eller som har tävlingsvillkor som inte är godkända enligt manualen för Övriga tävlingar med prispengar (och som därmed inte kan ingå i SGF Golf Ranking) har en tillståndsavgift på 5 000 kr plus moms.

    Ansökan om tillstånd 2025 ➤

    1. Future Series
    2. Om Future Series

      Future Series är tävlingar med prispengar för herrar och damer. Det är undertouren till Ahlsell Nordic Golf Tour (damer) och Cutter & Buck Tour (herrar) och en viktig del i den svenska tävlingstrappan, då dessa tävlingar är första steget för många nyblivna proffs.

      Prissumman i en tävling på Future Series är minst 20 000 kronor för damer och 50 000 kronor för herrar. I herrarnas klass räknas spelarnas intjänade prispengar och poäng på MoreGolf Mastercard Tour, vilket kan ge spelaren en kategori där till nästkommande år. En seger i damklassen ger en start på Ahlsell Nordic Golf Tour under samma säsong.

      Att arrangera en Future Series-tävling

      Vill er klubb arrangera en tävling på Future Series måste ni först fylla i den generella ansökan om tillstånd att arrangera tävlingar med prispengar med ett förstapris på över 10 000 kr (ansök här). Därefter måste en överenskommelse träffas med SGF gällande just Future Series.

      Kostnaden för att arrangera en tävling i Future Series är 3 000 kronor plus moms. Då ingår att SGF fakturerar arrangörsklubben för prispengarna, betalar ut prispengar och skickar kontrolluppgift till pristagarna, samt att tävlingen ingår i SGF Golf Ranking.

      För att få tillstånd av SGF att arrangera en tävling på Future Series måste klubben säkerställa att tävlingen uppfyller vissa allmänna och specifika villkor. Dessa finns angivna i manualen för Future Series och i manualen för SGF Golf Ranking. Manualerna hittar du här.

      GIT Tävling

      Alla tävlingar med prispengar med ett förstapris över 10 000 kr, inklusive Future Series, måste genomföras i en speciell klubb i GIT Tävling som administreras av SGF. SGF lägger upp tävlingen i GIT Tävling. Därefter får ni som arrangörsklubb en behörighetslänk som ni administrerar tävlingen genom.

      Kontakt

      Har du frågor om Future Series? Kontakta Nicole Fankl 

    3. Övriga tävlingar med prispengar med ett förstapris på över 10 000 kr
    4. Vill er klubb arrangera en tävling med prispengar där förstapriset överstiger 10 000 kr, måste ni först ansöka om tillstånd av SGF (ansök här).

      Att arrangera en tävling med prispengar

      Avgiften för att få tillstånd är 3 000 kr. I avgiften ingår att SGF fakturerar arrangörsklubben för prispengarna, betalar ut prispengarna och skickar kontrolluppgift till pristagarna. För tävlingar som ska ingå i SGF Golf Ranking ingår även detta i avgiften. 

      För att få tillstånd av SGF att arrangera en tävling med prispengar där förstapriset överstiger 10 000 kr, måste klubben säkerställa att tävlingen uppfyller vissa allmänna och specifika villkor. Dessa finns angivna i manualen för SGF Golf Ranking och i manualen för Övriga tävlingar med prispengar. Manualerna hittar du här.

      Dessutom finns vissa villkor och begränsningar kring anmälningsavgifter beroende på om tävlingen uppfyller villkoren för att ingå i SGF Golf Ranking eller inte. Se vad som gäller i fliken nedan.

      GIT Tävling

      Alla tävlingar med prispengar med ett förstapris på över 10 000 kr, inklusive Future Series, måste genomföras i en speciell klubb i GIT Tävling som administreras av SGF. SGF lägger upp tävlingen i GIT Tävling. Därefter får ni som arrangörsklubb en behörighetslänk som ni administrerar tävlingen genom.

      Kontakt

      För frågor om tävlingar med prispengar kontakta Nicole Fankl

    5. Administrationsavgift och anmälningsavgifter
    6. Avgifter och villkor

      Tillståndsavgiften som arrangören betalar till SGF är 3000 kr. I tillståndsavgiften för tävlingar med prispengar med ett förstapris som överstiger 10 000 kr ingår alltid:
      ✓ fakturering av prispengar till arrangör
      ✓ utbetalning av prispengar till pristagarna
      ✓ kontrolluppgift till pristagarna och Skatteverket

      Vad gäller anmälningsavgifter för spelarna är en arrangörsklubb i grunden fri att ta vilken anmälningsavgift den vill. Beroende på om tävlingen ska ingå i SGF Golf Ranking eller spelas med prispengar finns dock begränsningar för anmälningsavgiften. Se detaljer nedan.

      För säsongen 2025 gäller följande avgifter och tillhörande villkor beroende på typ av tävling:

      Tävling med prispengar som ska ingå i SGF Golf Ranking

      ► Anmälningsavgiften får maximalt vara 950 kronor för både damer och herrar
      ► Tillståndsavgiften är 3000 kr för en tävling med prispengar med ett förstapris på över 10 000 kr
      ► Om tävlingen spelas enligt övergripande tävlingsvillkor för SGF Golf Ranking ingår tävlingen i rankingen per automatik (ingen ytterligare avgift krävs)

       

Övriga tävl.

  • Övriga tävlingar

    1. DM/KM
    2. Beställ KM-utmärkelser på Sporrongs webshop här ➤

      Endast golfklubbar kan beställa utmärkelserna.

      Många klubbar och distrikt önskar rekommenderade datum för KM och DM för damer och herrar som underlag för sin planering.

      Krockar med de internationella och nationella tourtävlingarna samt tävlingsverksamheten i övrigt har visat sig vara oundvikliga, samtidigt som de geografiska klimatförutsättningarna i Sverige inte underlättar en sådan rekommendation. Därför finns inga rekommenderade datum för DM eller KM från Svenska Golfförbundet.

    3. Internationella tävlingar
    4. Klubbar som önskar arrangera internationella tävlingar (t ex EM eller VM) hittar information här. Ytterligare information lämnas av Magnus Grankvist.

    5. Riksomfattande tävlingar
    6. Arrangör av tävling som spelas på flera klubbar i fler än ett distrikt – så kallad riksomfattande tävling – bör, innan tävlingen startar, få tävlingsvillkoren godkända av SGF.

      Arrangerande klubbar ansvarar för genomförandet och för att tävlingarna genomförs enligt spelets regler och godkända tävlingsvillkor, se Riksomfattande tävlingar.

    7. Tävlingar för barn
    8. Golftävlingar för barn, 12 år och yngre, ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga. Det är bra att tävling blir en del av leken och att ha som mål att barnen har roligt och lär sig idrotten.

      Introducera resultat stegvis så barnen är redo när de blir 13 år. Tex starta med lagtävlingar och visa resultat men ta sedan bort dem när dagen är slut. Det är förinställt i GIT Tävling att barn, 12 år och yngre, finns med i startlistor men inte i resultatlistor. Om ni väljer att visa resultat - ta ansvar, tänk till varför och hur ni gör det.

       Läs mer på sidan Tävlingar för barn.

    9. Tävlingar med final utomlands
    10. Nya amatörregler gäller från 1 januari 2022. Det innebär bland annat att det inte krävs något tillstånd av det nationella golfförbundet för att arrangera finalspel utomlands. Ett finalspel för amatörer som arrangeras utomlands måste dock följa de regler för prisgräns som gäller enligt amatörreglerna

    11. Tävlingar med extern arrangör (t. ex. företagsgolf)
    12. Det är alltid den golfklubb som nyttjar golfbanan där tävlingen spelas som betraktas som tävlingsarrangör och som är ansvarig för att de priser som delas ut håller sig inom godkända bestämmelser. Detta gäller även om det är ett externt företag eller en extern organisation som inte har någon koppling till tävlingsarrangören som genomför tävlingen och som delar ut priser. Undantag är när tävlingar fördelade av Svenska Golfförbundet genomförs, då är SGF ansvarigt för att administrationen av priser följer gällande bestämmelser.

      När en golfklubb upplåter sin bana/anläggning till en extern arrangör är det därför viktigt att den externa tävlingsarrangören är införstådd med vilka villkor som gäller för arrangemanget/företagsgolfen.

      Förslag på överenskommelse mellan golfklubb och extern tävlingsarrangör (t. ex. företagsgolf)

      Bestämmelser för priser och beskattning i golftävlingar

Manualer och handböcker

  1. Regler och bestämmelser
  2. Alla golftävlingar som arrangeras av Svenska Golfförbundet spelas enligt Regler för golfspel, handicapreglerna och amatörreglerna. För alla tävlingar som arrangeras i Sverige gäller dessutom att de håller sig inom SGF:s bestämmelser som finns i Spel- och tävlingshandbokens kapitel 1.

    Regler för Golfspel

    Spel- och tävlingshandboken (gällande version)

    Regler för golfspel i tryckt format finns att beställa hos Golfbokhandeln.

    Världshandicapsystemet

    Amatörregler

  3. SGF:s Regelkort
  4. Tävlingar som spelas på svenska golfklubbar har Svenska Golfförbundet, Golfdistriktsförbundet där tävlingen spelas eller den klubb där tävlingen spelas som ansvar. De tävlingar där SGF är ansvarig golforganisation spelas enligt SGF:s Regelkort.

    SGF:s Regelkort - A4

    SGF:s Regelkort - engelska A4

    SGF:s Regelkort - A5

    SGF:s Regelkort - engelska A5

    A5-versionerna av SGF:s Regelkort kan skrivas ut dubbelsidigt (blir då en A4 som kan vikas) och är lämpligen den version delas ut till deltagarna vid tävling.

  5. Manualer
  6. De tävlingar där SGF är ansvarig golforganisation spelas enligt nedan manualer. Manualerna anger de tävlingsvillkor och lokala regler som gäller för respektive tävling. De innehåller även information för arrangörsklubben.

    Senior Tour

    Future Series

    Paragolf Tour

    SGF Golf Ranking

    SM Klubblag

    Golfens SM-vecka

    Övriga tävlingar med prispengar

    SGF Juniortävlingar

    Teen Cup

    Svenska Juniortouren

    JSM Klubblag

    Skol-SM

  7. Övriga dokument

SGF Golf Ranking

För att en tävling ska ingå i SGF Golf Ranking krävs att den uppfyller ett antal villkor och att arrangören har fått sin ansökan godkänd. Villkoren finns i manualen för SGF Golf Ranking.

För att göra en ansökan, klicka här

Avgifter och villkor

För tävlingar med prispengar som ska ingå i SGF Golf Ranking, se avgifter och villkor här. För tävlingar utan prispengar som ska ingå i SGF Golf Ranking gäller följande:

► Anmälningsavgiften får maximalt vara 750 kronor för både damer och herrar
► Administrationsavgiften är 1 000 kronor (juniortävlingar och distriktsmästerskap är avgiftsfria)
► Tävlingen måste spelas enligt de övergripande tävlingsvillkoren för SGF Golf Ranking

För mer information gå till sidan för SGF Golf Ranking.

SGF:s program om antimatchfixning

Svenska Golfförbundet (SGF) har tagit fram ett program för att motverka och förebygga manipulering av resultat i en idrottstävling samt otillåten vadhållning. Målet är att skydda individer från riskerna med antingen att genomföra det eller utsättas för påtryckningar.

I programmet uppmanas alla arrangörer, funktionärer och tävlingsspelare att gå Riksidrottsförbundets kostnadsfria, digitala utbildning om matchfixning. En särskilt prioriterad grupp är aktiva spelare som deltar i tävlingar som spelbolag erbjuder spel på.

Läs mer om programmet och utbildningen