Angående stämningsansökan mot Svenska Golfförbundet
Sweetspot lämnar in en stämningsansökan mot SGF gällande GIT. Golfklubbar kan stoppas från att demokratiskt besluta om ett gemensamt IT-baserat verksamhetssystem. Här hittar du mer information samt frågor & svar.
Uppdatering 26 oktober. I en debattartikel lyfter SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson och förbundsordförande Maria Möller fram hur stämningsansökan riskerar att påverka Golfsverige – och i förlängningen hela den icke-vinstdrivande ideella sektorn. Klicka på rubriken nedan för att läsa.
Stämningsansökan mot SGF
Den 6 oktober meddelade företaget Sweetspot att de ämnar lämna in en stämning mot Svenska Golfförbundet (SGF) till Patent- och marknadsdomstolen, för missbruk av dominerande ställning gällande GIT. SGF har ännu inte tagit del av den formella stämningsansökan, endast ett utkast.
Det här är en fortsättning på den process som startade med Sweetspots anmälan till Konkurrensverket i april. Konkurrensverket beslöt i juni att inte gå vidare med det ärendet – läs mer och se beslutet.
Den svenska föreningsmodellen utmanas
Genom sin stämningsansökan vill Sweetspot begränsa golfklubbarnas möjlighet att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett kostnadseffektivt och behovsanpassat IT-baserat verksamhetssystem (GIT).
Det utmanar hela Idrottssveriges sätt att organisera sig, med demokratiskt fattade beslut och solidarisk finansiering som grund.
Förbundet bestrider samtliga yrkanden
Svenska Golfförbundet ser fram emot en rättslig prövning och kommer att bestrida samtliga yrkanden och bemöta stämningen med de argument och fakta som SGF förde fram till Konkurrensverket.
– Vi är fortsatt övertygade om att det gemensamma verksamhetssystemet GIT faller väl inom ramen för ett tillåtet samarbete mellan medlemsklubbarna. Inget av det förbundet eller klubbarna gjort eller gör bryter mot konkurrenslagens bestämmelser, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.
– I sak handlar det om att medlemsföreningarna (golfklubbarna) ska förbjudas att i demokratisk ordning besluta om att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett IT-baserat verksamhetssystem som GIT. Sweetspots stämning är alltså direkt riktad mot samma golfklubbar som bolaget hoppas ska välja dem som leverantör, säger Bengtsson.
Detta står på spel
– I det större sammanhanget kan detta bli ett principiellt avgörande som kan komma att påverka hela den icke-vinstdrivande ideella sektorn. Genom att arbeta tillsammans kan föreningar och förbund skapa och finansiera verksamhet och tjänster som den enskilda föreningen inte förmår göra på egen hand. Alla avgifter som golfklubbarna betalat till förbundet för GIT används för just det syftet och ingen part skär emellan. All verksamhet inom SGF är icke vinstdrivande, säger Bo Bengtsson.
– I konflikten med Sweetspot handlar det specifikt om GIT, ett IT-verktyg för att klubbar och golfspelare ska kunna organisera medlemsregister, handicap, spelet och tävlingar. Ett förbud mot denna samarbetsmodell riskerar dock att ge allvarliga verkningar även bortom IT-området, säger Bengtsson.
Frågor & svar
Bakgrund: klagomål till konkurrensverket
I slutet av mars 2023 lämnade Sweetspot AB in ett klagomål till konkurrensverket gällande missbruk av dominerande ställning i strid med 2 kap 7§ konkurrenslagen (2008:579).
I maj lämnade SGF in en svarsskrivelse som tillbakavisade påståendet och redogjorde för förbundets syn på klagomålet.
Den 12 juni beslutade Konkurrensverket att inte utreda anmälan. Beslutet motiverades med att det inte finns tillräckliga indikationer på ett konkurrensproblem som skadar konkurrensen och konsumenterna för att prioritera en fortsatt utredning.
Vid eventuella frågor, kontakta:
- Bo Bengtsson
- Biträdande generalsekreterare. Stabschef. Vice ordf Riksidrottsnämnden, sekreterare i förbundsstyrelsen.
- Tel: 08-622 15 59
- E-post: bo.bengtsson@golf.se