Nyheter

 1. JSM KlubblagLanderyds Golfklubb vinner JSM Klubblag 2022!
 2. JSM Klubblag

  Landeryds Golfklubb vinner JSM Klubblag 2022!

  I våras startade JSM klubblag 2022 där 48 lag deltog. Efter tre kvalomgångar stod det klart att följande fyra klubblag tog sig till finalen som spelades 1–3 november på West Cliffs Resort i Portugal:

  Delsjö GK
  Flommens GK
  Landeryds GK
  Vasatorps GK

  När alla ronder och matcher var spelade stod det klart att Landeryds juniorer drog det längsta strået och kan nu titulera sig svenska mästare 2022. Stort grattis till guldet!

  Ett stort tack till alla spelare, ledare och supportrar för en väldigt rolig, lärorik och spännande vecka och en stor eloge till alla fantastiska spelare för den underbara golf som vi fått njuta av under denna tävling. 

  Sammandrag från matcherna och intervjuer hittar du på klubbtv.nu

  Fullständig resultatlista hittar du här

 3. Teen CupTeen Cup Riksfinal 2022
 4. Teen Cup

  Teen Cup Riksfinal 2022

  Helgen den 27–28 augusti ska en av världens största golftävlingar för juniorer avgöras på Örebro City Golf & Country Club.

  Den 47:e upplagan av Teen Cup (tidigare även kallad; Colgate Cup, Föreningsbanken Cup, Electrolux Cup, Bankboken Cup, FSB Cup & Skandia Cup) samlar 144 juniorer från Sveriges alla hörn i åldersklasserna 13–16 år. På startlinjen i början av sommaren stod juniorer från 205 klubbar och startade sin resa mot finalen.  Finalisterna har därefter avverkat tre tuffa kvalificeringstävlingar för att kunnat ta sig till finalen. Nu när finalisterna är framme vid final ska de kämpa om segern och för att få sitt namn inskrivet i samma historiebok som bland andra Caroline Hedwall, Alex Norén, Liselotte Neumann och Peter Hansson. Vem vet, kanske är detta starten för en av morgondagens stora stjärnor?

  Följ tävlingen här

 5. Teen TourTeen Tour ses över till 2023 – var med och tyck till!
 6. Teen Tour

  Teen Tour ses över till 2023 – var med och tyck till!

  Med jämna mellanrum görs en översyn av Svenska Golfförbundets (SGF) juniortävlingar, och inför säsongen 2023 har det återigen blivit dags att se över upplägget.

  En projektgrupp med representanter från SGF, klubb, distrikt, PGA och GAF har under våren tagit fram ett förslag till förändringar av Teen Tour inför 2023. Förslaget går nu ut på remiss till Golfsverige.

  Rikstäckande tävlingar för alla

  I förslaget får SGF:s svenska juniortour återigen fyra nivåer – First, Future, Challenge och Elite. Samtliga spelas över sex omgångar per säsong.

  Syftet med det nya tourupplägget är att erbjuda rikstäckande tävlingar för alla med kontinuitet och kvalitet. Ledorden är glädje, gemenskap och utveckling.

  Ambitionen är att spelarna ska ha goda möjligheter att spela på rätt nivå med lagom tufft motstånd, och chans att avancera för de som har den ambitionen. 

  I remissförslaget kan du läsa mer om upplägget på i de fyra nivåerna. Där hittar du också mer detaljer kring varje nivå, som antal spelplatser, antal hål, spelformer och speldagar per omgång.

  Ladda ner förslaget här

  Lämna din feedback senast 31 juli!

  Projektgruppen tar nu gärna emot feedback. Är du tävlingsarrangör, tränare, ledare, spelare, förälder, tävlingsledare eller på annat sätt involverad i tävlingar för barn och ungdomar? Ta chansen att påverka för att göra touren så bra som möjligt för våra juniorer!

  På sista sidan i remissförslaget hittar du ett antal specifika frågor som projektgruppen är särskilt intresserade av att få feedback kring.

  Sammanställ dina tankar och synpunkter i ett mejl och skicka till junior.remiss@golf.se senast den 31 juli 2022. Tack på förhand!

 7. Teen TourBengtsson sätter nytt banrekord på Albatross GK
 8. Teen Tour

  Bengtsson sätter nytt banrekord på Albatross GK

  Max Bengtsson från Ringenäs GK slog till med ett nytt banrekord på Albatross GK under första dagen av Teen Tour Elite. Det nya banrekordet är numera 63 slag (-9)

  Det var under den första dagen av Teen Tour Elite som Max Bengtsson från Ringenäs GK slog till med en rond på makalösa 63 slag. När Max kom in efter varvet förklarade han hur alla delar av hans spel fungerade idag samt att framgången ligger mycket i att han gav sig själv chansen på nästan alla hål. Han säger att han fortfarande är lite chokad över att det faktiskt gick så bra. 

  Totalt blev det en eagle, åtta birdies, åtta par samt en bogey. 

  Klubbchefen Fredrik Lindman säger såhär om det nya banrekordet: "Det var väldigt roligt! Vi satt med spänning och föjde resultatrapporteringen. Vi vet hur lurig banan kan vara, speciellt när det blåser som det gjorde i dag, vilket gör Max prestation ännu mer imponerande. Det gamla banrekordet för herrar låg på 66 slag, så att det nya rekordet av Max var en rejäl sänking.".

 9. Teen TourUttagningen till Teen Tour omgång 2 är gjord
 10. Teen Tour

  Uttagningen till Teen Tour omgång 2 är gjord

  Nu är uttagningen till årets andra omgång av Teen Tour gjord. Efteranmälan görs genom att ange golf-id och vart man vill spela till juniortavling@golf.se

  Följande spelplatser finns det fortfarande platser kvar:

   

  Teen Tour Future Södermanland (Flickor)

  Teen Tour Future Västmanland (Flickor)

  Samtliga Teen Tour First förutom:

  Göteborg (Pojkar)

  Halland (Pojkar)

  Skåne (Pojkar)

  Stockholm A (Pojkar)

  Stockholm B (Pojkar)

 11. Teen TourTeen Tour #1 2022
 12. Teen Tour

  Teen Tour #1 2022

  Uttagningen till Teen Tour omgång 1 är nu klar.

  Efteranmälningar

  Kan enbart göras via mejl till juniortavling@golf.se. Angen önskad spelplats samt namn och golf-id. För att efteranmälan ska kunna genomföras så måste touravgiften vara betald. 

  Till följande platser går det bra att efteranmäla sig till,

  Teen Tour Future

  Bohuslän-Dal, Orust GK (Flickor)

  Göteborg, Vallda G&CC (Flickor)

  Halland, Hofgård GK (Flickor)

  Småland, Möre GK (Flickor) 

  Teen Tour First

  Det finns platser kvar på samtliga Teen Tour FIrst förutom på dessa platser,

  Göteborg, Sankt Jörgen Park PGC (Pojkar)

  Skåne, Malmö Burlöv GK (Pojkar)

  Stockholm A+B, Österåker GK och Huvudstadens GK (Pojkar)

 13. Grand OpeningGrand Opening 2022
 14. JSM KlubblagSM-guld till Ringenäs
 15. JSM Klubblag

  SM-guld till Ringenäs

  Seger för Ringenäs Golfklubbs vid JSM Klubblag efter en stark laginsats. Nino Palmquist blev den som sänkte den avgörande putten på 18:e hålet i den sista matchen kvar ute banan.

  Ringenäs spelade tre lagmatcher vid final av årets JSM Klubblag och segrade i alla tre, mer värdiga guldmedaljörer är svåra att hitta.

  -Nästan lite overkligt, det såg mörkt ut ett tag. Men vi vände på det, starkt. Jag har varit i några sådana här situationer innan så det känns gött att vinna en. Förra året avslutade jag ganska tråkigt, men sedan dess har jag stängt dem, säger Nino Palmquist på sista green efter avgörandet.  

  -Det här är livet. Det är känslor, jag är så stolt över laget idag. Det är en så genomstark laginsats, det är så kul att se. Jag blir gråtfärdig och kommer att vara så stolt över den där inteckningen på bucklan, säger Thomas Lindström coach Ringenäs på 18:e green efter avgörandet.   

  Segersiffrorna i dagens match mot titelförsvarande Landeryd skrevs till 3-2. Utöver Ninos seger var det två segrar i foursome som bäddade för Ringenäs första SM-guld i JSM Klubblag. Båda dessa matcher avgjordes på 19:e hålet.

  Var silver och brons skulle hamna avgjordes i ett särspel mellan Landeryd, Gävle och Delsjö. Här visade sig Gävle strakast och knep silvermedaljerna redan på det första särspelshålet.

  Landeryd spelade därefter hem bronset på nästa hål.

  Avslutningsvis ett stort tack till Kristianstads Golfklubb i Åhus som presenterade en tävlingsbana i ypperligt skick.    

  JSM Klubblag 2021
  1. Ringenäs GK
  2. Gävle GK
  3. Landeryds GK

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 16. MästerskapFördel Ringenäs inför avgörandet
 17. Mästerskap

  Fördel Ringenäs inför avgörandet

  Efter två dagars spel av årets final av JSM Klubblag är Ringenäs Golfklubb ensamma om att vara obesegrade. Detta innebär att de har det helt i egna händer inför den avslutade dagen.

  Ringenäs vs Delsjö 5-0
  Vid andra dagens spel tog Ringenäs en säker seger mot Delsjö, segersiffrorna skrevs till 5-0. De tre singelmatcherna var nyckeln till segern då ingen match nådde längre än till hål 14.

  -Det var jätteskönt, kul att får lira lite golf och att vinna var en extra bonus. Det funkar, vi spelar bra och trivs tillsammans då är det lätt att spela golf. Det är skönt att ha en god känsla inför morgondagen och känna att spelet sitter, sa Lucas Augustsson till KlubbTV efter att ha säkrat seger.

  Vid morgondagens avgörande möter Ringenäs de regerande mästarna Landeryd. Vid seger är klubbens första guld i JSM Klubblag säkrat.

  Gävle vs Landeryd 3-2
  Dagens andra match var allt annat än ojämn. Allt kom att avgöras i två singelmatcher där den ena avgjordes på hål 18 och den andra först efter två särspelshål. Landeryd ledde lagmatchen men då Gävle lyckades segra i både flicksingeln och i den valfri singeln så innebar de att de segrade med 3-2.

  -Så skönt, jag tappade då jag spelade dåligt de tre sista hålen. Så det här är så skönt, jag var så nere på 18:e hålet. Jag visste att det var viktigt då två matcher var klara med torsk. Det gäller att hålla sig i banan, man kan inte göra någon miss. En pulsklocka hade visat på maxpuls, sa Alice Johansson till KlubbTV efter segern på 20:e hålet.

  Tre lag har inför morgondagens avslutade matcher möjlighet att spela hem guldet. Ringenäs, Landeryd och Gävle.

  Förutsättningar guldstriden
  Ringenäs tar guld vid seger mot Landeryd. Vid förlust väntar särspel över tre hål om guldet.

  Landeryd tar guld vid seger mot Ringenäs och därefter seger i särspel.

  För att Gävle skall kunna ta guld, krävs seger för Landeryd mot Ringenäs och att Gävle själva tar hem sin match mot Delsjö samt seger i särspel.

  Dag 3 - JSM Klubblag Final
  8:30 Gävle – Delsjö
  9:15 Ringenäs - Landeryd  

  Sammandrag Dag 2 KlubbTV
  Gävle - Landeryd 3-2

  Ringenäs – Delsjö 5-0 

  Livescoring

 18. JSM KlubblagJSM Klubblag – Inblick 1
 19. JSM Klubblag

  JSM Klubblag – Inblick 1

  Nervöst, utvecklande och minnesvärt så kan JSM Klubblag beskrivas med tre ord ur ett spelarperspektiv. Golf är i grunden en individuell idrott som ofta när den utövas i lag skapar minnen som spelare har med sig under lång tid, ofta livet ut.

  Rory och Annika
  När Rory McIllroy står och har svårt att få fram ord vid senaste Ryder Cup lämnade få oberörda. Det han försöker berätta och beskriva är hur han känner för att vara en del av Europas lag nu och framöver. Annika Sörenstam med tio majorsegrar på meritlistan lyfter ofta Solheim Cup och minnena därifrån som höjdpunkter i hennes karriär.

  Maja Stark lyfte fram JSM Klubblag
  Det är liknande minnen som skapas vid JSM Klubblag. När Maja Stark intervjuades av Swedish Golf Team på Instagram lyfte hon som bästa golfminne när hon tillsammans med sina klubbkompisar från Abbekås tog sig till final i just JSM Klubblag.

  När pulsen slår ofta och hårt
  Att spela avgörande hål, slå slag när pulsen slår lite oftare och hårdare än vid en individuell tävling är vad JSM Klubblag innebär för några spelare vid varje omgång. De spelar för lagkamrater, coacher, caddies och de gör det med klubbmärket på sina tävlingskläder.

  En segrare två vinnare
  Igår var det matchen mellan Landeryd och Delsjö som hamnade i läget att hela lagen fanns runt Matilda Samervong och Johanna Sjursen när de slog ut på 18:e hålet.  Lagen vandrade nedför fairway och mot green där en skulle segra och därmed spela hem hela matchen och en skulle inte segra. Två olika upplevelser som båda över till kan vara berikande.

  Både Matilda och Johanna fick uppleva det som gör JSM Klubblag så unikt inom svensk juniorgolf, att slå avgörande slag och det när adrenalin gör att kroppen inte känns som den brukar. Att få denna möjlighet att skaffa sig erfarenhet att prestera i denna miljö går inte att återskapa hemma på klubben hur bra träningsytorna är eller hur uppfinningsrik tränaren än är.

  Att försöka prestera i skarp läge när det gäller som mest – det är en gåva att få den möjligheten.

  Matilda segrade i matchen för Landeryd, men på lång sikt kan båda spelarna vara vinnare tack vare denna erfarenhet.

  72 klubblag till start
  I år var det 72 klubbar som deltog i JSM Klubblag – det innebär ca 700 spelare som fått möjlighet att sätta på sig klubbtröja, vara nervös, utvecklats och med all säkerhet skapat minnen för livet tillsammans med sina lagkompisar, coacher och caddies.

  JSM Klubblag innebär år efter år ett mästarlag och massor av vinnare.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 20. JSM KlubblagFördel Landeryd och Ringenäs
 21. JSM Klubblag

  Fördel Landeryd och Ringenäs

  Landeryd och Ringenäs segrade i sina respektive matcher vid första dagens spel på Kristianstads Golfklubb i Åhus där JSM Klubblag avgörs i veckan.

  Matilda avgjorde
  Matilda Samervong avgjorde sin match och hela lagmatchen för sitt Landeryd på det 18:e hålet i matchen mot Delsjö. Med två hål kvar och lika i matchen stod det klart att flicksingeln skulle bli avgörande.

  Det är inte säkert att spelarna hade koll på det när de slog ut på hål 17, ett korthål över vatten. Matilda träffade green och tvåputtade för att gå ett upp. På väg mot 18:e tee slöt båda lagen upp för att stötta sina spelare. Par räckte för att segra med 1 upp och avgöra hela matchen.

  -Väldigt spännande, det var jättejämnt ända fram till slutet. Innan rundan kände jag att jag hade lite puttyips men det gick över med det gick över så det var skönt, så Matilda Samervong till KlubbTV efter avgörandet.

  Hon fortsatte och svarade på frågorna om hon hade koll på att hennes match var avgörande och hur det är att spela när hela laget tittar på.

  -Nej, jag hade faktiskt ingen aning. Jag tycket det var lite konstigt att alla stod och kollade på oss. Men, nej det hade jag ingen aning om. Jag tycker det är lite spännande, och att det påverkar mig på ett bra sätt. Lite adrenalin, jag ville ju vinna matchen.  

  Ringenäs för starka för Gävle
  I den andra matchen blev det inte lika spännande även om även den var välspelad. Ringenäs segrade i tre matcher innan de nått hål 17 och avgjorde tidigt.

  - Det börjande med att vi delade första hålet, sedan vann jag två eller tre hål i rad då jag spelade väldigt bra under de hålen och jag var fem upp efter nio hål. Det är svårt att säga hur det kommer att gå, det är väldigt starka lag här. Men jag hoppas det går väldigt bra för oss, sa Nathalie Borg Ringenäs till KlubbTV efter lagets seger..

  Detta innebär att Landeryd och Ringenäs står på en lagseger var efter första dagens spel.

  Dag 2 - JSM Klubblag Final
  8:30 Ringenäs – Delsjö
  9:15 Landeryd - Gävle


  Sammandrag Dag 1 KlubbTV

  Landeryd – Delsjö 3-2

  Ringenäs – Gävle 4-1 

  Livescoring

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 22. JSM KlubblagFinal JSM klubblag
 23. JSM Klubblag

  Final JSM klubblag

  Fyra klubblag gör upp om titeln i den 25:e upplagan av JSM Klubblag på Kristianstads Golfklubb I Åhus 1-3 november. Landeryds GK är titelförsvarare och för motståndet i finalen står Gävle GK, Ringenäs GK och Delsjö GK.

  Finalen är fjärde omgången av årets mästerskap där de två första omgångarna spelas under sommaren medan slutspelet med 16 klubblag till start avgjordes första helgen i september.

  Finalen avgörs genom att alla möter alla under tre dagars spel. Lagen består av max nio spelare varav minst två representanter av underrepresenterat kön.

  Sju spelare spelar i varje lagmatch som består av:
  Mixad foursome
  Valfri foursome
  Flicksingel
  Pojksingel
  Valfri singel.  

  Årets upplaga blir den 25:e sedan starten 1996. Flest segar genom tiderna har Stockholms Golfklubb och Barsebäck Golf & Country Club med tre var. Av årets finallag är det bara Ringenäs GK som ännu inte fått äran att höja segerpokalen.

  JSM Klubblag
  2020 Landeryds GK
  2019 Landeryds GK
  2018 Hills GK
  2017 Hills GK
  2016 Stockholms GK
  2015 Delsjö GK
  2014 Flommens GK
  2013 Delsjö GK
  2012 Karlstad GK
  2011 Karlstad GK
  2010 Landskrona GK
  2009 Stockholms GK
  2008 Stockholms GK
  2007 Alingsås GK
  2006 Barsebäck G&CC
  2005 Barsebäck G&CC
  2004 Barsebäck G&CC
  2003 Gävle GK
  2002 Öijared G&CC
  2001 Sollentuna GK
  2000 Ängsö GK
  1999 Gävle GK
  1998 Wittsjö GK

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 24. MästerskapSwGT Invitation – utmanande utveckling i tävlingsmiljö
 25. Mästerskap

  SwGT Invitation – utmanande utveckling i tävlingsmiljö

  Sveriges bästa pojk- och flickspelare utmanades på flera plan när Swedish Golf Team Invitation avgjordes på Österlens Golfklubb och Djupadals-banan.

  Intention med tävlingen
  Landslagets intention med tävlingen var att göra den väldigt svår för de spelare som valt att delta. Genom att använda tävlingen som utbildning ville vi styra spelare till att tänka smartare och mer strategiskt än vad som normalt krävs av dem.

  Vid Swedish Golf Team Invitation kom spelare inte undan med att missa på fel sida av pinnen. Det ledde nio av tio gånger till minst ett tappat slag. Absolut att det kan uppfattas som hårt på kort sikt i vissa lägen men på lång sikt är vår övertygelse att det är nyttigt.

  Swedish Golf Team Invitation är en aktivitet som ska hjälpa spelarna och deras nätverk att skapa förståelse för kravställningen för den spelare som vill göra detta till sitt yrke. 

  Utmanade banuppsättning
  Banan sattes primärt av Niclas Fasth och Carl Magnusson. Niclas med drygt 20 år på högsta tournivå med ett antal år bland topp-20 i världen. Carl med ca tio års erfarenhet från internationell amatörgolf på toppnivå, collegegolf och coachning på Europatouren.

  För flickorna mätte banan ca 5450 m dag ett och dag två ca 5320 m. Som jämförelse är snittlängden på banor 2021 för de bästa flicktruppspelarna 5682 m. På LPGA tour har snittlängden på de banor Linnea Ström spelat i år varit 5939 m. 

  För pojkar mätte banan 6338 m. Som jämförelse är den genomsnittliga banlängden för en topprankad Division 1 skola i USA 6426 m och på PGA Tour snittar banorna drygt 6500 m. Stora variationer hittar vi såklart då tex årets bana vid PGA Championship på Kiawah Island mätte 7020 m.

  Banor på tournivå
  Banlängden på högsta tournivå har under ett antal år sträckts ut och blivit längre och längre, både på herr och på senare år även på damsidan.

  Fler pinnar står närmare kanterna och greener blir hårdare vilket mer än någonsin premierar de spelare som kan slå långt från tee och komma in med höjd till green. Enklaste sättet att stanna bollen nära pinnen är att slå kortare klubbor in mot green men det kräver att spelaren slagit längre från tee. Detta hänger såklart också då på grundförutsättningen att man kontrollerar bollflykt och precision väl.

  Ungefär så ser ekvationen ut som vi vill förbereda våra spelare för. De har någonstans mellan 5–10 år på sig att vara redo för utmaningen på världens topptourer.

  Mästerskapsbanor tenderar att vara längre än andra, både för damer och herrar. 

  Statistik & snittscorer
  När vi med några dagars distans till Swedish Golf Team Invitation på Österlens GK summerat tävlingen i siffror är det detta vi finner.

  Tack vare statistikverktyget swgt.se har vi ett bra underlag att lätt att skapa en bild över hur startfältet som helhet presterade jämfört med andra tävlingar under säsongen.

  Pojkar
  På pojksidan var snittscoren jämfört med Teen Tour Elite ca 4 slag högre per rond. Jämfört med JSM slag tidigare på säsongen var snittscoren 1,5 slag högre per rond.

  På PGA Tour 2020 var snittscoren för hela säsongen 71,1 slag. På U.S. Open var snittscoren drygt 74 slag så ungefär 3 slag högre per rond. 

  Flickor
  På flicksidan föll snittscoren ut på följande sätt jämfört med Teen Tour Elite. Snittscoren för hela startfältet på Österlen var 3,5 slag högre per rond än vid Teen Tour Elite. Jämfört med JSM slag på St Arild tidigare på säsongen var snittscoren på Österlen 2,1 slag högre per rond. 

  Snittscoren på U.S. Women´s Open 2021 var 74,9 slag per rond jämfört med knappt 72 slag på LPGA Tour.

  De extra slagen vid Swedish Golf Team Invitation fördelades ganska jämnt mellan inspel, närspel och puttning vilket är rimligt med tanke på den svårare uppsättningen där miss på fel sida pinnen straffades hårdare än vanligt och lagputtningen var mer utmanande på de snabbare greener till flaggplaceringar med mindre marginal. 

  För att scora vid Swedish Golf Team Invitation krävdes:
  -Stort tålamod och acceptans för det som hände. Spelare upplevde ibland att ”bra slag blev straffade”. Kanske var det så eller så hade man för liten marginal, dvs om det krävs ett perfekt slag för att det ska bli bra så har man nog inte justerat marginalen tillräckligt. 

  -Det var en fördel att slå långt och ibland till och med nödvändigt. Så ser det även ut på touren. Alla spelare kan inte vinna på alla banor. Har du inte längd får du välja dina tillfällen att komma högt upp i resultatlistan under en säsong eller kompensera med fantastisk puttning.

  -Att förstå att tävlingsgolf handlar om att ha lägre score än motståndarna. Det innebär på många tävlingar att man måste gå under par, men inte vid alla. Par för tävlingen hade vunnit smidigt i både pojk- och flickklassen. Detta borde ha varit tydligt redan innan, eller åtminstone några hål in i tävlingen.

  Konstruktiv utvärdering
  Avslutningsvis hoppas vi att du som spelade och du som förälder eller tränare till spelarna tar detta tillfälle i akt och lägga kraft på en konstruktiv utvärdering av erfarenheten.

  Detta kommer inte bli vardag för de som tävlar på den här nivån men majors spelas 4–5 gånger per år och det är där de bästa spelarna vill lyckas och då krävs det mer av spelaren på alla plan; mentalt, strategiskt, färdighetsmässigt. Principen att ”träna tuffare än du tävlar” är också något som är svårt att komma åt i golf men som många eftersträvar. 

  Tack för att du var med och kör så det ryker i vinter!

  // Swedish Golf Team