Nyheter

 1. MästerskapSwGT Invitation – utmanande utveckling i tävlingsmiljö
 2. Mästerskap

  SwGT Invitation – utmanande utveckling i tävlingsmiljö

  Sveriges bästa pojk- och flickspelare utmanades på flera plan när Swedish Golf Team Invitation avgjordes på Österlens Golfklubb och Djupadals-banan.

  Intention med tävlingen
  Landslagets intention med tävlingen var att göra den väldigt svår för de spelare som valt att delta. Genom att använda tävlingen som utbildning ville vi styra spelare till att tänka smartare och mer strategiskt än vad som normalt krävs av dem.

  Vid Swedish Golf Team Invitation kom spelare inte undan med att missa på fel sida av pinnen. Det ledde nio av tio gånger till minst ett tappat slag. Absolut att det kan uppfattas som hårt på kort sikt i vissa lägen men på lång sikt är vår övertygelse att det är nyttigt.

  Swedish Golf Team Invitation är en aktivitet som ska hjälpa spelarna och deras nätverk att skapa förståelse för kravställningen för den spelare som vill göra detta till sitt yrke. 

  Utmanade banuppsättning
  Banan sattes primärt av Niclas Fasth och Carl Magnusson. Niclas med drygt 20 år på högsta tournivå med ett antal år bland topp-20 i världen. Carl med ca tio års erfarenhet från internationell amatörgolf på toppnivå, collegegolf och coachning på Europatouren.

  För flickorna mätte banan ca 5450 m dag ett och dag två ca 5320 m. Som jämförelse är snittlängden på banor 2021 för de bästa flicktruppspelarna 5682 m. På LPGA tour har snittlängden på de banor Linnea Ström spelat i år varit 5939 m. 

  För pojkar mätte banan 6338 m. Som jämförelse är den genomsnittliga banlängden för en topprankad Division 1 skola i USA 6426 m och på PGA Tour snittar banorna drygt 6500 m. Stora variationer hittar vi såklart då tex årets bana vid PGA Championship på Kiawah Island mätte 7020 m.

  Banor på tournivå
  Banlängden på högsta tournivå har under ett antal år sträckts ut och blivit längre och längre, både på herr och på senare år även på damsidan.

  Fler pinnar står närmare kanterna och greener blir hårdare vilket mer än någonsin premierar de spelare som kan slå långt från tee och komma in med höjd till green. Enklaste sättet att stanna bollen nära pinnen är att slå kortare klubbor in mot green men det kräver att spelaren slagit längre från tee. Detta hänger såklart också då på grundförutsättningen att man kontrollerar bollflykt och precision väl.

  Ungefär så ser ekvationen ut som vi vill förbereda våra spelare för. De har någonstans mellan 5–10 år på sig att vara redo för utmaningen på världens topptourer.

  Mästerskapsbanor tenderar att vara längre än andra, både för damer och herrar. 

  Statistik & snittscorer
  När vi med några dagars distans till Swedish Golf Team Invitation på Österlens GK summerat tävlingen i siffror är det detta vi finner.

  Tack vare statistikverktyget swgt.se har vi ett bra underlag att lätt att skapa en bild över hur startfältet som helhet presterade jämfört med andra tävlingar under säsongen.

  Pojkar
  På pojksidan var snittscoren jämfört med Teen Tour Elite ca 4 slag högre per rond. Jämfört med JSM slag tidigare på säsongen var snittscoren 1,5 slag högre per rond.

  På PGA Tour 2020 var snittscoren för hela säsongen 71,1 slag. På U.S. Open var snittscoren drygt 74 slag så ungefär 3 slag högre per rond. 

  Flickor
  På flicksidan föll snittscoren ut på följande sätt jämfört med Teen Tour Elite. Snittscoren för hela startfältet på Österlen var 3,5 slag högre per rond än vid Teen Tour Elite. Jämfört med JSM slag på St Arild tidigare på säsongen var snittscoren på Österlen 2,1 slag högre per rond. 

  Snittscoren på U.S. Women´s Open 2021 var 74,9 slag per rond jämfört med knappt 72 slag på LPGA Tour.

  De extra slagen vid Swedish Golf Team Invitation fördelades ganska jämnt mellan inspel, närspel och puttning vilket är rimligt med tanke på den svårare uppsättningen där miss på fel sida pinnen straffades hårdare än vanligt och lagputtningen var mer utmanande på de snabbare greener till flaggplaceringar med mindre marginal. 

  För att scora vid Swedish Golf Team Invitation krävdes:
  -Stort tålamod och acceptans för det som hände. Spelare upplevde ibland att ”bra slag blev straffade”. Kanske var det så eller så hade man för liten marginal, dvs om det krävs ett perfekt slag för att det ska bli bra så har man nog inte justerat marginalen tillräckligt. 

  -Det var en fördel att slå långt och ibland till och med nödvändigt. Så ser det även ut på touren. Alla spelare kan inte vinna på alla banor. Har du inte längd får du välja dina tillfällen att komma högt upp i resultatlistan under en säsong eller kompensera med fantastisk puttning.

  -Att förstå att tävlingsgolf handlar om att ha lägre score än motståndarna. Det innebär på många tävlingar att man måste gå under par, men inte vid alla. Par för tävlingen hade vunnit smidigt i både pojk- och flickklassen. Detta borde ha varit tydligt redan innan, eller åtminstone några hål in i tävlingen.

  Konstruktiv utvärdering
  Avslutningsvis hoppas vi att du som spelade och du som förälder eller tränare till spelarna tar detta tillfälle i akt och lägga kraft på en konstruktiv utvärdering av erfarenheten.

  Detta kommer inte bli vardag för de som tävlar på den här nivån men majors spelas 4–5 gånger per år och det är där de bästa spelarna vill lyckas och då krävs det mer av spelaren på alla plan; mentalt, strategiskt, färdighetsmässigt. Principen att ”träna tuffare än du tävlar” är också något som är svårt att komma åt i golf men som många eftersträvar. 

  Tack för att du var med och kör så det ryker i vinter!

  // Swedish Golf Team 

   

 3. MästerskapMoa och Nils i topp vid SwGT Invitation
 4. Mästerskap

  Moa och Nils i topp vid SwGT Invitation

  Sveriges bästa pojk- och flickspelare ställdes vid Swedish Golf Team Invitation inför alla de utmaningar som Djupadal-banan på Österlens Golfklubb har att visa upp.

  Segerresultaten slutade några slag över par vilket visar att tävlingen blev den utmaningen den var tänk att vara, ett steg mot internationellt tävlande.

  Segare bland flickorna blev Moa Svedenskiöld Ringenäs Golfklubb som har Österlen som moderklubb.

  -Det var roligt att spela, det var väldigt utmanande med flaggplaceringarna. Jag har varit medlem här så jag kan banan väldigt bra och det var roligt att spela banan i så bra skick. Skillnad mot andra tävlingar är tänkande om var du skall placera bollarna både från utslag från tee och inspel mot green, tänka smart och spela smart, säger Moa Svedenskiöld.

  I pojkklassen var Nils Svenberg Saltsjöbadens Golfklubb slom slutade i topp efter en spännande avslutning.     

  Moa har två utmaningar kvar av årets säsong, nästa vecka Irish Girls Open Stroke Play U18 och därefter final med klubbens lag i JSM Klubblag.  

  -Det var väldigt kul och spännande, jag såg väldigt mycket fram emot det. Att få spela en bana som jag innan trodde skulle passa mig bra, närspel och så tycker jag att jag är bra med järnen. Jag var jättetaggad, säger Nils Svanberg

  Nils peggar redan nästa vecka i blågult då han spelar Nordic Match i Danmark.

  Landslagsuppdrag
  De båda segrarna får under nästa säsong spela ett landslagsuppdrag. Detta utöver de priser de och övriga pristagare fick från landslagets samarbetspartner Callaway som fanns med på plats vid årets tävling.

  Träningsdag med Niclas Fasth
  De tre främsta i de båda klasserna får som pris en träningsdag ledd av Niclas Fasth våren 2022.

  Samarbete
  Swedish Golf Team Invitational är ett samarbete mellan landslaget, SGF:s tävlingsavdelning och klubbar - i år Österlens Golfklubb.

  Det är tydligt att Djupadal är en tävlingsbana av hög klass, banchef Johan Längerberg och hans personal kan också vara stolta över hur banan presenterades med hårda och snabba spelytor även fast vi redan är inne i oktober.

  Österlens Golfklubb visade att de är en klubb som både vill, kan och har vana att arrangera tävlingar. Allt fungerade och arrangörsrutin visade sig inte minst när dimma gjorde att starten fick ändras från löpande till gemensam vid första dagens spel då detta löste på ett smidigt sätt tillsammans med TD och TC.  

  Resultat

  Pojkar
  1. Nils Svanberg, Saltsjöbadens GK +6
  2. Alfons Bondesson, Kungsbacka GK +7
  3. Jonathan Ericsson, Ljunghusens GK +8

  Flickor
  1. Moa Svedenskiöld, Ringenäs GK +9
  2. Johanna Sjursen, Delsjö GK +15
  3. Elice Fredriksson, Halmstad GK +17

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. MästerskapKlart för SwGT Invitation
 6. Mästerskap

  Klart för SwGT Invitation

  Sveriges bästa pojk- och flickspelare är inbjudna till landslagets juniortävling. Årets upplaga är den andra och tävlingsbana är Djupadal på Österlens Golfklubb.

  Djupadal är en vacker hedlandsbana byggd på ren sandjord. Med inbjudande fairways och utmanande greenområden. En storslagen golfupplevelse och spännande utmaning för alla golfspelare. Banan är ritad av Tommy Nordström och har i omgångar uppdaterats av Pierre Fulke.

  Nästa nivå
  Swedish Golf Team Invitation är tävlingen som är utmanade, utvecklande och rolig för spelarna och för de tränare som hänger med. Syftet är att spelarna även om de är på hemmaplan skall få testa nästa nivå gällande hur banan sätts upp för tävlingen.

  Testa collegespel
  Under lördagen får spelarna hoppa ytterligare ett steg, de får testa något de kommer att möta på college. Det blir 36 hål utan avbrott, dvs det gäller att ha med sig det som behövs för en hel dag på banan.

  Tränarnas dag
  Tränarnas dag är dagen innan spel. Efter lunch på fredag blir det erfarenhetsutbyte, bland annat reflektioner från OS i Tokyo och därefter närspelsverkstad när Niclas Fasth håller ett praktiskt pass.  

  Startfältet
  Även startfältet har internationellt snitt, det är internationell pojk- och flickålder som gäller, 18 år eller yngre. Pojkarnas startfält består av 36 spelare medan flickornas består av 21 spelare.

  Startfält – Flickor

  Startfält - Pojkar

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. MästerskapCelsiusskolan vann Skol-SM
 8. Mästerskap

  Celsiusskolan vann Skol-SM

  Efter två tävlingsdagar är nu Skolmästerskapet 2021 avgjort. Celsiusskolan RIG tog hand om guldmedaljerna och vi fick dessutom ett nytt banrekord.

  Skol-SM som i år spelades på Läckö Golfklubb har korat sin mästare. Det blev Celsiusskolan RIG från Uppsala som spelade hem pokalen efter en mycket fin avslutning. Laget låg efter foursomerundorna på andra plats, tre slag efter Filbornaskolan. Underläget tog Celsiusskolans fyra singelspelare snabbt ikapp och skaffade sig sedan en större ledning desto längre ronden pågick. Med elva under par under singelspelet och totalt -13 skrevs segermarginalen till nio slag.

   

  Ifrån vinnarlaget fick vi se resultat på fem under par, 67 slag som Daniel Svärd och Nora Sundberg bidrog med. 67 slag innebar tangerat banrekord för Daniel samt ett nytt banrekord för Nora. Detta var Noras tredje banrekord på kort tid i Svenska Golfförbundets juniortävlingar.

   

  Stort tack till arrangören Läckö Golfklubb med personal, banarbetare och funktionärer. Banan fick under dagarna här mycket beröm från spelare och ledare. Stort grattis till vinnarna från Celsiusskolan RIG.

  Länk till resultaten:

  https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/juniortavlingar/leaderboard/#/competition/3137588/results 

 9. JSM KlubblagFinalklart i JSM Klubblag
 10. JSM Klubblag

  Finalklart i JSM Klubblag

  Landeryd, Delsjö, Ringnenäs och till slut även Gävle är efter slutspelet på Abbekås Golfklubb klara för final i JSM Klubblag 2021.

  JSM Klubblag är tävlingen där spelare ofta får slå slag som är viktiga inte bara för dem själva utan för deras lagkompisar, coacher och för klubben.

  Dagen innan den avgörande matchen intervjuades Gävles coach Marcus Norgren i KlubbTV:     

  -JSM Klubblag är viktigt för oss det är en möjlighet för mig som ledare och vårt tränateam att få se spelarna på banan. Vi får se hur de funkar i pressade situationer och det i ger oss möjlighet att ge dem feedback på korts sikt över deras spel och på lång sikt kan vi se vart vi är på väg jämfört med de bästa klubbarna i Sverige.

  Marcus och alla andra fick verkligen se spelare i pressande situationer när matchen mellan Gävle och Kungsbacka om en plats i finalen gick till extra hål i den sista matchen, den valfria singeln.

  Edit Hertzman var tre ned med tre hål att spela, då gör hon birdie-birdie-birdie för att ta både sin match och hela lagmatchen till extrahål. Hon avgör på det 20:e hålet via ännu en birdie och Gävles juniorer kan boka resa till Åhus i november.

  Att JSM Klubblag betyder något för spelarna syns tydligt när Gävles juniorer på Instagram efter att finalplatsen var klar skriver detta:

  ”JSM Klubblag är bland det största, viktigaste och roligaste för oss juniorer på Gävle GK. Vi lägger blod, svett och tårar för att bli uttagna och representera vår klubb. Vårt lag består av fler än enbart de spelare och coacher som syns på bilderna. Vi har tagit oss till Kristianstad för att spela om guldet, det är obeskrivligt stort.”  

  Landeryd är titelförsvarare i JSM Klubblag och de får möjlighet att försvara guldet på Kristianstads Golfklubb i Åhus 1-3 november. Delsjö, Ringenäs och Gävle utmanar.

  Resultat   
  Landeryd – Lidingö 3,5-1,5
  Gävle – Kungsbacka 3-2
  Delsjö – Abbekås 4-1
  Ringenäs – Lidköping 4-1

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. JSM KlubblagVilka spelar JSM-final Klubblag?
 12. JSM Klubblag

  Vilka spelar JSM-final Klubblag?

  Sexton lag gör under tre dagar upp om fyra platser i SM-finalen 1-3 november på Kristianstads Golfklubb i Åhus. Spelplats för slutspelet i årets Junior SM Klubblag är Abbekås Golfklubb.

  Lördagens lagmatcher spelades i sol och på en banan som utmanade spelarna och lämpade sig för matchspel. Dagens åtta segrarlag spelar i morgon avgörande match om en plats i finalen. Några spelare kommer under den avslutande att slå slag inför sina lagkompisar som avgör om laget går till SM-final eller inte.

  Slutspelets avgörande matcher söndag 5 september:
  8:00 Landeryd – Lidingö
  8:40 Gävle – Kungsbacka
  9:20 Delsjö – Abbekås
  10:00 Ringenäs - Lidköping

  JSM Klubblag är ett mixat mästerskap, lagen består av både tjejer och killar. Något som spelarna uppskattar då det för in en ny dimension i tävlingsspelet.  

  Varje lag består av nio spelare, minst två behöver vara av underrepresenterat kön. Lagen ställer i slagspelet och i matchspelet upp med följande laguppställning:
  Foursome, mixed
  Foursome, valfri
  Singel, pojke
  Singel, flicka
  Singel, varlfri

  Livescoring

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 13. MästerskapSlutspel Junior SM Klubblag
 14. Mästerskap

  Slutspel Junior SM Klubblag

  Abbekås Golfklubb är värd för slutspelet av Junior SM Klubblag 3-5 september. Det spelas om fyra platser i finalen som avgörs senare i höst.

  Landeryds Golfklubb är titelförsvarare, de segrade i finalen 2019 i fjol spelades ingen final. Kristianstads Golfklubb i Åhus är spelplats för finalen 1-3 november.

  Slutspelet spelas över tre ronder, där den första är slagspel för att seeda lagen inför två matchspelsomgångar.

  Varje lag består av nio spelare, minst två behöver vara av underrepresenterat kön. Lagen ställer i slagspelet och i matchspelet upp med följande laguppställning:

  Foursome, mixed
  Foursome, valfri
  Singel, pojke
  Singel, flicka
  Singel, varlfri

  Deltagande klubbar
  Kungsbacka GK
  Ringenäs GK
  Hills GK
  Delsjö GK
  Växjö GK
  Lidköping GK
  Abbekås GK
  Kristianstad GK
  Skaftö GK
  Landeryd GK
  Norrköping GK
  Västerås GK
  Gävle GK
  Upsala GK
  Saltsjöbaden GK
  Lidingö GK

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 15. Teen CupRiksfinalen avgjord
 16. Teen Cup

  Riksfinalen avgjord

  I helgen så har Teen Cup Riksfinal avgjorts på Trummenäs Golfklubb. Det har tävlats i åtta olika klasser, och nu har åtta vinnare korats.

  Inför tävlingen såg det vädermässigt något oroande ut. Men trots en del vind och lite regn så kan vi glädjande konstatera att tävlingen har spelats precis som planerat. Spelarna har kämpat på bra under helgen och bjudit på en hel del fin golf av samtliga, men inte minst av segrarna:

  F13: Olivia Andersson Törner, Saltsjöbadens Golfklubb.

  P13: Edwin Sjödin, Lidingö Golfklubb.

  F14: Emma Larsson, S:t Arild Golfklubb.

  P14: Linus Råstedt, Landeryds Golfklubb.

  F15: Amanda Gyllner, Gävle Golfklubb.

  P15: Neo Berg, Göteborgs Golfklubb.

  F16: Ida Lindqvist, Timrå Golfklubb.

  P16: Nils Svanberg, Saltsjöbadens Golfklubb.

   

  Stort tack till Trummenäs Golfklubb som arrangerat tävlingen på ett utmärkt sätt. Tack också till alla spelare, och vi hoppas att ni har haft en rolig helg. Och till sist, stort grattis till alla segrare!

  Resultat

  Bilder

 17. Teen CupInför Teen Cup Riksfinal
 18. Teen Cup

  Inför Teen Cup Riksfinal

  I helgen avgörs en av världens största golftävlingar för juniorer. För den 46:e gången i tävlingens historia ska titeln Riksmästare att delas ut till en flicka och pojke i varje åldersklass.

  Spelare från 206 klubbar stod i början av sommaren på startlinjen i Teen Cup Klubbkval. De två bästa i varje åldersklass tog sig vidare till Gruppkvalet som spelades på 27 spelplatser. Den sista anhalten innan Riksfinalen var Regionkvalet som spelades på nio spelplatser. 

  Men nu är det dags för Final!! 

  Det är en historiebok välfylld med svenska storspelare. Bland andra har Liselotte Neumann, Alex Norén, Caroline Hedwall och Peter Hanson alla tagit hem segern i turneringen. Här ser du alla tidigare vinnare.

  När tävlingen spelades Trummenäs senast var året 2003. Då hette tävlingen Bankboken Cup och Henrik Norlander samt vår färska trefalldiga majorvinnare Anna Nordqvist var med och spelade.

  Våra åtta mästare kommer att bli inbjuden av Swedish Golf Team att representera Sverige i Nordic Junior Match. Tävlingen spelas 16-17 oktober på Helsingør Golf Club, Danmark. 

   

  Teen Cup har bevisligen fostrat många väldigt framgångsrika golfare. Kanske finns det flera nya stjärnor i årets startfält?

   

 19. Teen TourBanrekord och pokaler
 20. Teen Tour

  Banrekord och pokaler

  Tre härliga tävlingsdagar på Fullerö Golfklubb är nu avklarade. Vi säger grattis till Nora Sundberg från Stockholms Golfklubb, och Nino Palmquist från Ringenäs Golfklubb, som står som vinnare av Teen Tour Elite #5.

  Inför dagen var det jämnt i både pojk- och flickklass. I flickklassen så stod Nora Sundberg, Stockholms Golfklubb, för en otroligt stark avslutningsdag med sina 63 slag (-9) och kan titulera sig som mästare. Igår satte Nora och Ebba Nordstedt nytt banrekord på Fullerö Golfklubb med sina rundor på 66 slag (-6), men idag sätter alltså Nora banrekord på nytt med sina 63 slag. Totalt landar Nora på 201 slag (-15). På andra plats slutar Kajsalotta Svarvar, Halmstads Golfklubb, på 211 slag (-5). På tredjeplats kommer Moa Svedenskiöld, Ringenäs Golfklubb, på 212 slag (-4). Även Alicia Roth och Ella Kraft hade 212 slag, men Moa kniper tredjeplatsen på särskiljning med bättre sista 18 hål.

  I pojkklassen var det svängigt under dagen men ledaren inför ronden, Nino Palmquist, Ringenäs Golfklubb, höll ut och vann med ett slag. Med sina 71 slag (-1) idag, slutar Nino på totalt 209 slag (-7). Endast ett slag bakom på 210 slag hittar vi Wilhelm Ryding, Haninge Golfklubb, på andra plats. Lucas Augustsson, Ringenäs Golfklubb, tar hem tredjeplatsen med sina 211 slag.

  Med det sätter vi punkt för den här tävlingen. Stort tack till Fullerö Golfklubb med både personal och funktionärer som bidragit till att göra tävlingen så lyckad. Tack till spelare och alla andra inblandade också. Stort grattis till Nora och Nino!

   

  Resultat

  Bilder

 21. Teen TourFinaldagen stundar
 22. Teen Tour

  Finaldagen stundar

  Då är vi i hamn med två tredjedelar av Teen Tour Elite #5. Tävlingen spelas på Fullerö Golfklubb och upplägget är 3x18 hål. I flickklassen är det väldigt jämnt och hela fyra spelare delar ledningen på 138 slag (-6). I pojkklassen leder Nino Palmquist, från Ringenäs Golfklubb, på 138 slag (-6).

  En fin bana, härligt väder och trevliga funktionärer har präglat tävlingen såhär långt. Tävlingens format är 3x18 hål, och efter rond 2 dras en cut där de 24 bästa flickorna plus delningar, samt 45 bästa pojkarna plus delningar får spela vidare i finalronden. I flickklassen är det väldigt jämnt där fyra spelare delar ledningen på 138 slag (-6). Dessa är Ebba Nordstedt, Nora Sundberg, Alicia Roth och Kajsalotta Svarvar. Dagens lägsta scorer stod Nora Sundberg, Stockholms Golfklubb, och Ebba Nordstedt, Söderåsens Golfklubb, för som båda hade 66 slag (-6). Det resultatet innebär nytt banrekord på Fullerö Golfklubb. Totalt 24 flickor får spela vidare imorgon efter att cuten dragits på 148 slag (+4).

  I pojkklassen leder Nino Palmquist på 138 slag (-6). Tillsammans med Daniel Svärd så hade Nino dagens lägsta score på 67 slag (-5). Tätt bakom så jagar Hugo Thyr, Lidköpings Golfklubb, och Tim Holmberg, Upsala Golfklubb, på 139 slag (-5). Totalt 46 pojkar klarade cuten som drogs på 149 slag (+5).

  Då har vi gått igenom förutsättningarna för morgondagens finalrunda. Första start är kl 08.00 imorgon, och resultaten kan ni följa via länken nedan.

  Resultat

  Startlista rond 3

  Bilder  

 23. JSM KlubblagJSM Klubblag omgång 2
 24. JSM Klubblag

  JSM Klubblag omgång 2

  Nu i helgen den 14-15 augusti spelas den andra omgången av JSM Klubblag. 32 klubblag ska på fyra spelplatser göra upp om 16 platser i Slutspelet.

  På de fyra spelplatserna delas lagen upp i två pooler med fyra lag i varje. Poolerna är indelade efter SGF Golf Ranking Klubb Junior. I poolerna möter lagen varandra en gång, och när sista matchen är spelad kommer det stå klart vilka två lag i vardera pool som går vidare till Slutspelet på Abbekås GK den 3-5 september.

   

  Ringenäs GK

  Pool A (Resultat) 

  Ringenäs GK

  Delsjö GK

  Göteborgs GK

  Flommens GK

   

  Pool B (Resultat)

  Hills GK

  Ljunghusens GK

  Halmstad GK

  Kungsbacka GK

   

  Karlstad GK

  Pool A (Resultat)

  Landeryds GK

  Norrköping Söderköpnig GK

  Onsjö GK

  Tjörns GK

   

  Pool B (Resultat)

  Örebro CG&CC

  Skaftö GK

  Haninge GK

  Västerås GK

   

  Tranås GK

  Pool A (Resultat)

  Kristianstads GK i Åhus

  Växjö GK

  Vasatorps GK

  Kalmar GK

   

  Pool B (Resultat)

  Lidköpings GK

  Abbekås GK

  Glasriket GK Växjö

  Hooks GK

   

  Golfstar Lindö Äng

  Pool A (Resultat)

  Gävle GK

  Upsala GK

  Hagge GK

  Djursholms GK

   

  Pool B (Resultat)        

  Lidingö GK

  Saltsjöbadens GK

  Täby GK

  Bro-Bålsta GK

 25. Teen TourGyllner och Svanberg är Svenska Mästare i matchspel 2021
 26. Teen Tour

  Gyllner och Svanberg är Svenska Mästare i matchspel 2021

  På Österåkers Golfklubb kröntes två nya Svenska Mästare.

  96 av Sveriges bästa golfande juniorer stod på tee under första dagen av JSM match. Under två tuffa dagar spelade spelarna nio stycken sex-hålsmatcher för att samla så mycket poäng som möjligt. När fredagen var slut fick 48 pojkar och 16 flickor packa sina väskor och åka hem, kvar i tävlingen fanns då 16 flickor och 16 pojkar för att göra upp om SM-titeln i ett slutspel lördag-söndag. 

  Lördagen bjöd på massvis med tuffa matcher. På det 19e hålet i kvartsfinalen chippade Vasatrops Josefin Gustaffson Winkle i en eagle och säkrade en plats i semifinalen. Rebecca Gyllner, Matilda Jonsson och Ella Kraft gjorde henne sällskap dit. 

  Gyllner firas av klubbkamrater efter att ha säkrat guldet.
  Gyllner firas av klubbkamrater efter att ha säkrat guldet.

  I finalen ställdes Rebecca Gyllner, Gävle GK mot Ella Kraft, Upsala GK. Där drog Gyllner det längsta strået och kunde på det 15e hålet, påhejad av klubbkamrater, säkra JSM-guldet.

  Bland pojkarna var det en spelare som stack ut hela veckan. Nils Svanberg från Saltsjöbaden var i ledning efter första dagen och vann tillslut komfortabelt hela kvalspelet. När det sedan var dags för åttondelsfinal visade Nils att hans seger i kvalet inte var en tillfällighet, men hans matcher blev spännade. I Kvartsifinalen hade Nils ett underläge på 3 hål efter 12. Nils kom tillbaka och kunde vinna med ett hål efter 18 spelade. Till söndagens Semifinaler hade han sällskap av Hampus Wijkström, Jonathan Adler och Kevin Dahlberg. Nils visade sig vara en för svår motståndare och kunde på det 16e hålet avgöra finalen mot Kevin Dahlberg. 

   

  Vi riktar ett stort tack till arrangören Österåkers Golfklubb för sin gästvänlighet, Jonathan Adler och Matilda Jonsson till bronsmedlajen, Kevin Dahlberg och Ella Kraft till silvermedlajen och såklart ett enormt grattis till våra två färska Svenska Mästare, Rebecca Gyllner och Nils Svanberg.

   

   

  Slutspel flickor:


  Slutspel pojkar:


  KlubbTV (Final)

  Slutplacering från kvalet (torsdag och fredag)