Nyheter

  1. Teen TourGyllner och Svanberg är Svenska Mästare i matchspel 2021
  2. Teen Tour

    Gyllner och Svanberg är Svenska Mästare i matchspel 2021

    På Österåkers Golfklubb kröntes två nya Svenska Mästare.

    96 av Sveriges bästa golfande juniorer stod på tee under första dagen av JSM match. Under två tuffa dagar spelade spelarna nio stycken sex-hålsmatcher för att samla så mycket poäng som möjligt. När fredagen var slut fick 48 pojkar och 16 flickor packa sina väskor och åka hem, kvar i tävlingen fanns då 16 flickor och 16 pojkar för att göra upp om SM-titeln i ett slutspel lördag-söndag. 

    Lördagen bjöd på massvis med tuffa matcher. På det 19e hålet i kvartsfinalen chippade Vasatrops Josefin Gustaffson Winkle i en eagle och säkrade en plats i semifinalen. Rebecca Gyllner, Matilda Jonsson och Ella Kraft gjorde henne sällskap dit. 

    Gyllner firas av klubbkamrater efter att ha säkrat guldet.
    Gyllner firas av klubbkamrater efter att ha säkrat guldet.

    I finalen ställdes Rebecca Gyllner, Gävle GK mot Ella Kraft, Upsala GK. Där drog Gyllner det längsta strået och kunde på det 15e hålet, påhejad av klubbkamrater, säkra JSM-guldet.

    Bland pojkarna var det en spelare som stack ut hela veckan. Nils Svanberg från Saltsjöbaden var i ledning efter första dagen och vann tillslut komfortabelt hela kvalspelet. När det sedan var dags för åttondelsfinal visade Nils att hans seger i kvalet inte var en tillfällighet, men hans matcher blev spännade. I Kvartsifinalen hade Nils ett underläge på 3 hål efter 12. Nils kom tillbaka och kunde vinna med ett hål efter 18 spelade. Till söndagens Semifinaler hade han sällskap av Hampus Wijkström, Jonathan Adler och Kevin Dahlberg. Nils visade sig vara en för svår motståndare och kunde på det 16e hålet avgöra finalen mot Kevin Dahlberg. 

     

    Vi riktar ett stort tack till arrangören Österåkers Golfklubb för sin gästvänlighet, Jonathan Adler och Matilda Jonsson till bronsmedlajen, Kevin Dahlberg och Ella Kraft till silvermedlajen och såklart ett enormt grattis till våra två färska Svenska Mästare, Rebecca Gyllner och Nils Svanberg.

     

     

    Slutspel flickor:


    Slutspel pojkar:


    KlubbTV (Final)

    Slutplacering från kvalet (torsdag och fredag)

  3. SSJC by CaseStenson dubbel värd hemma i Skåne
  4. SSJC by Case

    Stenson dubbel värd hemma i Skåne

    Henrik har tagit sig från värdskap tillsammans med Annika Sörenstam av premiärupplagan av Scandinavian Mixed via U.S. Open på Torrey Pines tillbaka till Sverige för dubbelt värdskap. Stenson Sunesson Junior Challenge by Chase avgörs på PGA Sweden National samtidigt som Henrik Stenson Paragolf Challenge spelas på grannbanan Bokskogens Golfklubb.

    Stenson Sunesson Junior Challenge
    Henrik har satsat på den yngre generationen. Stenson Sunesson Junior Challenge by Case är en juniortävling för killar och tjejer som Henrik genomför tillsammans med sin mångåriga tidigare caddie, Fanny Sunesson.

    Vid premiärupplagan 2017 tog Henrik med sig en pokal han spelat hem året innan, The Claret Jug, för segern i The Open Championship. Det var många som ville känna på den, dricka ur den och ta bilder med den, ofta tillsammans med Henrik.

    Vattenskoter, golf och hamburgare
    Innan pandemin satte stopp för utlandsresor bjöds också segrarna i Stenson Sunesson Junior Challenge in till en lagtävling i Orlando som en annan av Fannys spelare, Nick Faldo, arrangerade.

    Samtidigt som Henrik spelade Arnold Palmer Invitational agerade han värd för sitt lag hemma på Lake Nona. De bilder som dök upp i sociala medier innehöll förutom golf även grillning, vattenskoter och annat roligt.

    En av spelarna som varit med om detta är Andrea Lignell, som i slutet av maj avgjorde collegefinalen NCAA Nationals för sitt University of Mississippi genom att säkra sin match på det 17:e hålet.

    Ambassadör för svensk paragolf
    Måndagen efter 2014 års Nordea Masters på PGA Sweden National var det ett gäng svenska golfare som tränade med Henrik Stenson, då nybliven ambassadör för svensk paragolf. En titel han fortfarande har.

    En av dem som var med den där dagen var Joakim Björkman, som samma år blev den första mottagaren av stipendiet ”Årets paragolfare”.

    Jocke, eller JB som han också kallas, tog tidigare i år ett steg som tydligt bryter en barriär. Han blev det första svenska paragolfproffset och är nu medlem i PGA. Han har höga ambitioner med sitt spel och även för paragolfen i stort. Han spelar bland annat på svenska MoreGolf Mastercard Tour.

    Henriks engagemang idag inom svensk paragolf är brett och sträcker sig från en egen tävling på Folksam Paragolf Tour och det årliga paragolfstipendiet till breddläger för unga med funktionsnedsättning där både nya och lite mer erfarna spelare är välkomna att ha kul med golfen i Henriks anda. I år genomförs dessa läger på sju platser runtom i Sverige i början av augusti.

    Delar med sig mellan majors
    Att Henrik mellan majorstarter är i Sverige och står värd och delar med sig av sin erfarenhet med stort engagemang visar tydligt var hjärtat finns. Efter veckans tävlingar i Skåne är det uppladdning för The Open Championship på Royal St George’s i mitten av juli som står på programmet.    

     

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Teen TourTvå mästare korade
  6. Teen Tour

    Två mästare korade

    I båda klasserna var det jämnt i toppen inför den stundande finaldagen. Det blev också, som väntat, en hel del dramatik när det skulle avgöras. Till slut kunde Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, och Alfons Bondesson, Kungsbacka Golfklubb, stå som segrare.

    4x18 hål är formatet i JSM slag. Efter tre rundor avklarade så var det jämnt i toppen och en härlig finaldag väntade oss. I pojkklassen svängde det en hel del under dagen, men när alla spelare var färdiga stod Alfons Bondesson som segrare på totalt 283 slag (-5). Alfons hade också dagens lägsta score på 68 slag (-4). På andra plats slutade Algot Kleén, Skaftö Golfklubb, på 285 slag (-3). Med sina 286 slag (-2) placerade Ludvig Nilsen och Carl Härdin sig på en delad tredjeplats.  

    Även i flickklassen var det jämnt länge, ända fram till dess att Andrea Grimberg Lignell gjorde ett ryck på de sista fyra hålen. Med sina 282 slag (-6) försvarar Andrea titeln som hon också vann förra året. Meja Örtengren och Kajsa Arwefjäll delade andraplatsen på 286 slag (-2) och är de två som tar plats på prispallen tillsammans med Andrea.

    Med det är en lyckad tävling avslutad, och vi vill rikta ett stort tack till S:t Arild Golfklubb för en fin bana och ett trevligt bemötande. Och givetvis säga ett stort grattis till mästarna.

    Resultat

    Bilder

  7. Teen TourSpännande avslutning väntar i JSM slag
  8. Teen Tour

    Spännande avslutning väntar i JSM slag

    Tre fjärdedelar av JSM slag är avklarat och imorgon ska det avgöras vilka två som får titulera sig som svensk mästare. Den regerande mästaren Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, leder på 210 slag (-6). I pojkklassen delar Carl Härdin, Barsebäck Golf, och Ludvig Nilsen, Delsjö Golfklubb ledningen på 209 slag (-7).

    S:t Arild Golfklubb fortsätter att bjuda spelarna på en bana i fint skick, och en hel del utmaningar. En som kanske trivdes lite extra på banan idag var Jonathan Ericsson, Ljunghusens Golfklubb. Han gjorde nämligen en albatross på det fjortonde hålet, och en eagle på det sjunde hålet. Jonathan hade tillsammans med Daniel Svärd, Algot Kleén och Ludvig Nilsen dagens lägsta score på 68 slag (-4). Ludvig Nilsen är i delad ledning tillsammans med Carl Härdin på 209 slag (-7) inför morgondagens avgörande. På tredje plats återfinns Henric Bjelke, Kalmar Golfklubb, på 211 slag (-5).

    I flickklassen leder Andrea Grimberg Lignell på 210 slag (-6). Endast ett slag bakom skuggar Kajsa Arwefjäll, Barsebäck Golf, på 209 slag. Ytterligare en spelare är under par totalt och det är Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, på 215 slag (-1). Dagens lägsta runda stod Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb, för med sina 68 slag (-4).

    Efter dagens runda dras cut. 47 pojkar och 26 flickor får spela vidare i finalronden imorgon. En härlig tävling närmar sig sitt slut men den spännande avslutningen väntar!

    Resultat

    Startlista

    Bilder

  9. Teen TourSolig första dag på JSM slag
  10. Teen Tour

    Solig första dag på JSM slag

    JSM slag avgörs i år på S:t Arild Golfklubb. I fyra dagar, med arton hål per dag, gör deltagarna upp om titeln. I flickklassen hittar vi Matilda Jonsson i ledning med sina 67 slag (-5). I pojkklassen är det tre spelare som delar ledningen på 66 slag (-6).

    Första dagens spel av JSM slag är avklarad. Sol och hetta har stått på väderschemat. Flickorna var först ut idag, och bland de 54 startande så hittar vi Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, i täten med sina 67 slag (-5). Moa Svedenskiöld från Ringenäs Golfklubb är den som jagar närmst bakom på andra plats efter sina inledande 70 slag (-2). Ytterligare två spelare var under par och återfinns på delad tredjeplats.

    Bland pojkarna är det jämnt i toppen. Henric Bjelke, Carl Härdin och Casper Nerpin är namnen på de tre som delar ledningen och kan stoltsera med ett tangerat banrekord på S:t Arild Golfklubb. Totalt 15 spelare i pojkklassen är under par efter första dagens spel och det blir fortsatt spännande att följa upplösningen i både flick- och pojkklass.

    Resultat

    Startlista rond 2

  11. Teen CupTeen Cup för alla
  12. Teen Cup

    Teen Cup för alla

    Teen Cup, eller cupen, är en tävling som spelats under lång tid och många är de som spelat sedan den första upplagan 1976 på Täby golfklubb.

    Alla kan spela Teen Cup!

    Det finns inga begränsningar för klubbar att skapa en tävling inom Teen Cup. Puttävling, scramble, korta banor där hålen mäter 30, 50 eller 100 meter. Målsättningen är att alla som vill skall ges möjlighet att tävla på sin nivå på sin klubb.

    Teen Cup är också för dem som vill tävla om att vara bäst i Sverige. Denna del spelas i fyra steg: Teen Cup Klubbkval – Teen Cup Gruppkval – Teen Cup Regionkval – Teen Cup Riksfinal.

    Bilden ovan är från inspel vid Teen Cup Riksfinalen 2015. De som har roligt tillsammans är Frida Kinhult, Skaftö GK, som nu spelar som proffs på Symetra Tour i USA och Beatrice Wallin, Hills GK, som spelar collegegolf på Florida State University.

    Läs mer om Teen Cup här.  

  13. Teen TourGolf GameBook Junior Program
  14. Teen Tour

    Golf GameBook Junior Program

    Svenska Golfförbundet och Golf GameBook fortsätter samarbetet för att göra golfen enklare, roligare och mer social för juniorerna.

    Gratis guldmedlemskap för juniorer

    Genom att ladda ner Golf GameBook och klicka på handicapfunktioner synkroniseras Golf GameBook med Min Golf. och alla under 21 år erhåller automatiskt gratis guldmedlemskap.

    För spelare

    För klubbar

    Med Golf GameBook kan juniorer:

    ● Skapa digital kontakt med sina golfvänner
    ● Dela innehåll
    ● Skapa chattgrupper

     Man kan även: 

    ➤ Använda Golf GameBooks GPS-tjänst – för att se avstånden på banan och planera sin rond.
    ➤ Söka efter juniortävlingar i tävlingskalendern som är synkad med Min Golf.
    ➤ Använda sig av statistikmodulen för att logga sitt spel.
    ➤ Använda sig av Golf GameBooks digitala scorekort som förhoppningsvis leder till att fler juniorer upptäcker nya roliga spelformer.

    Junior Challenge 2021

    Maj: Birdiejakt med Alex Norén.
    Juni: Slå långt med Sandra Carlborg.
    Juli: Jaga Birdie med tourvinnaren (Mikael Lindberg).
    Aug: Träffa fairways och ge dig lägen (Julia Engström).
    Maj-aug: Golftjej Poängjakten.

    Se alla utmaningar här. 

  15. Teen TourLignell och Svärd segrarna i JSM Slag
  16. Teen Tour

    Lignell och Svärd segrarna i JSM Slag

    JSM Slag avgjordes idag på Kalmar GK. Spelarna har under veckans gång utmanats av skiftande vindriktningar och kluriga flaggplaceringar. Inspelet in mot green har krävt både god planeringsförmåga och precision. Dessa förmågor har Andrea Lignell från Hills GK och Daniel Svärd från Viksjö GK behärskat väl och de kan numera titulera sig svenska juniormästare.

    Både, Andrea och Daniel, gick ut på finalvarvet i ensam ledning men fick kämpa hela vägen för att behålla den. I gårdagens intervju med Daniel berättade han om vikten av att ha en spelstrategi som är anpassningsbar till olika förutsättnigar i form av olika vindriktningar och flaggplaceringar. Detta är något han påvisade under dagens finalvarv i kombination med entusiam över att få tävla igen. 


    -   “Jag kände mig sjukt taggad inför spelet” Daniel Svärd 


    I tjejklassen var det spännande in i det sista. Inför artondehålet låg Meja Örtengren från Landeryds GK och Andrea Lignell från Hills GK i delad ledning. Från utslaget på 18onde tee hamnade Meja längst en stenmur och Andrea Lignell mitt på fairway. Meja, 15 år, behöll lugnet och löste situationen genom att vända på klubbbladet för att kunna chippa ut bollen i sidled och därefter slog hon upp sin 60m wedge till tap-in för par. Genom detta tvingade hon fram ett särspel och på tredje särspelshålet avgjordes den intensiva duellen med en birdie av Andrea.  


    Även i pojkklassen blev avgörandet en rysare. Daniel Svärd och William Wistrand från Österlens Golfklubb tampades mot varandra genom hela varvets gång. På hål 17 gjorde både birdie och inför sista hålet ledde Daniel med endast ett slag. Slutligen, på artondes green säkrade han segern genom att sänka en 5 meters putt. 


    Utöver dramatiken i ledarbollarna idag har Hugo Thyr från Lidköpings GK tangerat banrekordet, 66 (-6) och därigenom klättrade han upp till tredjeplats. Dessutom, på hål 13 blev det en hole-in-one av Jesper von Reedtz från Täby GK. Hålet spelades 190 meter långt in i vinden och Jesper följde upp HIOn med en till eagle på följande hål. 


    Ett stort tack till Kalmar GK för ett fantastiskt arrangemang. Nästa Teen Tour Elite omgång spelas den 21-23 augusti på Mora GK.

     

    RESULTAT

     

  17. JSM KlubblagLanderyds GK vinner JSM Klubblag 2019
  18. JSM Klubblag

    Landeryds GK vinner JSM Klubblag 2019

    Efter en högdramatisk avslutningsdag kunde Landeryds GK tillslut segra i JSM Klubblag 2019.

    Landeryds GK som för fjärde året i följd lyckades ta sig till finalspelet, kunde i år vinna den efterlängtade segern i JSM Klubblag.

    Landeryd var vid flertalet tillfällen under dagen i underläge mot Hills, och ett avgörande särspel var inte långt borta. Landeryd lyckades dock vända matchen mot Hills, och efter att foursome-paret Pontus Samuelsson och Johannes Axell vann sin match på det 19e hålet, var saken klar att Landeryds GK skulle vinna JSM Klubblag 2019.

     

    När silvret och bronset skulle fördelas hade vi tre lag på 1 poäng. Därför fick Gävle GK, Halmstad GK och Hills GK spela ett särspel (mixed foursome).  Gävle och Halmstad gjorde par på det första särspelshålet, samtidigt som Hills gjorde en bogey. Detta innebar att Hills GK var utslagna i kampen om medaljerna.

    Halmstad och Gävle fick gå vidare till nästa hål för att avgöra vilka som skulle vinna silver samt brons. På det andra särspelshålet drog Gävle GK det längsta strået och kunde därför vinna silvermedaljerna. 

     

    Vi på Svenska Golfförbundets Juniortävlingar riktar ett stort tack till Lumine Golf Club för att vi återigen fick gästa er underbara golfbana under dessa soliga dagar.  

  19. JSM KlubblagFörutsättningar inför sista dagen av JSM Klubblag 2019
  20. JSM Klubblag

    Förutsättningar inför sista dagen av JSM Klubblag 2019

    Tävlingens andra speldag bjöd på två underhållande matcher. Halmstad GK lyckades vinna över Hills GK, och Landeryds GK kunde knipa segern mot Gävle GK

    Måndagens samt tisdagens spel har givit oss följande poängfördelning:

    Landeryds GK: 2 poäng

    Hills GK: 1 poäng

    Halmstad GK: 1 poäng

    Gävle GK: 0 poäng

    Morgondagens matcher spelas mellan Halmstad - Gävle (första start 08:15) och Landeryd - Hills (första start 09:00).

    Skulle Landeryd vinna sin match mot Hills är saken klar, Landeryd vinner JSM Klubblag 2019. Däremot om Hills vinner mot Landeryd kommer båda lagen att hamna på 2 poäng.  Därtill skulle även Halmstad kunna blanda sig i kampen om guldet ifall de lyckas vinna över Gälve, samtidigt som Hills vinner mot Landeryd. Vid ett sådant scenario skulle Landeryd, Hills och Halmstad samtliga hamna på 2 poäng. 

    Skulle två eller fler lag hamna på samma poäng kommer det att spelas ett särspel för att avgöra placeringarna. Ett eventuellt särspel kommer att spelas i spelformen "mixed foursome".

    Om du vill se resultat från tävlingen, tryck här.

    Vill du se bilder från tävlingen, tryck här. 

  21. JSM KlubblagFörsta dagen av JSM Klubblag Final är spelad
  22. JSM Klubblag

    Första dagen av JSM Klubblag Final är spelad

    28 motiverade juniorer från de fyra finallagen slog denna morgon ut på Lumine Golf Club, Spanien. Fjolårets vinnare Hills GK ställdes mot Gävle GK, och Landeryds GK ställdes mot Halmstad GK.

    Hills GK - Gävle GK var först ut på banan idag och bjöd på en underhållande och svängig match. Likt alla lagmatcher under finalspelet spelas matcherna i bäst av fem. 

    Hills gick tidigt upp i en 5-0 ledning och såg ut att komfortabelt kunna spela till sig segern mot Gävle. Men Gävle vägrade att ge upp och lyckades komma tillbaka till ett likaläge (2,5-2,5), med endast några få hål kvar att spela. Hills lyckades dock samla krafter igen och tillslut vinna matchen med 3,5-1,5. 

    I den andra matchen ställdes Landeryds GK mot Halmstad GK. Matchen stod och vägde länge, men tillslut kunde Landeryd koppla grepp om segern och resultatet skrevs 4-1 till Landeryds GK. 

     

    Under morgondagen ställs Hills GK - Halmstad GK, och Landeryds GK - Gävle GK. Första matchen startar 08:15 och den andra matchen startar 09:00.

    För att följa livescoring och se resultat från dagens matcher, tryck här. 

    För att se bilder från tävlingen, tryck här.

  23. Teen TourSpännande inför sista dagen på Teen Tour
  24. Teen Tour

    Spännande inför sista dagen på Teen Tour

    Efter en blöt dag på Skogaby GK är det jämnt i ställningarna inom samtliga klasser. I kampen om ANNIKA Trophy har Viktor Hagborg Asp försprånget på de som jagar.

    Första dagen på Teen Tour Finalen är färdigspelad. En dag som började med skyfall vilket fyllde många greener med vattenpölar. Därmed bröts spelet i drygt 1,5 timme på förmiddagen. När vattnet väl sjunkit undan och spelet satts igång kunde första rundan slutföras utan mer problem.

    Inför morgondagens varv leder följande spelare i respektive klass:

    Meja Örtengren, flickor 13–16

    Elsa Svensson, flickor 17–21

    Albert Hansson och Daniel Svärd, pojkar 13–16

    Anton Fridell, pojkar 17–21

    Men, det är väldigt jämt så flera spelare därunder har goda chanser att gå om och vinna finalen i sin klass.

    I pojkarnas totalställning på årets Teen Tour är det Viktor Hagborg Asp som har bäst utgångsläge inför söndagen. Han jagas av Rasmus Rosin, tre slag efter, samt Linus Jonsson som är fyra slag bakom Viktor. Om Viktor blir bäst placerad av dessa tre är den han som vinner ANNIKA Trophy. Rasmus eller Linus har störst chans att vinna totalen om någon av dom slutar topp två samtidigt som Viktor blir trea eller lägre. Vid lägre placering för Linus och Rasmus krävs det att avståndet till Viktor är tillräckligt stort.

    För att dela ut rankingpoäng och avgöra vinnaren till ANNIKA Trophy slås båda pojk-klasserna ihop till en resultatlista. Samma sak görs mellan flick-klasserna. Bland flickorna var det, innan helgens tävling, redan avgjort vem som vinner ANNIKA Trophy, nämligen Louisa Carlbom. Ingen av de andra tjejerna kan gå om vad som än händer imorgon.

  25. MästerskapBirgittaskolan segrade på "hemmaplan"
  26. Mästerskap

    Birgittaskolan segrade på "hemmaplan"

    Nu är står det klart vilka som tog hem pokalen från Skol-SM 2019. Ett mästerskap som började i blöta och slutade i solsken. Det blev spännande hela vägen och tillslut skilde endast fem slag mellan pallplatserna.

    Första tävlingsdagen på Landeryds GK strax utanför Linköping spelades under ett ruggigt höstväder där regnet föll konstant. Några spelare frågade om tävlingen tillfälligt skulle brytas men, tävlingsledningen valde att låta spelet fortgå. Spelarna kämpade på och när de var klara med rundorna var det trots allt många glada miner. Lagledarna sade att det var en lärorik dag för sina spelare att tävla i sådana förhållanden.

    Trots regnet och de få plusgraderna kom det in en hel del låga resultat på foursomen. De flesta under förmiddagen då banan inte hunnit blivit lika blöt som den blev på eftermiddagen. Den allra lägsta scoren visade två under par som Madeleine Sund och Kevin Dahlberg från Filbornaskolan lag 2 stod för.

    Dag två, då pallplatserna skulle avgöras, bjöd på raka motsatsen till väder. Sol på himlen och måttliga vindar gjorde att spelarna trivdes bättre på banan denna dag. Allra bäst trivdes Filbornaskolans lag 1 som totalt gick ett under par på singelronderna. Det innebar att dom lyfte från sin fjärde plats och kom tvåa i tävlingen. Filbornaskolans lag 2 som hade ledningen med nio slag före Birgittaskolan inför singelronderna, lyckades inte lika bra på finaldagen och slutade på bronsplats.

    Guldmedaljerna gick således till Birgittaskolan som lyckades bäst med att bemästra de svåra greenområderna på Vesterbybanan. Med en totalscore sista dagen på sju över par skrevs segermarginalen till tre slag. Mästerskapets bästa citat kom under segertalet från Birgittaskolans Malte Lindell. Han sa, något i stil med, att det var kul att spela tävlingens båda dagar under optimala väderförhållanden.

    Stort grattis till Birgittaskolan som nu får ta hand om vanringspokalen till nästa år då Skol-SM avgörs i Stockholm.