Ladda ner regelboken och se de korta animerade regelfilmerna som lär dig grunderna i Regler för golfspel.

Golfreglerna är globala och gäller i hela världen. Regelboken revideras vanligtvis var fjärde år. Den version som gäller just nu är Regler för golfspel 2023. Du hittar regelboken kostnadsfritt som app till mobilen och på webben. Scrolla för att läsa mer!

Startsidan i regelappen i en mobiltelefon

Ladda ner.

Regler för golfspel finns som gratis mobilapp till iPhone och Android. Ladda ner den så har du alltid regelboken nära tillhands. I appen finns också skisser, regelfilmer och quiz. Mer om regelappen

Framsida på boken Regler för golfspel.

Läs.

Förutom i regelappen kan du läsa regelboken digitalt på R&A:s hemsida. Vill du ha den i tryckt format finns den att beställa i golfbokhandeln för 79 kr + frakt (63 kr vid köp av 20 ex eller fler).

Youtube-kanalen

Titta.

SGF:s YouTube-kanal finns 36 animerade filmer med de viktigaste reglerna. Varje film är cirka 1–1,5 minut lång och ger dig koll på vad som gäller i en specifik regelsituation. Kika igenom dem så lär du dig grunderna. Det kan hjälpa dig göra rätt och spara slag.

Tips! För att se filmerna med svensk text, klicka på ikonen för undertexter i videospelaren.

Skisser från regelboken

Bläddra nedan för att se samtliga skisser från Regler för golfspel 2023. Om du klickar på en bild hamnar du i den digitala regelboken och kan läsa mer om just den regeln.

Regel 25 för spelare med funktionsnedsättning

I Regler för golfspel finns Regel 25 som innehåller undantag till vissa av de övriga golfreglerna för spelare med olika typer av funktionsnedsättning. Det gör att paragolfare kan spela och tävla på lika villkor som spelare utan funktionsnedsättning.

Har du en funktionsnedsättning och vill kunna nyttja Regel 25? Då behöver du kontakta din hemmaklubb som godkänner din behörighet i golfens gemensamma IT-system GIT. 

Läs mer här ➤

Kort om regler för golfspel

De första skriftliga golfreglerna kom redan 1744. Golfreglerna utformas och beslutas idag av de två stora golforganisationerna R&A och USGA och gäller i hela världen. Större eller mindre revideringar av regelverket görs oftast vart fjärde år.

Spelet golf bygger helt och hållet på spelarens moral och ärlighet. Därför är det extra viktigt att du känner till reglerna.

Grunden är att du ska spela banan som den är och spela bollen som den ligger. Du ska dessutom göra det i enlighet med reglerna och i spelets anda.

Regelboken kan självklart läsas från pärm till pärm, men är oftare en ”uppslagsbok” för att få svar på specifika frågor vid olika situationer på banan eller i samband med regelutbildningar.

Om du skaffar en regelbok kan du vara ”din egen domare”, samtidigt som du kan hjälpa andra att spela enligt golfens regler. Det gör din golf roligare och kan göra att du sparar slag.

Spel- och tävlingshandboken

Som komplement till Regler för golfspel finns SGF:s Spel- och tävlingshandbok. Den riktar sig i första hand till golfklubbens tävlingskommitté, tävlingsledning, styrelse, bankommitté, banansvarig och kanslipersonal – men också till dig som spelar och tävlar i golf.

Spel- och tävlingshandboken fungerar som ett uppslagsverk för den som vill arrangera och genomföra en tävling, men också för den som vill veta hur man ska hantera situationer som uppstår kring det allmänna spelet, handicapfrågor, amatörregler eller i tävlingsverksamheten på en golfklubb.

Ladda ner spel- och tävlingshandboken

Alla tävlingsarrangörer i Sverige måste följa bestämmelserna i Spel- och tävlingshandboken kapitel 1, samt handicapreglerna och amatörreglerna.

Klargöranden

Klargöranden (tidigare kallat Tolkningar) är golfreglernas prejudikat. Det är förklaringar av speciella situationer som inte i detalj framgår av texten i regelboken, ofta med konkreta exempel.

Du hittar klargöranden till Regler för golfspel 2023 i regelappen och på R&A:s regelwebb.

Kontakt vid regel- och handicapfrågor

Om du som golfspelare har frågor kring golfreglerna eller handicapsystemet ska du i första hand kontakta din hemmaklubbs regel- och handicapkommitté. De kan också hjälpa dig om du har specifika frågor kring din egen handicap. Du hittar vanligtvis deras kontaktuppgifter på din golfklubbs hemsida.

Vid frågor, kontakta i första hand regelansvarig på din golfklubb

Skiss av en porträttbild.