Golfbana i bakgrunden. Ovanpå ligger illustrerade symboler för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Berättelsen om golfens samhällsnytta och hållbarhetsarbete

För Svenska Golfförbundet har hållbarhet varit en prioriterad fråga sedan början av 2000-talet. Det här är berättelsen om hur golfens hållbarhetsarbete bidrar till människornas, naturens och samhällets utveckling och välmående.

Det är också en berättelse om de utmaningar golfen står inför inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, och de särskilda satsningar som görs för att möta dem.  

En unik idrott

Golfen är unik i Idrottssverige på flera sätt:

  • Golf möjliggör livslångt idrottande över generationsgränserna. Det bidrar till att golf är Sveriges största sport efter fotboll sett till antal utövare.

  • Sveriges golfklubbar äger och arrenderar stora arealer. Sammanlagt 27 600 hektar mark som golfklubbarna sköter, framför allt för golfspel men också för flera andra verksamheter och värden.

  • Många klubbar är hybridorganisationer, det vill säga både kommersiella och ideella.

Dessa unika förutsättningar innebär både sociala, ekologiska och ekonomiska möjligheter och utmaningar.

Därför är hållbarhet viktigt

Här är fyra skäl till varför ett aktivt hållbarhetsarbete är viktigt för golfen i Sverige:

  1. För att säkra spelplatserna. Idag finns flera hot mot landets golfbanor, t ex klimatförändringar, reglering av växtskyddsmedel och konkurrens om stadsnära mark. Vi måste säkerställa att vi kan fortsätta spela golf på banor med god kvalitet.

  2. En försäkring mot framtida utmaningar. Att arbeta hållbart, vara hållbar och bidra till en hållbar utveckling är viktigt för att golfen ska kunna behålla och öka sin legitimitet i samhället.

  3. En ekonomisk möjlighet. Att arbeta hållbart kan spara pengar. Det kan också skapa möjligheter till samarbeten och generera nya intäkter.

  4. För att golfen kan visa vägen. Med sina 448 golfanläggningar och 550 000 utövare är golfen en stor spelare i samhället. Med det följer ett ansvar att bidra till en hållbar utveckling. Det handlar inte bara om att följa lagar och regler, utan också om att ta ledningen i de frågor där golfen har bäst kompetens och kan bidra mest.

Hållbarhet ur golfens perspektiv

Logotyper för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, kopplat till golfens arbete med social, ekologisk och ekonomisk hålbar utveckling.

Golfens samhällsnytta och hållbarhetsarbete kan förstås på flera olika sätt. Det finns en tydlig koppling till FN:s Agenda 2030 och flera av de globala målen.

Vilka mål som är viktigast kan variera mellan olika golfklubbar, men sammantaget kan man konstatera att golfen i Sverige idag bidrar med stor samhällsnytta, både när det gäller social, ekologisk och ekonomisk hållbar utveckling.

Samtidigt finns en del utmaningar. För att möta dem pågår ett aktivt arbete i Golfsverige. Bland annat ett väl utvecklat samarbete mellan SGF och golfens yrkesorganisationer*, forskning och kunskapsutveckling via STERF**, direkt rådgivning mot klubb i olika frågor, samt utbildning och fortbildning för anställda och förtroendevalda på landets golfklubbar.

Golfens bidrag och utmaningar

Läs mer om golfens bidrag till samhällsnyttan och de utmaningar som finns inom respektive område – social, ekologisk och ekonomisk hållbar golf – i flikarna nedan:

Social

  • Social hållbar golf – målet

    Social hållbar golf handlar om spelet och spelaren, vilket är målet i golfens hållbarhetsarbete.

    2023 spelade drygt 500 000 golfspelare mer än 7 miljoner golfronder. Glädjen, gemenskapen och spänningen i sporten, tillsammans med fysisk aktivitet i gröna miljöer, främjar fysisk och mental hälsa, välbefinnande, ökad livslängd och livskvalitet.

    Sverige har också en lång tradition av att fostra spelare som når den yppersta världseliten, vilket inspirerar och motiverar kommande generationer.

    Utmaningarna handlar bland annat om hur golfen ska kunna locka fler kvinnor och flickor, som idag utgör cirka 25 % av medlemmarna, samt hur golfklubbarna ska kunna behålla medlemmar när flödet av medlemmar in och ut ökar.

    Exempel på särskilda satsningar för att möta dessa utmaningar:

    • FairWays – för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. En satsning som syftar till att öka antalet kvinnor bland spelare och i ledande positioner. Läs mer.

    • Golftjej Sverige, som syftar till att inspirera tjejer till mer golf och stötta tjejer inom golfen. Läs mer

    • Bättre spelupplevelse syftar till att ge golfklubbar kunskap och verktyg kring hur de kan utveckla golfbanan och verksamheten för att göra golfen roligare för fler. Läs mer

Ekologisk

  • Ekologisk hållbar golf – kravet

    Ekologisk hållbar golf handlar om spelplatsen och det omgivande landskapet, vilket är kravet i golfens hållbarhetsarbete.

    Här är prioriteringen hög kvalitet på spelytorna: greener, tees, fairways, foregreens och semiruff.

    Skötseln av spelytorna sker framför allt med gräsklippare och olika typer av insatsmedel som växtskyddsmedel, konstgödsel, sand och vatten.

    Insatsmedel används främst på greener och tees, som tillsammans utgör en liten del av en golfanläggning (cirka 3 %). Läs mer om golfens miljöpåverkan här

    Marken utanför spelytorna omfattar mer än hälften av golfanläggningens yta. Sammanlagt har Sveriges golfbanor cirka 15 000 hektar naturmark*, vilket motsvarar den sammanlagda arealen av alla nationalparker i Svealand. 

    Denna naturmark har ofta mycket höga naturvärden och en rik biologisk mångfald. Tillsammans bildar spelytorna och naturmarken en helhet – gröna oaser – för golfspelare såväl som allmänhet och djur- och växtliv.

    Utmaningarna handlar bland annat om klimatförändringarnas negativa effekter på golfbanornas spelytor. Golfklubbarna måste klara av att hantera torka, översvämningar, ändrade vinterförhållanden, ogräs och skadegörare – samtidigt som restriktionerna för användning av växtskyddsmedel blir allt hårdare.

    Exempel på särskilda satsningar för att möta dessa utmaningar är:

    • Analytisk greenkeeping för att minska beroendet av växtskyddsmedel och konstgödsel. Läs mer.

    • Anläggning av nya dammar och användning gråvatten från det omgivande landskapet för att säkra tillgången på bevattningsvatten. Läs mer

    • Insatser för att gynna biologisk mångfald, i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Läs mer


    * Naturmark = högruff och ängsmark, skog och gamla träd, bryn, dammar och våtmarker, etc., det vill säga mark som inte är anlagda spelytor.

Ekonomisk

  • Ekonomisk hållbar golf – medlet

    Bild på ett klubbhus på en golfanläggning. Ovanpå ligger symboler för hållbarhet, och ordet Ekonomisk.

    Ekonomisk hållbar golf handlar om organisation och ekonomi, vilket är medlet i golfens hållbarhetsarbete.

    Internt innebär det att golfklubbarna behöver ha en väl fungerande organisation och en ekonomi i balans. Men eftersom golfen är en så stor verksamhet i Sverige skapas också betydande samhällsekonomiska värden.

    Golfen skapar sysselsättning och tillväxt, både inom golfgolfbranschen och andra verksamheter, till exempel besöksnäringen, i hela Sverige.

    Sporten bidrar också indirekt till samhällsekonomin genom att den främjar fysisk och mental hälsa, ökad livslängd och livskvalitet. Det sparar sjukvården stora summor varje år. Enligt en studie av Handelns utredningsinstitut (HUI) är det samhällsekonomiska värdet av golfens hälsoeffekt 400 miljarder kronor*. Eftersom golfanläggningarna fungerar som arenor för andra typer av friluftsliv gynnas hälsa och livskvalitet även hos icke-golfare.

    Utmaningarna handlar bland annat om hur golfklubbarna ska klara ökade kostnader på grund av inflation, minskade intäkter på grund av fler greenfeemedlemskap, samt kompetensförsörjning vad gäller såväl ideell som anställd arbetskraft.

    Exempel på särskilda satsningar för att möta dessa utmaningar är:

    • Utbildning i arbetsmiljöarbete för att skapa säkrare och tryggare arbetsplatser. Läs mer

    • Styrelseutbildning för att utveckla klubbens verksamhet. Läs mer

    • Multifunktionella golfanläggningar som tillgängliggör golfbanorna för allmänheten. Till exempel skidspår, simulatorgolf, motionsspår, padel, cykelvägar och ridstigar.

    * Siffran är från 2013 och hämtad ur Golfnyttan i samhället, en rapport från HUI Research på uppdrag av Svenska Golfförbundet. 

* Golfens yrkesorganisationer i Sverige: GAF (Golf Management Sverige), PGA (Professional Golfers Association of Sweden), SGA (Swedish Greenkeepers Association) och FSGA (Föreningen Skandinaviska Golfbanearkitekter).

** STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation)