Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist

  7. Seger för Amanda och för Tobias på Ekerum Resort
  8. Swedish Golf Tour

    Seger för Amanda och för Tobias på Ekerum Resort

    Amanda Linnér, Hills Golfklubb och Tobias Ruth, Onsjö Golfklubb tog imponerade segrar när Lindbytvätten Masters avgjordes på Ekerum Resort.

    Amanda Linnér var i ledning inför den tredje och avgörande ronden. Med ett hål kvar att spela var hon fortfarande i ledning, ett slag före spelkamraten Amanda Jakobsson. En avslutade birdie från Linnér avgjorde.

    -Jag är såklart jätteglad. Jag har haft ett kämpigt år men nu börjar det lossna lite så det känns jättekul. Det blev jämnt, jag hade inte än lika bra dag idag så jag fick kämpa lite mer. Det var kul och det blev spänning på slutet och jag fick avsluta med birdie så det var bra, säger Amanda Linnér efter segern.

    Amanda Linnér är fortfarande amatör och efter nyår väntar college vid Arizona State University. Hon är internationellt meriterad med både lagsegrar vid EM och individuella segrar. Årets säsong har som hon själv nämnde varit kämpig. Glädjande är då en seger kommer vid tourfinalen av Swedish Golf Tour vilket visar att Amanda trots motgångar fortsatt jobba på målvetet.

    Tobias Ruth tog idag sin första seger på Swedish Golf Tour. Han går fotspåren av många andra av Sverige bästa spelare genom denna seger.

    -Det känns väldigt skönt. Det mycket att ta in. Jag är väldigt nöjd med mitt spel, det har äntligen klickat. Det är bra vibbar här på Ekerum och jag ser redan fram emot tävlingen nästa år, säger Tobias Ruth efter segern.

    Med ronder på 67, 65 och 68 verkar Tobias form var god inför tourfinalerna de kommande veckorna, först Race To Himmerland - Presented by Freja på Ecco Tour och därefter Tour Final by Pärnu Bay Golf Links på Swedish Golf Tour.

    Totalsegrare Swedish Golf Tour Damer
    I och med dagens tävling är årets säsong för damerna färdigspelad. Segrare av Order of Merit blev Tonje Daffinrud från Norge. Hon följs av Emma Svensson, Ringenäs Golfklubb och Jessica Karls från Forsgårdens Golfklubb.

    I Birdieligan presented by FJ blev det jämnt. Både Ellinor Haag och Amanda Jakobsson slutade med totalt 74 birdies. Segern gick då till Ellinor då hon hade flest birdies vid den avslutande tävlingen.

    Leaderboard herrar

    Leaderboard damer

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    Order of Merit Damer  

    Text: Göran Söderqvist Bild: Swedish Golf Tour

     

  9. Lindbytvätten Masters
  10. Swedish Golf Tour

    Lindbytvätten Masters

    När Swedish Golf Tour besöker Öland och Ekerum Resort 25-27 september spelar återigen damer och herrar på samma anläggning. Ekerum Resorts båda banor, Långe Erik och Långe Jan, kommer att spelas av både damer och herrar.

    Damtävlingen är säsongens sista. En av favoriterna i startfältet är Ringenässpelaren Emma Svensson , sammanlagd tourtvåa och nybliven svensk mästare efter segern i SM Match presented by Greatdays.

    Vi hittar också några damspelare som är sugna på segern i birdieligan. Inför Lindbytvätten Masters leder Amanda Jakobsson med 65 birdies. Bakom sig har hon Malin Vingeskog (64), Ellinor Haag (63) och Isabelle Johansson (61).

    I herrtävlingen kommer tourledaren Christopher Sahlström till start, med hela fem segrar under säsongen. Fredrik Niléhn och Åke Nilsson är två andra förhandsfavoriter. Bägge har segrat under säsongen och siktar på topp-5 på rankingen, vilket ger spel på europeiska Challenge Tour kommande säsong.

    I herrtävlingen kommer också flera lokala stjärnor till start. Hemmaspelaren Victor Theandersson från Ekerum Golfklubb tog tidigare under säsongen sin första proffsseger vid Landeryd Masters.

    Efter Lindbytvätten Masters återstår för herrarna återstår två tävlingar som ingår i Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking. Det är de båda tourfinalerna på Swedish Golf Tour och danska Ecco Tour.

    Deltagarlista damer – Lindbytvätten Masters

    Deltagarlista herrar – Lindbytvätten Masters

    Swedish Golf Tour ranking – damer

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking – herrar

     

    Text & Bild: Göran Söderqvist

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson