Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

 1. Norskt i topp vid PGA-mästerskapet
 2. Swedish Golf Tour

  Norskt i topp vid PGA-mästerskapet

  Efter första ronden av Scandic PGA Championship är det norskt i topp. Leder gör Rachel Raastad efter en rond på 65 slag som innehöll sex birdies och en eagle.

  -Det var väldigt göy idag. Jag spelade fantastiskt från tee till green, tror jag missade en green. Det bara flöt och alla i bollen spelade bra. Allt var bra idag, säger Rachel Raastad efter första ronden.

  Ett slag bakom hittar vi Tonje Daffinrud även hon Norge och My Leander AIK som båda hade 66 slag. My avslutade sin rond med tre raka birdies och berättade efter hur det gick till.   

  -Det gick superbra, det blev en massa birdies, satte lite puttar, satte upp bollen när flagg och käkade en bulle med tre hål kvar sedan gjorde jag birdie, birdie, birdie. De bjuder på bullar ute på banan, det är vinnartaktiken säger My Leander efter första ronden.

  My berättade vidare att imorgon är planen att äta en bulle med sex hål kvar att spela.

  Även i övrigt är det många svenskor som spelade bra under första ronden.

  Maja Stark, Abbekås GK, som slutade tvåa när LET Access Series tidigare i augusti avgjordes i Västerås spelade återigen bra och visade att hon hänger med även på denna nivå.

  Maja hade 67 slag vilket även Vasatorps Elsa Svensson signerade för. Elsa är likt Maja amatör och båda har lokalkännedom då Maja gått och Elsa går på Riksidrottsgymnasiet för Golf i Helsingborg.  

  På plats på Allerum Golfklubb finns spelare från 23 länder och då är det glädjande att ett gäng svenskor lirar bra golf. Topp-10 efter första ronden är utöver de som nämnts ovan även; Sofie Bringner och Johanna Gustavsson båda 67 slag samt Emelie Borggren, Julia Engström och Louise Rydqvist alla 68 slag.

  Leaderboard

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 3. LET Access Series till Sundets Pärla
 4. Swedish Golf Tour

  LET Access Series till Sundets Pärla

  Scandic PGA Championship, en av nordens största golftävlingar för damer med 42 000 euro i prispotten avgörs på Allerum Golfklubb i Helsingborg över 54 hål med finalrond lördag 31/8.

  Till start kommer spelare från över 20 länder.

  En svensk trio som sticker ut när du tittar på anmälningslistan är; Annelie Sjöholm som segrade när LET Access Series tidigare i augusti besökte hennes hemmaklubb Västerås GK, landslagsamatören Maja Stark från Abbekås GK som slutade tvåa i Västerås och som tvingade Annelie att avsluta med tre birdies för att få lyfta pokalen inför en jublande hemmapublik samt europatourspelaren Julia Engström från Ringenäs GK som i fjol segrade vid två tillfällen på LET Access Series

  Till start kommer också Catrin Nilsmark som gör sin andra start efter sin comeback med sikte på Legends Tour i USA.  

  I Scandic PGA Championship spelas det om pokalen, prispengarna och kanske viktigast av allt rankingpoängen.

  Tour-kort till Ladies European Tour ges till de fem främsta på ranking efter säsongsfinalen i oktober. Efter Scandic PGA Championship är det tre tävlingar kvar av årets tävlingsprogram

  Bäst placerad svenska på femte plats inför veckans tävling är Annelie Sjöholm. Övriga svenskor som med en bra avslutning av säsongen kan blanda sig i striden om tourkorten är; Isabella Deilert (20), Johanna Gustavsson (24) och möjligen även My Leander (41).  

  Topp-5 Ranking inför Scandic PGA Championship
  1. Hayley Davis, England
  2. Sanna Nuutinen, Finland
  3. Laura Gomez Ruiz, Spanien
  4. Lucrezia Colombotto Rosso, Italien
  5. Annelie Sjöholm, Sverige

  LET Access Series Ranking

  Garanterat repfritt!
  För dig som är i närheten av Helsingborg, ta chansen att se proffsspelare på riktigt nära håll. På Swedish Golf Tour och LET Access Series finns inga rep som skiljer spelare och publik.

  Text & Bild: Göran Söderqvist

   

   

 5. Louisa Carlbom segrade i Johannesberg Open
 6. Swedish Golf Tour

  Louisa Carlbom segrade i Johannesberg Open

  Med en avslutande rond på 70 slag och totalt sex under par segrade Gräppås Golfklubbs amatör Louisa Carlbom i Johannesberg Open med tre slag före Josefine Nyqvist, AIK Golfklubb.

  -Mitt spel har varit riktigt bra, jag är jättenöjd. Jag puttade väldigt bra och gjorde många up-and-downs och det lönade sig. Den här segern betyder jättemycket, jag är jätteglad. Detta var första gången jag gick i ledarboll och hade ledning, så jättekul att få testa på det. Jag har tränat så mycket och äntligen ger det resultat, säger Louisa Carlbom efter segern i Johannesberg Open.

  Detta var andra gången under säsongen som proffsen på Swedish Golf Tour spelade gemensam tävling med juniorerna på Teen Tour Elite. Även vid det tidigare tillfället var det en junior som segrade.  

  -Jag tycker det är skitkul att spela med några proffs och få lära sig av dem, det är jättebra, säger Louisa Carlbom om att juniorer och proffs spelar tillsammans.

  Johannesberg Open, en lyckad tävling, där klubben presenterade en bana i bra skick med snabba utmanande greener vilka segrarinnan berömde i segerintervjun.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är svenska PGA-mästerskapet, Scandic PGA Championship, på Allrum Golfklubb 29–31 augusti. Detta blir även den tredje tävlingen i Sverige under 2019 som ingår i LET Access Series.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour

  Text: Göran Söderqvist Bild: Swedish Golf Tour.

 7. Övertygande seger av Kennegård
 8. Swedish Golf Tour

  Övertygande seger av Kennegård

  Jesper Kennegård, AIK Golfklubb, tog en övertygande seger när Åhus KGK ProAm 2019 avgjorde på utmanande Åhus Östra på Kristianstad Golfklubb i Åhus.

  Ronder på 66-67-69 för totalt åtta under par gjorde att Jesper var i ledning genom hela tävlingen och seger togs till slut med fem slag marginal.

  -Det är skitkul, det var verkligen länge sedan jag lirade i ledarboll och detta var en viktig tävling. Det var kul att knyta ihop säcken. Jag spelade bra och stabilt, jag försökte vara snål med bogeys och det var nyckeln där ute, säger Jesper Kennegård efter prisutdelningen.  

  -Jag tycker att det känts rätt bra hela året och jag har legat rätt bra till vid ett flertal tillfällen efter första varvet men har då gjort ett halvdant andravarv och fallit tillbaka. Nu var det bara fokus på det mentala och försökte verkligen starta om inför varje varv och skita i var jag låg i resultatlistan. Så jag måste väl säga att jag är i form när jag vinner, det får man absolut säga, säger Jesper Kennegård om vad som var nyckeln till segern.

  På delad andraplats slutade Axel Boasson från Island och danska Nicolai Buchwardt Kristiansen.

  Jesper firade segern med att bila hem till Stockholm tillsammans med pappa Stefan som var hans partner i den partävling i ProAm-format som spelades parallellt med proffstävlingen vid Åhus KGK ProAm 2019. I den tävlingen slutade Kennegårds på fjärde plats medan segern togs av Adam Eineving från Chalmers Golfklubb i par med amatören Joakim Lerud.

  En seger ger alltid ett hopp upp på den viktiga rankingen. Jesper som i och med segern tog sin första topp-10-placering för året ligger på 17:e plats på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking där de fem främsta vid säsongens slut ges spelrättighet till European Challengetour 2020.  

  Kristianstad Golfklubb i Åhus presenterade återigen en bana i ypperligt skick när klubben för andra gången under säsongen 2019 stod värd för en tävling på Swedish Golf Tour. Tidigare i år var det damerna som gavs möjlighet att spela Åhus Östra när Åhus Open avgjordes i juni.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är SM Match presented by Greatdays 4–7 september på Österåkers Golfklubb. Men innan dess skall herrarna som spelar Nordic Golf Leauge både till Danmark och Finland innan de bejer sig till den svenska huvudstaden.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Text: GÖran Söderqvist Bild: Swedish Golf Tour.

 9. Louisa Carlbom i ledning inför finalvarvet
 10. Swedish Golf Tour

  Louisa Carlbom i ledning inför finalvarvet

  36 hål är färdigspelade och kvalgränsen är dragen. De 45 bästa spelarna (oberoende proffs eller amatör) plus delningar har gått vidare till finalvarvet av Johannesberg Open. Louisa från Gräppås Golfklubb är i ledning efter ronderna 67 (-5) och 73 (+1).

  I år spelas tredje upplagan av Johannesberg Open. Men det är första gången tävlingen samarrangeras mellan Teen Tour Elite och Swedish Golf Tour. Likt Hoya Ladies Open, som spelades på Flommens Golfklubb i juni, deltar både proffs och amatörer i samma tävling. För denna veckas samarrangemang befinner vi oss på Johannesberg Golfklubb. Golfbanan är designad av Donald Steel och ligger i anslutning till Johannesberg Slott.


  Under de två senaste dagarna har spelarna satts på prov med regnskurar och växlande vindar. Dessutom har de långsmala och ondulerade greenerna utgjort en utmaning för många spelare. Men uppenbarligen inte för Louisa. Hon hade enbart 25 puttar under hennes första varv och signerade ett scorekort på 67 slag (-5). Idag var hon på väg att tappa ledningen efter några hål men sedan satte hon inspelet på hål 11 för en eagle och följde upp det med en birdie på nästa hål. Louisa kom in på 73 slag (+1) och behåller ledningen inför finalvarvet.


  - “Nervöst. Det blir första gången jag går ut i ledarboll”, säger Louisa inför morgondagen 

  Närmast efter Louisa ligger Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb. Amanda hade dagens lägsta score på 69 slag (-3) och klättrade därmed 15 placeringar. Amanda har tagit flera bra placeringar i år, bland annat en andraplats på Erlandsson Hagge Ladies Open. Dessutom har hon gjort 58 birdies på Swedish Golf Tour. Tack vare dagens fem birdies utökar hon sin ledning i Swedish Golf Tour BirdieLiga. 


  Förra årets segrarinna, Anna Magnusson från Ullna Golf Club, är också med i tätstriden. Trots gårdagens kvadrupel ligger hon endast fem slag från ledning inför finalvarvet. 


  Imorgon kommer första bollen gå ut kl 08.00. Kom gärna ut till Johannesberg Golf för att uppleva fin golf eller alternativt följ avgörandet via länken nedan.  

   

  RESULTAT 

   

  Bild och Text: Pi-Lillebi Hermansson 

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson