Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb
 2. Swedish Golf Tour

  Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb

  Skaftö Golfklubb arrangerar för andra året Skaftö Open. Årets upplaga är en uppdaterad version då 2019 års tävling är del av LET Access Series vilket är touren som leder till Ladies European Tour.

  Med €50 000 i prispengar är Skaftö Open nordens största golftävling för damer och en av de mest penningtäta tävlingarna på LET Access Series under 2019.

  Till start kommer både Solheim Cup-spelare, totalsegrare av Ladies Europena tour, segrare från årets säsong på Ladies European Tour och två framtidsnamn i Frida Kinhult från just Skaftö Golfklubb och tyska stjärnrookien Ester Henseleit.

  De fem främsta på LET Access Series Order of Merit vid säsongens slut erhåller tourkort till Ladies European Tour. För tillfället finns ingen svenska topp-5, bäst placerad är AIK Golfklubbs Isabella Deilert som är tolva.

  Topp-5 inför Skaftö Open
  Anabell Dimock, England
  Hayley Davis, England
  Sanna Nuutien, Finland
  Maria Beautell, Spanien
  Anais Meyssonnier, Frankrike

  Publikfest vid Hål 15
  Vid hål 15 blir det folkfest. För spelarna finns en bil att vinna för den som först gör hole-in-one. För publiken finns storbildsskärm, tre restauranger och där kommer även många av Skaftö Opens samarbetspartners att finnas representerade.

  Program
  Torsdag 13/6 Rond 1 första start 8.00.
  Torsdag 13/6 Longdriving Sandra Carlborg, 18:00 hål 3. Alla välkomna, fri entré.
  Fredag 14/6 Rond 2 första start 8.00.
  Lördag 15/6 Rond 3 första start 9.00 - prisutdelning ca. 16.30

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro

  Spelarpresentation

  Frida Kinhult – Skaftö Golfklubb (amatör)
  Amatör med en gedigen meritlista, just nu på andra plats på världsrankingen. Hon har precis avslutat sitt första år som collegespelare på Florida State University. När hennes säsong som freshman summeras görs det genom att konstatera att hon toppar collegerankingen, att hon hade lägst snittscore av alla ca 2000 spelare i de 249 lag som spelar NCAA Div 1. Frida segrade i två tävlingar och slutade topp-10 i tio av elva tävlingar.

  Linda Wessberg – Hills Golfklubb
  Solheim Cup-spelare som har fyra segrar på Ladies European Tour. Är tillbaka och spelar bra golf efter att ha fött barn. 

  Ester Henseleit – Tyskland
  Född 1999 spelade Junior Solheim Cup 2017 gör i år sitt första år som proffs. Spelar mestadels på Ladies European Tour där hon leder rookieligan klart och ligger 3:a på rankingen Ladies European Tour Order of Merit. Spelade US Women´s Open i år och slutade på delad 30:e plats.
   
  Marianne Skarpnord – Norge
  Ligger för tillfället på andra plats på Ladies European Tour Order of Merit. Har en seger hittills i år på Ladies European Tour, den kom vid Ladies Classic - Bonville.

  Beth Allen – USA
  Denna amerikanska har en hög högsta nivå vilket hon visade när hon 2016 slutade i topp av Ladies European Tour Order of Merit.

  Hela deltagarlistan.

   

 3. Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open
 4. Swedish Golf Tour

  Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open

  Sara Ericsson från Lidingö Golfklubb avgjorde HOYA Ladies Open med glimrande spel de sista nio hålen. Birdie hål 11, 12, 13 och 16 och inga tappade slag sista nio hålen innebar totalt ett under par för tävlingen och seger med två slag.

         

  -Det har varit en jättekul tävling. Det som fungerade bäst var min puttning, den varierade en del mellan rundorna men i slutet sista varvet fungerade den väldigt bra, säger Sara Ericsson efter segern.

  Flommens Golfklubb bjöd på en utmanande bana i utmärkt skick och där vinden som ofta är en faktor dök upp under de två avslutande ronderna när HOYA Ladies Open avgjordes.

  Detta var den först tävlingen där proffs och juniorer tävlade tillsammans i samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.  

  -Jag tycker det var väldigt lärorikt. Det var väldigt kul att få se hur proffsen agerar på banan. Vad som är skillnad mellan att spela som proffs och som junior. Jag spelade med Josefine (Nyqvist) och vi pratade mycket om vad som är skillnad och hur det är att ta steget till nästa nivå i Sverige, säger Sara Ericsson om att proffs och juniorer spelade samma i tävling.    

  Denna seger var årets första för Sara som inledde säsongen med att spela tre internationella amatörtävlingar innan tävlingssäsongen i Sverige startade. Redan nästa vecka blir det internationell tävling igen för Sara då ANNIKA Invitational Europe avgörs på Vasatorps Golfklubb.

  På andra plats i HOYA Ladies Open slutade danska Louise Markvardsen och trea blev AIK Golfklubbs Josefine Nyqvist.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Skaftö Open redan nästa vecka 13–15 juni. Skaftö Open är också den första tävlingen på svenska mark i år som ingår i LET Access Series.

  Resultat

  Swedish Golf Tour Ranking

 5. Samarrangemang på Flommens Golfklubb
 6. Swedish Golf Tour

  Samarrangemang på Flommens Golfklubb

  Idag, fredag, har den första dagen av HOYA Ladies Open avverkats. Detta är den första tävlingen som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. I topp efter öppningsronden hittar vi Meja Örtengren, från Landeryds Golfklubb som noterades för 68 slag, fyra under par.

  Det är ett helt nytt koncept som genomförs på Flommens Golfklubb i helgen. HOYA Ladies Open är en tävling som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Det är ett sätt att få många satsande spelare att tävla på samma plats, samt att ge juniorerna en bättre inblick i Swedish Golf Tour. Detta koncept med att proffs och juniorer tävlar tillsammans kommer att genomföras även på Johannesberg Open senare i år. Totalt sett är det 96 spelare som kommer till start, varav 45 som vanligtvis håller till på Teen Tour Elite. Efter två rundor är det cut där de 45 bästa plus delningar avancerar till finalronden. 

  För tredje året i rad arrangerar Flommens Golfklubb en damtävling på Swedish Golf Tour. Som vanligt bemöts spelarna av en bana belägen på en fin plats och i utmärkt skick. Meja Örtengren verkar ha trivts bäst av spelarna idag. Med sin inledande runda på 68 slag, fyra under par, leder hon inför helgens spel. Två slag bakom jagar en trio bestående av Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb, Line Toft Hansen, Hillerød Golf Klub, och Malin Vingeskog från Saltsjöbadens Golfklubb. 

  Som vanligt har det varit en härlig dag på Flommens Golfklubb. Imorgon klockan 08.30 startar den andra ronden och det är dags att placera sig väl inför avgörandet. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ via länken nedan.  

  Resultat

  Bilder

  Startlista

 7. Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna
 8. Swedish Golf Tour

  Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna

  HOYA Ladies Open på Flommens Golfklubb är årets tredje tävling på Swedish Golf Tour för damer och den första tävlingen någonsin som samarrangeras med Teen Tour Elite.

  - Det känns väldigt roligt att vi kan genomföra detta unika samarrangemang mellan proffstouren och juniortouren. Det känns helt rätt att samla många satsande spelare i en och samma tävling där juniorerna lottas ihop med proffsen till ett startfält. Förhoppningsvis känner juniorerna att steget till proffstouren inte är allt för stort och att vi på så vis kan locka dem till att satsa även när de blir seniorer, säger Sofia Pettersson, ansvarig Swedish Golf Tour Damer.

  HOYA Ladies Open är först ut med detta koncept att proffs och juniorer tävlar tillsammans. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.

  Tävlingen spelas som slagspel över 54 hål över tre dagar där kvalgränsen dras efter andra ronden, 45 spelare samt delar 45:e plats oavsett kategori går vidare.

  SGF Elitmiljö Halmstad finns på plats och i samband med spelarmiddagen, dagen innan tävling, leder trefaldiga europatoursegrare Sofia Grönberg Whitmore ett samtal med tre av de professionella spelarna. De är tre spelare med olika bakgrund där Ellinor Haag och Josefine Nyqvist har gått på college i USA medan Sandra Kågström valde det svenska alternativet med SGF Elitmiljö Halmstad.

  -Att vi kan genomföra ett samarrangemang som vi nu gör är ett lyft för båda tourerna. Att juniorerna som spelar på Teen Tour Elits ges möjlighet att spela tillsammans med, lära känna och ställa frågor till proffsen på Swedish Golf Tour samtidigt som de tävlar mot dem är bra för utvecklingen av svensk elitgolf över tid, säger Daniel Rosendahl, ansvarig Teen Tour.

  På fredag 7 juni är första bollen i luften kl. 8:00 och någon gång på eftermiddagen söndag 9 juni utses en segrare.

  Tävlingens namn: HOYA Ladies Open + Teen Tour Elite omgång 2.
  Kvalgräns: 45 samt de som delar 45:e plats.
  Spelplats: Flommens Golfklubb
  Datum: 7–9 juni
  Total prissumma: 100 000 kr.

  Deltagarlista

  Swedish Golf Tour Ranking

  SGF Elitmiljö Halmstad

 9. Christopher Sahlström segrade på Barsebäck
 10. Swedish Golf Tour

  Christopher Sahlström segrade på Barsebäck

  Ledaren inför sista ronden Christopher Sahlström, Arlandastad Golfklubb, höll hela vägen när Barsebäck Resort Masters avgjordes på Swedish Golf Tour.

  -Det är fantastisk skönt, jag hade några slags ledning inför idag men det är alltid nervöst. Jag tyckte vi spelade rätt bra allihop i bollen och jag försökte spela ett stabilt spel och undvika misstag. Det var roligt när det höll hela vägen. Detta är min första seger på Swedish Golf Tour så det var riktigt roligt, säger Christopher Sahlström efter segern.

  Den första segern kom när Christopher för första gången spelade Masters Course på Barsebäck Golf & Country Club. Flera spelare har under veckan uttryckt sin uppskattning för banan och att touren även i år fått möjlighet att besöka landets mesta mästerskapsbana.

  -Barsebäck är en av Sverige absolut bästa banor där du måste spela väldigt bra golf för att komma runt, det är inte mycket utrymme att missa på. Vinden varierade också från dag till dag så man fick tänka om, säger Christopher Sahlström om Barsebäck Golf & Country Club.

  Christopher har hittills i år spelat sju tävlingar ingående i Nordic Golf Leauge och han har klarat kvalgränsen i alla sju.

  Segern innebar en segercheck på 72 000 kr och ett lyft på Golfbox Nordic Golf League Ranking från 27:e till sjunde plats. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

  Att Swedish Golf Tour är internationell visar att topp-5 slutade spelare från fem olika nationer.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon på Österlens Golfklubb 13-15 juni.

  Tävlingens namn: Barsebäck Resort Masters
  Spelplats: Barsebäck Golf & Country Club
  Datum: 30 maj – 1 juni
  Total prissumma: 400 000 kr

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 11. Helsvensk ledarboll på Barsebäck
 12. Swedish Golf Tour

  Helsvensk ledarboll på Barsebäck

  När Barsebäck Resort Masters, årets femte tävling på Swedish Golf Tour, avgörs i morgon blir det tre svenskar i ledarboll.

  I ledning inför avgörande är Christopher Sahlström från Arlandastad på åtta under par. Han är två slag före AIK:s Mikael Lindberg som spelade i ledarboll sista dagen även vid förra veckans tävling. Den tredje spelaren i sista grupp är Christopher Feldborg Nielsen från Sjöbo.

  Topp-10 efter andra ronden finns spelare från fem nationer, förutom Sverige även Norge, Danmark, Island och England.

  Det har varit två speldagar där Barsebäck Golf & Country Club har visat två helt olika sidor. Första speldagen var det kraftig vind hela dagen och på eftermiddagen kom även regn. Andra speldagen spelades i så gott som vindstilla och i strålande sol och det gick även att njuta av över 20 grader.

  Kvalgränsen blev till slut +6 vilket medförde att 52 spelare spelar vidare däribland Hampus Bergman som idag, efter en tung första rond, gjorde åtta birdies och klarade kvalgränsen på numret.

  Leaderboard

  Startlista

 13. Hemmahopp i Barsebäck Resort Masters
 14. Swedish Golf Tour

  Hemmahopp i Barsebäck Resort Masters

  Swedish Golf Tour fortsätter sin skånesväng och denna veckan är det Sveriges mesta mästerskapsbana Barsebäck Golf & Country Club som är spelplats. I Barsebäck Resort Masters kommer sex hemmaspelare till start.

  - Vi är tillbaka på förra årets finalbana, Masters Course på Barsebäck. Denna gång är det en fullfältstävling med 156 startande som får möjlighet att spela denna, av spelarna alltid, uppskattade bana, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

  Med på deltagarlistan finns Niclas Johansson – Flommen, Oliver Gillberg – Kårtsa, Gustav Adell – Omberg och Åke Nilsson – Kristianstad. Alla dessa ligger topp-15 på Golfbox Nordic Golf League Ranking.

  Intressanta starter gör även Björn Åkesson som gör en årsdebut på en banan han känner väl, Pontus Widegren och tvåfaldiga europatoursegraren Michael Jonzon.

  Barsebäck Resort Masters avgörs över tre ronder med kvalgräns efter två där 45 professionella spelare samt de som delar 45:e plats går vidare till finalronden.

  Förutom Barsebäck-spelarna är det 29 spelare från 14 skånska klubbar som kommer till start.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

 15. Gustav Adell avgjorde Elisefarm Open i särspel
 16. Swedish Golf Tour

  Gustav Adell avgjorde Elisefarm Open i särspel

  Förra veckans tvåa i Fjällbacka, Gustav Adell från Ombergs Golf Resort, avgjorde med birdie på första särspelshålet vid Elisefarm Open. De som följde tävlingen fick återigen uppleva att en golftävling aldrig är avgjord innan alla slag är slagna.

  Micke Lindberg, AIK Golfklubb, ledde inför den avslutade ronden med fyra slag och efter 32 slag första nio hålen av avslutningsronden såg det ut som om ingen skulle kunna rubba honom. Men vinden blåste upp och Micke fick inte spelet att stämma de sista nio hålen och efter en avslutande dubbelbogey på hål 18 innebar det särspel.

  Fyra spelare slutade efter 54 hål på 207 slag, nio under par. Det innebar särspel mellan Micke Lindberg, Niclas Johansson, Gustav Adell och danske Niklas Nørgaard Møller.

  Då Adell var den som slog sitt inspel närmast på det första särspelshålet visste han när han ställde sig över sin putt att den var för seger då ingen av de andra lyckats göra birdie. Lugnt och säkert från tre meters sänkte han putten och kunde sträcka armarna i en segergest.   

  -Det var en gratischans att få spela särspelet. Jag var ganska nöjd med dagens spel, det var tufft och blåste mycket. Jag kollade faktisk på leaderboarden när jag spelade in på 18:e hålet och såg att Micke ledde så efter att jag var klar gick jag och åt lunch, säger Gustav Adell efter segern i Elisefarm Open

  -I särspelet försökte jag spela så aggressivt det gick för att göra någon form av attack och lyckades bra, fick ut ett utslag och hade en liten pitch kvar. Jag har puttat bra hela dagen och såg linjen ganska bra och det var skönt när den gick i, säger Gustav Adell om särspelet.

  En segercheck på 63 000 kr och ett stort hopp uppåt på Golfbox Nordic Golf League Ranking blev belöningen för Adell. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Inför veckans tävling låg Adell på 28:e plats på rankingen och klättrade efter segern till tionde plats. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Barsebäck Resort Masters på Barsebäck Golf & Country Club redan kommande vecka, tävlingsdagar är 30 maj–1 juni.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 17. Övertygande seger för Moa Folke på Tegelberga Golfklubb
 18. Swedish Golf Tour

  Övertygande seger för Moa Folke på Tegelberga Golfklubb

  Moa Folke, Landeryds Golfklubb, var i ledning inför söndagens avslutande rond av Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun. I utmanade väder var Moa den enda i startfältet som lyckades gå under par vilket ledde till en säker seger med sex slag.

  - Det var tufft väder idag, blåsigt och lite regn då och då men jättefin bana och jag spelade bra vilket var kul. Jag har varit nära några gånger innan så det känns jätteroligt. Det var jämt i början men sedan drog jag ifrån och kunde spela lite mer avslappnat, men här ute kan vad som helst hända så det gällde att ha fullt fokus hela vägen in, säger Moa Folke efter seger.

  Efter andra varvet låg det uppdukat för ett dramatiskt finalvarv med flera spelare som hade tätkänning. Moa Folke ville annorlunda när hon satte gasen i botten från start, och spelade sedan ohotat hem Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun. Efter en eagle på hål sex, följt av birdie på hål sju, ledde hon som mest med sju slags marginal. 

  Moa har spelrättighet på Symetra Tour i USA så hon kommer nu att åka över dit och spela några tävlingar. Hon kommer att även spela fler tävlingar på Swedish Golf Tour under säsongen.

  Moa slutade femma vid tourpremiären och tog med dagens seger sin första professionella seger. Hon klättrar upp i topp av rankingen där premiärsegrarinnan Filippa Möörk och Mimmi Bergman följer tätt efter.

  På delad andra plats slutade landslagamatören Linn Grant från Rya Golfklubb och proffsdebuterande Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb.

  Vi riktar ett stort tack till Tegelberga Golfklubb, alla sponsorer, spelare och funktionärer som gjorde denna trevliga tävling möjlig!

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är HOYA Ladies Open 7–9 juni på Flommens Golfklubb. Då avgörs för första gången Swedish Golf Tour som ett samarrangemang med Teen Tour Elite.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour

 19. Upplagt för spänning på Tegelberga
 20. Swedish Golf Tour

  Upplagt för spänning på Tegelberga

  Två dagar av Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun är nu avklarade. Moa Folke från Landeryds Golfklubb leder fältet efter rundor på 67 och 72 slag, totalt tre under par.

  Under den första dagen bjöds spelarna på relativt gynnsamma väderförhållanden, vilket också speglade resultattavlan där vi kunde se sju spelare under par. Allra bäst lyckades trion Linn Grant från Rya Golfklubb, Moa Folke från Landeryds Golfklubb och Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb, som alla tog sig runt på 67 slag- vilket är tangerat banrekord tillsammans med förra årets vinnare Filippa Möörk.

  Spelarna laddade upp inför andra varvet med en händelserik Vikingafest på Trelleborgen tillsammans med huvudsponsorerna för tävlingen. Vi tackar Trelleborgs kommun, Trelleborgs Energiförsäljning, Trelleborgshem, Visit Trelleborg samt Trelleborgs hamn för en trevlig kväll tillsammans!  

  Under andra dagen av tävlingen försvårades förutsättningarna, i form av starkare vind och knepigare flaggplaceringar, vilket resulterade i att endast tre spelare lyckades ta sig in på under par för dagen. Ledartrion från första dagen fick kämpa för att upprätthålla sina topplaceringar, men efter två rundor stod det klart att de går i sista bollen även under finalvarvet. Moa Folke från Landeryds GK, som ännu inte har vunnit på Swedish Golf Tour, leder på totalt 139 slag (-3). Men Folkes ledning är inte stor, för tätt därefter skuggar just Linn Grant och Emma Svensson, ett respektive två slag ifrån.

  En extra applåd ger vi banpersonalen på Tegelberga Golfklubb som sannerligen gjort ett enastående arbete- banan är i absolut toppskick.

  Imorgon vet vi vem som tar hem Tegelberga Open by Trelleborgs kommun- följ spelarna här ute på plats eller vi vår resultatservice.

  Bilder från tävlingen går att se här.

   

  Skribent: Magnus Myhr

 21. Golffest på Tegelberga Golfklubb
 22. Swedish Golf Tour

  Golffest på Tegelberga Golfklubb

  Årets andra tävling av Swedish Golf Tour avgörs på Tegelberga Golfklubb när Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun spelas.

  Årets andra tävling av Swedish Golf Tour avgörs på Tegelberga Golfklubb när Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun spelas.  

  Tävlingen avgörs 24–26 maj över 54 hål där en rond spelas var dag. Lördag 25 maj är Tegelberga Golfklubb även en av 170 i Sverige som genomför  Golfens Dag. Mellan klockan 12.00-15.00 erbjuder klubbens instruktörer gratis prova på-golf. Under lördagen håller även  Skåneidrotten en utbildning för ungdomsledare på klubben

  - Jag tror våra ungdomsledare blir inspirerade av att se de här tjejerna som brinner för sin idrott. De flesta har golfen som yrke och detta kan vara deras väg ut på Europatouren. Just nu känns det som att vi laddar för en riktig golffest i Trelleborg, säger Martin Wedin Hansson från Trelleborgs kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

  Detta är andra året som Swedish Golf Tour besöker Tegelberga Golfklubb, i fjol var Filippa Möörk från Karlstad Golfklubb den som fick lyfta segerpokalen. Filippa kommer inte till start i år, det gör däremot några andra intressanta spelare.

  Till start kommer Mimmi Bergman, Lannalodge Golf Resort, som inlett året strakt med ett par segrar på mindre tävlingar och som slutade tvåa efter särspel vid förra veckans tourpremiär på Hinton Golf -Sofiedal.

  En spelare med majorerfarenhet är Linn Grant från Rya Golfklubb som i fjol spelade både U.S. Women´s Open och British Women´s Open. Hon gör årsdebut i Sverige vid veckans tävling på Swedish Golf Tour.

  I övrigt går det att i startfältet hitta några spelare som tidigare i maj månad tog examen från college i USA och som nu kommer till start på Swedish Golf Tour som ett första steg mot en professionell karriär.

  Tävlingen har i år fått en namnsponsor då Trelleborgs kommun och fyra kommunala bolag gått in som huvudsponsorer. Tegelberga Open by Trelleborgs kommun presenteras av Trelleborgs Energiförsäljning, Trelleborgs Hamn, Trelleborgshem och Visit Trelleborg. Tillsammans satsar de 100 000 kronor och sitt engagemang i detta samarbete med Tegelberga Golfklubb och Swedish Golf Tour.

  - Att en klubb i Trelleborg kan arrangera en tävling på Swedish Golf Tour är stort. Vi vill slå ett slag för sporten så att det blir en återkommande tävling, säger Johan Sigvardsson, VD för Trelleborgs Energiförsäljning.

  Tävlingens namn: Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun
  Kvalgräns: 30 professionella samt de som delar 30:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Tegelberga Golfklubb
  Datum: 24–26 maj
  Total prissumma: 100 000 kr

  Deltagarlista

  Swedish Golf Tour Ranking

 23. Internationellt startfält vid Elisefram Open
 24. Swedish Golf Tour

  Internationellt startfält vid Elisefram Open

  Swedish Golf Tour attraherar inte bara svenskar och spelare från nordiska grannländerna Finland, Danmark och Norge utan även spelare från Colombia, Tyskland och England kommer att pegga vid Elisefarm Open.

  – Det är roligt att vi kan presentera ett internationellt startfält på Swedish Golf Tour som är öppen för alla bara du är tillräckligt bra och lyckas kvala in. Glädjande är också att det är så många som över 35 spelare från skånska klubbar som kommer till start nu när vi genomför årets första av fyra tävlingar i Sveriges sydligast golfdistrikt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

  Ranking
  Internationell prägel är det även på Golfbox Nordic Golf League Ranking där svenske Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb, fortfarande leder efter bra spel i de fyra inledande tävlingarna. Tittar vi på topp-10 så hittar vi spelare från Danmark, Island, Spanien, Frankrike och Norge.

  Fredrik Niléhn kommer inte till start vid Elisefarm Open då han istället spelar European Challengetour i Tjeckien denna veckan. Det gör även förra veckans segrare, Oliver Gillberg, och hans klubbkompis från Kårsta Golfklubb Martin Eriksson.

  Tre svenskar som visat gryende form och som kommer till start är Niclas Johansson, Robert S Karlsson och Åke Nilsson. Dessa tre ligger på 13, 14 och 15 plats på Golfbox Nordic Golf League Ranking där en topp fem-placering efter säsongens slut ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020

  Elisefarm Open avgörs över tre ronder med kvalgräns efter två där 45 professionella spelare samt de som delar 45:e plats går vidare till finalronden.

  Tävlingens namn: Elisefarm Open
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Eliseframs Golf Club
  Datum: 22–24 maj
  Total prissumma: 350 000 kr

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 25. Säker seger för Oliver Gillberg vid TanumStrand Fjällbacka Open
 26. Swedish Golf Tour

  Säker seger för Oliver Gillberg vid TanumStrand Fjällbacka Open

  Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb tog sin första seger på Swedish Golf Tour när han under lördagen spelade hem TanumStrand Fjällbacka Open. Oliver ledde inför den avslutande ronden och avslutade med en bogeyfri rond på 67 slag för totalt tolv under par och seger med tre slag.

  - Det känns bra, riktigt skönt. Det var pirrigt på slutet. Jag tog upp mobilen på 16:e hålet för att kolla hur jag låg till och såg att jag ledde med två slag. Jag lyckades sätta birdieputten där och då släppte det lite men pirrigt var det, säger Oliver Gillberg efter segern.

  Oliver gör 2019 sin första hela säsong som proffs. Han representerade Sverige vid lag-VM för amatörer på Irland i september i fjol och tog därefter steget från amatör till proffs. Han har en seger som proffs sedan tidigare då han tidigare i år segrade i Tomelilla Open ingående i Future Series.

  Segern innebär en segercheck på 81 000 kr och ett stort hopp uppåt på Golfbox Nordic Golf League Ranking. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Inför tävlingen på Fjällbacka Golfklubb låg Oliver på 35:e plats på rankingen och nu är han sexa på densamma. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb.

  Nästa tävling för Oliver blir på European Challenge Tour i Tjeckien nästa vecka när D+D REAL Czech Challenge avgörs.

  På delad andra plats i TanumStrand Fjällbacka Open placerade sig Gustav Adell från Ombergs Golf Resort och danske Niklas Nørgaard Møller.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Elisefarm Open på Elisefarm Golf Club redan kommande vecka, tävlingsdagar är 22–24 maj.

  Resultat

 27. Sverigepremiär i Fjällbacka
 28. Swedish Golf Tour

  Sverigepremiär i Fjällbacka

  Efter de två Winter Series-tävlingarna på Lumine Golf Club i februari har herrarna Sverigepremiär på västkusten 16–18 maj med TanumStrand Fjällbacka Open. Fjolårssegraren Mathias Gladbjerg från Danmark är tillbaka för att försvara titeln, som han tog efter särspel.

  – Fjällbacka är premiärtävlingen på svensk mark för sjätte året i rad och i år har de satsat stort med både en ny namnsponsor och högre prissumma. Det är en uppskattad tävling bland spelarna vilket märks tydligt i kvaliteten på startfältet. Det är generellt högt anmälningstryck på våra tävlingar och det är ett kvitto på att vi erbjuder en bra produkt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

  Förutom titelförsvarande Mathias Gladbjerg så kommer även ytterligare tre tidigare segrare till start då Gabriel Axell, Per Längfors och Elias Bertheussen alla peggar i årets tävling.

  Tävlingarna på Swedish Golf Tour ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking vid säsongens slut ger spelrättighet på European Challenge Tour nästföljande år.

  Veckans tävling på Fjällbacka Golfklubb är åttonde tävling på Nordic Golf League för säsongen 2019 och som avslutas i oktober med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links.

  Fredrik Nilhén från Delsjö Golfklubb leder Golfbox Nordic Golf League Ranking efter bra spel i Spanien under Winter Series. Fredrik finns inte med i Fjällbacka vilket gör att högst rankande svensk som kommer till start är åttonde placerade Martin Eriksson från Kårsta Golfklubb.   

  Swedish Golf Tour herrar är Sveriges största individuella tävlingsserie för professionella idrottare. Den består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 29. Filippa Möörk spelade hem årets första tävling
 30. Swedish Golf Tour

  Filippa Möörk spelade hem årets första tävling

  Precis som utlovat blev det en spännande finaldag på Hinton Golf Club. Mimmi Bergman, Lannalodge Golfresort, ledde inför den avslutande ronden men det var enbart med ett slag. Efter en händelserik dag så blev det till slut Filippa Möörk, Karlstads Golfklubb, som segrade i ett särspel.

  Precis som gårdagen var det soligt i Skåne, men med kyliga och stundtals starka vindar. Mimmi Bergman inledde avslutningsronden stabilt och var i ledning långa stunder under finalronden. Det var dock många som jagade bakom. En av de var norskan Madelene Stavnar som hade dagens lägsta score på 68 slag, fem under par. Det räckte inte hela vägen men Madelene slutade till sist på en delad tredjeplats med Isabella Deilert, AIK Golfklubb, båda på 222 slag, tre över par.

  Istället var det Filippa Möörk som kom ikapp Mimmi. Med en stabil runda, och framför allt en stark avslutning, på 72 slag, ett under par, slutade Filippa på totalt 220 slag, ett över par. Precis lika många slag, 220, hade Mimmi. Detta innebar särspel som började på det artonde hålet. Där gjorde Filippa processen kort och avgjorde på det första särspelshålet.

  -       Idag  försökte jag ha tålamod, då det blåste ganska mycket. Mitt långa spel var det som var bäst idag, framför allt utslagen. Det var också roligt att spela här, verkligen superbra skick såhär tidigt på säsongen, säger Filippa själv efter segern.

  Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ är färdigspelad, och det är härligt att säsongen är igång. Stort tack till Hinton Golf Club, alla spelare, alla funktionärer, samt alla andra inblandade. Nu siktar vi in oss på nästa tävling som går på Tegelberga Golfklubb den 24-26 maj. Stort grattis Filippa Möörk!

  Resultat 

 31. Damernas säsong är igång
 32. Swedish Golf Tour

  Damernas säsong är igång

  Idag, lördag, har de två inledande rundorna av Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ avverkats. Vi befinner oss på Hinton Golf Club och imorgon vet vi vem som tar hem årets första tävling. Mimmi Bergman, Lannalodge Golfresort, leder fältet inför avgörandet efter sina 145 slag idag, totalt ett under par.

  För andra året i följd spelas Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ på Hinton Golf Club, strax utanför Malmö. Detta är också damernas premiärtävling på årets schema. Utöver en bana i fint skick, så har spelarna bjudits på en solig dag med relativt lugna vindar. Under förmiddagen var det fjolårets vinnare, Anna Magnusson, Ullna Golf Club, som presterade bäst med sin inledande runda på 71 slag, två under par.                                      

  Under eftermiddagen var det dags för den andra rundan. En viktig runda för att placera sig väl inför morgondagens avgörande. Mimmi Bergman var den som kopplade, om än ett svagt, grepp inför morgondagen med sina 145 slag, ett under par.

  -       Alla delar av spelet fungerade helt okej idag. Sen satte jag några bra puttar under andra varvet också, säger Bergman efter dagens spel.  

  Närmast bland de jagande är Isabella Deilert, AIK Golfklubb, på 146 slag, på par. Ytterligare ett slag efter, på tredje plats, hittar vi Ellinor Haag, Sigtuna Golfklubb, som hade 147 slag, ett över par, under dagens spel.

  Det har varit en härlig öppningsdag på Hinton Golf Club. Det har varit fint väder, en fin bana och en förväntansfull stämning. Imorgon spelas 18 hål, och vinnaren av Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ ska koras. Första start är kl 08.00, och ledarbollen slår ut kl 10.16. 

   

  Leaderboard 

  Startlista

   

 33. Inför: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ
 34. Swedish Golf Tour

  Inför: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ

  Pro-Am på Hinton Golf Sofiedal är genomförd i härligt vårväder. Imorgon inleds tävlingen som är den första av 12 tävlingar på årets Swedish Golf Tour-schema för damer.

  Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ spelas för andra året på Sofiedal – en av tre golfbanor som ägs av Hinton.

  Imorgon, lördag, väntar 36 hål och därefter cut inför finalvarvet på söndag. 39 spelare peggar upp. I startfältet finns spelare från Sverige och Norge och till och med Australien. De 30 bästa proffsen plus delningar klarar cuten, inklusive amatörer som har samma eller bättre score. 

  Årets startfält är väldigt starkt med många meriterade spelare. Bland annat Anna Magnusson på bilden som segrade i förra årets Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ efter en score på sex under par. My Leander, till höger i bild finns också med i startlistan. My tog sin första professionella seger på Nes Open i maj förra året. Läs mer om startfältet här

  I skrivande stund kommer Pro-Am lagen in från sin runda. Nu väntar middag och prisutdelning innan spelarna ska ladda upp inför morgondagens runda. Väderleken lovar uppehåll och svaga vindar, i alla fall för att vara i Skåne. 

  Startlista och leaderboard hittar du på www.swedishgolftour.se

 35. Säsongsstart för damerna på Hinton GC
 36. Swedish Golf Tour

  Säsongsstart för damerna på Hinton GC

  Totalsegraren från Swedish Golf Tour 2018 Filippa Möörk, Karlstad Golfklubb, som numer håller till på Europatouren spelar Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ. Titelförsvarare Anna Magnusson, Moa Folke som i år även spelar på Symetra Tour i USA samt Hinton Golf Clubs 17-åriga Emmie Eriksson gör alla intressanta starter i årets tourpremiär.

  -Det känns roligt att säsongen startar och det är tillfredställande att vi lyckats ta ytterligare ett par steg i vår ambition att utveckla touren. Att spelare som tagit steg ut internationellt via Swedish Golf Tour kommer tillbaka och spelar när de har möjlighet visar att de trivs och att de även känner en utmaning att pegga på hemmatouren. Det är glädjande, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Swedish Golf Tour damer.

  Swedish Golf Tour är Sveriges största individuella tävlingsserie för professionella idrottare. Årets tour består av tolv tävlingar, elva i Sverige och en i Norge där det totalt spelas om drygt 2 miljoner kronor i prispengar.

  Segraren av Swedish Golf Tours ranking vid slutet av säsongen får en plats i Europatourens finalkval medan tvåa och trean får spelrättigheter till undertouren LET Access Series.

  Tre av tävlingarna på Swedish Golf Tour 2019 ingår även i LET Access Series vilket är en mer än i fjol och ett steg i att ytterligare öka möjligheten för spelare att ta steget ut internationellt. Dessa tävlingar är de som avgörs på Skaftö Golfklubb i juni, Västerås Golfklubb och Allerum Golfklubb i augusti.

  Premiärtävlingen spelas på Sofiedal i Malmö som är en av Hinton Golf Clubs tre anläggningar i Skåne.

  Deltagarlista.

 37. Storseger för Niléhn på Lumine
 38. Swedish Golf Tour

  Storseger för Niléhn på Lumine

  Fredrik Niléhn imponerade stort när han spelade hem Lumine Lakes Open . Han gick ut i fem slags ledning och efter sex birdies under de första nio hålen var 22-åringen ohotad. Han slutade på 20 under par efter ronder på 66, 63 och 65 och nio slag före Åke Nilsson som slutade tvåa.

  Fredrik blev proffs vid årsskiftet och har nu spelat fyra tävlingar - två på Ecco Tour och två på Swedish Golf Tour och han har varit delad 4:a, 4:a, delad 2:a och nu segrare.

  Fredriks spel gör att han nu leder Nordic Golf Leagues ranking där de fem främsta när säsongen är färdigspelad får tourkort till European Challengetour.

  -Det var ganska bekvämt med fem slags ledning, men det skall ändå spelas bra golf då det är många duktiga spelare här. Jag tycker att jag hanterade det ganska bra och fick en bra start under första nio då en hel del birdies trillade i. Efter det blev det en ganska bekvämt sista nio hålen, säger Fredrik Niléhn om hur han hanterade att gå ut med fem slags ledning.

  -Jag är nöjd över starten som proffs. Det är en hel del saker som har förbättras framförallt i det långa spelet då jag är tillbaka från en rätt tuff skada jag hade förra året. Nu är jag tillbaka på den nivån jag hade innan skadan och det känns skönt då det varit mycket arbete för komma tillbaka dit jag var igen, Fredrik Niléhn om starten som proffs.

  -Det är oklart. Antigen försöker jag gå USA-vägen mot PGA Tour eller så stannar jag i Europa, det är oklart just nu, säger Niléhn om resten av säsongen 2019.

  Andraplatsen i tävlingen togs hem av Åke Nilsson. Nilsson avslutade med 66 slag (-5) och klättrade därmed från en fjärde till en andraplats.

  Tredjeplatsen delades av Marten Madsen och Aksel Kristoffer Olsen, som vann NGL Order of Merit 2018.


  Resultatlista Lumine Lakes Open

  Nordic Golf Leauge Ranking

 39. Spansk seger på Swedish Golf Tours premiär
 40. Swedish Golf Tour

  Spansk seger på Swedish Golf Tours premiär

  Första tävlingen på SGT Winter Series är avgjord efter tre dagars spel på Lumine Golf Club. Det var länge jämt uppe i toppen och svenska Fredrik Niléhn hade tätkänning under lång tid. Men det blev tillslut spanska hemmaspelaren Emilio Cuartero Blanco som slutade på lägst siffror.

  För första gången sedan SGT Winter Series började spelas har hela tävlingen kunnat genomföras i kortärmat. En riktigt skön bonus för spelarna som stått och huttrat i våra svenska inomhusarenor i ett flertal månader.

  När finalronden startade i morse hade spanska Emilio Cuartero ett slags ledning före svenska Jacob Glennemo. Efter en lite knackig start från båda spelarna såg det ut att bli ett riktigt spännande avslutningsvarv, men när spanjoren varvade för sina sista nio hål langade han i tre birdies i rad och utökade ledningen stort.

  Fredrik Nihlén i ett bunkerslag på hål fyra.

  Den som jagade bakom var svenska Fredrik Nihlén som avancerade till en andraplats på leaderboarden. Göteborgaren, som vi känner igen sedan tidigare från herrarnas landslag, har i år sadlat om till proffs. Han inledde säsongen förra veckan när han deltog i danska Winter Series som ingår på samma tour som SGT. Hans resultat hittills har varit T4, 4 och nu T2 så det ser helt klart lovande ut för kommande säsong. Med dessa resultat hamnar han tvåa på Nordic Golf Leagues ranking där topp fem tilldelas spelrättigheter på Challenge Tour nästkommande säsong.

  Om två dagar börjar tävling två i Winter Series och då får samtliga spelare en ny chans till nya resultat.

  Tävlingsresultat

  Ranking

  Bilder från tävlingen