Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters
 2. Swedish Golf Tour

  Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters

  Victor Theandersson, Ekerum Golfklubb, tog vid Landeryd Masters ingående i Swedish Golf Tour sin första seger som professionell. Trots en imponerande avslutande rond av Victors på 63 slag räckte det inte hela vägen till seger, men väl till särspel.

  I särspelet som startade på 18:e hålet inför storpublik fick Victor sällskap av hemmaspelaren Gabriel Axell och Linus Lilliendahl från Högbo Golfklubb.

  -Det var ett dåligt inspel, men putten var bra riktigt bra, säger Victor Theandersson efter att ha avgjort Landeryd Master genom att sänka en putt på 20 meter på första särspelshålet.

  Victors rond på 63 slag var händelserik och innehöll sex birdies, en eagle och en hole-in-one.

  -Det var jättekul, bra spel och så hade jag lite flyt också. Detta är den bästa ronden jag gjort på tävling och en hole-in-one är alltid kul också, säger Victor Theandersson med ett leende efter prisutdelningen.

  Linus Lilliendahl och Gabriel Axell slutade delade tvåor. För Linus var det viktigt med en topplacering då han tack vare den nu är klar för spel i Åhus KGK ProAm 2019 i nästa vecka.

  Gabriel och hans klubbkompisar från Landeryd drog genom sitt spel storpublik till avslutningsdagen av Landeryd Masters. I publikleden syntes många unga med Landeryds klubbtröja på sig. Några av dem sågs även sticka ut på banan direkt efter att tävlingen var avslutad. Om något eller några år är det säkert några som idag fanns i publiken som drar publiken till Landeryd Masters.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Åhus KGK ProAm 2019 på Kristianstads Golfklubb i Åhus 15–17 augusti.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 3. Nobuhle Dlamini leder i Västerås
 4. Swedish Golf Tour

  Nobuhle Dlamini leder i Västerås

  Nobuhle Dlamini från Eswatini, tidigare Swaziland, är i topp efter 68 slag (-4) och bogeyfritt fram till hennes sista hål vilket vid första ronden var Västerås Golfklubbs 8:e.

  -Det var en bra rond, rätt stabil. Jag startade på nionde hålet och startade med en birdie och gjorde sedan en hel del stabila par några birdies. Tyvärr tappade jag ett slag på sista hålet, men jag är nöjd med ronden som helhet, säger Nobuhle Dlamini efter att ha signerat sitt scorekort.

  Idag fick Swedish Golf Tour se en comeback av en av Sveriges bästa spelare genom tiderna som även lyft Solheim Cup-pokalen som kapten för Europa.  

  Catrin Nilsmark gjorde comeback som tävlingsspelare när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider inleddes på Västerås Golfklubb under torsdagen.

  -Jag fick lite sug efter golf helt plötsligt efter elva år och har knappt hållit i en klubba. Det hände för ett par månader sedan. Jag messade faktiskt Anna och frågade om inte jag kunde får en inbjudan, säger Catrin Nilsmark efter comebackronden.   

  Efter att ha signerat sitt scorekort för 73 slag, ett över par, sa Catrin att hennes comeback är allvarligt menad och att siktet är att spela på amerikanska Legends Tour vilket är damernas seniortour.

  Hon siktar på debut i Senior LPGA Championship som avgörs i Indiana i oktober. Innan dess kommer hon även till start i Scandic PGA Championship på Allerum Golfklubb sista dagarna i augusti vilket är Sveriges tredje tävling ingående i LET Access Series.

  Catrin ligger efter första ronden på delad 27:e plats vilket med god marginal är innanför kvalgränsen som efter andra ronden dras vid 45:e plats och de som delar den placeringen.  

  I samma boll som Catrin spelade finska Sanna Nuutinen som med 69 slag ledde i klubbhuset när förmiddagsgänget spelat, nu är hon ett slag efter.

  Tredje spelare i bollen var hemmaspelaren Annelie Sjöholm som med 70 slag även hon är med i toppen. Annelie är inför veckans tävling bästa svenska på LET Access Series ranking med en 15:e plats.

  Tävlingen avgörs över 54 hål vilket innebär att på lördag eftermiddag koras segrarinnan i årets upplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Likt förra årets premiärtävling presenteras banan i ypperligt skick och klubbens tävlingsorganisation löser allt runt om kring på ett utmärkt sätt.

  Leaderboard

  Filmade intervjuer med Nobuhle, Catrin och Annelie finns på Swedish Golf Tours Facebook.

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 5. Mästarna tävlar hemma på Landeryd
 6. Swedish Golf Tour

  Mästarna tävlar hemma på Landeryd

  När Landeryds Golfklubb står värd för Landeryd Masters på Swedish Golftour finns 13 hemmaspelare med i startlistan. Fyra av dessa var med i laget när Landeryds Golfklubb i mitten av juli spelade hem Lag-SM på Barsebäck Golf & Country Club.

  Golf som idrott både för barn, ungdomar och tävlingsspelare både unga som lite äldre verkar vara något som Landeryds Golfklubb har hitta framgångsnycklar till. Det är inte bara herrarna SM-guld som tyder på detta.

  Vid en närmare titt har klubben fler juniorspelare som spelar i tävlingar ingående i SGF Golfranking än någon annan av Sveriges 454 klubbar. Likaså är det om tävlande seniorer och juniorer slås ihop, Landeryd har flest spelare.

  Enstaka toppar eller framgångar kan ibland bero på tillfälligheter, men när det går att stapla dessa på hög då har det aldrig något med tur eller tillfälligheter att göra. Det handlar då ofta istället om en organisation med tydliga mål där det även går att hitta en kombination av kompetens och engagemang. Kombineras detta med hårt målmedvetet jobb över tid så ger det effekt och skapar framgångar.

  Mitt på förstasidan på klubbens hemsida står det ”SM GULD 2019” och ”GOLFPAKET & BOENDE” i samma typsnitt och i samma storlek. Idrott och affärer hand i hand verkar vid en yttre betraktelse vara lika viktigt för Landeryds Golfklubb.

  Ett klick till på hemsidan visar att klubben har en handfull tränare, tre manliga och två kvinnliga. På tränarsidan presenteras även en golfutbildad sjukgymnast. Egen tour, utbildade ledare och massor med juniorer i medlemsregistret har också del i vad som gör Landeryds Golfklubb framgångsrika.        

  Hemmaspelare till start
  I årets upplaga av Landeryd Masters peggar dessa hemmaspelare onsdag 7 augusti: Jesper Sandborg, Niclas Weiland, Gabriel Axell, Johannes Axell, Andreas Andersson, Robin Bojar, William Ekeroth, Wilmer Håkanson, Linus Jonsson, Kristoffer Larsson, Markus Mellqvist, Pontus Samuelsson och William Östlund.

  Deltagarlista

  Program Landeryd Masters
  Onsdag 7/8, rond 1
  Torsdag 8/8 rond 2
  Fredag, 9/8, rond 3


  Text: Göran Söderqvist Foto: Christian Nilsson

 7. LETAS i Västerås
 8. Swedish Golf Tour

  LETAS i Västerås

  LET Access Series besöker i veckan Sverige för andra gången i år. Arrangörsklubb är Västerås Golfklubb som för andra året genomför Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, speldagar är 8–10 augusti.

  Spelare från Sverige och ytterligare 23 länder kommer att tampas om rankingpoäng som i slutet av säsongen för toppspelarna ger en plats på Ladies European Tour och om 35 000 euro i prispengar. För de två bästa amatörerna väntar en 18-hålsrunda med tävlingens värdinna Anna Nordqvist på Västerås GK veckan efter tävlingen – en del i majorsegrarens satsning på att inspirera unga lovande golftjejer i Sverige.

  Hemmahopp och andra spelare att hålla koll på
  Mest meriterad i startfältet är Catrin Nilsmark, som påbörjar sin satsning mot seniortouren med att spela Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Två segrar på europatouren, en på LPGA-touren samt en handfull framträdande som spelare i Solheim Cup och två som kapten.

  En nybliven europamästare kommer också till start i Maja Stark från Abbekås Golfklubb. Maja är fortfarande amatör och slutade tvåa i fjolårets premiärupplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider.
   
  Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist är båda från arrangerande Västerås Golfklubb. Annelie är bäst placerad svenska på LET Access Series ranking inför hemmatävlingen med en 15:e plats. Hon gör sitt andra år som proffs och siktet är inställt på europatouren redan till nästa säsong.

  Från Västmanland deltar även Hanna Åhlander, Frösåker GK, Sandra Abrahamsson, Skerike GK och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK.

  Till start
  Till start kommer spelare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Sydkorea, England, Australien, Franrike, Tjeckien, Lettland, Spanien, Ryssland, Belgien, Italien, Swaziland, Skottland, Österrike, Nederländerna, Malaysia, Wales, Argentina, Tyskland, Schweiz och Sydafrika.

  Program Anna Nordqvist Västerås Open
  Torsdag 8/8, rond 1 - första start kl 8.00
  Fredag, 9/8, rond 2 - första start kl 8.00
  Lördag, 10/8 rond 3 - första start kl 8.00 (Prisutdelning ca 15.00)

  Mer information LET Access Series


  Text & foto: Göran Söderqvist

 9. Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa
 10. Swedish Golf Tour

  Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa

  Gudmundur Kristjansson, som representerar Reykjavik Golfklubb tog hem segern i Svea Leasing Open på Täby Golfklubb efter imponerande 16 under par. Segern är hans tredje för säsongen på Nordic Golf League, vilket betyder att han nu har kategori för att spela på Challengetouren – vilket han ska göra redan nästa vecka.

  Efter en inledande runda på 66 slag gick Gudmundur direkt upp till toppen av leaderboarden. Det blev alltså en ledning han behöll genom hela tävlingen efter två avslutande rundor på vardera 67 slag.

  - Jag har slagit bollen väldigt bra hela veckan och undvikit trubbel. Igår och dagen före träffade jag 17 greener per varv. Det tror jag var nyckeln, sa Gudmundur i en intervju efter prisutdelningen.

  Islänningen har tidigare i år segrat i Mediter Real Estate Masters – PGA Catalunya och PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Tre segrar på samma säsong på Nordic Golf League, där Swedish Golf Tour ingår, innebär kategori 13c på Challengetouren.

  - Jag har redan fått en inbjudan till att spela på Challengetouren nästa vecka i Österrike. Så nu ska jag åka hem och vila inför den tävlingen.

  Tvåa i tävlingen blev Jonathan Ågren från Kristianstad GK i Åhus. Han signerade för 65 slag sista dagen och klättrade åtta placeringar. Delade treor blev Tobias Edén och Charlie Jerner.

  Tävlingens bästa amatör blev hemmaspelaren Jesper von Reedtz som även han avslutade med 65 slag, vilket räckte till en niondeplats i tävlingen.

  Täby Golfklubb bjöd på en bana i mycket bra skick. Kanske bästa greenerna under hela säsongen ryktades det om bland spelarna. Greenerna är också största utmaningen på banan som spelades drygt 6000 meter lång.

  Nästa vecka väntar Lag SM för många utav spelarna. Närmaste tävlingen på Swedish Golf Tour är Bråviken Open 1-3 augusti.

  Resultatlista 

  Bilder från tävlingen

 11. Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League
 12. Swedish Golf Tour

  Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League

  Swedish Golf Tour har under veckan haft tävlingen Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club som ligger i Trosa. Efter att spelarna fått kämpa med både kraftig vind och regn i början av veckan var det glädjande för många att vakna upp till strålande sol och vindstilla till finaldagen.

  Haraldur Magnus, som var den första islänningen att spela British Open någonsin ifjol, var i ledning med två slag före Christopher Sahlström innan finaldagen startade. Det blev en publiktät ledarboll som blev bjudna på en bra show. Då Sahlström gick fyra under par första nio hålen så skiftade ledningen snart. Inför 18 ledde Sahlström med ett slag. Efter att ha gjort ett spektakulärt bunkerslag in på green hade han en 1,5 meter lång putt för birdie och vinst. Han sänkte den utan några större tecken på nervositet men knöt handen i en segergest när bollen trillade i hål.

  - Mitt spel har varit väldigt stabilt hela säsongen och jag hade bra kontroll på dagens runda. Men efter bogeyn på 17 så blev det lite nervöst inför 18. Så det var kul att få avsluta med en upp & down för birdie, berättade Sahlström efter ronden.

  Och inte var det länge sedan han var på prispallen. Senast förra veckan tog han hem segern i Tinderbox Charity Challenge på ECCO Tour (en del av Nordic Golf League). Därmed har Sahlström tre vinster på nordiska touren och tilldelas därför en kategori på Challenge Tour.

  - Jag ska kolla på Challenge Tours spelschema och börja planera vad jag kan göra där. Men jag är anmäld till de nästkommande tävlingarna på SGT så får se lite vad som händer, säger Sahlström när vi frågar om hans kommande planer.

  Vad han än hittar på så ser vi fram emot att se mer från denna spelare.

  Resultat

  Nordic Golf League order of merit

   

  Text: Frida Bräster, frida.braster@golf.se

 13. Daffinrud dominerade
 14. Swedish Golf Tour

  Daffinrud dominerade

  Finalvarvet av Moss & Rygge Open är avklarad. Efter 54 hål, hittar vi Tonje Daffinrud från Vestfold GK i toppen med rundorna 70, 64 och 67, för totalt -15.

  Tonje Daffinrud kom på en delad fjärdeplats i förra LET tävlingen, Ladies European Thailand Championship. Denna vecka har hon fortsatt leverera. Norskan tog idag en tidig ledning och fortsatte utöka den under varvets gång. Slutligen, noterade hon en till bogeyfri runda på 67 slag, -5. Med hennes totalt 38 bogeyfria hål i rad segrade hon med 8 slags marginal förre tvåan, Michaela Finn från Vasatorps GK. 


  Tonje Daffinrud berättar i sin intervju att segern är efterlängtad. Hon har redan vunnit två professional tävlingar tidigare men senaste gången var för fem år sen. Segern på Moss & Rygge Open blir viktig för henne för att bygga momentum inför deltagandet i British Open om tre veckor. 


  Nästa Swedish Golf Tour omgång för damer är Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider den tillhör LET Access Series och spelas den 8-10 augusti. 

   

  Resultat

 15. Finn i ledning inför Fin(n)alvarvet
 16. Swedish Golf Tour

  Finn i ledning inför Fin(n)alvarvet

  Första tävlingsdagen är avklarad och kvalgränsen är dragen. 30 proffs går vidare till morgondagens finalvarv. Efter dagens 36 hål, hittar vi Michaela Finn från Vasatorps GK i toppen. Hon blev proffs i maj, vann Åhus Open och ligger nu bra till för att vinna ytterligare en proffstävling.

  Moss och Rygge GK är generellt sätt en utmanande bana som utmärker sig med ett par längre hål. Men, dagens perfekta väderförhållanden bäddade för låga scorer. Under förmiddagen, tangerade Michaela Finn och Kristalle Blum från Australien banrekordet, 67 (-5).

  Eftermiddagen bjöd på fortsatt bra väder och ännu lägre scorer. Michaela Finn levererade en bogey-fri runda på 66 slag (-6). Inför finalvarvet, ligger hon ett slag framför Tonje Daffinrud från Vestfold GK som under eftermiddagen slog nytt banrekord med en runda på 64 slag (-8).

  -       I am going to do the same thing tomorrow, play for the course record, säger Tonje Daffinrud efter rundan.

  Imorgon klockan 08.00 påbörjas finalrundan, och ledarbollen slår ut klockan 10.00. Kom ut på Moss & Rygge GK och följ avgörandet i Moss & Rygge Open, eller följ via länken nedan.

  Resultat

  Startlista

 17. Emelie Borggren segrade i Erlandsson Hagge Ladies Open
 18. Swedish Golf Tour

  Emelie Borggren segrade i Erlandsson Hagge Ladies Open

  Banrekord bäddade för seger när Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus spelade hem Erlandsson Hagge Ladies Open. Andra rondens 66 slag innebar nytt banrekord på Hagge Golfklubb och ledning med tre slag inför söndagens avslutande rond.

  -På slutet var det lite nervöst, men i början försökte jag spela som om det var vilken runda som helst. Igår var det många puttar som trillade i, äntligen! Slog också många bra wedgar och driven var ganska rak. Det har varit jättekul att spela här, jättebra bra arrangerat men väldigt mycket knott, säger Emelie Borggren efter prisutdelningen.

  På delad andraplats slutade Amanda Jacobsson från Lysegårdens Golfklubb och Hanna Åhlander från Frösåkers Golfklubb. Hannas hade finalrondens lägsta score när hon med 66 slag tangerade Emelies nysatta banrekord och slutade som bästa amatör.    

  Erlandsson Hagge Ladies Open var årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour för damer. Touren har hittills sett sex olika segrarinnor i Filippa Möörk – Karlstad Golfklubb, Moa Folke – Landeryds Golfklubb, Sara Ericsson – Lidingö Golfklubb, Esther Henseleit – Tyskland, Michaela Finn – Vasatorps Golfklubb och nu Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus.  

  Hagge Golfklubb genomförde dubbla tävlingar 28–30 juni då klubben utöver damerna på Swedish Golf Tour även genomförde en herrtävling ingående i Future Series.

  Herrtävlingen över 36 hål avgjordes under lördagen. Segern i Ovako Hagge Open togs av Ängsös Adam Guedra efter särspel mot Erik Lindwall från Norrköping Söderköping Golfklubb.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är Moss & Rygge Open 3–4 juli på Moss & Rygge Golfklubb i Norge.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour


 19. Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour
 20. Swedish Golf Tour

  Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour

  Joakim Haeggman förste svensk att spela Ryder Cup gör comeback i tävlingssammanhang och han gör det på Swedish Golf Tour i Camfil Nordic Championship som spelas på Åda Golf & Country Club 4–6 juli.

  –Det är inte felskrivet att mitt namn står med i deltagarlistan. Jag skall spela europeiska seniortouren den 30 augusti så det är dags att ta reda på var jag är någonstans. Jag har tränat ett par veckor, men inte golf ordentligt mer än en vecka. Så jag måste ta reda på hur det känns och vad jag måste jobba vidare med, det finns en del att fundera på men mycket verkar rätt bra också. Vi får se hur kroppen håller, om det finns gamla skador kvar och hur mycket som har läkt eller som man lyckats fysträna bort, säger Joakim Haeggman inför Camfil Nordic Championship.

  Det var 1993 inför Ryder Cup på The Belfry som Haeggman valdes av kapten Bernard Gallacher som en av tre kaptensval, de andra två var Seve Ballesteros och José Maria Olazábal.

  Tre titlar på Europatouren finns på Haeggmans meritlista; 1993 Peugeot Open de España, 1997 Volvo Scandinavian Masters och 2004 Qatar Masters. På meritlistan finns även en seger på Swedish Golf Tour, 1992 lyfte Haeggman segerpokalen i Örebro när SI Compaq Open avgjordes.

  Den 28 augusti fyller Joakim Haeggman 50 år och dagarna därefter får vi om hans plan håller se honom göra debut på Staysure Tour i The Sinclair Invitational.

  Han har även ställt sig till förfogande att spela Lag-SM för Kalmar Golfklubb som avgörs 17–20 juli på Barsebäck Golf & Country Club. En anläggning Haeggman känner väl, det var där han 1997 slog ett mirakulöst slag från skogen på hål 18 för att ta hem Volvo Scandinavian Masters.

  Till start i Camfil Nordic Championship kommer även ledaren av Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking, Christopher Sahlström från Arlandastads Golfklubb. Christopher tog i veckan sin andra seger för säsongen på Nordic Golf Leauge när han slutade i topp av Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour.

  Övriga svenskar som ligger topp-10 på rankingen och som peggar på Åda Golf & Country Club är Åke Nilsson (6), Alexander Wennstam (9) och Niclas Johansson (10).

  Till start kommer även några hemmaspelaren Philip Hansson från Åda Golf & Country

  Tävlingens namn: Camfil Nordic Championship
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Åda Golf & Country Club
  Datum: 4–6 juli
  Total prissumma: 400 000 kr.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Foto ovan på Joakim Haeggman:
  PVT Pauline

 21. Banrekord och ledning
 22. Swedish Golf Tour

  Banrekord och ledning

  När dag två av Erlandsson Hagge Ladies Open summeras är det Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus som är i toppen. Efter dagens 66 slag, fem under par, och ett nysatt banrekord leder Emelie med tre slag före Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb. Emelie har totalt 140 slag, två under par efter de två första rundorna.

  08:30 slog Emelie Borggren ut från Hagges tionde hål. Några timmar senare fick hon posera med sitt scorekort som nybliven banrekordhållare på Hagges Golfklubb. Med sina 66 slag, fem under par, var hon fem slag bättre än närmsta konkurrent idag.                                     

  - Puttern var helt klart den bästa klubban idag. Jag bytte faktiskt putter inför denna tävlingen, så den har fått en bra start. Utöver det var det drivarna som fungerade väldigt bra också, säger Emelie Borggren efter dagens runda.

  Amanda Jakobsson är den som jagar närmst bakom. Med sina 143 slag, ett över par, är hon tre slag bakom Emelie. Ytterligare ett slag bakom, på 144 slag, hittar vi duon Emma Thorngren och Johanna Andersson.  

  Idag spelades även finalronden av Ovako Hagge Open, en tävling som ingår i Future Series herrar. Efter 36 spelade hål delade Adam Guedra och Erik Lindwall förstaplatsen på 134 slag, åtta under par. Särspel på hål arton väntade, där Adam gjorde processen kortlivad med en eagle. På tredje plats slutade Jonas Gullberg på 135 slag, sju under par.  

  Ännu en strålande dag på Hagge Golfklubb är över. Imorgon ska det avgöras vem som tar hem Erlandsson Hagge Ladies Open. Första start imorgon är klockan 08:00, och ledarbollen slår ut klockan 10:10. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ spänningen via länken nedan.

   

  Leaderboard

  Startlista

  Bilder

  Resultat (Herrar)

 23. Trion leder vägen i Dalarna
 24. Swedish Golf Tour

  Trion leder vägen i Dalarna

  Den inledande rundan av Erlandsson Hagge Ladies Open är färdigspelad. I toppen hittar vi en trio av spelare på 70 slag, ett under par. Linnea Karlsson från Österåkers Golfklubb, Johanna Andersson från Stockholms Golfklubb, och Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb är de som delar ledningen.

  Idag har vi bjudits på solsken på en bana i fint skick och såväl spelare som åskådare verkade trivas på Hagge Golfklubb. I täten var det en jämn historia under premiärdagen. Linnea Karlsson, Johanna Andersson och Amanda Jakobsson var de som bemästrade banan bäst med sina inledande rundor på 70 slag, ett under par. Närmst jagande är en trio på 72 slag, ett över par.

  Tävlingen Oveko Hagge Open, som ingår i Future Series herrar, avgörs också på Hagge Golfklubb i helgen. Herrarna spelade 18 hål idag, och spelar sin sista och avgörande rond imorgon. Jonas Gullberg från Mora Golfklubb leder fältet efter sin inledande runda på 64 slag, sju under par. Med rundor på 65 respektive 66 slag gör Adam Guedra, från Ängsö Golfklubb, och Joel Wendin, från Gävle Golfklubb, Jonas sällskap i ledarbollen.  

  Damerna startar sin andra runda imorgon klockan 08:00 och herrarna påbörjar sin finalrond klockan 09:00. Kom ut till Hagge Golfklubb och titta på bra golf på en fin bana, alternativt kan ni följa resultaten via länkarna nedan.  

   

  Leaderboard (Damer)

  Startlista (Damer)

  Bilder

  Leaderboard (Herrar)

  Startlista (Herrar)

 25. Swedish Golf Tour till Dalarna
 26. Swedish Golf Tour

  Swedish Golf Tour till Dalarna

  Erlandsson Hagge Ladies Open årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour för damer avgörs på Hagge Golfklubb 28–30 juni. Parallellt spelas även Ovako Hagge Open som ingår i Future Series för herrar.

  Mimmi Bergman från Lannalodge Golfresort kommer till start i sin femte tävling på Swedish Golf Tour för säsongen. Inför veckans tävling på Hagge Golfklubb ligger Mimmi elva på Swedish Golf Tours rankingen.

  Mimmi är ett av tre syskon som spelar på Swedish Golf Tour, Hampus och Oscar lirar på herrtouren. De har tillsammans @bergmanontour på Instagram där det går att följa alla tre.

  Mimmi tävlar frekvent och har i år starter på Europatouren, LET Access Series och även på mindre tävlingar i Sverige. Hon har tre segrar under 2018, dessa har kommit i Abbekså Open, Hjo S Open och Carlskrona Open. På Swedish Golf är hennes bästa placering än så länge andraplatsen vid Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ.     

  På Swedish Golf Tour finns Birdieligan presented by FJ. Den som vid slutet av säsongen gjort flest birdies vinner 10 000 kronor.

  Birdieligan presented by FJ inför Erlandsson Hagge Ladies Open.

  1.       Amanda Jacobsson Lysegården GK 31 st.
  2.       Malin Vingeskog Saltsjöbadens GK 26 st.
  3.       Ellinor Haag Sigtuna GK 26 st.

  Till start kommer ett par hemmaspelare som representerar Hagge Golfklubb och några ytterligare några spelare från andra golfklubbar i Dalarna.    

  Rebecca Boström, Hagge Golfklubb
  Bualee Maliwan Hagge Golfklubb
  Marina Hedlund, Leksands Golfklubb
  Carolina Sandström, Dalsjö Golfklubb
  Malin Spångberg, Falun-Borlänge Golfklubb
  Stina Wikström, Säter Golfklubb

  Livescoring

  Swedish Golf Tour Ranking

 27. Avslutande birdie gav seger för Michaela Finn
 28. Swedish Golf Tour

  Avslutande birdie gav seger för Michaela Finn

  I tredje tävlingen som professionell tog Michaela Finn från Vasatorps Golfklubb sin första seger. Hon gjorde det genom att göra birdie på sista hålet när Åhus Open avgjordes på Kristianstads Golfklubb i Åhus.

  Michaela avslutade sin amatörkarriär i stil genom att spela första upplagan av Augusta National Women´s Amateur och med att spela NCAA Div. 1 Nationals med sitt Kent State University.

  -Det var väldigt kul att avsluta med birdie och vinna tävlingen. Det gällde bara att spela sitt spel, inte tänka på scoren utan försöka slå upp den på greenen och försöka sätta puttarna. Jag försökte ge mig själv chanser hela tiden. Putten på 17:e kändes viktig, jag fick rädda paret då jag missade utslaget så den hade stor betydelse inför 18:e hålet. Nu blir det midsommarfiranden med familjen som skall bli skönt då jag inte varit hemma speciellt mycket de tre senaste veckorna, säger Michaela Finn efter segern av Åhus Open.

  Detta var tredje raka klarade kvalgränsen av tre möjliga som professionell och hon har tidigare som bäst placerat sig åtta, det skedde i Finland för två veckor sedan i Viaplay Ladies Finnish Open.

  Tvåa, ett slag efter, slutade Sara Kjellker från Ljunghusens Golfklubb som fortfarande är amatör och spelar collegegolf för San Diego State University. Sara var i fjol med och tog guld i lag-EM för Sverige. I nästa vecka tas laget till årets mästerskap ut.

  På tredje plats slutade Emmabodas Tilda Larsson som gjorde professionell debut i förra veckans Skaftö Open. Även hon spelade likt Michaela tidigare i år Augusta National Women´s Amateur och avslutade amatörkarriären med att spela NCAA Div. 2 Nationals med sitt Barry University. När hon lämnade USA med sitt examensbevis fanns även tio collegesegrar på meritlistan.

  Alla tre tog stora hopp upp på SGT Order of Merit. Michaela är ligger nu fyra, Sara ligger på tionde plats medan Tilda återfinns på 18:e plats.

  En titt i resultatlista visar även att det finns klubbar som gör ett bra jobb. Sara Kjellkers klubb Ljunghusens Golfklubb har fyra spelare topp-13. Sara tvåa, Desireé Andersson fyra, Kajsa Arwefjäll åtta och Caroline Jansson på 13:e plats.   

  Åhus Östra är alltid en trevlig upplevelse, idag i tävlingsskick när flagplaceringarna gjorts utmanande fick spelarna verkligen något inspirerande och utmanande att spela.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Erlandsson Hagge Ladies Open 28 –30 juni som spelas på Hagge Golfklubb.

  Tävlingens namn: Åhus Open
  Spelplats: Kristianstad Golfklubb i Åhus
  Datum: 19– 20juni
  Total prissumma: 130 000 kr.

  Resultat

  Swedish Golf Tour Ranking

  Swedish Golf Tour Damer 2019
  Årets damtour består av tolv tävlingar – elva i Sverige och en i Norge – med sammanlagt drygt 2,7 miljoner kronor i prispengar. Segraren av rankingen får en plats i Europatourens finalkval medan tvåan och trean får spelrättigheter till undertouren LET Access Series (LETAS).

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 29. Seger i Norge för Åke Nilsson
 30. Swedish Golf Tour

  Seger i Norge för Åke Nilsson

  Efter en avslutande rond på 67 slag tog Kristianstads Åke Nilsson årets första seger när Gamle Fredrikstad Open avgjordes på norska Gamle Fredrikstad Golfklubb.

  -Helt fantastiskt, det är alltid fantastiskt kul att vinna. Jag var lite smånervös i början och kom lite fel in i spelet men hittade snabbt tillbaka till rytmen och krigade mig tillbaka med birdies på hål 6, 7 och 8 och då var jag med i matchen igen, säger Åke Nilsson efter segern i Gamle Fredrikstad Open.

  -Jättefin arrangemang, banan är i kanonskick och greenerna är i världsklass. Det har varit hur bra som helst, säger Åke Nilsson som gärna kommer tillbaka till Gamle Fredrikstad Golfklubb.  

  Åke slutade tvåa vid den andra tävlingen av SGT Winter Series i början av mars och har därefter haft en placering topp-10. I och med denna seger tar han ett hopp upp på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking till sjätte plats från den 20:e plats han hade innan Gamle Fredrikstad Open.

  Tvåa slutade Adam Eineving från Chalmers Golfklubb. Detta är Adams tredje tävling ingående i Nordic Golf Leauge i år. Det har blivit två missade kvalgränser och en 28:e plats förra vecka på Österlen. Adam har dock redan en seger i år. Seger kom som caddie åt Marcus Kinhult när Skaftöspelaren tog sin första Europatourseger i British Masters i början av maj.       

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club 4–6 juli. Innan dess avgörs Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour som även den ingår i Nordic Golf Leauge.

  Tävlingens namn: Gamle Fredrikstad Open
  Spelplats: Gamle Fredrikstad Golfklubb
  Datum: 18 – 20 juni
  Total prissumma: 375 000 kr

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 31. Två segrare i PGA-mästerskapet
 32. Swedish Golf Tour

  Två segrare i PGA-mästerskapet

  Med varsin birdie på det sista och 54:e hålet slutade både Christian Bæch Christensen, Danmark, Gudmundur Kristjansson från Island på nio under par vid PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon.

  Särspel är inte ovanligt på Swedish Golf Tour, spelarna delade de tre första hålen. Andra gången de spelade 18:e hålet som användes vid under hela särspelet så visade båda spelarna att de kan sätta birdieputtar.

  Först att putta då var Christian som sänkte från foregreen och 12 meter. Gudmundur sänkte även sin birdieputt som var från 6 meter, nedför och med högerlutning.

  När spelarna var ute på det fjärde särspelshålet kom blixt, dunder och även massor av regn vilket medförde att särspelet bröts.

  Efter att ha väntat i fyra timmar togs beslutet att tävlingen inte skulle kunna slutföras under säkra och sportsliga förhållande. För även om blixt och dunder skulle upphöra hade banan och särskilt greenerna tagit emot för mycket regn för att fortsatt spel skulle kunna genomföras.

  Detta innebar att årets PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade med att Christian och Gudmundur fick dela på segern. Att detta är unikt går att konstatera då det inte har hänt tidigare i Swedish Golf Tours 35-åriga historia.

  Det har hänt två gånger på Europatouren. Första gången var 1986 då Bernard Langer och Seve Ballesteros delade segern vid Lancome Trophy och andra gången var 2002. Även då var Bernhard Langer en av spelarna, den andra var Colin Montgomerie och de delade på segern i tourfinalen Volvo Masters som spelades på Valderrama.

  Det har hänt i Sverige dock utanför Swedish Golf Tour. Det var instruktörsmästerskapet som en gång delades av Krister Kinell och Gunnar Mueller.

  Trea i PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade Charlie Lindh från Araslövs Golfklubb, han var ett slag bakom de båda segrarna.

  På Golfbox Nordic Golf League Ranking tog sig Gudmundur Kristjansson upp till andra platsen och han är nu bara 256 poäng bakom ledande Fredrik Niléhn som inte spelat på touren sedan hans seger i SGT Winter Series Lumine Lakes Open i början av april.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Gamle Fredrikstad Open
  på Gamle Fredrikstad Golfklubb 18–20 juni.

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking


  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 33. Seger för Esther Henseleit vid Skaftö Open
 34. Swedish Golf Tour

  Seger för Esther Henseleit vid Skaftö Open

  Tyska Esther Henseleit tog en imponerade seger när Skaftö Open avgjordes under lördagen. Detta var hennes första seger som professionell spelare.

  - Pokalen är rätt tung, det var en bra dag idag och jag puttade riktigt bra, tror jag hade 23 puttar idag. Jag är så glad att det slutade som det gjorde. Jag har svårt att förstå att jag tagit min första seger som proffs. En bra dag, säger Esther Henseleit efter sin seger i Skaftö Open.  

  Det har varit tre händelserika veckor för Esther som inleddes med att hon spelade US Women´s Open följt av Golf Sixies på herrarnas Europatour och nu som avslutning en seger i Skaftö Open på LET Access Series.

  Lynn Carlsson, Varbergs Golfklubb, slutade tvåa ett slag efter Esther efter att avslutningsronden haft 63 slag (-6). Sofie Bringner, Vasatorps Golfklubb, slutade trea ytterligare ett slag bakom.

  - Dagen på banan var väldigt bra, kan inte säga så mycket annat när scoren till slut blev sex under par. Jag startade väldigt bra, var fem under par efter de första nio hålen, och hade bra flyt i spelet. Jag är glad att jag verkligen gav det en chans idag, säger Lynn Carlsson efter att ha slutat tvåa i Skaftö Open.

  - Så kul att tävla på hemmaplan, detta är enda tävling i Sverige i år och jag är jätteglad att jag varit här denna veckan. Jättebra arrangerat och så kul att se så mycket folk här ute. Sverige behöver stora bra damtävlingar, så jätteglad att jag varit här och fått vara en del av detta, säger Lynn Carlsson om Skaftö Open.

  Resultat    

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 35. Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet
 36. Swedish Golf Tour

  Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet

  Efter en rond på 65 slag (-4) vid andra ronden går Linda Wessberg, Hills Golfklubb, ut i ledarbollen i morgon lördag när Skaftö Open avgörs. Hon får sällskap av tyska stjärnskotten Ester Henseliet och ledarinnan från första ronden Charlotte Leathem.

  De tre som delar ledningen är alla sex under par och inom fyra slag från dem finns ytterligare elva spelare. Skaftö Golfklubbs bana har visat sig utmanande men den bjuder också på många möjligheter till birdies. Detta gör att kampen om titeln är väldigt öppen inför morgondagens tredje och avgörande rond.   

  Nedan några spelarröster om dagens rond och även om hur det ser på morgondagens avslutande rond.

  -Det har varit bra, jag har spelat väldigt stabilt från tee till green och puttat bra. Hade några plumpar på slutet men överlag är jag nöjd även om det just nu inte känns så, men om några timmar så är det bra, säger Linda Wessberg efter andra ronden.

  -Jag är jättenöjd med hur jag spelat hittills och kan jag fortsätta puttar och hålla mig till min spelplan så får vi se ur långt det räcker, säger Linda Wessberg om morgondagens avslutande rond.  

  -Det var roligt idag, det var kul att spela golf. Det var stabilt från tee och jag höll bollen i spel och satte upp några slag nära pinnen så det blev några birdies. Det skall bli kul att sista dagen var med i toppen och kriga, säger Sofie Bringner efter andra ronden.

  -Idag var det rätt blåsigt och de sista hålen var rätt intressanta att spela. Det tuffa är att förstå från vilket håll vinden kommer ifrån. Idag var det svårt att göra birdies men jag spelade rätt stabilt. Till slut blev det minus ett med en dubbelbogey så det vill jag göra bättre i morgon. Jag spelar bra och förhoppningsvis kan jag spela bra även i morgon, säger Ester Henseleit efter andra ronden.

  -Jag hoppas att jag får spela i sista gruppen. Jag kommer att föröka vinna i morgon och göra mitt bästa, men det går inte att påverka hur de andra spelar. Jag kommer att fokusera på vad jag gör och göra mitt bästa, säger Ester Henseleit morgondagens avslutande rond.

  -Den var stabil, det fanns bra delar och sämre delar. Jag spelade mer aggressivt än igår och tappade några slag på par-femmorna, men det var OK. Hoppas att några tillputtar faller i imorgon, säger Charlotte Leathem efter andra ronden.

  -Den låg lite djup i vattnet så jag tog av mig mina skor. Det var en del publik där och det blev en bra up-down som nästan droppade i för två, det hade varit kul, säger Charlotte Leathem om sitt vattenbesök som slutade med ett par.

  Resultat

  Starttider Rond 3

  Tävlingens namn:
  Skaftö Open
  Spelplats:
  Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum:
  13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 37. Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open
 38. Swedish Golf Tour

  Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open

  Skaftö Golfklubb visade sig vara både utmanande och möjlig att göra många birdies på. Charlotte Leathem gick ut i på förmiddagen och gjorde åtta birdies och tog ledningen i klubbhuset efter att ha signerat för 63 slag, sex under par.

  -63 slag, sex under par, det var definitivt min dag. Jag gick och försökte träffa fairways och greener och lyckades sätta några puttar mina första nio hål. Jag höll mig till min plan och gick inte för par-5-hålen vilket tydligen fungerade. Förhoppningsvis kan jag fortsätta spela bra i morgon, säger Charlotte Leathem efter första ronden.   

  -Den är roligt, den är inte för de långslående utan du behöver tänka för att komma runt och det finns några ”funky” hål, säger Charlotte Leathem om banan.

  När dagen summerades hade främst tyska Ester Henseleit utmanat Charlottse sex under par, men inte nått ända fram. Ester slutade ett slag efter.

  Hemmaspelaren och publikfavoriten Frida Kinhult spelade sig runt banan tre under par. Hon gjorde det tillsammans med Beth Allen, Linda Wessberg och en trogen publik som följde med från första till sista hålet.

  -Det var väldigt kul, det var bra support därute och mycket folk som hängde med hela vägen. Det väldigt roligt och mycket bättre förhållanden än under gårdagens Pro-Am, så man slapp frysa till en isbit därute, säger Frida Kinhult om första ronden av Skaftö Open.

  -Det känns som att scorekortet är bättre än spelet, men det är väl en bra grej att man får ihop det även de dagar då det inte sitter helt. Och samtidigt motiverande att det finns mycket mer att få ut i morgon och på lördag. Så det är bara att tagga, nu blir det ett rangepass så blir det förhoppningsvis lite bättre i morgon, säger Frida Kinhult om sitt spel första ronden av Skaftö Open.

  Resultat

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro      

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 39. Svenska PGA-mästerskapet på Österlen
 40. Swedish Golf Tour

  Svenska PGA-mästerskapet på Österlen

  Österlens Golfklubb står likt 2018 värd för det svenska PGA-mästerskapet, PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Spelplats är utmanande Djupadal-banan signerad Tommy Nordström med den spektakulära utsikten över Hanöbukten.

  Till start kommer ett fullt startfält med 154 spelare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och England.

  Delsjö Golfklubbs Fredrik Nilhén som leder Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking lirar inte veckans tävling. Det gör dock de fyra andra svenska spelarna som ligger topp-10 på rankingen däribland sjätteplacerade Alexander Wennstam, Hills Golfklubb, som segrade i Ålborg när Thisted Forsikring Championship avgjordes förra veckan.

  De övriga är Christopher Sahlström – Arlandastad GK, Niclas Johansson – Flommens GK och Oliver Gillberg – Kårsta GK alla med varsin seger under 2019 på Nordic Golf Leauge.

  Tävlingens namn: PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Österlens Golfklubb (Djupadal)
  Datum: 13-15 juni.
  Total prissumma: 425 000 kr.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.