Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

 1. Proffs och amatörer på Johannesberg
 2. Swedish Golf Tour

  Proffs och amatörer på Johannesberg

  För andra gången i år delar proffsen på Swedish Golf Tour arena med juniorerna på Teen Tour Elite. Denna gång är det på Johannesberg Golfklubb som är spelplats.

  Förra gången det var gemensam tävling segade Lidingös Sara Ericsson, hon finns inte med i startfältet då hon är på de Brittiska för att spela Girls Amateur Championship. Lidingö GK har ändå tre spelare till start vilket tyder på att det där görs det ett bra jobb med spelarutveckling.

  En intressant start gör även Emma Henrikson som tidigare i år tävlat sparsamt efter att så sent som 2018 spelat på Symetra Tour. Emma är en klasspelare och hur formen är lär visa sig under Johannesberg Open.

  Swedish Golf Team Utvecklingsarena
  Med utgångspunkt att utveckling sker där spelarna är genomförs under säsongen vid sex tävlingstillfällen Swedish Golf Team Utvecklingsarena. Johannesberg Open är ett av dessa tillfällen då alla som finns med i startfältet ges möjlighet att träffa, träna och utvecklas under ledning av landslagets coacher och experter.

  För spelarna i Johannesberg Open genmofördes två träningar på och runt övningsgreen under ledning av Fredrik Wetterstrand damlandslagets coach och Lisa Häggkvist SGF Spelarutveckling och tidigare coach för flicklandslaget.

  Även föräldrar ges möjlighet till en informationsträff i samband med Utvecklingsarenan.

  Mer om Swedish Golf Team Utvecklingsarena.

  Leaderboard Johannesberg Open.

  Text: Göran Söderqvist. Bild: Lisa Häggkvist

 3. Åke Nilsson på hemmaklubben
 4. Swedish Golf Tour

  Åke Nilsson på hemmaklubben

  När Swedish Golf Tour som 15–17 augusti besöker Kristianstads Golfklubb i Åhus för Åhus KGK ProAm 2019 märks hemmaspelaren Åke Nilsson i startfältet.

  Åke har en seger under säsongen och ligger inför veckans tävling på sjätte plats på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking. Topp-fem på rankingen vid säsongen slut erhåller spelrättighet på European Challenge Tour.

  På hemmaplan får Åke sällskap av klubbkompisar i Jesper Andersson, Ludwig Nordeklint och Jonathan Ågren.  Tävlingen spelas i ProAm-format, detta innebär att det spelas en individuell proffstävling samtidigt som en lagtävling där pro och amatör bildar lag.

  Till start i kommer även trion som i fredags gjorde upp i särspel i Landeryd Masters; Victor Theandersson, Gabriel Axell och Linus Lilliendahl.

  Leaderboard

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 5. Seger på hemmaplan för Annelie Sjöholm
 6. Swedish Golf Tour

  Seger på hemmaplan för Annelie Sjöholm

  Annelie Sjöholm från Västerås Golfklubb avgjorde Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider genom att göra birdie på hål 16, 17 och 18.

  -Det känns fantastisk, lite som en dröm det tar nog några dagar att smälta detta. Det känns jättestort att vinna på hemmaklubben och det stöd jag haft av publiken hela veckan har varit fantastiskt, säger Annelie Sjöholm om att segra på hemmaklubben.  

  - Jag gjorde birdie på mina sista tre hål. Jag visste jag låg några slag bakom och behövde en stark avslutning så det var skönt att puttarna äntligen började trilla i, säger Annelie Sjöholm om sin avslutning.  

  De två sista birdieputtarna var inte långa, de var båda runt en meter långa. Detta visar att alla delarna av Annelies spel håller hög klass även när allt står på spel och en stor hemmapublik inget hellre vill än att hon skall ta hem segern.

  Jublet som hördes vid 18:e green när putten trillade kan ha varit det högsta som hörts på Västerås Golfklubb.

  Abbekås Golfklubbs landslagsspelare Maja Stark slutade för andra året i rad tvåa på Västerås Golfklubb när LET Access Series avgjordes där.

  -Det var lika kul som vanligt, jag började lite knackigt och fick inte i några puttar men gjorde inte så många misstag. En onödig blev bogey efter ett dåligt läge i en bunker, men stabilt spel tycker jag, säger Maja Stark efter prisutdelningen.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är den andra för året som samarrangeras med SGF Juniortävlingar. Denna gång är det Johannesberg Open som avgörs 16–18 augusti.

  Resultat

  Ranking LET Access Series

  Ranking Swedish Golf Tour


  Text & Bild:Göran Söderqvist

   

 7. Tätt i toppen
 8. Swedish Golf Tour

  Tätt i toppen

  Elia Folch står som ny ledarinna inför morgondagens avgörande av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Med sina 69 slag idag, för totalt 139 slag, fem under par, leder Folch tävlingen med ett slag.

  Det svängde mycket i toppen under dag två av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. När vi nu kan summera dagen, så hittar vi spanjorskan Elia Folch i ledning, på 139 slag, fem under par. Folch stod för en stabil insats idag och klättrade två placeringar med sina 69 slag.  

  På delad andraplats, endast ett slag efter Folch, befinner sig Nina Pegova, från Ryssland samt Cloe Frankish, från England. De har båda slagit 140 slag, fyra under par. Nina Pegova hade dagens lägsta rond idag, med sina 67 slag, fem under par.

  Det var ganska tufft när regnet kom in över banan. Det kändes som jag missade många slag vid den tiden av ronden. Det var egentligen alla delar av mitt spel som var bra idag, men framför allt järnslagen. Jag avslutade också med att sätta en chip för birdie på sista hålet, säger Nina Pegova efter sin runda.

  Maja Stark från Abbekås Golfklubb, verkar också trivas på Västerås Golfklubb. Ifjol slutade Maja på en andra plats, och idag gjorde hon ett ryck upp på resultatlista med sina 69 slag, tre under par. Maja ligger på en ensam fjärde plats inför morgondagens avgörande runda, två slag efter Elia Folch.

  Två tredjedelar av tävlingen är avklarade. Finalrundan återstår och imorgon eftermiddag vet vi vem som får lyfta pokalen. Spelet börjar klockan 08:10, och ledarbollen slår ut klockan 10:00.

   

  Resultat ( https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/swedish-golf-tour/tavling/#/competition/1822067/leaderboard ) 

  Startlista ( https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/swedish-golf-tour/tavling/#/competition/1822067/teetimes/3/0 )

   

 9. Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters
 10. Swedish Golf Tour

  Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters

  Victor Theandersson, Ekerum Golfklubb, tog vid Landeryd Masters ingående i Swedish Golf Tour sin första seger som professionell. Trots en imponerande avslutande rond av Victors på 63 slag räckte det inte hela vägen till seger, men väl till särspel.

  I särspelet som startade på 18:e hålet inför storpublik fick Victor sällskap av hemmaspelaren Gabriel Axell och Linus Lilliendahl från Högbo Golfklubb.

  -Det var ett dåligt inspel, men putten var bra riktigt bra, säger Victor Theandersson efter att ha avgjort Landeryd Master genom att sänka en putt på 20 meter på första särspelshålet.

  Victors rond på 63 slag var händelserik och innehöll sex birdies, en eagle och en hole-in-one.

  -Det var jättekul, bra spel och så hade jag lite flyt också. Detta är den bästa ronden jag gjort på tävling och en hole-in-one är alltid kul också, säger Victor Theandersson med ett leende efter prisutdelningen.

  Linus Lilliendahl och Gabriel Axell slutade delade tvåor. För Linus var det viktigt med en topplacering då han tack vare den nu är klar för spel i Åhus KGK ProAm 2019 i nästa vecka.

  Gabriel och hans klubbkompisar från Landeryd drog genom sitt spel storpublik till avslutningsdagen av Landeryd Masters. I publikleden syntes många unga med Landeryds klubbtröja på sig. Några av dem sågs även sticka ut på banan direkt efter att tävlingen var avslutad. Om något eller några år är det säkert några som idag fanns i publiken som drar publiken till Landeryd Masters.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Åhus KGK ProAm 2019 på Kristianstads Golfklubb i Åhus 15–17 augusti.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Text & Bild: Göran Söderqvist

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson