Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Åhus KGK Pro AM: Dansk seger men Glennemo säkrade CT-kortet
 2. Swedish Golf Tour

  Åhus KGK Pro AM: Dansk seger men Glennemo säkrade CT-kortet

  Det blev dansk seger i Åhus KGK Pro AM men Jesper Billing tajmade in sin bästa tävling för året och Jacob Glennemo landade ännu en topplacering – och säkrade  sitt kort till Challengetouren nästa år.  "Nu börjar det kännas ganska bra. Jag får ha som fokus nu att vinna touren", säger Glennemo.

  Åhus KGK Pro Am, som även ingår på Nordic League, är den största tävlingen på Swedish Golf Tour den här säsongen med en total prissumma på 650 000 kronor. Den höga prissumman innebär också nära nog dubbelt så många rankingpoäng jämfört med en ”vanlig” tävling. 
  Så det gällde att ha en bra vecka. En bra placering kunde ge ett ordentligt hopp på rankingen.
  Jesper Billing, Bokskogen, tajmade in sin bästa tävling för säsongen och AIK:s Jacob Glennemo utökade sin ledning i rankingtoppen och är nu klar för Challengetouren nästa år. Båda slutade tvåa.
  – Det var kul att kunna komma så bra denna veckan också efter vinsten förra veckan. Jag rider på den vågen, säger Jacob Glennemo.

  31-ÅRINGEN, från Mariefred, har stått för en imponerande säsong med två vinster och tre andraplatser på Nordic Golf League.
  Nu tog han ett ännu fastare grepp om förstaplatsen på rankingen och säkrade av allt att döma sitt kort till Challengetouren nästa år – som ges till de fem bästa på NGL-rankingen. 
  – Nu börjar det kännas ganska bra. Det ser bra ut absolut. Det är ju tävlingar kvar och jag får fortsätta försöka spela bra. Jag får ha som fokus nu att vinna touren, säger han.
  Nästa vecka avstår han NGL-tävlingen i Finland eftersom han har fått ett wild card till Made in Denmark – Europatourtävlingen i Silkeborg. Där får han, bland andra, sällskap av Thorbjörn Olesen, Martin Kaymer, Thomas Pieters, Jonas Blixt och John Daly. 
  – Det blir spännande. Jag har spelat bra på den banan tidigare. Jag åker till Danmark på måndag eftermiddag.
  Sju tävlingar återstår på NGL. Glennemo spelar alltså inte i Finland och inte heller Ekerum Öland Masters i slutet av september.
  – Jag missar de två men annars tänker jag föröka spela allting, säger han. 

  DET BLEV danskt i topp i Åhus KGK Pro Am. Benjamin Henry Poke, som var tvåa när dagen började, gick runt på 67 slag den sista dagen, tre under par, och kunde tillåta sig att avsluta med en bogey på 18:e hålet och ändå vinna tävlingen.
  Poke avancerade därmed upp till andra plats på NGL-rankingen.

  JESPER Billing, 32, åkte hem nöjd efter sin bästa tävling för säsongen, både resultat- och spelmässigt. 
  – Kul att vara med och hugga lite igen. Det känns som alldeles för länge sedan. Jag brukar trivas bättre på lite svårare och tuffare uppsatta banor. Det var rätt vecka också med tanke på hur stor tävlingen är, säger han.
  En normal vecka ger en vinst på NGT runt 7 000 poäng. Benjamin Poke fick in nästan 12 000 poäng i Kristianstad. Jesper Billings tredelade andraplats gav 5 497. Och plötsligt har han en chans att nå topp fem (se ranking nedan).
  – Det är ju sju tävlingar kvar. Efter Glennemo och Poke är det ju faktiskt ganska jämnt. Men för att vara där uppe är det nog en vinst jag behöver eller några ytterligare pallplaceringar. Men visst, ge mig lite tuffa förhållanden och lite svåra banor så kan jag nog hugga på det. Det är då jag trivs bäst, säger Jesper Billing.
  Han avslutade med lördagens lägsta score (–5) och fick därmed 15 000 kronor extra i bonuspengar.
  – Det är tacksamt. De ställer ju upp med ett superarrangemang på alla sätt och vis. Bra bana, hög prissumma, bonuspengar, pengar i lagtävlingen ... Det är väldigt uppskattat, säger han.

  PRO AM-tävlingen vanns av Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo och Jörgen Karström från hemmaklubben.
  Next stop på Swedish Golf Tour: Bråviken Open 6–8 september.


  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat: Åhus KGK Pro AM

  1) Harry Benjamin Poke, Danmark   – 6

  2) Jesper Billing, Bokskogen             – 4
       Jacob Glennemo, AIK                   – 4
       Jesper Gunder Larsen, Danmark   – 4
  5) Martin Eriksson, Kårsta                 – 3
  6) Magnus A Carlsson, Frösåker        – 2 
       Aksel Kristofffer Olsen, Norge     – 2

  Fullständig LEADERBOARD, Åhus KGK Pro Am 2018

   

  Ranking: Nordic League
  1) Jacob Glennemo, AIK, 36 280 poäng
  2) Henry Benjamin Poke, Danmark, 27 635
  3) Aksel Kristoffer Olsen, Norge 24 779
  4) Christian Gløët, Danmark, 23 427
  5) Martin Eriksson, Kårsta, 23 365
  ----------------------------------------
  6) Martin Leth Simonsen, Danmark, 21 968
  7) Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 20 200

  9) Sebastian Hansson, Tjörn, 19 610
  11) Per Längfors, Onsjö, 16 665
  20) Erik Oja, Gävle, 11 894
  21) Robin Petersson, Vasatorp, 11 760
  22) Jesper Billing, Bokskogen, 11 632

  Ranking Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta
  2) Sebastian Hansson, Tjörn
  3) Jacob Glennemo, AIK

  Fullständig ranking, SGT

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 3. Åhus KGK Pro Am: Magnus A Carlsson i läge inför avgörandet
 4. Swedish Golf Tour

  Åhus KGK Pro Am: Magnus A Carlsson i läge inför avgörandet

  Magnus A Carlsson, Europatourveteranen, stod för fredagens bästa score i Åhus KGK Pro Am – och har hugg på segern.   ”Banan är sjukt fin”, säger han.

  Det är danskt i topp inför den sista dagen av Åhus KGK Pro Am 2018– tävlingen som spelas i Dunhill Links-format och har den högsta prissumman på årets tour. 
  Danske Jesper Gunder Larsen är fem under par inför sista dagens spel. Han leder med två slag före landsmannen Benjamin Henry Poke och Frösåkers Magnus A Carlsson – som hade fredagens lägsta score. 
  Carlsson gick runt banan på 65 slag, fem under par. Det gav 15 000 kronor i bonusbelöning.
  – Det är trevligt. Jag har hört lite snack om det där men hade inte kollat upp det riktigt, säger han.

  Du fick en hyfsad start?
  – Ja, jag var sex under efter tolv hål. Jag spelade bra i dag. Det var faktiskt bra i går också men i dag kom jag lite närmare pinnarna och kunde sätta i birdieputtarna, säger 37-årige Magnus A Carlsson som tappade sitt Europatourkort förra året och nu håller till på Challengetouren – när han inte spelar SGT-tävling i Kristianstad.

  EN HEL del spelare från Challengetouren är med i Åhus KGK Pro Am. Magnus A Carlsson hade sökt en inbjudan till Europatourtävlingen i Prag den här veckan men fick ingen. Så det blev Kristianstad i stället. Mycket tack vare Kristianstads Åke Nilsson, som också spelar på Challengetouren.
  – När vi spelade in i til tävlingen i Finland för några veckor sa Åke Nilsson: ”Du borde komma och  spela Kristianstad. Banan är svinfin och det är den största tävlingen på Swedish Golf Tour i år”. Jag hade ju ändå tänkt att spela den här veckan och ska vara ledig nästa så jag tänkte varför inte. Man vet ju att Kristianstad är en bra bana och så säger Åke att konditionen är världsklass och då blir man ju sugen på att åka. Och banan är sjukt fin faktiskt, säger Magnus A Carlsson.

  Du tänker ta dig tillbaka till Europatouren?
  – Exakt, det är ju det man vill. Det finns jättemånga roliga ställen att åka till, riktigt fina banor och det är bra stämning på tävlingarna också så det är faktiskt jäkligt kul.

  Fast just nu är du 94 på CT-rankingen?
  – Ja, jag har lite jobb att göra. Det har varit lite svajiga scorer. Ena dagen har det blivit minus fyra, nästa plus fyra. Jag har två barn och familj nu och ibland har jag tänkt att jag kanske är på fel plats, att jag kanske borde vara hemma. Tankarna har gått fram och tillbaka och ibland har det varit lite svårare att fokusera på golfen. Det är väl det som har stört spelet för mig. Men som det ser ut nu är jag ju på rätt spår tillbaka. Jag ska fortsätta jobba vidare på det här så ska vi nog kunna få till något bra, säger Magnus A Carlsson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se
   

  FAKTA: Åhus KGK Pro Am 2018

  Var: Kristianstad GK, Åhus.
  När: 23–25 augusti.
  Hur: Dunhill Links-format. 80 proffs spelar 54 håls slagspel, men samtidigt poängbogey i lag med varsin amatör. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar i proffsklassen). I pro am-tävlingen går 18 lag vidare till finalrundan.
  Prispengar: 650 000 kronor. 
  Rankingpoäng: En seger, i proffsklassenger 117 000 kronor. Lägsta score varje dag belönas med 15 000 kronor. Den som sätter banrekord får 20 000 kronor.

  Följ tävlingen HÄR. 

   

   

   

 5. Åhus KGK Pro Am: Fyra man i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Åhus KGK Pro Am: Fyra man i ledning efter första dagen

  Det är tätt i toppen efter första dagen av Åhus KGK Pro Am 2018. Fyra man delar ledningen i tourens största tävling.

  Fyra man delar ledningen efter första dagen av Åhus KGK Pro Am 2018, årets största tävling på Swedish Golf Tour. Robert Jonasson, Ulricehamn, Gustaf Kocken, Djursholm, Fredrik Gustavsson, Karlstad och Martin Eriksson, Kårsta – som leder birdieligan på Swedish Golf Tour och smällde in hela åtta birdies men även noterade fem bogeys – landade alla på 67 slag, tre under par.
  Ett slag efter de fyra i täten finns sju spelare. Ytterligare fem är två efter.
  Endast 16 av startfältets 80 spelare gick under par på torsdagen.

  Åhus KGK Pro Am 2018, som spelas 23–25 augusti på Kristianstad GK i Åhus, har de största prispengarna på den svenska herrproffstouren. En seger, eller en topplacering, ger denna vecka nästan dubbelt så mycket pengar och rankingpoäng som en ”normal” vecka. Så mycket kan hända rankingen.
  Tävlingen ingår även på Nordic League (där de fem bästa på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år).

  Åhus KGK Pro Am 2018 bjuder också på en annorlunda spelform. Tävlingen spelas i så kallat Dunhill Links-format; ett proffs spelar i lag med en amatör (fyrbollar). Proffsen spelar slagspel i den individuella tävlingen, för lagen gäller poängbogey.
  Efter första dagen leder lag Jesper Andersson, Kristianstad/Magnus Svensson, Araslöv (am).

  Följ tävlingen HÄR. 

   

  FAKTA: Åhus KGK Pro Am 2018

  Var:Kristianstad GK, Åhus.
  När:23–25 augusti.
  Hur:Dunhill Links-format. 80 proffs spelar 54 håls slagspel, men samtidigt poängbogey i lag med varsin amatör. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar i proffsklassen). I pro am-tävlingen går 18 lag vidare till finalrundan.
  Prispengar:650 000 kronor.
  Rankingpoäng:En seger, i proffsklassen, ger 11 596 rankingpoäng, en andraplats 7 602, tredjeplats 5 089.

  Ranking: Nordic League

  1) Jacob Glennemo, AIK, 30 783 poäng
  2) Aksel Kristoffer Olsen, Norge 22 226
  3) Christian Gløët, Danmark, 22 224
  4) Martin Eriksson, Kårsta, 20 208
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark, 20 126
  --------------------------------------------
  7)   Sebastian Hansson, Tjörn, 19 056
  8)   Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 18 357

  37) Fredrik Gustavsson, Karlstad, 5 697
  42) Robert Jonasson, Ulricehamn, 5 021
  88) Gustaf Kocken, Djursholm, 1 773


  Fullständig ranking Nordic League 


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta 
  2) Sebastian Hansson, Tjörn
  3) Jacob Glennemo, AIK
  4) Mathias Gladbjerg, Danmark
  5) Kristian Krogh Johannessen, Norge

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour  Mer information:
  – Vid pressförfrågningar eller önskemål om intervjuer, kontakta presschef Bo Steffensen på bo.steffensen@golf.se eller 0705–62 40 92

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

   

   

 7. Åhus KGK Pro Am: Nu tänker Rönneblad sluta ”cruisa” i mitten
 8. Swedish Golf Tour

  Åhus KGK Pro Am: Nu tänker Rönneblad sluta ”cruisa” i mitten

  Åhus KGK Pro Am 2018 är årets största tävling på SGT. En topplacering ger ett rejält kassatillskott – och ett lyft på rankingen.   ”Det är den här tävlingen man vill spela bra i”, säger Hannes Rönneblad.

  Förra våren kom Hannes Rönneblad hem till Kungsbacka efter fyra college-år på Texas Tech i USA.
  Nu har 23-åringen haft golfen som yrke i ett år, han gör sin första hela säsong på Swedish Golf Tour och tidigt på onsdagsmorgonen satte han sig i bilen, tillsammans med Hills Alexander Wennstam och Tjörns Sebastian Hansson, för gemensam avresa till Kristianstad och Åhus KGK Pro Am 2018.
  Tävlingen, som spelas 23–25 augusti på Kristianstad GK i Åhus, ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League (där de fem bästa på rankingen får ett kort till Challengetouren nästa år, se fakta nedan). 
  Prissumman är dubbelt så hög som en normal tävlingsvecka. Det gör att startfältet är extra starkt med en hel del svenska Challengetourspelare på plats. Det gör också att en seger, eller en topplacering, ger betydligt mer rankingpoäng än en ”vanlig” vecka. 
  Hannes Rönneblad ligger 38 på Nordic League-rankingen. En vinst och han skulle ha den där eftertraktade femteplatsen inom räckhåll. 

  Det är nu det gäller att göra en bra vecka?
  – Jo, så är det. Det är väl den här man vill spela bra i. Det är alltid så, spelar man bra i de större tävlingarna så går det snabbare framåt, säger han. 

  Åhus KGK Pro Am 2018 har ett annorlunda upplägg. Man spelar i så kallat Dunhill Links-format; ett proffs bildar lag med en amatör (fyrbollar). Proffsen spelar slagspel i den individuella tävlingen, för lagen gäller poängbogey.
  – Jag har aldrig spelat det förut. Det blir också intressant. Det blir lite av en balansgång att kunna vara fokuserad på sitt och samtidigt kunna slappna av och ha kul med de andra. Jag spelar ju oftast bättre golf när jag är avslappnad. Jag blir ofta lite för fokuserad och vill göra för mycket så jag tror att det här är bra, att kunna ta det lite lugnt och låta spelet komma till mig, säger Hannes Rönneblad.

  FÖRRA veckan spelade Hannes Rönneblad Europatourgolf i Nordea Masters på Hills i Mölndal.
  Det var tredje gången han var med i tävlingen, den första som proffs. Tio över par de två första dagarna gav dock inget spel under helgen. Men det finns ändå mycket att ta med därifrån.
  – Jag känner för varje gång att jag blir mer bekväm med allting som händer runt omkring. En positiv process som går framåt. Sedan var inte spelet tillräckligt bra. Det är en annan grej man får jobba på, det är svårt att spela bra varje vecka.

  Känner du ändå, sett över en hel säsong, att du skulle kunna vara på Europatouren? 
  – Ja, verkligen. Det är ju ett steg upp för att kunna vinna och vara med där i toppen regelbundet, men att klara cutter och komma topp 20 är inga problem. Det är egentligen bara att spela stabil golf så löser man det. Det är en av de grejer jag lärt mig.

  HANNES Rönneblad var en av de svenskar som förra säsongen fick chansen att spela tävlingar på Challengetouren, tack vare Swedish Challenge i Katrineholm. 
  En arrangör av en CT-tävling får 50 wild cards. Dessa kan användas till starter i den egna tävlingen men också bytas med andra länders arrangörer för att på så sätt ge inhemska spelare möjlighet att komma ut i Europa.
  Så det blev åtta Challengetour-tävlingar för Hannes Rönneblad 2017.
  – Det var verkligen lärorikt. Jag kom ju direkt från en amatörkarriär, från college och spel med landslaget. Där är allt fixat och det är egentligen bara att åka med. Nu måste jag fixa allting själv och i början har man ju inte spelat in så stort kapital så man måste leva ganska budgeterat när man är iväg. En annan grej var att spela flera veckor på raken, det var jag inte van vid. Dessutom att få spela på de banorna. Nu vet jag vad som väntar på nästa nivå, vilka spelare som är där, hur de spelar och hur tuff konkurrensen är, säger han. 
  Framför allt lärde han sig att han måste ”hålla tillbaka” för att orka.
  – Det handlar mycket om att vara trygg i processen och låta det ta tid. Jag ville få resultat med en gång och försökte stressa det för mycket vilket tar mycket energi, så när jag varit iväg i tre veckor var jag helt slut. Man får ta det lite mer piano, se det lite mer långsiktigt.

  I ÅR har det blivit en tredjeplats som bäst på Nordic League och SGT. Men i många tävlingar har Hannes Rönneblad landat runt 30-strecket.
  – Säsongen har varit okej, men lite för okej mot vad jag vill. Jag har haft ett varv där jag känner att jag fått riktigt bra utdelning, en minus sexa i Fredrikstad. Det var då jag blev trea. Utöver det har jag inte riktigt fått med några varv. Det har varit stabilt och stundtals bra men lite för mediokert. 

  Bättre att vinna ibland och missa cutter ibland än att vara jämn utan spets?
  – Jo, jag cruisar runt lite grann i mitten, men man har aldrig chansen att ta sig uppåt om man inte samlar på sig i alla fall topp 5- eller topp 3-placeringar. Det är det som är fokus de sista tävlingarna nu; att verkligen spela mer för att ta en topplacering och acceptera att det kan gå skit ibland.

  EN SOM spelat bra den senaste tiden är reskompisen Sebastian Hansson som har den imponerande resultatraden 2–10–1–2 de senaste fyra tävlingarna.
  – Det kan nog vara bra att bo ihop med honom nu, så kanske jag kan sno åt mig lite av den kraften, skrattar Hannes Rönneblad.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Följ tävlingen HÄR

  FAKTA: Åhus KGK Pro Am 2018

  Var: Kristianstad GK, Åhus.
  När: 23–25 augusti.
  Hur: Dunhill Links-format. 80 proffs spelar 54 håls slagspel, men samtidigt poängbogey i lag med varsin amatör. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar i proffsklassen). I pro am-tävlingen går 18 lag vidare till finalrundan.
  Prispengar: 650 000 kronor. Seger ger 117 000 kronor. Dessutom; lägsta score varje dag belönas med 15 000 kronor. Den som sätter banrekord får 20 000 kronor.
  Rankingpoäng:Vinst ger 11 596 poäng, andraplats 7 602, tredjeplats 5 089.

  Startfält: 
  Här finns Challengetourspelare som Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo, Åke Nilsson, Kristianstad, Alexander Wennstam, Hills, Magnus A Carlsson och Björn Hellgren, Frösåker. 

  SGT-profiler: 
  – Jacob Glennemo, AIK. Utökade sin ledning på Nordic League-rankingen förra veckan då han tog sin andra seger för året. Fick därefter ett wild card till Europatourtävlingen Made in Denmark som spelas nästa vecka. 
  – Martin Eriksson, Kårsta. Tog sin största seger i karriären när han vann Pärnu Bay Links i Estland. Har även två andraplatser. Fyra på NL-rankingen.
  – Sebastian Hansson, Tjörn. Formstark. Tog sin första seger på touren för två veckor sedan. Sjua på NL-rankingen.
  – Ludwig Nordeklint, Kristianstad. Spelar på hemmabanan, där han också jobbar som greenkeeper. Åtta på NL-rankingen.
  – Mikael Lindberg, AIK. Fick en plats i Swedish Challenge i Katrineholm och ledde CT-tävlingen en bit in på finaldagen. Slutade sexa.
  – Oscar Florén,  Öijared. Nybliven Europamästare på Gleneagles. Bäste SGT-spelare i Nordea Masters på Hills i Mölndal förra veckan.

   

  Ranking: Nordic League
  1) Jacob Glennemo, AIK, 30 783 poäng
  2) Aksel Kristoffer Olsen, Norge 22 226
  3) Christian Gløët, Danmark, 22 224
  4) Martin Eriksson, Kårsta, 20 208
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark, 20 126
  --------------------------------------------
  7)   Sebastian Hansson, Tjörn, 19 056
  8)   Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 18 357
  13) Per Längfors, Onsjö, 15 463
  19) Erik Oja, Gävle, 11 707
  38) Hannes Rönneblad, Kungsbacka, 5 450

  Fullständig ranking Nordic League 


  Ranking, topp 5: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta 
  2) Sebastian Hansson, Tjörn
  3) Jacob Glennemo, AIK
  4) Mathias Gladbjerg, Danmark
  5) Kristian Krogh Johannessen, Norge


  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

 9. Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”
 10. Swedish Golf Tour

  Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”

  Jacob Glennemo, AIK vinner Holtsmark Open 2018 med tre slags marginal på totalt -15. Tvåa i tävlingen blev Sebastian Hansson, Tjörns Golfklubb efter en mäktig spurt sista dagen med 66 (-6).

  Swedish Golf Tour har varit på besök i grannlandet Norge och arrangerat Holtsmark Open som är belägen utanför Drammen i typisk Norsk natur med spektakulära berg, fjordar och raviner utmed banan. Robert Trent Jones som har designat banan har verkligen satt spelarna på prov denna vecka med sina ikoniska djupa bunkrar och ondulerade greener.

  Den utmanande banan var dock ingen match för Jacob Glennemo som stod för en minst sagt imponerande insats när han tog en övertygande seger i Holtsmark Open. Glennemo slutade tillslut på -15 och tre slag före en spurtande Sebastian Hansson som gick runt sista varvet på 66 (-6).

  Glennemo som startade dagen med en tre slags ledning berättar att det är första gången han går ut med en så stor ledning inför sista varvet. Någon nervositet inför den nya situationen visade dock inte AIK-spelaren som rivstartade med att gå -4 de första 11 hålen och skaffade sig en komfortabel ledning inför de sista hålen. Glennemo fortsätter att berätta att det var grymt skönt att ha några slag till godo inför de avslutande hålen vilket tillät honom att spela lite mer safe.

  Detta är hans andra seger på Nordiska Ligan i år. Denna vinst innebär att han drygar ut sin ledning på NGL-rankingen till 8000 euro före tvåan Aksel Olsen. Med åtta tävlingar kvar på schemat ser det minst sagt lovande ut att ta ett av de eftertraktade Challenge Tour-korten.

  Bästa amatör i tävlingen blev Sebastian Eidsæther Syr från Losby Golfklubb på en delad 21:a plats på totalt -3 efter rundorna 67, 78, 68.

  Resultat

   

  Skribent: Oskar Lundgren

 11. Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite
 12. Swedish Golf Tour

  Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite

  Det blev en jämn kamp in i det sista mellan Mimmi Bergman och Annelie Sjöholm som gick ut i ledarbollen i Slite Open. Efter imponerande puttning på sista greenen kunde Sjöholm fira sin första seger som proffs.

  – Det är det här jag jobbar för. Jättekul att det ger resultat, säger Annelie Sjöholm som efter en lyckad collegekarriär valt att satsa helhjärtat på golfen.
  Mimmi Bergman, Lannalodge GK och Annelie Sjöholm, Västerås GK delade ledningen inför sista varvet på sex under par. Bergman hade ett litet grepp under större delen av rundan, men Sjöholm knappade in och förbi under andra nio. Inför sista hålet hade hon ett slags ledning. Båda spelarna slog upp sig till ungefär fyra meter från flaggan. Bergman som var först rullade i sin måsteputt och satte press på Sjöholm. En svår nedförsputt väntade, men bollen slank i.
  – Jag visste ställningen mellan mig och Mimmi så jag anade att putten var för vinst, men jag ville inte ta något för givet. Det kändes otroligt bra när den trillade i, säger Annelie Sjöholm.
  – Jag hade en bra känsla inför i dag med två bra varv i bagaget från gårdagen. Jag fick en bra start med par på första hålet, men sen kom tyvärr en dubbel. Jag försökte bara ha tålamod. Jag brukar spela bäst på sista nio och då började mycket riktigt puttarna trilla i.

  SEGERN blev Annelie Sjöholms första som proffs och hon lämnar Slite med en prischeck på 20 000 kronor. På bagen denna vecka hade hon syster och systerns pojkvän som hon riktade ett extra tack till under tacktalet.
  – Det är jättekul att ha dem här. Vi har haft en roligt vecka och jag har inte känt samma nervositet. Det gjorde att jag funderade mindre på resultatet.
  Dagens klättring stod Anna Magnusson för som signerade ett scorekort för 68 slag (–4) och tangerade Mimmi Bergmans nya banrekord från andra rundan.

  Närmast väntar Turfman Allerum Open på Swedish Golf Tour och LETAS, men Annelie Sjöholm har siktet inställt på Europatouren och ska spela kvalet i höst.
  Tack till Slite Golfklubb som stod som arrangörer på Swedish Golf Tour för första gången. De har levererat en bana i toppskick som var mycket uppskattad bland spelarna.

  Hela resultatlistan

  Bilder från tävlingen - fria att dela.

 13. Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet
 14. Swedish Golf Tour

  Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet

  Jacob Glennemo fortsätter sitt fina spel. AIK:aren leder Holtsmark Open  inför sista dagens spel.   "Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också", säger han

  Inför Holtsmarks Open (15–17 augusti) – som ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League – intervjuade vi AIK:s Jacob Glennemo.
  31-åringen har haft en stark säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. När han slog ut första dagen på Holtsmarks GK utanför Oslo toppade han också Nordic League-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  Efter rundor på 64 slag första dagen och 69 på torsdagen leder Jacob Glennemo tävlingen inför sista dagens spel. På 36 spelade hål har han gjort tolv birdies, två eagles, två bogeys, 19 par – och en trippel.
  – Jag har spelat bra de två första varven. Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också. Det är det som avgör mycket. Man behöver inte jaga pinnarna så mycket då, säger han.

  TOTALT är Glennemo elva under par. Han leder med tre slag före dansken Martin Leth Simonsen (–8) och fyra före norske trean Henrik Björnstad (–7). 
  Bakom dem finns, bland andra Tjörns Sebastian Hansson (–6), Tobias Edén, Karlstad, Martin Eriksson, Kårsta och Victor Theandersson, Ekerum delar sjätteplatsen (alla –4).
  I intervjun före tävlingen sa Jacob Glenemo, om målet att komma topp fem, att ”spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig”.
  Det verkar han göra. Utgångsläget har inte blivit sämre inför finaldagen i Oslo.
  En seger för skulle ge honom runt 7 000 poäng vilket sannolikt också skulle innebära att den där topp 5-platsen i princip är säkrad – med en brasklapp för att det trots allt återstår åtta tävlingar.
  – Så kan det ju vara, det är ett bra läge, men det är inget man kan påverka just nu. Det hade ju varit skönare med ännu fler slags ledning men utgångsläget är jättebra så klart. Det är bara att gå ut och spela på i morgon, men det kan hända så mycket på vägen, säger han.

  BANAN på Holtsmarks GK är designad av Robert Trent Jones.
  – Det är en väldigt trevlig design på banan. Jättekul att spela. Alla spelare har varit positiva, säger Jacob Glennemo.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  LEADERBOARD 

    

  FAKTA: Holtsmark Open

  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo.
  När: 17–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 15. Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år
 16. Swedish Golf Tour

  Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år

  Mimmi Bergman letade efter ”spetsspel”. På fredagen går hon ut i ledarboll i Slite Open.

  Det spelades två rundor under torsdagen i Swedish Golf Tour-tävlingen Slite Open på Gotland. 
  Mimmi Bergman – som vi intervjuade före tävlingen – är i delad ledning tillsammans med Västerås Annelie Sjöholm. Båda är sex under par totalt.
  Tre slag bakom skuggar Karlstads Filippa Möörk, rankingledaren, och Anna Svenstrup, Vasatorp (båda –3).
  – Dagen har varit stabil. Jag har varit bra från tee och framför allt höll jag alltid bollen i spel i dag, säger Mimmi Bergman som har haft problem med vänster handled under säsongen.
  Smärtorna kommer och går.
  –  Jag har känt av det lite, men det funkade bra i dag.

  MIMMI Bergman gör säsongens åttonde start på Swedish Golf Tour. 21-åringen från Örebro har hittills haft resultatraden 32–13–13–5–10–27–MC. Det har varit stadigt, men hon har saknat den riktiga spetsen. Pricken över i:et.
  På fredagen går hon ut i ledarboll för första gången i år.
  – Ja, det blir kul och det är skönt att äntligen få till lite lägre scorer, säger Mimmi Bergman som självklart inte tar ut något i förskott.
  – Ooh nej! Allt kan hända i den här sporten, skrattar hon.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Slite Open
  Var: Slite GK, Gotland.
  När: 16–17 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel. 
  Prispengar: 100 000 kronor.

  Följ tävlingen här

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
  1–2 aug:  Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  9–11 aug:  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (Emie Pernnoni, Frankrike)

   

  Topp fem på årets SGT-ranking:
  1) Filippa Möörk, Karlstad                        115 273 poäng
  2) Sofie Bringner, Hills                               109 922
  3) Anna Magnusson, Ullna                       100 072
  4) Lisa Pettersson, Täby                              91 073
  5) Isabella Ramsay, S:t Arild                        79 162
  --------
  16) Mimmi Bergman, Lannalodge             25 325

  Fullständig ranking


  Hela tävlingsprogrammet 2018

   

   

 17. Birdiefest i Norge
 18. Swedish Golf Tour

  Birdiefest i Norge

  Det var birdiefest under den första dagens spel Holtsmark Open utanför Oslo i Norge. Veteranen Henrik Bjørnstad och Order of Merit ledare Jacob Glennemo tangerade Holtsmark Golfs banrekord på 64 (-8).

  Touren gör ett stopp i Norge, närmare bestämt Holtsmark Golf utanför Oslo denna vecka. Holtsmark Golf är en mästerskapsbana designad av Robert Trent Jones belägen i storslagen norsk natur, men det var ingenting som skrämde spelarna. Särskilt inte Henrik Bjørnstad och Jacob Glennemo som båda tangerade banrekordet på 64 (-8).

  Veteranen Bjørnstad som tidigare spelat på PGA-touren har valt att göra comeback efter några års tävlingsuppehåll och en så länge ser det väldigt lovande ut, minst sagt! Glennemo fortsätter att visa klass. Han har genom hela säsongen visat upp ett imponerande spel vilket positionerar honom högst upp av Nordic Golf league’s Order of Merit. Tre slag bakom Glennemo och Bjørnstad jagar en trio med spelare efter en första runda på 67 (-5)

  Imorgon startar andra varvet av tävlingen 8:00 och det ska avgöras vilka 45 proffs + delningar som får spela finalvarvet på fredag och göra upp om prispengarna.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

   

  Skribent: Oskar Lundgren

 19. Slite Open: Mimmi Bergman jobbar på trots krånglande handled
 20. Swedish Golf Tour

  Slite Open: Mimmi Bergman jobbar på trots krånglande handled

  Mimmi Bergman är på Gotland för att spela sin åttonde tävling på årets Swedish Golf Tour, trots en handled som spökat hela säsongen.  "Ibland känner jag ingenting ibland gör det jätteont", säger hon inför Slite Open.

  Slite Open (som spelas 16–17 augusti) är ny för året på SGT-programmet och säsongens elfte damtävling på Swedish Golf Tour.
  Mimmi Bergman, Lannalodge, är på Gotland för att spela på Slite GK. Det blir hennes åttonde SGT-tävling i år. 21-åringen från Örebro har hittills fått ihop resultatraden 32–13–13–5–10–27–MC. 
  Stadigt men utan den där riktiga spetsen.
  – Så är det. Det har inte blivit riktigt som jag hoppades på innan. Jag var skadad i handleden i början av säsongen så det var lite trögt att komma igång. Jag var i Sydafrika i början av året och spelade tre tävlingar där och efter det var jag tvungen att vila helt i några veckor. Jag kunde inte träna så mycket i våras och sedan spelade jag den första tävlingen i Sverige bara för att komma igång. Det blev lite av en ond spiral och det har inte blivit några toppresultat, säger hon.

  PROBLEMET med den vänstra handleden har följt med hela säsongen.
  – Jag är helt enkelt svag i handleden. Det är svårt att bli av med men vi bestämde att jag skulle vila i våras för att se vad som hände. Sedan kollade jag upp det noggrannare. Läkarna sa att jag kan spela även om jag får ont, så då kunde jag dra igång igen, säger hon.

  Ständig handledsträning nu då?
  – Ja, jag har rehabövningar som jag kör varje dag. Jag har fortfarande ont men det pendlar från dag till dag. Ibland känner jag ingenting ibland gör det jätteont. När jag slår på matta på rangen får jag oftast ont, det är bättre från gräs.

  DEN enda missade kvalgränsen, trots handleden, kom förra veckan i Anna Nordqvist Västerås Open, tävlingen som även ingick på LET Access-touren (undertour till Europatouren). Mimmi Bergman noterade 81 och 77 på sina två varv.
  – Det var bara dåligt. Det är klart att man vill ännu mer när det är en bättre tävling och man vet ju att man måste spela bättre för att få spela sista dagen, säger hon.

  MIMMI Bergman har två äldre bröder som också spelar på Swedish Golf Tour, Oscar och Hampus (som just nu är i Norge för Holtsmarks Open). Men det var inte det som gjorde att hon började spela en gång i tiden.
  – Hela min släkt har ju spelat golf men jag tyckte inte det var kul när jag var liten. Jag var på golfbanan varje sommar men jag spelade inte. Tur de hade en pool på Lanna så det fanns något att göra, skrattar hon.
  Trots att Sverige är så starkt på elitnivå på flick- och damsidan har återväxten bland unga tjejer gått nerde senaste åren. Golfförbundet har därför startat ett antal projekt, länsvis, för att få tjejer att spela golf och att de ska stanna inom sporten. 
  Mimmi Bergman har varit projektledare för Golf i Örebro i tre år nu. 
  – Jag tror att tjejer är så beroende av att andra tjejer spelar, att de måste ha sina kompisar där för att det ska bli kul. Jag kan bara tänka tillbaka när jag själv började spela. Mina bröder kunde inte dra mig till golfbanan utan jag var tvungen att ha mina egna kompisar där. Så det var först när två andra tjejer började som jag fastnade för golfen. Det här projektet vi har är jätteviktigt för att de ska känna att de känner varandra och hitta andra som spelar golf, säger hon.

  EFTER Slite Open återstår två tävlingar på Swedish Golf Tour (Allerum Open i slutet av augusti och touravslutningen på norska Nøtterøy i slutet av september).
  Ett tag funderade Mimmi Bergman på sedan kvala till Europatouren men den tanken har hon släppt.
  – Nu tänker jag att jag ska åka tillbaka till Sydafrika och sedan spela på SGT nästa år också.

  Sydafrika är ett bra alternativ under vintern/våren?
  – Verkligen. Det är ganska billigt att bo och leva där nere och man får tävlingar som är ungefär på samma nivå som SGT. Jag åkte med Sofie Bringner i våras och förhoppningsvis hänger hon på i år också. Annars finns det säkert andra. I våras var vi jättemånga svenskor där nere. VI skojade och sa att SGT flyttar till Sydafrika under vintern och våren, säger Mimmi Bergman.

  08.50 TORSDAG morgon slår hon ut på Slite GK, tillsammans med Ullnas Anna Magnusson och Amanda Jakobsson, Lysegården.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Slite Open
  Var: Slite GK, Gotland.
  När: 16–17 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel. 
  Prispengar: 100 000 kronor.

  Följ tävlingen här

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
  1–2 aug: Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  9–11 aug: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (Emie Pernnoni, Frankrike)


  Topp fem på årets SGT-ranking:

  1) Filippa Möörk, Karlstad                        115 273 poäng
  2) Sofie Bringner, Hills                              109 922
  3) Anna Magnusson, Ullna                        100 072
  4) Lisa Pettersson, Täby                               91 073
  5) Isabella Ramsay, S:t Arild                        79 162
  --------
  16) Mimmi Bergman, Lannalodge                25 325

  Fullständig ranking


  Hela tävlingsprogrammet 2018

 21. Holtsmark Open: Jacob Glennemo har en säck att knyta ihop
 22. Swedish Golf Tour

  Holtsmark Open: Jacob Glennemo har en säck att knyta ihop

  Jacob Glennemo, AIK, har haft ett stabilt år och peggar upp i Holtmarks Open som rankingledare på Nordic League. Nu gäller att hålla ihop spelet resten av säsongen.  "Man vill ju ut på Challengetouren och Europatouren och spela de stora tävlingarna. Det är det alla siktar på", säger han.

  Det är tisdag morgon. AIK:s Jacob Glennemo sitter i bilen, på väg till Norge för att spela Holtsmarks Open (15–17 augusti). 
  Tävlingen, på Holtmarks GK sydväst om Oslo, ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League.
  Jacob Glennemo har haft en bra säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. Så leder han också NL-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
  – Det har varit stabilt i år. Jag har jobbat ganska hårt med spelet under en längre tid och nu börjar det ge lite resultat på ledartavlorna också. Jag har ju varit ute på Challengetouren tidigare men så stötte jag på motstånd och insåg att jag behövde göra något. Börjar man jobba på något som ska bli bra i slutändan är det svårt att hålla resultaten uppe under hel den processen. Det har tagit lite tid men i år har jag börjat lita mer på det jag jobbat med och det har satt sig på resultaten, säger han.

   Vad är det du har jobbat med?
  – Det är mycket i rörelsen, för att få stabilare slag. Sedan är det mycket med mig själv också, med min träning och attityd. För att försöka få ihop alla delar.

  31-ÅRIGE Jacob Glennemo har varit proffs i drygt tio år och har redan några Challengetoursäsonger i bagen (2013, 2015 och 2016). 
  Förra året krävdes det 25 297 poäng för att bli femma på Nordic league-rankingen. Jacob Glennemo har 24 539 inspelade poäng.
  Det återstår nio tävlingar (varav fem på Swedish Golf Tour), inklusive Holtsmarks Open. I några av dem är det betydligt högre prissummor än normalt under säsongen (som Åhus KGK Pro Am i Kristianstad nästa veckan och Finnish open). 
  Mycket kan hända. Det gäller för Jacob Glennemo att knyta ihop säcken.
  – Det är klart att min situation ser bra ut. Jag är ju hellre där jag är nu än ligger sexa om man säger så. Kollar man på förra året så är det en indikation, men samtidigt, i år är det ingen som sticker ut. Det är väldigt tajt bakom mig. Så jag tror det kommer att krävas lite fler poäng i år. Spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig, säger han.

  Har du spelat på Holtsmark tidigare?
  – Nej, jag vet inte mycket om den. Men jag har hört av andra spelare att det är en bra layout, en bra skogsbana.

  FÖR ETT par veckor sedan fick han erbjudande om att spela Swedish Challenge i Katrineholm men tackade nej. Han valde att åka till Esbjerg för Nordic League i stället.
  – Jag hade jättegärna spelat Katrineholm, självklart. Det är Challengetouren och hemmaplan. Jag kommer ju från Sörmland också, jag är från Mariefred. Men alla poäng på Nordic League är viktiga. Sedan var det ju kval till Made in Denmark på Europatouren i Esbjerg också. Nu kvalade jag inte in genom tävlingen men jag får en plats via rankingen så jag får spela den. Det blir jättehäftigt, säger han.

  Om du klarar CT-kortet, ska du ändå kvala till Europatouren i höst?
  – Ja, absolut. Kvalet är inte bara ett kval till Europatouren utan kategorin för de fem som tar sig upp bestämts lite av hur vi spelar kvalet. Gör man ett bra kval kommer man högre inom kategorin. Det kan ju diffa på 25 platser och det är ganska betydelsefullt. Det är ofta i den kategorin de drar gränsen till tävlingarna så det kan var viktigt att komma så högt som möjligt.

  Livet blir lite lättare när man spelar bra?
  – Så är det ju. Det är rätt kul att vara proffs i vilken sport som helst när det går bra, sedan är det lika jävligt när det går dåligt. Så jag får försöka passa på att vara glad och positiv. När det går bra är det också lätt att man tar det för givet.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Holtsmark Open
  Var: Holtmarks GK, utanför Oslo. 
  När: 15–17 augusti.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 350 000 kronor.

  Följ tävlingen här

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 23. Västerås Open: Amatören Maja Stark nära knäcka alla proffsen
 24. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Amatören Maja Stark nära knäcka alla proffsen

  18-åriga amatören Maja Stark var nära att ställa till med en rejäl sensation i Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Hon slog alla proffs utom ett.        "Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft", säger hon.

  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProviderär ny tävling på tourschemat. Den ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren, undertouren till Europatouren, och är Sveriges största proffstävling för damer (tillsammans med Allerum Open).
  Amatören Maja Stark – från skånska Abbekås och nybliven EM-guldmedaljör med det svenska damlandslaget – var nära att slå alla proffsen och ”ställa till det” ordentligt.
  Stark, som var tre slag efter när finaldagen började, gick den avslutande ronden tre under par på 69 slag. Hon slutade totalt tre under par, och delade ledningen i klubbhuset tillsammans med fransyskan Emie Peronnin – som gick i ledarboll och då hade två hål kvar att spela. 
  Det blev en nervös väntan för Maja Stark. Och särspel, det hade hon nästan inte pallat.
  – Nej. Jag har aldrig varit med i toppen i någon större tävling som det här förut så jag har varit nervös i sju hål, i över en timme. Så särspel hade varit jobbigt. Det hade varit häftigt att vinna, men jag sparar det, säger hon.
  Fransyskan avslutade nämligen med två birdies, bland annat hon sänkte en 15-metersputt på hål 17, och var till slut två slag före Maja Stark.

  UNDER varvet visste inte Maja Stark (till höger på bilden ovan) riktigt hur hon låg till, men anade att det kunde bära långt.
  – De jag spelade med var inte under par så då misstänkte jag att det måste vara ganska svårt. Det var mest nervigt i slutet när jag började tänka på det. Men jag höll ihop det. Det blev bara en bogey i dag.
  Maja Stark åkte hem till Skåne med ett leende på läpparna, trots att det var så nära. En andraplats i en av Sveriges största proffstävlingar är ju inte fy skam när man är amatör.
  – Jag är väldigt nöjd. Jag värderar det högt. Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft, säger hon.

  EMIE Peronnin var, självklart, snäppet nöjdare. 23-åringen från södra Frankrike gör sin första säsong som proffs. 
  – Jag har vunnit några amatörtävlingar men att vinna en proffstävling är en ny milstolpe i min karriär. Jag trodde inte att jag var kapabel att göra det under mitt första år så jag är riktigt glad och nöjd nu, säger hon.

  Du gjorde birdie på de två sista hålen?
  – Jag hade faktiskt ingen aning om hur jag låg till förrän min caddie sa till mig på 17:e tee. Jag bara fortsatte spela som jag gjort hela dagen. 15-metersputten för birdie var ju inte helt fel heller. På sista hålet var det bara frågan om att få in bollen på green på två slag och tvåputta, säger Emie Peronnin.
  Det fick hon. Inspelet stannade en halv meter från flaggan. Enkel birdie. Saken var klar. Seger med två slag.

  MAJA STARK var nära en riktigt tung seger. Och hon får snart en chans till.
  Hennes nästa tävling blir Allerum Open, Sveriges andra tävling på Letas och SGT. Den spelas 30 augusti–1 september.
  Och proffs tänker hon inte bli på länge.
  – Nej, nej. Det blir college nästa höst. Oklahoma State, säger hon.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

 25. Västerås Open: Jessica Karlsson gillar läget och jagar segern
 26. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Jessica Karlsson gillar läget och jagar segern

  Det började med regn och åska, sedan tog vinden över den andra dagen av Västerås Open. "I slutet av rundan var det nästan ospelbart, bollen låg och vickade på green", säger Jessica Karlsson som är tvåa och bästa svenska inför avgörandet.

  Det blev en dag med två ”sidor” på Västerås GK. Ett regn- och åskväder under tidig morgon tvingade arrangörerna av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (som ingår både på LET Access-touren och Swedish Golf Tour) att skjuta fram alla starttider en timme.
  Det plaskade lätt när de första förmiddagsbollarna landade på ettans fairway. Men det vände snabbt. 
  Vinden – som det utfärdats varningar för, framför allt på västkusten – blev starkare och starkare och snart var den uppe i 18–19 meter per sekund i byarna. Efter lunch blåste det så kraftigt att ett av starttälten började ge sig iväg från sin kulle. Till slut var man tvungen att plocka ned det man kunde få tag i.
  Så en tidig starttid visade sig vara en fördel, trots allt.
  Jessica Karlsson, LET-spelaren från Forsgården, var en av ett tiotal spelare som kom in under par för dagen. 
  – Det var ju lite upp och ner med vädret i dag, men spelet var stabilt. I slutet av rundan var det nästan ospelbart, bollen låg och vickade på green. Det är tufft därute för dem som går ut på eftermiddagen, säger hon.

  FRANSYSKAN Emie Peronnin och schweiziskan Anais Maggeti leder. Båda är tre under par totalt.
  Jessica Karlsson är ett slag efter.
  Det blev tre birdies, två bogeys (två treputtar) och resten par för henne på fredagen. En ny runda ett under par, precis som på torsdagen. 
  Jessica Karlsson delar andraplatsen med norskan Stina Resen och finskan Sanna Nuutinen. 
  Ett bra utgångsläge tycker hon.
  – Det är egentligen vilket som om jag går i ledarboll eller strax bakom. Men det är kul att jaga. Det gillar jag, säger hon.

  AMATÖREN och landslagsspelaren Maja Stark, Abbekås, gick ett par bollar framför Jessica Karlsson. 
  Hon började med birdie på ettan och en eagle på fyrans par 5-hål och kom till slut in tre under par för ronden och noterade en av dagens bästa scorer. Maja Stark är därmed totalt på par, näst bästa svenska och delad sjua inför avgörandet.
  – De sista två hålen hade man svårt att stå still när man skulle putta men annars var det helt okej. Spelt kändes stabilt. Jag träffade bollen bättre än på länge. Jag har tränat väldigt mycket teknik det senaste så att jag träffar lite mer greener. Då behöver man inte chippa lika ofta, det har ju  varit min svaghet, säger Maja Stark som tagit intryck av Lee Westwood.
  – Han är så dålig på att chippa så han tränar mer järn för att han ska missa färre greener. Så jag kör samma. Det är jättebra, skrattar hon.
  Maja Stark gillar också läget inför lördagens finalrunda.
  – Det är bara ut och kötta. Det är skönt att vara några slag efter, då kan man attackera. Leder man är det lätt att bli för defensiv. Så jag tror att jag föredrar att ligga lite efter.


  MARTINA Edberg, som spelade till sig en kategori på LPGA-touren i slutkvalet i december, var två under par efter fem spelade hål men fick sedan skriva in fyra bogeys i scorekortet. Hon är tre över par totalt.
  – Bogeys gör man i den här vinden på den här banan. Det händer. Men jag gjorde inga birdies på vägen tillbaka, säger Martina Edberg som var lite irriterad på placeringen av vissa hålpinnar.
  – Jag puttade uppför från en meter på 17. Den gick inte i – då kom bollen kom tillbaka igen. Jag hamnade rätt nära pinnen på många hål men det blir svårt när jag inte placerar mig rätt på greenerna. Jag är på fel sida och med de pinnplaceringarna går det inte att gå för birdien, säger hon.
  Martina Edberg, som skaffade sig kategori på LPGA-touren i slutkvalet förra året, har varit hemma i Sverige i fyra veckor under sommaren.
  – Jag har en sista tävling kvar på LPGA-touren, om två veckor. Sedan blir det väl sistasteget på kvalskolan igen. Jag bör gå rätt in i det om jag lyckas någorlunda på den sista tävlingen, säger hon. 
  Men först ska hon ta in sex slag på ledarduon i Västerås Open.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Leaderboard

 27. Första vinsten för Sebastian Hansson – sista dagen blåste bort
 28. Swedish Golf Tour

  Första vinsten för Sebastian Hansson – sista dagen blåste bort

  Tjörns Sebastian Hansson tog hem sin första vinst på Swedish Golf Tour. Sista ronden av OnePartnerGroup Open blåste bort. Bland annat bröts ett träd på mitten.  "Det hade ju varit roligare att kunna avgöra över tre rundor, men det spelar ingen större roll för min del", säger han.

  Jo, Sebastian Hansson spelade under den sista dagen av OnePartnerGroup Open på Knistad utanför Skövde.  
  Ledarbollen gick, som sig bör, ut sist. Sebastian Hansson var två slag före Karlstads Fredrik Gustavsson när dagen började. Det stannade där. 
  – Vi började spela. Jag kom till sjuan, då bröt de. Det var bland annat ett träd, på hål 3, som hade knäckts på mitten. Det låg inte på green men kanske tio meter ifrån. Bollarna låg inte kvar på green heller. Jag drabbades inte men många andra spelare. Ingen skadades vad jag vet, säger Sebastian Hansson. 

  MENINGEN var att spelet skulle återupptas under eftermiddagen men till slut fick man annullera hela rundan. 
  Ställningen efter 36 hål blev därmed slutresultatet – och Sebastian Hansson tog hem sin första vinst på Swedish Golf Tour. ”I kavaj” så att säga.
  – Det hade ju varit roligare att kunna avgöra över tre rundor, men det spelar ingen större roll för min del. Det var ju värre för de andra. Det var några som hade chansen verkligen. Dansken Benjamin Poke var fem under efter nio och ett slag bakom mig så det var ju surt för honom. Många spelare var glada och en del var sura och jag kan förstå båda sidorna, säger han.

  SEGERN gav 63 000 kronor i plånboken. Ha avancerar också till 15:e plats på Nordic League-rankingen där SGT-tävlingarna ingår (de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år).
  Sebastian Hansson har nu slutat tvåa, tia och etta i de tre senaste tävlingarna på SGT. Närmast ska han spela Holtmarks Openi Norge (15–17 augusti) och Åhus KGK ProAm 2018 i Kristianstad.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat OnePartnerGroup Open

 29. Sebastian Hansson går ut i ledning finaldagen – för första gången
 30. Swedish Golf Tour

  Sebastian Hansson går ut i ledning finaldagen – för första gången

  Tjörns Sebastian Hansson fortsätter sitt fina spel. Han leder OnePartnerGroup Open på Knistad inför sista varvet. – Det blir spännande. Jag har aldrig varit i ledning inför sista dagen så det är en lite annan situation, säger han.

  Det går bra för Sebastian Hansson just nu.
  I slutet av juni gick Tjörnspelaren till final i match-SM på Österåker.  I SGT-tävlingen efter, Camfil Nordic Championship på Åda GK, blev han delad  tia.
  Sedan fick han ett wild card till Swedish Challenge i Katrineholm, hans första Challengetourtävling i karriären.
  Denna vecka leder han OnePartnerGroup Openpå Knistad utanför Skövde inför sista dagens spel.
  Hansson är 13 under par, två slag före Karlstads Fredrik Gustavsson.
  I onsdags gick han på 68. Torsdagens runda var än vassare; 64 slag efter åtta birdies och resten par.
  – Det var stabilt. Det hade faktiskt kunnat bli några till egentligen. Ibland är det lätt, säger han.

  Jo, den senaste tiden har det lossnat rejält.
  – Det var väl en lite justering som det började med under match-SM som jag kanske inte litade fullt ut på då, men efter det har det funkat bra. Jag spelade ju Katrineholm förra veckan, det var bra där också men det räckte inte riktigt.

  Hur var det att gå in på CT?
  – Det är alltid kul att testa på en nivå till och få en indikation på var man står och vad som krävs. Det var nyttigt, även om jag missade cutten. Spelet var väldigt bra så det var tillfälligheter egentligen att jag missade eller inte. 

   Har du spelat på Knistad tidigare?
  – Nej, detta är första gången. Banan är trevlig.

   SEBASTIAN Hansson går alltså ut i ledarboll på fredagen, med två slags ledning.
  – Det blir spännande. Jag har aldrig varit i ledning inför sista dagen så det är en lite annan situation. Vi får se om jag klarar av det. Förhoppningsvis kan jag hålla nerverna i styr och bara köra på. Spelet känns ju bra, säger han.

  Bo Steffensen
  Bo.steffensen@golf.se

    

  Leaderboard

 31. Nervöst men lyckat för hemmaspelaren Sofia Ljungqvist
 32. Swedish Golf Tour

  Nervöst men lyckat för hemmaspelaren Sofia Ljungqvist

  Hemmaspelaren Sofia Ljungqvist var en av fyra svenskor som gick under par den första dagen av Anna Nordqvist Västerås Open.    "Det var lite nervöst. Man vill ju prestera så mycket när det är ens hemmabana", säger hon

  Förutsättningarna var goda den första dagen av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, även om det blåste en lurig vind. Solen lös, som vanligt denna sommar. Banan mådde bra och kunde till och med visa upp gröna fairways. Det har man inte sett så många gånger den senaste tiden. Vatten från Svartån har bidragit till det.
  Tävlingen ingår både på LET Access-touren (undertour till LET) och Swedish Golf Tour.
  Leder efter första dagens spel gör finskan Sanna Nuutinen som gick fyra under par.
  Bästa svenskor: Sofia Ljungqvist, Therese Nerpin, Jessica Karlsson och amatören Elsa Svensson som alla kom in på ett under par.
  Hemmahoppet Sofia Ljungqvist avslutade med birdie på sista hålet och är alltså tre slag efter inför andra dagen. Hon har aldrig varit medlem i någon annan klubb än Västerås GK och var glad att det gick så bra som det gick.
  – Innan rundan var jag lite nervös och tänkte; hur ska det här gå. Egentligen så tycker man ju att jag har spelat här hur många gånger som helst men det hjälper inte. Man vill ju prestera så mycket när det är ens hemmabana, säger hon.

  Vore extra häftigt att vinna på hemmabanan?
  – Jo, men sådana höga förväntningar har jag inte. Jag ska bara föröka njuta av att det är så kul att spela här hemma, att vi har en fin bana och att det är så många som man känner som är här och tittar. Hade någon sagt innan att du ska gå på minus ett så hade jag tagit det direkt, säger Sofia Ljungqvist.

  LET-spelaren Jessica Karlsson, Forsgården, räddade par på sista hålet och la sig ”bredvid” Sofis Ljungqvist.
  – Tre efter, det är bra. Då får man jaga lite. Greenerna är ganska komplicerade så det ställde till det lite, men banan har en väldigt bra layout och den är i otroligt bra skick. Fairway var faktiskt blöt på vissa ställen. Det var härligt att se, säger hon.

  KARLSTADS Filippa Möörk, som leder SGT-rankingen, gick ett över par och ligger D25, tillsammans med bland andra LPGA-spelaren Martina Edberg och Vasatorps Anna Svenstrup.
  – Det var svårspelat, man måste slå många bra slag och putta bra. Greenerna är snabba och man måste ha koll på grejernas för att kunna skjuta lågt. Men det är bara första dagen ännu. Spelet känns bra. Det är bara att gå ut och skjuta lågt i morgon, säger Filippa Möörk.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Leaderboard Anna Nordqvist Västerås Open

   

   

 33. Västerås Open: Jodå, visst finns det en majorvinnare på banan
 34. Swedish Golf Tour

  Västerås Open: Jodå, visst finns det en majorvinnare på banan

  Anna Nordqvist kunde inte vara på plats i Västerås under tävlingen som bär hennes namn. Men det finns ändå en majorvinnare på banan under veckan.          " Jag är här för att hjälpa de norska spelarna", säger Daniel Taylor, Pernilla Lindbergs caddie.

  Daniel Taylor är caddie till Pernilla Lindberg – den svenska LPGA-spelaren som tog sin första majorvinst i ANA Inspiration när hon besegrade Inbee Park i ett särspel som varade i åtta hål. Det var i april. 
  Den här veckan är Daniel Taylor i Sverige under Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Tävlingen, som spelas 9–11 augusti, ingår både på LET Access touren (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 
  Engelsmannen Taylor och Pernilla Lindberg är ett par också utanför banan. Men den här gången är det bara han som är i Sverige.
  – Pernilla är hemma i Florida. Och jag är här i Sverige. Hon var svartsjuk att jag fick åka till Sverige under sommaren och inte hon. Hon var här för en månad sedan men ... Jag ska träffa henne i Florida på söndag och sedan åker vi ut på måndag igen för de kommande tre tävlingarna på LPGA-touren, säger Daniel Taylor. 

  HAN ÄR i Västerås för att hjälpa de norska spelarna under veckan; Karoline Lund, Celine Borge, Tonje Daffinrud bland andra. Den första ronden gick han caddie åt Mariell Bruun. 
  – Jon Karlsen, putt-tränaren, frågade mig om jag ville komma hit i veckan och coacha de norska spelarna; hur de förbereder sig, strategi, hur man hittar en caddie, alla saker som innefattar att vara på en tour. 
  Pernilla Lindberg är från Bollnäs. Det ligger knappt 30 mil norr om Stockholm. 
  – Jag har varit i Sverige kanske sju eller åtta gånger tidigare men aldrig i Västerås eller väster om Stockholm. Vi åker alltid till Stockholm eller till Bollnäs, säger Daniel Taylor. 

  Har livet blivit annorlunda efter den majorvinsten?
  – Inte för mig, det är mer för Pernilla. Många fler känner igen henne nu, det bir fler intervjuer, fler foton ... Det är lite mer busy. Eftersom vi är ett par så blir det alltid att vi gör intervjuer caddy/spelare och inte bara spelare. Pernilla mailade mig i går och skrev att nästa vecka vill Golf Channel göra en fråga-svar med oss båda, så vi måste planera lite för det.

  Vilken typ av råd ger du de norska spelarna?
  – De första dagarna observerar jag bara. Jag kollar hur de förbereder sig, om det finns saker de kanske inte tänker på eller kan göra bättre. Jag ställer många frågor. Om hur de spelar golfbanan, strategi och sådana saker. För att se vad varje spelare skulle behöva göra för att komma till nästa nivå. 

  Vad tycker du om spelstandarden på SGT och Letas?
  – Det är bra. Det är svårt att jämföra med LPGA-touren eftersom förutsättningarna inte är desamma och banan här är kortare, men alla är bra. Alla kan spela golf. Så vem ska ta klivet av de norska tjejerna? Det handlar om vem som har rätt mentalitet, vem som vill mest och vem som är beredd att lägga ner det jobb som krävs. Självklart måste man ha en bra teknik också. Jag ska uppdatera Jon Karlsen på alla dessa olika saker och hjälpa honom att planera träningen för det kommande året. Och kanske kan vi få fler norska spelare på LPGA-touren i framtiden, säger Daniel Taylor.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se


  FAKTA: 
  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider
  Var: Västerås GK.
  När: 9–11 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 350 000 kronor.

  – Följ tävlingen HÄR 

  – Bilder från tävlingen kommer att laddas upp HÄR. Fri publicering, ange fotografnamn.    

 35. Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård
 36. Swedish Golf Tour

  Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård

  Gustav Adell kvalade nyligen in till Nordea Masters och går in med god form i premiären av OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.                                       "Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare", säger han.

  Veteranen Gustav Adell har spelat sparsamt på Swedish Golf Tour och Nordic League i år. Fram till veckans OnePartnerGroup Open som spelas på Knistad herrgård utanför Skövde 8–10 augusti har det blivit fyra tävlingar för Linköpingsspelaren.
  –  Det har varit planen, att mjukstarta lite och spela mer nu när det vänder. Det blir många tävlingar från nu fram till hösten, säger han.
  Gustav Adell har varit proffs sedan 2005 och spelat de flesta tourbanor i Sverige men Knistad-tävlingen gör debut på SGT-programmet och blir en ny upplevelse för 34-åringen.
  – Jag har aldrig spelat där, varken minitour eller juniortävling vad jag vet, så det ska bli spännande. Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare, säger han.
  Den här gången ska Gustav Adell också bo precis vid banan. Klubben erbjuder ett all inclusive-paket till spelarna. 
  – Ja, det var ett bra paket och det ska bli skönt att bo på anläggningen. Normalt brukar man ju fara fram och tillbaka. Jag delar boende med två andra; Niclas Weiland, han går på college och har fått ett wild card, och Jesper Sandborg som jag brukar bo med. 

  MAN KAN säga att OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård blir något av ett genrep för Gustav Adell. 
  Han gick nämligen och vann det svenska kvalet till Nordea Masters som spelades på Hills för några veckor sedan (han gick fyra under par). Tre platser stod på spel. De övriga två togs av Europatourräven Michael Jonzon och Kungsbackas Oskar Franck.
  Så nästa vecka ska Gustav Adell åka till Mölndal och spela Europatourgolf. 
  – I kvalet fick jag framför allt ihop en bra sistania. Jag gick sex under de sista tio hålen så det var en rejäl spurt. Jag trodde väl att det var någon som skulle kunna gå lägre men banan är inte jättelätt. Det är nästan ingenstans man får något gratis utan det är många fulla slag hela vägen. Man spelar nästan från en höjd till en annan nästan, säger han.

  GUSTAV Adell har tidigare spelat fyra ET-tävlingar, den senaste var KLM Open i Nederländerna 2015.
  – Det ska bli jäkligt roligt att få spela på Hills och se om man kan göra något där. Det är dit man vill och där man vill vara så det ska bli kul att få chansen.
  Det blir andra gången han spelar Nordea Masters. Första var 2002 och på den tiden hette tävlingen Volvo Scandinavian Masters. Gustav Adell var 18 år och amatör.
  – Jag fick chansen på Kungsängen när jag spelade i landslaget. Det var det året Graeme McDowell vann. 

  GUSTAV Adell ligger just nu 52:a på Nordic League-rankingen. De fem bästa flyttas upp till Challengetouren nästa år. Nio tävlingar återstår, varav fem ingår på Swedish Golf Tour.
  – Jag har kommit topp fem två gånger på Nordic League. Ena gången spelad jag alla tävlingar, 22 stycken. Andra gången, det året jag bröt armen, spelade jag 13 tävlingar. Då spelade jag min första tävling i juni, juli någon gång. I stället för att ha mosat på i början så kommer jag att spela mer nu när de lite större tävlingarna kommer. Det kan komma någon som inte klarat en enda kvalgräns och röra om i grytan. Den som exempelvis vinner Kristianstad där det är 650 000 kronor i prispengar kommer att göra det bra. Det är som två vanliga tävlingar, säger han.
  Ett första steg på vägen upp för Gustav Adell är OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: OnePartnerGroup Open
  När: 
  8–10 augusti.
  Var: Knistad Golf & Country Club.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 375 000 kronor.


  Hela den skandinaviska golfeliten kommer. Här några svenska
   spelare att hålla ett extra öga på:
  – Jacob Glennemo, AIK 
  Leder rankingen på Nordic League (där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år). En seger och två andraplatser i år. 
  – Martin Eriksson, Kårsta. 
  Tog sin största seger i karriären när han vann Pärnu Bay Links i Estland. Har även två andraplatser. Fyra på NL-rankingen.
  – Ludwig Nordeklint, Kristianstad. 
  42-åringen har gjort en stark säsong med bland annat två andraplatser. Väntar på första vinsten. Sjua på NL-rankingen. 
  – Mikael Lindberg, AIK. 
  Fick en plats i Swedish Challenge förra veckan och ledde CT-tävlingen en bit in på finaldagen. Slutade sexa.
  – Gustav Adell, Linköping. 
  Veteranen ökar takten och är i form. Vann kvalet till Nordea Masters och spelar alltså Europatourtävling på Hills nästa vecka. 

 37. Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"
 38. Swedish Golf Tour

  Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"

  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är ny på tourschemat men en av de största damtävlingarna i Sverige. Världsspelaren vet hur betydelsefullt det är att få tävla för att utvecklas. "Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen och skapa intresse", säger hon i ett samtal om drivkrafter, vad som krävs för att nå hela vägen och hur hennes egen resa började.

  Svensk damgolf är stark just nu. Vi har spelare högt upp på de flesta leaderboards runt om i världen – både på amatör- och proffssidan. Längst upp på den svenska ”pyramiden” står Anna Nordqvist. Med två majortitlar, åtta LPGA-vinster, fem Solheim Cup och tre Europatoursegrar kan man lugnt säga att 31-åringen från Eskilstuna vet vad som krävs för att ta sig ända upp till toppen.

  Alla känner vi någon som varit extremt lovande i någon sport, men det är få som lyckas ta sig förbi alla svåra passager och utmaningar längs vägen. Marginalerna är små. Det är lätt att slinka in på en genväg – som leder någon helt annanstans. 
  Anna Nordqvist har jobbat hårt och tror också att den viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra är envishet, att inte ge sig.  Det gäller att – som hon säger – våga satsa, våga drömma och våga gå för det.

  – Jag är tävlingsmänniska. Det är inte alltid det har gått lätt för mig heller. Har man lite motgångar är det lätt att ge upp, och är man ett nystartat proffs så har man heller inte mycket resurser. Jag tror att vi tappar många lovande talanger i Sverige om det inte finns möjligheter att spela och de kanske måste jobba vid sidan om. Det viktigaste är att tävla. Men det krävs mycket träning och envishet. Det är väl det som har skilt mig från många andra; att jag har tränat otroligt hårt under många år, säger hon.

  Möjligheten att tävla. Anna Nordqvist återkommer gång på gång under vårt samtal till hur viktigt det är för att utvecklas. Så när hon för något år sedan fick en förfrågan från Västerås golfklubb om hon ville stödja och sätta sitt namn på Västerås Open så fanns ingen tvekan. Nu är tävlingen verklighet. Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider spelas 9–11 augusti och ingår både på LET Access (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 

  – Västerås ligger nära Eskilstuna där jag är född och uppvuxen och hela min karriär startade. Det känns väldigt nära hjärtat plus att det skulle var en tävling på LET Access-touren som jag tycker skapar möjligheter för spelare att utvecklas. Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen på något sätt och skapa intresse, säger hon.

  FÖR NÅGRA år sedan lades Helsingborg Open ner vilket innebär att Sverige inte längre har någon tävling på Europatournivå på damsidan. Det betyder att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är den största tävlingen i landet – tillsammans med Turfman Allerum Open som spelas i slutet av augusti (även den ingår på LETAS och Swedish Golf Tour). 

  Hur viktigt är det för en lovande spelare att det finns tävlingar på alla nivåer i Sverige?

  – Det är jätteviktigt. Jag har ju startat från klubbnivå, gått vidare till distriktsnivå, till regionsnivå, nationell nivå … Alla de här stegen är viktiga och finns inte möjlighet att gå dem blir hela processen så mycket svårare. Det är svårt att bara gå från Sverige och ut i Europa och spela tävlingar så att just möjligheten att spela LET Access finns är ett viktigt steg i hela den proffsstegen. När man är på väg upp har man inte jättemycket resurser och det underlättar om det finns tävlingar i Sverige. Man kan köra till tävlingar, det blir enklare att spela. Skulle de i stället gå i mindre länder i Europa skulle det vara en större process att ta sig dit.

  Trots att svensk damgolf är så framgångsrik på elitnivå är det lite tunt med rekryteringen av unga tjejer på klubbarna ute i landet. 

  – I den åldern är det stor konkurrens från andra sporter och andra intressen. Golf är kanske inte lika lätt att komma in i som det är i fotboll eller handboll … Det krävs ett engagemang från föräldrar och på klubbnivå. Jag var tio år när jag började spela och jag avskydde det för det fanns inga tjejer och det fanns andra saker jag tyckte var roligare. Sedan började jag om när jag var 13 och jag hade otrolig stöttning från mina föräldrar, säger Anna Nordqvist.

  Så det kunde lika gärna ha blivit något annat än golf för dig, som simning?

  – Precis. Jag höll ju på med sex, sju andra sporter. Simning mest. Det var andra saker som lockade, och jag tycker att alla ska testa på många sporter. Det vore kul om det blev så att man kunde spela golf på idrottstimmarna i skolan på samma sätt som man spelar fotboll, handboll och basket. Att få den möjligheten så att det blir något som alla får testa. Det är ingen lätt process att skaffa grönt kort, framför allt inte om du har föräldrar som inte spelar.

  Anna Nordqvist flyttade till USA i slutet av tonåren. Hon började på college – Arizona State University. En väg som inte passar alla men som hon rekommenderar.

  – Absolut. Att få möjlighet att träna året om på gräs, att få spela collegetävlingar under vinterhalvåret och konkurrera med spelare från hela världen. Många av dem jag spelade med på college är ute på touren nu och det är ju dem man kommer att spela med sedan. Jag stannade inte fyra år, vilket berodde på olika omständigheter, men jag rekommendera i alla falla att man ska testa det.

  Nej, det blev ingen examen. Efter två och ett halvt år hoppade Anna Nordqvist av skolan för att bli proffs. 

  – Jag bestämde mig för att lämna college i slutet av 2008. Jag hade haft ett bra år och vunnit EM och VM och varit low amateur på British Open. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag sa till min coach att jag skulle inte komma tillbaka om jag inte klarade kvalet till LPGA-touren. Många går ju tillbaka till skolan då. Jag missade ett fullt LPGA-kort med ett slag, säger hon.

  Anna Nordqvist åkte till Europa – och vann slutkvalet till Europatouren. Men stannade i USA. I sin femte proffstävling vann hon LPGA-mästerskapen. Plötsligt var hon majorvinnare, med en raketstart och på karriären.

  – Europatouren skulle inte börja förrän till sommaren. Jag ville spela med de bästa och valde USA. Jag åkte till måndagskval, kom inte in i tävlingar. I de tävlingar jag fick spela klarade jag cutten och åkte upp på rankingen så att jag fick vara med i LPGA-mästerskapen. Det var många som ifrågasatte varför jag hoppade av college, min collegecoach gav mig ganska mycket kritik för de val jag gjorde, men jag stod upp för mig själv. Våren var inte lätt men sedan gick jag och vann i juni och det ändrade ju mitt liv över en natt, säger hon.

  Det sägs ibland att det är ett ensamt liv att vara på en golftour. Rekommenderar du det som arbetsplats?

  – Det är ett fantastiskt jobb, även om det blir mycket golfbanor, hotell och flygplatser. Man får resa världen runt, träffa massor av människor, allt jag har lärt mig om mig själv och alla utmaningar jag ställts inför. Jag tror inte det finns något annat jobb som hade kunnat lära mig samma saker. Sedan är det otroligt slitsamt och inte mycket ledigt. Jag har varit hemma 18 dagar i Orlando där jag bor sedan säsongen startade i mitten av februari så det är inte varje dag man hoppar upp ur sängen halv fem på morgonen och är redo för sin starttid klockan sju. Men det är ändå så mycket positivt man får. Drivkraften, när man är tävlingsmänniska, att få möjligheten att tävla och jobba hårt. Det är coolt.

  Du gör ditt tionde år på LPGA-touren. Hur länge tänker du hålla på?

  – Jag inser att jag inte spelar ”de första nio” längre utan att jag snarare är inne på halva sista delen. Jag drömmer om att skaffa familj och jag vet inte hur jag skulle känna mig om jag försökte komma tillbaka och inte kunde vara där för min familj, när den dagen kommer är jag redo för det är det viktigare än att spela golf. Men just nu känner jag mig väldigt fokuserad på min karriär och min träning. Det är OS om två år så just nu ser jag inte så mycket längre än dit. 

  En del framgångsrika idrottare mår dåligt när de lägger av och strålkastarna släcks?

  – Många definierar sig efter resultat och prestationer. Man blir idrottaren och många människor glömmer bort att man är en person också. Det där är något jag jobbar hårt på. Golfaren Anna Nordqvist är väldigt normal vid sidan om. Kan man skilja på de rollerna så ... Jag tror att många tappar bort sig lite för man har alltid blivit behandlad som den idrottare man är och när det tas ifrån en så är det många som kämpar. 

  Anna Nordqvist bor i Orlando, Florida, har amerikansk pojkvän (caddien Kevin McAlpine som jobbar åt Lexi Thompson) och vet inte om det blir Sverige efter karriärens slut.

  – Jag trivs bra i USA och där har jag möjligheterna nu. Men det är klart att jag saknar familj och barndomskompisar. Jag har bott i USA sedan 2006, varit där i stort sett hela mitt vuxna liv och kan det systemet mycket bättre än det svenska. Jag planerar inte så mycket för framtiden just nu utan försöker leva i nuet och fokusera på de utmaningar jag har framöver, säger hon.

  Som Solheim Cup 2019 och OS 2020. Och att bygga svensk golf än starkare genom Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. 

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

  Var: Västerås GK.
  När: 9–11 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 350 000 kronor.

  Startfält

 39. Swedish Challenge: Oliver Wilson vann i Katrineholm
 40. Swedish Golf Tour

  Swedish Challenge: Oliver Wilson vann i Katrineholm

  Den rutinerade engelsmannen, tidigare Ryder Cup-spelare och europatoursegrare, vann årets svenska Challenge Tour-tävling efter särspel mot danske Joachim B. Hansen. Wilson fick motta prischecken på 32 000 euro av värden Robert Karlsson. Bäste svensk blev Upsala GK:s Anton Karlsson, som gjorde HIO under finalvarvet och hamnade på delad tredje plats.

  För nästan exakt tio år sedan spelade de tillsammans för Europa i Ryder Cup på Valhalla Golf Club i Kentucky. På söndagseftermiddagen gav värden Robert Karlsson vinnartrofén i årets Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson till Oliver Wilson i solskenet på den 18:e greenen på Katrineholms Golfklubb.

  Under söndagens finalvarv bjöds de totalt 1 300 åskådarna på stor dramatik. Det svängde rejält på ledartavlan och det var ovisst in i det sista. De svenska hoppen, Mikael Lindberg från AIK och Anton Karlsson från Upsala, blandade sig in i toppstriden och satte extra färg på tävlingen. Till slut gav det en meriterande tredje plats för Karlsson och en sjätte plats för Lindberg, ett genombrott för stockholmaren på Challengetouren.

  På Challengetouren fostras framför allt framtidens stjärnor. Samtidigt är det touren som ger före detta stjärnor möjligheter att komma tillbaka efter motigare perioden. Oliver Wilson tillhör den senare kategorin. Veckan i Katrineholm blev veckan då han tog sig tillbaka till vinnarcirkeln och bevisade för sig själv och andra att han ännu kan spela golf av allra högsta klass.

  År 2008 spelade han Ryder Cup och tillhörde världens 20 bästa spelare
  År 2014 vann han Dunhills Links Championship på St Andrews
  År 2018 står titeln i Swedish Challenge på hans meritlista

  – Jag har jobbat hårt för detta. Både idag och de senaste åren. Det är självklart en oerhört stark känsla att stå här som vinnare igen, sa Oliver Wilson.

  Han erkänner att det funnits perioder då han funderat på att sluta. Envist har han arbetat vidare och har framför allt under de senaste månaderna känt att han åter är på rätt väg.

  – När jag började få de svar jag ville ha fick jag ett ökat självförtroende och började känna att en vändning var på gång. Jag klarade kvalet till The Open, spelade hyfsat på Carnoustie och bestämde mig för att söka en inbjudan hit till Katrineholm, berättar Wilson.

  Efter fyra jämna rundor (68–70–69–68, totalt -13) var Wilson i särspel mot dansken Joachim B. Hansen, tvåfaldig vinnare på Challengetouren den här säsongen. Båda räddade par på första särspelshålet. Wilson efter ett besök i den högra greenbunkern, Hansen efter att ha slagit inspelet upp i läktaren bakom greenen. På det andra särspelshålet föll Hansen efter en bogey.

  – Mina tre avslutande puttar i eftermiddag – först på det 72:a hålet, sedan på de båda särspelshålen – var de bästa jag slagit under hela veckan, sa Oliver Wilson.

  Som vinnare öste Wilson beröm över tävlingen och Katrineholms golfbana med greener av högsta kvalitet. Den svenska golfpubliken får dock troligen inte se engelsmannen på Nordea Masters på Hills om två veckor.

  – Jag har ingen kategori för Europatouren och kan inte räkna med det. Nu följer jag min plan, tar vecka för vecka och spelar med målsättningen att komma tillbaka som en ännu bättre spelare än vad jag var exempelvis 2008. Det är fortfarande långt dit. Men jag är på rätt väg.

  Även veckans bäste svensk, Anton Karlsson från Upsala GK, är på det rätta spåret. Efter tredjeplatsen i Katrineholm är han en av 15 som är på rätt sida strecket för att i november få sin plats till Europatouren. På söndagen avancerade han från 27:e plats till den absoluta täten efter karriärens vassaste spurt. Eller vad sägs om birdie på hål 11, 13 och 15, hole in one på hål 16 och birdie på hål 17...

  – En helt fantastiskt avslutning. Att jag nyligen gjort två riktigt bra söndagar känns som något riktigt gott att ta med sig till kommande tävlingar, sa Anton Karlsson, veckans bästa Karlsson när värden Robert fick en spelledig helg.

  Anton delade på tredjeplatsen med engelsmännen Tom Lewis och Max Orrin, ledaren efter fredagens och lördagens rundor, på söndagen en koppsnurr från särspel. Antons sjätte hole in one i karriären gjordes på det 16:e hålet.

  – Jag slog en järnsjua och såg att bollen fick en perfekt studs något till höger om pinnen. En riktigt skön och viktig bonus. Jag var nära birdie också på 18:e hålet. I så fall hade jag fått spela särspelet. Men efter en hole in one ska man inte säga något om små marginaler...

  AIK:s Mikael Lindberg, till vardags på Swedish Golf Tour, spelade sin karriärs tredje tävling på Challenge Tour och hanterade sin nya position på bästa möjliga sätt. Efter nio spelade hål var han fem slag under par för dagen. Han signerade scorekortet med birdies även på hål 11 och 17 men tappade slag efter bogeys på hål 10, 14, 15 och 18.

  – Det kände som att greenerna mot slutet av eftermiddagen blev extra snabba. Jag kanske blev för aggressiv på ett par puttar. Annars var det förstås en häftig känsla att plötsligt ha stor publik bakom sig på fairway, sa Mikael Lindberg.

  I och med topp 10-placeringen finns möjligheter att spela kommande veckans tävling på Challengetouren i Finland.

  – Jag ska fundera på det – men det lutar åt att jag följer planen och spelar på Swedish Golf Tour i Knistad, avslutade Mikael Lindberg som reste hem till Stockholm med en prischeck på 8 000 euro, hans karriärs hittills största.

  Övriga svenskar i prislistan i Swedish Challenge: 18) Simon Forsström, 36) Sebastian Söderberg, 43) Mikael Lundberg, 50) Christopher Feldborg Nielsen och Björn Hellgren, 59) Jakob Hansson.
   

  Hela resultatlistan: Finns hos Challenge Tour


  Högupplösta bilder: Finns att ladda ner här och får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist.