Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

 1. Nobuhle Dlamini leder i Västerås
 2. Swedish Golf Tour

  Nobuhle Dlamini leder i Västerås

  Nobuhle Dlamini från Eswatini, tidigare Swaziland, är i topp efter 68 slag (-4) och bogeyfritt fram till hennes sista hål vilket vid första ronden var Västerås Golfklubbs 8:e.

  -Det var en bra rond, rätt stabil. Jag startade på nionde hålet och startade med en birdie och gjorde sedan en hel del stabila par några birdies. Tyvärr tappade jag ett slag på sista hålet, men jag är nöjd med ronden som helhet, säger Nobuhle Dlamini efter att ha signerat sitt scorekort.

  Idag fick Swedish Golf Tour se en comeback av en av Sveriges bästa spelare genom tiderna som även lyft Solheim Cup-pokalen som kapten för Europa.  

  Catrin Nilsmark gjorde comeback som tävlingsspelare när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider inleddes på Västerås Golfklubb under torsdagen.

  -Jag fick lite sug efter golf helt plötsligt efter elva år och har knappt hållit i en klubba. Det hände för ett par månader sedan. Jag messade faktiskt Anna och frågade om inte jag kunde får en inbjudan, säger Catrin Nilsmark efter comebackronden.   

  Efter att ha signerat sitt scorekort för 73 slag, ett över par, sa Catrin att hennes comeback är allvarligt menad och att siktet är att spela på amerikanska Legends Tour vilket är damernas seniortour.

  Hon siktar på debut i Senior LPGA Championship som avgörs i Indiana i oktober. Innan dess kommer hon även till start i Scandic PGA Championship på Allerum Golfklubb sista dagarna i augusti vilket är Sveriges tredje tävling ingående i LET Access Series.

  Catrin ligger efter första ronden på delad 27:e plats vilket med god marginal är innanför kvalgränsen som efter andra ronden dras vid 45:e plats och de som delar den placeringen.  

  I samma boll som Catrin spelade finska Sanna Nuutinen som med 69 slag ledde i klubbhuset när förmiddagsgänget spelat, nu är hon ett slag efter.

  Tredje spelare i bollen var hemmaspelaren Annelie Sjöholm som med 70 slag även hon är med i toppen. Annelie är inför veckans tävling bästa svenska på LET Access Series ranking med en 15:e plats.

  Tävlingen avgörs över 54 hål vilket innebär att på lördag eftermiddag koras segrarinnan i årets upplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Likt förra årets premiärtävling presenteras banan i ypperligt skick och klubbens tävlingsorganisation löser allt runt om kring på ett utmärkt sätt.

  Leaderboard

  Filmade intervjuer med Nobuhle, Catrin och Annelie finns på Swedish Golf Tours Facebook.

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 3. Mästarna tävlar hemma på Landeryd
 4. Swedish Golf Tour

  Mästarna tävlar hemma på Landeryd

  När Landeryds Golfklubb står värd för Landeryd Masters på Swedish Golftour finns 13 hemmaspelare med i startlistan. Fyra av dessa var med i laget när Landeryds Golfklubb i mitten av juli spelade hem Lag-SM på Barsebäck Golf & Country Club.

  Golf som idrott både för barn, ungdomar och tävlingsspelare både unga som lite äldre verkar vara något som Landeryds Golfklubb har hitta framgångsnycklar till. Det är inte bara herrarna SM-guld som tyder på detta.

  Vid en närmare titt har klubben fler juniorspelare som spelar i tävlingar ingående i SGF Golfranking än någon annan av Sveriges 454 klubbar. Likaså är det om tävlande seniorer och juniorer slås ihop, Landeryd har flest spelare.

  Enstaka toppar eller framgångar kan ibland bero på tillfälligheter, men när det går att stapla dessa på hög då har det aldrig något med tur eller tillfälligheter att göra. Det handlar då ofta istället om en organisation med tydliga mål där det även går att hitta en kombination av kompetens och engagemang. Kombineras detta med hårt målmedvetet jobb över tid så ger det effekt och skapar framgångar.

  Mitt på förstasidan på klubbens hemsida står det ”SM GULD 2019” och ”GOLFPAKET & BOENDE” i samma typsnitt och i samma storlek. Idrott och affärer hand i hand verkar vid en yttre betraktelse vara lika viktigt för Landeryds Golfklubb.

  Ett klick till på hemsidan visar att klubben har en handfull tränare, tre manliga och två kvinnliga. På tränarsidan presenteras även en golfutbildad sjukgymnast. Egen tour, utbildade ledare och massor med juniorer i medlemsregistret har också del i vad som gör Landeryds Golfklubb framgångsrika.        

  Hemmaspelare till start
  I årets upplaga av Landeryd Masters peggar dessa hemmaspelare onsdag 7 augusti: Jesper Sandborg, Niclas Weiland, Gabriel Axell, Johannes Axell, Andreas Andersson, Robin Bojar, William Ekeroth, Wilmer Håkanson, Linus Jonsson, Kristoffer Larsson, Markus Mellqvist, Pontus Samuelsson och William Östlund.

  Deltagarlista

  Program Landeryd Masters
  Onsdag 7/8, rond 1
  Torsdag 8/8 rond 2
  Fredag, 9/8, rond 3


  Text: Göran Söderqvist Foto: Christian Nilsson

 5. LETAS i Västerås
 6. Swedish Golf Tour

  LETAS i Västerås

  LET Access Series besöker i veckan Sverige för andra gången i år. Arrangörsklubb är Västerås Golfklubb som för andra året genomför Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, speldagar är 8–10 augusti.

  Spelare från Sverige och ytterligare 23 länder kommer att tampas om rankingpoäng som i slutet av säsongen för toppspelarna ger en plats på Ladies European Tour och om 35 000 euro i prispengar. För de två bästa amatörerna väntar en 18-hålsrunda med tävlingens värdinna Anna Nordqvist på Västerås GK veckan efter tävlingen – en del i majorsegrarens satsning på att inspirera unga lovande golftjejer i Sverige.

  Hemmahopp och andra spelare att hålla koll på
  Mest meriterad i startfältet är Catrin Nilsmark, som påbörjar sin satsning mot seniortouren med att spela Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Två segrar på europatouren, en på LPGA-touren samt en handfull framträdande som spelare i Solheim Cup och två som kapten.

  En nybliven europamästare kommer också till start i Maja Stark från Abbekås Golfklubb. Maja är fortfarande amatör och slutade tvåa i fjolårets premiärupplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider.
   
  Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist är båda från arrangerande Västerås Golfklubb. Annelie är bäst placerad svenska på LET Access Series ranking inför hemmatävlingen med en 15:e plats. Hon gör sitt andra år som proffs och siktet är inställt på europatouren redan till nästa säsong.

  Från Västmanland deltar även Hanna Åhlander, Frösåker GK, Sandra Abrahamsson, Skerike GK och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK.

  Till start
  Till start kommer spelare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Sydkorea, England, Australien, Franrike, Tjeckien, Lettland, Spanien, Ryssland, Belgien, Italien, Swaziland, Skottland, Österrike, Nederländerna, Malaysia, Wales, Argentina, Tyskland, Schweiz och Sydafrika.

  Program Anna Nordqvist Västerås Open
  Torsdag 8/8, rond 1 - första start kl 8.00
  Fredag, 9/8, rond 2 - första start kl 8.00
  Lördag, 10/8 rond 3 - första start kl 8.00 (Prisutdelning ca 15.00)

  Mer information LET Access Series


  Text & foto: Göran Söderqvist

 7. Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa
 8. Swedish Golf Tour

  Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa

  Gudmundur Kristjansson, som representerar Reykjavik Golfklubb tog hem segern i Svea Leasing Open på Täby Golfklubb efter imponerande 16 under par. Segern är hans tredje för säsongen på Nordic Golf League, vilket betyder att han nu har kategori för att spela på Challengetouren – vilket han ska göra redan nästa vecka.

  Efter en inledande runda på 66 slag gick Gudmundur direkt upp till toppen av leaderboarden. Det blev alltså en ledning han behöll genom hela tävlingen efter två avslutande rundor på vardera 67 slag.

  - Jag har slagit bollen väldigt bra hela veckan och undvikit trubbel. Igår och dagen före träffade jag 17 greener per varv. Det tror jag var nyckeln, sa Gudmundur i en intervju efter prisutdelningen.

  Islänningen har tidigare i år segrat i Mediter Real Estate Masters – PGA Catalunya och PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Tre segrar på samma säsong på Nordic Golf League, där Swedish Golf Tour ingår, innebär kategori 13c på Challengetouren.

  - Jag har redan fått en inbjudan till att spela på Challengetouren nästa vecka i Österrike. Så nu ska jag åka hem och vila inför den tävlingen.

  Tvåa i tävlingen blev Jonathan Ågren från Kristianstad GK i Åhus. Han signerade för 65 slag sista dagen och klättrade åtta placeringar. Delade treor blev Tobias Edén och Charlie Jerner.

  Tävlingens bästa amatör blev hemmaspelaren Jesper von Reedtz som även han avslutade med 65 slag, vilket räckte till en niondeplats i tävlingen.

  Täby Golfklubb bjöd på en bana i mycket bra skick. Kanske bästa greenerna under hela säsongen ryktades det om bland spelarna. Greenerna är också största utmaningen på banan som spelades drygt 6000 meter lång.

  Nästa vecka väntar Lag SM för många utav spelarna. Närmaste tävlingen på Swedish Golf Tour är Bråviken Open 1-3 augusti.

  Resultatlista 

  Bilder från tävlingen

 9. Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League
 10. Swedish Golf Tour

  Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League

  Swedish Golf Tour har under veckan haft tävlingen Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club som ligger i Trosa. Efter att spelarna fått kämpa med både kraftig vind och regn i början av veckan var det glädjande för många att vakna upp till strålande sol och vindstilla till finaldagen.

  Haraldur Magnus, som var den första islänningen att spela British Open någonsin ifjol, var i ledning med två slag före Christopher Sahlström innan finaldagen startade. Det blev en publiktät ledarboll som blev bjudna på en bra show. Då Sahlström gick fyra under par första nio hålen så skiftade ledningen snart. Inför 18 ledde Sahlström med ett slag. Efter att ha gjort ett spektakulärt bunkerslag in på green hade han en 1,5 meter lång putt för birdie och vinst. Han sänkte den utan några större tecken på nervositet men knöt handen i en segergest när bollen trillade i hål.

  - Mitt spel har varit väldigt stabilt hela säsongen och jag hade bra kontroll på dagens runda. Men efter bogeyn på 17 så blev det lite nervöst inför 18. Så det var kul att få avsluta med en upp & down för birdie, berättade Sahlström efter ronden.

  Och inte var det länge sedan han var på prispallen. Senast förra veckan tog han hem segern i Tinderbox Charity Challenge på ECCO Tour (en del av Nordic Golf League). Därmed har Sahlström tre vinster på nordiska touren och tilldelas därför en kategori på Challenge Tour.

  - Jag ska kolla på Challenge Tours spelschema och börja planera vad jag kan göra där. Men jag är anmäld till de nästkommande tävlingarna på SGT så får se lite vad som händer, säger Sahlström när vi frågar om hans kommande planer.

  Vad han än hittar på så ser vi fram emot att se mer från denna spelare.

  Resultat

  Nordic Golf League order of merit

   

  Text: Frida Bräster, frida.braster@golf.se

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson