Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Swedish Challenge: C More Golf sänder helgen
 2. Swedish Golf Tour

  Swedish Challenge: C More Golf sänder helgen

  Tävlingen kommer under helgens finaldagar att kunna följas på bästa möjliga sätt, live på Katrineholms GK eller direktsänt i C More Golf med livestudio. Eller en kombination via tv-skärmar på 18:e green, unikt för Challenge Tour.

  Publiken i Katrineholm följer spelet på närmast möjliga håll. Strax intill den 18:e greenen visas tävlingen även på en storbildsskärm där varje viktigt slag ute på Jättorpsbanan kan följas.

  – Detta är unikt för Challengetouren, säger Mats Lanner, Tournament Director för Swedish Challenge.

  C More sänder direkt från 13.30 till tävlingsdagarnas slut vid cirka 16.30. Mats Hallberg kommenterar med flera av de deltagande spelarna, inklusive tävlingens värd Robert Karlsson, som bisittare.

  Sammandrag med de absoluta höjdpunkterna sänds senare på kvällen i Sportkanalen. Lördag 20.00–20.40 och söndag 19.3020.45 är tider att passa för den som vill se framtidens golfstjärnor bjuda på golf och dramatik av högsta klass i Sveriges enda tävling på den europeiska Challengetouren, arrangerad av Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet.

  I lördagens ledarboll spelar engelsmännen Max Orrin och Liam Robinson. Bland de många jagande med vinstchans finns bland andra de svenska hoppen Anton Karlsson, Upsala GK och AIK-duon Simon Forsström och Mikael Lindberg.

  Tourens totalledare Joachim B. Hansen är med i toppstriden med sikte på årets tredje seger. Tidigare under året har han vunnit i Turkiet och på hemmaplan i Danmark. 62 spelare från 20 nationer gör upp om titeln under finaldagarna dit båda de senaste årens vinnare Jöel Stalter från Frankrike och Estanislao Goya från Argentina kvalificerat sig.

  Följ tävlingen här

  Fler bilder från tävlingen finns här. Får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist. 

 3. Swedish Challenge: Katrineholm bjöd på birdiefest och låga scorer
 4. Swedish Golf Tour

  Swedish Challenge: Katrineholm bjöd på birdiefest och låga scorer

  18 eagles, 555 birdies, 79 spelare med resultat under par. Den inledande torsdagsrundan i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson blev en väntad birdiefest.

  Det var framför allt under förmiddagens spel förutsättningarna för låga scorer var absolut perfekta.
  – Det var helt vindstilla när vi startade i morse. På nästan varje hål fanns möjligheter att komma nära flaggan. Speciellt när greenerna på morgonen var något mjukare, sa Simon Forsström när han sammanfattade sin bogeyfria 66-runda, sex slag under par.
  Simon är ett av de svenska hemmahoppen som tagit sin position i täten. En extra skön känsla för AIK-spelaren som åter hittat spelglädjen efter en motig sommar på Challengetouren.
  Nyligen fick han vinna ett efterlängtat guld med AIK i lag-SM på Barsebäck. I förra veckans tourtävling i Österrike var tillvaron desto mörkare.
  – Efter 77 slag på torsdagen funderade jag faktiskt på att hoppa av tävlingen. Jag var inte alls sugen att åka till banan på fredagen. Men plötsligt vågade jag spela mitt spel igen, fick bättre kontroll på min bollflykt och gick andra varvet på 65 slag. Tolv slags skillnad. Jag missade kvalgränsen men fick med mig en riktigt bra känsla hit till Katrineholm, berättar Simon Forsström.

  SPANJOREN Adri Arnaus (bilden ovan) tog allra bäst vara på förmiddagens gynnsamma förhållanden. Åtta birdies och tio par betydde 64 slag och ensam ledning.
  Arnaus, 23, gör sin första säsong på Challengetouren. Ännu saknas en seger men fyra raka topp 10-placeringar under en framgångsperiod i våras och tio klarade kvalgränser i följd vittnar om såväl jämnhet som hög kvalitet.
  Han var i täten också efter öppningsrundan i Prague Challenge – en tävling där han slutade på 16:e plats.
  – Jag lär mig fortfarande men hoppas fortsätta utvecklas och hamna i samma position igen, sa han den gången.
  I Katrineholm gör den långtslående och sevärde spanjoren ett nytt försök att hålla sin ledning hela vägen till den 18:e greenen på söndag.

  BLAND DEM som skaffat sig utmärkta positioner inför fredagens och helgens spel finns framför allt två svenska hemmaspelare. 
  Simon Forsström och Mikael Lundberg, tvåa i Katrineholm i fjol, delar andraplatsen på 66 slag.
  Detta tillsammans med fransmannen Ugo Coussaud.
  Hoppet till tredje bäste svensk är dock relativt långt. Bland dem som delar på 40:e platsen på 70 slag, två under par, finns Åke Nilsson, Niklas Lemke, Anton Karlsson, Alexander Wennstam, Björn Hellgren och Mikael Lindberg.
  Värden själv, Robert Karlsson, fick nöja sig med 75 slag under en eftermiddag som bjöd på tuffare förhållanden med såväl ökad vindstyrka som upptorkade och hårdare greener. Inför fredagen ligger Karlsson på 131:a plats, fyra slag upp till spelarna ovanför kvalgränsen.
  För flera av de svenska hoppen blev torsdagsrundans resultat inte det önskade. Favoritippade namn som Johan Carlsson, Sebastian Söderberg, Henric Sturehed och Oscar Lengdén upplevde alla en tuff eftermiddag och är i nuläget på fel sida kvalgränsen efter rundor över par.
  Noterbart att nio av de tio bästa i resultatlistan, 19 av de 23 bästa, hade starttider på förmiddagen.

   

  Följ tävlingen här

 5. Swedish Challenge: Bästa Karlsson i Katrineholm
 6. Swedish Golf Tour

  Swedish Challenge: Bästa Karlsson i Katrineholm

  Nej, fredagen var inte värden Roberts dag. I stället var det Anton Karlsson, Upsala GK, som glänste med högklassigt spel under den andra tävlingsdagen av Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Anton signerade en 68-runda och avancerade 34 placeringar i resultatlistan till en sjätte plats, totalt sex under par och fyra slag efter ledande Max Orrin, England.

  – Jag har kunnat förbereda mig på rätt sätt och fått ihop spelet under två dagar. Nu ser jag fram emot helgen, sa Anton Karlsson, 24 år från Vassunda, Knivsta och Uppsala.

  Anton trivs onekligen i Katrineholm där han var sexa för två år sedan.

  – Alla trivs här, säger han. Banan har både en design och kvalitet som vi spelare gillar, även om ett par pinnplaceringar ävarit riktigt tufft satta nära greenkanterna, till exempel den 18:e där jag tyvärr avslutade rundan med en bogey.

  Anton ligger för närvarande på 18:e plats på Challengetourens ranking, Race to Ras al Khaimah. Detta efter en andraplats i Belgien och ytterligare två topp 10-placeringar. En misslyckad säsong på Europatouren 2017 gav honom lärdomar i den pågående satsningen mot golfens absoluta topp. Under en längre period med 14 tävlingar klarade han endast en kvalgräns som gav 1980 euro.

  – Visst var det jobbigt vissa veckor. Samtidigt gav det mig erfarenheter som jag nu vill ta vara på. Jag jobbar tätare med mitt team och avstår vissa tävlingar för att träna bättre på hemmaplan. Jag försöker se till att jag kommer bättre förberedd till varje tävling, berättar Anton.

  Antons coach och svingtränare, landslagscoachen Jonnie Eriksson, är med i Katrineholm. Liksom flickvännen Isabelle Johansson som kommit hit direkt från en 14:e plats i Säljast Ladies PGA Championship på Swedish Golf Tour i Sölvesborg. I teamet finns även Viktor Gustavsson (närspel), Martin Pettersson (puttning) och Rikard Wendt (fys). 

  Anton är en av relativt få på Challengetouren som jobbar tillsammans med en tourcaddie. Ett samarbete med den unge skotten Stuart Davidson har nyligen startat, Stuart som är medlem på anrika Royal Burgess i Edinburgh och redan som 19-åring bestämde sig för att söka lyckan på touren och satsa på en karriär som caddie.

  Den mera kände Karlsson – med förnamn Robert – får följa sin egen, Katrineholms GK:s och Svenska Golfförbundets tävling från sidan. Totalt 156 slag (75–71) räckte inte för att klara kvalgränsen.

  – Jag har helt enkelt spelat dålig golf. Det var inte alls kul ute på banan den här gången, sa Robert kortfattat.

  I helgen får han ägna sig helhjärtat åt sitt värdskap och dessutom bisitta kommentatorn Mats Hallberg när C More direktsänder från lördagens och söndagens spel. Vid den 18:e greenen kommer tv-sändningen att visas på en storbildsskärm. Publiken kan både live och på skärmen följa den förmodade dramatiken.

  Resultatlistan inför helgen är jämnast tänkbara. Mellan tvåorna och exempelvis Mikael Lundberg på 38:e plats skiljer endast fyra slag. Engelsmannen Max Orrin (bilden) har dock ryckt åt sig en treslagsledning på tio slag under par. Detta efter framför allt en fantastisk puttning och en avslappnad attityd.

  – Golfslag och puttar är inte allt. Jag fick en tankeställare här i Katrineholm i tisdags. Det smärtade i bröstet och jag åkte till sjukhuset för kontroller. Jag fick lugnande besked och har kunnat koppla av sedan dess, säger Max Orrin.

  Åtta svenskar klarade kvalgränsen, vilket var en betydligt mindre siffra än i de två senaste årens tävlingar i Katrineholm. Anton Karlsson och AIK:s Simon Forsström delar på sjätteplatsen på sex slag under par. Västerås Björn Hellgren och AIK:s Mikael Lindberg är ett slag efter. Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo GK, är -4, helsingborgaren Mikael Lundberg -3 och Delsjös Sebastian Söderberg och Haninges Jakob Hansson -2. Extra roligt för Hansson, till vardags på Swedish Golf Tour, som tog sig till tävlingen via särspel i måndagens kval.

  Till sist en galen historia. Om Petr Gal. Det tjeckiska hoppet i Swedish Challenge var uppe i täten efter elva spelade hål på torsdagen. Han var sju slag under par och hade gått de fyra senaste hålen på fem slag under par. Birdie, birdie, eagle, birdie. Rundan avslutades sedan med fem bogeys. Han gick fredagens runda på 78 slag och slutade på 123:e plats. 

  Följ tävlingen här

  Fler bilder från tävlingen finns här. Får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist. 

 7. Isabella Ramsay hämtade in sju slag: "Vissa dagar har man flytet"
 8. Swedish Golf Tour

  Isabella Ramsay hämtade in sju slag: "Vissa dagar har man flytet"

  Isabella Ramsay var sju slag efter inför sista dagen av Säljfast Ladies Championship. Ändå tog hon sin andra seger för året på Swedish Golf Tour.      ”Alla tillfälligheter gick min väg i dag. Ibland är det bara meningen”, säger hon.

  Det blev en dramatisk upplösning av Säljfast Ladies PGA Championship på Sölvesborgs GC.
  Isabella Ramsay, St Arild, gick ut 45 minuter före ledarbollen. Hon var då sju slag efter ledande Anna Magnusson.
  Ramsay kom in på 67 slag för dagen, fem under par och den bästa ronden för tävlingen. Hon avslutade strakt – med fyra birdees de sista sex hålen.
  – Jag trodde knappast det var sant. När jag skrev under scorekortet var jag i delad ledning. Jag tänkte att det kanske kunde bli topp tre. Det var nästan chockerande att vinna. En märklig känsla. Men jätteroligt så klart, säger Isabella Ramsay.

  SAMTIDIGT som Isabella Ramsay spelade bra gick saker och ting hennes väg ute på banan.
  Ullnas Anna Magnusson, som hade chans att spela hem sin tredje SGT-seger för säsongen, började med två birdies – men sedan kom tre bogeys och en dubbel som förstörde dagen. 
  Dessutom gjorde Moa Folke en dubbel på sista hålet. Ett par där och Tranåsspelaren hade vunnit tävlingen.
  Nu var det två spelare som slutade två under par totalt. Isabella Ramsay och Hills Sofie Bringner.
  Särspel fick avgöra.
  Skulle Isabella Ramsay vinna sin andra titel för säsongen eller var det dags för Sofie Bringner att få gå hela vägen? 
  Bringner som slutat trea, trea och tvåa i de senaste tävlingarna – och föll i just särspel i finalen av match-SM på Österåker för några veckor sedan.
  Isabella Ramsay avgjorde på andra särspelshålet. 
  – Jag hade det lite i mina egna händer på första särspelshålet, en tvåmetersputt för vinst som jag missade. Sedan hade hon lite oflyt på andra, hennes boll studsade ut i skogen, säger hon.

  31-ÅRIGA Isabella Ramsay har varit proffs sedan 2006, har kategori på Europatouren (där hon  spelat drygt 60 tävlingar i karriären) men gick in i den här säsongen efter att ha kämpat med en rygg- och höftskada under vintern.
  – Jag har ju försökt att inte spela så mycket, men jag kände av det nu igen. Fast det är mycket, mycket bättre nu så jag är positiv till fortsättningen av säsongen. Men fortfarande tränar jag inte fullt ut. 
  Närmast blir det Slite Open på Gotland (16–17 augusti), sedan kliver hon in på Europatouren igen med spel i Frankrike och Spanien.

  FÖR 21-åriga Sofie Bringner slutade det med en ny topplacering och en ny förlust i särspel. Det kommer en ny chans redan nästa vecka. 
  Bringner finns med i startlista till premiären av Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider som spelas 9–11 augusti på Västerås GK. Den tävlingen ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren.
  Den tävlingen spelar dock inte Isabella Ramsay.
  – Nej, jag har en egen tävling hemma på klubben då, så jag kände att det är bättre att göra det och satsa på Gotland i stället.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Säljfast Ladies Championship

 9. Spelarna mot värmen i Sölvesborg
 10. Swedish Golf Tour

  Spelarna mot värmen i Sölvesborg

  Det är en kamp mellan spelarna och värmen på Säljfast Ladies PGA Championship. Spelarna har idag kämpat sig igenom 36 hål och visat upp fina resultat i klubbhuset.

  Morgonen startade dock utan solens varma gemenskap. Spelarna hann spela en stund in i varvet innan värmen gjorde sig påmind ordentligt. Många fina scorer visades upp och det var en handfull spelare som lyckades skjuta under par. Ledare efter dagens första varv var Anna Magnusson, Ullna GC, som lämnade in fantastiska 68 slag. Tätt följande hittade vi Sofie Bringner, Hills GK, och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK, på 69 slag.

  Magnusson har i år visat att hon trivs i toppen på resultatlistorna. I denna tävling jagar hon sin tredje seger 2018 på Swedish Golf Tour.

  Dagens andra varv bjöd på en tung värme över hela banan utan många svalkande vindar. Spelarna kämpade sig dock igenom detta med starka resultat. Mycket skiftande i resultatet under rundans gång, men när den var färdigspelad kunde vi fortfarande hitta Magnusson i täten på -4, ett slag före Bringner. Eftermiddagens klättring gjorde Elsa Svensson (a), Mariestads Golfklubb. Med sina 68 slag klättrade hon 13 placeringar upp till en tredjeplats. Elsa har en stark säsong i ryggen från olika juniortävlingar, med ett brons i Lag-EM Flickor och en seger i Grand Opening som starkaste meriter, och hon söker nu efter sin första titel på damtouren.

  Imorgon startar finalvarvet klockan 08:00 och många spelare har slagläge på täten, här fäljer ni tävlingen via livescore.

  Bilder från dagens spel hittar ni här.

  Resultatlistan i fullo hittar ni här.

 11. Sam Locke – skotten som börjar sin proffskarriär i Katrineholm
 12. Swedish Golf Tour

  Sam Locke – skotten som börjar sin proffskarriär i Katrineholm

  Det första utslaget som professionell golfspelare. Sam Locke – 20 om drygt en vecka – kommer att slå det från första tee på Jättorpsbanan i Katrineholm vid halv 10-tiden i morgon, torsdag,  ”En stund jag längtat efter i flera år. Att jag får göra det här i Sverige är en tillfällighet men det blir kul att göra det på en plats och bana som jag verkligen gillar”, säger han.

  Förra söndagen var den unge skotten bäste amatör i The Open på Carnoustie. Han vann därmed mästerskapets prestigefyllda silvermedalj och upprepade Rory McIlroys prestation från Carnoustie elva år tidigare.
  Nu är han redo för proffslivet.
  Debuten i Swedish Challenge hosted by Robert Karlssonblir ett minne för livet, oavsett score och placering.
  – Jag har aldrig varit i Sverige tidigare men visst känns det som en bra plats att börja sin nya karriär på. Vädret är perfekt, banan är rolig att spela och greenerna är riktigt fina. Vi spelare har tagits emot på ett fantastiskt sätt. Det verkar vara kul att vara proffs, säger Sam Locke med förväntan och självförtroende.

  FÖR ett par veckor sedan jobbade han i kaféet på sin mentor Paul Lawries golfcenter i Aberdeen. Det är där han tillbringat större delen av sin tid sedan skolan slutade för cirka två år sedan. Han är en av flera unga skotska golfare som en dag ska föra den stolta golfnationens traditioner vidare efter tidigare stjärnor som Sandy Lyle, Sam Torrance och Colin Montgomerie.
  Bland andra skotska framtidslöften nämns Calum Hill, 23-åring som nyligen slutade 61:a efter klarad kvalgräns i US Open på Shinnecock Hills.
  Både Sam Locke och Calum Hill finns med i Swedish Challenge, två supertalanger i en startlista där det kryllar av intressanta namn, totalt 156 från 27 nationer.
  Det är bäddat för riktigt låga scorer under de närmaste fyra dagarna. Katrineholmspubliken kan garanteras golf av högsta klass.

  VÄRDEN själv, Robert Karlsson, är lottad i en svensk publikboll tillsammans med Sebastian Söderberg från Delsjö GK och Henric Sturehed, Landeryds GK.
  Söderberg är på god väg tillbaka till Europatouren. Han ligger just nu trea på Challengetourens penningliga, Road to Ras Al Khaimah, efter bland annat en seger i Italian Challenge.
  Sturehed gör i år sin debutsäsong på Europatouren där han hittills varit som bäst femma i Spanish Open och tolva i French Open.
  I bollen framför spelar hemmafavoriten Joakim Rask tillsammans med walesaren Stuart Manley och dansken Joachim B Hansen, den nuvarande ledaren på touren.
  Argentinaren Ricardo Gonzalez, göteborgaren Johan Carlsson och holländaren Darius Van Driel, vinnare senast i Österrike, bildar en annan sevärd treboll.
  Bland övriga favoriter kan nämnas engelsmannen Oliver Wilson, Ryder Cup-spelare 2008, och amerikanen Sean Crocker, trea senast i Österrike och med två färska topp 10-placeringar från Europatouren på meritlistan.

  34 SVENSKAR deltar. Joel Sjöholm, Mikael Lundberg, Oscar Lengdén, Björn Hellgren, Anton Karlsson och Oscar Florén har samtliga goda minnen från Jättorpsbanan. Även Magnus A Carlsson gör en intressant start. Liksom flera svenska framtidshopp, såväl från Swedish Golf Tour som amatörlandslag.
  Att Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet arrangerar Swedish Challenge, den enda svenska tävlingen på Challengetouren, har största betydelse för utvecklingen av svenska talanger.

  CHALLENGETOUREN är de framtida stjärnornas språngbräda. Statistik från tourens snart 30-åriga historia är förbluffande och bevisar vilken hög klass golfen håller.
  Henrik Stenson vann touren år 2000 och kan i dag erkänna hur mycket det betydde för hans fortsatta karriär:
  – Att jag misslyckades i kvalet till Europatouren 1999 var nog det bästa som kunde hänt mig. Jag fick i stället spela en hel säsong på Challengetouren. Under det året fick jag lära mig vad proffslivet handlar om. Och jag fick vinna. Jag var definitivt bättre förberedd för Europatouren än vad jag varit om jag kommit dit direkt från kvalskolan, säger Henrik i det officiella programbladet med titeln ”Where Heroes are Made.”
  Spelare som Martin Kaymer, Ian Poulter och Thomas Björn håller med. Liksom Eric Van Rooyen, Alexander Björk, Aaron Rai och Jordan Smith som samtliga spelat Swedish Challenge i Katrineholm och därefter snabbt tagit steget till att etablera sig på Europatouren.

  Fler siffror:

  • Mer än 430 titlar på Europatouren har vunnits av spelare som tidigare utvecklats på Challengetouren.
  • 27 Ryder Cup-stjärnor har också spelat på Challengetouren.
  • 8 har vunnit majors: Michael Campbell, Trevor Immelman, Martin Kaymer, Louis Oosthuizen, Justin Rose, Henrik Stenson, Brooks Koepka och Francesco Molinari.
  • Tommy Fleetwood vann Challengetourens penningliga 2011 – därefter Race to Dubai på Europatouren 2017.

  Om några år kommer nya namn att läggas till. Sannolikt finns ett par av dem i Katrineholm den här veckan. Möjligen Sam Locke eller Callum Hill? Förhoppningsvis några svenskar. Det finns goda skäl att se dem på närmast möjliga håll under de närmaste dagarna.


  Tomas Hagfeldt

   

  Tee times Swedish Challenge

 13. Swedish Challenge: Theandersson vann dramatiskt kval
 14. Swedish Golf Tour

  Swedish Challenge: Theandersson vann dramatiskt kval

  Redan i det inledande kvalspelet – som vanns av Victor Theandersson – bjöds det på dramatik i Swedish Challenge Open hosted by Robert Karlsson.

  Fem platser stod på spel i måndagskvalet till Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.
  Klar vinnare blev Ekerums Victor Theandersson på 66 slag. Vidare som tvåa var Karlstads Fredrik Gustavsson efter en 67-runda.
  Åtta spelare gjorde upp om tre kvarvarande platser i vår svenska tävling på Challengetouren.

  Åskan mullrade i bakgrunden med arrangerande Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet hade god koll på väderläget och spelet kunde fortsätta. 
  Det krävdes endast ett särspelshål för att få ett slutresultat. Tre av de åtta sänkte sina birdieputtar. Ytterligare tre svenska namn finns därmed i startlistan inför Swedish Challenge den 2–5 augusti: Martin Granstad från Täby, Hannes Rönneblad från Kungsbacka och Jakob Hansson från Haninge.

  För Örebros Andreas Grönkvist, Linköpings Christoffer Baumann, Bråvikens William Monier och Borås Anton Weishag fortsätter golfveckan på andra banor.

  Oscar Florén, Öijared, föll i kvalets särspel men fick direkt efteråt det glada beskedet att han får en av totalt fyra inbjudningar till Swedish Challenge.

  Strax före kvalet beslutade arrangörerna att låta alla de 83 anmälda få delta i en öppen kvaltävling. Alla de fem lyckliga kvalvinnarna spelar normalt på Swedish Golf Tour. 
  De får de nu möta ett riktigt starkt startfält med värden Robert Karlsson i spetsen på Jättorpsbanan i Katrineholm.

   

  Följ Swedish Challenge här

   

 15. Robin Petersson om Katrineholm: ”Det är kul att få chansen”
 16. Swedish Golf Tour

  Robin Petersson om Katrineholm: ”Det är kul att få chansen”

  Vasatorps Robin Petterson är en av tre SGT-spelare som fått ett wild card till Swedish Challenge i Katrineholm.   ”Jag behöver höja min högstanivå lite grann – och min lägsta”, säger han.

  Swedish Challenge i Katrineholm – Sveriges enda tävling på Challengetouren – spelas 2–5 augusti. 
  Tre spelare från Swedish Golf Tour har fått varsitt wild card till tävlingen. 
  Erbjudandet gick, i ordning, till de högst placerade svenskarna på årets SGT-ranking men Martin Eriksson, Ludwig Nordeklint och Jacob Glennemo valde att spela Nordic league-tävlingen i Esbjerg som går samtidigt. Alla tre är med i toppen av NL-rankingen (Glennemo till och med längst upp) och det gäller ju att inte tappa möjligheten till att behålla/förbättra sin position. De fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år.
  Sebastian Söderberg, som spelar på CT och också vunnit där i år, var redan inne i tävlingen.
  Så det blir Robin Petersson, Vasatorp, Sebastian Hansson, Tjörn och Haninges Pontus Stjärnfeldt som får pegga upp i Katrineholm.

  ROBIN Petersson, som är inne på sitt andra år som proffs och var med i Katrineholm även förra året, gör därmed sin fjärde start i en Challengetourtävling. 

  Vad är skillnaden att spela på Challengetouren jämfört med SGT?
  – Man märker ju att spelarna är bättre och banorna lite tuffare uppsatta. Men det är ju nästa nivå så det är ju så det ska vara. Man måste scora bättre eftersom vinnarscoren oftast är väldigt låg på CT. Jag behöver höja min högstanivå lite grann – och min lägsta. En dålig runda måste vara på par. En bra runda på Nordic League kan vara fyra, fem under men på CT går de sju, åtta under. Det är kul att få chansen att prova på så att man vet ungefär var man står och vad man behöver förbättra.


  ROBIN Petersson kommer till Katrineholm med bra form. Han är just nu rankad 18 på Nordic League och haft fina resultat – bland annat två fjärdeplatser – från maj och framåt. Senast, under Camfil Nordic Championship på Åda GK i Trosa, avslutade han med en 63:a som innehöll nio birdies.

  Du verkar ha hittat något?
  – Absolut. Jag har spelat fin golf men det har ändå inte varit så annorlunda jämfört med tidigare. Det är bara det att jag fått ihop alla delar av spelet samtidigt. Allting gick min väg den sista dagen på Åda. Den rundan knöt jag ihop säcken rätt fint men jag har spelat bra den senaste tiden och det känns faktiskt väldigt roligt just med tanke på att jag nu får chansen i Katrineholm.

  Förra året var du nöjd med din debutsäsong som proffs men tyckte att du saknade lite spets?
  – Kollar man mina resultat i år jämfört med förra året så missade jag färre cutter förra säsongen. Min inställning i år har varit att vara mer aggressiv. Jag tror att det har lett till att jag har lite fler högre placeringar i år men samtidigt har jag fler missade kvalgränser. Så som tourerna är uppsatta så har de väldigt mycket tyngd ju längre upp man är på ledartavlan. Det lönar sig alltså att vara lite ojämn. Det är bättre att vinna en tävling och missar fyra kvalgränser än att bli femtonde fyra tävlingar i rad, säger Robin Petersson.

  DE FEM bästa på Nordic league-rankingen tar sig upp till Challengetouren. Ett självklart mål för alla spelare.
  – Det är klart att jag gärna skulle vilja komma topp fem, men det där beror ju också på hur andra spelar. Jag skulle bli fantastiskt glad om jag slutade topp fem, men samtidigt är det skönt att veta att man har ett alternativ i kvalskolan i höst. Oavsett vad som händer så ska jag spela kvalet och försöka ta mitt ET-kort. Målet är ju att ta sig från Nordic League. Det är en fantastisk tour att ha här i Norden men man vill ju inte bli kvar för länge, säger Robin Petersson.

  FÖRRA säsongen krävdes det drygt 25 000 inspelade poäng för att ta den där femteplatsen.
  Robin Petersson står nu på 10 707 och har drygt 7 000 poäng upp till dansken Mathias Gladbjerg som ligger femma. En vinst på Nordic League ger runt 7 000 poäng, men sedan sjunker belöningen ganska snabbt. En tiondeplats kommer inte ens upp i 1 000.

  Du behöver sannolikt minst en seger framöver för att ta dig upp?
  – Absolut, om jag inte slutar tvåa fem gånger. Spelet har varit bra en längre tid och med risk för att låta lite kaxig så tror jag inte att det är så långt ifrån. Om jag bara fortsätter att ge mig själv chanser och håller bollen i spel så kommer jag att ha en vecka där allting går min väg. Då blir jag svårstoppad.


  FOTNOT: Fler SGT-spelare än de tre som fått wild cards finns med i Swedish Challenge i Katrineholm. I måndagens kval stod fem platser på spel. Ekerums Victor Theandersson vann på sex under par. Även Fredrik Gustavsson, Karlstad, Martin Granstad, Täby, Jakob Hansson, Haninge och Hannes Rönneblom, Kungsbacka tog sig in.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Följ Swedish Challenge här

  Startlista

 17. Emma Nilsson – direkt från majorkval till SGT på hemmabanan
 18. Swedish Golf Tour

  Emma Nilsson – direkt från majorkval till SGT på hemmabanan

  Emma Nilsson försökte måndagskvala sig in till Women's British Open men nådde inte hela vägen. Men vad gör det. Nu kan hon ju spela Swedish Golf Tour-tävlingen på hemmabanan i Sölvesborg.

  Efter ett par veckors uppehåll i sommarvärmen drar Swedish Golf Tour igång igen.
  1–2 augusti spelas Säljfast Ladies PGA Championship på Sölvesborgs GC.
  Ett av de starkaste namnen i startfältet är Emma Nilsson som har just Sölvesborg som hemmabana (självklart är lillasyster Sarah, som vann SGT-rankingen förra året, också med).
  Emma Nilsson, med drygt 30 starter på Europatouren (LET) bakom sig, har haft en fin säsong så här långt. Hon leder rankingen på LET Access-touren, som är undertour till LET. 
  På sju tävlingar har Emma Nilsson resultatraden 2–6–15–2–21–1–28.
  En vinst (hennes fjärde på Letas i karriären), i Belgien i slutet av juni, och två andraplatser alltså. Stadigt är en passande beskrivning.
  – Det har gått bra. Jag väldigt nöjd med att det varit så stabilt hela året. Tidigare har det kunnat vara en vinst, en missad kvalgräns och sedan bra igen nästa tävling. I år har det verkligen varit stabilt hela tiden och det har varit roligt, säger hon.

  Vad beror det främst på tror du?
  – Det är svårt att säga exakt men det kan ju vara att all träning plötsligt ger resultat. Jag har jobbat på svingen, slagen har framför allt blivit mer stabila och då är det lättare att scora och få högre placeringar. Fler fairwayträffar, fler greenträffar och närmare pinnen. Då blir det bra för eller senare.

  NÄR VI pratas vid är det måndagsförmiddag och ett par timmar kvar till Emma Nilsson ska pegga upp på St Annes Old Links utanför Blackpool för att försöka kvala sig in till majorn Women’s British Open, som spelas torsdag till söndag.
  En uppgift som inte var helt enkel. Sjutton platser stod på spel. I det 120 spelare stora startfältet fanns bland annat majorvinnare som amerikanskorna Morgan Pressel och Paula Creamer (ingen av dem tog sig in).
  Nu blev det ingen majordebut för Emma Nilsson. Hon hade fem slag för mycket. Men om det gått vägen så hade hon å andra sidan missat tävlingen hemma i Sölvesborg.
  – Jag vill ju gärna klara kvalet men det är lite vilket som. Det är klart att om min hemmabana har en tävling så är det ju kul att spela den. Jag hinner nog inte spela in men jag kan ju banan, säger hon. 

  DET BLIR däremot en snabb returresa till Storbritannien för 24-åriga Emma Nilsson. Nästa vecka ska hon till Gleneagles för att spela lagtävlingen European Golf Championship på LET. Det gör – å andra sidan – att hon inte kan vara med i Anna Nordqvists Västerås Open som går samtidigt.
  – Nej, jag kom med i Golf Championship och valde den eftersom det kan bli en väldigt roligt tävling. Sista dagen ska vi spela mixtävling med killarna från Europatouren.
  Jo, tävlingen är ny på Europatouren. 16 lag med två spelare i varje delas in i fyra grupper. Gruppsegrarna går vidare till semifinal och final på lördagen. Emma Nilsson bildar lag med Lina Boqvist.
  Även herrarna spelar samma format på samma bana. På söndagen avslutas alltihop med mixade fyramannalag.
  Sverige har tre damlag (Emma Nilsson–Lina Boqvist, Johanna Gustavsson–Julia Engstrom, Cajsa Persson–Linda Wessberg) och två herrlag med (Per Längfors–Johan Edfors, Daniel Jennevret–Mikael Lundberg).

  MEN INNAN dess är det alltså spel på SGT som gäller för Emma Nilsson. 
  – Jag tycker Swedish Golf Tour är superbra. Det är många tävlingar i år, jättebra upplägg och det är bara kul att spela dem. Bra konkurrens också, säger Emma Nilsson som kommer att spela SGT-tävlingen den i Allerum också, den som även ingår på Letas. 

  Du leder Letasrankingen. Nästa steg är att ta ett riktigt grepp om LET? 
  – Jag har spelat åtta tävlingar i år och klarat åtta cutter så jag är egentligen stabil på det sättet. Plus att jag har haft tre topp 20. Men det gäller att spela bra på rätt tävling också, som ger mycket poäng. Jag hoppas att jag får fler chanser i år så att jag kan ta några poäng till, säger Emma Nilsson.

  FOTNOT: Elva svenskor kvalade till Women’s British Open. Två tog sig in; Linn Grant (som vann kvalet överlägset på –10) och Frida Kinhult (–4, delad fyra).
  Det krävdes –3 (och särspel) för att bli bland de 17 som fick en plats i majorn.
  Övriga: Dani Holmqvist (–2), Jessica Karlsson (–2), Maja Stark (+1), Cajsa Persson (+2), My Leander (+2), Emma Nilsson (+2), Lina Boqvist (+5), Johanna Gustavsson (+8), Amanda Linnér (+10).


  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Säljfast Ladies PGA Championship
  Var: Sölvesborgs GC.
  När: 1–2 augusti. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 175 000 kronor.

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli:Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)

  Topp fem på årets SGT-ranking:
  1) Filippa Möörk, Karlstad                         111 100 poäng
  2) Lisa Pettersson, Täby                             83 750
  3) Anna Magnusson, Ullna                       82 075
  4) Sofie Bringner, Hills                               76 366 
  4) Malene Krølbøll, Danmark                    74 000

  Fullständig ranking


  Hela tävlingsprogrammet 2018

 19. Anna Magnusson gjorde det igen – tog hem andra segern för säsongen
 20. Swedish Golf Tour

  Anna Magnusson gjorde det igen – tog hem andra segern för säsongen

  För en månad sedan slog Ullnas Anna Magnusson till med sin första proffsseger. I Johannesbergs Open kom vinst nummer två.   ”Det känns ju bara kul. Jag vet att jag har spelat bra i år”, säger hon.

  Det är inte många veckor sedan Anna Magnusson, Ullna, tog sin första proffsseger när hon vann Hinton Golf Open på Swedish Golf Tour.
  På lördagen vann hon Johannesbergs Open. 
  – Jag spelade bra. Det är träningen från i vintras, då jag körde hårt, som ger resultat, säger hon.

  ANNA Magnussons 69, 68 och 70 slag, totalt nio under par, räckte till seger med två slag. De två sista rundorna var dessutom helt fria från bogeys.
  – Det har jag aldrig gjort förut. Jo, en bogeyfri runda har jag gjort på tävling men inte två i rad, säger Anna Magnusson som gick ut i ledarboll den sista dagen tillsammans med Europatourspelaren Boqvist – som var ett slag efter.
  Anna Magnusson började med birdie på första hålet, gjorde en till på nian och skrev par på de resterande hålen. Stabilt. Lina Boqvist gick ett över par för dagen och föl ner till en fjärdeplats.

  Ett Europatourproffs i bollen. Kände du dig jagad?
  – Nej, det gjorde jag inte. Det hände inte så mycket för mig och Lina spelade inte så bra. Det var väl mer av resten av fältet i så fall.

  Jo, Filippa Möörk, Karlstad, hade något stort på gång. Hon gjorde nio birdies (men också två bogeys), kom in på 65 slag och totalt sju under par för tävlingen. Men Anna Magnusson höll undan.
  – Nio birdies är helt sjukt, men det kan man ju göra på den här banan. Jag hade ingen koll på de övriga spelarna utan tänkte bara att "Jag spelar bra och kör mitt race, så får de andra göra sitt. Går det så går det".

  DET gjorde det. Segern gav 30 000 kronor och ett hopp upp till tredje plats på SGT-rankingen.
  På sju spelade tävlingar har Anna Magnusson fyra topp 10-placeringar, varav två vinster, och har inte varit sämre än 16:e plats.
  En hyfsad serie.
  – Det tycker jag. Jag kan inte klaga, skrattar hon.

  Läge att fira, det är ju ändå lördag?
  – Det blir det. Jag ska ju inte hem nu och titta på film liksom, säger Anna Magnusson.

  FILIPPA Möörk, som började med att vinna tourens inledande tävling på Tegelberga i maj, delade andraplatsen med norskan Karoline Stormo.
  Möörk fortsätter att spela bra, vecka efter vecka. Efter sju spelade tävlingar har hon resultatraden 1–10–9–6–2–3–2.
  Så leder hon också totalrankingen på wedish Golf Tour..

  Bo Steffensen

  bo.steffensen@golf.se

    

  Resultat: Johannesbergs Open
  1) Anna Magnusson, Ullna   –9
  2) Filippa Möörk, Karlstad   –7
       Karoline Sormo (a)          –7
  4) Ellinor Haag, Sigtuna       –5
       Lina Boqvist, Isaberg       –5

    

  Fullständig resultatlista


  FAKTA:
   Johannesberg Open
  Var: Johannesbergs GK, Rimbo.
  När: 13–14 juli. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 150 000 kronor, varav 30 000 till segraren.

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
  4–6 maj:Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj:NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj:Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj:Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni:Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni:Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni:SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
  13–14 juli:Johannesbergs Open (Anna Magnusson, Ullna)


  Hela tävlingsprogrammet 2018

 21. Anna Magnusson leder Johannesberg Open
 22. Swedish Golf Tour

  Anna Magnusson leder Johannesberg Open

  Varma vindar och svårstoppade bollar, vi sammanfattar dag ett på Johannesberg G&CC, där Anna Magnusson (Ullna GC) leder med ett slag.

  Två rundor i den stekheta solen visade sig vara en tuff utmaning för de 52 deltagarna i Johannesberg Open. Banan, i utmärkt skick trots den torka som präglat området i flera veckor, spelades svår med sina hårda greener och fairways. En torka som utmanade spelarna att reflektera en extra gång i sin manövrering av bollen runt banan. Efter de öppnande två rundorna sattes CUTen på +11, och kvar för spel imorgon är de 30 bästa proffsen som ska göra upp om samma titel som LPGA Tour-debutanten, Martina Edberg, vann ifjol.

  Bäst efter dagens 36 hål var Anna Magnusson (Ullna GC), med två följdenliga scorer under 70. Anna följde upp en öppnande 69 (-3) med fortsatt stabilt spel i rond 2, där 68 (-4) slag innebar en ledning med ett slag inför finalvarvet. Sist ut imorgon (10:41), tillsammans med Anna Magnusson, hittar vi LET-spelaren Lina Boqvist (Isabergs GK) på -6. En ledarboll som jagas av tätt därefter av norskduon Karoline Lund (Losby GK), -5, och Karoline Stormo (Arendal og Omegn GK), -4). Toppstriden ser därmed ut som följande:

  1. Anna Magnusson (Ullna GC) -7

  2. Lina Boqvist (Isabergs GK) -6

  3. Karoline Lund (Losby GK) -5

  4. Karoline Stormo (a) (Arendal og Omegn GK) -4

  T5. Linda Lundqvist (a) (Bro-Bålsta GK) -3

  T5. Lisa Pettersson (Täby GK) -3

  T5. Ellinor Haag (Sigtuna GK) -3

  8. Celine Borge (Vestfold GK) -1

  I finalvarvet spelas tvåbollar, med första och sista start 08:00 respektive 10:41. Vi har hålrapportörer hål för hål i ledarbollen, så missa inte att följa slutsatsen av tävlingen på länken nedanför.

  Länk till komplett ledartavla

  Bildalbum från dagen!

 23. LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open
 24. Swedish Golf Tour

  LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open

  Det blir ett starkt startfält i Johannesberg Open. En av flera Europatourspelare är Isabergs Lina Boqvist. "Det är skönt att få en genomkörare innan jag åker till Scottish Open", säger hon.

  Lina Boqvist gör sin fjärde säsong på Europatouren, LET, där hon just nu ligger på 30:e plats på rankingen. Hon har två topp 10 som bästa placeringar i år.
  Hon har varit ledig ett par veckor efter tourtävlingen i Thailand, där hon slutade 51:a. Programmet på Europatouren är stundom lite glest så nu finns det plats att spela Johannesberg Open på Swedish Golf Tour (13–14 juli).

  Blir detta din enda SGT-tävling i år eller tänker du spela fler?
  – Jag vill gärna spela Anna Nordqvists tävling i Västerås i augusti men eventuellt kommer jag med i lagtävlingen European Golf Championship på Carnoustie. Den går precis innan och då tror jag inte det blir Annas tävling. Laguttagningen är på torsdag så då vet jag om jag kommer med eller inte.

  SVERIGE har tre lag med i Golf Championship. Man spelar två och två och laguttagningen går efter världsrankingen.

  Du är elfte svenska på världsrankingen?
  – Ja, fast Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg ska inte vara med och en del andra spelare har tackat nej. Jag har fått ett mail att jag just nu är inne i tävlingen men allting bestäms på torsdag. Vi får se, det hade varit kul, säger Lina Boqvist.
  Golf Championship går på skotska Gullane, där herrarna på Europatouren spelar sin Scottish Open denna veckan. 

  Läge att kika på den tävlingen?
  – Den krockar ju lite med Johannesberg men jag kommer väl att försöka titta lite på den för att se hur banan ser ut. Den kommer att vara i jättebra skick när vi kommer dit.

  LINA Boqvist är alltså elfte svenska på världsrankingen (397) och blir den högst rankade spelaren i det starka startfältet på Johannesbergs GK, cirka sex mil norr om Stockholm.
  Norskan Marianne Skarpnord (341 i världen), trefaldig vinnare på LET och åtta på årets Europatourranking var anmäld men har tvingats lämna återbud.
  I startfältet finns spelare som norskorna Celine Borge (31 på LET-rankingen), Tonje Daffinrud (55), och Karoline Lund (59), Letas-spelare som Frida Gustafsson–Spång, Borås, och Sofia Ljungqvist, Västerås samt ettan och tvåan på årets SGT-ranking; Filippa Möörk, Karlstad och Lisa Pettersson, Täby, nybliven svensk mästare i matchspel.
  Bara för att nämna några.
  – Det blir en tuff tävling men det är roligt. Jag spelade några SGT förra året; Ulricehamn bland annat. Det är alltid kul att få spela på den svenska touren när man väl kan. De tror jag att de uppskattar också, att vi som är ute kommer hem och spelar lite, säger Lina Boqvist.

  Hur ser du på din LET-säsong så här långt?
  – Det har varit lite upp och ner, men rätt okej. Två topp tio och en topp 15 ska jag vara nöjd med. Jag har absolut mer att ge och det är halva säsongen kvar.

  Du har varit trea som bäst på LET, det var 2015. Du letar efter den där första vinsten?
  – Jo, visst gör man det. Det gäller att ha en vecka som stämmer där man får flyt och får till det. Då vet jag att jag kan vara där uppe. Det är svårt när tävlingsprogrammet är så av och på hela tiden. Man kommer inte riktigt in i det. Det är en tävling, så är det fyra veckor ledigt och så tävling igen. Det är lite hackigt.

  SCOTTISH OPEN spelas 26–29 juli. Veckan efter är det British Open på Royal Lytham. Där är Lina Boqvist inte inne än, men hon har två möjligheter att få spela majorgolf; ta en av de tre platser som delas ut på Scottish Open eller ta sig vidare från finalkvalet som spelas måndag 30 juli på St Anne Old Links utanför Blackpool.
  En bra placering i Johanneberg skulle vara en bra självförtroendehöjare.
  – Det hade varit kul innan jag sticker över till Scottish. Jag spelade bra där senast och det var därifrån jag fick min plats till British Open förra året, säger Lina Boqvist.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

    

  FAKTA: Johannesberg Open

  Var: Johannesbergs GK, Rimbo.
  När: 13–14 juli. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 150 000 kronor.

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
  29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
  16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
  20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
  28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)

  Följ tävlingen här

  Hela tävlingsprogrammet 2018

 25. Dansk seger – men nu känner Robert S Karlsson att det har vänt
 26. Swedish Golf Tour

  Dansk seger – men nu känner Robert S Karlsson att det har vänt

  Kalmars Robert S Karlsson fick till sin överlägset bästa tävling för säsongen. Men det blev dansk seger i Camfil Nordic Championship på Åda GCC i Trosa.

  Danske Sören Schulze Pettersson, som gick ut i ledarboll, fortsatte sitt fina spel även finakladgne av Camfil Nordic Championship.
  Han ledde med ett, gick sex under par för dagen (66 slag) och vann tävlingen två slag före Robert S Karlsson, Kalmar och Jacob Glennemo, AIK.

  Robert S Karlsson, Kalmarspelaren som är tillbaka igen efter några års uppehåll med tävlingsgolfen, avslutade med en 65:a och gjorde fem birdies de sista sex hålen.
  – Det kändes som att det var på sista nian man skull göra det. Jag tror att birdiesarna kom för att jag var lugn och tålmodig innan, jag hetsade inte upp mig fast jag gjorde en riktigt dålig bogey på elvan. Jag visste ju att jag var med och högg på det efter nio hål, jag vände på tre under, säger han.

  Andraplatsen är den bästa placeringen för säsongen för Robert S Karlsson.
  – Ja, överlägset. Det går inte att jämföra med det som varit tidigare. Det var gott för självförtroendet. Vi får väl se när året är klart men nu känns det som att det har vänt. Från att ha kämpat fram resultatet till att veta att jag kan det, säger Robert S Karlsson som gillade banan på Åda GK.
  – Jättemysig bana. Det handlade mer om fairway, green än att slå långt. Mycket strategi och det passar mig.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

    

  Resultat Camfil Nordic Championship

 27. Victor Tärnström spelar ut – och känner sig extra hemma på Åda
 28. Swedish Golf Tour

  Victor Tärnström spelar ut – och känner sig extra hemma på Åda

  Stockholmaren Victor Tärnström går ut i ledarboll den sista dagen av Camfil Nordic Championship på Åda GK. Han gjorde nio birdies på fredagen.  ”Jo, jag har spelat banan några gånger. Min pappa är pro på Åda”, säger han.

  Man kan lugnt säga att 24-årige Victor Tärnström, från Stockholms GK, hade en bra dag på Åda GK i Trosa under den andra rundan av Camfil Nordic Championship på Swedish Golf Tour.
  Han gjorde nio birdies. 
  – Det är inte varje dag, men jag gillar banan och kan hålen ganska bra. Jag tog vara på en del birdiehål och på de tuffare första nio, som var mina sista, så spelade jag  bra och gjorde fem birdies. Där kapade jag nog några slag mot fältet tror jag, säger han.
  Tärnström kom till slut in sju under par för dagen och är inför lördagens avslutningsrunda i delad ledning på åtta under tillsammans med dansken Sören Schulze Pettersson.

  VICTOR Tärnström bor inte i Trosa men han har en speciell relation till Åda GK.
  – Det är mer att min pappa har jobbat där i tre, fyra år. Jag har börjat känna en del folk och många av mina sponsorer håller till där. Jag är inte på banan så ofta men min pappa arrangerar golfresor och jag har varit med på dem. På de resorna är det mycket Ådamedlemmar med. Så det är på den vägen, säger han.

  NÅGON seger har det inte blivit ännu på touren och hittills i år, på Nordic League, har han haft resultatraden fem raka missade kvalgränser följt av placeringarna 15, 33 och 33. 
  – Jag har börjat spela bättre nu under juni och det är då alla klarade kvalgränser, till att börja med, har kommit. I Österlen då jag blev femtonde var jag uppe i toppen sista varvet men tappade och i Fredrikstad senast så ledde jag efter första varvet, så det har varit bättre spel. Jag kan ju den här banan lite bättre men jag tror det är mer en slump att det kommit just nu, det är nog mer beroende på min träningsutveckling. Men det är kul att det går bra nu på ”hemmaplan” när man känner folk och så, säger han.

  SÖREN Schulze Pettersson och Victor Tärnström har ett koppel av spelare som jagar bakom dem. 
  Jacob Glennemo, AIK, Martin Eriksson, Kårsta och Adam Andersson, Frösåker är alla ett slag efter.
  Glennemo och Eriksson har båda vunnit på Nordic League i år. De är trea respektive fyra totalt på NL-rankingen.
  Adam Andersson har varit 23:a som bäst i år men tycks, precis som Victor Tärnström, gilla banan på Åda.
  Bakom den trion lurar fyra man på –6 och fyra man på – 5. Så det är mycket kvar att spela om.
  Men det är Victor Tärnström som går ut i ledarboll.
  –  Det ska bli jättekul. Det är det jag vill och det är det man utvecklas av. Målet är att komma topp fem på Nordic league-rankingen, säger han.

  DET BLIR ovanligt tidig start i morgon. Ledarbollen slår ut 09.14 eftersom Sverige spelar VM-kvartsfinal mot England klockan 16.00. 
  – Ja, hela Sverige anpassar sig efter en fotbollsmatch, skrattar Victor Tärnström.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Camfil Nordic Championship
  Var: Åda GK, Trosa.
  När: 5–7 juli. Pro am 4 juli.
  Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
  Prispott: 350 000 kronor.
  Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


  Följ tävlingen här

   

  Herrarnas SGT-program 2018

   

 29. Martin Erikssons sköna flyt bara fortsätter – i ledning på Åda
 30. Swedish Golf Tour

  Martin Erikssons sköna flyt bara fortsätter – i ledning på Åda

  Tre man delar ledningen efter första dagen av Camfil Nordic Championship på Åda GK i Trosa. En av dem är Kårstas Martin Eriksson – som är inne i en grym flowperiod just nu.  ”Det är många som har frågat mig vad det är som är skillnad nu, men jag vet inte”, skrattar han.

  Åda GK är ny tävlingsarrangör på Swedish Golf Tour. På torsdagens spelades första dagen av Camfil Nordic Championship – som även ingår i Nordic League. 
  Tre spelare är i delad ledning; Martin Eriksson, Kårsta, Adam Andersson, Frösåker och Robert S Karlsson, Kalmar.
  Samtliga är fem under par och bakom dem finns sju man som är ett eller två slag efter.

  MAN KAN lugnt säga att 26-årige Martin Eriksson är inne i en bra period just nu. På de senaste fem Nordic League-tävlingarna har han en vinst och två andraplatser. Och nu är han alltså i ledning – igen.
  – Det är  många som har frågat vad det är som är skillnad nu, men jag vet inte. Till slut lossnar det på något sätt och det är kul att det bara fortsätter och att det rullar på som det har gjort. Egentligen gör jag nog ingenting annorlunda än tidigare utan det är väl självförtroende och att träningen ger resultat, säger han.

  ALLA golfare vet hur skönt, och lättspelat, det är när flytet kommer, när man går in i flowläge. 
  – Ja, precis. Det känns som att jag inte behöver göra något fantastiskt utan det händer mer av sig självt. Jag tycker att jag har lagt upp bra spelplaner och så har jag så klart slagit bollen bra och puttat bra den senaste tiden och då funkar det ju, säger Martin Eriksson.

  Fem under i dag. Vad gillar du banan?
  – Jag tycker den är rolig. Den är ganska kort så man har rätt bra birdiechanser om man sätter utslagen. Sista nio, alltså 10–18, är lite lättare tycker jag. Det är lite öppnare och det finns några hål där man kan komma ganska nära greenen med utslagen och två par 5-or som man når på två. Där har man bra chanser och där är jag väl lite missnöjd att jag inte tog vara på de möjligheterna.
  Nej, det blev en birdie och bogey där, på de ”lättare” hålen, för Martin Eriksson. Men å andra sidan gjorde han fem birdies när det blev ”svårare”.
  – Exakt. Jag började ju på sista nio så det var ingen jätteskön start. Det kändes som att det skull bli låga scorer på den här banan men jag fick inte igång spelet i början så det var skönt att det lossnade lite sedan. Efter nio hål så tänkte jag att kommer jag in på två, tre under så ska jag vara jättenöjd. Och så blev det fem under, skrattar Martin Eriksson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Camfil Nordic Championship

  Var: Åda GK, Trosa.
  När: 5–7 juli. Pro am-tävling 4 juli.
  Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
  Prispott: 350 000 kronor.
  Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


  Följ tävlingen här

  Herrarnas SGT-program 2018

   

   

 31. Ådas klubbchef: ”Det här är Trosas största sportevenemang hittills”
 32. Swedish Golf Tour

  Ådas klubbchef: ”Det här är Trosas största sportevenemang hittills”

  Åda GK kliver i som tävlingsarrangör på Swedish Golf Tour. 5–7 juli kommer de nordiska herrproffsen till Camfil Nordic Championship. "Det här är Trosas största sportevenemang hittills", säger klubbchefen Stefan Lindell.

  Förra veckan var det match-SM på Österåkers GK i Åkersberga. Nu rullar Swedish Golf Tour-bussen in på södermanländska Åda GK i Trosa för Camfil Nordic Championship.
  Åda är en av de nya tävlingsarrangörerna på touren. 
  – Det började med ett telefonsamtal från SGT i december. Vi fick frågan om vi var intresserade. Det är en fråga som man måste fundera på så det gjorde vi i säkert tre minuter innan vi sa ja, säger klubbchefen Stefan Lindell.

  DET HAR gått sju månader sedan det beslutet. På onsdagen (4 juli) är det pro am, torsdag–lördag tävling. Camfil Nordic Championship ingår även i Nordic League (nivån under Challengetouren) så de bästa nordiska spelarna kommer.
  Stefan Lindell och hans klubbkompisar såg ett antal fördelar med att arrangera en proffstävling av den här storleken.
  – Mest lockande är ju att vi hoppas kunna göra klubben mer känd. Det är fantastisk marknadsföring, att komma ut med att man faktiskt kan spela en tourtävling på banan. Dessutom vill vi testa vad anläggningen klarar av. Vi håller vi ju på och bygger upp detta för att kunna göra andra evenemang också, säger han.

   TÄVLINGEN blir en stor händelse i kommunen. Camfil Nordic Championship är det största sportevenemnag som arrangerats i Trosa.
  – Och det märks. Kommunen är engagerad och vi har inte haft några problem att få med olika sponsorer. Vi har ju två banor här, Trosa GK och Åda GK, så vi är en ganska stor golfort för att ha 14 000 invånare. Vi tror att detta kommer att hjälpa till att utveckla golfen i Trosa, säger Stefan Lindell.

  ÅDA är ett gammalt gods, därav namnet. Banan ligger i vildsvinsområde (men är väl inhägnad)  så självklart körs det grillat vildsvin efter pro am-tävlingen på onsdag.
  Dagen efter, när tävlingen drar igång, ska greenerna vara uppe i över tio på stimpen.
  – Vi har bra greener i grunden, men vi har jobbat rätt mycket med dem för att få dem lite snabbare, säger Stefan Lindell. 

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Camfil Nordic Championship

  Var: Åda GK, Trosa.
  När: 5–7 juli.
  Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
  Prispott: 350 000 kronor.
  Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


  Följ tävlingen här

  Herrarnas SGT-program 2018

   

 33. Michael Jonzon gör årsdebut på Åda – vill tillbaka till Europatouren
 34. Michael Jonzon gör årsdebut.
  Swedish Golf Tour

  Michael Jonzon gör årsdebut på Åda – vill tillbaka till Europatouren

  Veteranen Michael Jonzon har dragits med en bröstskada och brist på motivation. Nu gör han tävlingsdebut för säsongen – på Åda GK i Trosa. "Det gäller att hålla igång nu och vara i bra form i Europatourkvalet till hösten", säger han.

  46-årige Michael Jonzon har varit proffs sedan 1991. Förra året spelade han tio Europatourtävlingar. I år har det inte blivit något tävlande alls. 
  Men nu är det dags.
  Michal Jonzon, som vunnit två gånger på Europatouren (1997 och 2009), tar bilen från hemstaden Skövde (men han spelar för Karlstads GK) för att göra säsongsdebut i Camfil Nordic Championship på Åda GK i Trosa – som är ny arrangör på Swedish Golf Tour.
  – Tanken är att spela lite tävlingar. Det kommer att bli några på SGT och kanske några Minitour-tävlingar. Det gäller att hålla igång och vara i bra form i Europatourkvalet till hösten. Det är ju på Europatouren jag vill spela, säger han.

  I NOVEMBER slutade Michael Jonzon 96:a i det sista steget på kvalskolan. Sedan dess har han alltså inte tävlat.
  – Det kändes så pass bra i höstas och så fick jag ett så dåligt kvalresultat. Jag var riktigt besviken och less rätt länge efter det. Dels så tog jag ett längre break då, sedan fick jag en skada när jag började träna i skiftet februari/mars. En muskelsträckning eller om det var en liten stressfraktur i ett revben. Jag fick i alla fall väldigt ont. Jag höll mig lugn ett tag men sedan slog jag upp det igen. Då fick jag bestämma mig för att hålla mig borta från golfen.

  HAN tycker att det känns bra i bröstet nu, men i nästan fem månader under vintern, våren stod Michael Jonzons klubbor i garderoben – och han saknade inte att spela.
  – Golf var långt ner på listan då. Det har faktiskt varit rätt skönt att inte spela någonting. När man har hållit på så länge som jag måste man göra ett avstamp varje år –  ska man göra något annat eller ska man spela? Det är på ET och de stora tävlingarna jag vill spela och när jag inte fick göra det så kände jag inget jättesug, det får jag erkänna. Men nu ska det bli kul att tävla lite igen, säger Michael Jonzon som under vilotiden bland annat hjälpt sin fru, som är tandläkare, med en del administrativa sysslor.

  Du har kategori 15 på Challengetouren och den här veckan hade du faktiskt kommit in på tävlingen i Prag?
  – I och med att jag fick så dålig ranking i år så får jag bara spela någon enstaka på CT också och då är det inte värt att åka och spela de tävlingarna. Då kan jag lika gärna spela i Sverige, bara för att få spela om man säger så.

  Katrineholms CT-tävling kommer i slutet av juli?
  – Jag hoppas att jag kan spela den. Sedan ska jag självklart försöka kvala till Nordea Masters på Hills. Jag fick inte spela Nordea förra året och det var en extrem besvikelse. Jag hade spelat alla år sedan 1995. Så där hoppas jag ta mig in igen.


  Vad vet du om banan på Åda?
  – Jag har aldrig varit där, men jag spelar pro am-tävlingen på onsdagen så då får jag en inspelsrunda, säger Michael Jonzon.


  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   


  FAKTA: Camfil Nordic Championship

  Var: Åda GK, Trosa
  När: 5–7 juli. Pro am-tävling 4 juli.
  Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
  Prispott: 350 000 kronor.
  Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


  Följ tävlingen här

  Herrarnas SGT-program 2018

   

 35. Dansk herrseger – men SM-guld till Hansson och Pettersson
 36. Swedish Golf Tour

  Dansk herrseger – men SM-guld till Hansson och Pettersson

  Sebastian Hansson och Lisa Pettersson – där har vi årets svenska mästare i matchspel.

  Sebastian Hansson, Tjörns GK, förlorade visserligen finalmatchen stort mot danske Christian Gløët (5/4), men han var redan klar svensk mästare när de gick ut. I semifinalen slog han nämligen tävlingens andre kvarvarande svensk; Ludwig Nordeklint, Kristianstad.
  Därmed var SM-guldet i hamn.
  På bilden ovan poserar Sebastian Hansson tillsammans med Christian Gløët (tävlingens segrare), Lisa Pettersson (SM-guld) och Sofie Bringner (SM-silver) 
  I finalen tog ”bensinen” slut för Hansson. Redan efter nio hål var dansken fem upp. Det tog bara två timmar och tjugo minuter innan det var dags att skaka hand.
  – Totalt är jag nöjd. Andraplats är alltid godkänt och svensk mästare till och med. Det är kul att kunna titulera sig som det. Placeringsmässigt är det min bästa tävling, säger Sebastian Hansson.

  DAMFINALEN bjöd på desto mer spänning. Det var också nära att det blev dubbla SM-guld till Bohuslän.
  På 18:e green hade Sofie Bringner, som spelar för Hills men bor i Henån på Orust, en tvåmetersputt för vinst mot Täbys Lisa Pettersson. Bollen gick någon centimeter förbi hålet. Spelarna gick till särspel – där Lisa Pettersson var starkast.
  19:e hålet, par 5. Petersson var 50 meter bakom efter utslaget och landade andraslaget, in till en upphöjd green, precis i greenkant. Varpå Sofie Bringner gick lite för långt, fick en svår nedförschip, hamnade fem meter förbi flaggan och sedan missade putten. Lisa Pettersson sänkte för birdie – och seger.
  – Det var riktigt spännande och verkligen nervigt. Jag är jättenöjd att det ändå gick på min sida till slut. Det är min första proffsseger så det är riktigt, riktigt kul och extra roligt att vinna ett SM-guld också, säger Lisa Pettersson.

  MAN KAN säga att livet med golfen som yrke har börjat bra för Lisa Pettersson. Hon kom hem från college i våras, det här var hennes fjärde tävling på årets Swedish Golf Tour och hon har haft resultatraden 2–9–3–1.
  – En kanonstart på proffslivet kan man säga. Jag vet inte hur jag ska fira i kväll, en god middag med hela familjen kanske, säger Lisa Pettersson som åkte de tio minuterna hem till Täby med en medalj och segercheck på 40 000 kronor i bagaget.

  SOFIE Bringner var besviken men samlad.
  – Det blev ett tufft läge på särspelshålet, det kostade lite för mycket, men det har varit en rolig vecka och jag har inte spelat match-SM innan. Nu får man smälta det här. Vi spelade riktigt bra båda två men det är ju marginalerna som gör det. Tyvärr blev det ingen bohuslänsk dubbel. Nästa år kanske, säger hon.

  SEBASTIAN Hansson kunde åka hem till Tjörn med en SM-guldmedalj runt halsen. Och kanske var det inte så konstigt att han tog slut i den avgörande matchen.
  – Jag blev nog lite golftrött. Det har  varit rätt många rundor de senaste dagarna, säger han.
  Jo, tio på fem dagar närmare bestämt. Fyra rundor seriespel hemma i Bohuslän dagarna innan, bilen upp till Stockholm sent onsdag kväll, ett stopp utanför Västerås  klockan tre på natten för några timmars sömn i baksätet, sedan två SM-rundor om dagen torsdag, fredag och lördag.
  Slitsamt men han fick med sig 48 000 kronor för andraplatsen – och stiger därmed rejält på Nordic League-rankingen.
  – Det är välbehövliga pengar. De räcker till ett Europatourkval och sedan har jag även tänkt att spela Asienentourkvalet i januari, säger Sebastian Hansson.


  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  RESULTAT: SM Match

  Herrar

  Semifinaler:
  Oliver Suhr, Danmark–Christian Gløët, Danmark,  1 upp
  Ludwig Nordeklint, Kristianstad–Sebastian Hansson, Tjörn, 2 upp

  Final:
  Christian Gløët–Sebastian Hansson,  5/4

   

  Damer
  Semifinaler:

  Lisa Pettersson, Täby–Filippa Möörk, Karlstad             3/1
  Sofie Bringner, Hills– Linda Lundqvist (a), Bro Bålsta  4/3

   

  Final:
  Lisa Pettersson–Sofie Bringner,  19:e hålet     

    

  Fullständiga resultat SM Match, herrar

   Fullständiga resultat SM Match, damer

   

   

  FAKTA: SM Match

  Var:Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
  När: 28–30 juni.

  Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag.
  Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
  Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer)

 37. "Vi ses i finalen" – nu är Möörk och Bringner nära sitt förhandssnack
 38. Swedish Golf Tour

  "Vi ses i finalen" – nu är Möörk och Bringner nära sitt förhandssnack

  ”Vi ses i finalen.” Så skojade Filippa Möörk och Sofie Bringner före match-SM. Nu kan det bli verklighet. Båda är i semifinal.

  Karlstads Filippa Möörk har haft en bra säsong så här långt på Swedish Golf Tour. Det har bland annat blivit en seger (Tegelberga Open) och senast, i Skaftö Open, en andraplats.
  Nu har hon chansen att bli svensk mästare i matchspel.
  SM för både damer och herrar, spelas 28–30 juni på Österåkers GK utanför Stockholm.
  Filippa Möörk är en av de fyra spelare som tagit sig till lördagens semifinal. På fredagen vann hon först över Allerums Anneli Weimenhög med 2/1 och följde upp med seger i kvartsfinalen mot Forsgårdens Jessica Karlsson – som spelar på Europatouren. 
  – Det var jättekul att spela mot henne. Det är alltid roligt att spela mot bättre spelare. Spelet känns bra. Jag vill bara att det ska sitta lite mer, det lilla sista. Men ett SM-guld lockar, det gör det alltid, skrattar Filippa Möörk.

  INNAN de åkte till match-SM skojade Filippa Mörk och kompisen Sofie Bringner, som spelar för Hills, och sa att ”vi ses i finalen”. Nu kan det faktiskt bli så.
  Bringner var fyra ned efter nio hål mot regerande mästaren Lynn Carlsson – och vände till seger.
  – Jag fick lite ny energi så det var bara att köra. Så tog jag tian, sedan vann jag 13, 14 och 15. Det var en väldigt rolig seger, det trodde jag inte på nian men allt kan ju hända i match. Planen är ju att Filippa och jag ska ses i finalen. Ha ha. Jag hoppas det blir så, säger hon.


  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

   

  RESULTAT

  Åttondelsfinaler, damer:

  Lisa Pettersson, Täby–Malin Vingeskog, Saltsjöbaden, 1 upp
  Annelie Sjöholm, Västerås– Anna Magnusson, Ullna, 1 upp
  Jessica Karlsson, Forsgården–Moa Folke, Tranås, 4/2
  Annelie Weimenhög, Allerum–Filippa Möörk, Karlstad, 2/1
  Sofie Bringner, Hills– Josefine Nyqvist, AIK, 4/3
  Alice Götbring (a), Ullna–Lynn Carlsson, Ringenäs, 1 upp
  Isabella Deilert, AIK–Mimmi Bergman, Lannalodge, 2/1
  Ebba Simonsson, Uppsala–Linda Lundqvist (a), Bro Bålsta, 7/6

   

  Kvartsfinaler, damer:
  Lisa Pettersson
  – Anna Magnusson, 3/1
  Jessica Karlsson–Filippa Möörk, 2/1                              
  Sofie Bringner–Lynn Carlsson, 2/1
  Mimmi Bergman–Linda Lundqvist (a), 19:e hålet

   

  Åttondelsfinaler, herrar:

  Mathias Gladbjerg, Danmark– Gustav Adell, Linköping, 5/4
  Oliver Suhr, Danmark– Nicolai Tinning, Danmark, 3/2
  Mikael Lindberg, Sverige–Christian Glöet, Danmark, 20:e hålet
  Keen Bernberg, Danmark–Aksel Kristoffer Olsen, Norge, 3/2      
  Jacob Glennemo, AIK–Daniel Jennevret, Vasatorp, 1 upp
  Robin Petersson, Vasatorp–Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 2/0
  Krister Eriksson, Finspång–Sebastian Hansson, Tjörn,  2/1
  Martin Granstad, Täby–Torbjörn Johansen, Norge, 21:a hålet

  Kvartsfinaler:

  Gustav Adell–Oliver Suhr, 2/1
  Christian Gløët–Keen Bernberg, 3/2
  Daniel Jennevret–Ludwig Nordeklint, 1 upp
  Sebastian Hansson–Torbjörn Johansen,1 upp

  Lördagens semifinaler, herr och dam:

  08.00: Oliver Suhr–Christian Gløët
  08.10: Ludwig Nordeklint–Sebastian Hansson
  08.20: Lisa Pettersson–Filippa Möörk
  08.30: Sofia Bringner–Linda Lundqvist
  Finalerna spelas 13.00 respektive 13.20

   

   

  FAKTA: SM Match

  Var:Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
  När: 28–30 juni.
  Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag.
  Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
  Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer).
  Regerande svenska mästare: Joakim Rask, Kallfors och Lynn Carlsson, Ringenäs.

         

                           

   

 39. Hansson eller Nordeklint – det blir svenskt i herrarnas SM-final
 40. Swedish Golf Tour

  Hansson eller Nordeklint – det blir svenskt i herrarnas SM-final

  Kristianstads Ludwig Nordeklint och Sebastian Hansson, Tjörn, gör upp om SM-guldet i matchspel redan i semifinalen.  "Ett SM-guld hade varit stort", säger Sebastian Hansson som sov i bilen natten till den första tävlingsdagen.

  Sebastian Hansson, Tjörns GK, hade en liten annorlunda uppladdning inför match-SM, som spelas på Österåker utanför Stockholm.
  Han spelade på Sotenäs GK i Bohuslän under onsdagen, det drog ut på tiden och därför kom han iväg mot Stockholm lite för sent. Så när klockan närmade sig tre på natten till torsdagen stannade han bilen utanför Västerås och sov i baksätet. Klockan 11 skulle han slå ut på Österåker.
  – Det blev lite sent och jag tycket inte att det var någon idé med ett hotellrum så dags natten, säger han.
  Verkar ju funka ändå. Sebastian Hansson vann två matcher på torsdagen och fortsatte med två segrar på fredagen. På bilden ovan tar han en selfie på ettan tillsmmans med Torbjörn Johanson, norrmannen han slog i kvartsfinalen.
  Nu möter Sebastian Hansson rutinerade Ludwig Nordeklint (Kristianstad) i lördagmorgonens semifinal. Det innebär att den av de två som tar sig till final också blir svensk mästare eftersom den andra semifinalen är heldansk.
  – Det är spännande. Jag var i den här sitsen för två år sedan, kom till semi men förlorade tyvärr. Även om det är danskar och norrmän med så vill man ju vinna hela tävlingen. Jag har inte vunnit något på Nordic League ännu och att då ta ett SM-guld i den första vinsten hade varit fantastiskt. Det hade varit jättestort, säger han.
  26-årige Sebastian Hansson ligger 33:a på SGT-rankingen och har haft en elfteplats som bäst i år.

   41 SVENSKAR kom till start i det 64 man starka startfältet i herrarnas match-SM. SM ingår även på Nordic league-schemat så även de bästa danskarna och norrmännen var på plats.
  Det blev en blåsig andra SM-dag på Österåker. Det var tröja på och vindjacka.
  Fyra svenskar tog sig till kvartsfinal – Gustav Adell, Daniel Jennevret, Ludwig Nordeklint och Sebastian Hansson.

  43-ÅRIGE Ludwig Nordeklint har varit med ett tag och haft en bra säsong. Han är sjua på SGT-rankingen just nu. Men match-SM har han aldrig vunnit.
  – Det blir en kul match mot Sebastian men jag tycker att man ska vinna alltihop för att få kalla sig svensk mästare, säger han.
  Ludwig Nordeklint slog ut två Vasatorpsspelare under dagen – först Robin Petersson, sedan Daniel Jennevret. 
  – Det har varit midsommarväder, 15 grader och vind. Det har varit kämpigt, 36 hål. Det är mycket för en gammal man, skrattar han.
  I morgon kan det bli två varv igen.
  – Ja, men det tar vi gärna, en sådan dag tar vi det. Så det är bara att köra på, säger Ludwig Nordeklint.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

   

  RESULTAT, herrar

  Åttondelsfinaler:

  Mathias Gladbjerg, Danmark– Gustav Adell, Linköping                    5/4
  Oliver Suhr, Danmark– Nicolai Tinning, Danmark                            3/2
  Mikael Lindberg, Sverige–Christian Gløët, Danmark                        20:e hålet
  Keen Bernberg, Danmark–Aksel Kristoffer Olsen, Norge                 3/2      
  Jacob Glennemo, AIK–Daniel Jennevret, Vasatorp                            1 upp
  Robin Petersson, Vasatorp–Ludwig Nordeklint, Kristianstad             2/0
  Krister Eriksson, Finspång–Sebastian Hansson, Tjörn                        2/1
  Martin Granstad, Täby–Torbjörn Johansen, Norge                            21:a hålet

  Kvartsfinaler:

  Gustav Adell–Oliver Suhr                                                                   2/1
  Christian Gløët–Keen Bernberg                                                          3/2
  Daniel Jennevret–Ludwig Nordeklint                                                 1 upp
  Sebastian Hansson–Torbjörn Johansen                                               1upp

  Lördagens semifinaler:

  08.00: Oliver Suhr–Christian Gløët
  08.10: Ludwig Nordeklint–Sebastian Hansson
  08.20: Lisa Pettersson–Filippa Möörk
  08.30: Sofie Bringner–Linda Liundqvist (a)
  Finalerna spelas 13.00 respektive 13.20

    

  FAKTA: SM Match

  Var: Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
  När: 28–30 juni.
  Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag.
  Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
  Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer).
  Regerande svenska mästare: Joakim Rask, Kallfors och Lynn Carlsson, Ringenäs.