Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet
  2. Swedish Golf Tour

    Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet

    Efter en rond på 65 slag (-4) vid andra ronden går Linda Wessberg, Hills Golfklubb, ut i ledarbollen i morgon lördag när Skaftö Open avgörs. Hon får sällskap av tyska stjärnskotten Ester Henseliet och ledarinnan från första ronden Charlotte Leathem.

    De tre som delar ledningen är alla sex under par och inom fyra slag från dem finns ytterligare elva spelare. Skaftö Golfklubbs bana har visat sig utmanande men den bjuder också på många möjligheter till birdies. Detta gör att kampen om titeln är väldigt öppen inför morgondagens tredje och avgörande rond.   

    Nedan några spelarröster om dagens rond och även om hur det ser på morgondagens avslutande rond.

    -Det har varit bra, jag har spelat väldigt stabilt från tee till green och puttat bra. Hade några plumpar på slutet men överlag är jag nöjd även om det just nu inte känns så, men om några timmar så är det bra, säger Linda Wessberg efter andra ronden.

    -Jag är jättenöjd med hur jag spelat hittills och kan jag fortsätta puttar och hålla mig till min spelplan så får vi se ur långt det räcker, säger Linda Wessberg om morgondagens avslutande rond.  

    -Det var roligt idag, det var kul att spela golf. Det var stabilt från tee och jag höll bollen i spel och satte upp några slag nära pinnen så det blev några birdies. Det skall bli kul att sista dagen var med i toppen och kriga, säger Sofie Bringner efter andra ronden.

    -Idag var det rätt blåsigt och de sista hålen var rätt intressanta att spela. Det tuffa är att förstå från vilket håll vinden kommer ifrån. Idag var det svårt att göra birdies men jag spelade rätt stabilt. Till slut blev det minus ett med en dubbelbogey så det vill jag göra bättre i morgon. Jag spelar bra och förhoppningsvis kan jag spela bra även i morgon, säger Ester Henseleit efter andra ronden.

    -Jag hoppas att jag får spela i sista gruppen. Jag kommer att föröka vinna i morgon och göra mitt bästa, men det går inte att påverka hur de andra spelar. Jag kommer att fokusera på vad jag gör och göra mitt bästa, säger Ester Henseleit morgondagens avslutande rond.

    -Den var stabil, det fanns bra delar och sämre delar. Jag spelade mer aggressivt än igår och tappade några slag på par-femmorna, men det var OK. Hoppas att några tillputtar faller i imorgon, säger Charlotte Leathem efter andra ronden.

    -Den låg lite djup i vattnet så jag tog av mig mina skor. Det var en del publik där och det blev en bra up-down som nästan droppade i för två, det hade varit kul, säger Charlotte Leathem om sitt vattenbesök som slutade med ett par.

    Resultat

    Starttider Rond 3

    Tävlingens namn:
    Skaftö Open
    Spelplats:
    Skaftö Golfklubb Golfklubb
    Datum:
    13–15 juni
    Total prissumma: 50 000 Euro



    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  3. Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open
  4. Swedish Golf Tour

    Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open

    Skaftö Golfklubb visade sig vara både utmanande och möjlig att göra många birdies på. Charlotte Leathem gick ut i på förmiddagen och gjorde åtta birdies och tog ledningen i klubbhuset efter att ha signerat för 63 slag, sex under par.

    -63 slag, sex under par, det var definitivt min dag. Jag gick och försökte träffa fairways och greener och lyckades sätta några puttar mina första nio hål. Jag höll mig till min plan och gick inte för par-5-hålen vilket tydligen fungerade. Förhoppningsvis kan jag fortsätta spela bra i morgon, säger Charlotte Leathem efter första ronden.   

    -Den är roligt, den är inte för de långslående utan du behöver tänka för att komma runt och det finns några ”funky” hål, säger Charlotte Leathem om banan.

    När dagen summerades hade främst tyska Ester Henseleit utmanat Charlottse sex under par, men inte nått ända fram. Ester slutade ett slag efter.

    Hemmaspelaren och publikfavoriten Frida Kinhult spelade sig runt banan tre under par. Hon gjorde det tillsammans med Beth Allen, Linda Wessberg och en trogen publik som följde med från första till sista hålet.

    -Det var väldigt kul, det var bra support därute och mycket folk som hängde med hela vägen. Det väldigt roligt och mycket bättre förhållanden än under gårdagens Pro-Am, så man slapp frysa till en isbit därute, säger Frida Kinhult om första ronden av Skaftö Open.

    -Det känns som att scorekortet är bättre än spelet, men det är väl en bra grej att man får ihop det även de dagar då det inte sitter helt. Och samtidigt motiverande att det finns mycket mer att få ut i morgon och på lördag. Så det är bara att tagga, nu blir det ett rangepass så blir det förhoppningsvis lite bättre i morgon, säger Frida Kinhult om sitt spel första ronden av Skaftö Open.

    Resultat

    Tävlingens namn: Skaftö Open.
    Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
    Datum: 13–15 juni
    Total prissumma: 50 000 Euro      

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Svenska PGA-mästerskapet på Österlen
  6. Swedish Golf Tour

    Svenska PGA-mästerskapet på Österlen

    Österlens Golfklubb står likt 2018 värd för det svenska PGA-mästerskapet, PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Spelplats är utmanande Djupadal-banan signerad Tommy Nordström med den spektakulära utsikten över Hanöbukten.

    Till start kommer ett fullt startfält med 154 spelare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och England.

    Delsjö Golfklubbs Fredrik Nilhén som leder Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking lirar inte veckans tävling. Det gör dock de fyra andra svenska spelarna som ligger topp-10 på rankingen däribland sjätteplacerade Alexander Wennstam, Hills Golfklubb, som segrade i Ålborg när Thisted Forsikring Championship avgjordes förra veckan.

    De övriga är Christopher Sahlström – Arlandastad GK, Niclas Johansson – Flommens GK och Oliver Gillberg – Kårsta GK alla med varsin seger under 2019 på Nordic Golf Leauge.

    Tävlingens namn: PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon
    Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
    Spelplats: Österlens Golfklubb (Djupadal)
    Datum: 13-15 juni.
    Total prissumma: 425 000 kr.

    Deltagarlista

    Golfbox Nordic Golf League Ranking

    Om Swedish Golf Tour
    Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  7. Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb
  8. Swedish Golf Tour

    Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb

    Skaftö Golfklubb arrangerar för andra året Skaftö Open. Årets upplaga är en uppdaterad version då 2019 års tävling är del av LET Access Series vilket är touren som leder till Ladies European Tour.

    Med €50 000 i prispengar är Skaftö Open nordens största golftävling för damer och en av de mest penningtäta tävlingarna på LET Access Series under 2019.

    Till start kommer både Solheim Cup-spelare, totalsegrare av Ladies Europena tour, segrare från årets säsong på Ladies European Tour och två framtidsnamn i Frida Kinhult från just Skaftö Golfklubb och tyska stjärnrookien Ester Henseleit.

    De fem främsta på LET Access Series Order of Merit vid säsongens slut erhåller tourkort till Ladies European Tour. För tillfället finns ingen svenska topp-5, bäst placerad är AIK Golfklubbs Isabella Deilert som är tolva.

    Topp-5 inför Skaftö Open
    Anabell Dimock, England
    Hayley Davis, England
    Sanna Nuutien, Finland
    Maria Beautell, Spanien
    Anais Meyssonnier, Frankrike

    Publikfest vid Hål 15
    Vid hål 15 blir det folkfest. För spelarna finns en bil att vinna för den som först gör hole-in-one. För publiken finns storbildsskärm, tre restauranger och där kommer även många av Skaftö Opens samarbetspartners att finnas representerade.

    Program
    Torsdag 13/6 Rond 1 första start 8.00.
    Torsdag 13/6 Longdriving Sandra Carlborg, 18:00 hål 3. Alla välkomna, fri entré.
    Fredag 14/6 Rond 2 första start 8.00.
    Lördag 15/6 Rond 3 första start 9.00 - prisutdelning ca. 16.30

    Tävlingens namn: Skaftö Open.
    Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
    Datum: 13–15 juni
    Total prissumma: 50 000 Euro

    Spelarpresentation

    Frida Kinhult – Skaftö Golfklubb (amatör)
    Amatör med en gedigen meritlista, just nu på andra plats på världsrankingen. Hon har precis avslutat sitt första år som collegespelare på Florida State University. När hennes säsong som freshman summeras görs det genom att konstatera att hon toppar collegerankingen, att hon hade lägst snittscore av alla ca 2000 spelare i de 249 lag som spelar NCAA Div 1. Frida segrade i två tävlingar och slutade topp-10 i tio av elva tävlingar.

    Linda Wessberg – Hills Golfklubb
    Solheim Cup-spelare som har fyra segrar på Ladies European Tour. Är tillbaka och spelar bra golf efter att ha fött barn. 

    Ester Henseleit – Tyskland
    Född 1999 spelade Junior Solheim Cup 2017 gör i år sitt första år som proffs. Spelar mestadels på Ladies European Tour där hon leder rookieligan klart och ligger 3:a på rankingen Ladies European Tour Order of Merit. Spelade US Women´s Open i år och slutade på delad 30:e plats.
     
    Marianne Skarpnord – Norge
    Ligger för tillfället på andra plats på Ladies European Tour Order of Merit. Har en seger hittills i år på Ladies European Tour, den kom vid Ladies Classic - Bonville.

    Beth Allen – USA
    Denna amerikanska har en hög högsta nivå vilket hon visade när hon 2016 slutade i topp av Ladies European Tour Order of Merit.

    Hela deltagarlistan.

     

  9. Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open
  10. Swedish Golf Tour

    Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open

    Sara Ericsson från Lidingö Golfklubb avgjorde HOYA Ladies Open med glimrande spel de sista nio hålen. Birdie hål 11, 12, 13 och 16 och inga tappade slag sista nio hålen innebar totalt ett under par för tävlingen och seger med två slag.

           

    -Det har varit en jättekul tävling. Det som fungerade bäst var min puttning, den varierade en del mellan rundorna men i slutet sista varvet fungerade den väldigt bra, säger Sara Ericsson efter segern.

    Flommens Golfklubb bjöd på en utmanande bana i utmärkt skick och där vinden som ofta är en faktor dök upp under de två avslutande ronderna när HOYA Ladies Open avgjordes.

    Detta var den först tävlingen där proffs och juniorer tävlade tillsammans i samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.  

    -Jag tycker det var väldigt lärorikt. Det var väldigt kul att få se hur proffsen agerar på banan. Vad som är skillnad mellan att spela som proffs och som junior. Jag spelade med Josefine (Nyqvist) och vi pratade mycket om vad som är skillnad och hur det är att ta steget till nästa nivå i Sverige, säger Sara Ericsson om att proffs och juniorer spelade samma i tävling.    

    Denna seger var årets första för Sara som inledde säsongen med att spela tre internationella amatörtävlingar innan tävlingssäsongen i Sverige startade. Redan nästa vecka blir det internationell tävling igen för Sara då ANNIKA Invitational Europe avgörs på Vasatorps Golfklubb.

    På andra plats i HOYA Ladies Open slutade danska Louise Markvardsen och trea blev AIK Golfklubbs Josefine Nyqvist.

    Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Skaftö Open redan nästa vecka 13–15 juni. Skaftö Open är också den första tävlingen på svenska mark i år som ingår i LET Access Series.

    Resultat

    Swedish Golf Tour Ranking

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson