Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Ramsay och Resen leder i en jämn tillställning
 2. Swedish Golf Tour

  Ramsay och Resen leder i en jämn tillställning

  Strålande sol, en bana i kanonskick och fin golf gjorde första dagens spel av Carpe Diem Beds Open till en lyckad fredag. I topp på Flommens Golfklubb finner vi Isabella Ramsay och Stina Resen som har slagit 142 slag (-2) under den första dagens spel.

  Efter de inledande 18 hålen så var det norskt i topp. Stina Resen från Oslo Golfklubb ledde fältet med sina 67 slag (-5). Det var framför allt Resens avslutning som var ursinnigt stark då hon spelade hål 11 till 16 sju slag under par. Fem birdies för att följa upp med en eagle på hål 16!

  - Jag tänkte inte så mycket på vad som hände förrän på hål 15. Sedan på hål 16 så satte jag en 20 meters putt för eagle, så efter det blev jag lite nervös. Banan är i fantastiskt bra skick och jättekul att spela, säger Resen. 

  Också i delad ledning hittar vi Isabella Ramsay från S:t Arilds Golfklubb. Ramsay inledde i rasande takt och var fyra under efter fem spelade hål. Det slutade med en score på 69 slag som följdes upp av en 73:a under dagens andra varv.

  Under den första ronden så blev det de sista nio hålen som stod i fokus. Förutom Resens bedrift så lyckades Moa Folke från Tranås Golfklubb göra två eagles under sina sista nio hål den första rundan. Hon ligger på en delad tredjeplats tillsammans med Allerums Annelie Weimenhög.   

  När vi summerar läget efter dagens två rundor så kan vi konstatera att det är oerhört jämnt och att det finns alla möjligheter för en spännande avslutning imorgon. Efter Resen och Ramsay på 142 slag hittar vi sju spelare som är inom fyra slag. Vi ska också komma ihåg att varje slag blir lite extra viktigt imorgon, med tanke på tävlingen Carpe Diem Näset Queen. Carpe Diem Beds delar ut sängen HÄRMANÖ (värd 62 840 kr) till det proffs som har lägsta totalscoren sett över tävlingen här på Flommen, och tävlingen på Ljunghusen som börjar på tisdag.                                        

  Tredje och sista rundan startar kl 08.00 imorgon på Flommens mycket uppskattade bana. 

   

  Ludvig Forssman

  Leaderboard 

  Bilder 

  Startlista 

 3. Martin Eriksson vann i Estland: ”Största segern i karriären”
 4. Swedish Golf Tour

  Martin Eriksson vann i Estland: ”Största segern i karriären”

  Kårstas Martin Eriksson tog sin första vinst på Swedish Golf Tour – och han gjorde det överlägset. ”Det är den största segern i karriären. Jag har vunnit på mindre tourer och på college tidigare men inte en sådan här stor professionell tävling", säger han efter segern i Pärnu Bay Golf Links i Estland.

  Martin Eriksson, från Kårsta GK utanför Örebro, gick ut i ledarboll den sista dagen av Pärnu Bay Golf Links Challenge, årets andra tävling på Swedish Golf Tour och den första i Estland.
  Han hade ett slags ledning före Gabriel Axell, Landeryd. Eriksson var tio under par, Axell nio. Bakom fanns ett koppel, av spelare på åtta och sju under.
  Martin Eriksson tryckte gasen i botten från början. Han var i en klass för sig.
  – Det blev så. Jag fick en riktigt bra start och mer än så kan man inte begära egentligen, säger han.

  25-ÅRIGE MARTIN Eriksson började med eagle, par, birdie hann med ytterligare två birdies innan vändningen och höll sedan i med raka par de sista nio. 67 slag för dagen, 15 under totalt – och seger med sex slags marginal.
  – Det trodde jag verkligen inte, att det skulle kunna bli så mycket. Jag hade ingen koll alls under hela rundan. Jag valde att inte titta på någon ledarboard över huvud taget utan bara spela på efter min egen plan. Och det funkade ju rätt bra, skrattar han.
  Segern var värd 72 000 kronor, men kanske ännu viktigare – det är den första vinsten på Swedish Golf Tour för Martin Eriksson.
  –  Det har känts som att jag haft spelet länge, men det är ju det där med att få till tre bra rundor på en gång. Det finns så många bra spelare på den här touren så det är tufft att ta sig upp överst. Jag missade ju kvalgränsen i Fjällbacka förra veckan trots att spelet kändes bra. Det är väl golf, antar jag.

  JO, SPELET verkar vara stabilt. Martin Eriksson noterade 66, 68 och 67 slag under de tre dagarna plus att han var bogeyfri de 25 sista hålen (som han gick nio under par). Segern betyder självklart mycket för honom.
  – Det är klart att den gör. Dels ekonomiskt, dels för självförtroendet. Nu vet jag att jag kan, hela vägen fram, säger han.

  EFTER prisutdelningen hastade spelarna iväg till bussen, från Pärnu till Tallin. Sedan väntade kvällsfärjan till Stockholm.

  Du får fira på färjan då?
  – Det kan det mycket väl bli, skrattar Martin Eriksson.


  BRÖDERNA Gabriel och Johannes Axell, Landeryds GK, hade båda segermöjlighet. 25-årige Gabriel var ett efter när dagen startade, lillebror Johannes , 20, ytterligare ett slag bakom.  Det kunde ha blivit en ren brödrafajt – men den uteblev.
  Johannes, 72 slag, slutade delad fyra, Gabriel (74) blev delad sjua. 

  Gabriel, ni hade chansen att göra en brödrakupp?
  – Vi hade ju hoppats på det i morse men det blir ju inte alltid som man vill i det här spelet har jag märkt med åren. Det var inte så mycket att göra åt Martin. Han spelade superfint hela dagen. Han körde på från början och sedan tittade han aldrig bakåt. Jag gjorde en dubbel på femman och då var han fyra under. Så i det läget var jag sju efter, säger Gabriel Axell.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Pärnu Bay Links Challenge

  Ranking Swedish Golf Tour

 5. Fortsatt svenskt i Estland
 6. Swedish Golf Tour

  Fortsatt svenskt i Estland

  Det ser fortfarande ljust ut för svenskfronten på Pärnu Bay Golf Links Challenge.

  Andra ronden på Pärnu Bay bjöd på strålande sol och lätta vindar. Det var alltså fortsatt drömläge att skjuta lågt, men banan ger och banan tar så de som var bäst igår hade det lite tuffare idag medan andra kom bakifrån. Det är spännande greenytor och där kan det hända både det ena och det andra, för det gäller att placera sina inspel på rätt sida om flaggen.

  Det är Martin Eriksson från Kårsta GK som går in i finalronden som ledare på 134 slag (10 under par). Han är tätt följd av en av gårdagens ledare Gabriel Axell från Landeryd på 135 slag. Delad trea på 136 slag har vi en fyrklöver med Oscar Florén (Öijared), Robert Jonasson (Ulricehamn), Frederik Dreier (Danmark) och Johannes Axel (Landeryd). Ja, ni gissar rätt. Johannes är tvåan Gabriel Axells lillebror. Ska storebror hålla lillebror stången, får morgondagen utvisa.

  Kvalgränsen drogs vid 145 slag (ett över par). Totalt blir det 55 spelare som peggar upp fredagens finalrond. Förutom viktiga rankingpoäng hägrar en vinnarcheck på hela 72.000 kr. Om flera spelare är lika om segern avgörs tävlingen i särspel på det fantastiska 18:e hålet, med havet till höger och skog till vänster.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

  Skribent: Claes Grönberg

 7. Kvalfulla tider för Sofia Grönberg-Whitmore
 8. Sofia Grönberg-Whitmore, 53, bestämde sig för tre år sedan att hon skulle försöka kvala in till US Women´s Senior Open. Nu är det snart dags.
  Swedish Golf Tour

  Kvalfulla tider för Sofia Grönberg-Whitmore

  Förra Europatourproffset Sofia Grönberg-Whitmore, 53, ska försöka kvala in till US Women’s Senior Open. Hon har förberett sig länge. Veckans SGT-tävling på Flommen skulle ha varit en av de sista pusselbitarna.  "Om jag inte klarar det har jag lovat min man att jag inte ska spela mer golf efter det här", skrattar hon.

  För tre år sedan kom beskedet om US Women´s Senior Open. Tävlingen, som inte funnits tidigare, skulle spelas 12–15 juli 2018 på Chicago Golf Club.
  Då tände det före detta Europatourproffset Sofia Grönborg–Whitmore till. Hon ville helt enkelt vara en av de 120 spelarna i startfältet. Man måste ha fyllt 50 för att få vara med och enda vägen in, för Grönberg-Whitmores del, går via kvalspel. Flaskhalsen är trång, det kvalas på sjutton banor och bara två, tre spelare från varje bana går vidare.
  – Jag tänkte att det vore ett roligt mål att ha framför sig. Mitt kval går 6 juni, i Washington DC, säger Sofia Grönberg-Whitmore som fyller 53 i år den här fredagen, 25 maj. 


  SOFIA Grönberg-Whitmore har varit med förut. Hon blev proffs 1988 och vann tre gånger på Europatouren: Rome Classic, 1989, Laura Davies Invitational och Biarritz Open, båda 1999. Numera är hon sportchef på Högskolan i Halmstad. Dels jobbar hon för golfförbundet som coach och golfkoordinator för elitgolfprogrammet, dels är hon anställd av högskolan där hon, bland annat, coachar övriga idrottare.

  Tränat mycket extra de senaste åren?
  – När jag fick höra om det här var ju tanken att göra det, men jag fick axelproblem och behövde operera den så det blev en liten försening på drygt ett år, säger hon.

  EN ANNAN tanke vara att förbereda sig genom att få tävlingskänsla i de tre majtävlingarna på Swedish Golf Tour som spelas i Skåne – Tegelberga (spelad), Flommen (25–26 maj) och Ljunghusen (29–30 maj).
  Grönberg-Whitmore slutade 27:a i SGT-premiären på Tegelberga, men hon var totalt 27 över par och 30 slag efter segraren Filippa Möörk.
  – Det var ingen rolig historia. Jag har tränat hårt under vintern och hade höga förväntningar eftersom det har gått väldigt bra på träningen. Jag var även nere i Sydafrika och tävlade på Sunshine tour. Där gick det också bra, till att börja med. Det är annorlunda att tävla än att träna. Jag jobbar ju också och gör en massa andra saker så ibland känns det lite som att jag skulle ha velat träna lite mer, säger hon.

  NU BLIR DET heller inte så mycket tävlat som hon tänkt sig. Sofia Grönberg-Whitmore har fått dra sig ur både Flommen och Ljunghusen på grund av en akut inflammation i höger smalben. Två muskler har blivit överansträngda och hon har haft svårt att gå under några dagar.
  – Det är bättre nu, jag kommer nog att spela någon annan tävling framöver, men 36 hål på Flommen är otänkbart. Det är jäkligt trist men kroppen är inte 25 längre, säger hon.

  KVALRESAN ligger dock fast. En kompis från Halmstad GK följer med till USA. Familjen får stanna hemma.
  – Vi åker 31 maj. Det är lite tidigt men jag hade svårt att hitta flyg så det blev så, men vi ska gör lite sight seeing och annat också …

  Vad krävs för att du ska kvala in?
  – Chansen är liten men det är roligt att göra detta. Det finns lite olika skäl bakom den här satsningen. Jag tycker om att spela golf och när jag började fundera på detta så tänkte jag att det vore en rolig grej att göra för att lära mig mer och bli en bättre coach. Vad har förändrats sedan jag spelade på touren? Är det annorlunda att vara elitspelare nu och annorlunda att var ute på touren? Det kanske är huvudmålet med detta; att bli en bättre coach. Om jag inte kvalar in har jag lovat min man att jag inte ska spela mer golf efter det här, ha ha. Jo, spela ska jag, men inte träna så mycket, säger Sofia Grönberg-Whitmore.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA, Carpe Diem Beds Open, Flommen
  Var: Flommens GK, Falsterbo
  När: 25–26 maj. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
  Prispengar: 100 000 kronor.
  Segrare 2017: Filippa Möörk, Karlstad (hette då Flommen Ladies Open).


  Följ
   tävlingen HÄR.


  Swedish Golf Tour

  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

   HÄR är hela tävlingsprogrammet 2018.

   

 9. Svenskar toppar i Estland
 10. Swedish Golf Tour

  Svenskar toppar i Estland

  Det spelades toppgolf under onsdagen på Pärnu Bay Golf Links första rundan av Swedish Golf Tours nya tävling - Pärnu Bay Golf Links Challenge.

  Estlands första proffstävling fick en inledning med bra golfväder med lätta vindar. Pärnu Bay är redan i fin kondition trots att det bara är vår och det är en bana vars svårighetsgrad bestäms av vinden.

  Några spelare tog verkligen chansen när det bjöds på möjligheten av skjuta lågt. I delad ledning på 64 slag (åtta under par) efter 18 hål är Ludwig Nordeklint från Kristianstads GK i Åhus och Gabriel Axell från Landeryds GK i Linköping. Dessa skuggas av fyra svenska spelare på 66 slag. Trots att tävlingen är nordisk internationell var det definitivt svenskarnas dag på Pärnu Bay. Bästa danska spelare ligger delad sjua på 67 slag och glädjande nog spelade hemmalandets Sander Aadusar till sig 68 slag. Kanske kan dettas ta lite mer publik ut till banan imorgon.

  Till morgondagen lovar prognosen varmare, soligare och mer vind. Då ska agnet skiljas från vetet och de 45 bästa proffsen ska bestämma vilket resultat som sätter kvalgränsen.

  Likt varje vecka på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League gäller det viktiga rankingpoäng, eftersom det är en plats på nästa års European Challenge Tour som hägrar.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

   

  Skribent: Claes Grönberg

 11. My Leander starkast – tar första segern som proffs efter särspel
 12. Swedish Golf Tour

  My Leander starkast – tar första segern som proffs efter särspel

  Det blev som väntat ett jämnt finalvarv av Nes Open på Swedish Golf Tour, men My Leander drog det längsta strået. Efter 54 hål fanns två spelare i topp av resultatlistan – Frida Gustafsson-Spång och My Leander. Särspel. Ett par på första särspelshålet  för Leander räckte för att säkra segern och prischecken på 60 000 kronor.

  Segern är Leanders första på Swedish Golf Tour, och dessutom första segern som proffs.  
  – Jag är väldigt glad över hur mitt spel funkade den här veckan. Jag puttade bra och spelade stabilt. Jättekul att vinna min första Swedish Golf Tour-tävling. Jag har spelat tre tävlingar som proffs och det känns häftigt att ta hem min första prischeck som vinnare, säger Leander.

  INFÖR dagens avslutande runda var Leander ett slag efter ledarduon Frida Gustafsson-Spång från Borås Golfklubb och Jessica Karlsson från Forsgårdens Golfklubb. Efter 15 spelade hål var det en tredelad ledning och det blev en riktigt nagelbitare in i det sista. Gustafsson-Spång avslutade med tre raka par, Leander rullade i en birdie på hål 16 följt av två par, medan Karlsson tvingades till en bogey på 17. Efter att alla scorekort var signerade fann vi att Gustafsson-Spång och Leander båda var två under par.
  Särspelet blev inte en lika spännande historia. Efter att Gustafsson-Spång tappade ut sin drive till höger och out of bounds, räckte det med ett enkelt par för Leander och segern var säkrad.   

  Topp 5:

  1. My Leander, AIK Golfklubb - 73, 70, 71 = 214
  2. Frida Gustafsson-Spång, Borås Golfklubb - 70, 72, 72 = 214
  3. Jessica Karlsson, Forsgårdens Golfklubb - 73, 69, 73 = 215
  4. Marianne Skarpnord, Moss & Rygge Golfklubb - 71, 72,73 = 216
  5. Emma Nilsson, Sölvesborgs Golfklubb - 72, 73,73 = 218

  Bästa amatör blev Andrea Grimberg Lignell från Hills Golfklubb. Hon registrerade scorerna 75, 76, 72 för totalt sju över par och en T12 i tävlingen.

  Nu styr vi tourbussen raka vägen mot Skåne för två tävlingar på Näset – Carpe Diem Beds Open på Flommens Golfklubb (25–26 maj) och Carpe Diem Beds Trophy på Ljunghusens Golfklubb (29–30 maj).
  Innan dess gör herrarna upp i Pärnu Bay Golf Links Challenge (23–25 maj). Det blir med andra ord ett tävlingsintensivt avslut på maj månad. Det ser vi fram emot. 

  Hela resultatlistan hittar du här.

  Bilder från dagen hittar du på vår Facebooksida.

   

 13. Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen
 14. Robert S Karlsson
  Swedish Golf Tour

  Efter två års uppehåll – nu är Robert S Karlsson på banan igen

  Robert S Karlsson var framgångsrik på den kanadensiska touren, men hade samtidigt nästan inget socialt liv. Till slut bestämde han sig för att pausa sin golfsatsning. I två år. Nu bär det iväg igen – på Swedish Golf Tour.

  Robert S Karlsson från Kalmars GK slutade på delad 18:e plats i Fjällbacka Open förra veckan. Den här veckan är han i Estland och spelar Pärnu Bay Golf Links Challenge, också det på Swedish Golf Tour och Nordic Golf League.
  29-åringen är tillbaka efter en två år lång paus från tävlingsgolfen. Efter fyra år på college i Virginia, gav sig Robert S Karlsson ut på den kanadensiska touren (undertour till web.com) i två år. 2016 åkte han hem. Han mådde inte bra.
  – Det var ganska många känslor. Golfen gick ju bra. Jag slutade 22:a och 16:e på Kanadatouren. Det är en konkurrenskraftig tour där borta så resultatmässigt var det bra, men jag attackerade inte satsningen på rätt sätt. Det var golf hela tiden, jag hade ingen stabil bas, jag flängde bara runt i Kanada under halva säsongen och så var jag i Florida i USA under vintern. Jag levde nästan i bilen. Det höll inte. Jag hade nästan inget socialt liv, säger han.

  ROBERT S KARLSSON trodde att det var golfens fel, att det var golfen som gjorde att han mådde dåligt.
  Följden blev att han åkte hem, slutade tävla, började jobba på Kalmar GK och blev 2017 rekryterad som tränare på Oskarshamns GK.
  – Jag har jobbat i två år nu, men det tog ett tag efter Kanada för jag körde lite slut på både kropp och knopp där. Sedan har jag börjat rota i det och förstått att det inte hade något med golfen att göra. Det var bara att det var golf 24–7, jag gick på högvarv hela tiden. Nu vet jag att det var det sociala, men det visste jag inte då.

  När du var i Kanada var ju, bland andra, Finspångs Krister Eriksson med på touren?

  – Ja, och vi åkte ju tillsammans, men samtidigt var det lite jag som person också. Jag är lite introvert, lite innesluten. Han hade ju familj och visste att han var tvungen att ta vara på sitt sociala liv. Vi var ju tillsammans på hotell och så men mellan tävlingarna åkte ju han och träffade sin familj medan jag tappade lite kontakten med Sverige och bara körde mitt race. Det blev för ensamt, säger Robert S Karlsson.
  Som nu alltså bestämt sig för en satsning igen.
  – De senaste två åren fick jag lite perspektiv på saker och ting. Jag trodde ju att det var golfens fel och flyttade hem och då tänkte jag att nu kommer jag att kunna slappna av för de där känslorna berodde ju bara på golfen där borta. Men det kunde jag inte. Även om man har ett vanligt jobb måste man fortfarande fokusera på olika bitar,. Man måste fortfarande fokusera på det sociala, det kommer ju inte automatiskt. Till slut insåg jag att jag fortfarande tycker det är roligt att tävla och spela golf och jobba mot någonting. Jag har saknat det jättemycket och det är skitkul att vara tillbaka.

  Hur gör du nu för att inte gå i samma fälla?
  – Jag försöker ta det lite lättare. Jag jobbar fortfarande med det. Jag märker ju på banan när jag inte spelar så bra att det är liknande känslor, som jag hade i Kanada, som dyker upp. Men nu är jag mer medveten om det så jag har inte samma kraft på mig nu.

  2011 LEDDE DEN då 23-årige amatören Robert S Karlsson Nordea Masters på Bro Hof efter första rundan. Han slutade D24 (Alex Norén vann). Collegespelaren Karlsson tillbringade sju år, de mellan 19 och 26, i USA (och Kanada då) och trodde kanske efter Bro Hof-tävlingen att han skulle vara någon annanstans med sin golf i dag.
  – Då tänkte jag ju det, men man förstår att bara för att man slår en golfboll bra så betyder inte det att man kommer att göra en karriär av det. Vi jobbade mycket i landslaget med att ha fem bitar; tekniskt, mentalt, fysiskt, spelstrategiskt och socialt. Alla de fem bitarna var lika viktiga för att man skulle lyckas i det långa loppet. Det är ingen sprint, man ska ju göra det över 15–20 år. Så man behöver den där sociala biten och den la jag alldeles för lite kraft på. Det är den jag fokuserar mycket på nu, säger han.

  Hur gör du då?
  – Håller kontakt med föräldrar och nära under tävling. Ringer och ventilerar lite. Och när jag är hemma; i stället för att sitta och jäsa i soffan även fast man är trött kan man lika väl sitta jäsa hos mamma och pappa. Sådana grejer.

  Det är alltså ditt första år på SGT?
  – Ja, jag har aldrig spelat här innan. Jag var nere och spelade Winter Series. Jag tycker det är jättekul och jag känner ju igen många spelare även om jag inte känner dem personligen. Estland har jag aldrig varit i. Jag har bara hört om banan, att den ska vara  jäkligt fin.

  I SÖNDAGS satte sig Robert S Karlsson i en bil tillsammans med Niklas Lindström, (Kalmar GK) Victor Theandersson (Ekerum) och Martin Berggren (Oskarshamn) för avresa till Stockholm och Estlandsfärjan. Socialt på alla vis.
  – Niklas och jag gick på college så vi har en estländsk kompis som spelar tennis som ska visa oss runt under måndagen. Sådana grejer, när man väl är på en plats så kan man ju sticka ut i stället för att sitta på hotellet.

  En sak till, det där S:et i ditt namn. Var du tvungen att lägga till det för att inte bli förväxlad med en viss annan Robert Karlsson?
  – Jag blev faktiskt ombedd att göra det för att undvika att det skulle bli fel. Jag vet inte om det var i GIT eller PGA:s system. Jag använder det aldrig annars, det är bara i golfsammanhang. Och jag är ju tvåa där så det är bara att ställa sig i ledet.

  Har ni träffats?
  – När jag gick på college så bodde Robert Karlsson i Charlotte. Jag pluggade i Virginia, tre och en halv timme norrut. Då kontaktade hans agent mig och frågade om jag ville åka ner och hälsa på under en dag, bara för att det var en cool story att Robert Karlsson tar hand om en annan Robert Karlsson från samma land. Jag fick åka ner dit, vi spelade och tränade på hans bana, säger Robert Karlsson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Pärnu Bay Links Challenge
  När: 23­–25 juni
  Var: Pärnu Golf links, Estland
  Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kronor.
  Segrare 2017: Ny tävling på Swedish Golf Tour

   

  Följ tävlingen här

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 15. Gustafsson-Spång och Karlsson i topp – men jämnt finalvarv väntar
 16. Swedish Golf Tour

  Gustafsson-Spång och Karlsson i topp – men jämnt finalvarv väntar

  På Nes Golfklubb, norr om Oslo, spelas årets andra Swedish Golf Tour damer – Nes Open. Här gör 48 spelare (varav nio amatörer) upp om vinsten och en total prissumma på 300 000 kr. Efter 36 spelade är Jessica Karlsson och Frida Gustafsson-Spång i ledning. Men det är jämnt i toppen och mycket kan hända under finalvarvet.

  Efter 18 hål toppades leaderboarden av Frida Gustafsson-Spång från Borås Golfklubb och amatören Oda Sofie Kilsti från Ålesund Golfklubb på 70 slag, två under par. Ett slag efter denna duo hittade vi Filippa Möörk från Karlstads Golfklubb, som segrade i Tegelberga Open, och Marianne Skarpnord från Moss & Rygge Golfklubb. Skarpnord som vunnit på LET och representerade Norge i OS i Rio 2016.

  Under andra varvet tappade Kilsti medan Gustafsson-Spång höll sig kvar i toppen. Hon har nu sällskap av Jessica Karlsson från Forsgårdens Golfklubb. Karlsson stod för dagens lägsta score – 69 slag, tre under par. Efter en inledande runda på 73, avslutade hon dagen med att gå fem under par de sista 10 hålen. Gustafsson-Spång signerade ett scorekort med fyra birdies och lika många bogeys för par, 72.

  Tätt efter skuggar fortfarande Marianne Skarpnord, och My Leander från AIK Golfklubb.

  Varken Gustafsson-Spång, Karlsson eller Leander har tidigare vunnit på Swedish Golf Tour. Skarpnord har fyra segrar, den senaste kom 2012.

  Det är ett starkt startfält som tagit sig till Nes Golfklubb. I resultatlistan hittar vi, förutom ovan nämnda, många LET- och LETAS-spelare så som; Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb, Linda Wessberg från Hills Golfklubb och Cajsa Persson från Jönköpings Golfklubb för att nämna några. Dessutom förra årets SGT Order of Merit vinnare Sarah Nilsson från Kristianstads Golfklubb i Åhus – läs en intervju med henne inför tävlingen här.

  Finalvarvet inleds tisdag 07.30. Ledarbollen går ut 10.03.

  Hela leaderboarden hittar du här.

  Bilder från dagen hittar du på vår Facebooksida.

 17. Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"
 18. Sarah Nilsson
  Swedish Golf Tour

  Sarah Nilsson: "Det är ett väldigt bra startfält i Nes Open"

  Sarah Nilsson vann Swedish Golf Tour-rankingen förra säsongen. Nu gör hon årsdebut på touren, i norska Nes Open (21–22 maj). ”Jag tycker att de har gjort ett väldigt bra jobb på SGT i år och fått till fler tävlingar”, säger hon.

  Förra året tog Sarah Nilsson, från Kristianstad, en seger – i just Norge. I augusti vann hon Ladies Norwegian Open, i Moss, på Swedish Golf Tour. Några månader senare avslutade hon säsongen med att bli tvåa i tourfinalen på hemmabanan i Kristianstad, så trots en ganska trög inledning på året stod hon till slut som segrare på Swedish Golf Tour.

  I Europatourkvalet strax efteråt spelade hon till sig en bättre LET-kategori.
  – Kvalet har gett mig två tävlingar hittills på Europatouren. Så det är ju en mycket bättre start i år än förra året. Det är kul, säger hon.

  Sarah Nilsson missade kvalgränsen i Sydafrika och blev 61:a i Marocko (tävlingen som Jenny Haglund vann).

  NÄR VI PRATAS vid är det några dagar kvar till Nes Open, som spelas 21–22 maj, några mil nordost om Oslo. Det är årets andra tävling på Swedish Golf Tour och Sarah Nilssons första.

  Huvudfokus för hennes i år är LETAS (undertouren till Europatouren) och de LET-tävlingar hon kommer in på, men Sarah Nilsson tänker också spela så många SGT-tävlingar hon kan. I år spelas tretton tävlingar på damtouren jämfört med nio förra säsongen.

  – Jag tycker de har gjort ett väldigt bra jobb i år och fått till fler tävlingar. Den satsning som görs på Swedish Golf Tour nu verkar ge resultat och kommer nog att ge ännu mer resultat i och med att SGT finns mer på sociala medier nu. Det tycker jag är jättebra. Jag kommer att spela Norge nu men sedan är vi faktiskt iväg sex veckor i rad på LETAS-tävlingar, säger hon.

  Efter Nes Open blir det Frankrike, Finland, Tjeckien, Schweiz, Belgien och Spanien.
  – Sedan ska jag spela så många SGT-tävlingar jag kan. Västerås bland annat, säger Sarah Nilsson.

  Startfältet i Norge är starkt. Det är en hel del spelare från LETAS och LET som tar chansen att vara med i Nes Open, inte minst svenskor; Frida Gustafsson-Spång, Josephine Janson, Jessica Karlsson, Linda Wessberg, Johanna Gustavsson, syrran Emma Nilsson och Filippa Möörk som vann första SGT-tävlingen på Tegelberga. För att nämna några.

  – Ja, det är ett väldigt bra startfält. Roligt att det är så. Det blir kul att spela mot så många duktiga tjejer. Jag känner inte till något av banan utan det blir första intrycket när vi kommer dit på lördag.

  TÄVLINGEN efter, den i Frankrike, är Jabra Ladies Open på Club de Evian. Den är samtidigt kval till majorn Evian Championship som går i september.

  – Jag var där förra året och när jag var 13 år spelade Filippa Möörk och jag Evian Junior Masters där och det är väldigt kul att komma tillbaka till samma bana så många år senare, säger Sarah Nilsson.

  Hur har det varit att spela Europatourgolf?
  – Roligt, speciellt den i Marocko var ju väldigt annorlunda eftersom killarna hade sin tävling där samtidigt. Det var två banor men samma anläggning så det var en väldig stor grej som jag inte är van vid.

  Fakta

  När: 21 - 22 maj
  Var: Nes Golfklubb, nordost om Oslo
  Hur: 54 hål (36 + 18). 30 proffs + delningar kvalificerar sig till finaldagen.
  Prispengar: 300 000 SEK
  Också med i startfältet:
  Filippa Möörk, vinnare av Tegelberga Open
  Marianne Skarpnord, representerade Norge i OS


  Det tar ett tag att känna sig hemma när man går upp en våning?
  – Ja, det är en del nytt men egentligen är det inte jättestor skillnad förutom allting runt omkring. Det blir ju mycket större på LET jämfört med en LETAS-tävling eller liknande Men man spelar ju sitt eget spel ändå.


  SARAH Nilsson och systern Emma, som haft en väldigt fin start på säsongen, brukar tillbringa vintrarna i spanska Valencia. Inte den här gången.

  – Nej, faktiskt inte. Emma stack till Australien och jag var hemma och tränade. Emma kom ju med i de fyra tävlingarna på LET som gick i Australien. Jag var precis på gränsen att få vara med. Det hade varit roligt att göra det tillsammans.

  Något du nött extra på i vinter?
  – Jag har egentligen försökt finslipa allting. Vintern är ju ett bra tillfälle att ta tag i både svinghastighet och fys. Jag har jobbat intensivt för att få ut mer längd i slagen. Jag tycker absolut det har blivit bättre och det ser jag också resultatmässigt.  Jag tycker att jag har kapacitet för att vinna på LETAS-nivå. Spelmässigt är jag absolut där, det handlar bara om att få ihop allting och ha en bra vecka. Det känns i alla fall inte alltför långt borta, säger Sarah Nilsson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Följ tävlingen här

  Hela tävlingsprogrammet på Swedish Golf Tour 2018

 19. Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel
 20. Swedish Golf Tour

  Fjällbacka Open: Längfors nära igen – dansk seger efter särspel

  Fyra man gjorde upp i särspel och Onsjös Per Längfors hade chansen att vinna för andra veckan i rad. Det blev dansken Mathias Gladbjerg som tog hem Fjällbacka Open.

   

  Det var strålande sol för tredje dagen i rad och den normala Fjällbackavinden höll sig lugn när Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open skulle avgöras.
  Så blev det också låga scorer på många håll.
  Per Längfors, Onsjöspelaren som vann Master of the Monster i Tyskland förra veckan (det kan du läsa om här), var en av fyra spelare som gick sju under för dagen. Han landade därmed på –10.
  Dansken Jacob Kollerud hade något stort på gång. Han noterade 29 slag ut efter en eagle, fem birdies och två par – och var så dags uppe jämsides med Längfors. Han kom inte lägre under de sista nio hålen
  Där, på tio under, låg också Christian Nilsson, med sex hål kvar att spela, och dansken Mathias Gladbjerg. Norrmannen Aksel Kristoffer Olsen gjorde dem sällskap. 
  Bara att vänta för Längfors och Kollerud som var inne i klubbhuset först. Vinst, särspel eller strax bakom?
  Det slutade med särspel – mellan fyra spelare; Längfors, Kollerud, Gladbjerg och Olsen. En svensk, två danskar och en norrman.


  HÅL 18. Utslag järn, andraslag in mot green från cirka 140 meter.
  Mathias Gladbjerg, från jylländska klubben Breinholtgård, avgjorde direkt med en birdie.
  – Det känns lite overkligt. Jag och Jacob Kollerud reser nästan alltid ihop och vid middagen i går så pratade han om hur kul det vore om jag kunde vinna. Fast du är bara två efter mig, sa jag, så du har också chansen. Så att vi båda var i särspel var liksom ett drömscenario för oss.
  Mathias Gladbjerg har ett speciellt förhållande till Fjällbacka GK.
  – Jag har spelat här fyra gånger och den första var faktiskt också första gången jag besökte Sverige över huvud taget. Det här är dessutom min första vinst utanför Danmark så den kommer jag inte att glömma, säger 25-åringen som tycker mycket om banan.
  – Jag gillar svenska banor rent generellt, men den här är verkligen speciell. Danmark är ett platt land och den natur som finns här är fantastisk. Banan är verkligen bra och man kan spela den på så många sätt, säger han.


  DET VAR alltså två danskar i särspelt. Tajta polare som båda hade chans att vinna.
  –  Jacob och jag gick ner till särspelet och sa att bara det blir någon av oss så är det coolt. Min senaste vinst kom 2016 och jag hade en tuff säsong förra året, så det här betyder allt för mig just nu.
  Sa Mathias Gladbjerg, tog segerpokalen och checken på 72 000 kronor, satte sig i bilen tillsammans med Kollerud – och Christian Baech Christensen från Himmerland som missade cutten och därför gick caddie åt Gladbjerg sista dagen – för avfärd till Göteborg och Stenabåten över till Danmark.

  PER LÄNGFORS var inte alltför besviken. Seger förra veckan och en delad andraplats denna är inget man säger nej till.
  – Jag gick ut i morse och bestämde mig för att spela smart men aggressivt. Jag var ett över efter tre hål men sedan gick jag åtta under de sista femton. Det är alltid svårt att följa upp en seger så jag är nöjd med att jag kom till särspel över huvud taget, säger han.
  Nej, ännu en seger blev det inte, men 10 000 kronor extra i bonus för lägsta score under de tre dagarna rullade in på kontot. Längfors var en av fyra spelare med 64 slag (banrekordet är 63) men fick priset eftersom han var bäst de sista sex hålen (man räknar sista nio, sista sex, sista tre).

  KARLSTADS Christian Nilsson, veteranen som försöker ta sig tillbaka till Europatouren, gick ut i ledarboll och låg på tio under med sex hål kvar att spela. Två bogeys förstörde dagen och det blev en delad sjätteplats till slut.
  – Jag är jättenöjd med spelet. Jag spelade lika bra i dag igen, men det ville sig inte. Det är surt när det inte blir resultat av det men spelet är mycket bättre än jag trott, säger han.

  NÄSTA TÄVLING på Swedish Golf Tour är Pärnu Bay Golf Links i Estland.
  – Vi tar färjan dit i morgon (söndag). Så det blir bara en snabbis hem, säger Per Längfors, som bor i Tråvad utanför Vara.

  Bo Steffensen
  Bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Fjällbacka Open

   

  FAKTA: Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

   

   

 21. Christian Nilsson: "Spelet bättre än vad jag räknat med"
 22. Swedish Golf Tour

  Christian Nilsson: "Spelet bättre än vad jag räknat med"

  Förre Europatourveteranen Christian Nilsson är i ensam ledning inför sista dagen av Fjällbacka Open.  ”Det var ett tag sedan jag gick i toppen så bara det ska bli roligt, att få träna även det mentala”, säger han.

  För ett år sedan bestämde sig Karlstads Christian Nilsson, som fyller 39 nästa vecka, för att satsa på en comeback på Europatouren – där han vann 2009 och tackade för sig 2012.
  Nu verkar det som att Nilsson börjar hitta ett spel som bär.
  Efter två dagar av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour är han i ensam ledning. Nilsson är sju under par och leder med ett slag före Jacob Glennemo, AIK, dansken Nicolai Kristensen och den 19-årig norske amatören Markus Braadlie.
  – Det långa spelet har stämt två varv i rad och i dag så trillade det i någon putt extra, så jag är jättenöjd att det funkar så bra som det gör, säger Christian Nilsson.

   Spelar du bättre eller sämre än "kalkylen" om man uttrycker det så?
  – Det är nog bättre än vad jag räknat med. Det varit mycket teknikträning och lite rörigt i huvudet det senaste, men nu har jag sorterat mig lite och släpper loss mer.

  NÄR Christian Nilsson kom in med sina fyra under par för dagen och sju under totalt var halva startfältet fortfarande ute på banan. Mycket kunde hända. Nu det blir ledarboll den sista dagen.
  – Det var ett tag sedan jag gick i toppen så bara det ska bli roligt, att få träna även det mentala. Jag har nog inte kraven att det ska funka så här bra en dag till, men man vet aldrig. Det kanske det gör, skrattar han.

  Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

  När: 17–19 maj.
  Var: Fjällbacka GK.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
  Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

  BAKOM Nilsson är det tajt. Fjorton spelare skuggar inom tre slags marginal. Fem av dem är svenskar; Jacob Glennemo (–6), Jesper Sandborg, Landeryd, Max Helgesson, Falkenberg (båda –5), Daniel Jennevret, Vasatorp och Robert S Karlsson, Kalmar (–4).

  Daniel Jennevret var sex under totalt med tre hål kvar att spela. Det blev bogeys på 16 och 17. 
  – Jag spelade väldigt stabilt rätt igenom. Sista tre var riktigt tuffa för det snurrade hela tiden, vinden vände. Väldigt svårt. Men tre slag är ingenting, det kan gå väldigt fort, säger han.
  Kalmars Robert S Karlsson, som efter att tidigare ha spelat på den kanadensiska touren haft ett tvåårigt uppehåll och jobbat med annat, gör sin första tävling.
  – Det märks men jag är nöjd ändå, säger han.
  Jo, han har faktiskt chansen att vinna.
  Kvalgränsen drogs vid +1.  

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Följ tävlingen här

   

  FAKTA: Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

 23. Florén satsar på comeback – gör  hole in one värd 10 0000 kronor
 24. Swedish Golf Tour

  Florén satsar på comeback – gör  hole in one värd 10 0000 kronor

  Oscar Florén slog till med en hole in one andra dagen av Fjällbacka Open – och fick 10 000 kronor i bonuspris. "Det här var min fjärde, den andra på tävling. Fast det är den första jag får betalt för och det var en rolig bonus", säger han.

  34-årige göteborgaren Oscar Florén, som spelar för Öijared, har, bland annat, en andraplats på Europatouren (Turkish Airlines 2010) och tre spelade British Open i bagen.
  Han satsar nu för att ta sig tillbaka till den nivån.
  På fredagen gjorde Oscar Florén hole in one på Fjällbackas tredje hål. Ett par 3 på 121 meter.

  – Jag slog en liten åtta, bara chippade den i motvinden. Den var riktigt bra i linje och så såg jag att det var enstuds för flaggan står lite över bunkervallen. När jag kom upp på greenen såg jag inte någon boll och jag visste att den inte var lång så då var jag rätt säker på att den var i säger han.

  Det är 15 år sedan Oscar Florén gjorde hole in one senast. Den gången var det under KM på Öijared.DAGEN slutade ett under par, där ligger han också totalt efter två rundor. Därmed klarar han kvalgränsen och spelar även sista dagen av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour. Så det blir en natt till hos föräldrarna i Ljungskile några mil söder om Uddevalla.
  – Jag bor ju i Göteborg men är uppväxt vid Lyckornas golfbana. Föräldrarna bor kvar där så den här veckan sover jag i rummet jag växte upp i, skrattar han.

  Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

  När: 17–19 maj.
  Var: Fjällbacka GK.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
  Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

  2015 OPERERADE Oscar Florén båda handlederna, var ”enhänt” i 15 månader och han har dessutom arbetat heltid vid sidan om golfen de senaste åren. När han spelade Challengetourtävlingen i Katrineholm förra året satt han på hotellet och jobbade på kvällarna.

  – Jag fick en inbjudan dit tack vare Robert Karlsson. Jag jobbade på ett företag som bygger bostäder på oljeplattformar. Så jag satt och gjorde inköp och svarade på mail, även de morgnar när jag gick ut sent. Men nu jobbar jag inte där längre, nu spelar jag bara.

  NU TÄNKER Oscar Florén ta sig tillbaka till Europatouren igen.
  – Ja, det är målet nu när jag slutat jobba. Jag måste lägga heltid på golfen om jag ska kunna ta mig tillbaka. Jag hoppas få spela Katrineholm i år igen men annars är det hela året på Swedish Golf Tour och Nordiska ligan som gäller. Så målet i år får vara att bli topp fem på rankingen, eller vinna tre tävlingar, så man kommer upp på Challengetouren. Jag känner att det är rätt nära att vara riktigt bra, men sedan får vi se hur långt det räcker, säger Oscar Florén.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

  FÖLJ TÄVLINGEN HÄR

 25. Fjällbacka Open: Hampus Bergman slog till med nio birdies
 26. Nio birdies lade grunden till att Hampus Bergman är i delad ledning efter första dagen av Fjällbacka Open 2018
  Swedish Golf Tour

  Fjällbacka Open: Hampus Bergman slog till med nio birdies

  Lannalodges Hampus Bergman, som gjorde nio birdies, och Jacob Glennemo, AIK, är i delad ledning efter första dagen av Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour, tillsammans med Finlands lovande amatör Sami Välimäki.

  Hampus Bergman, från Lannalodge GK utanför Örebro, kom in fem under par (66 slag) den första dagen av Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open, årets premiär svensk bana på Swedish Golf Tour.

  Men det kunde faktiskt ha slutat ännu bättre för 24-åringen om inte en dubbel och två bogeys hade smugit sig in på scorekortet. Bergman gjorde nämligen nio birdies – fem på vägen ut, fyra på hemvägen. 

  – Jo, jag spelade rätt bra i dag. Det funkade bra på greenerna. Jag fick i några fyra- och femmetersputtar. En bra start är alltid kul så det är bara att köra på härifrån, säger Hampus Bergman som gillar banan på Fjällbacka GK.

  En bana med en hel del vatten som vanligtvis spelas i medvind ut och motvind in de sista sex hålen tillbaka till klubbhuset. På torsdagen var det nästan tvärtom, vindmässigt.

  – Det är första gången jag spelar tävlingen. Banan är rolig, håller bra kvalitet och har bra greener. Det har varit lite blandat spel under våren men jag har spelat bra på träningsvarv så det var kul att få till det på en tävlingsrunda. Nu gäller det bara att hålla i, säger Hampus Bergman.

  HAN DELAR  ledningen med AIK:s Jacob Glennemo och den finske amatören Sami Välimäki.

  Glennemo stod för en bogeyfri runda.

  – Det var lite speciellt i dag. Jag har varit här tre gånger och aldrig spelat i den här vinden. Det blir en helt annorlunda bana, nya klubbor på varje hål. Men jag slog bollen bra, träffade mycket greener och skapade många chanser. Jag spelade bara på och satte mig aldrig i problem. Det är en sådan bana, det gäller att hålla tungan rätt i mun, säger han.

  Det är tajt bakom ledartrion. Av 155 spelare (Oscar Bergqvist bröt på grund av ryggproblem) var 33 under par.

  Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

  När: 17–19 maj.
  Var: Fjällbacka GK.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
  Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

    EN AV DEM som skuggar ledartrion är Karlstads Christian Nilsson. Veteranen, han blir 39 om en vecka, som för ett år sedan bestämde sig för en satsning med målet att göra comeback på Europatouren, där han vann 2009 (och slutade 2012).

  När Nilsson var i Fjällbacka vid den här tiden förra året var det hans första tävling på SGT-nivå. Då slutade han sexa. Nu är han delad sjua efter första dagen, två slag efter ledartrion.

  – Jag tyckte spelet stämde rätt bra. Det var snäll vind i dag, några tuffa flaggplaceringar, men det var rätt lätt att spela. Nu har jag ju haft ett år till med tävlingar och träningar så jämfört med förra året så har jag kommit längre nu. Men det finns fortfarande bitar som inte är så bra. Jag puttar för dåligt och slår driven lite för dåligt, säger han.

  Var står du i din satsning?
  – Jag kvalade ju förra hösten till Europatouren och var två slag från att gå vidare. Det var första året och jag hade inte kommit igång så mycket och ändå var jag där och nästan klarade det. Så jag kände att får jag ett år till och kan gnugga på lite så finns det väl hopp i alla fall.

  Det är Europatourkvalet som är det stora målet i år igen?
  – Ja, det är det. Sedan är det klart att man vill vinna när man är här men det är kvalet som är nummer ett för mig. Att till exempel bli bland de fem bästa på Nordic League det bryr jag mig inte om, säger Christian Nilsson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FÖLJ TÄVLINGEN HÄR 

   

 27. Monstertämjaren Längfors går för ny vinst i Fjällbacka
 28. Swedish Golf Tour

  Monstertämjaren Längfors går för ny vinst i Fjällbacka

  Onsjös Per Längfors kommer till Fjällbacka Open med nypumpat självförtroende och en färsk monsterseger i bagen.  "Vinsten betyder jättemycket. Förra året hade jag en väldigt trög start", säger han.

  Swedish Golf Tour är framme vid Sverigepremiären. Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open spelas 17–19 maj och 23-årige Per Längfors, från Onsjö GK, är proppad med självförtroende.
  Förra veckan gick han och vann Master of the Monster på Green Eagle Golf Club strax utanför Hamburg. En tävling som ingår på danska Ecco Tour och Nordic League. Det var också en annorlunda tävling, med ett nytt koncept. Både match- och slagspel
  Först var det matchspel i två utslagsomgångar. De 18 spelare som återstod efter det lottades in i sex trebollar. Nu var det slagspel som gällde.
  –  Man spelade enbart mot dem i den egna bollen. Bäst score i bollen gick vidare till finalen där det var två trebollar. Där vann jag med ett slag. Jag gick på par, säger Per Långfors.
  Par brukar inte räcka till seger men den här banan mäter 7 700 meter och är en av Europas längsta.
  Det gillade Per Längfors.
  – Jag är väl inte den mest långt slående, men min bästa egenskap är spelet med de långa järnen så man kan ändå säga att en lång bana passar mig bra. Det är skillnad om det är ett ”flygfält” där man kan slå snett men nu när det ändå var viktigt att träffa fairway så gynnade det mig eftersom jag ofta är rak med drivern och bra med långa järn. Jag gillar ju järnfyra till järnsex, där har jag väldigt bra självförtroende.

  PER LÄNGFORS är från Tråvad i Skaraborg, uppväxt på Vara Bjertorp,. Han spelade tidigare tre år för Ringenäs, men i år representerar han  Onsjö GK i Vänersborg.
  – Jag har tjejen i Trollhättan så det är därför jag varit på Onsjö och tränat mycket, säger Per Längfors som vann just Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open för två år sedan (på minus 14). Segern i Tyskland var hans fjärde på Nordic League.
  – Nu har jag en i Sverige, en i Norge, en i Danmark och en i Tyskland. Finland är kvar och så har vi ju tävling i Estland om två veckor, skrattar han.

  Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

  När: 17–19 maj.
  Var: Fjällbacka GK.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
  Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

   Vad betyder det att få en vinst så tidigt på säsongen?

  – Mycket. Bortsett från Winter Series så klarade jag inte min första kvalgräns förrän i juni och sedan slutade jag ändå sjua på rankingen. Jag har varit trögstartad de senaste åren, men nu … Jag har varit i Asien två månader i vinter. Tjejen studerade i Malaysia en termin så jag passade på att åka dit och träna, på TPC Kuala Lumpur. Jag har också varit tre svängar i Spanien och en med landslaget i Dubai. Jag känner att förberedelserna har varit bra men jag har ändå kunnat hålla förväntningarna nere och det tror jag har betytt väldigt mycket.

  DE FEM BÄSTA på Nordic League-rankingen får ett kort till Challengetouren. Per Längfors var nära uppflyttning förra året. Efter den där tröga starten vann han bland annat två tävlingar – Borre i Norge och Kokkedal i Danmark – och hade en hand på det där kortet in i det sista.
  Men han slutade sjua, 950 euro från femteplatsen.
  – Jag kan väl inte kräva jättemycket mer av slutet av säsongen bortsett från den sista tävlingen. Jag var trots allt topp fem på rankingen inför de sista 18 hålen av tourfinalen på Kristianstad. Jag låg trea inför sista varvet men spelet var inte där och banan var tuff så det blev ett bogeyrace. Det var tungt säger han.

  Så målet i år är givet – topp fem?
  – Målet är att vinna rankingen. Så här tänker jag; om jag sätter upp ett högt mål, som att vinna, så kanske jag kan komma trea, fyra. Jag försöker hålla mig ifrån resultattänket och låta det ske av sig själv. Spelar man bra så kommer resultaten.

  Självförtroendet är, som sagt, på topp inför Fjällbacka Open.
  – Jag gillar banan, det brukar alltid vara bra skick på den också. Fast avslutningen sista sex är ju inte så enkel. Men jag gillar att spela i vind och det gäller verkligen att ta vara på de första tolv hålen för de sista sex är riktigt tuffa. De spelas nästan alltid rakt in i vinden så man måste vara stark mentalt de hålen, säger Per Längfors.

  Du har spelat några år SGT, vad säger du om touren?
  – Det är tuff konkurrens. Man blir inte topp tio på en tävling med dålig golf. Och konkurrensen blir inte sämre heller, det är fler och fler spelare som kommer upp så det gäller att ta sig härifrån så fort som möjligt, om man säger så. Efter sjundeplatsen förra året känner jag att jag är nära och kan jag bara kriga så är jag på nästa spelplats, alltså Challengetouren, inom kort. Jag tror heller inte att det blir lättare att ta sig vidare med åren.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
  Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
  Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

  Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

   

   

 29. Fjällbacka Open – och äntligen får Marcus Svensson spela tävling
 30. Swedish Golf Tour

  Fjällbacka Open – och äntligen får Marcus Svensson spela tävling

  Landslagsspelaren Marcus Svensson är tillbaka i Sverige efter sitt första år på college. Och han är spelsugen inför Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour. – Jag kommer ju hem jäkligt tränad kan jag tala om, säger han.

  Swedish Golf Tour, för herrar, tjuvstartade med Winter Series på Lumine i Spanien i slutet av februari.

  Denna veckan drar touren – som består av 15 tävlingar – igång på hemmaplan och återigen är det Fjällbacka GK som står för premiären med Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open, 17–19 maj.

  En intressant spelare i startfältet är Marcus Svensson från Halmstad. 20-åringen, som hade en juniorkarriär där det mesta ”gick på räls”, är hemma i Sverige över sommaren efter sitt första år på college.

  Marcus på träningsläger i Pheonix
  Marcus på träningsläger i Phoenix. Bild: Göran Söderqvist

  Och hittills har vistelsen i USA, som han säger, varit en annorlunda och lärorik erfarenhet.

  – Jo, det har varit både bra och dåliga grejer. Jag trivs kanon med platsen jag är på, med mitt lag och mina coacher och har kommit in i det nu, men jag har inte spelat och det var kanske inte riktigt vad jag hade planerat. Jag har helt enkelt inte kvalat in i laget, säger Marcus Svensson.

  2015 vann Marcus Svensson, som andre svensk, British Boys (den förste som lyckades med det var Oscar Bergqvist).

  2016 gjorde han debut i Nordea Masters på Bro Hof, och klarade kvalgränsen. Det året var han också med i Europas lag i Junior Ryder Cup.

  Han har varit med i pojklandslaget i tre år, tillhör nu herrlandslaget och är en av Sveriges mest lovande spelare. Så hade han också många collegeerbjudanden. Det blev Auburn University i Alabama. I augusti förra året bar det iväg.

  Universitetsgolfen delas in i två säsonger, höst och vår. Sex spelare får representera skolan när det är tävling.

  – Vi är tolv spelare i laget och de har lite annorlunda system. De kör enbart på kval och det kvittar egentligen vad du gjort innan eller hur bra du spelat året före som inte har med college att göra. Kvalar man inte in i den första tävlingen för året så är det extremt svårt att ta sig in, säger Marcus Svensson som inte fick spelet att stämma hundraprocentigt den första tiden.

  Något som fick betydelse för resten av läsåret.
  – Det är kval inför varje tävling vi spelar. Det funkar som ett PGA-toursystem vilket innebär att när man spelar kval med hela laget får man ett visst antal poäng om man vinner och när man spelar tävlingen sedan får man ett visst antal poäng beroende på vilken plats man kommer på. De som blir topp tre blir automatiskt uttagna och resten tas ut efter hur de spelat i kvalet.

  Så det är svårt att klättra på den interna rankingen?

  – Precis. Kommer man inte med i första tävlingen och laget spelar bra så är det svårt att byta ut ett vinnande lag. Laget har vunnit sex av nio spelande tävlingar så vi har varit väldigt vassa. I början spelade jag ganska dåligt. Jag var inte riktigt säker på hur det skulle funka, hur jag skulle använda coacherna och så vidare. Jag lärde mig extremt mycket om mig själv första halvåret. Jag har alltid varit van hemifrån att jag har min tränare som tittar av mig två gånger i veckan och ger konstant feedback men nu hamnade man lite på egna fötter. Det var egentligen ganska bra, i slutet har jag spelat rätt bra men inte tillräckligt för att ta någons plats.

  MARCUS Svensson är spelsugen, han behöver tävla och tänker därför spela så mycket han kan på Swedish Golf Tour under sommaren.

  – Jag kommer hem jäkligt tränad kan jag ju tala om. Där har jag inte lagt för lite timmar i alla fall. Egentligen börjar jag ju min säsong nu medan andra som spelat mycket på college kanske tar det lite lugnt. Så jag kör SGT som huvudtour i år.

  Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

  När: 17–19 maj.
  Var: Fjällbacka GK.
  Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
  Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
  Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

  Vad säger du om Fjällbacka, du spelade SGT där för två år sedan?

  – Det är en bana som passar mig bra. Den är lite känd för att vara lite regnig och blåsig. Jag tycker det är en ganska rättvis bana rent ballstriker-mässigt. Slår du bollen bra och håller dig i spel så får du dina chanser. De sista fem hålen är lite tajta, de är de svåraste. Man kan gotta sig från nian till fjorton, sedan får man ta tag i det igen. Ha ha.

  Tycker du att du står dig väl på SGT?

  – Det tycker jag absolut. Jag kör ju SGT det här året som om jag skulle varit proffs för att testa av schemat inför framtiden, om tre år när jag är klar med college. Självförtroendemässigt skulle jag egentligen behöva några bra scorer. Får man det så kommer man igång ganska fort. Tävla varje vecka är stor skillnad jämfört med att bara träna.

  Skulle du säga att du är en bättre spelare nu än när du åkte till USA?

  – Ja, det skulle jag. Absolut. Framför allt mentalt. Jag tror att jag växt mest mentalt sedan jag kom dit. Jag har haft ganska mycket flyt under hela min juniorkarriär, inte haft några svackor egentligen. Att få en liten down nu gör att man tänker till. När man spelar bra så tror jag inte man lär sig så mycket egentligen. Det är när man spelar dåligt som man tänker till och optimerar sig själv, säger Marcus Svensson.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 31. Filippa Möörk vinner Tegelberga Open
 32. Swedish Golf Tour

  Filippa Möörk vinner Tegelberga Open

  Karlstadspelaren Filippa Möörk höll hela vägen och tog hem Tegelberga Open. Därmed har hon vunnit 66 procent av de tävlingar hon spelat på Swedish Golf Tour. "Ja, vad ska jag säga. Det är kul, helt enkelt," säger hon.

  Det var upplagt för duell när Tegelberga Open skulle avgöras på söndagen.

  Karlstads Filippa Möörk, som lett från första speldagen då hon satte banrekord, och S:t Arilds Isabella Ramsay gick ut tillsammans i sista bollen – i delad ledning. Bakom skuggade rutinerade göteborgskan Linda Wessberg och damlandslagets Maja Stark, tre respektive fyra slag efter.

  Trefaldiga Europatourvinnaren Linda Wessberg startade med tre birdies de fyra första hålen, och hastigt och lustigt var försprånget uppätet.

  Och ändå, med halva banan kvar att spela ledde Möörk med fyra sedan Wessberg gjort bogey och dubbel på tian och elvan samtidigt som Ramsay gjorde dubbel från ett svårt bunkerläge på det tionde hålet.

  Filippa Möörk, som fyller 21 år nästa vecka, kunde nära nog defilera in ”i mål”. Hon slutade två under par totalt, den enda spelaren i fältet som var under par, och var till slut tre slag före tvåan Wessberg.

  – Det betyder väldigt mycket att få en seger så tidigt på säsongen, att få veta att det man gjort hela vintern ger resultat. Det ger motivation att jobba ännu hårdare, säger Filippa Möörk.

  Förra säsongen spelade hon två tävlingar på SGT. Hon vann en (Flommen). Och nu tog hon alltså hem årets premiär. Vinst i två av tre, en statistik som till och med Annika Sörenstam skulle vara avundsjuk på.

  – Jaa, jag vet inte vad jag ska säga. Det har varit bra dagar, det är kul, skrattar Filippa Möörk.

  LINDA Wessberg hade något bra på gång men flytet stannade av efter halva rundan.

  – Jag spelade väldigt bra i början men slog några slag som kostade väldigt mycket. Sådan är golfen. Men jag är jättenöjd, det jag jobbar på blir bättre och bättre. Det finns hopp, fast ska man vara med och hugga i toppen på en högre nivå så krävs det lite mer, säger Europatourspelaren Wessberg.

  Isabella Ramsay, också hon med LET som huvudtour, hade en dag när det inte ville sig på greenerna. Hon fick vänta till hål 17 på sin första birdie.

  – Jag fick inte i någonting. Jag spelade inte dåligt men hade inget flyt, så det var tråkigt. Just nu är jag inte så nöjd men rent tävlingsmässigt har det varit fantastiska dagar, säger hon.

  Nästa SGT-tävling på damsidan är Nes Open i Norge 21–22 maj. Där ska Filippa Möörk försöka ta ännu en seger.

  Vad tar du med dig dit från den här tävlingen?

  – Att bara fokusera på mitt eget spel hela tiden, att inget annat påverkar mig när jag spelar, säger hon.

  Det lyckades hon väl med i solen på Tegelberga GK strax utanför Trelleborg.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

  Sammandrag av Sportsground hittar du här.
  Bilder från tävlingen hittar du här.

 33. Möörk och Ramsay i duell om segern
 34. Swedish Golf Tour

  Möörk och Ramsay i duell om segern

  Tegelberga Open, årets första damtävling på Swedish Golf Tour, ser ut att bli en kamp mellan Karlstads Filippa Möörk och S:t Arilds Isabella Ramsay.

  Filippa Möörk och Isabella Ramsay är de enda spelarna i startfältet som är under par efter två dagars spel av Tegelberga Open. De delar dessutom ledningen, båda är två under par totalt.

  Filippa Möörk, som satte banrekord med 67 slag under fredagens första runda, började lördagen med en dubbelbogey efter en snett utslag och en missad kortputt på ettan. Hon revanscherade sig med en birdie direkt och kunde så småningom komma in på två över par för dagen.

   – Det var en tung start. Då var det lite kaos i huvudet. Men det gäller att hålla ihop det, det är ju det allt handlar om sådana här dagar, säger Filippa Möörk.

  Fem timmar senare blev det en bogey för Möörk på 18:e samtidigt som Isabella Ramsay hade gått två under de tre sista hålen, och på par för dagen. Det gjorde att det sista av Möörks ledning försvann.

  Isabella Ramsay hade dock lite kluvna känslor.

  – Det var samma bra spel som i går men jag var inte lika lugn i dag, fick inte riktigt till det. Men ledarboll blir skitkul, det är precis där jag vill vara så att jag ger mig själv chansen. Det tog väldigt lång tid i dag. Det är mycket energi som går åt när det är så och jag kände att jag behövde lite omfokusering de sista hålen så att jag kunde kämpa hela vägen in, säger hon.

  Isabella Ramsay hann knappt registrera sitt scorekort förrän det var dags att sätta sig i bilen och åka hem till Arild uppe vid Skälderviken.

  – Nu ska jag hem och ha en nybörjarkurs faktiskt. Så det är perfekt, skrattar hon.

  FILIPPA Möörk och Isabella Ramsay går ut i ledarboll 10.33 på söndagen.

  Det blir en duell, men golf är ju golf och i bollen framför dem går trean Linda Wessberg, den rutinerade göteborgskan, och damlandslagets Maja Stark (Abbekås).
  De är tre respektive fyra slag efter. Större under har skett.

  Linda Wessberg, Tegelberga Open
  Linda Wessberg jagar täten i Tegelberga Open


  – Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar det hon sett av Tegelbergas kuperade bana under de första två soliga speldagarna.

  – Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb. 

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

  Följ tävlingen HÄR

  Bilder från tävlingen

 35. Wessberg är med i toppen - trots svingtankar
 36. Swedish Golf Tour

  Wessberg är med i toppen - trots svingtankar

  Linda Wessberg, Hills GK, jagar segern i Tegelberga Open utanför Trelleborg, årets första tävling på den svenska proffstouren Swedish Golf Tour. Men fokus ligger på svingen.

  LET-proffset, som blir 38 år om en månad, ligger trea inför söndagens finalrunda. Hon är totalt ett över par, tre slag efter ledande Filippa Möörk, Karlstads GK och Isabella Ramsay, S:t Arilds GK.

  Under vintern har Linda Wessberg – som vunnit tre gånger på Europatouren och spelat Solheim Cup – gjort förändringar i sin sving och sätt att träna fys. Bland annat har hon kortat ner svingen.

  – Jag har försökt göra det i 22 år för att bli mer kompakt. Det är svårt men när jag väl tajmar det så blir det bra. Så det är lite tungt just nu. Jag behöver tävla och testa det på banan, men jag har väldigt mycket svingtankar. Det har jag aldrig spelat med förut och jag tycker det är sjukt jobbigt. 

  Tre slag är ingen omöjlighet att ta in i golf.

  – Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar att spela på Tegelbergas kuperade bana.

  – Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb. 

  Linda Wessberg ska försöka spela på SGT när hon kan. I alla fall den närmaste tiden.

  – Jag kommer nog att pussla lite, vi har ju väldigt dåligt schema på Europatouren fram till augusti. Som det ser ut nu kommer jag att spela Norge  och Skaftö i alla fall. Vi har ju sommarstuga på Orust så det blir nära och bra till Skaftö.

  Nes Open går 21–22 maj, Brygghuset Skaftö Open 21–21 juni.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 37. Banrekord och ledning för Filippa Möörk
 38. Swedish Golf Tour

  Banrekord och ledning för Filippa Möörk

  Det blev ett nytt banrekord under den första dagen av Tegelberga Open på Swedish Golf Tour. "Det är inte så ofta man sätter banrekord och först trodde jag väl inte att det var så," säger Karlstads Filippa Möörk som leder tävlingen.

  Fakta

  TEGELBERGA OPEN

  Var: Tegelberga Golfklubb
  När: 4-6 maj, 2018
  Prissumma: 100 000 kr

  FILIPPA MÖÖRK

  Hemmaklubb: Karlstads Golfklubb
  Ålder: fyller 21 om 10 dagar
  Tidigare segrar på SGT: Flommen Ladies Open 2017
  Bästa placering i år: 3:e plats på Hjo S Open

  Det var en fin fredag när damerna på Swedish Golf Tour hade tävlingspremiär på Tegelberga strax norr om Trelleborg.

  Blå himmel, ”vindstilla” med skånska mått mätt och ett nytt prydligt banrekord.

  Banans par är 71. Det gällande banrekordet inför tävlingen var 70 slag. Det nya är 67 slag.

  Filippa Möörk, som efter ett år på amerikanskt college bytte väg i höstas då hon gick över till proffslivet, trodde först inte att hon satt ett rekord.

  – Jag trodde att det gällande rekordet var lägre. Jag spelade väldigt stabilt, hade inga jättestora missar, skrattar hon.

  SEX birdies, två bogeys och resten par resulterade alltså i en 67:a – och ledning efter första dagen av tre. Ytterligare två spelare kom in under par; Maja Stark, amatören från grannklubben Abbekås som du kan läsa mer om här (68) och Isabella Ramsay, LET-spelaren som är på väg tillbaka efter skada (69).

  På lördagen går de tre ut i ledarboll.

  Isabella Ramsay, S:t Arild, var faktiskt banrekordhållare en stund. Men det varade bara i tjugo minuter. Sedan tog Filippa Möörk över.

  – Banan är jätterolig. Den är ganska knixig men har man spelat in en gång och vet vart man ska slå slagen så är den rolig. Jag spelad den första gången på torsdagen, säger Filippa.

  Hur viktigt är det att få en bra start på säsongen?

  – Det är jätteskönt för då märker man att det man gjort i vinter har gett resultat. Och det ger mer motivation att träna vidare.

  Förra året gjorde Filippa Möörk sin första start på Swedish Golf Tour, på Flommen. Det blev seger.

  I år ska hon spela så mycket hon kan på Swedish Golf Tour men det stora målet med säsongen ligger längre fram.

  – Det är att kvala till Europatouren eller LPGA-touren i höst, säger Filippa Möörk.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 39. Isabella Ramsay börjar bli smärtfri – hyllar den svenska touren
 40. Swedish Golf Tour

  Isabella Ramsay börjar bli smärtfri – hyllar den svenska touren

  Europatourspelaren Isabella Ramsay är tillbaka efter en slitsam vinter med höft- och ryggproblem. Skånskan finns med i Tegelberga Open, premiärtävlingen på Swedish Golf Tour. "Jag vill spela så mycket jag kan på den svenska touren. Är jag hemma så är det självklart, för det är en så viktig tour och nu börjar vi få fart på den igen."

  Fakta

  TEGELBERGA OPEN

  När: 4–6 maj
  Var: En mil norr om Trelleborg.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.
  Prispengar: 100 000 kronor.

  ISABELLA RAMSAY

  Ålder:
  30 år
  Hemmaklubb:
  S:t Arild
  Antal segrar på SGT:
  Tre - 2012, 2012, 2014

   

  30-åriga Isabella Ramsay, som bor i skånska Arild vid Skälderviken och har 900 meter till hemmaklubben S:t Arild, har varit proffs sedan 2006.

  Hon har drygt 60 Europatourtävlingar i ryggsäcken, hennes bästa placering hittills är niondeplatsen i Scottish Open 2016. Förra året slutade hon 77:a på rankingen och behöll därmed LET-kortet (gäller att vara bland de 80 bästa). Den här säsongen har det dock inte blivit så mycket tävlande.

  – Det har varit en speciell vinter för mig. Jag hade stora problem under halva förra säsongen med min höft och rygg så jag har inte kunnat spela och träna så som jag velat. Jag tog mig igenom sista delen av säsongen och nu har jag fått hoppa över fem inledande LET-tävlingarna för att komma i fas med kroppen, köra ordentlig fys så att jag kommer på banan igen.

  Isabella Ramsay har en ganska krävande sving med mycket fart, vilket slitit hårt på två leder i höften.

  För två veckor sedan spelade hon sin första LET-tävling för säsongen. I Marocko (Lalla Meyrem Cup som vanns av Jenny Haglund). Det blev en missad kvalgräns.

  Hur är din fysiska status nu?

  – Bättre men när jag blir lite trött så kommer jag tillbaks i gamla vanor. Det går att spela, fast jag får vara lite försiktig. Men det känns mycket, mycket bättre. Jag får inte så ont som jag fick tidigare.

  Du spelar Tegelberga Open (4–6 maj). Vad förväntar du dig av den tävlingen?

  – Inte så mycket egentligen. Jag har en hel del saker som jag jobbar med och vill testa. Tävlingen kommer väldigt lägligt för mig så jag ser fram emot den mycket. Jag behöver spela mycket så det är perfekt.

  ISABELLA Ramsay menar att den svenska touren är livsviktig för unga golfare som är på väg upp.

  – Oh ja! Absolut. Den behövs. Vad skulle man annars gjort som ung juniortjej, om inte den funnits. De där stegen behövs, så det är skitviktigt. Jättebra. Jag spelade ju i Marocko förrförra veckan och jag tror vi var tretton svenskor i startfältet. Det är unikt att vi är så många från Sverige och det är enorm viktigt att man har någonstans att börja. Så var det för mig när jag började och det är rätt häftigt att vi hade en så bra tour i Sverige då. Det har nog en stor del i att vi är så många där uppe nu, säger hon.

  Isabella Ramsay ska försöka spela så mycket som möjligt på SGT i år. Det kommer fler SGT-tävlingar i Skåne den närmaste tiden; Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Sofiedal utanför Malmö (16–17 juni). Planen är att spela två av dem. Ljunghusen krockar med Jabra Ladies Open på Europatouren så den faller tyvärr bort.

  – Jag kommer att spela LET som vanligt men schemat passar ganska bra med många av de svenska tävlingarna. Det är ju drömmen. Man behöver tävlingar, det kryllar inte av dem för oss tjejer, så därför är vi glada att vi har en svensk damtour också, säger Isabella Ramsay som än så länge inte har satt upp några konkreta mål för säsongen.

  – Nja, det har ju varit en väldigt konstig vinter och jag är inte helt hundra än så … Just nu är jag i någon sorts fas där jag ska lista ut hur det ska gå … att det inte ska göra ont.

  Har du spelat Tegelberga tidigare?

  – Ja, det har jag men det var väldigt länge sedan. Jag har för mig att är rätt mycket plats och att det kan blåsa rätt mycket och det gillar vi ju här i Skåne. Det passar mig perfekt.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se