Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Gustav Adell avgjorde Elisefarm Open i särspel
  2. Swedish Golf Tour

    Gustav Adell avgjorde Elisefarm Open i särspel

    Förra veckans tvåa i Fjällbacka, Gustav Adell från Ombergs Golf Resort, avgjorde med birdie på första särspelshålet vid Elisefarm Open. De som följde tävlingen fick återigen uppleva att en golftävling aldrig är avgjord innan alla slag är slagna.

    Micke Lindberg, AIK Golfklubb, ledde inför den avslutade ronden med fyra slag och efter 32 slag första nio hålen av avslutningsronden såg det ut som om ingen skulle kunna rubba honom. Men vinden blåste upp och Micke fick inte spelet att stämma de sista nio hålen och efter en avslutande dubbelbogey på hål 18 innebar det särspel.

    Fyra spelare slutade efter 54 hål på 207 slag, nio under par. Det innebar särspel mellan Micke Lindberg, Niclas Johansson, Gustav Adell och danske Niklas Nørgaard Møller.

    Då Adell var den som slog sitt inspel närmast på det första särspelshålet visste han när han ställde sig över sin putt att den var för seger då ingen av de andra lyckats göra birdie. Lugnt och säkert från tre meters sänkte han putten och kunde sträcka armarna i en segergest.   

    -Det var en gratischans att få spela särspelet. Jag var ganska nöjd med dagens spel, det var tufft och blåste mycket. Jag kollade faktisk på leaderboarden när jag spelade in på 18:e hålet och såg att Micke ledde så efter att jag var klar gick jag och åt lunch, säger Gustav Adell efter segern i Elisefarm Open

    -I särspelet försökte jag spela så aggressivt det gick för att göra någon form av attack och lyckades bra, fick ut ett utslag och hade en liten pitch kvar. Jag har puttat bra hela dagen och såg linjen ganska bra och det var skönt när den gick i, säger Gustav Adell om särspelet.

    En segercheck på 63 000 kr och ett stort hopp uppåt på Golfbox Nordic Golf League Ranking blev belöningen för Adell. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Inför veckans tävling låg Adell på 28:e plats på rankingen och klättrade efter segern till tionde plats. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

    Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Barsebäck Resort Masters på Barsebäck Golf & Country Club redan kommande vecka, tävlingsdagar är 30 maj–1 juni.

    Resultatlista

    Golfbox Nordic Golf League Ranking

  3. Övertygande seger för Moa Folke på Tegelberga Golfklubb
  4. Swedish Golf Tour

    Övertygande seger för Moa Folke på Tegelberga Golfklubb

    Moa Folke, Landeryds Golfklubb, var i ledning inför söndagens avslutande rond av Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun. I utmanade väder var Moa den enda i startfältet som lyckades gå under par vilket ledde till en säker seger med sex slag.

    - Det var tufft väder idag, blåsigt och lite regn då och då men jättefin bana och jag spelade bra vilket var kul. Jag har varit nära några gånger innan så det känns jätteroligt. Det var jämt i början men sedan drog jag ifrån och kunde spela lite mer avslappnat, men här ute kan vad som helst hända så det gällde att ha fullt fokus hela vägen in, säger Moa Folke efter seger.

    Efter andra varvet låg det uppdukat för ett dramatiskt finalvarv med flera spelare som hade tätkänning. Moa Folke ville annorlunda när hon satte gasen i botten från start, och spelade sedan ohotat hem Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun. Efter en eagle på hål sex, följt av birdie på hål sju, ledde hon som mest med sju slags marginal. 

    Moa har spelrättighet på Symetra Tour i USA så hon kommer nu att åka över dit och spela några tävlingar. Hon kommer att även spela fler tävlingar på Swedish Golf Tour under säsongen.

    Moa slutade femma vid tourpremiären och tog med dagens seger sin första professionella seger. Hon klättrar upp i topp av rankingen där premiärsegrarinnan Filippa Möörk och Mimmi Bergman följer tätt efter.

    På delad andra plats slutade landslagamatören Linn Grant från Rya Golfklubb och proffsdebuterande Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb.

    Vi riktar ett stort tack till Tegelberga Golfklubb, alla sponsorer, spelare och funktionärer som gjorde denna trevliga tävling möjlig!

    Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är HOYA Ladies Open 7–9 juni på Flommens Golfklubb. Då avgörs för första gången Swedish Golf Tour som ett samarrangemang med Teen Tour Elite.

    Resultat

    Ranking Swedish Golf Tour

  5. Upplagt för spänning på Tegelberga
  6. Swedish Golf Tour

    Upplagt för spänning på Tegelberga

    Två dagar av Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun är nu avklarade. Moa Folke från Landeryds Golfklubb leder fältet efter rundor på 67 och 72 slag, totalt tre under par.

    Under den första dagen bjöds spelarna på relativt gynnsamma väderförhållanden, vilket också speglade resultattavlan där vi kunde se sju spelare under par. Allra bäst lyckades trion Linn Grant från Rya Golfklubb, Moa Folke från Landeryds Golfklubb och Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb, som alla tog sig runt på 67 slag- vilket är tangerat banrekord tillsammans med förra årets vinnare Filippa Möörk.

    Spelarna laddade upp inför andra varvet med en händelserik Vikingafest på Trelleborgen tillsammans med huvudsponsorerna för tävlingen. Vi tackar Trelleborgs kommun, Trelleborgs Energiförsäljning, Trelleborgshem, Visit Trelleborg samt Trelleborgs hamn för en trevlig kväll tillsammans!  

    Under andra dagen av tävlingen försvårades förutsättningarna, i form av starkare vind och knepigare flaggplaceringar, vilket resulterade i att endast tre spelare lyckades ta sig in på under par för dagen. Ledartrion från första dagen fick kämpa för att upprätthålla sina topplaceringar, men efter två rundor stod det klart att de går i sista bollen även under finalvarvet. Moa Folke från Landeryds GK, som ännu inte har vunnit på Swedish Golf Tour, leder på totalt 139 slag (-3). Men Folkes ledning är inte stor, för tätt därefter skuggar just Linn Grant och Emma Svensson, ett respektive två slag ifrån.

    En extra applåd ger vi banpersonalen på Tegelberga Golfklubb som sannerligen gjort ett enastående arbete- banan är i absolut toppskick.

    Imorgon vet vi vem som tar hem Tegelberga Open by Trelleborgs kommun- följ spelarna här ute på plats eller vi vår resultatservice.

    Bilder från tävlingen går att se här.

     

    Skribent: Magnus Myhr

  7. Golffest på Tegelberga Golfklubb
  8. Swedish Golf Tour

    Golffest på Tegelberga Golfklubb

    Årets andra tävling av Swedish Golf Tour avgörs på Tegelberga Golfklubb när Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun spelas.

    Årets andra tävling av Swedish Golf Tour avgörs på Tegelberga Golfklubb när Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun spelas.  

    Tävlingen avgörs 24–26 maj över 54 hål där en rond spelas var dag. Lördag 25 maj är Tegelberga Golfklubb även en av 170 i Sverige som genomför  Golfens Dag. Mellan klockan 12.00-15.00 erbjuder klubbens instruktörer gratis prova på-golf. Under lördagen håller även  Skåneidrotten en utbildning för ungdomsledare på klubben

    - Jag tror våra ungdomsledare blir inspirerade av att se de här tjejerna som brinner för sin idrott. De flesta har golfen som yrke och detta kan vara deras väg ut på Europatouren. Just nu känns det som att vi laddar för en riktig golffest i Trelleborg, säger Martin Wedin Hansson från Trelleborgs kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

    Detta är andra året som Swedish Golf Tour besöker Tegelberga Golfklubb, i fjol var Filippa Möörk från Karlstad Golfklubb den som fick lyfta segerpokalen. Filippa kommer inte till start i år, det gör däremot några andra intressanta spelare.

    Till start kommer Mimmi Bergman, Lannalodge Golf Resort, som inlett året strakt med ett par segrar på mindre tävlingar och som slutade tvåa efter särspel vid förra veckans tourpremiär på Hinton Golf -Sofiedal.

    En spelare med majorerfarenhet är Linn Grant från Rya Golfklubb som i fjol spelade både U.S. Women´s Open och British Women´s Open. Hon gör årsdebut i Sverige vid veckans tävling på Swedish Golf Tour.

    I övrigt går det att i startfältet hitta några spelare som tidigare i maj månad tog examen från college i USA och som nu kommer till start på Swedish Golf Tour som ett första steg mot en professionell karriär.

    Tävlingen har i år fått en namnsponsor då Trelleborgs kommun och fyra kommunala bolag gått in som huvudsponsorer. Tegelberga Open by Trelleborgs kommun presenteras av Trelleborgs Energiförsäljning, Trelleborgs Hamn, Trelleborgshem och Visit Trelleborg. Tillsammans satsar de 100 000 kronor och sitt engagemang i detta samarbete med Tegelberga Golfklubb och Swedish Golf Tour.

    - Att en klubb i Trelleborg kan arrangera en tävling på Swedish Golf Tour är stort. Vi vill slå ett slag för sporten så att det blir en återkommande tävling, säger Johan Sigvardsson, VD för Trelleborgs Energiförsäljning.

    Tävlingens namn: Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun
    Kvalgräns: 30 professionella samt de som delar 30:e plats, exklusive amatörer.
    Spelplats: Tegelberga Golfklubb
    Datum: 24–26 maj
    Total prissumma: 100 000 kr

    Deltagarlista

    Swedish Golf Tour Ranking

  9. Internationellt startfält vid Elisefram Open
  10. Swedish Golf Tour

    Internationellt startfält vid Elisefram Open

    Swedish Golf Tour attraherar inte bara svenskar och spelare från nordiska grannländerna Finland, Danmark och Norge utan även spelare från Colombia, Tyskland och England kommer att pegga vid Elisefarm Open.

    – Det är roligt att vi kan presentera ett internationellt startfält på Swedish Golf Tour som är öppen för alla bara du är tillräckligt bra och lyckas kvala in. Glädjande är också att det är så många som över 35 spelare från skånska klubbar som kommer till start nu när vi genomför årets första av fyra tävlingar i Sveriges sydligast golfdistrikt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

    Ranking
    Internationell prägel är det även på Golfbox Nordic Golf League Ranking där svenske Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb, fortfarande leder efter bra spel i de fyra inledande tävlingarna. Tittar vi på topp-10 så hittar vi spelare från Danmark, Island, Spanien, Frankrike och Norge.

    Fredrik Niléhn kommer inte till start vid Elisefarm Open då han istället spelar European Challengetour i Tjeckien denna veckan. Det gör även förra veckans segrare, Oliver Gillberg, och hans klubbkompis från Kårsta Golfklubb Martin Eriksson.

    Tre svenskar som visat gryende form och som kommer till start är Niclas Johansson, Robert S Karlsson och Åke Nilsson. Dessa tre ligger på 13, 14 och 15 plats på Golfbox Nordic Golf League Ranking där en topp fem-placering efter säsongens slut ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020

    Elisefarm Open avgörs över tre ronder med kvalgräns efter två där 45 professionella spelare samt de som delar 45:e plats går vidare till finalronden.

    Tävlingens namn: Elisefarm Open
    Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
    Spelplats: Eliseframs Golf Club
    Datum: 22–24 maj
    Total prissumma: 350 000 kr

    Deltagarlista

    Golfbox Nordic Golf League Ranking

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson