Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Samarrangemang på Flommens Golfklubb
  2. Swedish Golf Tour

    Samarrangemang på Flommens Golfklubb

    Idag, fredag, har den första dagen av HOYA Ladies Open avverkats. Detta är den första tävlingen som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. I topp efter öppningsronden hittar vi Meja Örtengren, från Landeryds Golfklubb som noterades för 68 slag, fyra under par.

    Det är ett helt nytt koncept som genomförs på Flommens Golfklubb i helgen. HOYA Ladies Open är en tävling som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Det är ett sätt att få många satsande spelare att tävla på samma plats, samt att ge juniorerna en bättre inblick i Swedish Golf Tour. Detta koncept med att proffs och juniorer tävlar tillsammans kommer att genomföras även på Johannesberg Open senare i år. Totalt sett är det 96 spelare som kommer till start, varav 45 som vanligtvis håller till på Teen Tour Elite. Efter två rundor är det cut där de 45 bästa plus delningar avancerar till finalronden. 

    För tredje året i rad arrangerar Flommens Golfklubb en damtävling på Swedish Golf Tour. Som vanligt bemöts spelarna av en bana belägen på en fin plats och i utmärkt skick. Meja Örtengren verkar ha trivts bäst av spelarna idag. Med sin inledande runda på 68 slag, fyra under par, leder hon inför helgens spel. Två slag bakom jagar en trio bestående av Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb, Line Toft Hansen, Hillerød Golf Klub, och Malin Vingeskog från Saltsjöbadens Golfklubb. 

    Som vanligt har det varit en härlig dag på Flommens Golfklubb. Imorgon klockan 08.30 startar den andra ronden och det är dags att placera sig väl inför avgörandet. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ via länken nedan.  

    Resultat

    Bilder

    Startlista

  3. Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna
  4. Swedish Golf Tour

    Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna

    HOYA Ladies Open på Flommens Golfklubb är årets tredje tävling på Swedish Golf Tour för damer och den första tävlingen någonsin som samarrangeras med Teen Tour Elite.

    - Det känns väldigt roligt att vi kan genomföra detta unika samarrangemang mellan proffstouren och juniortouren. Det känns helt rätt att samla många satsande spelare i en och samma tävling där juniorerna lottas ihop med proffsen till ett startfält. Förhoppningsvis känner juniorerna att steget till proffstouren inte är allt för stort och att vi på så vis kan locka dem till att satsa även när de blir seniorer, säger Sofia Pettersson, ansvarig Swedish Golf Tour Damer.

    HOYA Ladies Open är först ut med detta koncept att proffs och juniorer tävlar tillsammans. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.

    Tävlingen spelas som slagspel över 54 hål över tre dagar där kvalgränsen dras efter andra ronden, 45 spelare samt delar 45:e plats oavsett kategori går vidare.

    SGF Elitmiljö Halmstad finns på plats och i samband med spelarmiddagen, dagen innan tävling, leder trefaldiga europatoursegrare Sofia Grönberg Whitmore ett samtal med tre av de professionella spelarna. De är tre spelare med olika bakgrund där Ellinor Haag och Josefine Nyqvist har gått på college i USA medan Sandra Kågström valde det svenska alternativet med SGF Elitmiljö Halmstad.

    -Att vi kan genomföra ett samarrangemang som vi nu gör är ett lyft för båda tourerna. Att juniorerna som spelar på Teen Tour Elits ges möjlighet att spela tillsammans med, lära känna och ställa frågor till proffsen på Swedish Golf Tour samtidigt som de tävlar mot dem är bra för utvecklingen av svensk elitgolf över tid, säger Daniel Rosendahl, ansvarig Teen Tour.

    På fredag 7 juni är första bollen i luften kl. 8:00 och någon gång på eftermiddagen söndag 9 juni utses en segrare.

    Tävlingens namn: HOYA Ladies Open + Teen Tour Elite omgång 2.
    Kvalgräns: 45 samt de som delar 45:e plats.
    Spelplats: Flommens Golfklubb
    Datum: 7–9 juni
    Total prissumma: 100 000 kr.

    Deltagarlista

    Swedish Golf Tour Ranking

    SGF Elitmiljö Halmstad

  5. Christopher Sahlström segrade på Barsebäck
  6. Swedish Golf Tour

    Christopher Sahlström segrade på Barsebäck

    Ledaren inför sista ronden Christopher Sahlström, Arlandastad Golfklubb, höll hela vägen när Barsebäck Resort Masters avgjordes på Swedish Golf Tour.

    -Det är fantastisk skönt, jag hade några slags ledning inför idag men det är alltid nervöst. Jag tyckte vi spelade rätt bra allihop i bollen och jag försökte spela ett stabilt spel och undvika misstag. Det var roligt när det höll hela vägen. Detta är min första seger på Swedish Golf Tour så det var riktigt roligt, säger Christopher Sahlström efter segern.

    Den första segern kom när Christopher för första gången spelade Masters Course på Barsebäck Golf & Country Club. Flera spelare har under veckan uttryckt sin uppskattning för banan och att touren även i år fått möjlighet att besöka landets mesta mästerskapsbana.

    -Barsebäck är en av Sverige absolut bästa banor där du måste spela väldigt bra golf för att komma runt, det är inte mycket utrymme att missa på. Vinden varierade också från dag till dag så man fick tänka om, säger Christopher Sahlström om Barsebäck Golf & Country Club.

    Christopher har hittills i år spelat sju tävlingar ingående i Nordic Golf Leauge och han har klarat kvalgränsen i alla sju.

    Segern innebar en segercheck på 72 000 kr och ett lyft på Golfbox Nordic Golf League Ranking från 27:e till sjunde plats. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

    Att Swedish Golf Tour är internationell visar att topp-5 slutade spelare från fem olika nationer.

    Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon på Österlens Golfklubb 13-15 juni.

    Tävlingens namn: Barsebäck Resort Masters
    Spelplats: Barsebäck Golf & Country Club
    Datum: 30 maj – 1 juni
    Total prissumma: 400 000 kr

    Resultat

    Golfbox Nordic Golf League Ranking

  7. Helsvensk ledarboll på Barsebäck
  8. Swedish Golf Tour

    Helsvensk ledarboll på Barsebäck

    När Barsebäck Resort Masters, årets femte tävling på Swedish Golf Tour, avgörs i morgon blir det tre svenskar i ledarboll.

    I ledning inför avgörande är Christopher Sahlström från Arlandastad på åtta under par. Han är två slag före AIK:s Mikael Lindberg som spelade i ledarboll sista dagen även vid förra veckans tävling. Den tredje spelaren i sista grupp är Christopher Feldborg Nielsen från Sjöbo.

    Topp-10 efter andra ronden finns spelare från fem nationer, förutom Sverige även Norge, Danmark, Island och England.

    Det har varit två speldagar där Barsebäck Golf & Country Club har visat två helt olika sidor. Första speldagen var det kraftig vind hela dagen och på eftermiddagen kom även regn. Andra speldagen spelades i så gott som vindstilla och i strålande sol och det gick även att njuta av över 20 grader.

    Kvalgränsen blev till slut +6 vilket medförde att 52 spelare spelar vidare däribland Hampus Bergman som idag, efter en tung första rond, gjorde åtta birdies och klarade kvalgränsen på numret.

    Leaderboard

    Startlista

  9. Hemmahopp i Barsebäck Resort Masters
  10. Swedish Golf Tour

    Hemmahopp i Barsebäck Resort Masters

    Swedish Golf Tour fortsätter sin skånesväng och denna veckan är det Sveriges mesta mästerskapsbana Barsebäck Golf & Country Club som är spelplats. I Barsebäck Resort Masters kommer sex hemmaspelare till start.

    - Vi är tillbaka på förra årets finalbana, Masters Course på Barsebäck. Denna gång är det en fullfältstävling med 156 startande som får möjlighet att spela denna, av spelarna alltid, uppskattade bana, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

    Med på deltagarlistan finns Niclas Johansson – Flommen, Oliver Gillberg – Kårtsa, Gustav Adell – Omberg och Åke Nilsson – Kristianstad. Alla dessa ligger topp-15 på Golfbox Nordic Golf League Ranking.

    Intressanta starter gör även Björn Åkesson som gör en årsdebut på en banan han känner väl, Pontus Widegren och tvåfaldiga europatoursegraren Michael Jonzon.

    Barsebäck Resort Masters avgörs över tre ronder med kvalgräns efter två där 45 professionella spelare samt de som delar 45:e plats går vidare till finalronden.

    Förutom Barsebäck-spelarna är det 29 spelare från 14 skånska klubbar som kommer till start.

    Deltagarlista

    Golfbox Nordic Golf League Ranking

    Om Swedish Golf Tour
    Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson