Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan
 2. Swedish Golf Tour

  Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan

  Maja Stark, landslagsspelaren från Abbekås, gör debut på Swedish Golf Tour – på grannklubben Tegelberga. "Jag gör det mycket för erfarenheten. För att få spela med proffs," säger hon.

  18-åriga Maja Stark, från Abbekås GK utanför Ystad, är en av Sveriges mest lovande spelare och en av de sex tjejer i det svenska flicklandslaget som förra året, under coachen Fredrik Wetterstrand, dominerade europeisk amatörgolf.

  Julia Engström, Lynn Grant, Frida Kinhult, Amanda Linnér, Beatrice Wallin och Maja Stark tog hem lagsegrar i alla tävlingar de ställde upp i. Det blev även individuella segrar i Spanien, Frankrike, Skottland, Tyskland, guld i lag-EM och säsongen toppades med att alla sex slog sig in i det europeiska Junior Solheim Cup-laget.

  Nu har tjejerna i flicklandslaget flyttats upp ett hack och blivit damlandslaget. Med Fredrik Wetterstrand som coach. Det är bara Julia Engström som har slagit in på en annan väg. Hon har valt att bli proffs.

  – Vi hade inte så mycket kontakt med damlandslaget när vi var flicklandslag så vi visste inte riktigt vad som skulle hända, men att Fredrik flyttades upp med oss är sjukt kul, säger Maja Stark.

  MAJA STARK spelar för skånska Abbekås GK och har bara ett par mil till Tegelberga GK, strax norr om Trelleborg, där damernas premiär på Swedish Golf Tour spelas 4–6 maj.

  Gamla banan på Tegelberga är kuperad med få träd och känslig för vind. Klubben kallar den för en skånsk hedbana.
  Maja Stark har inte varit med i någon tävling på SGT tidigare och gör alltså debut på grannbanan. En bana hon självklart besökt tidigare, låt vara att det var ett tag sedan.

  – Det var några år sedan jag spelade Tegelberga men jag har säkert spelat den … ja, minst fem gånger. Fast då var jag så liten så jag hade ingen strategi, men jag kan hålen i varje fall, säger hon.

  Gillar du den?

  – Ja, det gör jag. Jag kommer inte ihåg så jättemycket men den var lite trixig med vinden. Det är ju spännande.

  DAMERNAS Swedish Golf Tour består i år av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen. Maja Stark ska spela så många hon kan.

  – Ja, det har jag tänkt. Det blir Tegelberga nu, sedan kan jag inte vara med på Ljunghusen eller Flommen så nästa blir den på Skaftö (20–21 juni). Sedan får jag se vad som händer. Det är en väldigt hektisk sommar.

  I sommarschemat finns bland annat kvalet till British Open, lag-EM och lag-VM inskrivna.
  – EM och VM är ju stora mål, men jag vill vinna någon utländsk tävling i år och gärna komma med i någon major. Antingen genom British Open-kvalet eller genom att vinna British Amateur, då får man ju wild cards till tre majors. Det hade varit riktigt coolt, säger Maja Stark.

  UNDER DEN gångna vintern/våren har Maja Stark bland annat spelat tävlingar i USA, Spanien och Frankrike – men den mesta tiden har bestått av träning. Vintern är ju nötandets tid för en svensk golfspelare.

  – Det blir att man periodiserar, men det har blivit väldigt mycket järn för mig. Nu känner jag att järnspelet sitter så det var bra att verkligen träna det under vinter, säger Maja Stark.

  Fredrik Wetterstrand hävdar ju att det är under vintern en svensk spelare går framåt, inte under säsongen, eftersom man får tillfälle att fokusera på saker. Du kommer ut som stadigare spelare nu då?

  – Ja, med järnen och drivern. Drivern hade jag lite problem med innan men i den senaste tävlingen spelade jag bra med den. Men det är det där med puttning. Det är stor skillnad att stå på riktiga greener när det verkligen gäller något jämfört med att stå inomhus på en puttmatta.

  Är det bra för din utveckling att flicklandslaget nu får fortsätta på sin gemensamma resa jämfört med att det hade blivit ett ”blandat” damlandslag.

  – Det där med resan är ju bra, att vi fortfarande är ett lag. Sedan kanske lite äldre spelare hade inneburit att de kunnat visa på mer erfarenheter. Om vi haft collegespelare i laget så hade de kunnat berätta mer om hur det är när vi träffas på sommaren. Det har vi inte riktigt nu.

  Hur ser du på dina möjligheter att hävda dig på Swedish Golf Tour?

  – Jag är inte så insatt, men jag har spelat två minitourtävlingar nu hemma på Abbekås och jag vann en och kom trea i den andra. Där fanns spelare från SGT med så jag tror i alla fall att jag har en chans. Men jag gör det mycket för erfarenheten, för att få spela med proffs, säger Maja Stark.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA

  TEGELBERGA OPEN

  När: 4–6 maj

  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.

  Prispengar: 100 000 kronor.

 3. Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären
 4. Swedish Golf Tour

  Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären

  Premiär på Swedish Golf Tour för damerna och premiär som tävlingsarrangör för Tegelberga GK utanför Trelleborg. "Syns man inte, finns man inte," säger Bo Rolf i marknadskommittén.

  Tegelberga Open

  När: 4–6 maj

  Var: Tegelberga GK, en mil norr om Trelleborg.

  Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål.

  Prispengar: 100 000 kronor.

  I startfältet finns bland andra Europatourspelarna Linda Wessberg (Hills GK) och Isabella Ramsay (S:t Arilds GK).

  Svenska Golfförbundet har tagit över driften av Swedish Golf Tour, den svenska proffstouren. Som växer. I år består damernas tävlingsprogram av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

  Och nu närmar sig premiären för damerna. 4–6 maj drar toursäsongen igång på Tegelberga GK strax norr om Trelleborg.

  För tre år sedan hade Tegelberga GK ”knappt pengar till att vattna blommorna” som man uttrycker det. I dag står man alltså som arrangör för en proffstävling. Varför? För att öka intresset.

  – Syns man inte, finns man inte. Så enkelt är det. Nu finns vi med i tävlingsprogrammet på golf.se, medlemmarna ser att det händer saker, banan har fått ett lyft och vi har redan många greenfee-spelare som öser beröm över den. Vi jobbar ju ideellt allesammans här, vi har sålt in Pro-Am-bollarna och fått med Trelleborgs kommun som gett ett bidrag på 20 000 kronor, säger Bo Rolf som är ansvarig för sponsorer och marknad i klubben.

  SGT STARTAR med en ”Skåne sving”. Tegelberga (4–6 maj), Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Hinton Golf Club Sofiedal i Malmö (16–17 juni). Låt vara att Nes Open i Norge (21–22 maj) klämmer sig in mellan Tegelberga och Flommen.
  Tegelberga är en kuperad bana. Hålen böljar upp och ner genom det skånska landskapet. Den invigdes 1990, är ritad av Peter Chamberlain och har varit öppen under stora delar av den gångna vintern.

  – Vi kallar den en skotsk hedbana. Det finns inte många träd, men vi har många dödissjöar. Stora dammar som bildades under istiden.

  En vecka före tävlingen visar väderprognosen på mestadels soligt med vindar mellan två och fem meter per sekund. Vinden gör mycket på Tegelberga. Blåser det upp mer kan det bli riktigt tufft för spelarna.

  – Då är det kämpigt, det kan jag berätta. Vi har ju pratat om att vi inte behöver klippa ner greenerna. Vi kan få dem hur snabba som helst redan nu, men vi gör inte det för blåser det så far bollarna omkring av sig själv där ute, säger Bo Rolf.

  Torsdagen 3 maj, spelas Pro-Am-tävlingen. Varje lag består av tre amatörer och ett proffs.

  Skåningen och Europatourproffset Peter Hanson har anmält ett lag. Han spelar inte själv men han sponsrar ett lag och bidrar därmed med 5 000 kronor.

  – När jag berättade detta för honom sa han direkt att ”jag köper en boll”. Det är lite pay back. Han tyckte att det var det minsta han kunde göra eftersom han själv fått ut så mycket av golfen. Så nu får tre tjejer från Vellinge Golfgymnasium spela med ett proffs i Team Peter Hanson, säger Bo Rolf.

  I ett annat lag hittar vi förre tennisspelaren Jonas Björkman och förra fotbollsproffset Marcus Allbäck.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 5. Allerum värd för ny LETAS-tävling på Swedish Golf Tour
 6. Allerum GK flygfoto
  Swedish Golf Tour

  Allerum värd för ny LETAS-tävling på Swedish Golf Tour

  En glädjande nyhet för damspelarna på den svenska proffsoturen! Allerum Golfklubb bjuder in till Allerum Open den 30 augusti–1 september, en internationell damtourtävling som ingår i Ladies European Tour Access Series. Det blir den andra svenska LETAS-tävlingen på tourschemat 2018.

  LET Access Series (LETAS) är undertouren till Ladies European Tour. Till tävlingen på Allerum kommer spelare från hela Europa göra upp om 350 000 kr. Tävlingen blir ett samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och LETAS och startfältet kommer att bestå till 50 procent av svenska spelare och 50 procent av utländska.

  – Vi ser mycket fram emot att få arrangera en internationell damtävling i den här storleken på vår anläggning. Vi haft tidigare haft flera nationella event för herrar, men det är hög tid att damerna premieras med fler och större event i Sverige. Det här är vårt sätt att bidra, vilket är en naturlig följd av vårt engagemang i golfens jämställdhetsfråga som pilotklubb i SGF:s Vision 50/50-projekt, säger Per Weimenhög, klubbchef på Allerum Golfklubb.

  – Det ska bli otroligt kul att hälsa spelare och publik välkomna till oss. Vi är stolta över vår anläggning som förbättras för varje år, inte minst nu med en ny restaurang och nyrenoverat klubbhus. Våra medlemmar och gäster kommer dessutom att kunna glädjas åt en bana som trimmas ytterligare för att presenteras i yppersta klass under sensommaren, säger Per Weimenhög.

  Att klubbar som Allerum väljer att satsa på tävlingar av denna kaliber betyder mycket för den svenska eliten.

  – Att LETAS-tävlingar anordnas i Sverige är en stor möjlighet för våra lovande svenska damspelare. Här får de tampas mot spelare från hela Europa. De som visar framfötterna har chansen att knipa platser till fler LETAS-tävlingar utomlands och i förlängningen spela till sig tourkort till Europatouren, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Swedish Golf Tour damer.

  Tidigare i år släpptes nyheten om tävlingen ”Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider” som också ingår i LETAS. Allerum Open blir därmed den andra svenska tävlingen på LETAS-schemat. Totalt består LETAS-schemat av 12 tävlingar runtom i Europa. Efter avslutad säsong får topp fem på LETAS Order of Merit kategori till Ladies European Tour under 2019.  

 7. Norsk seger efter dramatik i SGT Hills Open
 8. Swedish Golf Tour

  Norsk seger efter dramatik i SGT Hills Open

  Sista tävlingsronden blev en jämn uppgörelse mellan norska Kristian Krogh Johannessen och svenska Ludwig Nordeklint. Det blev dock den förstnämnda som tog hem segern efter att ha säkrat en birdie på det 16e hålet.

  Det har varit en tuff sista dag för spelarna som befinner sig på Lumine Golf Club. Många spelare drog en lättnades suck när de fick slå sig ner i recording area efter 18e hålet.

  Spelarna har kämpat med blåst och bortslagna bollar. Det var dock inget som märktes hos ledarna som båda inledde första nio med att göra flera birdies. Ludwig Nordeklint gjorde två stycken och Kristian Krogh Johannessen drämde till med fyra i rad. De visade upp ett riktigt vasst spel och när de kommit halvvägs hade Kristian ledning med två slag.

  Efter en bogey av norrmannen på elfte hålet och en birdie från svensken på tolfte var spelarna plötsligt lika igen. Det varade fram till det 14e hålet då en treputt resulterade i bogey för Ludwig. På 16e hålet gjorde Kristian birdie för att dryga ut ledningen till två slag och seger. 

  - Putten på 16e var väldigt viktig, det kändes i hela kroppen. Mitt spel under Winter Series har varit väldigt solid genom alla tävlingar och jag har spelat i ledarboll tre av fyra tävlingar här nere. Det känns grymt att äntligen få till en vinst, berättar segraren i en intervju efter prisutdelningen.

  Det är hans tredje seger på Nordic Golf League. Nu laddar han om för säsongsstarten på Challenge Tour där första tävlingen spelas i Kenya. Det ser vi fram emot att följa. 

  För Swedish Golf Tours del blir det till att förbereda säsongen på hemmaplan.  4-6 maj drar damernas tour igång på Tegelberga Golfklubb och 17-19 maj, är det dags för herrarna att bege sig till Fjällbacka Golfklubb.

  Vi ses då!

   

  Resultat

  Bilder från tävlingen

 9. Delad ledning i Hills Open
 10. Swedish Golf Tour

  Delad ledning i Hills Open

  Två ronder har spelats i SGT Winter Series Lumine Hills Open. Idag drogs cuten och imorgon får 45 spelare pegga upp inför sista ronden.

  I ledningen hittar vi svensken Ludwig Nordeklint från Kristianstads GK i Åhus samt förra veckans fyra Kristian Krogh Johannessen från Drammen Golfklubb i Norge. Tillsammans delar de ledningen på 12 under par, två slag före trean Joachim B Hansen.

  Båda två har synts på Nordic Golf Leagues prispall tidigare. Kristian tog hem segern två gånger 2015 och Ludwig har tre segrar sedan tidigare, den senaste från förra året då han vann Race to Himmerland i Danmark.

  Att de båda har siktet inställt på att utöka sina meriter är det ingen tvekan om. På femtonde hålet låg Kristians boll i vattenbrynet. Istället för att droppa tog han enkelt av sig strumpor och skor, klev ned i vattnet och slog upp bollen på green - vad gör man inte för att rädda scoren.

  Duon slår ut klockan 11:48 imorgon. Efter ett önskemål från spelarna kommer finaldagen att spelas i tvåbollar vilket är något vi inte sett på touren på ett tag.

  Vädermässigt ser det ut att bli riktigt bra med både sol och mer än 10 plusgrader. De senaste dagarna har annars namnet Winter Series verkligen tagit ut sin rätt.

  Följ uppgörelsen imorgon via länken nedan, liverapportering sker vart tredje hål.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

 11. Söderberg segrade i SGT Lakes Open
 12. Swedish Golf Tour

  Söderberg segrade i SGT Lakes Open

  Det var inga tvivel om vem som skulle ta hem årets första seger på Swedish Golf Tour. Sebastian Söderberg följde upp gårdagens 64 slag med 66 och tog därmed hem segern i SGT Winter Series Lakes Open med fyra slags marginal.

  Årets första tävling på Swedish Golf Tour är färdigspelad. Det har varit en kanonvecka på många sätt med sol, tävlingspremiärer och låga scorer.

  Den som gjorde det allra bäst den här veckan var Sebastian Söderberg från Delsjö Golfklubb. Han slog ut i morse med en ledning på tre slag och visade snabbt att han hade i sikte att utöka den ännu mer. Efter fem birdies på de första nio hålen drygade han ut ledningen ytterligare. Han kom in på totalt 66 slag idag för totalt 16 under par, fyra slag bättre än tvåan Mark Flindt Haastrup.

  - När jag gick ut i morse hade jag inte så mycket i tankarna. Tävlingen är en uppstart på säsongen så därför hade jag inga större förväntningar på mitt resultat den här veckan. Jag tänkte att jag skulle göra många birdies tidigt idag vilket jag lyckades med. Det är min tredje seger på nordiska ligan så det är kul och nu har jag mycket positivt att ta med mig inför kommande tävlingar, berättar Sebastian efter prisutdelningen.

  Bästa amatör i tävlingen och även näst bästa svensk var amatören Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb. Efter 66 slag idag klättrade han till en delad sjundeplats där vi också hittar Niclas Johansson, Flommens GK, samt Martin Granstad från Täby GK.

  Nu följer två dagar av vila och träning innan vi drar igång igen med Hills Open.

  Resultat

  Bilder från tävlingen

 13. Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour
 14. Swedish Golf Tour

  Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour

  Idag inleddes årets säsong av Swedish Golf Tour på Lumine Golf Club i Spanien. För femte året i rad arrangeras populära SGT Winter Series bestående av två tävlingar som spelas på klubbens två banor Lakes och Hills. Efter rond 1 är det Mathias Gladbjerg som leder på sju under par.

  Femte upplagan av Winter Series inleddes med två frostbelagda banor som gjorde att starten fick skjutas fram en timme. När spelarna väl kunde slå ut var solen framme och det blev en mycket behaglig förmiddag.

  Till start kom 156 spelare från flera olika nationer. Efter tävlingens första rond är det danskt i ledning där vi hittar 24-åriga Mathias Gladbjerg, som idag sköt en 65a på Hills Course (-7). Bästa svensk är Mikael Lindberg från AIK Golfklubb som delar tredjeplatsen på fem under par.

  På eftermiddagen hördes det jubel på Lakes Course. Emil Hagdahl Sörebo från Lidingö Golfklubb sänkte sitt utslag på sjunde hålet rakt i kopp.

  - Jag slog en fade med min järnnia och det var ett jättebra slag. Jag såg bollen gå i hålet också vilket var kul. Det är min första HIO på tävling, berättade en nöjd Emil efter ronden. 

  Imorgon går de första spelarna ut 09:30 på motsatt bana från vart de spelade idag. Finaldagen spelas på Lakes Course.

   

  Leaderboard

  Bilder från dagen

 15. Tävlingsprogrammet klart för Swedish Golf Tour
 16. Swedish Golf Tour

  Tävlingsprogrammet klart för Swedish Golf Tour

  Spelarna på den svenska proffstouren kan se fram emot en tävlingsintensiv sommar med flera nya tävlingar och många höjdpunkter. Herrtouren åker till exklusiva Pärnu Bay i Estland och Västerås GK hälsar damerna välkomna till Anna Nordqvists LETAS-tävling.

  26 tävlingar är i dagsläget klara för säsongen 2018 – 15 på herrtouren, inklusive en Challenge Tour-tävling, och elva på damtouren. Det är en ökning gentemot förra året då det var 13 tävlingar för herrarna och nio för damerna.

  – Antalet tävlingar har haft högsta prioritet och därför vi är väldigt stolta över att presentera ett program med så många bra tävlingstillfällen för spelarna. Att kunna hälsa sex nya arrangörer välkomna till touren känns grymt roligt. Det blir en säsong med många höjdpunkter, säger Frida Bräster, projektledare för herrtouren.

  – Vi har jobbat hårt för att få till ett så bra tävlingsprogram som möjligt på den korta tid vi haft på oss sedan SGF tog över driften av touren i höstas. Vi når målet att ha minst lika många tävlingar som förra året och väntar fortfarande svar från några potentiella arrangörsklubbar. Fortsätter det så här har vi en väntelista inför 2019, säger Sofia Pettersson, projektledare för damtouren.

  Sex nya arrangörsklubbar under 2018 

  På Swedish Golf Tour damer hittar vi tre nya arrangörer. Tegelberga Golfklubb ser fram emot att de svenska damspelarna ska få sätta deras bana på prov under säsongens första tävling Tegelberga Open 4–6 maj. Brygghuset Skaftö Open 20–21 juni på Skaftö Golfklubb blir en av de största tävlingarna på damtouren med 200 000 kr i prissumma. Senaste gången damernas tourbuss tog färjan till Gotland var på 90-talet. 16–17 augusti är det dags igen, denna gång till Slite Golfklubb som ny arrangör av Slite Open.

  Även på herrtouren hittar vi tre nya arrangörer till årets säsong. Den största nyheten är att herrspelarna beger sig till Estland 23–25 maj i samarbete med nya partnern Tallink Silja Line. Pärnu Bay Golf Links Challenge spelas på den kritikerrosade banan Pärnu Bay Golf Links.

  – Vi anser att SGF:s satsning är jättespännande och tycker att upplägget passar oss. Våra besökare är i huvudsak gäster från Sverige och Finland så marknadsmässigt når vi rätt målgrupp, säger Peter Nyberg, den svenska klubbchefen på Pärnu Bay Golf Links

  Dessutom välkomnar de nya arrangörerna Åda Golf & Country Club och Knistad Herrgårdherrtourens spelare till Camfil Nordic Championship 5–7 juli, respektive OnePartnerGroup Open 9–11 augusti. 

  Höga prissummor i Kristianstad och Västerås 

  Kristianstads Golfklubb i Åhus står bakom en av herrtourens höjdpunkter med sitt populära tävlingsupplägg där varje lag består av en amatör och en professionell spelare. Med en pott på 650 000 kronor är Åhus KGK ProAm 2018 tävlingen med den högsta prissumman. Spelaren med lägst score varje dag får dessutom en bonus på 15 000 kr och ett banrekord skulle ge ytterligare 20 000 kr.

  Anna Nordqvist Västerås Open, som också ingår i LET Access Series, är en av årets största nyheter på damtouren. Spelare från hela Europa kommer till Västerås Golfklubb för att göra upp om en prissumma på 350 000 kr. Läs mer om tävlingen genom att klicka här

  Klicka här för att se komplett schema

  Välkommen till touren 2018!

   

 17. SM Match till Österåker och Stensons design
 18. Swedish Golf Tour

  SM Match till Österåker och Stensons design

  Nu är det klart att SM Match, som ingår i Swedish Golf Tour, kommer avgöras på Österåkers Golfklubb från och med 2018 och tre år framåt. Mästerskapet blir därmed den första stora tävlingen att spelas på Henrik Stensons nya design.

  SM Match, som spelats i över 100 år, är den äldsta och mest traditionsrika golftävlingen i Sverige. Herrarnas första upplaga spelades 1904 på Hovås, Göteborgs GK, medan damernas första mästerskap avgjordes på samma bana för första gången 1911. De tre senaste åren har Ullna GC stått som värd för tävlingen men nu flyttar alltså tävlingen till Österåkers Golfklubb i samma kommun.

  2018 spelas tävlingen på Västerled i väntan på att nya Österled ska stå färdig. 2015 meddelade Österåker att Henrik Stenson Golf Design tar sig an en helrenovering av de två 18-hålsslingorna och arbetet är nu i full gång. Planen är att pegga upp på nya Österled 2019.

  Det blir spännande att se hur spelarna tar sig an min design

  - Jätteroligt att tävlingen spelas på Österåker. Det blir spännande att se hur spelarna tar sig an min design, säger Henrik Stenson.

  De regerande svenska mästarna i matchspel är Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb och Joakim Rask från AIK. På listan över segrare hittar vi också framgångsrika golfare som Helen Alfredsson, Caroline Hedwall, Anna Nordqvist, Björn Hellgren och Andreas Ljunggren som numera är Klubbchef på just Österåker.

  Tävlingen avgörs 28-30 juni 2018. Välkomna till Österåkers GK då!

   

 19. Anna Nordqvist värd för ny tourtävling i golf
 20. Swedish Golf Tour

  Anna Nordqvist värd för ny tourtävling i golf

  Sverige får 2018 en efterlängtad internationell damtävling i golf med världsstjärnan och majorsegraren Anna Nordqvist som frontfigur. Tävlingen spelas i Västerås och ingår på LETAS, undertouren till Ladies European Tour och Swedish Golf Tour som är den svenska proffstouren.

  Tävlingen Anna Nordqvist Västerås Open kommer 2018–2020 att spelas på Västerås GK. Datum för 2018 blir 9–11 augusti och prissumman är 35 000 euro.

  Det är en stor ära att få sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige

  – Det är en stor ära att få vara värdinna och sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige. Det är fantastiskt kul att Västerås GK tagit initiativ tillsammans med sponsorer och Svenska Golfförbundet att stödja damgolfen och skapa möjligheter för duktiga tjejer att spela en proffstävling på hemmaplan. Det är otroligt värdefullt. Jag har varit i deras skor för några år sedan och utan liknande möjligheter hade jag inte nått dit jag är idag. Jag hoppas att vi tillsammans kan utveckla damgolfen och ge fler chansen att bli framgångsrika, säger Anna Nordqvist.

  Svenska Golfförbundet (SGF) gläds över att Sverige nu får en tävling med status, ett bra speltillfälle med tufft motstånd för unga spelare, och att ha vår bästa spelare just nu som affischnamn. Världssjuan Anna Nordqvist är också nominerad till årets Jerringpris och Bragdguldet.

  – En internationell tävling på svensk mark med vår bästa damspelare som värd är mycket kul och inspirerande för unga spelare som vill satsa på golf, säger förbundskaptenen Katarina Vangdal. Internationell matchning på hemmaplan och Anna Nordqvists engagemang i tävlingen kommer tillsammans bidra till att fler svenska tjejer kan ta nästa steg mot de bästa tourerna och världstoppen, helt i linje med förbundets satsning.

  För Västerås GK som har tradition och kunskap kring både spelarutveckling och att arrangera tävlingar är det här en satsning på framtida stjärnor.

  – SGF satsar på ett långsiktigt jämställdhetsarbete och då Västerås GK (VGK) delar förbundets vision blir tävlingen ett led i arbetet med att uppmuntra kvinnor i Västmanland att spela golf. Svensk golf på juniorsidan är framgångsrikare än någonsin och saknar motstycke i svensk golfhistoria. Därför vill vi bidra till att den positiva utvecklingen fortsätter, säger klubbens ordförande Mats Bengtsson.

  Bilden: Anna Nordqvist vann majortävlingen Evian Championship i september 2017. Foto: Göran Söderqvist

  Läs mer om LETAS

  Läs mer om Swedish Golf Tour (SGT)

  Läs mer om Vision 50/50

  Kontakt

  Sofia Pettersson
  Porträttbild på Katarina.
 21. Svenska Golfförbundet tar över Swedish Golf Tour
 22. Swedish Golf Tour

  Svenska Golfförbundet tar över Swedish Golf Tour

  Swedish Golf Tour 2017 avslutades i helgen med tourfinalen i Kristianstad. En nyhet inför 2018 är att touren kommer att drivas i Svenska Golfförbundets regi. Det innebär att all tävlingsverksamhet på nationell nivå samlas i en tävlingsorganisation.

  Från och med nästa år kommer Svenska Golfförbundets (SGF) tävlingsavdelning därmed att driva touren och cupen för juniorer, seniortouren, handigolftouren och nu alltså även den inhemska proffstouren för damer och herrar.

  – Det är en styrka att vi nu samlar allt i en organisation och koncentrerar oss på att skapa speltillfällen för de unga spelare som vill utvecklas och senare ta steget ut på de större professionella tourerna. Swedish Golf Tour är ju tänkt att vara ett steg på vägen för de som vill framåt och uppåt som golfspelare, säger Håkan Stålbro, ansvarig för ban-, spel-, och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet, nu även med ansvar för Swedish Golf Tour.

  Det här är första gången som Swedish Golf Tour drivs av personal på SGF, där projektledarna Sofia Pettersson och Frida Bräster får uppdraget att driva och utveckla dam- respektive herrtouren på flera års sikt.

  – En av våra viktigaste uppgifter är att utveckla en så bra produkt att vi säkrar upp en fortsättning med de golfklubbar som tidigare mycket förtjänstfullt arrangerat tävlingar, samt att attrahera klubbar som inte varit med de senaste åren eller är helt nya och öppna för att arrangera tourtävlingar, säger Håkan Stålbro.

  Det är många golftourer som har det tufft sedan några år tillbaka. European Tour, Ladies European Tour, Ecco Tour i Danmark – alla kämpar med att få partners och sponsorer att investera i tävlingar och prispengar för spelare. Trots att svensk golf seglar i medvind, med ökat antal medlemmar i landets golfklubbar och framgångar på de internationella scenerna, är Swedish Golf Tour inget undantag.

  Mikael Sorling, vd för PGA of Sweden och som också varit vd för Swedish Golf Tour sedan 2013, känner väl till utmaningarna:

  – Det är en otroligt tuff marknad med stor konkurrens kring sponsorpengar. SGF och PGA, som gemensamt äger Swedish Golf Tour, har tillsammans arbetat fram denna nya lösning. Vi har analyserat hur vi på bästa sätt skapar resurser att organisera tävlingsspelet, genomföra tävlingar och bygga ett varumärke som skiner och kan attrahera partners.

  SGF tar över driften av Swedish Golf Tour från bolaget Svenska Golftourerna AB som är delägt av SGF och PGA of Sweden. Från och med 2018 kommer bolaget att vara vilande. Utöver projektledningen tar SGF även över införsäljningen av Swedish Golf Tour gentemot partners och sponsorer. Det arbetet leds av SGF:s marknadsavdelning.
   

  För ytterligare information, kontakta:

  Håkan Stålbro, chef för ban-, spel- och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet
  Telefon: 08-622 15 00, e-post: hakan.stalbro@golf.se

  Anders Dalered, marknadschef på Svenska Golfförbundet
  Telefon: 08-622 15 00, e-post anders.dalered@golf.se