Nyheter

Här hittar du senaste nytt samt artiklar från tidigare år, då Swedish Golf Tour var gemensam för damer och herrar.

  1. Säker seger för Oliver Gillberg vid TanumStrand Fjällbacka Open
  2. Swedish Golf Tour

    Säker seger för Oliver Gillberg vid TanumStrand Fjällbacka Open

    Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb tog sin första seger på Swedish Golf Tour när han under lördagen spelade hem TanumStrand Fjällbacka Open. Oliver ledde inför den avslutande ronden och avslutade med en bogeyfri rond på 67 slag för totalt tolv under par och seger med tre slag.

    - Det känns bra, riktigt skönt. Det var pirrigt på slutet. Jag tog upp mobilen på 16:e hålet för att kolla hur jag låg till och såg att jag ledde med två slag. Jag lyckades sätta birdieputten där och då släppte det lite men pirrigt var det, säger Oliver Gillberg efter segern.

    Oliver gör 2019 sin första hela säsong som proffs. Han representerade Sverige vid lag-VM för amatörer på Irland i september i fjol och tog därefter steget från amatör till proffs. Han har en seger som proffs sedan tidigare då han tidigare i år segrade i Tomelilla Open ingående i Future Series.

    Segern innebär en segercheck på 81 000 kr och ett stort hopp uppåt på Golfbox Nordic Golf League Ranking. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Inför tävlingen på Fjällbacka Golfklubb låg Oliver på 35:e plats på rankingen och nu är han sexa på densamma. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb.

    Nästa tävling för Oliver blir på European Challenge Tour i Tjeckien nästa vecka när D+D REAL Czech Challenge avgörs.

    På delad andra plats i TanumStrand Fjällbacka Open placerade sig Gustav Adell från Ombergs Golf Resort och danske Niklas Nørgaard Møller.

    Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Elisefarm Open på Elisefarm Golf Club redan kommande vecka, tävlingsdagar är 22–24 maj.

    Resultat

  3. Sverigepremiär i Fjällbacka
  4. Swedish Golf Tour

    Sverigepremiär i Fjällbacka

    Efter de två Winter Series-tävlingarna på Lumine Golf Club i februari har herrarna Sverigepremiär på västkusten 16–18 maj med TanumStrand Fjällbacka Open. Fjolårssegraren Mathias Gladbjerg från Danmark är tillbaka för att försvara titeln, som han tog efter särspel.

    – Fjällbacka är premiärtävlingen på svensk mark för sjätte året i rad och i år har de satsat stort med både en ny namnsponsor och högre prissumma. Det är en uppskattad tävling bland spelarna vilket märks tydligt i kvaliteten på startfältet. Det är generellt högt anmälningstryck på våra tävlingar och det är ett kvitto på att vi erbjuder en bra produkt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

    Förutom titelförsvarande Mathias Gladbjerg så kommer även ytterligare tre tidigare segrare till start då Gabriel Axell, Per Längfors och Elias Bertheussen alla peggar i årets tävling.

    Tävlingarna på Swedish Golf Tour ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking vid säsongens slut ger spelrättighet på European Challenge Tour nästföljande år.

    Veckans tävling på Fjällbacka Golfklubb är åttonde tävling på Nordic Golf League för säsongen 2019 och som avslutas i oktober med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links.

    Fredrik Nilhén från Delsjö Golfklubb leder Golfbox Nordic Golf League Ranking efter bra spel i Spanien under Winter Series. Fredrik finns inte med i Fjällbacka vilket gör att högst rankande svensk som kommer till start är åttonde placerade Martin Eriksson från Kårsta Golfklubb.   

    Swedish Golf Tour herrar är Sveriges största individuella tävlingsserie för professionella idrottare. Den består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar.

    Deltagarlista

    Golfbox Nordic Golf League Ranking

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Filippa Möörk spelade hem årets första tävling
  6. Swedish Golf Tour

    Filippa Möörk spelade hem årets första tävling

    Precis som utlovat blev det en spännande finaldag på Hinton Golf Club. Mimmi Bergman, Lannalodge Golfresort, ledde inför den avslutande ronden men det var enbart med ett slag. Efter en händelserik dag så blev det till slut Filippa Möörk, Karlstads Golfklubb, som segrade i ett särspel.

    Precis som gårdagen var det soligt i Skåne, men med kyliga och stundtals starka vindar. Mimmi Bergman inledde avslutningsronden stabilt och var i ledning långa stunder under finalronden. Det var dock många som jagade bakom. En av de var norskan Madelene Stavnar som hade dagens lägsta score på 68 slag, fem under par. Det räckte inte hela vägen men Madelene slutade till sist på en delad tredjeplats med Isabella Deilert, AIK Golfklubb, båda på 222 slag, tre över par.

    Istället var det Filippa Möörk som kom ikapp Mimmi. Med en stabil runda, och framför allt en stark avslutning, på 72 slag, ett under par, slutade Filippa på totalt 220 slag, ett över par. Precis lika många slag, 220, hade Mimmi. Detta innebar särspel som började på det artonde hålet. Där gjorde Filippa processen kort och avgjorde på det första särspelshålet.

    -       Idag  försökte jag ha tålamod, då det blåste ganska mycket. Mitt långa spel var det som var bäst idag, framför allt utslagen. Det var också roligt att spela här, verkligen superbra skick såhär tidigt på säsongen, säger Filippa själv efter segern.

    Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ är färdigspelad, och det är härligt att säsongen är igång. Stort tack till Hinton Golf Club, alla spelare, alla funktionärer, samt alla andra inblandade. Nu siktar vi in oss på nästa tävling som går på Tegelberga Golfklubb den 24-26 maj. Stort grattis Filippa Möörk!

    Resultat 

  7. Damernas säsong är igång
  8. Swedish Golf Tour

    Damernas säsong är igång

    Idag, lördag, har de två inledande rundorna av Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ avverkats. Vi befinner oss på Hinton Golf Club och imorgon vet vi vem som tar hem årets första tävling. Mimmi Bergman, Lannalodge Golfresort, leder fältet inför avgörandet efter sina 145 slag idag, totalt ett under par.

    För andra året i följd spelas Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ på Hinton Golf Club, strax utanför Malmö. Detta är också damernas premiärtävling på årets schema. Utöver en bana i fint skick, så har spelarna bjudits på en solig dag med relativt lugna vindar. Under förmiddagen var det fjolårets vinnare, Anna Magnusson, Ullna Golf Club, som presterade bäst med sin inledande runda på 71 slag, två under par.                                      

    Under eftermiddagen var det dags för den andra rundan. En viktig runda för att placera sig väl inför morgondagens avgörande. Mimmi Bergman var den som kopplade, om än ett svagt, grepp inför morgondagen med sina 145 slag, ett under par.

    -       Alla delar av spelet fungerade helt okej idag. Sen satte jag några bra puttar under andra varvet också, säger Bergman efter dagens spel.  

    Närmast bland de jagande är Isabella Deilert, AIK Golfklubb, på 146 slag, på par. Ytterligare ett slag efter, på tredje plats, hittar vi Ellinor Haag, Sigtuna Golfklubb, som hade 147 slag, ett över par, under dagens spel.

    Det har varit en härlig öppningsdag på Hinton Golf Club. Det har varit fint väder, en fin bana och en förväntansfull stämning. Imorgon spelas 18 hål, och vinnaren av Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ ska koras. Första start är kl 08.00, och ledarbollen slår ut kl 10.16. 

     

    Leaderboard 

    Startlista

     

  9. Inför: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ
  10. Swedish Golf Tour

    Inför: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ

    Pro-Am på Hinton Golf Sofiedal är genomförd i härligt vårväder. Imorgon inleds tävlingen som är den första av 12 tävlingar på årets Swedish Golf Tour-schema för damer.

    Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ spelas för andra året på Sofiedal – en av tre golfbanor som ägs av Hinton.

    Imorgon, lördag, väntar 36 hål och därefter cut inför finalvarvet på söndag. 39 spelare peggar upp. I startfältet finns spelare från Sverige och Norge och till och med Australien. De 30 bästa proffsen plus delningar klarar cuten, inklusive amatörer som har samma eller bättre score. 

    Årets startfält är väldigt starkt med många meriterade spelare. Bland annat Anna Magnusson på bilden som segrade i förra årets Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ efter en score på sex under par. My Leander, till höger i bild finns också med i startlistan. My tog sin första professionella seger på Nes Open i maj förra året. Läs mer om startfältet här

    I skrivande stund kommer Pro-Am lagen in från sin runda. Nu väntar middag och prisutdelning innan spelarna ska ladda upp inför morgondagens runda. Väderleken lovar uppehåll och svaga vindar, i alla fall för att vara i Skåne. 

    Startlista och leaderboard hittar du på www.swedishgolftour.se

För frågor kontakta:

Sofia Pettersson