Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Louisa Carlbom segrade i Johannesberg Open
 2. Swedish Golf Tour

  Louisa Carlbom segrade i Johannesberg Open

  Med en avslutande rond på 70 slag och totalt sex under par segrade Gräppås Golfklubbs amatör Louisa Carlbom i Johannesberg Open med tre slag före Josefine Nyqvist, AIK Golfklubb.

  -Mitt spel har varit riktigt bra, jag är jättenöjd. Jag puttade väldigt bra och gjorde många up-and-downs och det lönade sig. Den här segern betyder jättemycket, jag är jätteglad. Detta var första gången jag gick i ledarboll och hade ledning, så jättekul att få testa på det. Jag har tränat så mycket och äntligen ger det resultat, säger Louisa Carlbom efter segern i Johannesberg Open.

  Detta var andra gången under säsongen som proffsen på Swedish Golf Tour spelade gemensam tävling med juniorerna på Teen Tour Elite. Även vid det tidigare tillfället var det en junior som segrade.  

  -Jag tycker det är skitkul att spela med några proffs och få lära sig av dem, det är jättebra, säger Louisa Carlbom om att juniorer och proffs spelar tillsammans.

  Johannesberg Open, en lyckad tävling, där klubben presenterade en bana i bra skick med snabba utmanande greener vilka segrarinnan berömde i segerintervjun.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är svenska PGA-mästerskapet, Scandic PGA Championship, på Allrum Golfklubb 29–31 augusti. Detta blir även den tredje tävlingen i Sverige under 2019 som ingår i LET Access Series.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour

  Text: Göran Söderqvist Bild: Swedish Golf Tour.

 3. Övertygande seger av Kennegård
 4. Swedish Golf Tour

  Övertygande seger av Kennegård

  Jesper Kennegård, AIK Golfklubb, tog en övertygande seger när Åhus KGK ProAm 2019 avgjorde på utmanande Åhus Östra på Kristianstad Golfklubb i Åhus.

  Ronder på 66-67-69 för totalt åtta under par gjorde att Jesper var i ledning genom hela tävlingen och seger togs till slut med fem slag marginal.

  -Det är skitkul, det var verkligen länge sedan jag lirade i ledarboll och detta var en viktig tävling. Det var kul att knyta ihop säcken. Jag spelade bra och stabilt, jag försökte vara snål med bogeys och det var nyckeln där ute, säger Jesper Kennegård efter prisutdelningen.  

  -Jag tycker att det känts rätt bra hela året och jag har legat rätt bra till vid ett flertal tillfällen efter första varvet men har då gjort ett halvdant andravarv och fallit tillbaka. Nu var det bara fokus på det mentala och försökte verkligen starta om inför varje varv och skita i var jag låg i resultatlistan. Så jag måste väl säga att jag är i form när jag vinner, det får man absolut säga, säger Jesper Kennegård om vad som var nyckeln till segern.

  På delad andraplats slutade Axel Boasson från Island och danska Nicolai Buchwardt Kristiansen.

  Jesper firade segern med att bila hem till Stockholm tillsammans med pappa Stefan som var hans partner i den partävling i ProAm-format som spelades parallellt med proffstävlingen vid Åhus KGK ProAm 2019. I den tävlingen slutade Kennegårds på fjärde plats medan segern togs av Adam Eineving från Chalmers Golfklubb i par med amatören Joakim Lerud.

  En seger ger alltid ett hopp upp på den viktiga rankingen. Jesper som i och med segern tog sin första topp-10-placering för året ligger på 17:e plats på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking där de fem främsta vid säsongens slut ges spelrättighet till European Challengetour 2020.  

  Kristianstad Golfklubb i Åhus presenterade återigen en bana i ypperligt skick när klubben för andra gången under säsongen 2019 stod värd för en tävling på Swedish Golf Tour. Tidigare i år var det damerna som gavs möjlighet att spela Åhus Östra när Åhus Open avgjordes i juni.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är SM Match presented by Greatdays 4–7 september på Österåkers Golfklubb. Men innan dess skall herrarna som spelar Nordic Golf Leauge både till Danmark och Finland innan de bejer sig till den svenska huvudstaden.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Text: GÖran Söderqvist Bild: Swedish Golf Tour.

 5. Louisa Carlbom i ledning inför finalvarvet
 6. Swedish Golf Tour

  Louisa Carlbom i ledning inför finalvarvet

  36 hål är färdigspelade och kvalgränsen är dragen. De 45 bästa spelarna (oberoende proffs eller amatör) plus delningar har gått vidare till finalvarvet av Johannesberg Open. Louisa från Gräppås Golfklubb är i ledning efter ronderna 67 (-5) och 73 (+1).

  I år spelas tredje upplagan av Johannesberg Open. Men det är första gången tävlingen samarrangeras mellan Teen Tour Elite och Swedish Golf Tour. Likt Hoya Ladies Open, som spelades på Flommens Golfklubb i juni, deltar både proffs och amatörer i samma tävling. För denna veckas samarrangemang befinner vi oss på Johannesberg Golfklubb. Golfbanan är designad av Donald Steel och ligger i anslutning till Johannesberg Slott.


  Under de två senaste dagarna har spelarna satts på prov med regnskurar och växlande vindar. Dessutom har de långsmala och ondulerade greenerna utgjort en utmaning för många spelare. Men uppenbarligen inte för Louisa. Hon hade enbart 25 puttar under hennes första varv och signerade ett scorekort på 67 slag (-5). Idag var hon på väg att tappa ledningen efter några hål men sedan satte hon inspelet på hål 11 för en eagle och följde upp det med en birdie på nästa hål. Louisa kom in på 73 slag (+1) och behåller ledningen inför finalvarvet.


  - “Nervöst. Det blir första gången jag går ut i ledarboll”, säger Louisa inför morgondagen 

  Närmast efter Louisa ligger Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb. Amanda hade dagens lägsta score på 69 slag (-3) och klättrade därmed 15 placeringar. Amanda har tagit flera bra placeringar i år, bland annat en andraplats på Erlandsson Hagge Ladies Open. Dessutom har hon gjort 58 birdies på Swedish Golf Tour. Tack vare dagens fem birdies utökar hon sin ledning i Swedish Golf Tour BirdieLiga. 


  Förra årets segrarinna, Anna Magnusson från Ullna Golf Club, är också med i tätstriden. Trots gårdagens kvadrupel ligger hon endast fem slag från ledning inför finalvarvet. 


  Imorgon kommer första bollen gå ut kl 08.00. Kom gärna ut till Johannesberg Golf för att uppleva fin golf eller alternativt följ avgörandet via länken nedan.  

   

  RESULTAT 

   

  Bild och Text: Pi-Lillebi Hermansson 

 7. Proffs och amatörer på Johannesberg
 8. Swedish Golf Tour

  Proffs och amatörer på Johannesberg

  För andra gången i år delar proffsen på Swedish Golf Tour arena med juniorerna på Teen Tour Elite. Denna gång är det på Johannesberg Golfklubb som är spelplats.

  Förra gången det var gemensam tävling segade Lidingös Sara Ericsson, hon finns inte med i startfältet då hon är på de Brittiska för att spela Girls Amateur Championship. Lidingö GK har ändå tre spelare till start vilket tyder på att det där görs det ett bra jobb med spelarutveckling.

  En intressant start gör även Emma Henrikson som tidigare i år tävlat sparsamt efter att så sent som 2018 spelat på Symetra Tour. Emma är en klasspelare och hur formen är lär visa sig under Johannesberg Open.

  Swedish Golf Team Utvecklingsarena
  Med utgångspunkt att utveckling sker där spelarna är genomförs under säsongen vid sex tävlingstillfällen Swedish Golf Team Utvecklingsarena. Johannesberg Open är ett av dessa tillfällen då alla som finns med i startfältet ges möjlighet att träffa, träna och utvecklas under ledning av landslagets coacher och experter.

  För spelarna i Johannesberg Open genmofördes två träningar på och runt övningsgreen under ledning av Fredrik Wetterstrand damlandslagets coach och Lisa Häggkvist SGF Spelarutveckling och tidigare coach för flicklandslaget.

  Även föräldrar ges möjlighet till en informationsträff i samband med Utvecklingsarenan.

  Mer om Swedish Golf Team Utvecklingsarena.

  Leaderboard Johannesberg Open.

  Text: Göran Söderqvist. Bild: Lisa Häggkvist

 9. Åke Nilsson på hemmaklubben
 10. Swedish Golf Tour

  Åke Nilsson på hemmaklubben

  När Swedish Golf Tour som 15–17 augusti besöker Kristianstads Golfklubb i Åhus för Åhus KGK ProAm 2019 märks hemmaspelaren Åke Nilsson i startfältet.

  Åke har en seger under säsongen och ligger inför veckans tävling på sjätte plats på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking. Topp-fem på rankingen vid säsongen slut erhåller spelrättighet på European Challenge Tour.

  På hemmaplan får Åke sällskap av klubbkompisar i Jesper Andersson, Ludwig Nordeklint och Jonathan Ågren.  Tävlingen spelas i ProAm-format, detta innebär att det spelas en individuell proffstävling samtidigt som en lagtävling där pro och amatör bildar lag.

  Till start i kommer även trion som i fredags gjorde upp i särspel i Landeryd Masters; Victor Theandersson, Gabriel Axell och Linus Lilliendahl.

  Leaderboard

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 11. Seger på hemmaplan för Annelie Sjöholm
 12. Swedish Golf Tour

  Seger på hemmaplan för Annelie Sjöholm

  Annelie Sjöholm från Västerås Golfklubb avgjorde Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider genom att göra birdie på hål 16, 17 och 18.

  -Det känns fantastisk, lite som en dröm det tar nog några dagar att smälta detta. Det känns jättestort att vinna på hemmaklubben och det stöd jag haft av publiken hela veckan har varit fantastiskt, säger Annelie Sjöholm om att segra på hemmaklubben.  

  - Jag gjorde birdie på mina sista tre hål. Jag visste jag låg några slag bakom och behövde en stark avslutning så det var skönt att puttarna äntligen började trilla i, säger Annelie Sjöholm om sin avslutning.  

  De två sista birdieputtarna var inte långa, de var båda runt en meter långa. Detta visar att alla delarna av Annelies spel håller hög klass även när allt står på spel och en stor hemmapublik inget hellre vill än att hon skall ta hem segern.

  Jublet som hördes vid 18:e green när putten trillade kan ha varit det högsta som hörts på Västerås Golfklubb.

  Abbekås Golfklubbs landslagsspelare Maja Stark slutade för andra året i rad tvåa på Västerås Golfklubb när LET Access Series avgjordes där.

  -Det var lika kul som vanligt, jag började lite knackigt och fick inte i några puttar men gjorde inte så många misstag. En onödig blev bogey efter ett dåligt läge i en bunker, men stabilt spel tycker jag, säger Maja Stark efter prisutdelningen.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är den andra för året som samarrangeras med SGF Juniortävlingar. Denna gång är det Johannesberg Open som avgörs 16–18 augusti.

  Resultat

  Ranking LET Access Series

  Ranking Swedish Golf Tour


  Text & Bild:Göran Söderqvist

   

 13. Tätt i toppen
 14. Swedish Golf Tour

  Tätt i toppen

  Elia Folch står som ny ledarinna inför morgondagens avgörande av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Med sina 69 slag idag, för totalt 139 slag, fem under par, leder Folch tävlingen med ett slag.

  Det svängde mycket i toppen under dag två av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. När vi nu kan summera dagen, så hittar vi spanjorskan Elia Folch i ledning, på 139 slag, fem under par. Folch stod för en stabil insats idag och klättrade två placeringar med sina 69 slag.  

  På delad andraplats, endast ett slag efter Folch, befinner sig Nina Pegova, från Ryssland samt Cloe Frankish, från England. De har båda slagit 140 slag, fyra under par. Nina Pegova hade dagens lägsta rond idag, med sina 67 slag, fem under par.

  Det var ganska tufft när regnet kom in över banan. Det kändes som jag missade många slag vid den tiden av ronden. Det var egentligen alla delar av mitt spel som var bra idag, men framför allt järnslagen. Jag avslutade också med att sätta en chip för birdie på sista hålet, säger Nina Pegova efter sin runda.

  Maja Stark från Abbekås Golfklubb, verkar också trivas på Västerås Golfklubb. Ifjol slutade Maja på en andra plats, och idag gjorde hon ett ryck upp på resultatlista med sina 69 slag, tre under par. Maja ligger på en ensam fjärde plats inför morgondagens avgörande runda, två slag efter Elia Folch.

  Två tredjedelar av tävlingen är avklarade. Finalrundan återstår och imorgon eftermiddag vet vi vem som får lyfta pokalen. Spelet börjar klockan 08:10, och ledarbollen slår ut klockan 10:00.

   

  Resultat ( https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/swedish-golf-tour/tavling/#/competition/1822067/leaderboard ) 

  Startlista ( https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/swedish-golf-tour/tavling/#/competition/1822067/teetimes/3/0 )

   

 15. Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters
 16. Swedish Golf Tour

  Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters

  Victor Theandersson, Ekerum Golfklubb, tog vid Landeryd Masters ingående i Swedish Golf Tour sin första seger som professionell. Trots en imponerande avslutande rond av Victors på 63 slag räckte det inte hela vägen till seger, men väl till särspel.

  I särspelet som startade på 18:e hålet inför storpublik fick Victor sällskap av hemmaspelaren Gabriel Axell och Linus Lilliendahl från Högbo Golfklubb.

  -Det var ett dåligt inspel, men putten var bra riktigt bra, säger Victor Theandersson efter att ha avgjort Landeryd Master genom att sänka en putt på 20 meter på första särspelshålet.

  Victors rond på 63 slag var händelserik och innehöll sex birdies, en eagle och en hole-in-one.

  -Det var jättekul, bra spel och så hade jag lite flyt också. Detta är den bästa ronden jag gjort på tävling och en hole-in-one är alltid kul också, säger Victor Theandersson med ett leende efter prisutdelningen.

  Linus Lilliendahl och Gabriel Axell slutade delade tvåor. För Linus var det viktigt med en topplacering då han tack vare den nu är klar för spel i Åhus KGK ProAm 2019 i nästa vecka.

  Gabriel och hans klubbkompisar från Landeryd drog genom sitt spel storpublik till avslutningsdagen av Landeryd Masters. I publikleden syntes många unga med Landeryds klubbtröja på sig. Några av dem sågs även sticka ut på banan direkt efter att tävlingen var avslutad. Om något eller några år är det säkert några som idag fanns i publiken som drar publiken till Landeryd Masters.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Åhus KGK ProAm 2019 på Kristianstads Golfklubb i Åhus 15–17 augusti.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 17. Nobuhle Dlamini leder i Västerås
 18. Swedish Golf Tour

  Nobuhle Dlamini leder i Västerås

  Nobuhle Dlamini från Eswatini, tidigare Swaziland, är i topp efter 68 slag (-4) och bogeyfritt fram till hennes sista hål vilket vid första ronden var Västerås Golfklubbs 8:e.

  -Det var en bra rond, rätt stabil. Jag startade på nionde hålet och startade med en birdie och gjorde sedan en hel del stabila par några birdies. Tyvärr tappade jag ett slag på sista hålet, men jag är nöjd med ronden som helhet, säger Nobuhle Dlamini efter att ha signerat sitt scorekort.

  Idag fick Swedish Golf Tour se en comeback av en av Sveriges bästa spelare genom tiderna som även lyft Solheim Cup-pokalen som kapten för Europa.  

  Catrin Nilsmark gjorde comeback som tävlingsspelare när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider inleddes på Västerås Golfklubb under torsdagen.

  -Jag fick lite sug efter golf helt plötsligt efter elva år och har knappt hållit i en klubba. Det hände för ett par månader sedan. Jag messade faktiskt Anna och frågade om inte jag kunde får en inbjudan, säger Catrin Nilsmark efter comebackronden.   

  Efter att ha signerat sitt scorekort för 73 slag, ett över par, sa Catrin att hennes comeback är allvarligt menad och att siktet är att spela på amerikanska Legends Tour vilket är damernas seniortour.

  Hon siktar på debut i Senior LPGA Championship som avgörs i Indiana i oktober. Innan dess kommer hon även till start i Scandic PGA Championship på Allerum Golfklubb sista dagarna i augusti vilket är Sveriges tredje tävling ingående i LET Access Series.

  Catrin ligger efter första ronden på delad 27:e plats vilket med god marginal är innanför kvalgränsen som efter andra ronden dras vid 45:e plats och de som delar den placeringen.  

  I samma boll som Catrin spelade finska Sanna Nuutinen som med 69 slag ledde i klubbhuset när förmiddagsgänget spelat, nu är hon ett slag efter.

  Tredje spelare i bollen var hemmaspelaren Annelie Sjöholm som med 70 slag även hon är med i toppen. Annelie är inför veckans tävling bästa svenska på LET Access Series ranking med en 15:e plats.

  Tävlingen avgörs över 54 hål vilket innebär att på lördag eftermiddag koras segrarinnan i årets upplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Likt förra årets premiärtävling presenteras banan i ypperligt skick och klubbens tävlingsorganisation löser allt runt om kring på ett utmärkt sätt.

  Leaderboard

  Filmade intervjuer med Nobuhle, Catrin och Annelie finns på Swedish Golf Tours Facebook.

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 19. Mästarna tävlar hemma på Landeryd
 20. Swedish Golf Tour

  Mästarna tävlar hemma på Landeryd

  När Landeryds Golfklubb står värd för Landeryd Masters på Swedish Golftour finns 13 hemmaspelare med i startlistan. Fyra av dessa var med i laget när Landeryds Golfklubb i mitten av juli spelade hem Lag-SM på Barsebäck Golf & Country Club.

  Golf som idrott både för barn, ungdomar och tävlingsspelare både unga som lite äldre verkar vara något som Landeryds Golfklubb har hitta framgångsnycklar till. Det är inte bara herrarna SM-guld som tyder på detta.

  Vid en närmare titt har klubben fler juniorspelare som spelar i tävlingar ingående i SGF Golfranking än någon annan av Sveriges 454 klubbar. Likaså är det om tävlande seniorer och juniorer slås ihop, Landeryd har flest spelare.

  Enstaka toppar eller framgångar kan ibland bero på tillfälligheter, men när det går att stapla dessa på hög då har det aldrig något med tur eller tillfälligheter att göra. Det handlar då ofta istället om en organisation med tydliga mål där det även går att hitta en kombination av kompetens och engagemang. Kombineras detta med hårt målmedvetet jobb över tid så ger det effekt och skapar framgångar.

  Mitt på förstasidan på klubbens hemsida står det ”SM GULD 2019” och ”GOLFPAKET & BOENDE” i samma typsnitt och i samma storlek. Idrott och affärer hand i hand verkar vid en yttre betraktelse vara lika viktigt för Landeryds Golfklubb.

  Ett klick till på hemsidan visar att klubben har en handfull tränare, tre manliga och två kvinnliga. På tränarsidan presenteras även en golfutbildad sjukgymnast. Egen tour, utbildade ledare och massor med juniorer i medlemsregistret har också del i vad som gör Landeryds Golfklubb framgångsrika.        

  Hemmaspelare till start
  I årets upplaga av Landeryd Masters peggar dessa hemmaspelare onsdag 7 augusti: Jesper Sandborg, Niclas Weiland, Gabriel Axell, Johannes Axell, Andreas Andersson, Robin Bojar, William Ekeroth, Wilmer Håkanson, Linus Jonsson, Kristoffer Larsson, Markus Mellqvist, Pontus Samuelsson och William Östlund.

  Deltagarlista

  Program Landeryd Masters
  Onsdag 7/8, rond 1
  Torsdag 8/8 rond 2
  Fredag, 9/8, rond 3


  Text: Göran Söderqvist Foto: Christian Nilsson

 21. LETAS i Västerås
 22. Swedish Golf Tour

  LETAS i Västerås

  LET Access Series besöker i veckan Sverige för andra gången i år. Arrangörsklubb är Västerås Golfklubb som för andra året genomför Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, speldagar är 8–10 augusti.

  Spelare från Sverige och ytterligare 23 länder kommer att tampas om rankingpoäng som i slutet av säsongen för toppspelarna ger en plats på Ladies European Tour och om 35 000 euro i prispengar. För de två bästa amatörerna väntar en 18-hålsrunda med tävlingens värdinna Anna Nordqvist på Västerås GK veckan efter tävlingen – en del i majorsegrarens satsning på att inspirera unga lovande golftjejer i Sverige.

  Hemmahopp och andra spelare att hålla koll på
  Mest meriterad i startfältet är Catrin Nilsmark, som påbörjar sin satsning mot seniortouren med att spela Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Två segrar på europatouren, en på LPGA-touren samt en handfull framträdande som spelare i Solheim Cup och två som kapten.

  En nybliven europamästare kommer också till start i Maja Stark från Abbekås Golfklubb. Maja är fortfarande amatör och slutade tvåa i fjolårets premiärupplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider.
   
  Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist är båda från arrangerande Västerås Golfklubb. Annelie är bäst placerad svenska på LET Access Series ranking inför hemmatävlingen med en 15:e plats. Hon gör sitt andra år som proffs och siktet är inställt på europatouren redan till nästa säsong.

  Från Västmanland deltar även Hanna Åhlander, Frösåker GK, Sandra Abrahamsson, Skerike GK och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK.

  Till start
  Till start kommer spelare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Sydkorea, England, Australien, Franrike, Tjeckien, Lettland, Spanien, Ryssland, Belgien, Italien, Swaziland, Skottland, Österrike, Nederländerna, Malaysia, Wales, Argentina, Tyskland, Schweiz och Sydafrika.

  Program Anna Nordqvist Västerås Open
  Torsdag 8/8, rond 1 - första start kl 8.00
  Fredag, 9/8, rond 2 - första start kl 8.00
  Lördag, 10/8 rond 3 - första start kl 8.00 (Prisutdelning ca 15.00)

  Mer information LET Access Series


  Text & foto: Göran Söderqvist

 23. Imponerande segern av Sahlström
 24. Swedish Golf Tour

  Imponerande segern av Sahlström

  Borre Open blev årets fjärde segern för Christopher Sahlström, en seger som imponerade. Han gick ut sista ronden med en knapp ledning och spelade felfri golf. Det blev banrekord 62 slag, elva under par och bogeyfri inte bara sista ronden utan under hela tävlingen över 54 hål.

  -Fantastiskt, kan inte drömma om ett bättre sätt att avsluta den här tävlingen. Ett banrekord och minus elva, det är den bästa tävlingsscoren jag gjort. säger Christopher Sahlström om segern.

  -Jag flyter på moln, jag hade som mål inför säsongen att ta mig topp-fem på rankingen men inser att det är många bra spelare och att det är otroligt tufft. Men när jag tog första vinsten så ökande självförtroendet sedan var det bara att fortsätta och det har varit väldigt stabilt under året, så det är jätteroligt, säger Christopher Sahlström om sina fyra segrar under säsongen. 

  Christophers ronder Borre Open 66-67-62 innebar totalt 195 slag och 24 under par.

  Det är inte bara på Borre Golfklubb som Christopher imponerat under säsongen. Han har spelat 14 tävlingar ingående i Nordic Golf Leauge och klarat alla kvalgränser, varit topp-10 vid hälften av sina starter och har som redan nämnts segrat vid fyra tillfällen. 

  Christopher ledde Golfbox Nordic Golf League Ranking redan inför Borre Open och segern innebär utökad ledning.

  Tvåa slutade Niklas Nørgaard Møller från Danmark och trea blev Hampus Bergman från Lanna Lodge Golfresort.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Bråviken Open på Bråvikens Golfklubb 1–3 augusti.

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking 25. Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa
 26. Swedish Golf Tour

  Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa

  Gudmundur Kristjansson, som representerar Reykjavik Golfklubb tog hem segern i Svea Leasing Open på Täby Golfklubb efter imponerande 16 under par. Segern är hans tredje för säsongen på Nordic Golf League, vilket betyder att han nu har kategori för att spela på Challengetouren – vilket han ska göra redan nästa vecka.

  Efter en inledande runda på 66 slag gick Gudmundur direkt upp till toppen av leaderboarden. Det blev alltså en ledning han behöll genom hela tävlingen efter två avslutande rundor på vardera 67 slag.

  - Jag har slagit bollen väldigt bra hela veckan och undvikit trubbel. Igår och dagen före träffade jag 17 greener per varv. Det tror jag var nyckeln, sa Gudmundur i en intervju efter prisutdelningen.

  Islänningen har tidigare i år segrat i Mediter Real Estate Masters – PGA Catalunya och PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Tre segrar på samma säsong på Nordic Golf League, där Swedish Golf Tour ingår, innebär kategori 13c på Challengetouren.

  - Jag har redan fått en inbjudan till att spela på Challengetouren nästa vecka i Österrike. Så nu ska jag åka hem och vila inför den tävlingen.

  Tvåa i tävlingen blev Jonathan Ågren från Kristianstad GK i Åhus. Han signerade för 65 slag sista dagen och klättrade åtta placeringar. Delade treor blev Tobias Edén och Charlie Jerner.

  Tävlingens bästa amatör blev hemmaspelaren Jesper von Reedtz som även han avslutade med 65 slag, vilket räckte till en niondeplats i tävlingen.

  Täby Golfklubb bjöd på en bana i mycket bra skick. Kanske bästa greenerna under hela säsongen ryktades det om bland spelarna. Greenerna är också största utmaningen på banan som spelades drygt 6000 meter lång.

  Nästa vecka väntar Lag SM för många utav spelarna. Närmaste tävlingen på Swedish Golf Tour är Bråviken Open 1-3 augusti.

  Resultatlista 

  Bilder från tävlingen

 27. Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League
 28. Swedish Golf Tour

  Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League

  Swedish Golf Tour har under veckan haft tävlingen Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club som ligger i Trosa. Efter att spelarna fått kämpa med både kraftig vind och regn i början av veckan var det glädjande för många att vakna upp till strålande sol och vindstilla till finaldagen.

  Haraldur Magnus, som var den första islänningen att spela British Open någonsin ifjol, var i ledning med två slag före Christopher Sahlström innan finaldagen startade. Det blev en publiktät ledarboll som blev bjudna på en bra show. Då Sahlström gick fyra under par första nio hålen så skiftade ledningen snart. Inför 18 ledde Sahlström med ett slag. Efter att ha gjort ett spektakulärt bunkerslag in på green hade han en 1,5 meter lång putt för birdie och vinst. Han sänkte den utan några större tecken på nervositet men knöt handen i en segergest när bollen trillade i hål.

  - Mitt spel har varit väldigt stabilt hela säsongen och jag hade bra kontroll på dagens runda. Men efter bogeyn på 17 så blev det lite nervöst inför 18. Så det var kul att få avsluta med en upp & down för birdie, berättade Sahlström efter ronden.

  Och inte var det länge sedan han var på prispallen. Senast förra veckan tog han hem segern i Tinderbox Charity Challenge på ECCO Tour (en del av Nordic Golf League). Därmed har Sahlström tre vinster på nordiska touren och tilldelas därför en kategori på Challenge Tour.

  - Jag ska kolla på Challenge Tours spelschema och börja planera vad jag kan göra där. Men jag är anmäld till de nästkommande tävlingarna på SGT så får se lite vad som händer, säger Sahlström när vi frågar om hans kommande planer.

  Vad han än hittar på så ser vi fram emot att se mer från denna spelare.

  Resultat

  Nordic Golf League order of merit

   

  Text: Frida Bräster, frida.braster@golf.se

 29. Daffinrud dominerade
 30. Swedish Golf Tour

  Daffinrud dominerade

  Finalvarvet av Moss & Rygge Open är avklarad. Efter 54 hål, hittar vi Tonje Daffinrud från Vestfold GK i toppen med rundorna 70, 64 och 67, för totalt -15.

  Tonje Daffinrud kom på en delad fjärdeplats i förra LET tävlingen, Ladies European Thailand Championship. Denna vecka har hon fortsatt leverera. Norskan tog idag en tidig ledning och fortsatte utöka den under varvets gång. Slutligen, noterade hon en till bogeyfri runda på 67 slag, -5. Med hennes totalt 38 bogeyfria hål i rad segrade hon med 8 slags marginal förre tvåan, Michaela Finn från Vasatorps GK. 


  Tonje Daffinrud berättar i sin intervju att segern är efterlängtad. Hon har redan vunnit två professional tävlingar tidigare men senaste gången var för fem år sen. Segern på Moss & Rygge Open blir viktig för henne för att bygga momentum inför deltagandet i British Open om tre veckor. 


  Nästa Swedish Golf Tour omgång för damer är Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider den tillhör LET Access Series och spelas den 8-10 augusti. 

   

  Resultat

 31. Finn i ledning inför Fin(n)alvarvet
 32. Swedish Golf Tour

  Finn i ledning inför Fin(n)alvarvet

  Första tävlingsdagen är avklarad och kvalgränsen är dragen. 30 proffs går vidare till morgondagens finalvarv. Efter dagens 36 hål, hittar vi Michaela Finn från Vasatorps GK i toppen. Hon blev proffs i maj, vann Åhus Open och ligger nu bra till för att vinna ytterligare en proffstävling.

  Moss och Rygge GK är generellt sätt en utmanande bana som utmärker sig med ett par längre hål. Men, dagens perfekta väderförhållanden bäddade för låga scorer. Under förmiddagen, tangerade Michaela Finn och Kristalle Blum från Australien banrekordet, 67 (-5).

  Eftermiddagen bjöd på fortsatt bra väder och ännu lägre scorer. Michaela Finn levererade en bogey-fri runda på 66 slag (-6). Inför finalvarvet, ligger hon ett slag framför Tonje Daffinrud från Vestfold GK som under eftermiddagen slog nytt banrekord med en runda på 64 slag (-8).

  -       I am going to do the same thing tomorrow, play for the course record, säger Tonje Daffinrud efter rundan.

  Imorgon klockan 08.00 påbörjas finalrundan, och ledarbollen slår ut klockan 10.00. Kom ut på Moss & Rygge GK och följ avgörandet i Moss & Rygge Open, eller följ via länken nedan.

  Resultat

  Startlista

 33. Emelie Borggren segrade i Erlandsson Hagge Ladies Open
 34. Swedish Golf Tour

  Emelie Borggren segrade i Erlandsson Hagge Ladies Open

  Banrekord bäddade för seger när Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus spelade hem Erlandsson Hagge Ladies Open. Andra rondens 66 slag innebar nytt banrekord på Hagge Golfklubb och ledning med tre slag inför söndagens avslutande rond.

  -På slutet var det lite nervöst, men i början försökte jag spela som om det var vilken runda som helst. Igår var det många puttar som trillade i, äntligen! Slog också många bra wedgar och driven var ganska rak. Det har varit jättekul att spela här, jättebra bra arrangerat men väldigt mycket knott, säger Emelie Borggren efter prisutdelningen.

  På delad andraplats slutade Amanda Jacobsson från Lysegårdens Golfklubb och Hanna Åhlander från Frösåkers Golfklubb. Hannas hade finalrondens lägsta score när hon med 66 slag tangerade Emelies nysatta banrekord och slutade som bästa amatör.    

  Erlandsson Hagge Ladies Open var årets sjätte tävling på Swedish Golf Tour för damer. Touren har hittills sett sex olika segrarinnor i Filippa Möörk – Karlstad Golfklubb, Moa Folke – Landeryds Golfklubb, Sara Ericsson – Lidingö Golfklubb, Esther Henseleit – Tyskland, Michaela Finn – Vasatorps Golfklubb och nu Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus.  

  Hagge Golfklubb genomförde dubbla tävlingar 28–30 juni då klubben utöver damerna på Swedish Golf Tour även genomförde en herrtävling ingående i Future Series.

  Herrtävlingen över 36 hål avgjordes under lördagen. Segern i Ovako Hagge Open togs av Ängsös Adam Guedra efter särspel mot Erik Lindwall från Norrköping Söderköping Golfklubb.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är Moss & Rygge Open 3–4 juli på Moss & Rygge Golfklubb i Norge.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour


 35. Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour
 36. Swedish Golf Tour

  Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour

  Joakim Haeggman förste svensk att spela Ryder Cup gör comeback i tävlingssammanhang och han gör det på Swedish Golf Tour i Camfil Nordic Championship som spelas på Åda Golf & Country Club 4–6 juli.

  –Det är inte felskrivet att mitt namn står med i deltagarlistan. Jag skall spela europeiska seniortouren den 30 augusti så det är dags att ta reda på var jag är någonstans. Jag har tränat ett par veckor, men inte golf ordentligt mer än en vecka. Så jag måste ta reda på hur det känns och vad jag måste jobba vidare med, det finns en del att fundera på men mycket verkar rätt bra också. Vi får se hur kroppen håller, om det finns gamla skador kvar och hur mycket som har läkt eller som man lyckats fysträna bort, säger Joakim Haeggman inför Camfil Nordic Championship.

  Det var 1993 inför Ryder Cup på The Belfry som Haeggman valdes av kapten Bernard Gallacher som en av tre kaptensval, de andra två var Seve Ballesteros och José Maria Olazábal.

  Tre titlar på Europatouren finns på Haeggmans meritlista; 1993 Peugeot Open de España, 1997 Volvo Scandinavian Masters och 2004 Qatar Masters. På meritlistan finns även en seger på Swedish Golf Tour, 1992 lyfte Haeggman segerpokalen i Örebro när SI Compaq Open avgjordes.

  Den 28 augusti fyller Joakim Haeggman 50 år och dagarna därefter får vi om hans plan håller se honom göra debut på Staysure Tour i The Sinclair Invitational.

  Han har även ställt sig till förfogande att spela Lag-SM för Kalmar Golfklubb som avgörs 17–20 juli på Barsebäck Golf & Country Club. En anläggning Haeggman känner väl, det var där han 1997 slog ett mirakulöst slag från skogen på hål 18 för att ta hem Volvo Scandinavian Masters.

  Till start i Camfil Nordic Championship kommer även ledaren av Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking, Christopher Sahlström från Arlandastads Golfklubb. Christopher tog i veckan sin andra seger för säsongen på Nordic Golf Leauge när han slutade i topp av Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour.

  Övriga svenskar som ligger topp-10 på rankingen och som peggar på Åda Golf & Country Club är Åke Nilsson (6), Alexander Wennstam (9) och Niclas Johansson (10).

  Till start kommer även några hemmaspelaren Philip Hansson från Åda Golf & Country

  Tävlingens namn: Camfil Nordic Championship
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Åda Golf & Country Club
  Datum: 4–6 juli
  Total prissumma: 400 000 kr.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Foto ovan på Joakim Haeggman:
  PVT Pauline

 37. Banrekord och ledning
 38. Swedish Golf Tour

  Banrekord och ledning

  När dag två av Erlandsson Hagge Ladies Open summeras är det Emelie Borggren från Kristianstads Golfklubb i Åhus som är i toppen. Efter dagens 66 slag, fem under par, och ett nysatt banrekord leder Emelie med tre slag före Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb. Emelie har totalt 140 slag, två under par efter de två första rundorna.

  08:30 slog Emelie Borggren ut från Hagges tionde hål. Några timmar senare fick hon posera med sitt scorekort som nybliven banrekordhållare på Hagges Golfklubb. Med sina 66 slag, fem under par, var hon fem slag bättre än närmsta konkurrent idag.                                     

  - Puttern var helt klart den bästa klubban idag. Jag bytte faktiskt putter inför denna tävlingen, så den har fått en bra start. Utöver det var det drivarna som fungerade väldigt bra också, säger Emelie Borggren efter dagens runda.

  Amanda Jakobsson är den som jagar närmst bakom. Med sina 143 slag, ett över par, är hon tre slag bakom Emelie. Ytterligare ett slag bakom, på 144 slag, hittar vi duon Emma Thorngren och Johanna Andersson.  

  Idag spelades även finalronden av Ovako Hagge Open, en tävling som ingår i Future Series herrar. Efter 36 spelade hål delade Adam Guedra och Erik Lindwall förstaplatsen på 134 slag, åtta under par. Särspel på hål arton väntade, där Adam gjorde processen kortlivad med en eagle. På tredje plats slutade Jonas Gullberg på 135 slag, sju under par.  

  Ännu en strålande dag på Hagge Golfklubb är över. Imorgon ska det avgöras vem som tar hem Erlandsson Hagge Ladies Open. Första start imorgon är klockan 08:00, och ledarbollen slår ut klockan 10:10. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ spänningen via länken nedan.

   

  Leaderboard

  Startlista

  Bilder

  Resultat (Herrar)

 39. Trion leder vägen i Dalarna
 40. Swedish Golf Tour

  Trion leder vägen i Dalarna

  Den inledande rundan av Erlandsson Hagge Ladies Open är färdigspelad. I toppen hittar vi en trio av spelare på 70 slag, ett under par. Linnea Karlsson från Österåkers Golfklubb, Johanna Andersson från Stockholms Golfklubb, och Amanda Jakobsson från Lysegårdens Golfklubb är de som delar ledningen.

  Idag har vi bjudits på solsken på en bana i fint skick och såväl spelare som åskådare verkade trivas på Hagge Golfklubb. I täten var det en jämn historia under premiärdagen. Linnea Karlsson, Johanna Andersson och Amanda Jakobsson var de som bemästrade banan bäst med sina inledande rundor på 70 slag, ett under par. Närmst jagande är en trio på 72 slag, ett över par.

  Tävlingen Oveko Hagge Open, som ingår i Future Series herrar, avgörs också på Hagge Golfklubb i helgen. Herrarna spelade 18 hål idag, och spelar sin sista och avgörande rond imorgon. Jonas Gullberg från Mora Golfklubb leder fältet efter sin inledande runda på 64 slag, sju under par. Med rundor på 65 respektive 66 slag gör Adam Guedra, från Ängsö Golfklubb, och Joel Wendin, från Gävle Golfklubb, Jonas sällskap i ledarbollen.  

  Damerna startar sin andra runda imorgon klockan 08:00 och herrarna påbörjar sin finalrond klockan 09:00. Kom ut till Hagge Golfklubb och titta på bra golf på en fin bana, alternativt kan ni följa resultaten via länkarna nedan.  

   

  Leaderboard (Damer)

  Startlista (Damer)

  Bilder

  Leaderboard (Herrar)

  Startlista (Herrar)