Read the latest news from the Swedish Golf Tour. All articles are written in Swedish, but don't hesitate to contact us if you need a translation.

Latest news from the tour

 1. Två segrare i PGA-mästerskapet
 2. Swedish Golf Tour

  Två segrare i PGA-mästerskapet

  Med varsin birdie på det sista och 54:e hålet slutade både Christian Bæch Christensen, Danmark, Gudmundur Kristjansson från Island på nio under par vid PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon.

  Särspel är inte ovanligt på Swedish Golf Tour, spelarna delade de tre första hålen. Andra gången de spelade 18:e hålet som användes vid under hela särspelet så visade båda spelarna att de kan sätta birdieputtar.

  Först att putta då var Christian som sänkte från foregreen och 12 meter. Gudmundur sänkte även sin birdieputt som var från 6 meter, nedför och med högerlutning.

  När spelarna var ute på det fjärde särspelshålet kom blixt, dunder och även massor av regn vilket medförde att särspelet bröts.

  Efter att ha väntat i fyra timmar togs beslutet att tävlingen inte skulle kunna slutföras under säkra och sportsliga förhållande. För även om blixt och dunder skulle upphöra hade banan och särskilt greenerna tagit emot för mycket regn för att fortsatt spel skulle kunna genomföras.

  Detta innebar att årets PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade med att Christian och Gudmundur fick dela på segern. Att detta är unikt går att konstatera då det inte har hänt tidigare i Swedish Golf Tours 35-åriga historia.

  Det har hänt två gånger på Europatouren. Första gången var 1986 då Bernard Langer och Seve Ballesteros delade segern vid Lancome Trophy och andra gången var 2002. Även då var Bernhard Langer en av spelarna, den andra var Colin Montgomerie och de delade på segern i tourfinalen Volvo Masters som spelades på Valderrama.

  Det har hänt i Sverige dock utanför Swedish Golf Tour. Det var instruktörsmästerskapet som en gång delades av Krister Kinell och Gunnar Mueller.

  Trea i PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade Charlie Lindh från Araslövs Golfklubb, han var ett slag bakom de båda segrarna.

  På Golfbox Nordic Golf League Ranking tog sig Gudmundur Kristjansson upp till andra platsen och han är nu bara 256 poäng bakom ledande Fredrik Niléhn som inte spelat på touren sedan hans seger i SGT Winter Series Lumine Lakes Open i början av april.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Gamle Fredrikstad Open
  på Gamle Fredrikstad Golfklubb 18–20 juni.

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking


  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Seger för Esther Henseleit vid Skaftö Open
 4. Swedish Golf Tour

  Seger för Esther Henseleit vid Skaftö Open

  Tyska Esther Henseleit tog en imponerade seger när Skaftö Open avgjordes under lördagen. Detta var hennes första seger som professionell spelare.

  - Pokalen är rätt tung, det var en bra dag idag och jag puttade riktigt bra, tror jag hade 23 puttar idag. Jag är så glad att det slutade som det gjorde. Jag har svårt att förstå att jag tagit min första seger som proffs. En bra dag, säger Esther Henseleit efter sin seger i Skaftö Open.  

  Det har varit tre händelserika veckor för Esther som inleddes med att hon spelade US Women´s Open följt av Golf Sixies på herrarnas Europatour och nu som avslutning en seger i Skaftö Open på LET Access Series.

  Lynn Carlsson, Varbergs Golfklubb, slutade tvåa ett slag efter Esther efter att avslutningsronden haft 63 slag (-6). Sofie Bringner, Vasatorps Golfklubb, slutade trea ytterligare ett slag bakom.

  - Dagen på banan var väldigt bra, kan inte säga så mycket annat när scoren till slut blev sex under par. Jag startade väldigt bra, var fem under par efter de första nio hålen, och hade bra flyt i spelet. Jag är glad att jag verkligen gav det en chans idag, säger Lynn Carlsson efter att ha slutat tvåa i Skaftö Open.

  - Så kul att tävla på hemmaplan, detta är enda tävling i Sverige i år och jag är jätteglad att jag varit här denna veckan. Jättebra arrangerat och så kul att se så mycket folk här ute. Sverige behöver stora bra damtävlingar, så jätteglad att jag varit här och fått vara en del av detta, säger Lynn Carlsson om Skaftö Open.

  Resultat    

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet
 6. Swedish Golf Tour

  Tre spelare delar ledningen i Skaftö Open inför avgörandet

  Efter en rond på 65 slag (-4) vid andra ronden går Linda Wessberg, Hills Golfklubb, ut i ledarbollen i morgon lördag när Skaftö Open avgörs. Hon får sällskap av tyska stjärnskotten Ester Henseliet och ledarinnan från första ronden Charlotte Leathem.

  De tre som delar ledningen är alla sex under par och inom fyra slag från dem finns ytterligare elva spelare. Skaftö Golfklubbs bana har visat sig utmanande men den bjuder också på många möjligheter till birdies. Detta gör att kampen om titeln är väldigt öppen inför morgondagens tredje och avgörande rond.   

  Nedan några spelarröster om dagens rond och även om hur det ser på morgondagens avslutande rond.

  -Det har varit bra, jag har spelat väldigt stabilt från tee till green och puttat bra. Hade några plumpar på slutet men överlag är jag nöjd även om det just nu inte känns så, men om några timmar så är det bra, säger Linda Wessberg efter andra ronden.

  -Jag är jättenöjd med hur jag spelat hittills och kan jag fortsätta puttar och hålla mig till min spelplan så får vi se ur långt det räcker, säger Linda Wessberg om morgondagens avslutande rond.  

  -Det var roligt idag, det var kul att spela golf. Det var stabilt från tee och jag höll bollen i spel och satte upp några slag nära pinnen så det blev några birdies. Det skall bli kul att sista dagen var med i toppen och kriga, säger Sofie Bringner efter andra ronden.

  -Idag var det rätt blåsigt och de sista hålen var rätt intressanta att spela. Det tuffa är att förstå från vilket håll vinden kommer ifrån. Idag var det svårt att göra birdies men jag spelade rätt stabilt. Till slut blev det minus ett med en dubbelbogey så det vill jag göra bättre i morgon. Jag spelar bra och förhoppningsvis kan jag spela bra även i morgon, säger Ester Henseleit efter andra ronden.

  -Jag hoppas att jag får spela i sista gruppen. Jag kommer att föröka vinna i morgon och göra mitt bästa, men det går inte att påverka hur de andra spelar. Jag kommer att fokusera på vad jag gör och göra mitt bästa, säger Ester Henseleit morgondagens avslutande rond.

  -Den var stabil, det fanns bra delar och sämre delar. Jag spelade mer aggressivt än igår och tappade några slag på par-femmorna, men det var OK. Hoppas att några tillputtar faller i imorgon, säger Charlotte Leathem efter andra ronden.

  -Den låg lite djup i vattnet så jag tog av mig mina skor. Det var en del publik där och det blev en bra up-down som nästan droppade i för två, det hade varit kul, säger Charlotte Leathem om sitt vattenbesök som slutade med ett par.

  Resultat

  Starttider Rond 3

  Tävlingens namn:
  Skaftö Open
  Spelplats:
  Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum:
  13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open
 8. Swedish Golf Tour

  Charlotte Leathem i topp av Skaftö Open

  Skaftö Golfklubb visade sig vara både utmanande och möjlig att göra många birdies på. Charlotte Leathem gick ut i på förmiddagen och gjorde åtta birdies och tog ledningen i klubbhuset efter att ha signerat för 63 slag, sex under par.

  -63 slag, sex under par, det var definitivt min dag. Jag gick och försökte träffa fairways och greener och lyckades sätta några puttar mina första nio hål. Jag höll mig till min plan och gick inte för par-5-hålen vilket tydligen fungerade. Förhoppningsvis kan jag fortsätta spela bra i morgon, säger Charlotte Leathem efter första ronden.   

  -Den är roligt, den är inte för de långslående utan du behöver tänka för att komma runt och det finns några ”funky” hål, säger Charlotte Leathem om banan.

  När dagen summerades hade främst tyska Ester Henseleit utmanat Charlottse sex under par, men inte nått ända fram. Ester slutade ett slag efter.

  Hemmaspelaren och publikfavoriten Frida Kinhult spelade sig runt banan tre under par. Hon gjorde det tillsammans med Beth Allen, Linda Wessberg och en trogen publik som följde med från första till sista hålet.

  -Det var väldigt kul, det var bra support därute och mycket folk som hängde med hela vägen. Det väldigt roligt och mycket bättre förhållanden än under gårdagens Pro-Am, så man slapp frysa till en isbit därute, säger Frida Kinhult om första ronden av Skaftö Open.

  -Det känns som att scorekortet är bättre än spelet, men det är väl en bra grej att man får ihop det även de dagar då det inte sitter helt. Och samtidigt motiverande att det finns mycket mer att få ut i morgon och på lördag. Så det är bara att tagga, nu blir det ett rangepass så blir det förhoppningsvis lite bättre i morgon, säger Frida Kinhult om sitt spel första ronden av Skaftö Open.

  Resultat

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro      

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Svenska PGA-mästerskapet på Österlen
 10. Swedish Golf Tour

  Svenska PGA-mästerskapet på Österlen

  Österlens Golfklubb står likt 2018 värd för det svenska PGA-mästerskapet, PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Spelplats är utmanande Djupadal-banan signerad Tommy Nordström med den spektakulära utsikten över Hanöbukten.

  Till start kommer ett fullt startfält med 154 spelare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och England.

  Delsjö Golfklubbs Fredrik Nilhén som leder Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking lirar inte veckans tävling. Det gör dock de fyra andra svenska spelarna som ligger topp-10 på rankingen däribland sjätteplacerade Alexander Wennstam, Hills Golfklubb, som segrade i Ålborg när Thisted Forsikring Championship avgjordes förra veckan.

  De övriga är Christopher Sahlström – Arlandastad GK, Niclas Johansson – Flommens GK och Oliver Gillberg – Kårsta GK alla med varsin seger under 2019 på Nordic Golf Leauge.

  Tävlingens namn: PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Österlens Golfklubb (Djupadal)
  Datum: 13-15 juni.
  Total prissumma: 425 000 kr.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb
 12. Swedish Golf Tour

  Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb

  Skaftö Golfklubb arrangerar för andra året Skaftö Open. Årets upplaga är en uppdaterad version då 2019 års tävling är del av LET Access Series vilket är touren som leder till Ladies European Tour.

  Med €50 000 i prispengar är Skaftö Open nordens största golftävling för damer och en av de mest penningtäta tävlingarna på LET Access Series under 2019.

  Till start kommer både Solheim Cup-spelare, totalsegrare av Ladies Europena tour, segrare från årets säsong på Ladies European Tour och två framtidsnamn i Frida Kinhult från just Skaftö Golfklubb och tyska stjärnrookien Ester Henseleit.

  De fem främsta på LET Access Series Order of Merit vid säsongens slut erhåller tourkort till Ladies European Tour. För tillfället finns ingen svenska topp-5, bäst placerad är AIK Golfklubbs Isabella Deilert som är tolva.

  Topp-5 inför Skaftö Open
  Anabell Dimock, England
  Hayley Davis, England
  Sanna Nuutien, Finland
  Maria Beautell, Spanien
  Anais Meyssonnier, Frankrike

  Publikfest vid Hål 15
  Vid hål 15 blir det folkfest. För spelarna finns en bil att vinna för den som först gör hole-in-one. För publiken finns storbildsskärm, tre restauranger och där kommer även många av Skaftö Opens samarbetspartners att finnas representerade.

  Program
  Torsdag 13/6 Rond 1 första start 8.00.
  Torsdag 13/6 Longdriving Sandra Carlborg, 18:00 hål 3. Alla välkomna, fri entré.
  Fredag 14/6 Rond 2 första start 8.00.
  Lördag 15/6 Rond 3 första start 9.00 - prisutdelning ca. 16.30

  Tävlingens namn: Skaftö Open.
  Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
  Datum: 13–15 juni
  Total prissumma: 50 000 Euro

  Spelarpresentation

  Frida Kinhult – Skaftö Golfklubb (amatör)
  Amatör med en gedigen meritlista, just nu på andra plats på världsrankingen. Hon har precis avslutat sitt första år som collegespelare på Florida State University. När hennes säsong som freshman summeras görs det genom att konstatera att hon toppar collegerankingen, att hon hade lägst snittscore av alla ca 2000 spelare i de 249 lag som spelar NCAA Div 1. Frida segrade i två tävlingar och slutade topp-10 i tio av elva tävlingar.

  Linda Wessberg – Hills Golfklubb
  Solheim Cup-spelare som har fyra segrar på Ladies European Tour. Är tillbaka och spelar bra golf efter att ha fött barn. 

  Ester Henseleit – Tyskland
  Född 1999 spelade Junior Solheim Cup 2017 gör i år sitt första år som proffs. Spelar mestadels på Ladies European Tour där hon leder rookieligan klart och ligger 3:a på rankingen Ladies European Tour Order of Merit. Spelade US Women´s Open i år och slutade på delad 30:e plats.
   
  Marianne Skarpnord – Norge
  Ligger för tillfället på andra plats på Ladies European Tour Order of Merit. Har en seger hittills i år på Ladies European Tour, den kom vid Ladies Classic - Bonville.

  Beth Allen – USA
  Denna amerikanska har en hög högsta nivå vilket hon visade när hon 2016 slutade i topp av Ladies European Tour Order of Merit.

  Hela deltagarlistan.

   

 13. Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open
 14. Swedish Golf Tour

  Sara Ericsson imponerade vid seger av HOYA Ladies Open

  Sara Ericsson från Lidingö Golfklubb avgjorde HOYA Ladies Open med glimrande spel de sista nio hålen. Birdie hål 11, 12, 13 och 16 och inga tappade slag sista nio hålen innebar totalt ett under par för tävlingen och seger med två slag.

         

  -Det har varit en jättekul tävling. Det som fungerade bäst var min puttning, den varierade en del mellan rundorna men i slutet sista varvet fungerade den väldigt bra, säger Sara Ericsson efter segern.

  Flommens Golfklubb bjöd på en utmanande bana i utmärkt skick och där vinden som ofta är en faktor dök upp under de två avslutande ronderna när HOYA Ladies Open avgjordes.

  Detta var den först tävlingen där proffs och juniorer tävlade tillsammans i samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.  

  -Jag tycker det var väldigt lärorikt. Det var väldigt kul att få se hur proffsen agerar på banan. Vad som är skillnad mellan att spela som proffs och som junior. Jag spelade med Josefine (Nyqvist) och vi pratade mycket om vad som är skillnad och hur det är att ta steget till nästa nivå i Sverige, säger Sara Ericsson om att proffs och juniorer spelade samma i tävling.    

  Denna seger var årets första för Sara som inledde säsongen med att spela tre internationella amatörtävlingar innan tävlingssäsongen i Sverige startade. Redan nästa vecka blir det internationell tävling igen för Sara då ANNIKA Invitational Europe avgörs på Vasatorps Golfklubb.

  På andra plats i HOYA Ladies Open slutade danska Louise Markvardsen och trea blev AIK Golfklubbs Josefine Nyqvist.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Skaftö Open redan nästa vecka 13–15 juni. Skaftö Open är också den första tävlingen på svenska mark i år som ingår i LET Access Series.

  Resultat

  Swedish Golf Tour Ranking

 15. Samarrangemang på Flommens Golfklubb
 16. Swedish Golf Tour

  Samarrangemang på Flommens Golfklubb

  Idag, fredag, har den första dagen av HOYA Ladies Open avverkats. Detta är den första tävlingen som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. I topp efter öppningsronden hittar vi Meja Örtengren, från Landeryds Golfklubb som noterades för 68 slag, fyra under par.

  Det är ett helt nytt koncept som genomförs på Flommens Golfklubb i helgen. HOYA Ladies Open är en tävling som samarrangeras mellan Swedish Golf Tour och Teen Tour Elite. Det är ett sätt att få många satsande spelare att tävla på samma plats, samt att ge juniorerna en bättre inblick i Swedish Golf Tour. Detta koncept med att proffs och juniorer tävlar tillsammans kommer att genomföras även på Johannesberg Open senare i år. Totalt sett är det 96 spelare som kommer till start, varav 45 som vanligtvis håller till på Teen Tour Elite. Efter två rundor är det cut där de 45 bästa plus delningar avancerar till finalronden. 

  För tredje året i rad arrangerar Flommens Golfklubb en damtävling på Swedish Golf Tour. Som vanligt bemöts spelarna av en bana belägen på en fin plats och i utmärkt skick. Meja Örtengren verkar ha trivts bäst av spelarna idag. Med sin inledande runda på 68 slag, fyra under par, leder hon inför helgens spel. Två slag bakom jagar en trio bestående av Sara Ericsson, Lidingö Golfklubb, Line Toft Hansen, Hillerød Golf Klub, och Malin Vingeskog från Saltsjöbadens Golfklubb. 

  Som vanligt har det varit en härlig dag på Flommens Golfklubb. Imorgon klockan 08.30 startar den andra ronden och det är dags att placera sig väl inför avgörandet. Kom ut och följ spelet på plats, eller följ via länken nedan.  

  Resultat

  Bilder

  Startlista

 17. Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna
 18. Swedish Golf Tour

  Swedish Golf Tour bjuder in juniorerna

  HOYA Ladies Open på Flommens Golfklubb är årets tredje tävling på Swedish Golf Tour för damer och den första tävlingen någonsin som samarrangeras med Teen Tour Elite.

  - Det känns väldigt roligt att vi kan genomföra detta unika samarrangemang mellan proffstouren och juniortouren. Det känns helt rätt att samla många satsande spelare i en och samma tävling där juniorerna lottas ihop med proffsen till ett startfält. Förhoppningsvis känner juniorerna att steget till proffstouren inte är allt för stort och att vi på så vis kan locka dem till att satsa även när de blir seniorer, säger Sofia Pettersson, ansvarig Swedish Golf Tour Damer.

  HOYA Ladies Open är först ut med detta koncept att proffs och juniorer tävlar tillsammans. Senare under säsongen kommer detta även att genomföras vid Johannesberg Open i augusti.

  Tävlingen spelas som slagspel över 54 hål över tre dagar där kvalgränsen dras efter andra ronden, 45 spelare samt delar 45:e plats oavsett kategori går vidare.

  SGF Elitmiljö Halmstad finns på plats och i samband med spelarmiddagen, dagen innan tävling, leder trefaldiga europatoursegrare Sofia Grönberg Whitmore ett samtal med tre av de professionella spelarna. De är tre spelare med olika bakgrund där Ellinor Haag och Josefine Nyqvist har gått på college i USA medan Sandra Kågström valde det svenska alternativet med SGF Elitmiljö Halmstad.

  -Att vi kan genomföra ett samarrangemang som vi nu gör är ett lyft för båda tourerna. Att juniorerna som spelar på Teen Tour Elits ges möjlighet att spela tillsammans med, lära känna och ställa frågor till proffsen på Swedish Golf Tour samtidigt som de tävlar mot dem är bra för utvecklingen av svensk elitgolf över tid, säger Daniel Rosendahl, ansvarig Teen Tour.

  På fredag 7 juni är första bollen i luften kl. 8:00 och någon gång på eftermiddagen söndag 9 juni utses en segrare.

  Tävlingens namn: HOYA Ladies Open + Teen Tour Elite omgång 2.
  Kvalgräns: 45 samt de som delar 45:e plats.
  Spelplats: Flommens Golfklubb
  Datum: 7–9 juni
  Total prissumma: 100 000 kr.

  Deltagarlista

  Swedish Golf Tour Ranking

  SGF Elitmiljö Halmstad

 19. Christopher Sahlström segrade på Barsebäck
 20. Swedish Golf Tour

  Christopher Sahlström segrade på Barsebäck

  Ledaren inför sista ronden Christopher Sahlström, Arlandastad Golfklubb, höll hela vägen när Barsebäck Resort Masters avgjordes på Swedish Golf Tour.

  -Det är fantastisk skönt, jag hade några slags ledning inför idag men det är alltid nervöst. Jag tyckte vi spelade rätt bra allihop i bollen och jag försökte spela ett stabilt spel och undvika misstag. Det var roligt när det höll hela vägen. Detta är min första seger på Swedish Golf Tour så det var riktigt roligt, säger Christopher Sahlström efter segern.

  Den första segern kom när Christopher för första gången spelade Masters Course på Barsebäck Golf & Country Club. Flera spelare har under veckan uttryckt sin uppskattning för banan och att touren även i år fått möjlighet att besöka landets mesta mästerskapsbana.

  -Barsebäck är en av Sverige absolut bästa banor där du måste spela väldigt bra golf för att komma runt, det är inte mycket utrymme att missa på. Vinden varierade också från dag till dag så man fick tänka om, säger Christopher Sahlström om Barsebäck Golf & Country Club.

  Christopher har hittills i år spelat sju tävlingar ingående i Nordic Golf Leauge och han har klarat kvalgränsen i alla sju.

  Segern innebar en segercheck på 72 000 kr och ett lyft på Golfbox Nordic Golf League Ranking från 27:e till sjunde plats. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

  Att Swedish Golf Tour är internationell visar att topp-5 slutade spelare från fem olika nationer.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon på Österlens Golfklubb 13-15 juni.

  Tävlingens namn: Barsebäck Resort Masters
  Spelplats: Barsebäck Golf & Country Club
  Datum: 30 maj – 1 juni
  Total prissumma: 400 000 kr

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 21. Helsvensk ledarboll på Barsebäck
 22. Swedish Golf Tour

  Helsvensk ledarboll på Barsebäck

  När Barsebäck Resort Masters, årets femte tävling på Swedish Golf Tour, avgörs i morgon blir det tre svenskar i ledarboll.

  I ledning inför avgörande är Christopher Sahlström från Arlandastad på åtta under par. Han är två slag före AIK:s Mikael Lindberg som spelade i ledarboll sista dagen även vid förra veckans tävling. Den tredje spelaren i sista grupp är Christopher Feldborg Nielsen från Sjöbo.

  Topp-10 efter andra ronden finns spelare från fem nationer, förutom Sverige även Norge, Danmark, Island och England.

  Det har varit två speldagar där Barsebäck Golf & Country Club har visat två helt olika sidor. Första speldagen var det kraftig vind hela dagen och på eftermiddagen kom även regn. Andra speldagen spelades i så gott som vindstilla och i strålande sol och det gick även att njuta av över 20 grader.

  Kvalgränsen blev till slut +6 vilket medförde att 52 spelare spelar vidare däribland Hampus Bergman som idag, efter en tung första rond, gjorde åtta birdies och klarade kvalgränsen på numret.

  Leaderboard

  Startlista

 23. Hemmahopp i Barsebäck Resort Masters
 24. Swedish Golf Tour

  Hemmahopp i Barsebäck Resort Masters

  Swedish Golf Tour fortsätter sin skånesväng och denna veckan är det Sveriges mesta mästerskapsbana Barsebäck Golf & Country Club som är spelplats. I Barsebäck Resort Masters kommer sex hemmaspelare till start.

  - Vi är tillbaka på förra årets finalbana, Masters Course på Barsebäck. Denna gång är det en fullfältstävling med 156 startande som får möjlighet att spela denna, av spelarna alltid, uppskattade bana, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

  Med på deltagarlistan finns Niclas Johansson – Flommen, Oliver Gillberg – Kårtsa, Gustav Adell – Omberg och Åke Nilsson – Kristianstad. Alla dessa ligger topp-15 på Golfbox Nordic Golf League Ranking.

  Intressanta starter gör även Björn Åkesson som gör en årsdebut på en banan han känner väl, Pontus Widegren och tvåfaldiga europatoursegraren Michael Jonzon.

  Barsebäck Resort Masters avgörs över tre ronder med kvalgräns efter två där 45 professionella spelare samt de som delar 45:e plats går vidare till finalronden.

  Förutom Barsebäck-spelarna är det 29 spelare från 14 skånska klubbar som kommer till start.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

 25. Gustav Adell avgjorde Elisefarm Open i särspel
 26. Swedish Golf Tour

  Gustav Adell avgjorde Elisefarm Open i särspel

  Förra veckans tvåa i Fjällbacka, Gustav Adell från Ombergs Golf Resort, avgjorde med birdie på första särspelshålet vid Elisefarm Open. De som följde tävlingen fick återigen uppleva att en golftävling aldrig är avgjord innan alla slag är slagna.

  Micke Lindberg, AIK Golfklubb, ledde inför den avslutade ronden med fyra slag och efter 32 slag första nio hålen av avslutningsronden såg det ut som om ingen skulle kunna rubba honom. Men vinden blåste upp och Micke fick inte spelet att stämma de sista nio hålen och efter en avslutande dubbelbogey på hål 18 innebar det särspel.

  Fyra spelare slutade efter 54 hål på 207 slag, nio under par. Det innebar särspel mellan Micke Lindberg, Niclas Johansson, Gustav Adell och danske Niklas Nørgaard Møller.

  Då Adell var den som slog sitt inspel närmast på det första särspelshålet visste han när han ställde sig över sin putt att den var för seger då ingen av de andra lyckats göra birdie. Lugnt och säkert från tre meters sänkte han putten och kunde sträcka armarna i en segergest.   

  -Det var en gratischans att få spela särspelet. Jag var ganska nöjd med dagens spel, det var tufft och blåste mycket. Jag kollade faktisk på leaderboarden när jag spelade in på 18:e hålet och såg att Micke ledde så efter att jag var klar gick jag och åt lunch, säger Gustav Adell efter segern i Elisefarm Open

  -I särspelet försökte jag spela så aggressivt det gick för att göra någon form av attack och lyckades bra, fick ut ett utslag och hade en liten pitch kvar. Jag har puttat bra hela dagen och såg linjen ganska bra och det var skönt när den gick i, säger Gustav Adell om särspelet.

  En segercheck på 63 000 kr och ett stort hopp uppåt på Golfbox Nordic Golf League Ranking blev belöningen för Adell. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Inför veckans tävling låg Adell på 28:e plats på rankingen och klättrade efter segern till tionde plats. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Barsebäck Resort Masters på Barsebäck Golf & Country Club redan kommande vecka, tävlingsdagar är 30 maj–1 juni.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 27. Övertygande seger för Moa Folke på Tegelberga Golfklubb
 28. Swedish Golf Tour

  Övertygande seger för Moa Folke på Tegelberga Golfklubb

  Moa Folke, Landeryds Golfklubb, var i ledning inför söndagens avslutande rond av Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun. I utmanade väder var Moa den enda i startfältet som lyckades gå under par vilket ledde till en säker seger med sex slag.

  - Det var tufft väder idag, blåsigt och lite regn då och då men jättefin bana och jag spelade bra vilket var kul. Jag har varit nära några gånger innan så det känns jätteroligt. Det var jämt i början men sedan drog jag ifrån och kunde spela lite mer avslappnat, men här ute kan vad som helst hända så det gällde att ha fullt fokus hela vägen in, säger Moa Folke efter seger.

  Efter andra varvet låg det uppdukat för ett dramatiskt finalvarv med flera spelare som hade tätkänning. Moa Folke ville annorlunda när hon satte gasen i botten från start, och spelade sedan ohotat hem Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun. Efter en eagle på hål sex, följt av birdie på hål sju, ledde hon som mest med sju slags marginal. 

  Moa har spelrättighet på Symetra Tour i USA så hon kommer nu att åka över dit och spela några tävlingar. Hon kommer att även spela fler tävlingar på Swedish Golf Tour under säsongen.

  Moa slutade femma vid tourpremiären och tog med dagens seger sin första professionella seger. Hon klättrar upp i topp av rankingen där premiärsegrarinnan Filippa Möörk och Mimmi Bergman följer tätt efter.

  På delad andra plats slutade landslagamatören Linn Grant från Rya Golfklubb och proffsdebuterande Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb.

  Vi riktar ett stort tack till Tegelberga Golfklubb, alla sponsorer, spelare och funktionärer som gjorde denna trevliga tävling möjlig!

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är HOYA Ladies Open 7–9 juni på Flommens Golfklubb. Då avgörs för första gången Swedish Golf Tour som ett samarrangemang med Teen Tour Elite.

  Resultat

  Ranking Swedish Golf Tour

 29. Upplagt för spänning på Tegelberga
 30. Swedish Golf Tour

  Upplagt för spänning på Tegelberga

  Två dagar av Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun är nu avklarade. Moa Folke från Landeryds Golfklubb leder fältet efter rundor på 67 och 72 slag, totalt tre under par.

  Under den första dagen bjöds spelarna på relativt gynnsamma väderförhållanden, vilket också speglade resultattavlan där vi kunde se sju spelare under par. Allra bäst lyckades trion Linn Grant från Rya Golfklubb, Moa Folke från Landeryds Golfklubb och Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb, som alla tog sig runt på 67 slag- vilket är tangerat banrekord tillsammans med förra årets vinnare Filippa Möörk.

  Spelarna laddade upp inför andra varvet med en händelserik Vikingafest på Trelleborgen tillsammans med huvudsponsorerna för tävlingen. Vi tackar Trelleborgs kommun, Trelleborgs Energiförsäljning, Trelleborgshem, Visit Trelleborg samt Trelleborgs hamn för en trevlig kväll tillsammans!  

  Under andra dagen av tävlingen försvårades förutsättningarna, i form av starkare vind och knepigare flaggplaceringar, vilket resulterade i att endast tre spelare lyckades ta sig in på under par för dagen. Ledartrion från första dagen fick kämpa för att upprätthålla sina topplaceringar, men efter två rundor stod det klart att de går i sista bollen även under finalvarvet. Moa Folke från Landeryds GK, som ännu inte har vunnit på Swedish Golf Tour, leder på totalt 139 slag (-3). Men Folkes ledning är inte stor, för tätt därefter skuggar just Linn Grant och Emma Svensson, ett respektive två slag ifrån.

  En extra applåd ger vi banpersonalen på Tegelberga Golfklubb som sannerligen gjort ett enastående arbete- banan är i absolut toppskick.

  Imorgon vet vi vem som tar hem Tegelberga Open by Trelleborgs kommun- följ spelarna här ute på plats eller vi vår resultatservice.

  Bilder från tävlingen går att se här.

   

  Skribent: Magnus Myhr

 31. Golffest på Tegelberga Golfklubb
 32. Swedish Golf Tour

  Golffest på Tegelberga Golfklubb

  Årets andra tävling av Swedish Golf Tour avgörs på Tegelberga Golfklubb när Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun spelas.

  Årets andra tävling av Swedish Golf Tour avgörs på Tegelberga Golfklubb när Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun spelas.  

  Tävlingen avgörs 24–26 maj över 54 hål där en rond spelas var dag. Lördag 25 maj är Tegelberga Golfklubb även en av 170 i Sverige som genomför  Golfens Dag. Mellan klockan 12.00-15.00 erbjuder klubbens instruktörer gratis prova på-golf. Under lördagen håller även  Skåneidrotten en utbildning för ungdomsledare på klubben

  - Jag tror våra ungdomsledare blir inspirerade av att se de här tjejerna som brinner för sin idrott. De flesta har golfen som yrke och detta kan vara deras väg ut på Europatouren. Just nu känns det som att vi laddar för en riktig golffest i Trelleborg, säger Martin Wedin Hansson från Trelleborgs kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

  Detta är andra året som Swedish Golf Tour besöker Tegelberga Golfklubb, i fjol var Filippa Möörk från Karlstad Golfklubb den som fick lyfta segerpokalen. Filippa kommer inte till start i år, det gör däremot några andra intressanta spelare.

  Till start kommer Mimmi Bergman, Lannalodge Golf Resort, som inlett året strakt med ett par segrar på mindre tävlingar och som slutade tvåa efter särspel vid förra veckans tourpremiär på Hinton Golf -Sofiedal.

  En spelare med majorerfarenhet är Linn Grant från Rya Golfklubb som i fjol spelade både U.S. Women´s Open och British Women´s Open. Hon gör årsdebut i Sverige vid veckans tävling på Swedish Golf Tour.

  I övrigt går det att i startfältet hitta några spelare som tidigare i maj månad tog examen från college i USA och som nu kommer till start på Swedish Golf Tour som ett första steg mot en professionell karriär.

  Tävlingen har i år fått en namnsponsor då Trelleborgs kommun och fyra kommunala bolag gått in som huvudsponsorer. Tegelberga Open by Trelleborgs kommun presenteras av Trelleborgs Energiförsäljning, Trelleborgs Hamn, Trelleborgshem och Visit Trelleborg. Tillsammans satsar de 100 000 kronor och sitt engagemang i detta samarbete med Tegelberga Golfklubb och Swedish Golf Tour.

  - Att en klubb i Trelleborg kan arrangera en tävling på Swedish Golf Tour är stort. Vi vill slå ett slag för sporten så att det blir en återkommande tävling, säger Johan Sigvardsson, VD för Trelleborgs Energiförsäljning.

  Tävlingens namn: Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun
  Kvalgräns: 30 professionella samt de som delar 30:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Tegelberga Golfklubb
  Datum: 24–26 maj
  Total prissumma: 100 000 kr

  Deltagarlista

  Swedish Golf Tour Ranking

 33. Internationellt startfält vid Elisefram Open
 34. Swedish Golf Tour

  Internationellt startfält vid Elisefram Open

  Swedish Golf Tour attraherar inte bara svenskar och spelare från nordiska grannländerna Finland, Danmark och Norge utan även spelare från Colombia, Tyskland och England kommer att pegga vid Elisefarm Open.

  – Det är roligt att vi kan presentera ett internationellt startfält på Swedish Golf Tour som är öppen för alla bara du är tillräckligt bra och lyckas kvala in. Glädjande är också att det är så många som över 35 spelare från skånska klubbar som kommer till start nu när vi genomför årets första av fyra tävlingar i Sveriges sydligast golfdistrikt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

  Ranking
  Internationell prägel är det även på Golfbox Nordic Golf League Ranking där svenske Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb, fortfarande leder efter bra spel i de fyra inledande tävlingarna. Tittar vi på topp-10 så hittar vi spelare från Danmark, Island, Spanien, Frankrike och Norge.

  Fredrik Niléhn kommer inte till start vid Elisefarm Open då han istället spelar European Challengetour i Tjeckien denna veckan. Det gör även förra veckans segrare, Oliver Gillberg, och hans klubbkompis från Kårsta Golfklubb Martin Eriksson.

  Tre svenskar som visat gryende form och som kommer till start är Niclas Johansson, Robert S Karlsson och Åke Nilsson. Dessa tre ligger på 13, 14 och 15 plats på Golfbox Nordic Golf League Ranking där en topp fem-placering efter säsongens slut ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020

  Elisefarm Open avgörs över tre ronder med kvalgräns efter två där 45 professionella spelare samt de som delar 45:e plats går vidare till finalronden.

  Tävlingens namn: Elisefarm Open
  Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
  Spelplats: Eliseframs Golf Club
  Datum: 22–24 maj
  Total prissumma: 350 000 kr

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

 35. Säker seger för Oliver Gillberg vid TanumStrand Fjällbacka Open
 36. Swedish Golf Tour

  Säker seger för Oliver Gillberg vid TanumStrand Fjällbacka Open

  Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb tog sin första seger på Swedish Golf Tour när han under lördagen spelade hem TanumStrand Fjällbacka Open. Oliver ledde inför den avslutande ronden och avslutade med en bogeyfri rond på 67 slag för totalt tolv under par och seger med tre slag.

  - Det känns bra, riktigt skönt. Det var pirrigt på slutet. Jag tog upp mobilen på 16:e hålet för att kolla hur jag låg till och såg att jag ledde med två slag. Jag lyckades sätta birdieputten där och då släppte det lite men pirrigt var det, säger Oliver Gillberg efter segern.

  Oliver gör 2019 sin första hela säsong som proffs. Han representerade Sverige vid lag-VM för amatörer på Irland i september i fjol och tog därefter steget från amatör till proffs. Han har en seger som proffs sedan tidigare då han tidigare i år segrade i Tomelilla Open ingående i Future Series.

  Segern innebär en segercheck på 81 000 kr och ett stort hopp uppåt på Golfbox Nordic Golf League Ranking. Det är den ranking där topp-5 vid säsongens slut spelar till sig spelrättighet på European Challenge Tour till 2020. Inför tävlingen på Fjällbacka Golfklubb låg Oliver på 35:e plats på rankingen och nu är han sexa på densamma. Leder rankingen gör fortfarande Fredrik Niléhn Delsjö Golfklubb.

  Nästa tävling för Oliver blir på European Challenge Tour i Tjeckien nästa vecka när D+D REAL Czech Challenge avgörs.

  På delad andra plats i TanumStrand Fjällbacka Open placerade sig Gustav Adell från Ombergs Golf Resort och danske Niklas Nørgaard Møller.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Elisefarm Open på Elisefarm Golf Club redan kommande vecka, tävlingsdagar är 22–24 maj.

  Resultat

 37. Sverigepremiär i Fjällbacka
 38. Swedish Golf Tour

  Sverigepremiär i Fjällbacka

  Efter de två Winter Series-tävlingarna på Lumine Golf Club i februari har herrarna Sverigepremiär på västkusten 16–18 maj med TanumStrand Fjällbacka Open. Fjolårssegraren Mathias Gladbjerg från Danmark är tillbaka för att försvara titeln, som han tog efter särspel.

  – Fjällbacka är premiärtävlingen på svensk mark för sjätte året i rad och i år har de satsat stort med både en ny namnsponsor och högre prissumma. Det är en uppskattad tävling bland spelarna vilket märks tydligt i kvaliteten på startfältet. Det är generellt högt anmälningstryck på våra tävlingar och det är ett kvitto på att vi erbjuder en bra produkt, säger Frida Bräster, ansvarig för Swedish Golf Tour herrar.

  Förutom titelförsvarande Mathias Gladbjerg så kommer även ytterligare tre tidigare segrare till start då Gabriel Axell, Per Längfors och Elias Bertheussen alla peggar i årets tävling.

  Tävlingarna på Swedish Golf Tour ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking vid säsongens slut ger spelrättighet på European Challenge Tour nästföljande år.

  Veckans tävling på Fjällbacka Golfklubb är åttonde tävling på Nordic Golf League för säsongen 2019 och som avslutas i oktober med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links.

  Fredrik Nilhén från Delsjö Golfklubb leder Golfbox Nordic Golf League Ranking efter bra spel i Spanien under Winter Series. Fredrik finns inte med i Fjällbacka vilket gör att högst rankande svensk som kommer till start är åttonde placerade Martin Eriksson från Kårsta Golfklubb.   

  Swedish Golf Tour herrar är Sveriges största individuella tävlingsserie för professionella idrottare. Den består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar.

  Deltagarlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 39. Filippa Möörk spelade hem årets första tävling
 40. Swedish Golf Tour

  Filippa Möörk spelade hem årets första tävling

  Precis som utlovat blev det en spännande finaldag på Hinton Golf Club. Mimmi Bergman, Lannalodge Golfresort, ledde inför den avslutande ronden men det var enbart med ett slag. Efter en händelserik dag så blev det till slut Filippa Möörk, Karlstads Golfklubb, som segrade i ett särspel.

  Precis som gårdagen var det soligt i Skåne, men med kyliga och stundtals starka vindar. Mimmi Bergman inledde avslutningsronden stabilt och var i ledning långa stunder under finalronden. Det var dock många som jagade bakom. En av de var norskan Madelene Stavnar som hade dagens lägsta score på 68 slag, fem under par. Det räckte inte hela vägen men Madelene slutade till sist på en delad tredjeplats med Isabella Deilert, AIK Golfklubb, båda på 222 slag, tre över par.

  Istället var det Filippa Möörk som kom ikapp Mimmi. Med en stabil runda, och framför allt en stark avslutning, på 72 slag, ett under par, slutade Filippa på totalt 220 slag, ett över par. Precis lika många slag, 220, hade Mimmi. Detta innebar särspel som började på det artonde hålet. Där gjorde Filippa processen kort och avgjorde på det första särspelshålet.

  -       Idag  försökte jag ha tålamod, då det blåste ganska mycket. Mitt långa spel var det som var bäst idag, framför allt utslagen. Det var också roligt att spela här, verkligen superbra skick såhär tidigt på säsongen, säger Filippa själv efter segern.

  Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ är färdigspelad, och det är härligt att säsongen är igång. Stort tack till Hinton Golf Club, alla spelare, alla funktionärer, samt alla andra inblandade. Nu siktar vi in oss på nästa tävling som går på Tegelberga Golfklubb den 24-26 maj. Stort grattis Filippa Möörk!

  Resultat