• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

 1. Stenson dubbel värd hemma i Skåne
 2. SSJC by Case

  Stenson dubbel värd hemma i Skåne

  Henrik har tagit sig från värdskap tillsammans med Annika Sörenstam av premiärupplagan av Scandinavian Mixed via U.S. Open på Torrey Pines tillbaka till Sverige för dubbelt värdskap. Stenson Sunesson Junior Challenge by Chase avgörs på PGA Sweden National samtidigt som Henrik Stenson Paragolf Challenge spelas på grannbanan Bokskogens Golfklubb.

  Stenson Sunesson Junior Challenge
  Henrik har satsat på den yngre generationen. Stenson Sunesson Junior Challenge by Case är en juniortävling för killar och tjejer som Henrik genomför tillsammans med sin mångåriga tidigare caddie, Fanny Sunesson.

  Vid premiärupplagan 2017 tog Henrik med sig en pokal han spelat hem året innan, The Claret Jug, för segern i The Open Championship. Det var många som ville känna på den, dricka ur den och ta bilder med den, ofta tillsammans med Henrik.

  Vattenskoter, golf och hamburgare
  Innan pandemin satte stopp för utlandsresor bjöds också segrarna i Stenson Sunesson Junior Challenge in till en lagtävling i Orlando som en annan av Fannys spelare, Nick Faldo, arrangerade.

  Samtidigt som Henrik spelade Arnold Palmer Invitational agerade han värd för sitt lag hemma på Lake Nona. De bilder som dök upp i sociala medier innehöll förutom golf även grillning, vattenskoter och annat roligt.

  En av spelarna som varit med om detta är Andrea Lignell, som i slutet av maj avgjorde collegefinalen NCAA Nationals för sitt University of Mississippi genom att säkra sin match på det 17:e hålet.

  Ambassadör för svensk paragolf
  Måndagen efter 2014 års Nordea Masters på PGA Sweden National var det ett gäng svenska golfare som tränade med Henrik Stenson, då nybliven ambassadör för svensk paragolf. En titel han fortfarande har.

  En av dem som var med den där dagen var Joakim Björkman, som samma år blev den första mottagaren av stipendiet ”Årets paragolfare”.

  Jocke, eller JB som han också kallas, tog tidigare i år ett steg som tydligt bryter en barriär. Han blev det första svenska paragolfproffset och är nu medlem i PGA. Han har höga ambitioner med sitt spel och även för paragolfen i stort. Han spelar bland annat på svenska MoreGolf Mastercard Tour.

  Henriks engagemang idag inom svensk paragolf är brett och sträcker sig från en egen tävling på Folksam Paragolf Tour och det årliga paragolfstipendiet till breddläger för unga med funktionsnedsättning där både nya och lite mer erfarna spelare är välkomna att ha kul med golfen i Henriks anda. I år genomförs dessa läger på sju platser runtom i Sverige i början av augusti.

  Delar med sig mellan majors
  Att Henrik mellan majorstarter är i Sverige och står värd och delar med sig av sin erfarenhet med stort engagemang visar tydligt var hjärtat finns. Efter veckans tävlingar i Skåne är det uppladdning för The Open Championship på Royal St George’s i mitten av juli som står på programmet.    

   

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Två mästare korade
 4. Teen Tour

  Två mästare korade

  I båda klasserna var det jämnt i toppen inför den stundande finaldagen. Det blev också, som väntat, en hel del dramatik när det skulle avgöras. Till slut kunde Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, och Alfons Bondesson, Kungsbacka Golfklubb, stå som segrare.

  4x18 hål är formatet i JSM slag. Efter tre rundor avklarade så var det jämnt i toppen och en härlig finaldag väntade oss. I pojkklassen svängde det en hel del under dagen, men när alla spelare var färdiga stod Alfons Bondesson som segrare på totalt 283 slag (-5). Alfons hade också dagens lägsta score på 68 slag (-4). På andra plats slutade Algot Kleén, Skaftö Golfklubb, på 285 slag (-3). Med sina 286 slag (-2) placerade Ludvig Nilsen och Carl Härdin sig på en delad tredjeplats.  

  Även i flickklassen var det jämnt länge, ända fram till dess att Andrea Grimberg Lignell gjorde ett ryck på de sista fyra hålen. Med sina 282 slag (-6) försvarar Andrea titeln som hon också vann förra året. Meja Örtengren och Kajsa Arwefjäll delade andraplatsen på 286 slag (-2) och är de två som tar plats på prispallen tillsammans med Andrea.

  Med det är en lyckad tävling avslutad, och vi vill rikta ett stort tack till S:t Arild Golfklubb för en fin bana och ett trevligt bemötande. Och givetvis säga ett stort grattis till mästarna.

  Resultat

  Bilder

 5. Spännande avslutning väntar i JSM slag
 6. Teen Tour

  Spännande avslutning väntar i JSM slag

  Tre fjärdedelar av JSM slag är avklarat och imorgon ska det avgöras vilka två som får titulera sig som svensk mästare. Den regerande mästaren Andrea Grimberg Lignell, Hills Golfklubb, leder på 210 slag (-6). I pojkklassen delar Carl Härdin, Barsebäck Golf, och Ludvig Nilsen, Delsjö Golfklubb ledningen på 209 slag (-7).

  S:t Arild Golfklubb fortsätter att bjuda spelarna på en bana i fint skick, och en hel del utmaningar. En som kanske trivdes lite extra på banan idag var Jonathan Ericsson, Ljunghusens Golfklubb. Han gjorde nämligen en albatross på det fjortonde hålet, och en eagle på det sjunde hålet. Jonathan hade tillsammans med Daniel Svärd, Algot Kleén och Ludvig Nilsen dagens lägsta score på 68 slag (-4). Ludvig Nilsen är i delad ledning tillsammans med Carl Härdin på 209 slag (-7) inför morgondagens avgörande. På tredje plats återfinns Henric Bjelke, Kalmar Golfklubb, på 211 slag (-5).

  I flickklassen leder Andrea Grimberg Lignell på 210 slag (-6). Endast ett slag bakom skuggar Kajsa Arwefjäll, Barsebäck Golf, på 209 slag. Ytterligare en spelare är under par totalt och det är Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, på 215 slag (-1). Dagens lägsta runda stod Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb, för med sina 68 slag (-4).

  Efter dagens runda dras cut. 47 pojkar och 26 flickor får spela vidare i finalronden imorgon. En härlig tävling närmar sig sitt slut men den spännande avslutningen väntar!

  Resultat

  Startlista

  Bilder

 7. Solig första dag på JSM slag
 8. Teen Tour

  Solig första dag på JSM slag

  JSM slag avgörs i år på S:t Arild Golfklubb. I fyra dagar, med arton hål per dag, gör deltagarna upp om titeln. I flickklassen hittar vi Matilda Jonsson i ledning med sina 67 slag (-5). I pojkklassen är det tre spelare som delar ledningen på 66 slag (-6).

  Första dagens spel av JSM slag är avklarad. Sol och hetta har stått på väderschemat. Flickorna var först ut idag, och bland de 54 startande så hittar vi Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, i täten med sina 67 slag (-5). Moa Svedenskiöld från Ringenäs Golfklubb är den som jagar närmst bakom på andra plats efter sina inledande 70 slag (-2). Ytterligare två spelare var under par och återfinns på delad tredjeplats.

  Bland pojkarna är det jämnt i toppen. Henric Bjelke, Carl Härdin och Casper Nerpin är namnen på de tre som delar ledningen och kan stoltsera med ett tangerat banrekord på S:t Arild Golfklubb. Totalt 15 spelare i pojkklassen är under par efter första dagens spel och det blir fortsatt spännande att följa upplösningen i både flick- och pojkklass.

  Resultat

  Startlista rond 2

 9. Meja Örtengren segrade i ANNIKA Invitational Europe
 10. ANNIKA Inv Europe

  Meja Örtengren segrade i ANNIKA Invitational Europe

  För två veckor sedan: Seger i German Open Girls. Under torsdagen en ny seger: ANNIKA Invitational Europe på Isaberg Golfklubb. Juni månad går till historien som den mest segerrika för det 16-åriga superlöftet Meja Örtengren från Landeryd.

  Hon började dagen fyra slag efter ledaren Nora Sundberg, 15 år, från Stockholms Golfklubb, men kom ikapp och gick förbi i något som blev en riktig nagelbitare: Meja Örtengren segrade med ett slag (218) efter en runda på par över Nora Sundberg (219).

  -Jag spelade bra från tee till green, satte en del puttar och var stabil, förklarar 16-åringen från Landeryd, Linköping, som alltså fick hålla sitt andra segertal på två veckor. Den här gången på svenska till ett 100-tal spelare, ledare, coacher, föräldrar, volontärer och Annika Sörenstam med familj på övningsgreenen framför klubbhuset.

  -Hur jag lyckats toppa formen just nu? En hel del träning. Det är bara kul att det kommer just nu.

  Det har varit en intensiv vecka på natursköna Isaberg vars bana ligger i både Gislaveds kommun (Västra banan som ANNIKA-spelarna spelade) och i Gnosjö kommun (Östra banan som har upplåtits för medlemmar och greenfeegäster).

  -Det bästa med veckan? Att ha fått vara närvarande, få träffa Annika och se hennes clinic.

  Redan nästa vecka är Meja Örtengren, som ingår i Svenska Golfförbundets landslagssatsning Swedish Golf Team, i hetluften igen. Då väntar JSM Slag på S:t Arild.

  -Sedan rullar det på med tävlingar resten av sommaren, berättar Meja Örtengren där hon står på övningsgreenen och skiner ikapp med junisolen som visat upp sig på en molnfri himmel både onsdag och torsdag.

  Tack vare segern fick Meja Örengren, tvåan Nora Sundberg och de delade treorna Mathilda Orring samt Matilda Jonsson en inbjudan till ANNIKA Invitational USA, 20-22 januari, på en anläggning i Orlando, Florida.

  Resultat.

  Intervjuer på KlubbTV.

  Text: Thomas Björn - Bild: Pi-Lillebi Hermansson.

   

   

 11. Nora Sundberg i ensam ledning
 12. ANNIKA Inv Europe

  Nora Sundberg i ensam ledning

  Nora Sundberg, 16 år, från Stockholms Golfklubb är i ensam ledning inför tredje och sista dagen av ANNIKA Invitational Europe på Isaberg Golfklubb – och skuggas av Mathilda Orring, Djursholms Golfklubb, tre slag efter.

  Dubbelt Danderyd i topp alltså. Nora Sundberg gick runt på 69 slag, två under par – och är totalt ett över par på den natursköna västra banan på Isaberg där vinden mojnade betydligt jämfört med tisdagens ganska hårda blåst. Mathilda Orring från grannklubben Djursholm är tre slag efter, +4.

  -Jag spelade bra och stabilt, och träffade många fairways och greener. Det var bra, summerade Nora Sundberg, som kom delad fyra i German Girls Open för 14 dagar sedan, onsdagens runda.

  Mer nervöst var det på tisdagseftermiddagen för Kevinge-tjejen som fick komma fram och slå några slag under Annika Sörenstams traditionella clinic inför ett hundratal personer.

  -Jag var jättenervös, skakade faktiskt lite. Men det gick bra att slå wedgar med henne. Det var jätteinspirerande att slå tillsammans med Annika – och se hur rakt och bra hon slår bollen.

  Hemmabanan Kevinge på Stockholms Golfklubb är favoritbanan, men det finns även andra.

  -Jag tycker om Barsebäck. Den är svår, men fin, säger Nora Sundberg som har vägen till toppen utstakad.

  -Efter att ha jag gått klart gymnasiet ska söka in på college i USA och därefter försöka kvala in på Symetra Tour – undertour till LPGA-touren – för att slutligen försöka ta mig in på LPGA-touren.

  Annika Sörenstams dag gick till stor del åt till intervjuer. Huvudsponsorn Golfhäftet, Klubbtv.nu och Golfmuséet i Landskrona – som håller på att skapa ett Hall of Fame – ville alla ha sitt. Och fick så.

  Slutligen noterar vi att Matilda Samervong, Landeryds Golfklubb, avslutade en annars ganska kämpig runda på bästa sett: Från bunkern på 18:e slog hon bollen direkt i hål för birdie.

  -Det kändes bra att slippa putta, var Landeryds-spelarens korta och kraftfulla kommentar efter ett slag som de flesta av oss bara kan drömma om.

  Intervjuer på KlubbTV.

  Leaderboard.

  Text: Thomas Björn - Bild: Pi-Lillebi Hermansson.

 13. Förvånad göteborgska i delad ledning efter första dagen
 14. ANNIKA Inv Europe

  Förvånad göteborgska i delad ledning efter första dagen

  Filippa Jansson, 18 år, från Torslanda Golfklubb i Göteborg är i delad ledning med Moa Andersson, PGA National, efter första dagen av ANNIKA Invitational Europe på Isaberg Golfklubb: Ett över par. Mest överraskad är göteborgskan själv.

  -Det var roligt, men jag hade inte förväntat mig detta. Isaberg är en väldigt smal bana och bollarna kan gå var som helst. Jag var på plus två efter två hål. Det var kul att avsluta bra, säger 18-åringen som tävlat på klubben som ligger en järnfemma från den tidigare flygplatsen Torslanda sedan hon var 13 år.

  Hon ser fram emot en spännande vecka, som alltså börjat bra med ett över par första dagen på en blåsig bana där hon satte en 13-metersputt för birdie på sista hålet – precis som Moa Andersson.

  -Det ska bli en kul vecka. Jag ser fram emot att den ska fortsätta på ett bra sätt, säger Filippa Jansson.

  Vad är då det bästa med golfen?

  -Den är kul! Alla mina bästa vänner finns på golfbanan och det är ett bra sätt att utvecklas. Det finns alltid något du kan jobba på. Du blir aldrig klar.

  Första dagen ANNIKA-veckan är traditionellt clinic-dag där Annika Sörenstam visar upp några av sina slag i bagen. Deltagarna i ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup får en inblick i vilka slag som kan vara bra att plocka fram – speciellt under blåsiga förhållanden som det var under tisdagen.

  Väderprognosen talar om bättre väder och lättare vind. Något säkert de flesta av deltagarna tackar för då de såg rosiga ut av vinden när de kom in till Recording Area för att rapportera sina resultat under tisdagen.

  Första tävlingsdagen är traditionellt också dagen för pressträff där även tjejerna i ANNIKA Cup deltar som åhörare – för att lära sig hur de ska hantera media. Något Annika Sörenstam är mästarinna på då hon suttit i otaliga presskonferenser och intervjuer för tidningar, radio och TV – samt på senare år även poddar.

  Pressträffen blev både live och digital. Inte alla medier hade tid att ta sig till Isaberg i Småland och var därför med via Teams.

  Leaderboard.

  Intervjuer från första dagen av tävlingen finns på Klubb-TV.

  Text & Bild: Thomas Björn

 15. Official Notice Board