Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

Tips! Följ oss också på Instagram och Facebook för mer nyheter, inspiration och bilder från tourer och tävlingar under året.

  1. Grand OpeningGrand Opening 2022
  2. JSM KlubblagSM-guld till Ringenäs
  3. JSM Klubblag

    SM-guld till Ringenäs

    Seger för Ringenäs Golfklubbs vid JSM Klubblag efter en stark laginsats. Nino Palmquist blev den som sänkte den avgörande putten på 18:e hålet i den sista matchen kvar ute banan.

    Ringenäs spelade tre lagmatcher vid final av årets JSM Klubblag och segrade i alla tre, mer värdiga guldmedaljörer är svåra att hitta.

    -Nästan lite overkligt, det såg mörkt ut ett tag. Men vi vände på det, starkt. Jag har varit i några sådana här situationer innan så det känns gött att vinna en. Förra året avslutade jag ganska tråkigt, men sedan dess har jag stängt dem, säger Nino Palmquist på sista green efter avgörandet.  

    -Det här är livet. Det är känslor, jag är så stolt över laget idag. Det är en så genomstark laginsats, det är så kul att se. Jag blir gråtfärdig och kommer att vara så stolt över den där inteckningen på bucklan, säger Thomas Lindström coach Ringenäs på 18:e green efter avgörandet.   

    Segersiffrorna i dagens match mot titelförsvarande Landeryd skrevs till 3-2. Utöver Ninos seger var det två segrar i foursome som bäddade för Ringenäs första SM-guld i JSM Klubblag. Båda dessa matcher avgjordes på 19:e hålet.

    Var silver och brons skulle hamna avgjordes i ett särspel mellan Landeryd, Gävle och Delsjö. Här visade sig Gävle strakast och knep silvermedaljerna redan på det första särspelshålet.

    Landeryd spelade därefter hem bronset på nästa hål.

    Avslutningsvis ett stort tack till Kristianstads Golfklubb i Åhus som presenterade en tävlingsbana i ypperligt skick.    

    JSM Klubblag 2021
    1. Ringenäs GK
    2. Gävle GK
    3. Landeryds GK

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  4. JSM KlubblagJSM Klubblag – Inblick 1
  5. JSM Klubblag

    JSM Klubblag – Inblick 1

    Nervöst, utvecklande och minnesvärt så kan JSM Klubblag beskrivas med tre ord ur ett spelarperspektiv. Golf är i grunden en individuell idrott som ofta när den utövas i lag skapar minnen som spelare har med sig under lång tid, ofta livet ut.

    Rory och Annika
    När Rory McIllroy står och har svårt att få fram ord vid senaste Ryder Cup lämnade få oberörda. Det han försöker berätta och beskriva är hur han känner för att vara en del av Europas lag nu och framöver. Annika Sörenstam med tio majorsegrar på meritlistan lyfter ofta Solheim Cup och minnena därifrån som höjdpunkter i hennes karriär.

    Maja Stark lyfte fram JSM Klubblag
    Det är liknande minnen som skapas vid JSM Klubblag. När Maja Stark intervjuades av Swedish Golf Team på Instagram lyfte hon som bästa golfminne när hon tillsammans med sina klubbkompisar från Abbekås tog sig till final i just JSM Klubblag.

    När pulsen slår ofta och hårt
    Att spela avgörande hål, slå slag när pulsen slår lite oftare och hårdare än vid en individuell tävling är vad JSM Klubblag innebär för några spelare vid varje omgång. De spelar för lagkamrater, coacher, caddies och de gör det med klubbmärket på sina tävlingskläder.

    En segrare två vinnare
    Igår var det matchen mellan Landeryd och Delsjö som hamnade i läget att hela lagen fanns runt Matilda Samervong och Johanna Sjursen när de slog ut på 18:e hålet.  Lagen vandrade nedför fairway och mot green där en skulle segra och därmed spela hem hela matchen och en skulle inte segra. Två olika upplevelser som båda över till kan vara berikande.

    Både Matilda och Johanna fick uppleva det som gör JSM Klubblag så unikt inom svensk juniorgolf, att slå avgörande slag och det när adrenalin gör att kroppen inte känns som den brukar. Att få denna möjlighet att skaffa sig erfarenhet att prestera i denna miljö går inte att återskapa hemma på klubben hur bra träningsytorna är eller hur uppfinningsrik tränaren än är.

    Att försöka prestera i skarp läge när det gäller som mest – det är en gåva att få den möjligheten.

    Matilda segrade i matchen för Landeryd, men på lång sikt kan båda spelarna vara vinnare tack vare denna erfarenhet.

    72 klubblag till start
    I år var det 72 klubbar som deltog i JSM Klubblag – det innebär ca 700 spelare som fått möjlighet att sätta på sig klubbtröja, vara nervös, utvecklats och med all säkerhet skapat minnen för livet tillsammans med sina lagkompisar, coacher och caddies.

    JSM Klubblag innebär år efter år ett mästarlag och massor av vinnare.

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  6. JSM KlubblagFördel Landeryd och Ringenäs
  7. JSM Klubblag

    Fördel Landeryd och Ringenäs

    Landeryd och Ringenäs segrade i sina respektive matcher vid första dagens spel på Kristianstads Golfklubb i Åhus där JSM Klubblag avgörs i veckan.

    Matilda avgjorde
    Matilda Samervong avgjorde sin match och hela lagmatchen för sitt Landeryd på det 18:e hålet i matchen mot Delsjö. Med två hål kvar och lika i matchen stod det klart att flicksingeln skulle bli avgörande.

    Det är inte säkert att spelarna hade koll på det när de slog ut på hål 17, ett korthål över vatten. Matilda träffade green och tvåputtade för att gå ett upp. På väg mot 18:e tee slöt båda lagen upp för att stötta sina spelare. Par räckte för att segra med 1 upp och avgöra hela matchen.

    -Väldigt spännande, det var jättejämnt ända fram till slutet. Innan rundan kände jag att jag hade lite puttyips men det gick över med det gick över så det var skönt, så Matilda Samervong till KlubbTV efter avgörandet.

    Hon fortsatte och svarade på frågorna om hon hade koll på att hennes match var avgörande och hur det är att spela när hela laget tittar på.

    -Nej, jag hade faktiskt ingen aning. Jag tycket det var lite konstigt att alla stod och kollade på oss. Men, nej det hade jag ingen aning om. Jag tycker det är lite spännande, och att det påverkar mig på ett bra sätt. Lite adrenalin, jag ville ju vinna matchen.  

    Ringenäs för starka för Gävle
    I den andra matchen blev det inte lika spännande även om även den var välspelad. Ringenäs segrade i tre matcher innan de nått hål 17 och avgjorde tidigt.

    - Det börjande med att vi delade första hålet, sedan vann jag två eller tre hål i rad då jag spelade väldigt bra under de hålen och jag var fem upp efter nio hål. Det är svårt att säga hur det kommer att gå, det är väldigt starka lag här. Men jag hoppas det går väldigt bra för oss, sa Nathalie Borg Ringenäs till KlubbTV efter lagets seger..

    Detta innebär att Landeryd och Ringenäs står på en lagseger var efter första dagens spel.

    Dag 2 - JSM Klubblag Final
    8:30 Ringenäs – Delsjö
    9:15 Landeryd - Gävle


    Sammandrag Dag 1 KlubbTV

    Landeryd – Delsjö 3-2

    Ringenäs – Gävle 4-1 

    Livescoring

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  8. JSM KlubblagFinal JSM klubblag
  9. JSM Klubblag

    Final JSM klubblag

    Fyra klubblag gör upp om titeln i den 25:e upplagan av JSM Klubblag på Kristianstads Golfklubb I Åhus 1-3 november. Landeryds GK är titelförsvarare och för motståndet i finalen står Gävle GK, Ringenäs GK och Delsjö GK.

    Finalen är fjärde omgången av årets mästerskap där de två första omgångarna spelas under sommaren medan slutspelet med 16 klubblag till start avgjordes första helgen i september.

    Finalen avgörs genom att alla möter alla under tre dagars spel. Lagen består av max nio spelare varav minst två representanter av underrepresenterat kön.

    Sju spelare spelar i varje lagmatch som består av:
    Mixad foursome
    Valfri foursome
    Flicksingel
    Pojksingel
    Valfri singel.  

    Årets upplaga blir den 25:e sedan starten 1996. Flest segar genom tiderna har Stockholms Golfklubb och Barsebäck Golf & Country Club med tre var. Av årets finallag är det bara Ringenäs GK som ännu inte fått äran att höja segerpokalen.

    JSM Klubblag
    2020 Landeryds GK
    2019 Landeryds GK
    2018 Hills GK
    2017 Hills GK
    2016 Stockholms GK
    2015 Delsjö GK
    2014 Flommens GK
    2013 Delsjö GK
    2012 Karlstad GK
    2011 Karlstad GK
    2010 Landskrona GK
    2009 Stockholms GK
    2008 Stockholms GK
    2007 Alingsås GK
    2006 Barsebäck G&CC
    2005 Barsebäck G&CC
    2004 Barsebäck G&CC
    2003 Gävle GK
    2002 Öijared G&CC
    2001 Sollentuna GK
    2000 Ängsö GK
    1999 Gävle GK
    1998 Wittsjö GK

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  10. JSM KlubblagFinalklart i JSM Klubblag
  11. JSM Klubblag

    Finalklart i JSM Klubblag

    Landeryd, Delsjö, Ringnenäs och till slut även Gävle är efter slutspelet på Abbekås Golfklubb klara för final i JSM Klubblag 2021.

    JSM Klubblag är tävlingen där spelare ofta får slå slag som är viktiga inte bara för dem själva utan för deras lagkompisar, coacher och för klubben.

    Dagen innan den avgörande matchen intervjuades Gävles coach Marcus Norgren i KlubbTV:     

    -JSM Klubblag är viktigt för oss det är en möjlighet för mig som ledare och vårt tränateam att få se spelarna på banan. Vi får se hur de funkar i pressade situationer och det i ger oss möjlighet att ge dem feedback på korts sikt över deras spel och på lång sikt kan vi se vart vi är på väg jämfört med de bästa klubbarna i Sverige.

    Marcus och alla andra fick verkligen se spelare i pressande situationer när matchen mellan Gävle och Kungsbacka om en plats i finalen gick till extra hål i den sista matchen, den valfria singeln.

    Edit Hertzman var tre ned med tre hål att spela, då gör hon birdie-birdie-birdie för att ta både sin match och hela lagmatchen till extrahål. Hon avgör på det 20:e hålet via ännu en birdie och Gävles juniorer kan boka resa till Åhus i november.

    Att JSM Klubblag betyder något för spelarna syns tydligt när Gävles juniorer på Instagram efter att finalplatsen var klar skriver detta:

    ”JSM Klubblag är bland det största, viktigaste och roligaste för oss juniorer på Gävle GK. Vi lägger blod, svett och tårar för att bli uttagna och representera vår klubb. Vårt lag består av fler än enbart de spelare och coacher som syns på bilderna. Vi har tagit oss till Kristianstad för att spela om guldet, det är obeskrivligt stort.”  

    Landeryd är titelförsvarare i JSM Klubblag och de får möjlighet att försvara guldet på Kristianstads Golfklubb i Åhus 1-3 november. Delsjö, Ringenäs och Gävle utmanar.

    Resultat   
    Landeryd – Lidingö 3,5-1,5
    Gävle – Kungsbacka 3-2
    Delsjö – Abbekås 4-1
    Ringenäs – Lidköping 4-1

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  12. JSM KlubblagVilka spelar JSM-final Klubblag?
  13. JSM Klubblag

    Vilka spelar JSM-final Klubblag?

    Sexton lag gör under tre dagar upp om fyra platser i SM-finalen 1-3 november på Kristianstads Golfklubb i Åhus. Spelplats för slutspelet i årets Junior SM Klubblag är Abbekås Golfklubb.

    Lördagens lagmatcher spelades i sol och på en banan som utmanade spelarna och lämpade sig för matchspel. Dagens åtta segrarlag spelar i morgon avgörande match om en plats i finalen. Några spelare kommer under den avslutande att slå slag inför sina lagkompisar som avgör om laget går till SM-final eller inte.

    Slutspelets avgörande matcher söndag 5 september:
    8:00 Landeryd – Lidingö
    8:40 Gävle – Kungsbacka
    9:20 Delsjö – Abbekås
    10:00 Ringenäs - Lidköping

    JSM Klubblag är ett mixat mästerskap, lagen består av både tjejer och killar. Något som spelarna uppskattar då det för in en ny dimension i tävlingsspelet.  

    Varje lag består av nio spelare, minst två behöver vara av underrepresenterat kön. Lagen ställer i slagspelet och i matchspelet upp med följande laguppställning:
    Foursome, mixed
    Foursome, valfri
    Singel, pojke
    Singel, flicka
    Singel, varlfri

    Livescoring

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  14. Teen CupRiksfinalen avgjord
  15. Teen Cup

    Riksfinalen avgjord

    I helgen så har Teen Cup Riksfinal avgjorts på Trummenäs Golfklubb. Det har tävlats i åtta olika klasser, och nu har åtta vinnare korats.

    Inför tävlingen såg det vädermässigt något oroande ut. Men trots en del vind och lite regn så kan vi glädjande konstatera att tävlingen har spelats precis som planerat. Spelarna har kämpat på bra under helgen och bjudit på en hel del fin golf av samtliga, men inte minst av segrarna:

    F13: Olivia Andersson Törner, Saltsjöbadens Golfklubb.

    P13: Edwin Sjödin, Lidingö Golfklubb.

    F14: Emma Larsson, S:t Arild Golfklubb.

    P14: Linus Råstedt, Landeryds Golfklubb.

    F15: Amanda Gyllner, Gävle Golfklubb.

    P15: Neo Berg, Göteborgs Golfklubb.

    F16: Ida Lindqvist, Timrå Golfklubb.

    P16: Nils Svanberg, Saltsjöbadens Golfklubb.

     

    Stort tack till Trummenäs Golfklubb som arrangerat tävlingen på ett utmärkt sätt. Tack också till alla spelare, och vi hoppas att ni har haft en rolig helg. Och till sist, stort grattis till alla segrare!

    Resultat

    Bilder