Det finns runt 450 golfbanor i Sverige som fortlöpande behöver personal som är kunniga i golfbaneskötsel. Här får du en överblick över utbildningstrappan samt aktuella och viktiga utbildningar för klubbens banpersonal.
Ansökan öppen till höstens utbildningar
Lär dig grunderna i banskötsel, eller ta dina befintliga kunskaper ett steg längre. Nu har anmälan öppnat till höstens utbildningar för banpersonal. Först till kvarn så länge ansökningskraven är uppfyllda. Ansök nu:
✓ Grundutbildning (GUB): v. 41–42 eller 44–45 (två tillfällen)
✓ Vidareutbildning (VUB): v. 47–48 2024 + 4–5 2025
✓ Högre greenkeeperutbildning (HGU): Kursstart v. 49
Ny forskning och nya hjälpmedel lanseras ständigt samtidigt som golfbanan byter skepnad i takt med årstiderna. För att sköta en anläggning professionellt krävs uppdaterad och utbildad personal.
Svenska Golfförbundet täcker ett brett område från kunskapsuppbyggnad till utbildning och rådgivning. SGF:s mål med banverksamheten är att tillhandahålla golfanläggningar av hög standard, garantera ett hållbart nyttjande av naturresurser samt bidra till en hälsosam miljö.
Många utbildningar för både nya och erfarna
Svenska Golfförbundet (SGF) och Swedish Greenkeepers Association (SGA) anordnar regelbundet utbildningar på alla nivåer för dig som arbetar som banpersonal eller banchef, se utbildningstrappan nedan.
Förutom breddkunskap inom anläggande och skötsel finns stora specialistkunskaper hos SGF:s bankonsulenter. Varje konsulent ansvarar för ett eget specialområde. Ansvaret innebär också att förmedla kunskap vid SGF:s utbildningar. Specialområdena är bland andra dränering, växtskydd, övervintring och bevattning.
Nedan hittar du länkar till aktuella utbildningar för klubbens banpersonal. Välkommen med din anmälan!
Utbildningar anordnade av SGF
Övriga utbildningar
Behörighetsutbildningar för användning av växtskyddsmedel (Jordbruksverket)
Motorsågsutbildningar (Skogsstyrelsen)
Röjsågsutbildningar (Skogsstyrelsen)
Behörighetsutbildning Heta Arbeten (Brandskyddsföreningen)
ADR 1.3 (En webbutbildning om hantering av farligt gods)
Greenkeeper university (Digitalt utbildningsprogram)
Att jobba som greenkeeper
Swedish Greenkeepers Association har gjort en film om banskötselyrket. Häng med Philip Persson på Halmstad Golfklubb under en dag på jobbet!
Behöver du hjälp?
Om du vill veta mer om det här ämnet eller behöver hjälp – kontakta din rådgivare inom bana och anläggning från Svenska Golfförbundet. Du hittar kontaktuppgifter här.
Rådgivarna har också olika ansvarsområden. Nedan ser du vem som är ansvarig för just detta område. ⇩
- Fredrik Seeger
- Rådgivare bana och anläggning Skåne och Blekinge.
- Tel: 076-697 67 95
- E-post: fredrik.seeger@golf.se