Aktuellt om banskötsel

Här hittar du som är greenkeeper eller beslutsfattare på en golfklubb artiklar och nyheter inom banskötsel och ekologisk hållbarhet.

Artiklar och nyheter

  1. Behörighetsutbildningar för växtskyddsmedel
  2. Banskötsel

    Behörighetsutbildningar för växtskyddsmedel

    Det börjar bli aktuellt att anmäla sig till Länsstyrelsens och Jordbruksverkets behörighetsutbildningar för att använda kemiska växtskyddsmedel på golfbanan.

    För att kunna hantera och använda växtskyddsmedel på rätt sätt i jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling, parkskötsel, golfbanor eller sälja växtskyddsmedel krävs det att du blir godkänd på en behörighetsutbildning.

    Du som inte gått kursen behöver gå den för att få sprida växtskyddsmedel på golfbanan. Rekommendationen är att ni tar kontakt med er regionala Länsstyrelse för att få tid och plats för kurser i ert område vintern 2019–2020.

    De som redan har utbildningen blir kallade av sin Länsstyrelse när det är dags för repetitionskurs var femte år.

    Läs mer om behörighetsutbildningen hos Jordbruksverket

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  3. Nytt från Sterf: Fosforns betydelse för grönytegräs
  4. Banskötsel

    Nytt från Sterf: Fosforns betydelse för grönytegräs

    I en ny artikel från Sterf får du de senaste rönen från Susphos-projektet som undersöker fosforns betydelse för grönytegräs. Fokus är hållbart nyttjande av fosfor på golfbanor.

    Green där delar av gräset är violetta.
    Försök i Susphos-projektet visar att plantorna blir violetta vid fosforbrist.

    Fosfor är ett viktigt näringsämne och våra gräsplantor på golfbanorna får inte lida brist på det så att växten och gräskvaliteten försämras. Men fosfor kan också leda till förorening av ytvatten – både på golfbanan lokalt och i miljön omkring.

    Då fosfor är en begränsad resurs på det globala planet, bör golfbanorna inte använda mer fosfor än absolut nödvändigt.

    Sterfs Susphos-projekt

    Susphos-projektet är uppdelat i tre delar, där de två första är växthusförsök där undersöks dels behovet av fosfor när gräset etableras vid låga temperaturer, dels hur ökande mängder med fosfor i form av flytande eller granulerad gödning påverkar helhetsintryck (turfgrass quality) och ”spring green-up” i etablerat gräs.

    I den tredje delen av Susphos-projektet testas MLSN-normen (minimum level of sustainable nutrition) för fosfor på fem golfbanor med olika grässammansättning, jordtyper och klimat. Denna norm jämförs med de traditionella gödslingsnormerna för fosfor.

    Försöken pågår mellan 2017 och 2020

    Två män står på en golfgreen. Den ena håller i en flaggstång, den andra i en maskin för banskötsel.
    På bland annat Falkenberg Golfklubb testas MLSN-normen i Susphos-projektet.

    Försöken startade 2017 och fortsätter fram till och med 2020 och pågår i Norge, Sverige, Holland, Tyskland och Kina. De parametrar som mäts är gräsets helhetsintryck, rotdjup och andel Poa annua.

    De samlade resultaten visar så här långt att det är små skillnader men på flera ställen, bland annat på Falkenberg Golfklubb, är det en tendens till att fosforgödsling leder till mer Poa annua.

    Bidra till kretsloppstänket

    MSLN-normen, som anger väsentligt lägre värden för gödsling med bland annat fosfor, är ett bra mått på, hur vi kan minska användandet av detsamma. Samtidig bör golfbanorna ge sitt bidrag till kretsloppstänkandet genom att testa alternativa källor till fosforgödsling, till exempel Struvit från reningsverk.

    Läs hela rapporten med de senaste resultaten

    Läs mer om projektet

    Skribent

    Porträttbild på Kim.
  5. Hur säkert är det på er golfbana?
  6. Banskötsel

    Hur säkert är det på er golfbana?

    Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare, om vikten av kunskap, riskinventering, bra introduktionsutbildning och kommunikation med golfarna för att skapa en säker arbetsmiljö för banpersonal.

    Arbetsmiljöarbete handlar om att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen – syftet är att ingen ska behöva bli skadad eller sjuk av sitt arbete. Lägger vi till dimensionen att främja en god arbetsmiljö får vi ut ännu mer av det.

    Resultatet blir medarbetare som trivs på sin arbetsplats, vilket har positiva effekter i form av prestation och engagemang. Sammantaget leder det till en välmående klubb, uppskattad av både personal och spelare.

    För att kunna skapa en säker arbetsmiljö måste man ha koll på vilka risker som finns i verksamheten. Utöver det behövs kunskaper, introduktion i arbetet och underhåll av maskiner och utrustning. För golfklubbar är även kommunikation med golfspelarna en väldigt viktig del i arbetsmiljöarbetet.

    Fyra checkpunkter att börja med

    • Har vi koll på riskerna i verksamheten?

    • Har personalen rätt kunskaper?

    • Har vi en fungerande introduktion för nyanställda?

    • Är våra maskiner säkra?

    Få koll på riskerna

    För att identifiera vilka risker som finns i verksamheten kan vi utgå från övergripande, mer allmänna riskområden som hantering av maskiner, buller, kemikalier etc.

    Därefter behöver ni undersöka om det finns särskilda platser eller arbetsmoment i er verksamhet som kräver särskilda instruktioner eller insatser. Det kan exempelvis vara hål åtta med dålig sikt, eller den branta slänten vid klubbhuset.

    I arbetet med att riskbedöma verksamheten ingår också att försöka åtgärda riskerna så långt som möjligt och i bästa fall eliminera dem helt.

    Åtgärdstrappan

    1. Kan vi få bort risken helt? Till exempel genom att bygga bort den, byta utrustning,  maskin eller kemikalie, upphöra med arbetsmomentet genom att exempelvis köpa in tjänsten av specialiserat företag.

    2. Kan vi minska risken? Till exempel genom att ändra arbetsmetod, byta till bättre utrustning, maskin eller kemikalie, anpassa tidpunkten för när arbetsmomentet utförs.

    3. Kommer risk finnas kvar? I en del arbetsmoment eller vid hantering av vissa maskiner kommer det alltid finnas vissa risker som inte går att få bort helt. Då är det instruktioner, utbildning och personlig skyddsutrustning som gäller.

    Affisch för säker golf, med ett antal rutiner för att spelare och banpersonal ska känna sig trygga på golfbanan.
    Hänvisa golfarna till golf.se/sakergolf och skriv gärna ut affischen och sätt upp på klubbens anslagstavlor.

    Informera om Säker golf

    Att bli träffad av golfbollar är en risk i arbetsmiljön som ofta lyfts. Om risken inte går att eliminera helt, genom att exempelvis ha hytt/bur på maskiner eller genom att anpassa tidpunkten för arbetsmomentet till då spel inte förekommer, så gäller det att förebygga genom kommunikation med spelarna.

    Klubben behöver med jämna mellanrum lyfta frågan kring säkert spel med spelarna, förslagsvis genom att både skicka ut information till medlemmarna men även genom att fysiskt synliggöra vikten av frågan på klubben, exempelvis genom anslag i klubbhuset eller på andra lämpliga ställen.

    För att skapa en säker spelkultur på klubben gäller det att styrelse och ledning är goda förebilder samt att klubben agera när reglerna inte följs. Att göra medarbetarna kända för medlemmarna är också ett sätt att öka respekten för banpersonalens säkerhet.

    Tips: skriv ut och sätt upp affischen om Säker golf

    Vilka är då riskerna enligt statistiken

    Under åren 2013 till 2017 återfinns 38 registrerade (och godkända) arbetsskador från golfbranschen*. Det är alltså de skador som skett på golfklubbarna och som lett till någon typ av sjukvård eller längre sjukfrånvaro.

    Om man analyserar händelserna är det två områden som sticker ut. Det ena är att halka eller ramla omkull, exempelvis vid urstigning ur maskin, på isfläckar eller i hala slänter.

    Det andra är skador i samband med hantering av maskiner och utrustning/material, exempelvis skära sig på vassa kanter, klämma fingrar, saker som slår upp i ansiktet samt några vibrationsskador.

    *Källa: AFA Försäkrings kollektivavtalade arbetsskadeförsäkring

    Introduktion av ny personal

    Introduktionen för nyanställda och säsongsanställda är en viktig del i att förebygga olyckor, men även för att snabbare få in dem i den sociala gemenskapen på arbetsplatsen.

    Använd er gärna av en checklista för att säkerställa att inget glöms bort och följ sedan upp introduktionen efter en tid för att stämma av med den nyanställde hur allting går.

    Bilderbok för säkerhet på golfklubbar

    Två illustrationer av banarbetere på gräsklippare, från boken Jobba säkert på golfbanan

    För att underlätta vid introduktionen av nyanställda, och utifrån att det finns arbetskraft som inte pratar svenska fullt ut på golfbanor, har Gröna arbetsgivare, tillsammans med fackförbundet Kommunal, tagit fram en bilderbok.

    Syftet är att kunna förmedla och diskutera kring arbetsmiljö och säkerhetsfrågor med utgångspunkt från en bild.

    Bilderboken finns att beställa kostnadsfritt hos Prevent (arbetsmarknadens parters organisation för arbetsmiljö), den finns också i digital form för fri ledladdning. 

    Ladda ner bilderboken digitalt

    Maskiner och utrustning

    Underhåll av maskiner och utrustning är A och O för ett säkert och effektivt arbete. Risker uppstår ofta när saker och ting inte fungerar som de ska, så se till att maskinerna och utrustningen är i gott skick och att skyddsanordningarna fungerar.

    Hanteringen av maskinerna samt kör- och arbetsteknik är något som behöver lyftas med jämna mellanrum både ur en säkerhetsaspekt men även utifrån att utrustningen ska hålla bra som möjligt.

    Läs mer om fordon och redskap i banskötsel

    Utbildning i arbetsmiljö

    Se till att alla på golfklubben som har arbetsgivaransvar är utbildade i systematiskt arbetsmiljöarbete och riskhantering. Några tips på utbildningar:

    Tips på utbildningar och material

    • Arbetsmiljöutbildning för golfklubbar. SGF och Gröna arbetsgivare anordnar regelbundet heldagsutbildning i arbetsmiljöarbete på golfanläggningar.  Målgruppen är klubbchefer och banchefer (eller motsvariga), styrelseledamöter och skyddsombud. Vid utbildningen får deltagarna med sig branschanpassat material som kan användas ute på klubb. Läs mer. 

    • Regler, mallar och checklistor. På golf.se finns information, checklistor och mallar som hjälper klubben att täcka in kraven som ställs utifrån gällande regelverk kring systematiskt arbetsmiljöarbete. Du hittar också SGF:s kontaktpersoner kring arbetsmiljöfrågor. Läs mer

    • Arbetsmiljöhandbok. Gröna arbetsgivare tillhandahåller en arbetsmiljöhandbok för sina medlemmar. Handboken är anpassad för de gröna näringarna och innehåller en beskrivning av systematiskt arbetsmiljöarbete inklusive mallar och checklistor för olika delar inom arbetsmiljöarbetet. Läs mer

    Rådgivare

    Gröna arbetsgivare har också åtta arbetsmiljöutvecklare runt om i landet som medlemmar kan anlita för rådgivning ute på klubbarna. I medlemskapet ingår de två första timmarna. Tillgång till kvalificerad rådgivning från arbetsmiljöjuridisk vid mer komplicerade ärenden.  

    En telefonjour för arbetsmiljöfrågor finns tillgängligt, som är kostnadsfri för medlemmar. Den är öppen varje vardag mellan 8.00–10.00. 

    Främja en god arbetsmiljö

    För att främja en god arbetsmiljö behöver det finnas en tydlighet i organisationen, dvs vad det är som gäller på arbetsplatsen och vem är det som gör vad. Tillräcklig kommunikation och information är nödvändig för att alla ska känna sig inkluderade.

    Att ha en gemenskap i gruppen med ett tryggt klimat är viktigt för att skapa delaktighet, ansvarskänsla och kreativitet. Andra viktiga parametrar är personlig utveckling och möjlighet att påverka sin egen arbetssituation.

    Kan vi få alla bitarna på plats skapar vi en verksamhet som är attraktiv både för medarbetare, medlemmar och gästande spelare.

    Det är ingen tvekan om att ni har bland de vackraste arbetsmiljöer man kan få!

    Text: Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert, Gröna arbetsgivare

  7. Nominera till Natur- och miljöpriset
  8. Banskötsel

    Nominera till Natur- och miljöpriset

    Känner du till en golfanläggning som är en bra miljöförebild? Den 31 december är sista datum för att nominera till SGA:s och SGF:s Natur- och miljöpris 2019.

    Två män i glasögon, grått hår och kostym, håller upp en blombukett och ett diplom för Natur- och miljöpriset 2018.
    Per Borthen och Gert Lövgren från Mjölby Golfklubb mottog Natur- och miljöpriset vid förbundsmötet i april 2019. Var med och påverka vilken som blir nästa anläggning att prisas för sitt hållbarhetsarbete.

    Ett framgångsrikt miljöarbete förutsätter ett brett engagemang och en delaktighet från alla parter på olika nivåer inom Golfsverige.

    Den största miljöutmärkelsen inom golfen idag är Swedish Greenkeepers Associations och Svenska Golfförbundets Natur- och Miljöpriset som delas ut årligen.

    Syftet med priset är att motivera Sveriges golfanläggningar att omsätta golfens miljövision i praktiken och erbjuda medlemmar, gäster och anställda en anläggning som blir en förebild för andra.

    Den vinnande golfanläggningen prisas vid förbundsmötet 2020, erhåller ett miljödiplom samt 25 000 kronor att använda till miljöförbättrande åtgärder på anläggningen. Dessutom uppmärksammas anläggningen i Golfsverige då man framstår som ett ”gott miljöexempel” genom publicering i olika tidskrifter.

    Kriterier

    Nominerade förslag bedöms bland annat av SGA:s och SGF:s miljöansvariga efter miljöengagemang och kriterier som:

    – God bebyggd miljö och god hälsa
    – Rika naturmiljöer och levande kulturlandskap
    –  Ingen övergödning och en giftfri miljö
    –  Grundvatten av god kvalitet
    –  Begränsad klimatpåverkan och frisk luft
    –  Energi, avfallshantering, återvinning
    –  Design och konstruktion
    –  Utbildning och kommunikation

    Nominera senast 31 december

    Om du känner till en golfanläggning som är en bra miljöförebild, nominera den till SGA:s kansli via e-post: kansli@sgariks.se, senast 31 december 2019.

    Tidigare vinnare: 

    2018 Mjölby GK
    2017 Ekerum Golf resort
    2016 Ljunghusens GK
    2014 Blekinge Golfdistriktsförbund
    2013 Öregrunds GK
    2012 Nacka GK
    2011 Värpinge golfbana
    2010 Forsgårdens GK
    2009 Hässelby GK
    2008 Kvarnby GK
    2007 Hofgårds GK
    2006 Saltsjöbadens GK

    För mer information, kontakta:

    Robert Martin, SGA 
    Tel: 070-369 11 74, e-post: robert.martin@telia.se

    Peter Edman, bankonsulent SGF
    Tel: 070-266 56 86, e-post: peter.edman@golf.se

  9. Godkända växtskyddsmedel
  10. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel

    Listan över godkända växtskyddsmedel har uppdaterats per 20 augusti 2019.

    Godkända växtskyddsmedel

    Notera att det är en hel del viktiga uppdateringar. Bland annat är insekticidmedlet Merit Turf inte längre godkänt för användning eller lagring, och har därmed plockats bort från listan. För flera produkter har också godkännandet upphört. Sista datum för försäljning och användning av dessa har uppdaterats i dokumentet.

    Ladda ner och skriv ut listan och sätt upp på er anslagstavla, så att ni alltid har det nära tillhands på anläggningen.

  11. Nytt från Sterf: Rödsvingel och venarter på nordiska greener
  12. Banskötsel

    Nytt från Sterf: Rödsvingel och venarter på nordiska greener

    Fyra forskare har testat om en fröblandning bestående av rödsvingel och krypven kan fungera på nordiska golfgreener.

    Vid försök på fyra platser i Norden har fröblandningarna rödsvingel + rödven samt rödsvingel + krypven, testats och jämförts under både rödsvingel- och krypvensskötsel.

    Rapporten visar att det i ett två- till treårsperspektiv är möjligt att uppnå lika god greenkvalitet, mindre vitgröe och mindre sjukdomar under säsongen med artkombinationen rödsvingel + krypven än med den mer traditionella kombinationen rödsvingel + rödven.

    På sikt är troligen faran för vendominans större med krypven än med rödven, men med moderat gödsling och bevattning och begränsad vertikalskärning bör de två gräsarterna vara kompatibla och fylla ut varandra på samma sätt som rödsvingel + rödven.

    Läs hela rapporten här

    Rapporten "Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener?" är skriven av forskarna Trygve S. Aamlid och Pia Heltoft från Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO), Anne Mette Dahl Jensen från Fredriksbergs kommune, tidigare Köpenhamns Universitet och Gudni Thorvaldsson från Islands lantbruksuniversitet.

  13. Rapportera in angrepp av nematoder
  14. Banskötsel

    Rapportera in angrepp av nematoder

    Hjälp oss få en samlad bild av läget i Sverige. Meddela er bankonsulent om ni misstänker eller har konstaterade fall av nematoder på er golfbana.

    Efter vår tidigare artikel om nematoder som skadar gräsytor har vi fått rapporter från en del banor som misstänker att deras tidigare skador kan vara nematoder. Det finns även en del fall där man skickat prover för analys och där konstaterat påverkan av för gräs skadliga nematoder.

    Problemet behöver djupanalyseras

    Vi tror att det finns ett mörkertal, där skador som bedömts som svampskador, t ex Anthracnose, istället kan bero på nematoder. Vi försöker nu få en samlad bild av läget i Sverige.

    Vi skulle därför vara tacksamma om alla som misstänker eller har konstaterade angrepp av nematoder rapporterar detta till sin bankonsulent.

    Det skulle ge en bättre bild av läget samt att vi kan analysera eventuella mönster kring de som drabbats, för att kunna dra slutsatser kring orsaker och kunna förebygga angrepp.

    Orsak och behandlingar

    Tyvärr saknas en ”quick fix”-lösning och vi har ingen direkt orsak till angrepp, men som vanligt är risken för angrepp mindre på en frisk, ostressad planta.

    I jordbruket finns problem med nematoder på flera grödor. En av lösningarna är ”växtföljd”, det vill säga varierad gröda mellan åren för att minska uppförökning. Detta är inte möjligt inom golfen. Den andra åtgärden är att använda sig av resistenta eller motståndskraftiga arter och/eller sorter, vilket på sikt även kan tillämpas inom golfen.

    Vi återkommer med mer information när vi analyserat problemet vidare.

    Läs mer om nematoder i vår artikel från februari

    Se även information från jordbruksverket här

    Peter Edman, bankonsulent

  15. Dr Micah Woods kommer till Sverige
  16. Banskötsel

    Dr Micah Woods kommer till Sverige

    Svenska Golfförbundet och SGA har lyckats engagera Dr Micah Woods för en föreläsningsturné i Sverige under slutet av november 2019.

    Dr Micah Woods är en av de mest anlitade föreläsarna i banskötselvärlden just nu. Han är vida känd för sina nya idéer om växtnäring baserad på mätning av gräsklipp kopplad till plantans behov och näringsstatus i marken – kallat MLSN (Minimum Levels for Sustainable Nutrition).

    MLSN är ett mer exakt sätt att bestämma mängden näringsämnen som tillförs plantan som i förlängningen sparar tid, pengar och miljö. Läs mer här.

    Under föreläsningarna kommer också Christofer Andersson, banchef på Hills Golf & Sports Club, att medverka och berätta hur han använder Dr Woods rekommendationer i sitt dagliga arbete på banan.

    Preliminärt turnéschema

    Turnén kommer att besöka fyra orter enligt följande preliminära schema:

    26/11 – Malmö
    27/11 – Göteborg
    28/11 – Stockholm
    29/11 – Sundsvall

    Bekräftelse på datum och orter, en närmare presentation av innehållet samt inbjudan med anmälan kommer lite senare i höst – men spara gärna datumen i kalendern redan nu.

  17. Lägesrapport om fosfit inom golfen
  18. Banskötsel

    Lägesrapport om fosfit inom golfen

    Vi har tidigare informerat om fosfit och användningen inom golfen. Det är fortfarande oklarheter och tveksamheter om vad som gäller, bland annat när det gäller dess verkan och krav på registrering.

    I vårt förra nyhetsbrev skrev vi om användning av kaliumfosfit inom golfen. Vi fortsätter att undersöka detta i dialog med branschen och här kommer den senaste uppdateringen:

    Utdrag från KemI / SNV

    Produkter som består av eller innehåller avsiktligt tillsatt kaliumfosfit och som är avsedda att användas i växtskyddande syfte ska vara godkända för att få släppas ut på marknaden eller användas inom EU.

    Kaliumfosfit har påvisad verkan mot svampangrepp och bevisen är svaga för att ämnet verkar som växtnäringsämne. Därför får produkter som består av eller innehåller kaliumfosfit endast släppas ut på marknaden samt användas för den användning som ämnet är godkänt för, t.ex. att skydda växter mot svampangrepp.

    Undantag gäller dock om den som släpper ut produkten på marknaden kan bevisa att produkten är avsedd att enbart användas i andra syften än de som listas i artikel 2(1) i EU:s växtskyddsmedelsförordning.

    Ovanstående text ger upphov till många frågor. Dessutom, när vi trycker på vikten av att jobba med IPM och att hitta mer miljövänliga alternativ till traditionella pesticider, tycker vi att det är motsägelsefullt att försvåra för mindre miljöpåverkande substanser som till exempel fosfit. 

    Nästa steg: faktainsamling och fortsatt dialog

    För att få in så många synpunkter som möjligt från golfbranschen har vi bett alla större leverantörer av produkter med fosfit att inkomma med relevanta frågor, synpunkter och fakta.

    Informationen kommer att användas och framföras i diskussioner under hösten. Deltagare på det mötet är representanter från Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Jordbruksverket samt några representanter för golfen.

    Kemikalieinspektionen är de som ansvarar för frågan om och hur fosfit senare kommer att hanteras. Vi återkommer med mer info så fort vi vet mer.

     

    Peter Edman, bankonsulent

  19. Golfseminarier nyhet på Elmia Park
  20. Banskötsel

    Golfseminarier nyhet på Elmia Park

    Den 24–26 september är det dags för Elmia Park i Jönköping, Sveriges största branschmässa för grönytebranschen som arrangeras vartannat år sedan 1991.

    Logo för Elmia Park 2019

    Utställarna inom golfsektorn är många och de visar upp produkter för klubbhuset, övningsområdet, närområdet och självklart golfbanan. Det finns allt för golfbaneskötsel och mer där till, och maskiner visas både utomhus och inne i mässhallen.

    En nyhet för i år är att det arrangeras åtta intressanta golfseminarier den 24 och 25 september med spännande gästföreläsare. Föreläsningarna arrangeras i samarbete med SGA och riktar sig till PGA pron, GAF-medlemmar och SGA:s medlemmar – greenkeepers och banchefer. För mer info och anmälan till seminarierna, klicka här.