Europeiska handigolfeliten till Stockholm

Den 5–6 augusti spelas Swedish Open for Disabled – Sveriges största internationella golftävling för spelare med funktionsnedsättning. Cirka 60 deltagare från 13 europeiska länder kommer till GolfStar Lindö utanför Vallentuna. Bland hemmahoppen syns flera VM-, EM- och SM-medaljörer från svenska landslaget.

Bilden: Marcus Malo från Delsjö GK i Göteborg är en av handigolflandslagets mest rutinerade spelare. Han ett av hemmahoppen i årets Swedish Open for Disabled.

Swedish Open for Disabled spelas varannat år och har lockat både den svenska eliten och ett antal skickliga internationella spelare under drygt två decennier. I år arrangeras tävlingen av Huvudstadens GK och GolfStar Lindö utanför Vallentuna i Stockholm. Tävlingen avgörs i sex klasser beroende på golfhandicap och funktionsnedsättning. Deltagarna har varierande funktionsnedsättningar som amputerad, cp-skada, synnedsättning, stroke, kortväxt och rullstolsburen. I år har tävlingen dessutom utökats med klasser för kategori 2 – personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Golfbanan är en arena där alla kan umgås på samma villkor och vi ser fram emot att välkomna spelarna till årets stora internationella handigolftävling i Sverige. För oss är det viktigt att bredda utbudet av tävlingar för personer med olika typer funktionsnedsättningar och vi är glada att i år kunna erbjuda ett nytt internationellt speltillfälle för kategori 2-spelare, säger Helena Brobeck, ansvarig för handigolf på Svenska Golfförbundet.

Svenska VM-guldmedaljörer i startlistan

Tio av de tretton spelare som i början av juli var med på Henrik Stenson Handicamp på Barsebäck och fick träna med majorsegraren kommer till Swedish Open. Bland de svenska hemmahoppen i kategori 1 (fysisk funktionsnedsättning) ser vi flera rutinerade mästerskapsspelare. Joakim Björkman, Frösåker GCC, Johan Kammerstad, Lanna Lodge och Marcus Malo, Delsjö GK var med och tog VM-guld 2014 och har flera mästerskapsmedaljer och internationella segrar i meritlistan. Niklas Viktor från skånska Hinton Golf vann SM i fjol och fick i år Henrik Stensons stipendium Årets Handigolfare – Prestation och Idrefjällens GK:s Rasmus Lia tog nyligen EM-brons i internationella debuten och är regerande svensk mästare efter storspel på Vasatorp under SM-veckan.  

Flera av de svenska landslagsspelarna i kategori 2 finns också med i startlistan. Jesper Gutke från Dynekilens GK fick tidigare i juli Årets Handigolfare – Utveckling för fina tävlingsresultat 2017. SM-vinnaren från 2016 och 2017, Matilda Jonsson från Kumla GK, har haft stora framgångar på den svenska handigolftouren de senaste åren och vann i den internationella debuten Emil Open i år. Dessutom kommer Oskar Jonsson, Kumla GK och Richard Hoff, Ljunghusens GK som även de spelar på Handigolf Tour och har representerat Sverige internationellt.

Swedish Open är ett av European Disabled Golf Associations (EDGA) officiella event under 2018 och ger poäng i den europeiska rankingen. Bland de internationella toppnamnen får vi se flera av de högst rankade europaspelarna. Brendan Lawlor från Irland som ligger fyra på EDGA:s bruttoranking, scratchspelaren (0 i hcp) Marcella Neggers, amputerade singelhandicaparen Michael Gays från England och Mehmet Kazan från Turkiet, sjua på nettorankingen.
 

Datum och hållpunkter

Publik och media är välkomna till GolfStar Lindö i Vallentuna för att se spelarna göra upp om årets Swedish Open-titel. 

– Vi är oerhört stolta över att anförtros värdskapet för denna betydelsefulla internationella tävling på vår fina Lindö-anläggning. Kom och se fantastisk golf av spelare med helt andra utmaningar än du själv har på banan. Vi hälsar både spelare och publik varmt välkomna till GolfStar Lindö, säger Anna Holmberg, operativt ansvarig på GolfStar.

Lördag 4 augusti: Ankomst och inspelsvarv 
Söndag 5 augusti: Första tävlingsronden 18 hål, starttid 09.00 (shotgun)
Måndag 6 augusti: Finalrond 18 hål, starttid 09.00, följt av prisutdelning
 

Mer information

Kontakt:

Helena Brobeck, handigolfansvarig SGF (vid generella frågor om handigolf i Sverige)
Mobil 070-910 09 60, e-post helena.brobeck@golf.se

Per Sjöberg, coach handigolflandslaget (för kontakt med svenska spelare)
Mobil 070-670 32 22, e-post per.sjoberg@me.com

Anna Holmberg, operativt ansvarig GolfStar Lindö (vid allmänna frågor om tävlingen)
Mobil 077-022 00 57, e-post anna.holmberg@golfstar.se
 

Relevanta länkar:

Startlista och resultatlista
Om tävlingen hos Golfstar Lindö
Om tävlingen hos European Disabled Golf Association
Handigolf i Sverige
Handigolf Tour
Handigolflandslagen

Högupplösta bilder: 

Bilder på spelare, tagna vid Henrik Stenson Handicamp 2018, kan laddas ned här för fri användning. Ange Foto: Lina Hoof
Bilder från tävlingen kommer att finnas tillgängliga att ladda ner här för fri användning. Ange Foto: Svenska Golfförbundet

Samtliga svenska spelare i Swedish Open for Disabled:

Kategori 1

Rasmus Lia, Idrefjällens GK
Joakim Björkman, Frösåker GCC
Johan Kammerstad, Lanna Lodge
Niklas Viktor, Hinton Golf
Lars Lindeberg, Öresunds golf
Johnny Granberg, Täby GK
Björn Ljunggren, Tranås GK
Kjell Gaude, Idrefjällens GK
Kristoffer Eklund, Dynekilens GK
Marcus Malo, Delsjö GK
Rickard Bäcklund, Oxie GK
Björn Jonsson, Hässelby GK
Ronnie Ekström, Roslagens GK Norrtälje
Thomas Tauberman, Wäsby GK
Tomas Eriksson, Storsjöbygdens GK
Stefan Nygren, Norrköping Söderköping GK
Per-Christian Nygren, Kinds GK
Gunnar Wanneberg, Hässelby GK
Per Hallström, Cloud Golf

Kategori 2

Matilda Jonsson, Kumla GK
Oskar Jonsson, Kumla GK
Felix Norrman, Köpings GK
Jesper Gutke, Dynekilens GK
Richard Hoff, Ljunghusen GK
Rasmus Bjurling, Nacka GK
Alexander Forsman, Kallfors GK
Patric Bohlin, Degeberga Widtsköfle GK
Mathias Eriksson, Lyckorna GK
Maria Brodell, Borås GK
Juan Filip Nilsson, Borås GK