Jesper Gutke och Niklas Viktor får Henrik Stensons handigolfstipendier

Inför storpublik på Barsebäck Golf & Country Club delade majorvinnaren ut pris till Årets handigolfare. Jesper Gutke, Dynekilens GK och Niklas Viktor, Hinton GC, belönades med stipendium på 25 000 kr vardera för sina framgångsrika tävlingssäsonger 2017.

Stipendiet Årets handigolfare på 25 000 kronor instiftades 2015 av Henrik och Emma Stenson via stiftelsen Henrik Stenson Foundation som ett led i deras engagemang för svensk handigolf. Stipendiet delas ut i två kategorier, Årets handigolfare – utveckling och Årets handigolfare – prestation.

– Det känns bra att kunna stötta handigolfarna med två stipendier. Dessa personer som växer som människor genom golfen och kämpar för att hela tiden bli bättre, säger Henrik Stenson i samband med prisutdelningen.

– Det här betyder jättemycket för mig. Jag har tränat mycket och spelat bra på tävlingarna under förra året, säger Jesper Gutke, Dynekilens Golfklubb.

– Jag är chockad men glad för priset, Henrik är en stor förebild för mig. Jag tror min seger på SM förra året och mitt stabila spel var orsaken till priset, säger Niklas Viktor, Hinton Golf Club.

Motivering Årets handigolfare 2017:

Jesper Gutke, Årets handigolfare – utveckling
”Jesper Gutke har under 2017 utvecklat sitt spel till en ny och mycket stabil nivå. Genom detta kom han till att helt dominera sin klass på Handigolf Tour och vann Order of Merit. Det stabila spelet har även medfört att han kunnat göra sig gällande internationellt. Jesper är en förebild i landslaget.”

Niklas Viktor, Årets handigolfare – prestation
”Niklas Viktor har under flera år varit med bland de bästa spelarna på touren. För Niklas var 2017 ett bra år med SM-segern som den största titeln för året. Han har även haft många fina internationella toppresultat och är en av stöttepelarna i det svenska landslaget.”

Prisutdelningen skedde i anslutning till en clinic under Henrik Stensons handigolf- och juniorvecka på Barsebäck Golf & Country Club i Skåne. Gutke och Viktor var två av tretton utvalda handigolfare som bjudits in till årets upplaga av handigolflägret Henrik Stenson Handicamp. Under tre dagar har de fått möjlighet att träna med och inspireras av Henrik Stenson och hans tidigare caddie Fanny Sunesson. Lägret ligger i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge och delar av schemat är gemensamt för juniorerna och handigolfarna.

Tidigare stipendiater
2016 Matilda Jonsson, Kumla GK (Utveckling) Rasmus Lia, Idrefjällens GK (Prestation)
2015 Kristoffer Eklund, Strömstad Golfklubb
2014 Joakim Björkman, Frösåker Golf & Country Club

Högupplösta bilder
Bilder från presskonferensen och stipendieutdelningen kan laddas ner här. Får användas fritt, ange Foto: Lina Hoof. 

Kontaktuppgifter:
Helena Brobeck, handigolfansvarig på SGF, 070-910 09 60 eller helena.brobeck@golf.se
Jesper Gutke nås för kommentarer på 073-805 32 21
Niklas Viktor nås för kommentarer på 072-253 01 79

Information om svensk handigolf
Sedan 1996 är handigolf integrerad i Svenska Golfförbundets verksamhet med uppdraget att utveckla golf för personer med fysisk och intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Svenska handigolfare kan tävla på klubbnivå, spela nationella Handigolf Tour, delta i SM och representera Sverige internationellt. Sedan 1990-talet representeras Sverige av ett framgångsrikt handigolflandslag med medaljer i VM och EM på meritlistan. Mer information om svensk handigolf på golf.se/handigolf.

Den svenske världsfemman och majorvinnaren Henrik Stenson är ambassadör för Svenska Golfförbundets handigolfverksamhet. Han har flera gånger skänkt prissumman han tilldelats för Årets Golfare i Sverige till handigolfverksamheten och dessutom skänkt specialbilar, powergolfer, vilka möjliggör golfspel för personer med funktionsnedsättning.

Se en film med Henrik Stenson om handigolfengagemanget.