Alla som vill ska kunna spela golf. I Sverige finns bredd- och elitverksamhet för dig som paragolfare.

Golfen är en idrott där alla kan umgås på samma villkor och är en fantastisk källa till kraft, inspiration och glädje. Bläddra bland filmerna ovan och få inspiration om att se möjligheter istället för hinder med idrotten, oavsett förutsättningar. Hör också Henrik Stenson berätta varför han valt att bli ambassadör för paragolf i Sverige. 

Vill du börja spela golf?

Vad kul! Just nu finns ett åttiotal golfklubbar runtom i landet som erbjuder regelbunden paragolfträning. Välkommen till en härlig idrott som ger möjlighet till gemenskap, utveckling och motion, oavsett funktionsnedsättning. 

Kampanjbild för ParaMe, Parasport Sveriges nya webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta idrottsföreningar som erbjuder parasportverksamhet.

Hitta en golfklubb via ParaMe

På tjänsten Para-Me.se hittar du golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet. Oavsett om du har en fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning finns bra paragolfverksamhet på de flesta orter i Sverige.

Hitta en golfklubb ➤ 

Kontakta paragolfansvarig i ditt distrikt

Hittar du ingen golfklubb i närheten via ParaMe? Då är du välkommen att ta kontakt med någon av de paragolfansvariga i distriktet där du bor, så kan de guida dig vidare till en bra verksamhet. 

 1. Se listan över distriktets paragolfansvariga
 2. Distriktens paragolfansvariga

Tävlings- och elitverksamhet

Regelfrågor och svar

 1. Får synskadade använda avståndskikare för att bedöma avstånd?
 2. I tävlingssammanhang (Paragolf Tour) är avståndskikare tillåtet för alla spelare, oavsett funktionsnedsättning. 

 3. Får spelare med funktionsnedsättning ta stöd av sin utrustning (vidröra marken) i hinder?
 4. Ja, spelare med funktionsnedsättning får stödja sig på sin klubba på väg i och ur ett hinder. 

 5. Hur gör jag om jag har svårighet att klara den teoretiska delen av Grönt Kort, till exempel därför att jag har läs- och eller skrivsvårigheter?
 6. Rådgör med din golftränare på klubben. Enligt SGF ska alla ha möjlighet att ta Grönt Kort. Det finns möjlighet att få göra den teoretiska delen muntligt. Finns oklarheter hos golftränaren så kontakta Helena Brobeck på SGF.

 7. Hur gör man om en spelare har svårigheter att orientera sig på golfbanan, eller om han/hon behöver stöd för att komma ihåg golfvett och regler?
 8. Spelaren måste i sådana fall spela tillsammans med en kompis eller ledsagare som har tagit Grönt Kort. Det är kompisen som ansvarar för att personen med ovanstående funktionsnedsättning kan följa speltempot på banan och spela säker golf och även i övrigt få ut det mesta möjliga av sin golfrunda.

Henrik Stenson Foundation

Logo The Henrik Stenson Foundation

Majorsegraren och världsstjärnan Henrik Stenson har varit ambassadör för svensk paragolf sedan 2014 via sin stiftelse Henrik Stenson Foundation.

"Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och ungdomar att leva ut sina drömmar och se sin egen kraft och potential i livet. Kan jag ge en första gnista, en uppmuntran till att ta ett steg för dem själva, då är det en härlig känsla", säger Henrik Stenson.

"Vi är väldigt glada och stolta över att Henrik är ambassadör för paragolf och Folksam Paragolf Tour. Henrik är en förebild och har ett äkta engagemang genom att stötta denna verksamhet vid ett flertal tillfällen. Som ambassadör betyder han draghjälp för rekrytering av fler funktionsnedsatta till golfen och möjliggör för alla att nå sina mål vare sig det gäller träning, tävling eller landslagsnivå", säger Helena Brobeck, paragolfansvarig på Svenska Golfförbundet.

Årets paragolfare

Varje år skänker Henrik Stenson ett stipendium på 25 000 kronor till Årets paragolfare. 2016 utökades Årets paragolfare till två personer, årets prestation och årets utveckling.

 1. Årets paragolfare
 2. 2014 Joakim Björkman
  2015 Kristoffer Eklund
  2016 Matilda Jonsson (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2017 Jesper Gutke (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2018 Matilda Jonsson (utveckling) och Johan Kammerstad (prestation)
  2019 Marcus Malo (förebild) och Johan Kammerstad (prestation)
  2020 Stig Olsson (förebild) och Felix Norrman (prestation) 

Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och ungdomar att leva ut sina drömmar. – Henrik Stenson

Läger och tävlingar

2017 och 2018 tog Henrik Stenson tillsammans med Royal & Ancient tagit ut tolv paragolfare till Henrik Stenson Handicamp. Lägret skedde i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge, där paragolfarna fick träna och inspireras av Henrik och hans tidigare caddie Fanny Sunesson. 

Sedan 2019 har lägret bytt inriktning och är nu ett breddläger för barn- och ungdomar på olika golfklubbar runtom i landet.

Henrik är också årligen värd för en deltävling på den nationella touren Folksam Paragolf Tour, Henrik Stenson Paragolf Challenge.

Transporthjälpmedel

2017 och 2018 skänkte Henrik Stenson Foundation fem golfscooters per år till golfklubbar som har paragolfverksamhet och har behov av transporthjälpmedel.

 1. Klubbar som tilldelats golfscooter
 2. 2017 Falkenbergs GK, Hässelby GK, Hälla GK, Borås GK, Söderköpings- Norrköpings GK
  2018 Storsjöbygdens GK, Kallfors GK, Vadstena GK, Lundsbrunn GK, Åkagårdens GK

Paragolf i sociala medier

För frågor kontakta

Porträttbild på Helena Brobeck
Porträttbild på Ulrika.
 • Ulrika Jorsell
 • Idrottsrådgivare. Distrikt: Skåne, Gästrike-Hälsinge, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Norr- och Västerbotten, Ångermanland.
 • Tel: 08-622 15 53
Per Sjöberg är ordförande för Paragolfgruppen (som tidigare hette Handigolfgruppen). Han har glasögon och är kortklippt hår.
Daniel Stark är coach för paralandslaget. Han har kort brunt hår och blå ögon.
Susanne Gutke
Robin Håkansson