Alla som vill ska kunna spela golf. I Sverige finns bredd- och elitverksamhet för dig som paragolfare.

Golfen är en idrott där alla kan umgås på samma villkor och är en fantastisk källa till kraft, inspiration och glädje. Bläddra bland filmerna ovan och få inspiration om att se möjligheter istället för hinder med idrotten, oavsett förutsättningar. Hör också Henrik Stenson berätta varför han valt att bli ambassadör för paragolf i Sverige. 

Vill du börja spela golf?

Vad kul! Just nu finns ett åttiotal golfklubbar runtom i landet som erbjuder regelbunden paragolfträning. Välkommen till en härlig idrott som ger möjlighet till gemenskap, utveckling och motion, oavsett funktionsnedsättning. 

Kampanjbild för ParaMe, Parasport Sveriges nya webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta idrottsföreningar som erbjuder parasportverksamhet.

Hitta en golfklubb via ParaMe

På tjänsten Para-Me.se hittar du golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet. Oavsett om du har en fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning finns bra paragolfverksamhet på de flesta orter i Sverige.

Hitta en golfklubb ➤ 

Kontakta paragolfansvarig i ditt distrikt

Hittar du ingen golfklubb i närheten via ParaMe? Då är du välkommen att ta kontakt med någon av de paragolfansvariga i distriktet där du bor, så kan de guida dig vidare till en bra verksamhet. 

 1. Se listan över distriktets paragolfansvariga
 2. Distriktens paragolfansvariga

Tävlings- och elitverksamhet

Golfregler för paragolfare

I Regler för golfspel finns ett separat regelverk anpassat för golfare med funktionsnedsättning. Det är uppdelat i fem kategorier:

✓ Spelare som är blinda/synskadade
✓ Spelare som saknar någon eller flera lemmar
✓ Spelare som använder rörelsehjälpmedel
✓ Spelare med intellektuella funktionsnedsättningar
✓ Spelare med andra funktionsnedsättningar

Det är upp till varje tävlingsledning att bestämma att införa några av dessa modifierade regler för sina egna tävlingar. De gäller inte automatiskt för varje tävling som innefattar spelare med funktionsnedsättningar.

Du hittar hela regelverket på svenska i den digitala regelboken och i regelappen som du kan ladda ner till din mobiltelefon (iPhone och Android – sök på "Regler för golfspel"). Både webben och appen är kostnadsfria. 

Henrik Stenson Foundation

Logo The Henrik Stenson Foundation

Majorsegraren och världsstjärnan Henrik Stenson har varit ambassadör för svensk paragolf sedan 2014 via sin stiftelse Henrik Stenson Foundation.

"Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och ungdomar att leva ut sina drömmar och se sin egen kraft och potential i livet. Kan jag ge en första gnista, en uppmuntran till att ta ett steg för dem själva, då är det en härlig känsla", säger Henrik Stenson.

"Vi är väldigt glada och stolta över att Henrik är ambassadör för paragolf och Folksam Paragolf Tour. Henrik är en förebild och har ett äkta engagemang genom att stötta denna verksamhet vid ett flertal tillfällen. Som ambassadör betyder han draghjälp för rekrytering av fler funktionsnedsatta till golfen och möjliggör för alla att nå sina mål vare sig det gäller träning, tävling eller landslagsnivå", säger Helena Brobeck, paragolfansvarig på Svenska Golfförbundet.

Årets paragolfare

Varje år skänker Henrik Stenson ett stipendium på 25 000 kronor till Årets paragolfare. 2016 utökades Årets paragolfare till två personer, årets prestation och årets utveckling.

 1. Årets paragolfare
 2. 2014 Joakim Björkman
  2015 Kristoffer Eklund
  2016 Matilda Jonsson (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2017 Jesper Gutke (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2018 Matilda Jonsson (utveckling) och Johan Kammerstad (prestation)
  2019 Marcus Malo (förebild) och Johan Kammerstad (prestation)
  2020 Stig Olsson (förebild) och Felix Norrman (prestation) 
  2021 Erika Malmberg (utveckling) och Johnny Granberg (prestation)

Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och ungdomar att leva ut sina drömmar. – Henrik Stenson

Läger och tävlingar

2017 och 2018 tog Henrik Stenson tillsammans med Royal & Ancient tagit ut tolv paragolfare till Henrik Stenson Handicamp. Lägret skedde i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge, där paragolfarna fick träna och inspireras av Henrik och hans tidigare caddie Fanny Sunesson. 

Sedan 2019 har lägret bytt inriktning och är nu ett breddläger för barn- och ungdomar på olika golfklubbar runtom i landet.

Henrik är också årligen värd för en deltävling på den nationella touren Folksam Paragolf Tour, Henrik Stenson Paragolf Challenge.

Transporthjälpmedel

2017 och 2018 skänkte Henrik Stenson Foundation fem golfscooters per år till golfklubbar som har paragolfverksamhet och har behov av transporthjälpmedel.

 1. Klubbar som tilldelats golfscooter
 2. 2017 Falkenbergs GK, Hässelby GK, Hälla GK, Borås GK, Söderköpings- Norrköpings GK
  2018 Storsjöbygdens GK, Kallfors GK, Vadstena GK, Lundsbrunn GK, Åkagårdens GK

Paragolf i sociala medier

För frågor kontakta

Porträttbild på Ulrika.
 • Ulrika Jorsell
 • Idrottsrådgivare. Distrikt: Skåne, Gästrike-Hälsinge, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Ångermanland, Norr- och Västerbotten. Ansvarig för paragolf.
 • Tel: 08-622 15 53
Per Sjöberg är ordförande för Paragolfgruppen (som tidigare hette Handigolfgruppen). Han har glasögon och är kortklippt hår.
Daniel Stark är coach för paralandslaget. Han har kort brunt hår och blå ögon.
Susanne Gutke
Robin Håkansson