
ParaMe: hitta din träning
Parasport Sveriges tjänst ParaMe listar golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet. Klicka för att se vilka golfklubbar finns nära dig och ta kontakt.
Välkommen till en idrott som funkar för alla! Oavsett om du har en fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan golfen förbättra din livskvalitet. Här hittar du allt om hur du kan komma igång.
Golf är en idrott där alla kan umgås och spela på samma villkor. En fantastisk källa till kraft, inspiration och glädje.
Oavsett din situation kan golfen ge dig ett mer aktivt och socialt liv och en meningsfull vardag. Du kan spela och träna på dina villkor, få nya vänner och frisk luft. Vill du kan du också satsa och tävla både lokalt, nationellt och internationellt.
Idag finns cirka 75 golfklubbar med verksamhet för golfare med funktionsnedsättning. Den är en naturlig del av klubbens övriga verksamhet, med fokus på idrott istället för på funktionsnedsättningen.
Socialt. Gemenskap och nya vänner.
Träning. Bygg upp uthållighet och styrka.
Rehab. Träna motorik, koordination och balans.
Självförtroende. Övervinn hinder och utvecklas.
Handicapsystemet. Alla kan spela tillsammans.
Anpassning. Specialregler och hjälpmedel för dig.
Vad kul! Det bästa sättet att börja är att kontakta en golfklubb som kan hjälpa dig att komma igång. Vill du börja spela mer regelbundet och kanske bli medlem i en golfklubb eller tävla behöver du ta Grönt Kort.
Parasport Sveriges tjänst ParaMe listar golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet. Klicka för att se vilka golfklubbar finns nära dig och ta kontakt.
Om du provat på golf och vill börja spela mer regelbundet och kanske bli medlem i en golfklubb eller tävla behöver du ta Grönt Kort. Du får Grönt Kort på samma sätt som övriga golfare – genom att klara ett spelprov och ett kunskapstest. Läs mer här
Golfen ger dig möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning men också en eventuell tävlingskarriär. Du kan spela i vanliga klubbtävlingar men det finns också särskilda paragolftävlingar både regionalt, nationellt och internationellt.
Regelboken innehåller undantag till vissa övriga golfregler, för dig som har en funktionsnedsättning. Det gör att du kan spela på lika villkor med andra golfspelare. Har du behov av att nyttja Regel 25? Kontakta din hemmaklubb som registrerar din behörighet. Läs mer här.
Få inspiration till att se möjligheter istället för hinder med idrotten, oavsett förutsättningar. Här får du träffa några av människorna som valt golfen.
Det bästa med golf är att alla kan spela. Oavsett kön, ålder eller funktionsnedsättning.
Golfen har ett handicapsystem som gör att alla kan tävla på lika villkor. Enligt golfreglerna är det också tillåtet för paragolfare att använda hjälpmedel som bilar, proteser, distansmätare, caddies eller vad du än behöver för att utöva sporten.
Gå in på parame.se och leta upp en golfklubb nära dig ska du få se!
Du som har svårt att gå kan behöva en golfbil, golfrullator eller elscooter för att ta dig fram på banan. Vid höga förlamningsskador kan du behöva använda en så kallad PowerMotion som finns på vissa golfklubbar.
För dig som har svårt att greppa klubban eller är amputerad finns också olika proteser, specialhandskar och specialgrepp att använda.
Du hittar fler tips på hjälpmedel på sidan Paragolfverksamhet på klubb – se rubriken Hjälpmedel.
Det beror på i vilken form du vill spela. Klubbor och annan utrustning finns att låna på de flesta golfklubbar.
Vill du gå en nybörjarkurs, ta lektioner hos en golftränare, spela på banan eller bli medlem i en golfklubb innebär det en kostnad, antingen per gång eller per år. Priserna kan variera från klubb till klubb.
Ja, i Regler för golfspel finns Regel 25, som innehåller undantag till de övriga golfreglerna för att anpassa dem för spelare med olika typer av funktionsnedsättning.
Det gör att du kan spela och tävla på lika villkor som spelare utan funktionsnedsättning och andra paragolfare.
För att nyttja Regel 25 behöver du kontakta din hemmaklubb som godkänner och registrerar din behörighet.
Vill du prova på golf på egen hand är du självklart varmt välkommen till vilken golfklubb som helst, oavsett om de har paragolfverksamhet eller inte. Kontakta en klubb och fråga kring vad de har att erbjuda just dig, beroende på dina förutsättningar.
Hitta golfklubbOm du inte hittar en golfklubb i din närhet via ParaMe kan du kontakta den som är paragolfansvarig i ditt distrikt. De kan tipsa om golfklubbar med paragolfverksamhet och komma med tips, råd och inspiration till att börja spela, träna och tävla.
Blekinge: vakant
Bohuslän-Dal: Susanne Gutke
070-7907890, handigolf@bdgf.se
Dalarna: Gunilla Svenssson
076-172 95 84, gunilla_s@hotmail.com
Gästrike-Hälsinge: Pär Lindfors
par.lindfors57@icloud.com
Göteborg: Marcus Malo
070-212 21 86, handigolf@ggf.nu
Halland: Nicholas Blomqvist
nicholas.blomqvist@hotmail.com
Jämtland-Härjedalen: Thomas Johnsson
076-1063815, ordforande@jhgolf.se
Medelpad: Robin Håkansson
073-022 37 71, robinhakansson@live.com
Norr-Västerbotten: Björn Ruthberg
070-649 44 00, bjorn.ruthberg@telia.com
Skåne: Rikard Linde
070-8153442, rikard.linde@telia.com
Lennart Kagan
0730-393034, lennart@kagan.nu
Småland: Erik Lagerlöf
072-729 39 59, erik.lagerlof1@gmail.com
Stockholm: Kim Gåije
072-215 02 06, paragolfen@sgdf.se
Södermanland: Lars Allensten
070-760 98 65, 19lallen71@gmail.com
Uppland: Anna Green
070-7381601, anna@green.nu
Värmland: Peter Kylin
070-682 77 07, sekreterare@uddeholmsgk.se
Västergötland: Agneta Johansson
070-9265793, agneta.johansson@rfsisu.se
Västmanland: Liselott Olsson
070-363 30 06, liolsson1960@gmail.com
Ångermanland: Per-Erik Bodin
070-329 25 12, per-erik.bodin@solleftea.se
Örebro Län: Tom Korhonen
0738-026305, tokor1995@gmail.com
Gunnar Holm
070-5907607, holm.gunnar1951@gmail.com
Östergötland: Karl-Erik Jonsson
070-230 88 95, karlerik.jonsson@gmail.com
Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.