Gå till sidans innehåll

Börja spela golf.

Vad kul att du vill börja spela golf. Få koll på vad du behöver för att komma igång och registrera dig kostnadsfritt för den digitala Grönt Kort-introduktionen. Välkommen till golfens värld!

Vad golfen ger.

Spelet ger dig glädje hela livet. Och golfbanan är världens vackraste idrottsplats. Oavsett om du vill träna, tävla eller bara njuta av spelet i lugn och ro så har golfen något för dig. Det är roligt, socialt och värdefullt för hälsan – och det finns golfklubbar över hela landet.

Spela och umgås med vänner och familj

Golfen är svår att tröttna på. När du får till den där perfekta träffen vill du bara få till den igen och igen.

Spela tillsammans med mormor, lillebror eller kompisgänget. Eller möt helt nya människor genom spelet! Golfen är lika mycket en idrott som en social aktivitet, där alla kan spela tillsammans oavsett ålder och erfarenhet. 

Från Trelleborgs slätter i söder till Björklidens berg i norr – genom golfen kan du uppleva det bästa av Sveriges storslagna natur. Och för dig som föredrar mer exotiska miljöer är golfen ett härligt sätt att utforska och upptäcka andra länder. 

Ta Grönt Kort.

Är du redo att skaffa Grönt Kort? Läs mer om hur du gör här!

Ta Grönt Kort

Så kommer du igång med golfen.

  1. 1

    Registrera dig för ett personligt Golf-ID.

  2. 2

    Börja lära dig de teoretiska grunderna.

  3. 3

    Lär dig spelet och svingen på en golfklubb nära dig.

  4. 4

    Gör kunskapstest och spelprov för Grönt Kort.

Redo att börja spela golf?

Skaffa ditt Golf-ID direkt här. Med det kan du sedan gå vidare till en introduktion till golfen och Grönt Kort.

Har du spelat golf tidigare?
Då har du kanske redan ett Golf-ID. Logga in direkt i Min Golf för nästa steg.
Glömt Golf-ID? Inga problem – kontakta din gamla klubb så hjälper de dig!

Vanliga frågor om golf

Det finns många myter och missuppfattningar om golf i Sverige, låt oss reda ut några av dem här.

Hur börjar jag spela golf?

Du startar bäst din resa in i golfen på en golfklubb nära dig. De hjälper dig med introduktion och gör det roligt att börja spela.

Ta gärna hjälp av en tränare (pro) för att vässa din spelförmåga, då får du en god start på din golf.

När du är redo gör du sedan ett kunskapstest och ett spelprov för att få Grönt Kort.

Kontakta en klubb nära dig för mer information, det finns cirka 440 klubbar i Sverige att välja mellan.

Vad krävs för att ta Grönt Kort?

Det är två saker du ska klara av för att få Grönt Kort i golf, kunskapstest och spelprov.

Kunskapstest. Få godkänt på ett antal frågor om golfspelet och golfvett. Du gör testet i Min Golf.

Spelprov. Spela nio hål på en golfbana och få minst 18 poäng på handicap 54,0. Du registrerar spelprovet i Min Golf.

När du klarat både kunskapstest och spelprov kontaktar du golfklubben där du klarade spelprovet, så kan de godkänna dig för Grönt Kort.

Måste jag ha Grönt Kort för att spela golf?

För att få spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du Grönt Kort. Det är ett sorts bevis på att du har koll på spelet och reglerna, och att du vet hur du spelar säkert med hänsyn till andra och banan.

Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver ha Grönt Kort för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till att spela på i stort sett alla Sveriges banor.

Som medlem har du också tillgång till alla funktioner i Min Golf, som att boka starttider, registrera handicapronder, anmäla dig till tävlingar med mera.

Hur fungerar kunskapstestet för Grönt Kort?

Ett av de två kraven för Grönt Kort är att göra ett digitalt kunskapstest i Min Golf. Där får du visa att du har koll på grundläggande golfregler och att du vet hur du spelar säkert med hänsyn till banan och andra.

Kunskapstestet är uppdelat i två deltest: 25 frågor om golfspelet och 25 frågor om golfvett. Du behöver minst 20 rätt per deltest för att få godkänt. Du ser i Min Golf vad du har klarat och vad du har kvar att göra.

Är du 12 år eller yngre får du ett test med barnanpassade frågor: 15 om golfspelet och 15 om golfvett. Du behöver minst 12 rätt per deltest för att få godkänt.

Deltesterna går att göra om hur många gånger som helst tills du får godkänt. Vid omstart slumpas nya frågor fram.

Den kostnadsfria Grönt Kort-webben ger dig en introduktion till det viktigaste du behöver veta för att klara kunskapstestet.* Där kan du också göra quiz om golfspelet och golfvett för att träna dig inför testet. Då får du koll på vad du redan kan och vad du behöver lära dig mer om.

* Du kan också lära dig teorin via någon annan teoriutbildning som din golfklubb eller annan aktör erbjuder.

Hur fungerar spelprovet för Grönt Kort

När du har klarat kunskapstestet är det dags att göra spelprovet. Det går ut på att du går en rond över 9 hål på en valfri banvärderad golfbana. För att bli godkänd ska du få minst 18 poäng på handicap 54,0.

Ronden måste spelas tillsammans med en så kallad markör. Markören ska ha Grönt Kort, handicap 36,0 eller lägre och är medlem i en golfklubb. Markören kan hjälpa dig att räkna dina slag under rundan.

Innan du ger dig ut, kontakta golfklubben där du vill spela för att höra vad som gäller kring att boka en spelprovsrond, vad det kostar och om banan är banvärderad.

När du har spelat klart registrerar du ditt resultat och markörens Golf-ID i Min Golf*. Systemet räknar automatiskt ut dina poäng. Har du fått minst 18 poäng har du klarat spelprovet.

När du har klarat både kunskapstestet och spelprovet är du klar för Grönt Kort, och kan be golfklubben där du klarade spelprovet hjälpa dig att godkänna kortet**.

* Du måste klara kunskapstestet innan du kan registrera ditt spelprov. I Min Golf är knappen för spelprov inaktiverad tills du har fått godkänt på kunskapstestet.

** Det är endast den klubb där du spelade och klarade spelprovet som kan godkänna ditt Gröna Kort.

Tips!

Att gå nybörjarkurs eller ta lektioner hos en golftränare ger dig bättre förutsättningar att klara spelprovet och få en bra start på ditt golfande. På klubben kan du också träna på golfens olika slag, göra ditt spelprov och upptäcka mer av det golfen har ett erbjuda.

Har du inte redan besökt en golfklubb eller tränare? I Sverige finns cirka 450 golfklubbar att välja bland – använd kartan nedan för att se vilka som finns i ditt närområde.

Hur tar barn Grönt Kort?

Precis som vuxna är det två saker barn ska klara av för att få Grönt Kort: ett kunskapstest i Min Golf och ett spelprov på en golfbana. För barn till och med året de fyller 12 år är dessa dock barnanpassade.

Barnens kunskapstest:

Barn gör ett kunskapstest i Min Golf med barnanpassade frågor: 15 om golfspelet och 15 om golfvett. För godkänt krävs minst 12 rätt per deltest. Testet går att göra om hur många gånger som helst tills resultatet blir godkänt.

En förälder eller annan vuxen får gärna vara med och hjälpa till med det praktiska, men barnet ska svara på frågorna själv.

Barnens spelprov:

Det finns tre olika alternativ för barn att göra spelprovet:

☞ Spela nio hål på en så kallad 100-bana (enligt Golfäventyret) på 45 slag eller färre.

☞ Spela nio hål på en banvärderad bana från 150-metersmarkeringen (från främre tee på par 3-hål) och få minst 18 poäng. Alla hål räknas som par 3 och spelaren har tre extraslag per hål (sex slag ger 2 poäng).

☞ Spela nio hål på en banvärderad bana från slopad tee och få minst 18 poäng på handicap 54,0 (samma spelprov som för vuxna).

Barn registrerar inte spelprovet i Min Golf, utan visar istället upp scorekortet för sin golfklubb, tränare eller ledare.

Klubben godkänner Grönt Kort när både spelprov och kunskapstest är klart. Barnet får då handicap 54,0.

För att klara kunskapstestet och spelprovet för Grönt Kort rekommenderas Golfäventyret – en kurs som är anpassad efter barnens förmåga, och som genom lekfullhet och utmaningar hjälper dem att lära sig spelet.

Kontakta en golfklubb nära dig om du har ett barn i din närhet som du vill hjälpa att komma igång. Du kan också läsa mer om barnens väg in i golfen här.  

Vad behöver jag för utrustning?

För att spela golf behöver du klubbor, som du i många fall kan låna på klubben eller på närmaste Fritidsbank

Du behöver också bag, boll, greenlagare, gymnastikskor och – om du vill – peggar för när du slår ut från tee. Det kan vara bra att ha flera bollar, om du skulle råka slå bort några.

Som nybörjare räcker det ofta med 6–7 klubbor. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor (max 14 stycken), och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.

Finns det en åldersgräns för att börja spela?

Du kan vara hur ung eller gammal som helst när du börjar spela golf. Det viktigaste är att anpassa svårighetsgraden efter dina förutsättningar. Golfens unika handicapsystem och möjligheten att välja tee gör det möjligt.

För barn upp till 12 år har kunskapstestet och spelprovet barnanpassats. Dessutom finns Golfäventyret – en kurs som är anpassad efter barnens förmåga, och som genom lekfullhet och utmaningar hjälper dem att lära sig spelet.

Kontakta en golfklubb nära dig om du har ett barn i din närhet som du vill hjälpa att komma igång. Du kan också läsa mer om Golfäventyret här. 

Måste jag vara medlem i en klubb för att få spela?

De flesta golfklubbar vill att du är medlem i en golfklubb (deras egen eller någon annan) för att få spela på deras bana. Medlemsavgiften varierar, så kontakta den eller de klubbar som du är intresserad av att gå med i.

Merparten av klubbarna har en hemsida där du enkelt kan se vilka medlemskap de har och vad olika innehåll kostar.

Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver vara medlem för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till alla Sveriges banor.

Det finns cirka 450 golfklubbar runtom i Sverige att välja bland – använd gärna kartan nedan för att se vilka som finns i ditt närområde.

Jag har spelat förut. Hur återupptar jag golfen?

Du är alltid välkommen tillbaka till golfen! Om du har varit aktiv medlem efter 2004 finns ditt Golf-ID registrerat i Golfens IT-system. Då kan en golfklubb aktivera dig som medlem med det handicap du senast var noterad på.

Slutade du före 2004 så behöver du göra kunskapstestet och spelprovet igen för att få handicap 54 eller lägre. 

Kontakta en klubb där du vill bli medlem, så hjälper de dig vidare.

Hitta golfklubb

Initierar...

Support för Grönt Kort.

Har du en fråga om Grönt Kort – exempelvis inloggning, registrering eller Grönt Kort-webben? Här finns snabba svar och en möjlighet att kontakta supporten:

Support Grönt kort
Huvudpartners.
  • More golf logo
  • MoreGolf Mastercard logotyp
Officiella partners.
  • Logo Ahlsell
  • Logo Callaway
  • Crona logotyp
  • Dormy logo
  • Logo Enkla Elbolaget
  • Logo Footjoy
  • Logo Indoor Golf Group
  • Logo Live it
  • Logo Mariestads Alkoholfri
  • RS Sports logga
  • Logo Scandic
  • Logo Stihl
  • Logo Swedbank
  • Logo Titleist
  • Logo Viaplay
Kategoripartners.
  • Capio logotyp
  • Logo Concept
  • Logo Destination Gotland
  • Logo Easton Golf
  • Logo Evy Technology
  • Logo Golf Game Book
  • Logo Golamore
  • Logo Golfstore
  • Logo Here We Go Golf
  • Kärcher logo
  • Logo Kia Malmö Bilcenter
  • Logo Malm
  • Logo NeH
  • Logo OnTee
  • Logo Ping
  • Logo Trackman
  • Verisure logga
  • Securitas Direct logga
Till toppen