Gå till sidans innehåll

SGF Elitmiljö Halmstad.

För dig som vill kombinera högskolestudier med en elitsatsning på golf, eller är elitspelare som vill göra en golfsatsning i en utvecklande miljö.

Om Elitmiljön i Halmstad.

SGF Elitmiljö Halmstad är till för elitsatsande golfspelare* som vill läsa Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA) eller ett annat program vid Högskolan i Halmstad. Elitmiljö Halmstad möjliggörs genom stöd från R&A. Verksamheten startade 2008 och drivs av Svenska Golfförbundet i samarbete med Högskolan i Halmstad och Halmstad kommun, med stöd från R&A. Syftet är att stödja dig som är elitspelare och vill utvecklas till nästa nivå i ditt spel.

Ladda ner broschyren om Elitmiljön

Artikel om SGF Elitmiljö Halmstad i tidningen Golfa!

En ville inte till college i USA. En testade, trivdes inte och ville hem. Alternativet om man vill bli bra på golf? SGF Elitmiljö i Halmstad. Golfspel, träning, sparring och coachning kombinerat med högskolestudier. Kan det bli bättre? Läs artikeln om SGF Elitmiljö Halmstad i den digitala tidningen Golfa! och inspireras.

Tre kategorier av elitspelare

För att läsa mer om vad SGF Elitmiljö Halmstad kan erbjuda dig som elitsatsande spelare, inklusive innehåll och fokus i golfverksamheten, terminsavgift och ansökningskriterier för kategori A/B och kategori C, klicka på respektive flik nedan.

  • A: Du som vill läsa PIKA-programmet vid Högskolan i Halmstad.

  • B: Du som vill läsa ett annat program vid Högskolan i Halmstad.

  • C: Du som inte studerar, men är elitsatsande spelare med höga utvecklingsmål.

* Klicka här för definition av elitspelare

För att ansöka till SGF Elitmiljö Halmstad ska du vara en elitsatsande spelare. Det innebär att du ska ha spelat en viss mängd tävlingar på en tillräckligt hög nivå och är van att träna mer än 20 timmar per vecka. 

Exempel på tourer som räknas som hög nivå:

  • Svenska Juniortouren elit och division 1

  • Junior Master Invitational (JMI)

  • Future Series (damer/herrar)

  • Ahlsell Nordic Golf Tour (damer)

  • Cutter & Buck Tour (herrar)

Vi tittar alltså enbart på tävlingsspel från minst 36-hålstävlingar som ska spelas från back tee. Snittscoren från tävlingarna är en av sökparametrarna till Elitmiljön.

Vi tittar även på träningsbakgrund med flera delar som du kommer att få svara på i det digitala ansökningsformuläret.

Vi önskar att du använder rondanalys- och träningsverktyget swgt.se. Om du redan använder det, fyll gärna i det i din ansökan. 

Information om kategori A och B

Spelare som läser vid Högskolan i Halmstad kallar vi kategori A och B. A är studenter som går PIKA-programmet och B är de som läser annat program eller fristående kurs. 

Gemensamt för båda kategorierna är dels att spelarna studerar på högskolan, dels att de antagligen har boende i eller i närheten av Halmstad. Detta ger en förutsättning för att bedriva verksamhet för en identifierad grupp som kan delta i ett idrottsligt årsupplägg.

Årsupplägget följer golfens naturliga säsong där perioder av utvärdering, grundperiod, specialisering och tävling delar in året i mindre delar och i stort anger vad som prioriteras.

Spelare som inte kombinerar studier med sin elitsatsning, alternativt läser vid ett annat lärosäte än Högskolan i Halmstad, kallas för kategori C (se nästa flik).

Innehåll i verksamheten

Verksamheten är elitinriktad varför det är viktigt att vi styr resurserna till rätt aktiva. Vår filosofi är att vi vill ge mycket till de som satsar mycket. De resurser vi har idag innefattar främst coachning, träningsanläggningar, golfbanor och sparring mellan deltagarna, med utgångspunkt från vår bas i Halmstad.

Verksamheten är uppdelad i tre delar: 

  1. Föreläsningar

  2. Grupporganiserad träning

  3. Individuell träning och coachning

Vi kan på så sätt fördela våra resurser i linje med elitperspektivet. En spelare kan alltså få tillgång till föreläsningar, gruppträning och viss individuell coachning.

Terminsavgift

En del av finansieringen av verksamheten sker genom avgifter från deltagarna. Avgiften erläggs terminsvis (vår och höst). För 2023–2024 är terminsavgiften 3 000 kronor per spelare för kategori A och B. 

Antagningskriterier

Som grundkrav för att ansöka bör du ha genomgått Nationellt Idrottsgymnasium (NIU) eller Riksidrottsgymnasium (RIG) och läst ämnet specialidrott. Det finns också chans till en fri bedömning om du har motsvarande förkunskap, så kallad "reell kompetens", utan att ha gått på golfgymnasium. Du behöver också möta definitionen för elitspelare

Bedömningen av sökande görs huvudsakligen genom följande, där urvalet baseras på en total sammanvägning av delarna:

  • Spelnivå

  • Mål med satsningen

  • Egen insats vid träning

  • Resultat vid tävling 

Ansökan

Du gör din ansökan till Elitmiljö Halmstad kategori A och B genom att klicka på ansökningslänken ovan. Vi återkommer till dig med en bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan. Du får besked på ansökan efter den 15 juni gällande Elitmiljön.

Antagning till Högskolan i Halmstad är en förutsättning för att bli antagen till Elitmiljön. För information om hur du söker till PIKA-programmet eller andra kurser vid högskolan, samt antagningsdatum för höstterminen 2024, se högskolans hemsida

Välkommen med din ansökan!

Kontakt vid frågor

Petra Lindström, Svenska Golfförbundet
petra.lindstrom@golf.se
070–303 15 54

Sofia Grönberg-Whitmore, Elitmiljö Halmstad
sofia.gronberg.whitmore@golf.se
070-892 75 50

Information om kategori C

Det krävs minst 5 spelare för att vi ska starta en grupp. 

Kategori C vänder sig till elitsatsande golfspelare som gått ut gymnasiet men inte studerar vid Högskolan i Halmstad. Du ska istället göra en elitsatsning i golf antingen som enda sysselsättning, i kombination med arbete i någon form eller i kombination med eftergymnasiala studier vid ett annat lärosäte.

Den här gruppen av spelare har inte lika många gemensamma nämnare som kategori A och B (se fliken ovan). De kan spela på olika tourer, vara av olika kön eller bo längre ifrån varandra och elitmiljön. Behovet av stöd kan också vara tillfälligt, av olika skäl. Att kunna möta och stödja dessa spelare efter deras önskan och förutsättningar är viktigt, men samtidigt en utmaning.

Innehåll i verksamheten

Hela verksamheten har en elitprägel och vi använder resurserna på ett sätt som ligger i linje med elitperspektivet. Vår filosofi är att vi vill ge till de som satsar mycket och som vi också tror kan nå långt. De resurser vi idag erbjuder innefattar främst coachning, spel och sparring med andra elitsatsande spelare med utgångspunkt från Halmstad.

För kategori C planeras ett antal aktivitetsdagar med ett tema riktat till en viss grupp av spelare. Flera av dessa spelare har behov av sparring och bedriver sin vardagliga träning där det finns få andra spelare på samma nivå.

Avgift

En avgift tas ut per aktivitet eller aktivitetsdag som erbjuds.

Antagningskriterier

Du behöver vara en spelare som tävlar på den svenska proffstouren (MoreGolf Mastercard Tour för herrar respektive Nordic Golf Tour för damer) eller högre. Bedömningen av sökande görs sedan huvudsakligen genom följande:

  • Spelnivå

  • Mål med satsningen

  • Egen insats vid träning

  • Resultat vid tävling 

En total sammanvägning av delarna leder till vår bedömning.

Ansökan

För att ansöka till Elitmiljö Halmstad som C-spelare klickar du på ansökningslänken ovan. Har du frågor är du mer än välkommen att höra av dig.

Kontakt vid frågor

Petra Lindström, Svenska Golfförbundet
petra.lindstrom@golf.se
070–303 15 54

Sofia Grönberg-Whitmore, Elitmiljö Halmstad
sofia.gronberg.whitmore@golf.se
070-892 75 50

Så ansöker du

Ansökan till Elitmiljön i Halmstad är öppen årligen från mitten av mars till början av maj. Du ansöker genom att fylla i ett digitalt formulär som finns publicerat här under den perioden.

Är du kategori A- eller B-spelare måste du separat göra en ansökan till önskat program på Högskolan i Halmstad.

SGF Elitmiljö Halmstad i sociala medier.

Missa inga spännande nyheter. Följ Elitmiljön i Halmstad via Instagram eller Facebook och håll dig uppdaterad. 

Coacher med stora erfarenheter

Verksamheten genomförs och utvecklas av ett team av coacher med stor erfarenhet och hög kompetens. De jobbar med alla delar av spelarutvecklingshjulet hos spelaren där coacherna delvis har olika områden. Alla coacher jobbar med spelarnas helhetsutveckling.

Vanliga frågor och svar

Hur söker jag program och kurser på Högskolan i Halmstad?

Högskolans hela utbildningsutbud når du via deras hemsida www.hh.se/villstudera.html

Ansökningstiden är vanligen 15 mars till 15 april. Till en del utbildningar finns möjlighet att antas trots att man anmäler sig för sent. De ansökningar som har kommit in i tid behandlas först, därefter behandlas sena anmälningar. Det är bara om det finns platser kvar på en utbildning som du kan få en plats (förutsatt att du är behörig). Att utbildningen är öppen för sen anmälan är ingen garanti för att det finns lediga platser.

Här finns mer information.

Hur söker jag till PIKA-programmet?

Här söker du Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 hp

Har du frågor kring utbildningen PIKA, kontakta programansvarig Linus Jonsson, telefon 070-2753210 eller linus.jonsson@hh.se.

Kan jag besöka Högskolan i Halmstad innan jag börjar plugga där?

Kontakta högskolan för information om besöksdagar.

Hur visar jag upp mina förkunskaper i golf?

Alla som vill ta del av verksamheten som spelare i A- eller B-kategorin ska kontakta Sofia Grönberg Whitmore för att få underlag och mer information: 

sofia.gronberg.whitmore@golf.se

Kostar det något att vara med i golfverksamheten?

Ja, vi har en terminsavgift som varje spelare betalar. Den ligger för närvarande på 3000 kronor per termin (6000kr/läsår) för spelare i kategori A och B. För kategori C tar vi ut en avgift per aktivitet. 

Har spelarna full tillgång till Golfarenan?

Ja, alla som tillhör kategori A eller B får nyttja anläggningen för träning både i Elitmiljöverksamheten och vid egen träning. 

Får vi tillgång till spel på klubbarna i Halmstad?

Ja, men det görs en årlig dialog med klubbarna då vi kommer fram till vad som gäller. Vi kan inte lova fri tillgång, men historiskt sett har klubbarna varit väldigt generösa. Tillgångarna till klubbarna gäller under terminstid.

Hur genomförs fysträningen i Elitmiljön?

Fysträning är en viktig del av en golfares utveckling. Högskolan erbjuder samtliga idrottsstudenter fritt gym och gemensamma fyspass för elitidrottarna. Dessutom har golfarna ytterligare pass i golfens regi.

Fysisk screening av spelarna gör vi tillsammans med fystränare och fysioterapeuter. Tillgång till fysioterapeut finns på Halmstad Högskola (egen bekostnad).

Jag har ett bra nätverk redan nu, vad innebär det för samarbetet och skolan?

Vår verksamhet har som mål att hjälpa spelare. En del har små hål att täcka, andra större. Du kan alltså ta del av verksamheten på olika nivåer.

Vi vill att du ska ha ditt eget nätverk och fortsätta jobba nära det och samarbeta med oss coacher i Elitmiljön.

Jag har väldigt lite stöd, hur mycket kan ni hjälpa mig?

Vårt upplägg består av ett antal fasta delar som vi erbjuder. Om du vill fortsätta eller fördjupa samarbetet med någon av våra coacher gör du det i samråd med den eller de du vill samverka med. Detta sker då i egen regi – du står för deras kostnader efter överenskommelse. Vi uppmuntrar till att du har en tränare och ett nätverk.

Vad innebär extragruppen?

Ett urval görs av spelare/studenter i Elitmiljön till extragruppen från åk 2-4.

Dessa spelare erbjuds ett extra träningspass varje vecka. Ett antal krav ställs på de spelarna som ingår.

Vem gör bedömningen om vilka som klarar kraven som elitspelare?

Ansvariga för verksamheten kommer tillsammans att göra den bedömningen. För att ansöka till SGF Elitmiljö Halmstad ska du vara en elitsatsande spelare.

Det innebär bland annat att du ska ha spelat en viss mängd tävlingar på en tillräckligt hög nivå och är van att träna mer än 20 timmar per vecka.

Definition av elitspelare

Jag tänker läsa PIKA, satsar hårt och är en av de bästa i landet. Vad får jag för förutsättningar?

Grattis, du hamnar i en utvecklingsmiljö tillsammans med andra elitsatsande i kombination med studier. Du blir en student-atlet på Högskolan i Halmstad och i Elitmiljön med stöd av golfkoordinator och golfcoacher på plats, dessutom stödet som högskolan erbjuder.

För att ta del av mer information så rekommenderar vi dig att komma på Öppet hus!

Eftergymnasiala utbildningar

Det finns ett antal eftergymnasiala utbildningar du kan gå om du är intresserad av att kombinera studier och en golfsatsning. Här kan du läsa mer om de olika utbildningarna.

College

Vill du studier med en elitsatsning i golf i USA? Den här sidan reder ut begreppen för dig som funderar på att kombinera golf och studier på andra sidan Atlanten. Här kan du läsa mer om studier och college i USA.

Kontakt

Bild på Petra Lindström

Petra Lindström

Ansvarig spelarutveckling. Supercamp, golfgymnasier och eftergymnasiala studier

petra.lindstrom@golf.se

08-622 15 54

Huvudpartners.
  • More golf logo
  • MoreGolf Mastercard logotyp
Officiella partners.
  • Logo Ahlsell
  • Logo Callaway
  • Crona logotyp
  • Dormy logo
  • Logo Enkla Elbolaget
  • Logo Footjoy
  • Logo Indoor Golf Group
  • Logo Live it
  • Logo Mariestads Alkoholfri
  • RS Sports logga
  • Logo Scandic
  • Logo Stihl
  • Logo Swedbank
  • Logo Titleist
  • Logo Viaplay
Kategoripartners.
  • Capio logotyp
  • Logo Concept
  • Logo Destination Gotland
  • Logo Easton Golf
  • Logo Evy Technology
  • Logo Golf Game Book
  • Logo Golamore
  • Logo Golfstore
  • Logo Here We Go Golf
  • Kärcher logo
  • Logo Kia Malmö Bilcenter
  • Logo Malm
  • Logo NeH
  • Logo OnTee
  • Logo Ping
  • Logo Trackman
  • Verisure logga
  • Securitas Direct logga
Till toppen