Upprättandet av SGF:s program mot manipulation av idrottsliga resultat och otillåten vadhållning innebär dels säkerställandet av en efterlevnad av de formella krav som finns på samtliga specialidrottsförbund (SF) inom RF, dels en trygghet och styrka i SGF:s arbete med att hålla golfen fri från problemen.
Krav enligt RF:s antimatchfixningsreglemente
I RF:s antimatchfixningsreglemente fastställs att ”SF är skyldigt att arbeta för att motverka förbjuden vadhållning och manipulation inom förbundet och anslutna föreningar samt upprätta en plan för information och utbildning”, och att ”bestraffningsärende ska i första instans handläggas av SF.”
Detta innebär att SGF har ansvar för såväl förebyggande arbete såväl som utredning och bestraffning.
SF har rätt att i sina stadgar eller tävlingsregler föreskriva om tävlingsbestraffningar eller göra andra tillägg till detta reglemente.
För medlemmars skull
Alla aktiva spelare, ledare, funktionärer, anställda och förtroendevalda inom SGF är skyldiga att känna till reglerna om matchfixning och otillåten vadhållning.
En del aktiva vet inte vilka skyldigheter de har när det gäller reglerna och förstår därför inte vilka allvarliga konsekvenser de kan få. SGF har en viktig roll i att upplysa om detta, såväl som att hantera ärenden och bestraffa i de fall någon gjort sig skyldig till brott mot regelverket.
SGF:s arbete mot matchfixning och otillåten vadhållning handlar ytterst om att skydda den enskilde medlemmen från riskerna, både när det gäller att själv ta initiativ till och genomföra det och att andra utövar påtryckning för att medlemmen ska genomföra det.
För att stärka och skydda Svenska Golfförbundet
Med ett program att stödja sig mot blir det lättare att hantera eventuella fall om manipulation eller otillåten vadhållning inom SGF:s verksamhet. Det ger ökad kunskap och medvetenhet och därmed bättre resultat i såväl det utbildande som det utredande arbetet, vilket i sig förebygger problem.
Programmet ger även en ökad trovärdighet gentemot andra aktörer, såväl inom idrotten som utanför.
För att medverka i den internationella harmoniseringen
Arbetet mot matchfixning och vadhållning på egen idrott är på agendan internationellt, och bedrivs aktivt i allt från statliga medlemsorganisationer som Europarådet och FN, till idrottens organ såsom IOK och idrottsspecifika internationella förbund.
Utvecklingen går alltmer mot att harmonisera arbetet för att skapa en likriktning som innebär att skyddandet av idrotten kan ske så effektivt som möjligt.
De nationella förbundens arbete spelar en betydande roll i förverkligandet av den internationella harmoniseringen. Ett antimatchfixningsprogram som är utformat i linje med de internationella ramverken innebär att både ta ansvar i den stora utvecklingen, och att förstärka det egna arbetet.