Tredubbelt svenskt handigolfjubel – dubbla EM-medaljer och seger i Tjeckien

Efter en rafflande avslutningsrond blev det två svenska medaljer i individuella EM. Rutinerade Johan Kammerstad från Lanna Lodge Golfresort tog silvret före debutanten Rasmus Lia från Idrefjällens GK. Guldet gick till spanjoren Juan Postigo Arce. Dessutom vann Matilda Jonsson från Karlstad GK internationella tävlingen Emil Open i Tjeckien.

Det svängde rejält under avslutningsdagen av individuella EM för golfspelare med fysisk funktionsnedsättning som spelades på Troia Golf Resort i Portugal 6–8 juni 2018. Flera spelare var uppe och slogs om medaljer, två av dem från det svenska handigolflandslaget kategori 1.

Efter inledande ronder på 77 och 74 startade Johan Kammerstad från Lanna Lodge Golfresort utanför Örebro sin sista rond med eagle-birdie. Efter nio hål ledde han tävlingen, ett slag före landsmannen Rasmus Lia. Det blev till sist en andraplats i tävlingen efter 74 slag tredje ronden, totalt 225 slag (+9), fem slag efter segrande spanjoren Juan Postigo Arce (+5). Kammerstad är en av Sveriges mest rutinerade handigolfspelare med fina mästerskapsframgångar, inklusive guld i Lag-VM i Japan 2014 och flera EM-medaljer. Nu kan han lägga till ett EM-silver från 2018 på meritlistan.

– Troia är en fantastisk golfbana, svår men rättvis. Jag spelade riktigt bra i nio hål idag, men sen försvann magin. Jag kommer tillbaka och ger ungdomarna en match nästa EM, säger silvermedaljören Johan Kammerstad.

Bronsmedaljen gick till mästerskapsdebuten Rasmus Lia från Idrefjällens Golfklubb. Med 75 och 74 slag de första dagarna låg Lia på silverplats inför finalvarvet, två slag efter ledande spanjoren Juan Postigo Arce. Efter nio spelade hål hade han bland annat gjort två birdies och klättrat till andra plats. Det blev till sist 76 slag för Lia på finalronden och totalt 225 (+9). Samma antal slag som landsmannen Kammerstad men sämre resultat sista speldagen gav en bronsmedalj.

– Jag är mycket nöjd med min EM-debut. En spännande och rolig upplevelse som jag tar med mig och jag har lärt mig massor om mig själv. Det var kul att gå i ledarboll med TV kameror och publik. Nu ska jag bara hem och träna ännu mer, säger bronsmedaljören Rasmus Lia. 

Rasmus Lia har tidigare meriter från svenska Handigolf Tour där han tog hem totalsegern 2016 som 15-åring, yngsta spelare någonsin. Som en av få handigolfare har han tagit en plats på ett av Sveriges golfgymnasier och går sedan hösten 2017 på Åtvidabergs golfgymnasium. För ett år sedan fick han motta stipendiet ”Årets Handigolfare – Prestation” av majorsegraren och handigolfambassadören Henrik Stenson.

– Det känns fantastiskt med två nya medaljer till Sverige. Det blev en lyckad vecka trots mycket strul med förlorat bagage och inga klubbor på inspelsdagen. Verkligen en stark svensk insats i tävlingen med två pallplatser och tre spelare topp tio, säger Daniel Stark, coach för handigolflandslaget.

Hela resultatlistan finns här. Mer om EM-tävlingen här.

Samtliga svenskar till EM-start:

2:a Johan Kammerstad, Lanna Lodge Golf Resort
2:a Rasmus Lia, Idrefjällens Golf
10:a Joakim Björkman, Frösåker Golf & Country Club
16:e Marcus Malo, Delsjö GK
22:a Johnny Granberg (på plats på eget initiativ)
36:a Jonas Andersson (på plats på eget initiativ)

 

Matilda Jonsson segrade i Emil Open

Samtidigt som EM i Portugal avgjordes golftävlingen i parasporttävlingen Emil Open, European Youth Games for Disabled i Brno, Tjeckien. Tävlingen spelades på Kaskada Golf Resort och svenska handigolflandslaget kategori 2 (intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) var på plats med sex spelare. Tävlingen vanns av Matilda Jonsson från Karlstad Golfklubb. Utöver huvudtävlingen tog den snart 15-åriga landslagsspelaren även hem längsta drive och närmast hål. Så här säger hon efter segern:

– Det var väldigt häftigt att komma till Emil Open här i Brno och golftävlingen. Jag har aldrig varit utomlands och inte flugit förut. Nu fick jag både debutera utomlands och dessutom vinna! Jag har lärt mig nya saker både om mig själv och andra människor och hur det funkar när man är utomlands, säger Matilda Jonsson.

– Första dagens spel var samtidigt inspel. Då försökte jag att inte ha så höga förväntningar på mig själv. Andra dagen var det helt annat. Jag visste hur jag skulle lägga upp det och var man kunde gå för det, och var man skulle hålla tillbaka. När jag tänker på hur bra det gick att dra lärdom av första dagens spel blir jag nästan gråtfärdig. Jag sköt sju slag bättre än min hcp andra dagen. Det var också otroligt kul att lära känna nya kompisar från olika länder, säger Matilda Jonsson.

Coach på plats var Per Sjöberg:

– Matilda äger, trots att hon bara snart fyller 15 år, en enastående golftalang och förmåga att alltid kunna komma igen. Så även denna gången då hon hämtade in motståndarnas försprång och med en kort birdieputt kunde avgöra på sista hålet för seger. Ganska enastående, säger Per Sjöberg, coach handigolflandslaget.

Svenska spelare i Emil Open:

1:a Matilda Jonsson
3:a Oskar Jonsson
4:a Jesper Gutke
6:a Richard Hoff
7:a Felix Norrman
9:a Pontus Brink
 

Mer information om Emil Open och resultat här.

Mer om handigolflandslagen på golf.se/landslag/handigolf

För mer information, kontakta
Daniel Stark, coach handigolflandslaget kategori 1 (även kontakt med EM-spelarna)
e-post: daniel.stark@hgk.se, mobil: 070-858 40 29

Per Sjöberg, coach handigolflandslaget kategori 2 (även kontakt med Emil Open-spelarna)
e-post: per.sjoberg@me.com, mobil: 070-670 32 22

Helena Brobeck, handigolfansvarig
e-post: helena.brobeck@golf.se, mobil: 070-910 09 60