Fransk seger i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson

Två blågula spelare gick i ledarboll på söndagen, men bägge tappade försprånget under tävlingens sista rond. Istället avgjorde fransmannen Joël Stalter Challenge Tour-tävlingen på Katrineholms GK på andra särspelshålet och vann sin karriärs första stora titel. 

Två svenska spelare – Ale GK:s Jeff Karlsson och Skaftö GK:s Joel Sjöholm – gick i söndagens ledarboll i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Jättorpsbanan i Katrineholm på söndagen. Men när allt skulle avgöras i särspel saknades ett svenskt hemmahopp.

Tävlingens vinnarscore blev 12 slag under par, ett resultat som delades Oliver Farr från Wales, Ben Stow från England och Joël Stalter från Frankrike. Alla tre hade avancerat i resultatlistan efter briljanta söndagsrundor och tagit vara på sina chanser när ingen av de tidigare toppnamnen lyckades rycka.

Särspelet inleddes med tre par på det tuffa 18:e hålet, ett par 4 på 400 meter som krävt många offer under de fyra tävlingsdagarna och spelarna fick åka tillbaka till 18:e tee igen.

Avslutningen blev sedan fransk. Med en sänkt birdieputt från 1,5 meter på såg Joël Stalter till att vinna sin karriärs hittills största prischeck, 32 000 euro, och framför allt sin första titel som professionell golfare.

– Det här blev en vecka jag alltid kommer att minnas. Banan har varit i en fantastisk kondition och passat mitt spel perfekt. Jag gillar den här typen av golf. Det handlar inte bara om puttningen, faktiskt mer om strategi och att skapa sig chanser från de rätta linjerna på greenerna. Även mottagandet här i Katrineholm var precis så som vi spelare vill ha det. Det var kort och gott en supervecka, sa den franske vinnaren som är bosatt i Luxemburg.

Som extra bonus vann Stalter en plats i KLM Open, den holländska tävlingen på Europatouren.

Bäste svensk blev Oscar Lengdén, Rya GK och Helsingborg. Oscar, 24 år, fick för andra gången i sin karriär möjligheten att spela på Challenge Tour och tog vara på den på absolut bästa sätt. Veckan i Katrineholm var ett genombrott på denna höga nivå och en delad fjärde plats, endast ett slag från segraren, gav 11 000 euro i sköna vinstpengar.

– Jag har lyckats njuta och haft riktigt roligt ute på banan under alla de fyra dagarna. Fattas bara annat. Det är ju detta man alltid strävar emot. För mig är det ännu ovant att spela tävlingsgolf i fyra dagar. Men jag tycker att jag klarade det bra. Just nu är jag ganska slut både fysiskt och mentalt, säger Oscar Lengdén.

Lengdén tackar nej till en inbjudan till kommande veckas tävling på Challenge Tour i Finland.

– Det är Nordiska Ligan och Nordea Tour som jag prioriterar högst just nu. Jag spelar därför hellre Isaberg Open hos Patrik Sjöland, förklarade han.

Efter två dagar i ledarboll föll Ale GK:s Jeff Karlsson till en 13:e plats i resultatlistan efter en 77-runda på söndagen.

– När vinden ökade fick jag problem med längdkontrollen. Jag kände tidigt en osäkerhet och gjorde en del felaktiga klubbval. Jag bor i Georgia i USA och är inte van vid vind. Det är en svaghet jag behöver jobba på, konstaterade Jeff Karlsson.

Jeff åker från Katrineholm till Atlanta för att på hemmaplan jobba vidare inför nästa tävling på den latinska touren i Nicaragua.

Söndagens bäste svensk var Uppsalas Anton Karlsson som tack vare en 67-runda avancerade till en sjätte plats, en placering som delades med Joel Sjöholm som ändå tog sin plats under prisceremonin tack vare sitt banrekord på 62 slag på lördagen.

Swedish Challenge 2016 avslutades i strålande solsken inför en stor publik som njöt av bra spel och en spännande avslutning av veckan. Efter fem år hade Challenge Tour kommit tillbaka till Sverige. Nästa sommar är det åter dags för Svenska Golfförbundet och Katrineholms Golfklubb att ordna en svensk golffest på idylliska Jättorp.

Mer information:

– Slutresultat här.
– Vid pressförfrågningar, kontakta presschef Tomas Hagfeldt på tomas@hagfeldt.se 070-432 21 82
– Bilder från tävlingen finns här. Ange fotograf: Göran Söderqvist
– För mer information om tävlingen, se Challenge Tour samt katrineholmsgolf.se
– Se också tidigare pressmeddelanden, från inspelsdagen, dag ett, dag två och dag tre.