Tysk i täten i Swedish Challenge – jagad av tre göteborgare

Tidigt på torsdagen tog sig Alexander Knappe till toppen av resultatlistan i Challenge Tour-tävlingen i Katrineholm. Göteborgstrion Jeff Karlsson, Sebastian Söderberg och Johan Edfors är några av de närmast jagande.

Det kändes som att det var fler åskådare runt vår boll än vad det ibland kan vara under en hel tävlingsvecka på Challenge Tour.

Den första speldagen av Challenge Tour-tävlingen på Katrineholms GK är över. Den 27-årige tysken Alexander Knappe startade sin dag på Jättorpsbanans tionde hål. Tre snabba birdies – följt av en eagle på hål 17 – var en önskestart. Totalscoren 66 slag, sex under par, räckte för att vara i ensam ledning inför de tre återstående rundorna.

– Jag började på samma sätt i Danmark för några veckor sedan och nästan lika bra i Nordirland förra veckan. Just nu känns spelet riktigt stabilt och nästan alla dagens nio birdies var puttar inom tre meter, berättar Alexander Knappe efter den lyckade torsdagen i Katrineholm.

– Jag gillar verkligen den här banan. Den här typen av greener och underlag passar mig. Det handlar mycket om kreativitet och att välja rätt typ av slag vid rätt tillfälle. När greenerna är så bra som de är på den här banan så är det kul att spela, säger Knappe.

Alexander Knappe tillhör ett tyskt gäng som tagit för sig på Challenge Tour det här året. I nuläget är fyra tyskar bland de 20 bästa i penningligan. Knappe ligger nia efter bland annat en seger i Schweiz och tredjeplatser i Belgien och Danmark.

– Jag spelade Sunshine Tour i vintras och fick ett självförtroende jag haft nytta av hela säsongen. Tack vare att jag är bland de 50 bästa på den sydafrikanska touren får jag möjligheten att även spela ett antal tävlingar på Europatouren i vinter. Det är skönt att veta redan nu, säger ledaren som närmast skuggas av ett koppel av svenskar.

Framför allt av göteborgare. Jeff Karlsson från Ale GK och Delsjös Sebastian Söderberg delar andraplatsen, båda är fem slag under par. Johan Edfors från Kungsbacka och Hills GC, är delad femma tillsammans med bland andra Mikael Lindberg, Haninge GK.

Jeff Karlsson kunde summera en rond innehållande sex birdies och en bogey.

– Jag har haft ett par sköna sommarveckor hemma i Göteborg, hängt en del på stan och spelat på Hills. Jag kom hit till Katrineholm med laddad energi och har också fått den rätta känslan för det svenska gräset, säger Jeff Karlsson.

Jeff Karlsson har annars inte tagit den traditionella svenska vägen. Han kallar Atlanta, USA, för sitt hem och ser gärna sin framtid på den amerikanska PGA-touren. Efter ett lyckat måndagskval fick han i vintras göra sin tourdebut i samband med Farmers Insurance Open på Torrey Pines. Han klarade inte fredagens kvalgräns men blev desto rikare på erfarenheter.

Den här säsongen är den latinamerikanska touren hans arbetsplats. En fjärdeplats i Mazatlan Open i Mexiko är hans hittills bästa placering.

– Nästa vecka åker jag hem till Atlanta för att starta förberedelserna inför höstens tävlingar. Touren fortsätter i Nicaragua i slutet av augusti, berättar Jeff Karlsson.

För Sebastian Söderberg fortsätter säsongen på Challengetouren som i höst går in i ett intensivt skede.

– Mycket är kvar att göra att jag känner mig redo att göra något bra av det. Dagens spel var stabilt, det var skönt att börja med en bogeyfri rond, kommenterar Söderberg sin 67-rond.

I dagens givna publikboll på Jättorp startade hemmaspelaren och värden Robert Karlsson med en eagle. Till slut signerade han en 70-runda i scorekortet och var hyfsat nöjd med sin eftermiddag.

– Det var helt okej för att vara min första tävlingsrunda på tre veckor. Framför allt var det riktigt roligt att spela. Det var mycket folk här ute idag. Det kändes som att det var fler åskådare runt vår boll än vad det ibland kan vara under en hel tävlingsvecka på Challenge Tour. Till helgen hoppas jag att det kommer ännu fler, säger Robert Karlsson.

Tävlingsledningen uppskattade torsdagens publiksiffra till 650. Under helgens tävlingsdagar är målsättningen att den siffran fördubblas.

Mer information:

Aktuell leaderboard här.
Vid pressförfrågningar, kontakta presschef Tomas Hagfeldt på tomas@hagfeldt.se 070-432 21 82
Bilder från tävlingen finns här.
För mer information om tävlingen, se Challenge Tour samt katrineholmsgolf.se. Där finns bland annat information för besökare samt en digital version av Challenge Magazine med information om tävlingen, klubben och de största svenska spelarprofilerna.
Mer bakgrund kring tävlingen i tidigare pressmeddelande