Swedish Challenge dag två: Jeff Karlsson i topp i Katrineholm

Svenskarna trivs i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson – tretton tog sig vidare till helgens spel efter att kvalgränsen drogs på par. Dagens slag stod dock en fransman för. Romain Langasque sänkte en järnsexa för albatross på Jättorpsbanans 17:e hål. 

Under hela veckan har det talats om hur viktig Katrineholms GK:s och Svenska Golfförbundets tävling är för svenska proffsgolfares framtida utveckling. Och hemmaspelarna tackar och tar emot. Efter två dagars spel lyser blågula flaggor framför flera av namnen i toppen av resultatlistan.

Jeff Karlsson, Ale GK, är i ensam ledning, nio slag under par. Johan Edfors från Hills är ett slag efter och delad tvåa. Björn Hellgren från Frösåker är femma, Ryas Oskar Lengdén är sjua i sitt livs andra Challenge Tourtävling och Sebastian Söderberg från Delsjö är elva.

– Vi är många svenskar som fått chansen den här veckan. Vi vet att vi kan spela riktigt bra golf. Vi gillar också banan här i Katrineholm. Greenerna är perfekta. Ett par av pinnplaceringarna var ganska extremt tufft satta idag men jag har hittat en spelplan som passar mig och som jag lyckats följa. I dag tog jag vara på par 5:orna och gjorde birdies på tre av de fyra par 5-hålen, berättar Jeff Karlsson.

Jeff Karlsson, som gör ett av få gästspel hemma i Sverige då han annars ser USA som sitt hemland och den latinska touren som sin nuvarande hemmatour.

Johan Edfors kom till Katrineholm direkt från spel i sitt andra hemland Thailand. Han fann snabbt energin för att ta sin position i täten av Swedish Challenge. Näst efter värden Robert Karlsson är han startfältets mest meriterade spelare med bland annat tre titlar på Europatouren under det gyllene året 2006.

– Jag tog inte vara på birdiechansen på 17:e hålet idag, och jag treputtade från fyra meter på det 18:e. Vad säger man? Däremot har mycket annat varit riktigt bra under de två första rundorna och jag ser fram emot helgen, säger Johan Edfors.

En tredje svensk som trivs på svensk golfmark är Björn Hellgren. Han var fyra i Nordea Masters på Bro Hof Slott tidigare i somras. Nu tar han vara på sin möjlighet att spela på Challengetouren genom att storspela på en bana som blivit en av hans absoluta favoriter.

– Jag har spelat här på Nordea Tour flera gånger och ofta varit med i toppen. Jag kan dra fördel av min längd från tee och gillar greenområdena, säger Hellgren.

Björn Hellgren har inget fullvärdigt kort på Challengetouren. Tack vare det svenska arrangemanget av Swedish Challenge tillhör han den grupp som därmed kan räkna med inbjudningar till minst åtta av årets tävlingar.

– Om jag avancerar i penningligan kan det bli flera i höst. Men jag tar en tävling i taget. Ett mål just nu är att säkra en plats på den här touren inför nästa år. Det skulle betyda mycket. Och sedan blir det naturligt att sikta vidare mot nästa steg, Europatouren.

Oskar Lengdén från skånska Rya GK gör sin karriärs andra start på Challenge Tour. Efter en framgångsrik collegetid i Florida blev han professionell förra säsongen och har efter fyra segrar på Minitouren och fortsatt bra spel på Nordea Tour visat att han också har spelet för de högre sammanhangen.

– Jag svingar kanske inte vackrast av alla – men jag känner mig stark mentalt och det var nyckeln till dagens score. Jag följde en spelplan som fungerade perfekt på den här banan som för övrigt är en extremt bra golfbana. Mitt enda misstag var egentligen att jag fick med mig för lite mat och näring ut på banan. Jag tog helt slut på det 17:e hålet. Det blir det viktigaste att tänka på i helgen: att ta med flera mackor i bagen…, säger Lengdén om sin 68-runda.

Värden själv, Robert Karlsson, är två slag under par. Hans viktigaste roll som värd sköter han felfritt, spelet är okej och han lär locka nya åskådare till Katrineholm under helgen. Fredagens publiksiffra räknades till 1 000.

De flesta missade dock dagens slag. Från 179 meter sänkte den franska supertalangen Romain Langasque en järnsexa för albatross på Jättorpsbanans 17:e hål.

Mer information:

– Aktuell leaderboard här.
– Vid pressförfrågningar, kontakta presschef Tomas Hagfeldt på tomas@hagfeldt.se 070-432 21 82
– Bilder från tävlingen finns här. Ange fotograf: Göran Söderqvist
– För mer information om tävlingen, se Challenge Tour samt katrineholmsgolf.se. Där finns bland annat information för besökare samt en digital version av Challenge Magazine med information om tävlingen, klubben och de största svenska spelarprofilerna.
– Se också tidigare pressmeddelanden, från inspelsdagen och dag ett.