Banrekord i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson

Jeff Karlsson i fortsatt ledning i Swedish Challenge före Kalle Samooja från Finland  – men 62:an Joel Sjöholm stal lördagens show i Katrineholm. 

62 slag, tio under par, var nytt banrekord på Jättorpsbanan i Katrineholm och plötsligt hade Joel Sjöholm från Skaftö GK slagit sig in i den absoluta toppstriden inför finaldagen i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.

– Mitt livs bästa golfrond och en otrolig dag. Jag har spelat uselt under hela säsongen och inför sluthålen igår var jag inte säker på att klara kvalgränsen, men så kom urladdningen jag väntat på oerhört länge. Till slut fick jag nytta av allt arbete jag lagt ner den senaste tiden, säger en lycklig Joel Sjöholm som hyllas av såväl motspelare och arrangörer från Katrineholms Golfklubb.

Det senaste banrekordet (64 slag) sattes av Kristoffer ”Kotte” Broberg i samband med Katrineholm Open på Nordea Tour för tre år sedan. Nu när europeiska Challenge Tour kommit till Jättorp putsades rekordet med två slag. Detta efter en eagle redan på öppningshålet och birdies på hål 4, 5, 6, 7, 13, 15, 16 och 17. En sänkt tiometersputt på det sjunde hålet var extra spektakulär. Birdien på det sjätte hålet var galen…

– Bollen låg tätt intill en trädstam, tio meter från greenkanten och 17–18 meter från flaggan. Jag stängde klubbladet så mycket jag kunde och slog till. Bollen studsade och rullade på något magiskt sätt ner i hålkoppen. Det var bara att skratta och gå vidare. Då började jag förstå att detta var min dag, säger Joel Sjöholm.

Fyra av de övriga sänkta birdieputtarna var inom 1–1,5 meter. Två av dem var från 3–5 meter. Med god marginal var 62-rundan veckans hittills bästa.

– Det var extra kul att göra det på en sådan här fin och tuff bana. Den är definitivt inte lättscorad. Jag tyckte faktiskt att det var godkänt att vara ett slag under par efter de två första varven, konstaterade Joel Sjöholm.

I resultatlistan avancerade han 46 placeringar under "moving day". Han delar nu på tredjeplatsen inför söndagens finalrunda. Kvar i täten är Ale GK:s Jeff Karlsson efter en ny 68-rond. Spelet i ledarbollen var stabilt och felfritt från öppningshålet tills det var dags att ta fram puttern på den sista greenen. Karlssons birdieputt från en meter – med chans att dryga ut försprånget till tre slag – slogs knappt förbi koppen. Därefter missades även parputten. Med en avslutande bogey är avståndet till tvåan, finländaren Kalle Samooja, ett slag.

– Det är golf och det är sådant som händer. Jag hade mer tur på andra platser på banan, till exempel på det 16:e hålet där mitt utslag studsade från skogskanten in till greenen. Jag är nöjd med dagen och lyckades följa min spelplan på samma sätt som under de tidigare dagarna, säger Jeff Karlsson.

Flaggorna intill de sju toppnamnen är nordiska och brittiska. Jeff Karlsson, Joel Sjöholm och Oscar Lengden är de svenska namnen, Kalle Samooja det finska, Aaron Rai och Tom Murray de engelska. På femte plats efter en 66-runda idag återfinns Birgir Hafthorsson. Sommarens isländska idrottssaga handlar numera också om golf.

Bland de nämnda namnen finns sannolikt en vinnare som under söndagseftermiddagen kommer att hyllas inför 1 000–1 500 entusiastiska åskådare efter en lyckad golfvecka hemma hos Robert Karlsson i Katrineholm.

Mer information:

– Aktuell leaderboard här.
– Vid pressförfrågningar, kontakta presschef Tomas Hagfeldt på tomas@hagfeldt.se 070-432 21 82
– Högupplösta bilder från tävlingen finns här. Ange fotograf: Göran Söderqvist
– För mer information om tävlingen, se Challenge Tour samt katrineholmsgolf.se. Där finns bland annat information för besökare samt en digital version av Challenge Magazine med information om tävlingen, klubben och de största svenska spelarprofilerna.
– Se också tidigare pressmeddelanden, från inspelsdagen, dag ett och dag två.